FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 juni 2020

Bekersprookje 1. FC SaarbrŁcken strandt in halve finale na nederlaag tegen Bayer Leverkusen

Bayer 04 Leverkusen van trainer Peter Bosz staat in de finale van de DFB Pokal. In het pittoreske Ludwigparkstadion kon 1. FC Saarbrücken, in Duitsland actief in de Regionalliga Südwest (IV), geen moment de faam van bekersensatie waarmaken. Het werd 0-3. 

FC Saarbrücken belandde in de halve finales door achtereenvolgens Jahn Regensburg, 1. FC Köln, Karlsruher SC en Fortuna Düsseldorf uit te schakelen. Waar de formatie van Peter Bosz al vier Bundesliga-duels in de benen had na de coronabreak, moest Saarbrücken voor het eerst in 94 dagen weer eens aantreden. 

Een stunt zat er niet in. Leverkusen had voortdurend de bal en deed waar Kwasniok zo op gehoopt had: het maken van een vroege goal. Met een zeer fraaie assist liftte Kerem Demirbay de bal over de Saarbrücken-defensie heen en daar vond hij Moussa Diaby die beheerst binnenprikte. Na de goal in de elfde minuut was het in de negentiende minuut opnieuw raak. Lucas Alario ramde een afvallende bal binnen na een misverstand in de achterhoede van de thuisploeg: 0-2.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Leverkusen nog volop kansen, maar kwam pas in de tweede helft wee tot scoren. Karim Bellarabi zorgde na alweer fraai voorbereidend werk van Demirbay, die een tegenstander in de luren legde met een gracieus wippertje, al snel voor 0-3. Daar zou het bij blijven, al was er voor Bosz ook nog een tegenvaller. Bellarabi moest in de slotfase met een hamstringblessure het strijdtoneel verlaten.

Woensdag kan Bosz achteroverleunen om te zien welke ploeg op 4 juli in de finale de opponent wordt. Dan nemen Bayern München en Eintracht Frankfurt het tegen elkaar op in de andere halve finale. 

Leverkusen zou voor de tweede keer in de geschiedenis de Duitse beker kunnen winnen. In 1993 werd de DFB Pokal gwwonnen door Hertha BSC te verslaan. Voor Saarbrücken zit een zeer bijzonder seizoen er door de nederlaag meteen op. Voor altijd zal de ploeg in de Duitse bekerannalen staan als een van de grootste stuntploegen ooit. Omdat de koploper van de Regionalliga Südwest van achter de bestuurstafel promotie werd toegekend door het uitbreken van de coronacrisis is de vakantie ook meteen aangebroken.

Veteranennota 2019-2020: aandacht voor veteraan neemt nog steeds toe

De veteranennota 2019-2020 is verschenen. Daaruit blijkt dat er veel wordt geïnvesteerd in de beste zorg voor veteranen. Ook breed gedragen maatschappelijke erkenning en waardering voor deze groep krijgt veel aandacht. Het document gaat in op resultaten van het veteranenbeleid en hoe dat in 2019 is uitgevoerd. Gisteren stuurde minister Ank Bijleveld-Schouten het document naar de Tweede Kamer.

De nota gaat in op lopende zaken, in het belang van veteranen. Voorbeeld is het oprichten van het Nederlands Veteraneninstituut per 1 januari 2021. Ook wordt gesproken over een stelsel van uitkeringen en voorzieningen, gericht op maatschappelijke participatie.

Nederland telt 107.250 veteranen, die onder oorlogsomstandigheden of tijdens (vredes)missies dienden. Meer dan 24.000 personen zijn in werkelijke dienst. Van alle veteranen is met meer dan 48.000 de grootste groep tussen de 31 en de 50 jaar. Daarnaast zijn er meer dan 10.000 91-plussers.

Zie hier de volledige veteranennota 2019-2020

Archieffoto: Deze Nederlandse militair tijdens zijn uitzending in Afghanistan is nu een van de veteranen. (foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto: Deze Nederlandse militair tijdens zijn uitzending in Afghanistan is nu een van de veteranen. (foto: Ministerie van Defensie)

Eerste teaser trailer voor Bill & Ted Face the Music

De derde Bill & Ted komt steeds dichterbij en vandaag is de eerste teaser trailer voor de film verschenen. 

In Bill & Ted Face the Music moet het excellente duo nog steeds het liedje schrijven dat de wereld van de ondergang redt. Het lukt ze alleen nog niet zo goed, dus ze besluiten het te gaan stelen... van hun toekomstige zelf.

Bill & Ted Face the Music, met Keanu Reeves en Alex Winter en geregisseerd door Dean Parisot, verschijnt in de VS in augustus. Het is niet duidelijk of en wanneer de film ook in Nederland verschijnt.

'Rapper Ronnie Flex is jaloers op nazaat slavenhandelaar Akwasi'

Tafelgast van De Wereld Draait Door, Akwasi Owusu Ansah, meldde tijdens de grote anti-racismedemonstratie dat hij in november wel even een Zwarte Piet in zijn gezicht zou trappen. Zwarte Piet is volgens hem een negroïde slaaf in dienst van de blanke Sint en dat mag nooit gevierd worden door kinderen.

Akwasi, die zelf Ashanti is, een rijke bevoorrechte stam uit het Afrikaanse land Ghana, gaf in 2017 in een interview voor de Volkskrant toe geen probleem te hebben met het slavenverkopende verleden van zijn voorouders.

"In Ghana is weer verschil tussen ons en de arme Ghanezen uit het Noorden, die door de Ashanti als slaven zijn verkocht aan de Nederlanders.", zei hij in 2017.

Enig besef van de consequenties van de daden van zijn voorouders had hij echter niet. "Nee, een Surinamer heeft daar nog nooit tegen mij iets over mij gezegd. Dat moesten ze durven. Het zou gek zijn als mijn beste vriend me kwalijk ging nemen wat er in het verleden is gebeurd. Grappig zou het wel zijn, een mooie scene."


Bonusquote (Bron: YouTube)

Bootvluchtelingen
Ronnie Flex was vast jaloers op alle aandacht die Akwasi genereerde met zijn tirade tegen Zwarte Piet. Akwasi kan inmiddels een aantal aangiftes tegemoet zien.

Ook Ronnie trok dinsdag via Twitter ten strijde tegen racisme. "Op het moment dat ik in november een zp zie...trap ik in z'n gezicht!!! RT", zo schreef de dappere rapper wiens muziek vooral in trek is bij 16-jarige meisjes.

Inmiddels heeft hij de gewraakte tweet verwijderd en probeert hij uit te leggen waar zijn onwaarschijnlijke woede vandaan komt. "Nog nooit geweld in mijn leven gebruikt... Vind het alleen merkwaardig dat je wel mag praten over vluchtelingen laten verdrinken langs Italië, maar ZP een corrigerende tik ho maarrrrr... Maar laat die kinderen op die vlotjes maar sterven. Jullie zijn ziek allemaal”, schrijft hij woedend en enigszins onsamenhangend.

Geert Wilders komt uiteraard ook even langs in de woedeuitbarsting. "Mijn dochter is Marrokaans/Surinaams/Moluks/Tunesisch (moslima). Heb je Geert Wilders zijn insta ooit gezien? Ik doe dit voor haar voor een toekomst waarin zij al die rare dingen niet hoeft mee te maken. Stap eens in een ander zijn schoenen, geef eens een keer om een ander kind", een tweet die daarna wordt gevolgd door eentje waarin hij aangeeft even een tijdje afscheid neemt van Twitter.

Goed zo Ronnie....

Wetsvoorstel DENK: Zwaardere straffen voor beroepsmatige discriminatie

De fractie van DENK dient een wetsvoorstel in om beroepsmatige discriminatie zwaarder te straffen. Op dit moment is de straf van beroepsmatige discriminatie maar maximaal 2 maanden. Dit is veel lager dan een straf voor een discriminerende uiting, waar een maximum van 1 jaar op staat. DENK stelt dan ook voor om straffen voor discriminerende daden te verzwaren naar een maximum van 1 jaar of een geldboete van maximaal 21.750 euro. 

Fractievoorzitter DENK Farid Azarkan: “Het is tijd dat het racisme en discriminatie-gif uit onze samenleving verdwijnt. Nederland is het zat en wil hier van af. Het is daarom onbegrijpelijk en niet uit te leggen dat er op een daadwerkelijke daad van discriminatie een lagere straf staat, dan een uiting van discriminatie. We mogen niet accepteren dat mensen makkelijk wegkomen met discriminerend handelen. De strafverzwaring moet er ook voor zorgen dat iemand wel twee keer nadenkt voordat er mensen worden gediscrimineerd.”

In de afgelopen periode is in Nederland veel maatschappelijke ophef ontstaan over ongelijke behandeling van burgers door overheidsfunctionarissen. De terechte emoties werden de afgelopen weken massaal geuit in grootschalige demonstraties. Ook heeft het ministerie van Financiën inmiddels aangifte gedaan tegen de Belastingdienst van beroepsmatige discriminatie. Signalen van ongelijke behandeling door overheidsfunctionarissen komt niet alleen bij de Belastingdienst voor. Ook de politieorganisatie, het UWV, IND en CBR worden veelvuldig genoemd door mensen die zich op basis van afkomst, religie of huidskleur gediscrimineerd voelen. De Nationale Ombudsman gaf ook al aan dat etnisch profileren voorkomt in alle lagen van de overheid.

“De overheid heeft een voorbeeldfunctie, waarbij er op zijn minst vertrouwen moet zijn dat alle Nederlanders in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Helaas merken wij dat het vertrouwen bij veel mensen is verdwenen”, aldus Farid Azarkan. DENK wil een duidelijke grens trekken bij handelingen van overheidsfunctionarissen die gekenmerkt kunnen worden als discriminatie. Dit voorstel zal, naast diverse aanmoedigende maatregelen die vaker door DENK zijn voorgesteld, zoals meer diversiteit op de werkvloer, zorgen voor een afschrikwekkende werking.

Onderzoek en Meldpunt
Om een steviger signaal af te geven richting deze instanties stelde DENK het Meldpunt Etnisch Profileren Overheidsinstanties in. Binnen een aantal dagen kwamen hier talloze meldingen binnen met schrijnende verhalen. Daarnaast bleek uit recent onderzoek van het SCP blijkt dat 27% van de Nederlandse bevolking in 2018 discriminatie heeft ervaren. Van deze mensen geeft ongeveer 16% aan discriminatie te hebben ervaren door instanties.

5 euro boete voor boek dat 39 jaar te laat is ingeleverd bij bibliotheek

Ze keken gisteren raar op bij de bibliotheek van Groesbeek toen daar een behoorlijk oud boek werd ingeleverd. Het uitgeleende boek, Terug naar Oegstgeest van Jan Wolkers, was 39 jaar, 13 weken en 5 dagen geleden uitgeleend en werd nu pas teruggebracht. Een flinke boete zou je denken, maar die is met 5 euro te overzien.

Boetes zijn bij Bibliotheek Gelderland Zuid gemaximeerd op 5 euro en daarmee kwam de man die het boek terugbracht goed weg. Als er geen maximum zou zijn dan was de boete opgelopen tot maar liefst 1530,75 euro. De man was het boek bij een zolderopruiming tegengekomen.

"Ik dacht dat het een grapje was en verwees hem naar de zelfservice. Maar uiteindelijk bleek het dus echt waar te zijn", vertelde Antonin van Bergen van de bibliotheek in Groesbeek aan Omroep Gelderland.

OM eist 40 maanden tegen man die geld verborg voor veroordeelde douanier

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam 40 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 51-jarige man uit Dieren. Het OM verwijt hem het medeplegen van omkoping van een ambtenaar en het witwassen van de inkomsten daaruit, door het verbergen van 670.000 euro voor een corrupte douanier uit de Rotterdamse haven.

Boodschappentas met geld
De corrupte douanier heeft zich laten betalen door de criminelen voor wie hij hand- en spandiensten verrichtte. “Die winstdeling ging natuurlijk niet netjes via een bankrekening. Nee, dat wordt overgedragen in grote boodschappentassen met bundels geld,” zei de officier. Uit het onderzoek komt naar voren dat de corrupte douanier het geld onderbracht bij de 51-jarige verdachte, die hij vertrouwde. De 51-jarige man zou de tassen met geld hebben ontvangen in de omgeving van de bloemenveiling waar hij werkte. Hij verborg de tassen met daarin 670.000 euro in de woning van zijn gezin. Uit het onderzoek blijkt dat de corrupte douanier eens in de zoveel tijd, geld kwam ophalen. Bij de doorzoeking in oktober 2015 werden tassen met daarin nog 595.860 euro in beslag genomen in een wasmand op zolder.

Ernstige feiten
Door dat bedrag van 670.000 euro van criminelen aan te nemen heeft de 51-jarige man zich volgens het OM schuldig gemaakt aan corruptie tezamen in vereniging gepleegd met de douanier. Ook zou hij door het geld te verbergen zich hebben bezig gehouden met het opzettelijk witwassen van een zeer groot geldbedrag. “Het verbergen van het geld was de rol van de 51-jarige man in zijn vriendenclub. In ruil voor het bewaren mocht hij geld uit de tassen gebruiken.”

Hij heeft hiermee zijn gezin in gevaar gebracht. En dat niet alleen. Het gaat om ernstige feiten, zei de officier op zitting: “Corruptie in enge zin, de omkoping zelf, is een onderdeel van corruptie in ruime zin: machtsbederf. Het belang van strafbaarstelling van het ambtsmisdrijf van (passieve)omkoping ligt in de bescherming van het publieke vertrouwen dat overheidsbeslissingen objectief en zakelijk worden genomen.”

Op 10 en 11 juni komen nog twee medeverdachten op zitting. De rechtbank zal daarna bekend maken wanneer zij uitspraak doet.

COVID-19: 164 nieuwe besmettingen en 15 doden, totaal 47.903 en 6031

Tot en met 9 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 47.903 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 164 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.800 (+6) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 15 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6031 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Celstraffen geŽist maar ook uitweg geboden uit criminaliteit aan jonge drugsdealers

Tegen drie jonge verdachten uit Utrecht zijn vandaag gevangenisstraffen geëist tot 24 maanden vanwege drugshandel en het deel uitmaken van een criminele organisatie. De 26-jarige hoofdverdachte kocht blokken cocaïne in en leverde kleinere hoeveelheden aan dealers zoals de twee medeverdachten. Zij verhandelden de bolletjes onder andere in de Utrechtse wijk Hoograven, waar de drugsproblematiek in het bijzonder speelt.

Het onderzoek van de politie wees uit dat het om een goed georganiseerde groep ging. Er werd gebruik gemaakt van huurauto’s en van veel verschillende telefoons. Over de handel werd gesproken in versluierde taal en er was sprake van een taakverdeling. De 26-jarige verdachte stuurde de anderen aan, de 27-jarige verborg de voorraad in zijn woning, de 22-jarige verdachte deed de verkoop. Het voorbereiden van de drugs gebeurde in een woning van een van de klanten in Soest. De handel vond in ieder geval plaats in de periode van december 2019 tot maart 2020.

Op 3 maart 2020 werden de twee oudste verdachten aangehouden direct na het ophalen van cocaïne in Rotterdam, ook werden hun woningen doorzocht. Er werd beslag gelegd op meer dan een halve kilo cocaïne, heroïne en hasj, weegschaaltjes, verpakkingsmiddelen, telefoons, laptops, dure merkkleding, sieraden, contante geldbedragen en auto’s. De jongste verdachte, die probeerde te vluchten, werd een dag later aangehouden in een hotel. Ook in zijn woning werden drugs, geld en telefoons gevonden en in beslag genomen.

Programma Straatwaarden
Op basis van observaties, het telefoonverkeer van de verdachten en een analyse van reisbewegingen en locaties, vond de officier de feiten bewezen. De officier van justitie heeft de verdachten voorgehouden dat een carrière in de drugscriminaliteit kan eindigen met een langdurige gevangenisstraf of met een kogel. Alternatief is kiezen voor een andere manier van leven. Daarvoor is hen een aanbod gedaan vanuit het Programma Straatwaarden. Dit programma is onderdeel van de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit en kent twee sporen: strafrechtelijk aanpakken van sleutelfiguren in de drugshandel en het voorkomen dat jongeren de drugshandel in gaan.

De twee oudste verdachten hebben geen inzicht willen geven - op de zitting bleven ze gebruik maken van hun zwijgrecht – en geen blijk gegeven daadwerkelijk te willen breken met hun criminele carrière. Tegen de hoofdverdachte eiste de officier daarom 24 maanden celstraf, een locatieverbod voor de wijk Hoograven voor vier jaar, en een contactverbod met de medeverdachten. Ook zei hij de criminele verdiensten te zullen afpakken. Tegen de 27-jarige verdachte eiste hij 20 maanden celstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk met begeleiding, een locatieverbod voor de wijk voor drie jaar en een contactverbod. Ook moet deze verdachte eerder opgelegde voorwaardelijke straffen, in totaal vijf maanden, gaan uitzitten.

