Sint Maarten vieren in COVID-19 tijd

De COVID-19 pandemie verstoort een groot aantal sociale gebeurtenissen. Zo ook Sint Maarten, een regionale traditie waarbij kinderen met lampionnetjes in de vroege avond van 11 november met lampionnetjes langs de huizen gaan om lekkernijen te verdienen door het zingen van Sint Maarten-liedjes.

In verschillende Veiligheidsregio's wordt het afgeraden om Sint Maarten te vieren of geeft men aanvullende adviezen. Zoals bijvoorbeeld het nadrukkelijk zich blijven houden aan de anderhalvemeterregel, een afstand van anderhalve meter rond de voordeur "aftekenen", geen groepsvorming met volwassenen (maximaal 2) en bij klachten binnenblijven. Daarnaast moeten de traktaties op afstand aangeboden worden, bijvoorbeeld op een tafel of dienblad bij de voordeur, en mag er alleen langs de deur gegaan worden met het eigen gezin of een klein, vast groepje.

Natuurlijk kun je ook de (zelfgemaakte) lampion showen via Facetime/ Facebook live / Zoom aan alle nieuwsgierige grootouders , ooms, tantes, vriendjes, kennissen en natuurlijk de buren die altijd veel werk maken van de Sint Maarten-traktaties. Er valt nog genoeg leuks te verzinnen.

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland roept dit jaar de Amsterdammers op om Sint Maarten niet op straat te vieren. De gemeente Amsterdam heeft er zelfs een hele pagina aangewijd op hun website. Er staan best leuke tips tussen die natuurlijk ook buiten Amsterdam goed te gebruiken zijn. Maar er staan ook een paar opmerkelijke tips tussen, bijvoorbeeld de tip om je eigen kind spruitjes te geven voor hun zangkunsten! 

Laat uw kind liedjes aan uw eigen voordeur zingen. Gewoon, voor ú. Beloon dat met een snoepje, of ‘iets gezonds’ natuurlijk! Spruitjes bijvoorbeeld. Net wat u het beste vindt. Want dit jaar heeft u dat helemaal zelf in de hand.

Ook is het enigzins opmerkelijk te noemen dat de gemeente voorstelt de legende over Sint Maarten aan de kinderen te vertellen. Op zich niet verkeerd, maar in deze tijden van "drillrap" zou men het gebruik van een zwaard niet als "warme boodschap" moeten willen gebruiken. En een mantel in tweeën hakken?

Sint Maarten ging oorspronkelijk eigenlijk niet om snoep. Hoe zat het dan? Volgens de legende was Maarten een jongen in het leger in Frankrijk. Op een avond ontmoette hij een schaars geklede bedelaar. Maarten vond dat zielig, trok zijn mantel uit en hakte die met zijn zwaard in 2 stukken. De ene helft hield hij, de andere gaf hij aan de bedelaar. Dat is nog eens naastenliefde. U kunt uw kinderen dit jaar dit verhaal eens een keer uitgebreid vertellen, met nadruk op de warme boodschap.

Hieronder de hele tekst met adviezen over Sint Maarten op www.amsterdam.nl 

11 november is de dag…

… dahat mijn lihichtje brahanduh mag. Jazeker, lichtjes mogen branden tijdens Sint Maarten. Maar zingend langs de huizen met een lampion om snoep te scoren? Nee, dit jaar even niet. Wel leest u hieronder tips voor het vieren van Sint Maarten Anders!

Lieve Amsterdammertjes, woensdag 11 november is het dus eh… 11 november. En op 11 november is het Sint Maarten. Soms liep je mee in een grote optocht, zoals in het Vondelpark. Soms ging je ook langs de huizen, zong je een liedje, en kreeg je een snoepje. Zo ging dat altijd. Maar dit jaar dus even niet. Hopelijk wel weer volgend jaar.

Vier Sint Maarten niet op straat
Het aantal coronabesmettingen in de regio Amsterdam-Amstelland neemt nog steeds toe. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland roept op om Sint-Maarten niet op straat te vieren. We hopen dat alles volgend jaar weer is zoals het was. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, krijgen we het virus sneller onder controle.

Sint Maarten Anders
En nu het betere nieuws: u kunt dit jaar samen met uw eigen Amsterdammertje ook op een ándere manier Sint Maarten vieren. Sint Maarten Anders dus. Wat dacht u van de volgende suggesties:

  • Laat uw kind liedjes aan uw eigen voordeur zingen. Gewoon, voor ú. Beloon dat met een snoepje, of ‘iets gezonds’ natuurlijk! Spruitjes bijvoorbeeld. Net wat u het beste vindt. Want dit jaar heeft u dat helemaal zelf in de hand.
  • Sint Maarten ging oorspronkelijk eigenlijk niet om snoep. Hoe zat het dan? Volgens de legende was Maarten een jongen in het leger in Frankrijk. Op een avond ontmoette hij een schaars geklede bedelaar. Maarten vond dat zielig, trok zijn mantel uit en hakte die met zijn zwaard in 2 stukken. De ene helft hield hij, de andere gaf hij aan de bedelaar. Dat is nog eens naastenliefde. U kunt uw kinderen dit jaar dit verhaal eens een keer uitgebreid vertellen, met nadruk op de warme boodschap.
  • Bij Sint Maarten horen lampionnen. Vroeger werden er wel lampionnen gemaakt door suikerbieten uit te hollen. Of je bouwde een lampion van papier-maché, oftewel papierpulp. Hoe? Dit moet u zelf even opzoeken, want de technieken verschillen. Hier komt het ongeveer op neer: papiersnippers mengen met lijm, en lekker kneden. Het is een fijn kliederklusje dus. Smeer dit plakgoedje uit over een opgeblazen ballon en laat het drogen. Dit kan wel een dag duren, dus begin maar vast op 10 november. Droog? Maak gaten en beplak die aan de binnenkant met doorzichtig gekleurd papier. Versieren maar! En als laatste: lichtje in de lampion, lichten in de kamer uit.
  • Speel ‘een snoepjesspel’. Bijvoorbeeld snoepjesmemory. De regels: koop verschillende soorten snoepjes en plastic bekertjes. Leg verschillende snoepjes onder een aantal bekertjes. Om de beurt mag iemand 2 bekers omdraaien. Vind je 2 gelijke snoepsoorten, dan mag je die opeten. Dit spel kunt u ook spelen met bijvoorbeeld tomaten, worteltjes, radijsjes, of spruitjes. We zeiden al: dit jaar heeft u dat allemaal zelf in de hand.
  • Zingen binnen is niet verboden. Dus waarom niet de hele avond binnen Sint Maarten liedjes zingen? Of beter: maak er een familie-karaoke van. Google daar maar eens op.
  • Wat met Pasen kan, kan ook met Sint Maarten. Het is donker deze tijd van het jaar, dus versier uw balkon of tuin uitbundig met lampjes. Sint Maarten gaat immers ook over licht. Verstop die snoepjes… en zoeken maar!
Inmiddels heeft de Gemeente Amsterdam de volgende opmerking eronder geplaatst: De vieringen rondom het Sint Maartenfeest vergen dit jaar een beetje meer creativiteit dan we gewend zijn. De spruitjes waren inderdaad een advies met knipoog. Dat werd helaas niet door iedereen zo begrepen.

Voor degenen die niet weten wat Sint Maarten is het volgende filmpje: