FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 juli 2017

'Paul McCartney maakt nummer over Trump'

Op het nieuwe album van Paul McCartney komt een nummer over de Amerikaanse president Donald Trump, schrijft de Liverpool Echo. De ex-Beatle zei dat tegen studenten tijdens zijn bezoek aan de Liverpool Institute of Performing Arts.

"Soms is de toestand in de wereld zo gek dat je er iets mee moet", verklaarde McCartney. De 75-jarige muzikant liet niets los over de tekst van de song, maar deze zal waarschijnlijk niet lovend zijn voor Trump. Paul heeft zich een aantal keren zeer kritisch uitgelaten over de Amerikaanse president.

"Ik ben helemaal geen fan. Hij heeft de lelijke kant van Amerika ontketend. Veel mensen voelen zich door hem gesteund in hun afkeer van mensen met een andere kleur of ras. Ik denk dat we allemaal dachten dat die tijd achter ons lag", zei McCartney eerder in een interview in de Australische Daily Telegraph.

McCartney, die tijdens de presidentsverkiezingen Trumps tegenstander Hillary Clinton steunde, voegt zich in de rij artiesten die zich via de muziek of sociale media tegen de president hebben uitgesproken. Ook onder meer Roger Waters, Joan Baez, Carole King, Lady Gaga en Bruce Springsteen keerden zich tegen Trump.

'Paul McCartney maakt nummer over Trump'
'Paul McCartney maakt nummer over Trump' (Foto: BuzzE)

Verwardiër dreigt zichzelf op te blazen in Stavenisse

Een verwardiër heeft zondagavond even voor consternatie gezorgd in Stavenisse (Zeeland). De 26-jarige man dreigde zichzelf en een woning op te blazen. Daarnaast dreigde de man ook om iedereen die te dicht bij de woning in de buurt kwam te beschieten met een luchtbuks. 

Hulpdiensten en een onderhandelaar kwamen de politie assisteren. Ook werd er een traumahelikopter vanuit Rotterdam ingevlogen om te assisteren. Omwonenden werden geëvacueerd en in een nabijgelegen kerk opgevangen. Nadat er rook uit de woning naar buiten kwam besloten de hulpdiensten het pand te enteren en de verwardiër te ontzetten. 

De brandweer wist het vuur snel te doven. De man is voor psychiatrische en medische ondersteuning overgebracht naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Update 23:33 uur
Video toegevoegd

 

Di Grassi pakt Formule E-titel, Vergne wint eindelijk

Coureur Lucas di Grassi is de kampioen van het derde Formule E-seizoen. De Braziliaanse coureur van ABT Schaeffer had in de slotrace in de straten van Montreal genoeg aan een zevende plek, nadat Sebastien Buemi - die het weekeinde als kampioenschapsleider begon - een dramatisch weekeinde kende. 

De eerste bocht van de race kende gelijk al de nodige chaos, met Stephane Sarrazin die achterstevoren stond, maar wel verder kon. Felix Rosenqvist nam vanaf poleposition de leiding, voor Jean-Eric Vergne, Sam Bird, Nick Heidfeld en Tom Dillmann.

Sebastien Buemi moest verder naar achteren beginnen en lag na een paar bochten op plek elf, maar wel met flink wat schade: een onderdeel aan de achterkant van de auto hing los, nadat Antonio Felix da Costa hem een tik gaf. Dat leek op een gevalletje 'karma is a bitch', want het was Da Costa die zaterdag na de race nog hel en verdoemenis over zich heen kreeg van een woeste Buemi.

De Zwitser kreeg de meatballvlag te zien en moest naar binnen, maar deed dat nadat het loshangende onderdeel van de auto af gewapperd was. Het resultaat: Buemi verloor veel tijd om helemaal niks, want hij kon gelijk weer verder. Het kampioenschap was daarmee al gelijk zo goed als beslist. Kampioenschapsleider Di Grassi lag op plek zeven en zo lang hij voor Buemi zou rijden - inmiddels teruggevallen naar plek twintig - was er helemaal niks aan de hand voor de Braziliaan. 

Na dertien ronden werd om plek drie hard gevochten, met Bird die Heidfeld passeerde, terwijl Lopez en Dillmann achter het duo zaten. Vergne had voorin de aansluiting bij Rosenqvist gevonden en ook daar ontstond een gevecht, ditmaal om de eerste plek. Halverwege de race vonden de autowissels plaats, waarbij Vergne en Lopez een rondje langer door konden dan de rest van de koplopers. Het leverde hen uiteindelijk weinig op, behalve wat extra procentpunten in de batterij voor de slotfase. Rosenqvist had nog altijd de leiding, voor Vergne, Bird en Lopez.

Een dikke acht ronden voor het einde had Vergne het gat met Rosenqvist weer gedicht en de Fransman zette zijn Techeetah naast de Mahindra van de Zweed. Daarachter slaagde Lopez erin om DS Virgin-teamgenoot Bird te passeren en zo de derde plek over te nemen. Daar bleef het bij en na zes tweede plekken reed Vergne eindelijk naar zijn eerste overwinning, voor Rosenqvist en Lopez.

Naast Vergne was er ook feest bij Di Grassi: de Braziliaan kwam als zevende over de finish en daarmee pakte hij voor het eerst in zijn toch al vrij lange loopbaan een serieus kampioenschap. Renault e.Dams pakte de teamtitel, maar juichen zat er niet echt in, want Buemi had in het laatste weekeinde de coureurstitel verspild. Na Nelson Piquet en Buemi is Di Grassi de derde Formule E-kampioen.

Voetbalvrouwen in halve finale tegen Engeland

De Engelse voetbalvrouwen hebben op het EK de halve eindstrijd bereikt. Frankrijk werd in de kwartfinales met 1-0 verslagen. Engeland is nu de tegenstandster van de Nederlandse vrouwen in de halve eindstrijd.

Het eerste uur van de wedstrijd was saai. Het was Jodie Taylor die Engeland op voorsprong bracht met haar vijfde doelpunt dit EK. De Franse vrouwen waren in het vervolg van de wedstrijd een aantal keer gevaarlijk en bij die een van die momenten viel de Engelse keepster Karen Bradsley geblesseerd uit. Haar vervangster bleef echter de nul houden.

Nederland en Engeland spelen donderdag in Enschede om een plek in de finale.

Taylor overpowert Wright en wint voor de zestiende keer World Matchplay

Phil Taylor heeft voor de zestiende keer de World Matchplay op zijn naam geschreven. In de finale van het toernooi in Blackpool won hij met 18-8 van Peter Wright. Het is zijn eerste grote overwinning sinds de Grand Slam of Darts-eindzege van 2014.  

Taylor begon direct met een break en kwam vervolgens op 2-0. Wright gooide 101 uit om op het bord te komen en bij de eerste pauze stond het 3-2. Op 5-3 wist Taylor een nieuwe break te plaatsen met een 81-finish. Bij de tweede pauze stond het 7-3 ten noteerde The Power een gemiddelde van 104, Wright noteerde 101. Ook op de finishes was Taylor met 47% om 38% een stukje beter.

Taylor kwam op 8-3, waarna Wright een break wegwerkte en op 8-6 kwam. Een elfdarter bracht Taylor weer op twee breaks voorsprong. Wright gooide geen zes uit voor een 114, waarna Taylor direct toesloeg en uit kon lopen tot 11-6. Na twintig legs stond het uiteindelijk 13-7.

Wright kon in de slotfase nog twee legs pakken, maar Taylor gooide uiteindelijk dubbel zestien uit en won daarmee met 18-8. Taylor was deze finale superieur. Hij haalde uiteindelijk een gemiddelde van 104, waar Wright bijna 100 haalde. Ook op dubbels was hij een stuk beter. Hij gooide 55% van zijn dubbels raak en Wright haalde 28%.

Phil Taylor wint zestiende World Matchplay. (PRO SHOTS/Action Images)
Phil Taylor wint zestiende World Matchplay. (PRO SHOTS/Action Images)

Mensen gered uit kabelbaan Keulen

De hulpdiensten hebben zondag bij Keulen tientallen mensen gered die vast waren komen te zitten in een kabelbaan over de Rijn. In totaal 32 gondeltjes waren door een defect tot stilstand gekomen, waarna de circa zeventig inzittenden door de brandweer uit hun benarde positie verlost moesten worden.

Een deel van de mensen kon met ladders worden bevrijd, andere slachtoffers werden abseilend uit de gondels gehaald. De gemeente Keulen meldde zondagavond op Twitter dat alle inzittenden weer op vaste grond staan.

De kabelbaan ging zondagmiddag rond 15.30 uur kapot. Volgens Duitse media was een gondel deels uit het geleidingssysteem geschoten. Meer dan honderd brandweerlieden en andere hulpverleners rukten uit om de slachtoffers te helpen. Dat bleek niet eenvoudig door de harde wind.

 Großen Respekt an die #Feuerwehr #Köln 👏🏻 Tolle Leistung an der #Seilbahn! 🚨 #Höhenrettung #cologne pic.twitter.com/JUjwv51cdo

Mensen gered uit kabelbaan Keulen
Mensen gered uit kabelbaan Keulen (Foto: ANP)

Honderden diplomaten VS moeten Rusland uit

De Russische president Vladimir Poetin wil dat 755 Amerikaanse diplomaten Rusland verlaten. De Russische leider zei volgens persbureau TASS geruime tijd te hebben gewacht op betere relaties met de VS, maar op korte termijn geen verbetering meer te verwachten. "We moeten laten zien, dat we niets onbeantwoord laten", aldus de president.

Moskou maakte vrijdag al duidelijk dat het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland per 1 september uiterlijk 455 mag bedragen: evenveel als het aantal Russische diplomaten in de VS. Het was op dat moment nog niet duidelijk hoeveel diplomaten uit de VS als gevolg van dat besluit Rusland moesten verlaten.

De Amerikaanse Senaat had donderdag met grote meerderheid ingestemd met een sanctiepakket dat onder meer Rusland treft. President Donald Trump had al laten weten die strafmaatregelen te zullen goedkeuren. De relatie tussen de landen staat al langer onder druk, onder meer vanwege de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Consulaten
De vorige Amerikaanse president Barack Obama had eind vorig jaar al 35 Russische diplomaten de VS laten uitzetten. Poetin sloeg toen niet direct terug met tegenmaatregelen. Hij verklaarde eerst te willen kijken hoe de opvolger van Obama, president Trump, zich zou opstellen tegenover Moskou.

De VS hebben meerdere diplomatieke posten in Rusland. De ambassade staat in Moskou, maar er zijn ook consulaten in Sint-Petersburg, Jekaterinenburg en Vladivostok.

Honderden diplomaten VS moeten Rusland uit
Honderden diplomaten VS moeten Rusland uit (Foto: ANP)

Lamprou voor één jaar naar Ajax

Ajax heeft zich versterkt met met Kostas Lamprou. De 25-jarige Griek wordt in Amsterdam de derde doelman en is een contract voor één seizoen overeengekomen, zo meldt De Telegraaf.

Lamprou zat zonder club, nadat hij zijn contract niet wou verlengen bij Willem II. De doelman die zowel in de jeugd bij Feyenoord als bij Ajax speelde stond ook in de belangstelling van Excelsior en ADO Den Haag.

Marc Overmars besloot na Benjamin van Leer nog een keeper aan te trekken, vanwege de blessures bij Norbert Alblas (gebroken pols), Indy Groothuizen (knie) en Mateusz Gorski (schouder).

'Alcohol voorkomt diabetes en is goed voor geheugen'

Goed nieuws! Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat alcohol goed voor je geheugen is, en dat het daarnaast een ook nog eens diabetes (type 2) kan helpen voorkomen. Een win-win situatie dus!

Geheugen
Voor de geheugentest werd door de Universiteit van Exeter een groep van 88 ‘sociale drinkers’ in tweeën gedeeld. Beide groepen moesten in hun eigen omgeving een blik vol informatie tot zich nemen, waarna de ene groep los mocht gaan met alcohol, en de andere groep juist nuchter moest blijven die avond. En wat bleek: de volgende ochtend bleek de alcoholdrinkende groep een stuk beter te presteren dan de niet-drinkers.

Hoe dan? Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de hippocampus in onze hersenen er zorg voor draagt dat de informatie die vergaard werd vlak voor het drinken, sneller naar het langetermijngeheugen wordt getransporteerd. Het volledige onderzoek vind je hier

Diabetes (type 2)
In Denemarken werden in 2007/2008 maar liefst 76.484 mensen ondervraagd over hun eet-, drink- en leefgewoonten. De 28.704 mannen en 41.847 vrouwen werden gedurende een periode van bijna vijf jaar gevolgd. In die periode moesten de deelnemers bijhouden hoeveel ze dronken, wanneer ze dronken en wat voor soort alcohol (bier, wijn of sterke drank). Na vijf jaar hadden 859 mannen en 887 vrouwen diabetes type 2 ontwikkeld.

Uit de gegevens kwam naar voren dat mannen het minste risico op diabetes hadden bij het nuttigen van 14 glazen alcohol per week. Vrouwen lopen het minste risico bij 9 glazen alcohol per week. Verder bleek uit de studie ook nog dat het beter is om die alcohol niet in één keer achterover te slaan, maar netjes te verspreiden over de week. Ook is het beter om wijn te consumeren dan bier of sterke drank. De onderzoekers zijn van mening dat de natuurlijke stoffen in (rode) wijn een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel.

Dus Gordon, nu je jezelf op een veganistich dieet hebt gezet, mag je best nog wel ergens van genieten. Aangezien rode wijn een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegel zeggen wij proost! Op je gezondheid! 

Alcohol is goed voor het geheugen
Alcohol is goed voor het geheugen (foto: FOK!) 

Oostenrijkse dames kloppen Spanje na penalty's

Oostenrijk heeft zich op het EK voor vrouwen geplaatst voor de halve finales. De ploeg wist Spanje te verslaan na penalty's.

In Tilburg werden de aanwezige toeschouwers niet bepaald getrakteerd op een leuk duel. Spanje haalde met de hakken over de sloot de kwartfinales en na de 2-0 zege in de openingswedstrijd tegen Portugal kwamen de vrouwen niet meer tot scoren. Ook tegen Oostenrijk lukte het de Spanjaarden, vooral na de pauze, amper om voor gevaar te zorgen.

Oostenrijk, poulewinnaar in groep C, incasseerde alleen een tegendoelpunt tegen Frankrijk (1-1) en ook in de kwartfinale hield de ploeg de boel achterin goed dicht. Nadat ook de verlenging geen winnaar opleverde, moesten strafschoppen de beslissing brengen.

In de penaltyserie gingen alle strafschoppen erin, totdat Silvia Meseguer de derde Spaanse poging gekeerd zag worden door keepster Manuela Zinsberger. Even later schoot Sarah Puntigam de Oostenrijkse vrouwen naar de halve finales, waarin Denemarken donderdag de tegenstander is. Nederland speelt dan tegen Engeland of Frankrijk.

Razendsnelle tijden in afsluitende estafettes WK zwemmen

De afsluitende afstanden op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Boedapest hebben zondagavond nog voor het nodige spektakel gezorgd, hoewel de strijd om goud zelden echt spannend was. 

Zowel de vrouwen als de mannen zwommen de 4x100 meter wisselslagestafette, traditioneel het slotnummer van grote zwemtoernooien. Dat de Amerikaanse dames zouden winnen was niet bepaald verrassend: met Kathleen Baker (rugslag), Lilly King (schoolslag), Kelsi Worrell (vlinderslag) en Simone Manuel (vrije slag) hebben ze op elke slag een van de beste zwemsters ter wereld. Met 3:51,55 minuten ging zelfs het uit 2012 stammende wereldrecord eraan.

Het zilver was voor Rusland en dat was voor een groot deel te danken aan Yuliya Efimova. Met een geweldige splittijd van 1:04,48 op de schoolslag bracht ze Rusland volop in de medaillestrijd, waarna slotzwemster Veronika Popova het afmaakte. Brons was voor Australië, maar veel aandacht ging toch ook uit naar Zweden. Sarah Sjöström werkte de vlinderslag af in 55,03 seconden, ver onder haar eigen wereldrecord, wat Zweden naar de vijfde plek bracht.

Ook de mannen hadden de 4x100 meter wisselslag op het programma staan. De Amerikanen namen een voorsprong, maar een weergaloze split van 56,91 van Adam Peaty op de schoolslag bracht de Britten naar de leiding. Vervolgens was het echter de beurt aan de ster van het WK: Caeleb Dressel. Hij knalde de vlinderslag eruit in 49,76 seconden, een ongekend snelle split. Nathan Adrian maakte het af en bracht de VS naar het goud in 3:27,91. De Britten pakten zilver, voor Rusland.

De Russen hadden dat brons vooral te danken aan slotzwemmer Vladimir Morozov, die een geweldige snelle splittijd van 46,69 op de vrije slag liet noteren, een van de snelste tijden ooit. Verrassend genoeg kwam de tweede splittijd met 46,72 seconden op naam van de Hongaar Dominik Kozma, die zijn team zo naar de zevende plek zwom.

Varenhorst en Van Garderen winnen tweede groepsduel

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen hebben hun tweede groepswedstrijd tijdens het WK beachvolleybal gewonnen van de Mexicanen Lombardo Ontiveros en Juan Virgen met 21-19, 21-13. Door de winst staat het Nederlands koppel op de tweede plaats in Groep D.

Het Nederlandse duo, dat via een wildcard mocht deelnemen aan het WK, was vrijdag dicht bij een stunt tegen het als vierde geplaatste Braziliaanse koppel Evandro/André. In drie sets ging de wedstrijd alsnog verloren, nadat ze de eerste set hadden gewonnen.

Aankomende dinsdag spelen Varenhorst en Van Garderen hun laatste groepswedstrijd tegen Daisel Quesada en Karell Piña. De Cubanen verloren hun beide groepswedstrijden.

BTCC na zomerstop terug in actie

Na anderhalve maand zomerstop kwam BTCC dit weekend weer in actie. Op het circuit van Snetterton werd de zesde ronde van het kampioenschap verreden. Ondanks twee zeges zal Ashley Sutton met gemengde gevoelens terugkijken op dit weekend.

In de eerste race mocht Jack Goff met zijn Honda van pole vertrekken. Naast hem op de eerste startrij stond Colin Turkington. De BMW-coureur ging mede dankzij de achterwielaandrijving goed van start, gevolgd door Goff. Na een spin van Turkington nam de Honda-coureur de eerste plaats over. Voor de race had Goff gekozen om banden met zachte compound te gebruiken. Gedurende de race werd de grip van deze banden echter steeds minder. Subaru-coureur Sutton maakte van deze situatie gebruik en wist Goff te verschalken. Voor Sutton was dit de derde overwinning van het seizoen. De leider in het kampioenschap Gordon Shedden kwam niet verder dan plaats dertien.

Uitslag race 1
1. Ashley Sutton (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 12 laps
2. Jack Goff (GBR) Eurotech Racing +2.332s
3. Matt Neal (GBR) Halfords Yuasa Racing +6.707s
4. Andrew Jordan (GBR) BMW Pirtek Racing +6.916s
5. Jason Plato (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +7.743s
6. Jake Hill (GBR) TAG Racing +12.145s
7. Colin Turkington (GBR) Team BMW +12.378s
8. Tom Ingram (GBR) Speedworks Motorsport +19.459s
9. Rob Collard (GBR) Team BMW +22.446s
10. Tom Chilton (GBR) Power Maxed Racing +22.762s

Dankzij de zege in de eerste race mocht Sutton van pole vertrekken in race twee. De Subaru-coureur wist Goff en Andrew Jordon voor te blijven en reed ronde na ronde weg bij zijn achtervolgers. Door zijn tweede zege van de dag neemt Sutton in het kampioenschap de leiding over van Shedden.

Uitslag race 2
1. Ashley Sutton (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 14 laps
2. Colin Turkington (GBR) Team BMW +2.955s
3. Rob Collard (GBR) Team BMW +3.657s
4. Mat Jackson (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +5.494s
5. Jack Goff (GBR) Eurotech Racing +8.166s
6. Andrew Jordan (GBR) BMW Pirtek Racing +8.419s
7. Gordon Shedden (GBR) Halfords Yuasa Racing +8.901s
8. James Cole (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +9.388s
9. Matt Neal (GBR) Halfords Yuasa Racing +10.792s
10. Tom Ingram (GBR) Speedworks Motorsport +11.765s

In de laatste race van de dag ging Andrew Jordan tot twee ronden voor het einde aan de leiding. Op dat moment kreeg Jordan last van technische problemen en verloor zijn BMW snelheid. Zijn directe achtervolgers Shedden en het BMW duo Rob Collard en Turkington profiteerden daarvan. Door het gevecht tussen Collard en Turkington voor plaats twee kon Shedden onbedreigd naar de overwinning rijden. Als gevolg van een crash in de eerste ronde was Sutton uitgevallen. Door deze uitvalbeurt scoorde Sutton geen punten en kon hij maar kort genieten van de leiding in het kampioenschap.

Uitslag race 3
1. Gordon Shedden(GBR) Halfords Yuasa Racing 12 laps
2. Rob Collard (GBR) Team BMW +0.712s
3. Colin Turkington (GBR) Team BMW +1.007s
4. Mat Jackson (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +7.260s
5. James Cole (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +7.743s
6. Tom Ingram (GBR) Speedworks Motorsport +7.953s
7. Jake Hill (GBR) TAG Racing +10.260s
8. Jack Goff (GBR) Eurotech Racing +10.559s
9. Senna Proctor (GBR) Power Maxed Racing +11.424s
10. Tom Chilton (GBR) Power Maxed Racing +11.763s

Kampioenschap
1. Gordon Shedden (GBR) Halfords Yuasa Racing 221 punten
2. Colin Turkington (GBR) Team BMW 219
3. Rob Collard (GBR) Team BMW 217
4. Ashley Sutton (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 210
5. Tom Ingram (GBR) Speedworks Motorsport 164
6. Matt Neal (GBR) Halfords Yuasa Racing 157
7. Andrew Jordan (GBR) BMW Pirtek Racing 152
8. Mat Jackson (GBR) Team Shredded Wheat with DUO 133
9. Jack Goff (GBR) Eurotech Racing 128
10. Rob Austin (GBR) Handy Motorsport 110

Hockeysters verslaan België; eerste doelpunt Kerstholt

Met haar allereerste interlandgoal maakte Maxime Kerstholt zondagmiddag al in de tweede minuut duidelijk dat er dit keer weinig te halen viel voor België, dat zaterdag verrassend van Nederland had gewonnen. Na de overtuigende 4-0 overwinning is het nu voor speelsters van haar kaliber afwachten tot maandagochtend. Dan maakt bondscoach Alyson Annan de EK-selectie bekend.

Of ze het nu wel of niet haalt: die interlandgoal heeft Kerstholt toch maar mooi op haar naam staan. Ze reageerde alert op een schot van Carlien Dirkse van den Heuvel, die de bal vanaf de kop van de cirkel op het doel sloeg. Nog net kreeg Kerstholt haar stick tegen de bal. Ze schampte hem, maar dat was genoeg. Kerstholt: "Dit was pas mijn tweede interland. Mijn eerste in Nederland. Mijn ouders hebben me vandaag voor het eerst in Oranje zien spelen. Heel bijzonder dat zij erbij konden zijn. Toen ik gisteravond hoorde dat ik mocht spelen, heb ik ze meteen geappt. Zo van: jullie kunnen de kaarten morgen gebruiken."

De 21-jarige aanvaller van Laren behoort tot de speelsters van wie het onzeker is of ze de EK-selectie gaan halen. Kerstholt maakte geen deel uit van de selectie van de Hockey World League in Brussel, maar sloot na dat toernooi wel weer aan bij de trainingsgroep van de Oranje Dames. Het is echter de vraag hoeveel Annan wil wijzigen aan de selectie die de HWL won, op de rentree van Kelly Jonker en Lidewij Welten na. Op het eerste gezicht is er weinig reden om de groep helemaal om te gooien.

‘Ik ben er zo min mogelijk mee bezig. Ik zie het morgen wel’, zegt Kerstholt, die maandagochtend het verlossende telefoontje van Annan krijgt, dat toch moet voelen als het telefoongesprek dat middelbare scholieren na hun eindexamen krijgen. "Ik heb deze wedstrijd niet als een laatste test gezien. Ik heb niet gedacht: als ik vandaag scoor, vergroot ik mijn kansen. Zo werkt het niet. Het hangt ook helemaal niet van deze wedstrijd af. Het gaat om het hele traject."

Annan heeft in de aanloop naar de wedstrijd niet de druk van het selectiemoment bij de speelsters proberen weg te halen. "Voor tachtig procent van de groep is het niet eens spannend. Die moeten vertrouwen hebben in zichzelf. Voor de overige twintig procent is het natuurlijk wel spannend. Maar dat is iets waarmee ze moeten leren leven. Je kunt als coach wel zeggen dat het geen rol moet spelen, maar dan ben je niet goed bezig. Het speelt namelijk wel degelijk een rol. Wij nemen het mee in het selectiemoment. De druk die je voelt om de selectie te halen, is niet te vergelijken met de druk die je voelt als je een finale moet spelen."

Na de verrassende en onnodige 1-0 nederlaag van zaterdagmiddag stond er zondag een ander Oranje in het veld. Niet alleen letterlijk, zo kregen onder meer Valerie Magis en Lisanne de Lange speelminuten. Ook figuurlijk. Het was vooral de instelling die stukken beter was. Vanaf de eerste seconde lieten de Oranje Dames zien dat hun offday eenmalig was. Het goede spel dat de ploeg tijdens de HWL op de mat had gelegd – afjagen, rondspelen, kansen creëren – was weer helemaal terug.

Nederland scoorde zondag in ieder kwart, één van de doelstellingen die de ploeg zichzelf vaak oplegt. Na de 2-0 van Frédérique Matla en de 3-0 van Caia van Maasakker uit een strafcorner leek de aanvalsmachine in het vierde kwart even te haperen. Nadat de Oranje Dames in de laatste drie minuten met Lauren Stam als vliegende keepster gingen spelen, was het alsnog raak. Uit de zesde strafcorner van Nederland was het Margot van Geffen die een variant binnentipte en de 4-0 eindstand op het scorebord zette. Een overwinning waar weinig op af te dingen viel. Gedurende de wedstrijd kreeg België wel drie strafcorners, maar keepster Anne Veenendaal kwam geen moment in de problemen.

Annan: "Onze instelling was vandaag een stuk beter dan die van gisteren. Ik heb tegen de speelsters gezegd dat ze wel trots moeten zijn dat ze het Oranje-shirt mogen aantrekken. Dat heb ik gisteren gemist. Daarom heb ik gevraagd of ze op het veld het gevoel willen uiten dat in hen opkomt als ze beseffen dat ze voor Nederland mogen spelen. Dat hebben ze voortreffelijk gedaan. Wij hadden de wedstrijd volledig onder controle."

Nederland – België 4-0 (2-0)
‘2 Maxime Kerstholt 1-0
’18 Frédérique Matla 2-0
’31 Caia van Maasakker 3-0 (sc)
’59 Margot van Geffen 4-0

Politie grijpt in bij gedrang voor rapfeest

De belangstelling voor het optreden van een rapgroep in Rotterdam was zondagochtend zo groot dat de politie heeft ingegrepen om te voorkomen dat mensen in de verdrukking kwamen.

De onrust ontstond toen grote groepen belangstellenden er om 03.00 uur in slaagden om ook zonder kaartje het WTC binnen te komen waar de rapgroep tijdens een afterparty van het Zomercarnaval optrad. Volgens de politie waren er te weinig beveiligers aanwezig. Mensen die naar binnen wilden stonden toen al uren buiten in een lange rij te wachten. De politie greep in toen de stemming omsloeg, mensen in de verdrukking dreigden te komen en er kleine vechtpartijtjes ontstonden.

Drie personen die niet wilden luisteren naar de agenten en hen uitscholden en beledigden werden aangehouden. Een van hen werd daarbij in zijn been gebeten door een politiehond.

Politie grijpt in bij gedrang voor rapfeest
Politie grijpt in bij gedrang voor rapfeest (Foto: BuzzE)

Hosszu zet Hongaars zwemstadion in vuur en vlam, goud Paltrinieri op 1500m

De Hongaarse zwemfans hebben op het WK in Boedapest nog één keer hard kunnen juichen voor hun Iron Lady: Katinka Hosszu.

De olympisch kampioene veroverde na 2009, 2013 en 2015 haar vierde wereldtitel op de 400 meter wisselslag, waarop ze met 4:29,33 veel te sterk was voor de rest. Met 4:32,17 ging het zilver naar de Spaanse Mireia Belmonte, brons was er voor Sydney Pickrem in 4:32,88. Voor de Canadese was dat een mooi staaltje persoonlijke wraak: in de finale van de 200 meter wisselslag zoog ze haar longen vol water, waardoor ze na 50 meter in allerijl het bad uit moest klimmen.

De 1500 meter vrije slag bij de mannen werd een spannender duel dan verwacht. Wereld- en olympisch kampioen Gregorio Paltrinieri nam de kop, maar de Italiaan kreeg verrassend gezelschap van de Oekraïner Mykhailo Romanchuk. Die wist baan na baan bij te blijven, terwijl Paltrinieri strak op het wereldrecordschema van Sun Yang zwom.

In de slotfase moest Romanchuk lossen, terwijl duidelijk werd dat het wereldrecord er niet in zat - Sun had in 2012 immers een verschroeiende slotfase in de benen, Paltrinieri heeft dat niet. De Italiaan gaf in de laatste 100 meter dan ook vier seconden toe op Sun's record, maar met 14:35,85 minuten prolongeerde hij zijn titel wel. Zilver was er voor Romanchuk in 14:37,14, ver voor de bronzen Australiër Mack Horton in 14:47,70.

Audi Sport Team Sainteloc wint 24 uur van Spa

Zondag hebben Christopher Haase, Jules Gounon en Markus Winkelhock met de #25 Audi R8 LMS van Audi Sport Team Sainteloc de 69ste editie van de 24 uur van Spa gewonnen. Na 24 uur wedstrijd had de Duitser Haase een voorsprong van elf seconden op Maxime Soulet met de #8 M-Sport Bentley Continental. Op de derde plaats eindigde de #90 Mercedes van het Franse team AKKA ASP.

Ondanks het grote veld van 63 auto's en de hectiek die daar bij kwam kijken waren er na de start op zaterdagmiddag geen crashes in de openingsfase. In het eerste deel van de race streden de #55 Ferrari van Kaspersky Motorsport en #63 Lamborghini van GRT Grasser om de leiding in de race. Op een zware crash van de #50 Ferrari van AF Corse en wat kleinere incidenten na weinig spektakel. Wel deelde de wedstrijdleiding veel straffen uit voor het overschrijden van de track limits.

Om zes uur in de ochtend was er in de strijd voor de eerste plaats contact tussen de #55 Ferrari van Kaspersky Motorsport en #90 Mercedes van AKKA ASP. Hierbij raakte de stuurinrichting van de Ferrari beschadigd met als gevolg dat de auto bij Raidillon crashte. Einde wedstrijd voor het Italiaanse team.

Met nog een uur te gaan zaten de eerste zes auto's binnen één ronde. Het verschil tussen #25 Audi en #8 Bentley was nog maar een seconde of tien. De Audi wist echter de voorsprong te behouden en werd om 16.30u als winnaar afgevlagd. Op veertig seconden na de Bentley kwam de #90 Mercedes als derde over de finish.

Yelmer Buurman was met de #4 Mercedes van Black Falcon op plaats acht de beste Nederlander. Twee plaatsen daarachter Nicky Catsburg met de #98 BMW M6 van ROWE Racing. De overige Nederlanders haalden de finish niet.

 Hoogtepunten Total 24 Hours of Spa 2017 (Bron: Youtube)

Uitslag race
1 #25 Christopher Haase, Jules Gounon, Markus Winkelhock - Audi Sport Team Sainteloc - Audi R8 LMS
2 #8 Maxime Soulet, Vincent Abril, Andy Soucek - Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
3 #90 Edoardo Mortara, Michael Meadows, Raffaele Marciello - AKKA ASP - Mercedes-AMG GT3
4 #117 Kevin Estre, Michael Christensen, Laurens Vanthoor - KÜS Team75 Bernhard - Porsche 991 GT3 R
5 #2 Connor de Philippi, Christopher Mies, Frederic Vervisch - Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
6 #1 Antonio Garcia, Nico Müller, Rene Rast - Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
7 #85 Edward Sandström, Fabian Schiller, Dominik Baumann - HTP Motorsport - Mercedes-AMG GT3
8 #4 Luca Stolz, Adam Christodoulou, Yelmer Buurman - Black Falcon - Mercedes-AMG GT3
9 #76 Pierre Kaffer, Frank Stippler, Kelvin van der Linde - Audi Sport Team ISR - Audi R8 LMS
10 #98 Tom Blomqvist, Nick Catsburg, Bruno Spengler - Rowe Racing - BMW M6 GT3

Volledige uitslag van de race is hier te vinden.

Kristoff wint Prudential RideLondon

Alexander Kristoff is de winnaar geworden van de Prudential RideLondon. Het was de zesde editie van de wedstrijd met de finish in londen maar de eerste keer dat deze deel uitmaakte van de UCI WorldTour.

Nadat de Belg Jasper Stuyven en de Italiaan Matteo Trentin vlak voor de finish werden ingelopen was het Kristoff die uiteindelijk de massasprint won. Hij bleef op The Mall de Deen Magnus Cort Nielsen en de Australiër Michael Matthews voor. Wouter Wippert was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Zwemmer Lacourt sluit loopbaan af met goud, vier keer scheepsrecht voor Kalisz

Zwemmer Camille Lacourt heeft zijn illustere loopbaan afgesloten met een wereldtitel op de 50 meter rugslag. In Boedapest was de 32-jarige Fransman voor de derde keer op rij de beste op het kortste rugslagnummer: in zijn laatste race snelde de immens populaire Fransman naar goud in 24,35 seconden. Met 24,51 pakte Junya Koga uit Japan het zilver, voor de Amerikaan Matt Grevers (24,56).

Op de 400 meter wisselslag was er eindelijk goud voor Chase Kalisz. De Amerikaan won op de vorige twee WK's zilver en brons en op de Olympische Spelen was er vorig jaar ook zilver. In Boedapest was er echter geen houden aan voor Kalisz, die vooral op de schoolslag zijn slag sloeg. Met 4:05,90 zwom hij het uit 2007 stammende kampioenschapsrecord van Michael Phelps uit de boeken. De Hongaren stonden op de banken voor het zilver van David Verraszto in 4:08,38, terwijl de Japanner Daiya Seto na vier jaar zijn wereldtitel kwijt is en brons pakte (4:09,14). 

Geen podium voor Rotterdamse op WK vouwfietsen

Floor Dirks, een fietsenmaakster uit Rotterdam, is er tijdens het WK vouwfietsen in Londen, niet in geslaagd haar einddoel te bereiken. Ze wilde graag in de top tien eindigen, maar ze eindigde enigszins teleurstellend zestiende.

Dit betekent echter niet dat Dirks met lege handen naar huis gaat. De Rotterdams krijgt voor haar fleurige roze outfit, inclusief roze jurk en helm, de prijs voor mooiste outfit. De prijs, een fles gin en een nieuwe jas en tas voor op de fiets, werd dankbaar in ontvangst genomen door de 31-jarige.


Dirks geïnterviewd door de NOS in aanloop naar het WK (Bron: Youtube)

De vijfhonderd deelnemers aan de Brompton World Championship moesten, voordat ze aan het zestien kilometer lang parcours konden beginnen, eerst de fiets uitvouwen voordat ze konden beginnen. De winnaar passeerde na 28 minuten de finishlijn. Dirks won het WK in 2010. 'Toen deden maar drie vrouwen mee. De concurrentie was nu sterker dan ik had ingeschat', aldus de trotse Rotterdamse, die dan ook helemaal niet ontevreden is over haar zestiende plek. 'Ik heb toch maar mooi een persoonlijk record gereden!'

'Ik heb een modeachtergrond, dus die prijs moest ik winnen natuurlijk. Een eigen kledinglijn voor urban fietsers is een droom van mij.' Dirks heeft een kunstopleiding afgerond, maar specialiseerde zich tot fietsenmaker nadat de crisis toesloeg. Ze bestiert tegenwoordig een fietsenwerkplaats op Zuid, achter de Unilever.

Haar succesvolle outfit komt daar voorlopig nog niet in de etalage te hangen. 'Vergelijk het maar met haute couture, dat komt ook niet direct op de markt.'

Alcomobilist kruipt over de snelweg

De politie heeft zondag een 52-jarige dronken man uit Roosendaal van de weg gehaald. Hij reed met een slakkengang van 40 kilometer per uur op de A17, waar maximaal 130 kilometer per uur mag gereden mag worden. 

Een medeweggebruiker belde de politie omdat hij de man slingerend langzaam over de weg zag rijden en even later zag stoppen om te tanken, ter hoogte van Oud Gastel. Agenten hielden hem tegen voordat hij weer kon gaan rijden.

Toen bleek ook dat zijn rijbewijs al eerder was ingenomen vanwege rijden onder invloed. Op het politiebureau bleek dat dat de snelwegslak 4,5 keer te veel had gedronken. Volgens omroep Brabant heeft hij een bekeuring gekregen. 

Dronken man 'slakt' over de snelweg
Alcomobilist kruipt over de snelweg (Foto: ANP)

Kromowidjojo met toptijd naar WK-zilver, Efimova verliest van rivale King

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest het zilver gepakt op de 50 meter vrije slag. De finale daarvan is hier terug te zien.

De Nederlandse voormalig wereld- en olympisch kampioene op die afstand kende zoals altijd een geweldige start. Topfavoriete en kersvers wereldrecordhoudster Sarah Sjöström zwom haar voorbij en tikte met 23,69 - vlak boven het wereldrecord - nipt als eerste aan, maar Kromowidjojo pakte het zilver.

Dat deed ze in 23,85 seconden en daar was ze dolgelukkig mee: het was eindelijk een verbetering van haar persoonlijk record van 24,05, waarmee Kromowidjojo in Londen in 2012 olympisch goud pakte. Het was tevens een verbetering van het uit 2009 stammende Nederlands record (23,96) van Marleen Veldhuis. Brons was er in Boedapest voor Simone Manuel in 23,97 seconden.

Op de 50 meter schoolslag bij de vrouwen werd de strijd tussen de Amerikaanse Lilly King en de Russische Yuliya Efimova afgesloten. Op de 100 meter won King, op de 200 meter was er goud voor Efimova, maar dit keer was het opnieuw King: met 29,40 seconden verbrak ze het wereldrecord van Ruta Meilutyte, Efimova kwam met 29,57 nipt tekort. King's landgenote Katie Meili zwom met 29,99 naar het brons. 

Chester Bennington begraven

Chester Bennington is zaterdagmiddag (lokale tijd) in besloten kring begraven op de begraafplaats vlakbij zijn woning in Palos Verdes in Californië. De frontman van de band Linkin Park maakte op 20 juli op 41-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

TMZ maakte zondag melding van de afscheidsdienst op een grasveld in de South Coast Botanic Garden, die door een paar honderd vrienden en familieleden van de rockster werd bijgewoond. Voor een muzikaal eerbetoon was een compleet podium opgebouwd met drumstel, versterkers en microfoons. Op een ander platform stond een katheder voor toespraken.

De familie gaf expliciet de voorkeur aan een besloten uitvaart in plaats van een openbaar afscheid. De politie was aanwezig om te zorgen dat de bijeenkomst niet zou worden verstoord door ongenode gasten. Genodigden kregen, net als vips bij een concert, een polsbandje en een toegangspas.

Chester Bennington begraven
Chester Bennington begraven (Foto: BuzzE)

Man die Nederlander doodreed geeft zich aan

De man die in de plaats Froidchapelle in de Belgische Ardennen een 72-jarige Nederlandse deelnemer aan de fietswedstrijd Transcontinental Race doodreed, heeft zich zondagmiddag gemeld bij de Belgische politie.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Frank Simons uit Lochem aangereden door een automobilist, die er vervolgens vandoor ging. Zondagmiddag meldde de 25-jarige automobilist zich uiteindelijk toch bij de politie in het Belgische Charleroi. Justitie was de man al op het spoor, melden Belgische media. De man zit vast en wordt door het Openbaar Ministerie doodslag ten laste gelegd. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

Man die Nederlander doodreed geeft zich aan
Man die Nederlander doodreed geeft zich aan (Foto: ANP)

Aanvaller resort Egypte was IS-aanhanger

De man die medio juli in een resort in Egypte drie toeristen doodde met een mes en andere mensen verwondde, had geprobeerd om lid te worden van Islamitische Staat (IS). Dat zeggen anonieme bronnen rondom het onderzoek van de politie.

De man, Abdel Rahman Shaban Abokorah, had op zijn Facebookpagina verschillende verwijzingen naar IS staan. Ook stond de IS-vlag prominent afgebeeld op zijn online profiel.

De man sloeg toe in de badplaats Hurghada. Hij doodde twee Duitse vrouwen. Later kwam ook een Tsjechische vrouw om als gevolg van haar verwondingen. Hij zwom van een openbaar strand naar het Zahabia Hotel en wist zo de hotelbeveiliging te ontlopen.

De aanvaller kon na de aanval worden opgepakt. Hij zou worden aangeklaagd voor terrorisme, zeggen de bronnen. De autoriteiten willen geen commentaar geven. Egyptische kranten schreven al eerder dat de man zich tijdens zijn verhoor op de sharia had beroepen.

Het was de eerste grote aanval op een toeristenresort in het land sinds 2016.

'Aanvaller resort Egypte was IS-aanhanger'
'Aanvaller resort Egypte was IS-aanhanger' (Foto: ANP)

Modolo wint tweede rit Polen, Van Poppel leider

Sacha Modolo heeft de tweede etappe van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De renner van UAE Emirates was na 142 kilometer de snelste in de massasprint. Danny van Poppel werd tweede in de sprint, maar neemt wel de leiding in het algemeen klassement over van Peter Sagan.

Net zoals gisteren ging Martijn Keizer vandaag ook mee in de aanval. De Nederlander had dit keer het gezelschap van Kamil Gradek (Poolse selectie) en Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice) en de Fin Joonas Henttala (Novo Nordisk). De vier hadden een voorsprong van een kleine drie minuten op het peloton.

Net voor de eerste tussensprint ging Kurek er alleen vandoor. De Pools kampioen zou één minuut pakken op zijn achtervolgers, waardoor de renner van CCC Sprandi Polkowice bij alle drie de tussensprints als eerste renner passeren. Op veertig kilometer van het einde was het avontuur over voor Kurek.

Landgenoot Pawel Bernas was de volgende die in de aanval ging. De Pool kreeg niet veel ruimte en zou op iets meer dan twintig kilometer gegrepen door het peloton. Met nog iets meer dan tien kilometer te gaan was het de beurt aan Daniel Oss, maar de renner van BMC kreeg geen ruimte.

In de slotkilometers probeerde Nathan Haas het, maar de Australiër werd ook gegrepen door het peloton. Met nog twee kilometer te gaan was Petr Vakoc die voor de aanval koos, maar werd in de slotkilometer gegrepen.

In de massasprint was Modolo de snelste voor Danny van Poppel, die in de laatste meters sterk kwam opzetten. Ook Boy van Poppel, de broer van Danny reed een sterke sprint en zou vierde worden. Door de tweede tweede plaats neemt Danny van Poppel wel de leiderstrui over van Sagan, die achtste werd in de massasprint.

Boogschutter Elzinga grijpt naast medailles op Wereldspelen

Boogschutter Peter Elzinga heeft met zijn compoundboog naast de medailles gegrepen op de Wereldspelen in het Poolse Wroclaw. De 36-jarige Nederlander ging zondag in de halve finales met 146-141 onderuit tegen wereldkampioen Stephan Hansen uit Denemarken.

In de strijd om het brons moest Elzinga het vervolgens opnemen tegen de pas 19-jarige Kroaat Domagoj Buden en ook die bleek te sterk. Twee matige laatste ends, met zelfs een acht als laatste pijl, deden Elzinga de das om: 144-141. Oud-wereldkampioen Mike Schloesser werd eerder al uitgeschakeld.

Tweede zege Brouwer/Meeuwsen op WK beachvolleybal

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben op het wereldkampioenschap in Wenen ook hun tweede groepswedstrijd gewonnen.

In de Oostenrijkse hoofdstad moesten de Italianen Alex Ranghieri en Adrian Carambula er in twee sets aan geloven: 21-16, 21-19. Dinsdag spelen de wereldkampioenen van 2013 tegen de Polen Grzegorz Fijalek en Michal Bryl, met als inzet de groepswinst. 

LB: Paris Jackson geeft haar tieten spirituele ruimte

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen.

Paris Jackson is op een spiritueel uitje en geeft daarbij een hoop van zichzelf bloot. Op Instagram deelt de dochter van Michael Jackson foto's van de trip. Het is niet duidelijk waar ze precies is.

Op enkele foto's is te zien dat de 19-jarige beroemdheid topless tot zichzelf komt. Op een plaatje is ze op haar rug gefotografeerd terwijl ze op haar knieën in een tipi zit. Op een andere foto knielt ze slechts gekleed in een broek voor een boeddha-beeld. De enige foto met onderschrift is een plaatje waarop de Jackson-telg met ontbloot bovenlijf een boomstam omhelst. "Schors tegen huid."

Dat Paris niet zo moeilijk doet over naakt, liet ze eerder dit jaar al weten op social media. "Naakt zijn is onderdeel van wat ons menselijk maakt", aldus de dochter van de overleden King of Pop. Zo voelt ze zich meer verbonden met de natuur zonder kleding. "Ik ben meestal naakt wanneer ik tuinier. Het is iets heel moois en je hoeft het niet te seksualiseren zoals veel Hollywoodsterren (en de media) doen."

Instagram hieronder niet zichtbaar? Klik hier! (daar vind je ook de rest van de foto's )

 

bark to skin

Een bericht gedeeld door Paris-Michael K. Jackson (@parisjackson) op28 Jul 2017 om 5:26 PDT

Amerikaans goud op WK high diving, Brit geeft medaille weg in slotduik

Op het wereldkampioenschap klifduiken - ook wel high diving genoemd - heeft de Amerikaan Steve Lo Bue enigszins verrassend de wereldtitel gepakt. Vanaf de 27 meter hoge toren sprong Lo Bue 397,15 punten bij elkaar aan de oevers van de Donau on Boedapest.

Lo Bue hield zo precies genoeg over om de Tsjech Michal Navratil voor te blijven. Brons was er voor de Italiaan Alessandro de Rose. De Brit Gary Hunt begon als regerend wereldkampioen aan de strijd en liet een fenomenale tweede sprong zien, maar bij de slotduik ging het fout: hij overroteerde bij de duik met de hoogste moeilijkheidsgraad en viel terug naar plek vijf.

Fabrieken Shell-Pernis grotendeels stilgelegd

Na de brand die zaterdagavond woedde bij Shell-Pernis wordt de raffinaderij zondag nagenoeg stilgelegd. Vanwege de brand in het hoogspanningsstation aan de Vondelingenplaat viel de elektriciteit uit en werd eerder al een deel van de fabrieken stilgelegd.

Aangezien de installaties in Rotterdam nauw met elkaar in verbinding staan, heeft dat ook gevolgen voor de andere fabrieken. Daarom is besloten dat bijna alle fabrieken worden stilgelegd. Daarna kan het bedrijf de schade gaan bekijken, aldus de zegsman van Shell. Shell-Pernis is met ongeveer zestig fabrieken de grootste raffinaderij van Europa.

Hoewel de brand aan de Vondelingenplaat is geblust, zijn er in de wijde omgeving nog vlammen te zien. Dit komt doordat het bedrijf als onderdeel van de veiligheidsprocedure overtollige gassen, die bij de raffinage van olie vrijkomen, affakkelt. Het affakkelen duurt mogelijk tot maandag, aldus de woordvoerder van Shell. DCMR Milieudienst Rijnmond had zondagmiddag 28 telefoontjes binnen over het affakkelen.

Fabrieken Shell-Pernis grotendeels stilgelegd
Fabrieken Shell-Pernis grotendeels stilgelegd (Foto: ANP)

F1: Uitslag Grand Prix Hongarije

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Hongarije gewonnen. In een optocht bleef hij teamgenoot Kimi Raikkonen de hele dag nipt voor. Valtteri Bottas werd derde, voor Lewis Hamilton. Max Verstappen werd vijfde, na een straf voor een botsing in de eerste ronde met teamgenoot Daniël Ricciardo, die uitviel en zachtst gezegd ontevreden was met het rijgedrag van zijn teamgenoot.

Bij de start wisten Vettel en Raikkonen hun positie vast te houden. Hamilton verloor plaatsen aan de Red Bulls, maar Ricciardo werd geraakt door zijn teamgenoot Verstappen en lag er daardoor meteen uit. Verstappen kreeg daarna een zware straf van 10 seconden, waardoor zijn podiumkansen ook wel verkeken waren, zelfs al kon Hamilton hem niet inhalen. Verder gebeurde er helemaal niets tot aan de eerste stops, het veld spreidde ook flink uit elkaar. Romain Grosjean was de eerste die een pitstop maakte, maar het team vergat een band er goed op te leggen, wat resulteerde in de tweede uitvaller. Achter Verstappen en Hamilton waren Carlos Sainz, Fernando Alonso, Sergio Perez, Stoffel Vandoorne, Esteban Ocon en Nico Hulkenberg redelijk bezig voor de andere puntenposities.

Na de pitstops, waarin geen grote veranderingen kwamen, was er zowaar wat actie. Achter de top 5 reden Sainz en Alonso en de McLaren rijder kwam het beste uit het Spaanse gevecht net na de pitstop. Hamilton mocht Bottas inhalen voor wat inmiddels de derde plaats was, omdat Verstappen naar achter de Mercedessen was gegaan door zijn straf. Door de stops was de volgorde Vettel, Raikkonen, Hamilton, Bottas, Verstappen, Alonso, Perez, Ocon en Vandoorne.

Vettel z'n auto had moeite met sturen, en hij kon zodoende niet meer over de kerbs rijden. Hierdoor leuk het mogelijk spannend te worden aan de top, maar dit was uiteindelijk geenzins het geval. Paul di Resta moest acht ronden voor het einde nog uitvallen, dus helaas kon hij zijn race niet uitrijden. Ook de auto van Nico Hulkenberg gaf er op het allerlaatst nog de brui aan. Uiteindelijk leek niets meer aan de uitslag te veranderen in een race die alleen kunstmatig spannend was. Echter gaf Hamilton toch nog zijn plek terug aan Bottas, die zo een podium pakte. Hamilton werd vierde, en staat nu 14 punten achter op Vettel.

Vrouw steekt na ruzie huis vriend in brand

De politie heeft zaterdagavond een stel aangehouden na een brand in een woning in Capelle aan den IJssel. De man en de vrouw hadden een ruzie die uit de hand liep. De vrouw stichtte hierop vermoedelijk brand in het huis van haar vriend.

In het pand waren ook twee kinderen aanwezig, deze wisten samen met de man op tijd de portiekwoning te verlaten. De politie arresteerde de vrouw op straat kort nadat ze het huis was uitgelopen. In de woning werden na het blussen een aantal hennepplanten gevonden. Daarom werd zondag de man aangehouden.

De brand kon snel geblust worden. De boven- en onderburen zijn vanwege ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht, Ook moesten enkele naastgelegen woningen korte tijd ontruimd worden.

Vrouw steekt na ruzie huis vriend in brand
Vrouw steekt na ruzie huis vriend in brand (Foto: ANP)

LB: Geri Halliwell traint varken

Lekker Belangrijk : nieuws dat je niet wil missen!

Voormalig Spice Girl Geri Halliwell heeft zich toegelegd op een nieuwe hobby. Ze probeert hangbuikzwijn Max te laten reageren op commando's. In een filmpje op haar Instagram is te zien dat Max vooralsnog niet zo goed luistert naar de opdrachten van Halliwell.

Het lukt Geri wel om Max uit zijn hok te lokken, maar op commando gaan zitten heeft hij nog niet echt onder de knie. Ook op verzoek 'hello' zeggen tegen de camera doet het varken niet.

In de video, begeleid door de hashtags 'pig whisperer' en 'beauty within', stelt de Britse zangeres haar volgers voor aan Max.

Gewonde na burenruzie om plassend hondje

Een 49-jarige inwoner van het Brabantse Putte is zaterdagavond zwaar mishandeld door eigenaren van een hond, die het dier eerder die dag tegen de auto van het slachtoffer hadden laten plassen.

Toen de autobezitter hier iets over zei, ontstond een woordenwisseling waarbij hij de echtgenote van de hondenbezitter zou hebben vastgepakt. De politie wist de ruzie te sussen en de partijen gingen uit elkaar.

Kennelijk zat het de mannelijke hondenbezitter niet lekker. Hij ging, samen met zijn zoon, later verhaal halen bij het slachtoffer thuis. Daarbij stompten, sloegen en schopten beiden het slachtoffer langere tijd en tot bloedens toe en gebruikten ook het tuinmeubilair om de man af te tuigen.

Dronken
Na de mishandeling lieten ze het slachtoffer hulpeloos achter. Hij is behandeld in een ziekenhuis.

De verdachten werden later thuis opgepakt en zitten zondag nog vast. Bij aanhouding bleek dat ze flink hadden gedronken.

Gewonde na burenruzie om plassend hondje
Gewonde na burenruzie om plassend hondje (Foto: ANP)

Dode en twee gewonden door ongeluk op A1

Op de A1 bij Holten is zondagochtend een dode gevallen door een auto-ongeluk waarbij geen andere voertuigen betrokken waren. De auto begon om onbekende redenen te slingeren, botste tegen de vangrail en kwam tegen een brugpijler tot stilstand.

Een Poolse man overleed ter plaatse. Twee Poolse vrouwen die ook in de auto zaten, zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Dode en twee gewonden door ongeluk op A1
Dode en twee gewonden door ongeluk op A1 (Foto: ANP)

Denemarken stuurt Duitsland naar huis op EK

De in Europa oppermachtige dames uit Duitsland kunnen de Europese titel vergeten. Denemarken zorgde in Rotterdam voor een regelrechte sensatie (2-1).

Binnen drie minuten stond Duitsland op voorsprong in de naar zondag verplaatste kwartfinale; de regenval op zaterdagavond bleek te massaal. Aan alle keepersfouten op het toernooi kon de 31-jarige Stina Lykke-Petersen deze toevoegen: Isabel Kerschowski besloot vanaf een meter of twintig te gaan schieten en Lykke-Petersen zag de bal recht op zich afkomen maar in plaats van hem weg te stompen werkte ze hem in haar eigen doel (1-0).

Kansen voor Denen, Duitsland controleert

Een minuutje later kreeg Denemarken op z'n minst een goede mogelijkheid om snel gelijk te maken. Nadia Nadim en Stine Larsen kregen hun teen niet tegen een vrije trap van Pernille Mosegaard-Harder. Laatstgenoemde schoot in de zevende minuut gevaarlijk voorlangs.
De betere kansen waren domweg voor Denemarken, maar Duitsland bleef dominant en controleerde de wedstrijd. Lykke redde op twee schoten waarvan de gevaarlijkste uit de tweede lijn van Kristin Demann. Ondanks twee mogelijkheden van Denemarken, speelde Duitsland met veel meer overtuiging op Het Kasteel.

Theresa Nielsen stichtte een kleine tien minuten voor rust gevaar namens de Denen. Ze zette voor, maar er kon geen aanvaller bij komen om af te drukken. Het was de herinnering dat het slechts 1-0 stond die Duitsland nodig had. Katrine Veje kreeg daarna een nóg grotere kans toen Harder breed legde, maar de middenveldster raakte de bal niet goed genoeg. Dzsenifer Marozsan kreeg nog twee kansen namens Duitsland, in de jacht naar de veilige 2-0.

Denemarken sterker

Drie minuten na rust kwam Denermarken op 1-1. Stine Larsen kon profiteren van verwarring: wel of geen vrije trap? Ze kon weglopen bij Marozsan en voorzetten op Nadim die goed raak kopte. Sanne Troelsgaard-Nielsen kreeg kort daarna een grote kans op de 2-1, maar in plaats van af te leggen schoot ze op de Duitse keepster. Ook de Duitse dames kregen kansen, maar Lykke had zich goed hersteld van haar blunder en redde op twee inzetten van Linda Dallmann.

Toch leken de Denen de baas in de tweede helft. Veje schoot naast na een uitstekende voorzet van Nadim. Ook Harder kreeg twee grote kansen, waaronder een één-tegen-een met keepster Almuth Schult, die redde. Een nederlaag voor Denemarken zou na al deze mogelijkheden lastig te verteren zijn. Beide landen vergaten het af te maken. Anja Mittag kopte een kwartier voor tijd van dichtbij over. Acht minuten voor het einde kopte Nielsen raak, op aangeven van Frederikke Thøgersen. Zo snel op achterstand en dan toch het oppermachtige Duitsland uitschakelen: een sensatie brengt Denemarken bij de laatste vier.

Foutje bedankt Leen Bakker!

Update 13:43 uur:

Bij Leen Bakker moeten ze in allerijl hun prijzen aan zijn gaan passen. Ze waren namelijk zo druk bezig, dat er mogelijk een Leen Bakker-koekenbakker in slaap is gesukkeld op z'n toetsenbord. Een van de halfhoogslapers kost nu namelijk bijna een ton.

Hoewel FOK! de medewerker in kwestie aanraadt toch eens zo'n bed te kopen en uit te proberen voor hij of zij (of het) weer aan het werk gaat, ligt dit bed momenteel wellicht iets buiten het budget van de gemiddelde Leen.

Oorspronkelijk bericht: 

Blijkbaar heeft er iemand bij Leen Bakker zitten slapen tijden het aanpassen van de prijzen. De winkel heeft momenteel uitverkoop en ook online zijn er veel artikelen in prijs verlaagd. 83% tot 92% korting op kinderbedden die normaal tussen de 300 en 500 euro kosten  is wel bizar veel korting. 

De winkel heeft de fout inmiddels ontdekt, want als je naar de productpagina wil gaan om het artikel te bestellen kom je op een 404-not found pagina uit. Aangezien het aannemelijk is dat er een fout is gemaakt, durf ik vrijwel zeker te garanderen dat Leen Bakker de reeds bestelde bedden tegen deze (latten)bodemprijs niet zal uitleveren. Het is onbekend hoeveel bedden er zijn besteld. 

Das wel een hele fikse korting Leen Bakker (Foto: Screenshot )
Das wel een hele fikse korting Leen Bakker (Foto: Screenshot website Leen Bakker)

Das wel een hele fikse korting Leen Bakker (Foto: Screenshot website Leen Bakker)
Das wel een hele fikse korting Leen Bakker (Foto: Screenshot website Leen Bakker)

Fognini houdt revelatie Hanfmann van eerste titel af

Tennisser Fabio Fognini heeft het ATP-toernooi van Gstaad gewonnen. De Italiaanse nummer 31 van de wereld was de eerste die de opmars van de Duitse qualifier Yannick Hanfmann wist te stoppen: 6-4, 7-5.

De slechthorende Hanfmann begon het jaar buiten de top-300 van de wereld, maar de 25-jarige Duitser is bezig aan een opmerkelijke opmars. In München haalde hij in mei bij zijn debuut op een ATP-toernooi de kwartfinales, in Gstaad plaatste hij zich via de kwalificaties voor de derde keer voor een hoofdtoernooi op de ATP Tour.

Met onder meer Feliciano Lopez en Robin Haase stuurde Hanfmann daar een mooi lijstje spelers naar huis en dat hoopte hij tegen Fognini te herhalen. Dit keer lukte het echter niet: de Italiaan was een maatje te groot en maakte na anderhalf uur een einde aan Hanfmann's droom. De Duitser stijgt overigens wel weer bijna vijftig plekken op de wereldranglijst en komt terecht rond de 125e plek.

Engeland ontbrit 150 Syriëgangers

Engeland heeft 150 Syriëgangers de Britse nationaliteit afgenomen om te voorkomen dat deze uit het instortende kalifaat terugkeren naar Groot Brittannië. Hieronder vallen ook een aantal jihadbruiden die als pretslet of broedkip de islamitische zaak in Syrië zijn gaan ondersteunen, meldt de Volkskrant.

In totaal zijn ongeveer 850 Britse moslims naar Syrië afgereisd. Een goede 130 heeft het advies van Mark Rutte ter harte genomen en zijn daar gesneuveld. Na de islamitische aanslagen in Manchester en Londen zijn de Engelsen de jihad ondertussen kotsbeu en willen de resterende terroristen liever niet meer omarmen als verloren zonen en dochters.

Richard Walton, voormalig hoofd Scotland Yard anti-terreur, wijst er op dat de Britse nationaliteit geen absoluut recht is en dat deze eenvoudig kan worden ingetrokken bij dubbele nationaliteit bezitters.

Tennisster Peng pakt tweede WTA-titel

Tennisster Shuai Peng heeft de tweede WTA-titel uit haar loopbaan binnen. De Chinese won in eigen land het toernooi van Nanchang. De als tweede geplaatste Peng (WTA-32) rekende simpel af met de Japanse Nao Hibino (WTA-92): 6-3, 6-2.

De 31-jarige Peng draait al flink wat jaren mee en stond in 2006 al voor het eerst in een WTA-finale. Het duurde echter tot het toernooi van Tianjin vorig jaar, wederom in eigen land, voor ze haar eerste titel in de wacht sleepte. Die score heeft ze inmiddels dus verdubbeld. Hibino stond in haar vierde finale en hoopte na Tashkent 2015 haar tweede titel te pakken. 

Eerste WTA-titel voor tennisters Rus en Lemoine

Tennisters Quirine Lemoine en Arantxa Rus hebben voor het eerst in hun carrière een WTA-toernooi gewonnen. Het Nederlandse duo stond in het Zweedse Båstad in de finale van het damesdubbeltoernooi, voor beiden de eerste WTA-finale ooit.

Lemoine en Rus stonden in de eindstrijd tegenover Maria Iriguyen uit Argentinië en haar Tsjechische partner Barbora Krejcikova. Dat als vierde geplaatste duo won de eerste set, maar Lemoine en Rus sloegen in set twee terug. De supertiebreak werd vervolgens een spannend verhaal, waarin de Nederlandse speelsters uiteindelijk nipt zegevierden: 3-6, 6-3 [10-8].

Gratie voor 1788 gevangenen Marokko

De Marokkaanse koning Mohammed IV heeft zaterdag aan 1788 gevangenen gratie verleend. Het gaat onder meer om mensen die vastzaten na demonstraties in de stad Al-Hoceima, in het noorden van het land. Het is gebruikelijk dat de koning op het jaarlijkse Troonfeest gratie verleent aan gevangenen.

Volgens de Marokkaanse krant Assabah zit Nasser Zefzazi, die wordt gezien als de aanvoerder van de rellen in de havenstad, echter nog vast. Hij moest in januari naar de gevangenis.

De demonstraties in Al Hoceima escaleerden nadat een vishandelaar omkwam. Toen zijn illegaal gevangen vis in beslag werd genomen en vernietigd, sprong de man in een vuilniswagen, waarna hij bij het persen van het vuilnis omkwam. In eerste instantie gingen mensen de straat op uit woede om zijn dood, de demonstraties gingen al snel over in bredere protesten tegen de macht van de koning, armoede en sociale ongelijkheid in Marokko.

Grootste protesten
De demonstraties die al maanden aanhouden, zijn de grootste protesten in Marokko sinds het begin van de Arabische Lente, die begon in de Arabische wereld in 2010.

Vlak na de gratieverlening sprak de koning zijn troonrede uit.

Gratie voor 1788 gevangenen Marokko
Gratie voor 1788 gevangenen Marokko (Foto: ANP)

Politie: schietpartij Konstanz geen terrorisme

De schietpartij zondagochtend in een discotheek in het Duitse Konstanz in Baden-Württemberg had geen terroristische achtergrond. Dit meldde de politie na een eerste onderzoek naar de gebeurtenissen. Een schutter doodde een persoon bij de disco en verwondde drie anderen.

De schietpartij vond plaats in een uitgaansgelegenheid op een industrieterrein vlak bij de Zwitserse grens. De dader begon volgens de politie rond half vijf in de nacht te schieten bij de disco. Hij werd na het verlaten van de nachtclub in een vuurgevecht met de politie uitgeschakeld en overleed later. Een van de agenten raakte ook gewond, maar is niet in levensgevaar.

Volgens ooggetuigen probeerde een uitsmijter de dader tegen te houden, maar die zou toen met een machinegeweer zijn gaan schieten.

Motief
Volgens de politie zijn drie mensen zwaar gewond geraakt. "Andere bezoekers konden ontkomen door te vluchten of zich te verstoppen", zei een politiewoordvoerder. Over een motief voor de schietpartij is nog niets bekend. "De motieven van de man, die alleen handelde, zijn onduidelijk maar we sluiten een terroristisch motief uit", aldus een woordvoerder.

De schutter was een 34-jarige Irakees, die al langere tijd in Konstanz woonde. Hij was geen asielzoeker, aldus de politie.

De politie rukte massaal uit naar de discotheek op een industrieterrein nadat ze een aantal noodmeldingen had gekregen.

Politie: schietpartij Konstanz geen terrorisme
Politie: schietpartij Konstanz geen terrorisme (Foto: ANP)

De Vries weer op het podium in Formule 2

Coureur Nyck de Vries heeft het Formule 2-weekeinde op de Hungaroring prima afgesloten. Net als zaterdag reed de Nederlander ook zondag naar het podium, wederom met een derde plek.

De Vries begon ijzersterk en ruilde zijn zesde startplek na één bocht al in voor een derde plaats, vooral door slechte starts van Alexander Albon en Norman Nato. Nobuharu Matsushita kende de beste start: de Japanner ging van de vierde startplaats naar de leiding, terwijl tussen hem en De Vries de tweede plek in handen kwam van Luca Ghiotto.

Zoals wel vaker bleek Ghiotto geen meester in het sparen van de banden en richting het einde van de race viel hij dan ook weer terug. De Vries was de eerste die hem met een mooie move kon passeren, waarna ook Oliver Rowland volgde. De winnaar van de zaterdagrace bleek een maatje te groot voor De Vries en verschalkte de Nederlander, die zo een derde plek pakte.

Kampioenschapsleider Charles Leclerc reed net als zaterdag naar de vierde plaats. Een eervolle vermelding is er voor de Roemeen Robert Visoiu en de Spanjaard Sergio Canamasas, want beide heren haalden wéér de finish niet. Canamasas kon dit keer overigens niet de schuld krijgen: hij werd getorpedeerd door Nabil Jeffri. 

Live-camerabeelden nekken inbrekers

Twee inbrekers zijn in een huis in Leeuwarden op heterdaad betrapt dankzij het camerasysteem van de bewoner. De twee mannen hadden niet in de gaten dat de huiseigenaar, die niet thuis was, live via een smartphone de inbraak via beelden van de beveiligingscamera's kon volgen.

De bewoner meldde de inbraak via 112. Bij aankomst van de agenten wilden de twee verdachten net vertrekken. Ze probeerden te vluchten, maar dat mislukte.

De buit bestond uit diverse sieraden en een laptop. De inbrekers (32 en 33 jaar), afkomstig uit Leeuwarden, zitten vast.

Live-camerabeelden nekken inbrekers
Live-camerabeelden nekken inbrekers (Foto: ANP)

Verslag UFC 214: de rivaliteit bestaat niet meer

Jon Jones staat weer bovenaan de ladder in zijn gewichtsklasse bij de UFC. Zaterdagnacht zorgde hij met overduidelijke overwinning op zijn grote rivaal en regerend kampioen Daniel Cormier ervoor dat er absoluut geen discussie meer is over wie de beste van de twee is. Met deze overwinning  plaatst Jones zich in het rijtje van MMA's allergrootsten ooit, zoniet de grootste.

Cormier deed z'n best om dichtbij Jones te komen om het lengtevoordeel wat Jones heeft te minimaliseren, maar Jones wist zich met zijn wendbaarheid en vooral trappen op het been van DC, prima te redden. Een perfect getimede hoge trap van Jones deed DC in de derde ronde wankelen. Cormier is een stugge tegenstander, maar door die trap was hij zwaar aangeslagen. Jones achtervolgde Cormier als een jager zijn gewonde prooi volgt, wist DC op de grond te krijgen, waarna hij de op de grond liggende Cormier vakkundig met keiharde stoten afmaakte.

De zwaar teleurgestelde Cormier wilde direct de octagon verlaten, nog voordat de offciële uitslag was voorgelezen, maar werd door Dana White tegengehouden. De onttroonde kampioen was ontroostbaar na dit verlies tegen zijn enige rivaal bij de UFC. Zelf zag hij het anders. 'Ik geloof dat, nu ik al tweemaal van hem verloren heb, dat er helemaal geen rivaliteit is. Ik dacht dat het gevecht wel goed ging en weet niet precies wat er gebeurde.'

Jones heeft zijn kampioensgordel weer terug na een zeer zware periode in zijn leven, gevuld met drugsgebruik en diverse aanvaringen met de wet. 'Dit voelt ongelooflijk. Het was voor jullie heel moeilijk om mij te steunen en toch bleven jullie achter me staan. Ik hou zo veel van jullie,' wendde Jones zich tot zijn fans. 'Zeg nooit dat het voorbij is. Zolang je blijft vechten, kom je weer terug.'

Jones liet zijn veertiende achtereenvolgende overwinning noteren, zijn 23e in totaal. DC heeft van zijn 21 gevechten tweemaal verloren en beide keren tegen Jones. Jones voelde zich onoverwinnelijk en durfde het aan om de sterke zwaargewicht Brock Lesnar uit te dagen.

Tyrone Woodley vs Demian Maia
Dit tactische gevecht was supersaai. Maia, een jiu-jitsu specialist, probeerde kampioen Woodley constant naar de grond te krijgen. Het enige wat Woodley deed was weglopen en afhouden. Voor een woedend publiek bleven beide vechters hun tactiek volhouden, wat leidde tot een anti-climax. Uiteindelijk vond de jury dat Maia niet voldoende succes had om de kampioen te verslaan. Woodley blijft de kampioen in de weltergewichtsklasse.

UFC-directeur White was kwaad en beroofde Woodley van het vooruitzicht op het financieel aantrekkelijke gevecht tegen de Canadese UFC-legende Georges St. Pierre. 'Wie wil er betalen om Woodley te zien vechten, na dit', volgens de baas. Iedereen was het daarmee eens.

Robbie Lawler vs Donald Cerrone
Wat is die Lawler toch een heerlijk agressieve vechter om naar te kijken. De voormalig UFC-kampioen bestookte de sterke Cerrone vanaf het beginsignaal met harde stoten. De stugge Cerrone leek af en toe verslagen, maar kwam dan toch weer terug met zijn eigen arsenaal aan stoten en trappen en hij wist met zijn karakteristieke combinaties Lawler te laten wankelen.

De laatste ronde was fantastisch. Beide vechters deelden links en rechts stoten uit en waren niet bang om een vuist terug te koppen. Nadat het stof weer was neergedaald, was de jury het wel met elkaar eens dat Lawler de winnaar was van deze heerlijke knaller.

Cris Cyborg vs Tonya Evinger
Evinger wist het nog aardig goed vol te houden tegen de gevreesde Cyborg. Dit gevecht stond in het teken van de titel in het vedergewicht, de titel die de Nederlandse Germaine de Randamie was afgenomen, nadat ze weigerde tegen de Braziliaanse Cyborg te vechten.

Cyborg ging niet als een dolle van start deze keer en dat gaf Evinger ruimte om haar spel te spelen. Toch was de Invicta-kampioen geen partij voor de supersterke Braziliaanse. In de tweede ronde was Evinger al klaar voor de slacht, maar Cyborg speelde nog even door en in de derde ronde vond Cyborg het genoeg en liet scheidsrechter Mike Beltran het gevecht stoppen.

Cyborg heeft eindelijk de titel die ze verdient. De sterkste en meest gevreesde vrouw op deze aardbol is UFC-kampioen.

Overige uitslagen:
Volkan Oezdemir verslaat Jimi Manuwa door KO (stoten) in ronde 1.
Ricardo Lamas verslaat Jason Knight door technisch KO (stoten) in ronde 1.
Aljamain Sterling verslaat Renan Barao na jurybesluit (29-28, 29-27, 30-26)
Brian Ortega verslaat Renato Moicano na opgave door verwurging (guillotine choke) in ronde 3.
Calvin Kattar verslaat Andre Fili na jurybesluit (30-27×3)
Alexandra Albu verslaat Kailin Curran na jurybesluit (29-28×3)
Jared Brooks verslaat Eric Shelton na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Drew Dober verslaat Josh Burkman door KO (stoten) in ronde 1. 

Kogelstootster Boekelman in vorm richting WK

Kogelstootster Melissa Boekelman gaat in de vorm van haar leven richting het wereldkampioenschap atletiek in Londen, wat op 4 augustus van start gaat.

De Nederlandse stootte de kogel tijdens het Antwerps Atletiekgala naar 18,66 meter, dertig centimeter verder dan haar uit vorig jaar stammende persoonlijk record van 18,36 meter.

Daarmee lijkt er eindelijk een stijgende lijn zichtbaar bij de 28-jarige, die in 2006 al tot 17,66 meter kwam en in 2010 naar 18,17 meter ging, maar nooit een echte stoot naar voren wist te maken.

Met haar prestatie van zaterdag komt Boekelman op de twaalfde plek op de wereldranglijst van dit jaar te staan, waar de Chinese Lijao Gong met 20,11 meter bovenaan staat.

 

18.66m 🔥🔥🔥🔥🔥 . . . #londonhereicome

Een bericht gedeeld door Melissa Boekelman (@melissaboekelman) op29 Jul 2017 om 7:52 PDT

Pislinke Buemi uit Formule E-uitslag geschrapt, titelstrijd lijkt beslist

De titelstrijd in de Formule E lijkt beslist. Sebastien Buemi is namelijk uit de uitslag van de race in Montreal van zaterdag geschrapt: zijn auto was vier kilogram te licht. 

Buemi  begon aan het slotweekeinde als kampioenschapsleider, maar in de training ging het met een forse crash al fout. Renault zette de auto in rap tempo weer in elkaar, maar na afloop van de race bleek de bolide dus te licht te zijn, met als enige optie voor de organisatie om Buemi uit de uitslag te halen. 

De Zwitser raakt zijn vierde plek en de bijbehorende twaalf punten daardoor kwijt, waardoor Lucas di Grassi in het kampioenschap achttien punten voorsprong heeft. Zondag zijn op de slotdag nog 29 punten te verdienen: 25 voor de winst, drie voor de poleposition en één voor de snelste raceronde. Di Grassi heeft aan een plek in de top-4 sowieso genoeg om kampioen te worden.

Het zal voor de gemoedstoestand van Buemi bepaald niet best zijn. Zaterdag schold hij alles en iedereen al de huid vol na de eerste race, inclusief Daniel Abt, die na een unsafe release van Buemi - en een 'brake test' van de Zwitser - tegen diens bolide reed. Ook Robin Frijns moest het ontgelden.

Buemi is vies boos (Bron: YouTube)

Flier en Van Iersel boeken knappe zege op Chinees duo tijdens WK beachvolleybal

Het beachvolleybalduo Manon Flier en Marleen van Iersel hebben hun tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap in Wenen weten te winnen. Het duo versloeg in drie sets het Chinese koppel Yue Yauan en Wang Fan. De setstanden waren 22-20, 19-21 en 15-12. 

Was het een spannende wedstrijd. Op 19-20 in de eerste set wisten Flier en Van Iersel nog een setpunt weg te werken voordat zij konden toeslaan. In de tweede set viel het voordeel net de andere kant op en in de derde set konden ze op 10-7 echt een gat slaan en gaven dit niet meer uit handen. 

Om door te gaan naar de laatste 32 zal er in ieder geval gewonnen moeten worden van het Italiaanse koppel Marta Menegatti en Rebecca Perry. Het Italiaanse koppel werd al eens verslagen door het dames uit China en spelen op dit moment tegen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes uit Canada. De Canadese dames waren in de eerste groepswedstrijd te sterk voor Flier en Van Iersel. De laatste groepswedstrijden worden maandag gespeeld. 

Rellen in Londen

London's Burning, aldus The Clash. Van het weekend de waarheid als een koe in de Engelse hoofdstad. In het district Hackney, Oost-Londen, braken rellen uit nadat een 20-jarige drugsdealer een arrestatie van de poitie niet overleefde. 'Moord', zeggen sommige bewoners. Alle reden dus om de politie aan te vallen en winkelruiten in te gooien.

Eerst even de feitjes: op 22 juli werd na een achtervolging Rashan Charles, een jongeman met z'n eigen map bij justitie, voor de zoveelste keer gearresteerd. Na een korte achtervolging en verzet van de dealer kon de man tegen de grond worden gewerkt en worden meegenomen. Helemaal lekker ging dat niet; Rashan werd na de inrekening onwel, hij kwam dus niet in een politiecel, maar in het ziekenhuis terecht, waar hij een uur later overleed.

Vreemd genoeg ontstonden hierna twee parallelle universums, die onderling weinig raakvlakken lijken te hebben: eentje waarin Rashan is gewurgd door de politie, hoewel de gewurgde wel raar gedrag vertoont door zelfstandig te bewegen nadat hij gewurgd zou zijn en een universum waarin de verdachte, vlak voor zijn arrestatie een handjevol van zijn drugsvoorraad in zijn mond trachtte te verstoppen. Dit zou Rashan fataal zijn geworden. Een geüniformeerde politieman, eh... politiemens zou een poging hebben ondernomen om te voorkomen dat Rashan de drugs zou doorslikken.