De derde verdachte heeft wel openheid gegeven; hij wil uit het criminele milieu stappen en zijn leven anders vorm geven. Tegen deze verdachte eiste de officier een gevangenisstraf van negen maanden waarvan vijf voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Hieraan is een uitgebreid pakket aan voorwaarden verbonden zoals een enkelband, openheid geven over zijn financiën, een strak rooster, een contactverbod, meewerken aan onderzoeken en trainingen. Dit alles met het doel een normaal dag- en nachtritme terug te krijgen, financiële orde op zaken te stellen, weerbaar te worden, een diploma te behalen en uiteindelijk werk te krijgen. Als de rechter hem vraagt: “Weet je dat dit moeilijk wordt, hard werken en weinig geld”, knikt hij, hij weet het.

Aanpak Utrecht Zuid
De politie, Openbaar Ministerie en gemeente zetten zich samen met bewoners en ondernemers in om Utrecht Zuid veiliger te maken. Toch ervaren bewoners nog regelmatig overlast van jeugd, verkeer of (drugs)criminaliteit. Waar gemeente, politie en Openbaar Ministerie zich het meeste zorgen over maken, is de aanwas van jongeren in de drugshandel. Criminelen ronselen 16-, 17-jarigen en zetten hen in voor het plegen van misdaden. Met alle ontwrichtende gevolgen van dien voor de samenleving én voor de jongeren en hun families. De gemeente, politie en Openbaar Ministerie werken er samen met de buurt en andere organisaties hard aan om de drugshandel te remmen en te voorkomen dat jongeren de zware criminaliteit in worden gezogen. De gemeente werkt hierbij ook samen met hulpverleners, ouders, jongerenwerk en scholen in de buurt.

4 jaar cel voor man uit Nunspeet voor poging tot doodslag

De rechtbank veroordeelt een 43-jarige man uit Nunspeet voor poging tot doodslag. Hij krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar. Op 23 december 2019 was de man in zijn woonplaats op stap met het slachtoffer. Op een gegeven moment kregen de man en het slachtoffer onenigheid. De man viel het slachtoffer 2 keer aan en mishandelde hem zeer ernstig.

Zo deelde de man 2 kopstoten uit, sloeg het slachtoffer meerdere keren en duwde hem. Op het moment dat het slachtoffer op de grond viel, schopte de man hem hard op het gezicht. Nadat de man het slachtoffer de man bewusteloos achterliet, keerde hij vervolgens terug. Hij vroeg aan omstanders of het slachtoffer al dood was en trapte hem vervolgens nog een keer tegen het hoofd. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op.

Het incident heeft nog steeds een grote impact op het slachtoffer en zijn gezin. De rechtbank rekent het de man aan dat hij door zijn handelen gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving heeft veroorzaakt. De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 5.800 euro aan het slachtoffer betalen.

Gevolgen tekort vitamine A lijken beperkt

Bijna de helft van de jongens en meisjes van 14 tot 17 jaar krijgt te weinig vitamine A binnen. Dat blijkt uit de laatste Voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit geldt ook voor 10 tot 30% van de volwassen Nederlanders. Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. De gevolgen van het tekort aan vitamine A lijken voor de Nederlandse situatie beperkt.

Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A. Op dit moment zien zij dit zelden als oorzaak van bovenstaande klachten, maar dat kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd. Ook blijkt dat zorgprofessionals weinig alert zijn op een mogelijke relatie tussen de lage vitamine A inname en gezondheidsklachten.

Het is belangrijk om het relatief hoge percentage van de Nederlandse bevolking dat te weinig vitamine A binnenkrijgt verder te duiden. Daarom zou vervolgonderzoek uitgevoerd kunnen worden om vast te stellen of de klachten inderdaad zelden voorkomen door vitamine A tekorten, of dat zorgprofessionals ze over het hoofd zien.

Voor dit onderzoek zijn de gegevens gebruikt van de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016. Deze gegevens zijn gekoppeld aan het Nederlands Voedingsstoffenbestand 2016, dat informatie bevat over de samenstelling van voedingsmiddelen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft daarnaast aan zorgprofessionals gevraagd of zij weten hoe vaak gezondheidseffecten door een te lage vitamine A-inname voorkomen en of zij zich ervan bewust zijn welke probleem hierdoor kunnen ontstaan. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Aspirant telers kunnen zich voorbereiden op het wietexperiment

Aspirant telers die willen deelnemen aan het wietexperiment kunnen vanaf 1 juli 2020 een aanvraag daarvoor indienen. Vanaf die datum gaat de zogenoemde voorbereidende fase in van het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Dat schrijven minister Van Rijn (Medische Zorg en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag aan de Eerste en Tweede Kamer. Na advies van de Raad van State zijn de nodige vervolgstappen gezet, waardoor per 1 juli 2020 de wet- en regelgeving voor het wietexperiment in werking kan treden. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met de tien gemeenten die meedoen aan het experiment.

De afgelopen maanden is gewerkt aan de voorwaarden en eisen die gaan gelden voor bijvoorbeeld telers, coffeeshophouders en de verpakkingen. Half juni zullen alle voorwaarden en eisen openbaar worden gemaakt. Vanaf vandaag kunnen aspirant telers op rijksoverheid.nl/aanvraag-telers alvast zien aan welke eisen zij specifiek moeten voldoen voor deelname aan het wietexperiment. Zo kunnen de geïnteresseerde telers zich op tijd voorbereiden. Vanaf 1 juli tot en met 28 juli 2020 kunnen potentiële telers een aanvraag indienen voor een vergunning.

