Weer vijf Russen uit olympische uitslagen geschrapt, dubbel goud en zilver weg

Het Internationaal Olympisch Comité heeft naar aanleiding van het onderzoek naar Russische doping op en rond de Olympische Spelen van 2014 in Sochi nog eens vijf sporters uit de uitslagen daar geschrapt. Ook worden ze voor het leven geweerd van de Olympische Spelen, in welke hoedanigheid dan ook.

We beginnen met skeletonner Sergey Chudinov, die jaren deel uitmaakte van de internationale subtop. Hij haalde enkele podiumplaatsen in World Cups - en won er één - en pakte WK-brons in 2013. Op de Spelen van Sochi eindigde Chudinov als vijfde, een plek die hij nu kwijtraakt. Goud was daar overigens voor Alexander Tretiakov, die dat ook kwijt is. Chudinov is overigens al bijna twee jaar gestopt met de sport.

Vervolgens krijgen we twee bobsleeërs, Aleksei Negodailo en Dmitrii Trunenkov. Beiden zaten in de viermansbob van de legendarische Alexander Zubkov, die daar het goud mee veroverde in Sochi. Die raakte hij onlangs echter kwijt wegens het hele dopinggebeuren, en ook Negodailo en Trunenkov - die een jaar eerder met Zubkov al WK-zilver pakten - mogen hun eremetaal inleveren. Ook Negodailo en Trunenkov zijn al twee jaar gestopt.

Tot slot zijn twee biatletes de sjaak: Yana Romanova en Olga Vilukhina. De al zo'n drie jaar gestopte Romanova raakt haar 19e, 23e en 53e plaatsen in de individuele wedstrijden kwijt, Vilukhina moet het zilver van de sprint inleveren en is haar zevende en 21e plek in individuele wedstrijden kwijt.

Beiden maakten onderdeel uit van de Russische estafetteploeg, die in eigen huis verslagen werd door Oekraïne en zilver pakte, wat nu ook geschrapt wordt. Vilukhina kreeg daarnaast nog een diploma als lid van de gemengde estafetteploeg, die vierde werd en dat resultaat nu ook kwijt is geraakt. Vilukhina is overigens ook al jaren gestopt, op een kortstondige comeback op het tweede niveau twee jaar geleden na.

Vilukhina met haar medaille die ze nu moet inleveren (Pro Shots / Gepa)
Vilukhina met haar medaille die ze nu moet inleveren (Pro Shots / Gepa)