Naar verwachting zal het selectieproces van de maximaal tien telers waarschijnlijk een half jaar in beslag nemen. Zo zijn aan sommige stappen, zoals Bibob-onderzoek (toets op grond van Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), wettelijke termijnen verbonden. Het streven is om eind 2020 telers aan te wijzen, maar dat is afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen. Onder meer op basis van hun ondernemingsplannen kan dan ook de startdatum worden vastgesteld voor de volgende fase van het wietexperiment: de verkoop van hun producten in de gesloten coffeeshopketen.

Verder zijn voor de uitvoering van het wietexperiment afspraken gemaakt over de financiële ondersteuning van de tien gemeenten waar de verkoop van de geteelde cannabisproducten binnen de gesloten coffeeshopketen gaat plaatsvinden. Ook
wordt komende tijd het onafhankelijk onderzoek georganiseerd dat gedurende het experiment zal evalueren wat de effecten zijn op het gebied van veiligheid, openbare orde, overlast en volksgezondheid.

Voor de hennepteelt is verder advies uitgebracht door het RIVM over de mogelijkheden om tijdens het wietexperiment gewasbeschermingsmiddelen toe te passen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van gebruikers van hennep. Omdat deze middelen in Nederland nog niet zijn toegelaten voor hennepteelt voor recreatief gebruik wordt momenteel overlegd met het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) of en hoe proefontheffingen voor een aantal van deze middelen te realiseren zijn voor het experiment.

Eerste blauwdruk voor nieuw dorp voormalig vliegkamp Valkenburg

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Katwijk heeft op 26 mei het stedenbouwkundig raamwerk vastgesteld voor de vijfde, nieuwe kern binnen haar gemeente, op voormalig vliegkamp Valkenburg. De besluitvorming in de gemeenteraad volgt in september. Het college ziet het raamwerk als een goed vertrekpunt voor verdere uitwerking.

Het Rijksvastgoedbedrijf is grondeigenaar van het oud-vliegkamp. Het stedenbouwkundig raamwerk is de eerste belangrijke stap na de ondertekening op 5 maart van de bestuurlijke afspraak tussen het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeenten Katwijk en Wassenaar en de provincie Zuid-Holland. Deze bijzondere locatie krijgt hiermee een nieuwe bestemming en draagt bij aan de lokale en regionale woningbehoefte en de economische ontwikkeling van de gemeente.

3.000 – 3.500 woningen
Het Rijksvastgoedbedrijf gaf KCAP opdracht om een ontwerp te maken voor het stedenbouwkundig raamwerk voor het noordelijk deel van locatie Valkenburg. Dit gebied loopt vanaf het hangargebied tot aan de N206. Hier komen 3.000 tot 3.500 woningen en het centrum van het nieuwe dorp. Een deel van dit gebied is in eigendom van gebiedsontwikkelaar BPD, waarmee de plannen zijn afgestemd. Het raamwerk geeft de hoofdstructuren van wegen, water en groen weer met flexibiliteit voor toekomstige ontwikkelingen. Het schetst de ruimtelijke inpassing van een duurzame en inclusieve omgeving waar uiteindelijk zo’n 12.000 tot 13.500 nieuwe inwoners zullen wonen, werken en recreëren.

Aandacht voor rijke verleden
Het plan is gemaakt met veel aandacht voor het rijke verleden van het gebied. Dit is onder andere terug te zien in een bevaarbaar krekenlandschap. Daarnaast vormen de voormalige landingsbanen een verbindend assenkruis dat het dorp verbindt met het omliggende landschap. De korte landingsbaan verbindt de kust en de polder en de lange landingsbaan de Oude Rijn met het open landschap richting Wassenaar. Het assenkruis van de landingsbanen zal ook dienen als centrum van het gebied. Karakteristieke plekken in het gebied zoals de verkeerstoren en het VIP-gebouw, worden belangrijke oriëntatiepunten. Deze tastbare elementen geven het gebied een eigen karakter.

Buurten en voorzieningen
Dit deel van de nieuwe kern krijgt drie karakteristieke buurten met voor iedereen plek: alleenstaanden, ouderen, starters en gezinnen met kinderen. Aan de korte landingsbaan en op de kruising van de banen is ruimte voor winkels, scholen, horeca, zorginstellingen en een kerk. De voorzieningen komen daar waar de meeste mensen komen wonen, nabij de haltes van hoogwaardig openbaar vervoer. Het totaalaantal van 5.600 woningen zal gefaseerd, in een periode van 10 tot 15 jaar, gebouwd worden.

Planning
Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Katwijk en ontwikkelen zelf geen woningen, maar faciliteren de woningbouw met planvorming en ruimtelijke procedures. Het stedenbouwkundig raamwerk biedt de basis voor het bestemmingsplan. De planning is erop gericht om het bestemmingsplan in het eerste kwartaal van 2021 vast te stellen. Daarna start het Rijksvastgoedbedrijf met de verkoop van grond.

Schreuder en Hoffenheim per direct uit elkaar

Alfred Schreuder is opgestapt als trainer van TSG Hoffenheim. Reden voor de plotselinge scheiding is verschil van inzicht over de toekomst van de club. Hoffenheim staat momenteel zevende in de Bundesliga.

Schreuder was sinds juni van vorig jaar trainer van Hoffenheim. Zijn contract liep nog tot medio 2022. Ook broer en assisten-trainer Dick Schreuder vertrekt.

“We hebben verschillende meningen op enkele belangrijke vlakken, waardoor een samenwerking tot na dit seizoen niet logisch zou zijn”, vertelt directeur voetbalzaken Alexander Rosen. “We danken Alfred voor zijn belangrijke werk en de vriendelijke oplossing die we nu hebben gevonden.”

“Ik wist al snel dat het een grote uitdaging zou worden om hier te werken”, vertelt Schreuder. “Ik ben de club dankbaar, maar helaas konden we niet overeenkomen hoe de club in de toekomst geleid moet worden. Het is niet vreemd om verschillende meningen te hebben. Dan moet je eerlijk zijn en de uitkomst accepteren.”

Geen vervroegde invrijheidstelling voor Van Laarhoven

Van Laarhoven, die zijn in Thailand opgelegde gevangenisstraf in Nederland uitzit, wordt niet vervroegd vrijgelaten. Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een verzoek hiertoe afgewezen.

Het gerechtshof heeft vandaag (als kort gedingrechter in hoger beroep) uitspraak gedaan in de zaak van de Nederlander Van Laarhoven. Hij is na een rechtshulpverzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie in Thailand veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf wegens witwassen. Na omzetting van de straf naar Nederlandse maatstaven en overbrenging naar Nederland in januari 2020, moet Van Laarhoven het strafrestant in Nederland uitzitten tot 28 augustus 2021.

De vordering tegen de Staat om Van Laarhoven onmiddellijk vrij te laten heeft het hof afgewezen. Het gerechtshof vindt in deze kort gedingprocedure het handelen van het Openbaar Ministerie niet onrechtmatig, ondanks het kritische rapport van de Nationale Ombudsman. Ook hoeft de Staat Van Laarhoven niet vrij te laten gedurende de behandeling van zijn gratieverzoek.

Defensie helpt bij tests corona-app

Het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Vught leek maandag eventjes het middelpunt van een heuse ‘epidemie’. In verschillende scenario’s testten onderzoekers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een toekomstige corona notificatie-app. Militairen ondersteunden daarbij.

Voor NTC-commandant majoor Jurgen de Werd even een change of scenery. Onder normale omstandigheden wordt ‘zijn’ terrein vooral gebruikt voor het oefenen van scenario’s op chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair gebied. Maar het compleet nagebouwde metrostation, marktplein en de bioscoop lenen zich tevens uitstekend voor andere scenario’s in openbare ruimten. “Vandaar het verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de testen rondom de corona-app hier te laten plaatsvinden. Daar maken wij graag plaats en ruimte voor vrij. Mooi om mee te maken, toch?”

Real life scenario’s
Voor de gelegenheid speelden 20 landmachtmilitairen van 17 Pantserinfanteriebataljon verschillende real life scenario’s na. Daarbij bewogen ze zich met de app door het oefendorp. Telkens werden 1 of meer deelnemers ‘digitaal besmet’ met het coronavirus. Onderzoekers vanuit de Rijksoverheid monitorden de resultaten. Reikt het bluetoothsignaal ver genoeg? Krijgen omstanders die in de buurt van de ‘besmette’ telefoon zijn geweest een melding? En, minstens zo belangrijk, mensen die op veilige afstand blijven níet?

Discipline
Een vrij nauwkeurige test, waar het nodige geduld voor is vereist. “Daarom zijn wij extra blij met de samenwerking met Defensie”, benadrukt Hans Versteeg, namens het onderzoeksteam van de Rijksoverheid. “Het werkt zo makkelijk met militairen. We kunnen strakke afspraken maken, ze zijn gedisciplineerd, alles loopt gewoon. Superfijn.”

Ook van VWS-minister Hugo de Jonge waren er lovende woorden. Hij prees niet alleen de samenwerking tussen beide ministeries, maar noemde ook het trainingscentrum super-professioneel opgezet.

App
De zogeheten corona notificatie-app kan uiteindelijk helpen bij het contactonderzoek van patiënten met het coronavirus. Dit door mensen te waarschuwen die in de buurt zijn geweest van een besmet persoon.

Het project rondom de ontwikkeling van de app is in handen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Vught (Afbeelding: Defensie)
Het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Vught (Afbeelding: Defensie)

Opnieuw arrestatie in onderzoek naar moord op Belgische loodgieter

In het onderzoek naar de verdwijning en gewelddadige dood van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden is vanmorgen opnieuw een arrestatie verricht. Een 42-jarige vrouw uit Bergen op Zoom is vanmorgen met toestemming van de officier van justitie aangehouden. Zij wordt verdacht van diefstal met geweld, afpersing, opzettelijke vrijheidsberoving en gijzeling.

Johan van der Heyden (57) verliet op zondag 2 juni 2019 omstreeks 20.30 uur zijn woning in Lint (B). Sindsdien werd niets meer van hem vernomen. Een rechercheteam in Nederland verrichtte in samenwerking met hun Belgische collega’s uitgebreid onderzoek. Dit leidde uiteindelijk tot zeven arrestaties. Drie verdachten, twee 40-jarige vrouwen en 31-jarige man, zitten nu nog steeds in voorarrest.

De speurders gaan er vanuit dat van der Heyden door geweld om het leven is gebracht. Een belangrijke aanwijzing was de vondst in het Rijn-Schelde kanaal op 23 januari 2020 van een speciekuip waarin door het NFI stoffelijke resten van de Belg werden aangetroffen. Ook werd in verband met dit onderzoek op 11 maart jl. nog door duikers een kettingzaag in het Bergsche Water gevonden. Het onderzoek naar de toedracht wordt voortgezet, waarbij rekening wordt gehouden met nog meer aanhoudingen.

Spoorloper bijt agent bij arrestatie

Op de Theuniswegeling in 's-Heer Arendskerke werd maandagavond een agressieve man aangehouden omdat hij langs de spoorlijn liep. Hij verzette zich hevig en beet een agent in zijn been.

De politie kreeg rond 18.30 uur een melding dat een man langs de spoorlijn liep. Agenten zagen hem in een tarweveld aan de Theuniswegeling lopen. De man liep via de sloot de weg op. Hij werd aangehouden, hierbij verzette hij zich hevig en beet een agent in zijn been. De 31-jarige man (woonplaats nog onbekend) werd voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Hierbij bleef hij zich flink misdragen.

Aangifte
Een GGD-arts heeft de verwondingen van de agent onderzocht. De agent heeft aangifte gedaan tegen de man, omdat agressie en geweld tegen politiemedewerkers niet wordt getolereerd. Hij zit nog vast en wordt dinsdag verhoord. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Artsen verwijderen laadkabel uit blaas

Chirurgen hebben een 61 centimeter lange telefoonlaadkabel uit de blaas gehaald van een 30-jarige man uit India. De patient kwam vorige week bij de dokter met klachten over pijn in zijn onderbuik.

Het is niet geheel duidelijk hoe de kabel in zijn blaas is terechtgekomen. De man heeft volgens artsen een 'geschiedenis van inslikken van koptelefoon oordopjes'. Ze geloven dat de man de kabel heeft ingeslikt of ingebracht voor 'seksuele genoegdoening'.

In eerste instantie kreeg de man laxeermiddel, maar toen er niets uit kwam hebben ze de man opengesneden en de kabel uit zijn blaas verwijderd. Maar liefst vijf artsen waren nodig om de kabel te vewijderen. De operatie duurde 45 minuten.

Kabeltje in blaas
Kabeltje in blaas

Onafhankelijk onderzoek naar demo op de Dam, mogelijk 14.000 bezoekers

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de drukte op de Dam in Amsterdam vorige week maandag. Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de raad, in aanloop naar het spoeddebat over het te drukke protest, dat morgen op de agenda staat.

In de brief beantwoordt de burgemeester vragen uit de raad. Daarin is te lezen dat er mogelijk wel 10.000 tot 14.000 bezoekers aanwezig waren. Extra onderzoek moet uitwijzen hoeveel dat er nou precies zijn geweest.

Geen aanwijzingen
De burgemeester herhaalt nog eens dat zij en de politie geen aanwijzingen hadden dat er zoveel mensen naar de Dam zouden komen om te demonstreren tegen de dood van George Floyd door politiegeweld. Door de hoge opkomst werden de afstandsregels om besmettingen met het coronavirus te voorkomen massaal genegeerd, wat tot grote verontwaardiging in het hele land leidde.

In de tijdlijn van de Veiligheidsregio staat dat de politie op maandagmiddag zag dat via sociale media ruim 2000 demonstranten zich hadden aangemeld om te komen. Op basis van eerdere demonstraties gingen zowel de politie als de organisatie er vanuit dat een derde van deze aanmeldingen ook echt zou komen.

'Achteraf moeten we helaas vaststellen dat het aantal deelnemers veel te laag is ingeschat', schrijft Halsema. 'Had de driehoek een realistische inschatting gehad dan was er een alternatief plan gemaakt, bijvoorbeeld door een andere locatie aan te wijzen.'

Antifa
In het feitenrelaas staat ook dat op zondagochtend een bekladding op de stoep voor het Amerikaanse consulaat op het Museumplein is aangetroffen met de woorden 'Black Lives Matter'. Ook waren er radicale activisten van de antifa-beweging aanwezig bij het protest op de Dam.

Toch schrijft Halsema dat 'de ultraradicale elementen geen doorslaggevende rol hebben gespeeld in de besluitvorming over de lijn van optreden'. De driehoek nam die beslissing op basis van alle beschikbare informatie en een eigen inschatting dat het stilleggen van het protest tot escalatie zou kunnen leiden. Agenten die daar aan het werk waren gaven aan dat 'er weinig voor nodig is om een en ander te laten ontbranden', schrijft de burgemeester.

Besmettingen
Ook meldt Halsema dat er tot nog toe geen coronabesmettingen bekend zijn die te linken zijn aan de demo, maar waarschuwt dat de incubatietijd nog niet is verlopen. Ook kan iemand in een andere regio getest worden, en dan kan het langer duren voordat die informatie ook bij de GGD in Amsterdam bekend is. Mensen die klachten hebben worden verzocht naar de GGD te gaan en daarbij te melden dat ze op de Dam zijn geweest.

Verantwoording
Burgemeester Halsema zal woensdag in de gemeenteraad verantwoording moeten afleggen over het optreden van de driehoek. Oppositiepartijen hebben al aangegeven een motie van wantrouwen te zullen indienen.

Mariniers thuis na langste bescherming tegen zeeroverij ooit

Na 81 dagen en daarmee de langstdurende beveiliging ooit, is het hierbij betrokken Vessel Protection Detachment (VPD) terug op Hollandse bodem. Vanwege het COVID-19 virus zaten de zwaarbewapende mariniers vast op het cargoschip BigRoll Bering, dat ze beschermden tegen piraterij. Gisteravond zijn de militairen geland op Rotterdam The Hague Airport.

Normaal gesproken vliegt een VPD voor enkele dagen tot een paar weken naar een bepaald gebied, om grote schepen in de zogenoemde High Risk Area (de Golf van Aden en de Arabische zee) te beveiligen. Vanwege vliegbeperkingen door de pandemie konden de 10 mariniers en 1 marineman van de vloot alleen niet terug. Daardoor voer de club niet alleen mee tussen Egypte en Taiwan, maar ook weer mee terug naar Egypte. “Het heeft even geduurd, maar we zijn enorm blij dat we weer terug zijn”, vertelt VPD-commandant eerste luitenant der mariniers Jochem.

De recordinzet van de duur van een VPD stond op 6 weken. “Dat hebben jullie ruimschoots overschreden”, schrijft Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten in een brief aan de mariniers. Ze wilde de mannen verwelkomen op de luchthaven, maar deed dit toch niet. “Omdat ik mij realiseer dat jullie nu het liefste naar huis gaan om het thuisfront weer in de armen te sluiten. Kom maar snel in Den Haag op de koffie.”

Nieuwe kever in Vondelpark vernoemd naar The Beatles

Een nieuwe kever die vorig jaar is ontdekt in het Vondelpark in Amsterdam heeft nu ook een naam gekregen. Hij is door zijn ontdekkers vernoemd naar The Beatles. Deze naam, voordat dat misschien gevraagd gaat worden, luidt "Ptomaphagus thebeatles". De kever werd ontdekt door een team insectenkenners die samen met een groep buurtbewoners op expeditie gingen in het Vondelpark. De kever van slechts 2 millimeter lang werd levend in de bodem gevonden.

'Ik had zelf nooit gedacht dat hier insecten zouden zitten die onontdekt zijn', vertelt vrijwilliger Marlene Hoynck. 'Hij is vernoemd naar The Beatles, omdat hier vlakbij John Lennon zijn Bed In For Peace gehouden. Vijftig jaar geleden. En er bleek nog nooit een keversoort naar de band The Beatles was genoemd', aldus VU-ecoloog Joris Koene.

Tijdens het onderzoek ontdekte de groep eerder al een nieuwe parasitaire wesp.

FOK! Wat een weer: meest droog

Vanochtend is het overwegend bewolkt en in het zuidoosten en oosten valt er lokaal nog wat lichte (mot)regen. In de middag is het droog en breekt de zon steeds vaker door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het Waddengebied tot lokaal 18°C in het zuidoosten. De noordelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar woensdag is het in de oostelijke helft overwegend bewolkt. In de westelijke helft zijn er ook brede opklaringen. Het blijft overal droog. Onder de bewolking koelt het niet verder af dan circa 10°C, in brede opklaringen koelt het plaatselijk af tot 5°C. De noord- tot noordoostenwind is zwak, langs de kust matig.

Woensdag overdag zijn er wolkenvelden en is er af en toe ruimte voor de zon. In de oostelijke helft kan er een enkele bui tot ontwikkeling komen. In de avond neemt juist in het westen de kans op regen of een bui toe. De maxima komen uit tussen 16°C aan zee en 20 tot 22°C landinwaarts bij een zwakke veranderlijke wind. Langs de noordkust staat een matige noordoostelijke wind. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een paard in de wei bij een mistige zonsopkomst (Foto: Kla)
Een paard in de wei bij een mistige zonsopkomst (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hoe doorstaan ondernemers de coronacrisis

In vrijwel alle branches van het niet-financiële bedrijfsleven is het aantal ondernemers dat denkt in de huidige economische situatie minstens nog een jaar te bestaan in mei sterk toegenomen ten opzichte van de meting van april. De werkwijze instellen op de 1,5 metereconomie en kostenreductie zijn de belangrijkste maatregelen die bedrijven zelf hebben getroffen om het hoofd te bieden aan de effecten van de economische teruggang door de coronacrisis. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin mei onder bedrijven werd gehouden.

Het toegenomen vertrouwen in het voortbestaan van het eigen bedrijf tijdens de coronacrisis is vooral zichtbaar in de afname van het aantal bedrijven dat in april nog dacht de continuïteit niet langer dan een half jaar te kunnen handhaven onder de toen geldende omstandigheden. Versoepeling van de coronamaatregelen speelt in dit verband waarschijnlijk een belangrijke rol. Op 6 mei zijn verdere versoepelingen aangekondigd, op dat moment had al bijna 60 procent van de deelnemers aan de enquête gerespondeerd.

In de detailhandel nam het aantal bedrijven dat in mei verwachtte nog minstens een jaar te bestaan het sterkst toe vergeleken met april. Toen dacht 9 procent het minstens nog een jaar te kunnen volhouden, in mei was dit aantal toegenomen tot 65 procent. In de IT-dienstverlening (+48 procentpunt) en bij schoonmaakbedrijven e.d. (+46 procentpunt) hadden in mei ook veel meer ondernemers vertrouwen in hun voortbestaan dan in april. In de luchtvaart (2 procent), bij bedrijven in kansspelen en loterijen (6 procent) en in de reisbranche (10 procent) was in mei het vertrouwen in een voortbestaan van minstens een jaar het laagst.

Belangrijkste maatregelen
Instellen op de 1,5 meter economie en kostenreductie werden in mei door de meeste ondernemers genoemd als belangrijkste maatregelen die ze zelf namen om de effecten van de economische neergang door de coronacrisis te beperken. Van alle branches werd in de telecommunicatiebranche het instellen op de 1,5 metereconomie met ruim 84 procent relatief het meest genoemd. In de reisbranche (62 procent) en luchtvaartbranche (50 procent) werd kostenreductie het vaakst als belangrijkste maatregel genoemd. Innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten werden veel genoemd in onder meer de luchtvaartbranche (46 procent), bij bibliotheken en musea (22 procent), in de kunst (20 procent) en bij de IT en informatiediensten (17 procent).

Minder zzp'ers en uitzendkrachten in veel branches
Ondernemers uit veel branches noemden in het mei-onderzoek als kenmerkend voor de inzet van personeel tijdens de coronacrisis, dat minder zzp’ers en uitzendkrachten worden ingezet. Tevens werd aanvraag van arbeidsverkorting en of de NOW-regeling voor het eigen personeel in veel branches genoemd. Relatief weinig kwam het beëindigen van arbeidscontracten van het eigen personeel aan de orde. Bibliotheken en musea scoorden relatief hoog bij het verminderen van het aantal zzp’ers en uitzendkrachten (43 procent). Dit gold ook voor schoonmaakbedrijven en bedrijven in vervoer over land (beiden 37 procent) en radio- en televisieomroepen (36 procent). Aanvraag van arbeidstijdverkorting en NOW-regeling kwam naar verhouding het meest voor in de luchtvaart (50 procent van de bedrijven) en de horeca (48 procent).

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #9
special
VrijMiBabes #9 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #46
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
The Old Guard
special
Random Pics van de Dag #45
©FOK.nl e.a.