Hoe dan ook is de wereld een meermaals veroordeelde crimineel en drugsdealer armer. Een deel van Hackney was geschokt. Er werd een protestmars georganiseerd tegen het politiegeweld. Vanzelfsprekend was Black Lives Matter er als de kippen bij om zijn betrokkenheid te betonen. Vorig jaar was zo ongeveer hetzelfde gebeurd bij een andere dealer, maar die bleek blank te zijn en kon dus op weinig steun en begrip rekenen.

De mars zelf verliep redelijk rustig. De uren daarna liepen dingen echter volledig uit de klauwen. Grote groepen jongeren grepen de gelegenheid aan om te gaan rellen, gebruikten geweld tegen de politie als protest tegen het politiegeweld en ook de middenstand moest eraan geloven. Tevens wist de plaatselijke Minister of Parliament van de Labourpartij (een soort PvdA), Diane Abbot, wat olie op het vuur te gooien door te stellen dat zij wel begrip had voor de amokmakers. De-escalatie anno 2017.

Ondertussen is twitter zo ongeveer ontploft over de gebeurtenissen en zijn er twee versies van de waarheid in de omloop. Wie wat zelfonderzoek wil doen, doet er goed aan onderstaand filmpje een keer of achthonderd te bekijken en/of getuigenverklaringen te lezen. Een bezoekje aan Hackney (om specifiek te zijn de wijk Dalston) wordt afgeraden.

Fun met Funda #66 Je eigen smidse

In Den Bosch, in de Sint Jorisstraat, vinden we een monumentaal pand uit het jaar 1600. Het gaat om de laatste smederij van de stad. Te koop voor 543.000 euro. Mocht je interesse hebben, houd dan wel in je achterhoofd dat er géén verwarming aanwezig is en dat al het leidingwerk (zowel gas als water en elektra) vervangen moeten worden. 

Sint Jorisweg - Den Bosch (Foto: Funda)
Sint Jorisweg - Den Bosch (Foto: Funda)

Nederland grijpt naast RoboCup

De robotvoetballers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben hun wereldtitel moeten afstaan aan de Chinese concurrent Water. De ploeg greep zondag in het Japanse Nagoya naast het goud op de RoboCup, het wereldkampioenschap voetbal voor robots.

''Felicitaties voor Water. Het was een zenuwslopende strijd, wij gaan naar huis met zilver", aldus de Eindhovenaren. De Nederlandse robotploeg haalde tot nu toe drie keer de wereldtitel en stond tien keer in de finale.

RoboCup is het wereldkampioenschap voor intelligente robots in verschillende disciplines, met bijna 4000 deelnemers uit veertig landen. De tafelhoge robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal. Ze zijn geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt voetballen ze compleet zelfstandig.

Het doel van het toernooi is het versnellen van technische ontwikkelingen. Een stip aan de horizon is dat de voetbalrobots in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.


Opstelling en start wedstrijd vanaf 30e minuut.

Nederland grijpt naast RoboCup
Nederland grijpt naast RoboCup (Foto: BuzzT)

Van Kalmthout racet weer naar dubbel podium in VS

Coureur Rinus van Kalmthout heeft in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap weer een uitstekend weekeinde achter de rug. De 16-jarige Nederlander veroverde een derde en tweede plek in het voorlaatste weekeinde, gereden op het circuit van Mid-Ohio.

In de eerste race werd Van Kalmthout derde, maar na afloop ontstond nog flink wat discussie. Kampioenschapsleider Oliver Askew kreeg tien punten straf, omdat hij vanaf poleposition te vroeg op het gas was gegaan bij de start. Niks aan de hand, ware het niet dat coureurs die precies hetzelfde deden een tijdstraf van zeventien seconden kregen. Als Askew ook gewoon dezelfde straf had gehad, was hij veel verder teruggevallen en had Van Kalmthout de leiding in het kampioenschap gepakt.

Enfin, gelijke straffen voor de Amerikaan en de rest kwamen niet, dus ging men gewoon door met race twee. Van Kalmthout vertrok er vanaf de tweede plek en hield Askew lang achter zich, waarna de Amerikaan terug begon te vallen. Hij werd uiteindelijk vierde, de jonge Nederlander kwam als tweede over de streep, achter de Canadees Parker Thompson. 

Begin september wordt op het circuit van Watkins Glen de laatste race van het seizoen gereden. Askew gaat er naartoe met 325 punten, Van Kalmthout volgt met 312 stuks. Voor een zege zijn 33 punten te verdienen.

Tennisser Koolhof in dubbelfinale Atlanta

Tennisser Wesley Koolhof staat in de dubbelspelfinale van het ATP-toernooi van Atlanta. Het is voor de 28-jarige Nederlander de eerste keer dat hij in een ATP-finale staat met iemand anders dan Matwé Middelkoop, van wie hij eerder dit jaar als dubbelpartner afscheid nam.

Koolhof speelt in Atlanta samen met de Nieuw-Zeelander Artem Sitak en dat gaat vooralsnog prima. In de halve finales stonden de twee tegenover de Indiërs Purav Raja en Divij Sharan, die met 7-6 (3), 6-4 ten onder gingen. In de finale staan Koolhof en Sitak tegenover de broertjes Bob en Mike Bryan. 

Geen WK-medailles Nederlandse elite-BMX'ers

Op het wereldkampioenschap BMX in het Amerikaanse Rock Hill heeft Nederland bij de elite geen medailles kunnen pakken.

Bij de vrouwen schopte Laura Smulders het tot de finale, maar de 23-jarige Nederlandse kende daar een zeer matige start en was gelijk kansloos. Smulders eindigde als zesde, de strijd om goud werd razendspannend. Alise Post was voor haar thuispubliek uiteindelijk 0,008 seconden sneller dan de Australische Caroline Buchanan, terwijl de Colombiaanse grand dame Mariana Pajon het brons pakte. Merel Smulders werd in de halve finales uitgeschakeld, Ruby Huisman, Judy Baauw en Manon Veenstra schopten het niet verder dan de kwartfinales.

De finale van de vrouwen, met Laura Smulders (Bron: YouTube)

Bij de mannen schopte namens Nederland alleen Niek Kimmann het tot de finale, maar de wereldkampioen van 2015 werd in de strijd om het brons net afgetroefd door Joris Daudet. Ook hier konden de Amerikanen juichen: Corben Sharrah troefde het Franse topduo Sylvain André en Daudet af en pakte het goud. Jelle van Gorkom en Twan van Gendt strandden in de kwartfinales, Van Gorkom na een duwpartij, Van Gendt nadat hij onderuit ging. 

Bij de junioren pakte Kevin van de Groenendaal overigens zilver, dus helemaal medailleloos bleef Nederland niet.

2 doden bij schietpartij discotheek Konstanz

In een discotheek in het Duitse Konstanz in Baden-Württemberg zijn in de nacht van zaterdag op zondag schoten gevallen. Volgens de politie zijn daarbij meerdere mensen gewond geraakt.

Of er ook doden zijn, was nog onduidelijk. Een bericht van de omroep SWR dat de dader of daders zijn aangehouden, kon de politie niet bevestigen. "Er zijn gewonden gevallen bij de schietpartij. Andere bezoekers konden ontkomen door te vluchten of zich te verstoppen", zei een politiewoordvoerder.

Op Twitter deelde de politie mee dat er intussen geen dreiging meer is. De politie rukte massaal uit naar de discotheek op een industrieterrein nadat ze rond half vijf een aantal noodmeldingen had gekregen.

Update 09:43 uur
Volgens de Duitse krant Der Tagespiegel zijn er twee doden bij de schietpartij gevallen. Een van hen zou de dader zijn. 

'Goed weer om vannacht meteoren te zien'

Weeronline verwacht in de de nacht van zondag op maandag prima omstandigheden om de vallende sterren goed te kunnen zien. In het grootste gedeelte van het land zal er een heldere hemel zijn. Alleen aan de kust drijven er mogelijk wat wolken over.

Er dringt de komende nacht gemiddeld elke twee tot drie minuten een stukje ruimtepuin de dampkring van de aarde binnen. De verbranding zorgt voor een een lichtspoor dat met het blote oog te zien is. Dit wordt een meteoor of een vallende ster genoemd.

Het best tijdstip om naar de hemel te turen is tussen 02.00 en 04.00 uur. De maan is dan onder en het is dan donker genoeg om de vallende sterren goed te kunnen zien. Nieuwsgierigen kunnen hun vizier het beste richten op de noordoostelijke hemel, zegt Weeronline zondag.

De grootste meteorenregen van het jaar is komende maand. Rond 13 augustus zorgt de Perseïdenzwerm voor meer dan veertig vallende sterren per uur.

'Goed weer om vannacht meteoren te zien'
'Goed weer om vannacht meteoren te zien' (Foto: ANP)

Australische Iffland springt naar wereldtitel high diving

De Australische Rhiannan Iffland heeft zich laten kronen tot wereldkampioene high diving. Het schoonspringen vanaf een toren van 20 meter - 27 meter bij de mannen - stond voor de derde keer op het WK-programma.

De eerste twee keer ging de titel naar een Amerikaanse, Cesilie Carlton in 2013 en Rachelle Simpson in 2015. Simpson was er in Boedapest niet bij, Carlton kwam er niet echt aan te pas. Het goud ging naar Iffland, regerend kampioene in de Red Bull Cliff Diving World Series, die vooral in haar derde van vier sprongen een flinke slag sloeg.

De sprong van de dag kwam overigens niet op naam van Iffland, maar van de Mexicaanse Adriana Jimenez. Met 110,00 punten scoorde ze als enige finaliste over de honderd punten in één sprong en dat bracht haar van de vierde plek naar het zilver. Brons was er voor Yana Nestsiarava uit Wit-Rusland. 

Iffland springt naar goud (Bron: YouTube)

Nederlandse fietser doodgereden in België

In Froidchapelle in de Belgische Ardennen is een Nederlandse deelnemer aan de fietswedstrijd Transcontinental Race om het leven gekomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Frank Simons uit Lochem aangereden door een automobilist, die er vervolgens vandoor ging. Volgens Vlaamse media is de politie naar de bestuurder op zoek.

De organisatie spreekt van "schokkend nieuws", maar laat weten dat de race wel gewoon doorgaat. "We hebben van zijn vrouw begrepen dat hij dat zou hebben gewild", aldus de organisatie op Facebook.

De Transcontinental Race is een fietswedstrijd over een afstand van minstens 4000 kilometer, met de start in het Belgische Geraardsbergen en de finish in Meteora in Griekenland. De deelnemers rijden alleen en moeten zelf hun route uitstippelen. Ze hebben onderweg vier controlepunten.

Nederlandse fietser doodgereden in België
Nederlandse fietser doodgereden in België (Foto: ANP)

Barça winnaar in 'oefen-Clásico'

Barcelona heeft op de International Champions Cup in Amerika Real Madrid verslagen. De Koninklijke knokte zich terug van 2-0, maar moest met 3-2 alsnog buigen.

Barcelona, waar het gouden trio Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar de aanval vormden en Jasper Cillessen het doel verdedigde, had maar zeven minuten nodig om zich in een zetel te hijsen. Sergio Busquets stuurde Messi weg, die passeerde Luka Modric en Raphaël Varana en wipte de bal over keeper Keylor Navas heen: 1-0. Amper vijf minuten na de openijngstreffer verdubbelde Ivan Rakitic de score. Op randje zestein ontving hij de bal van Neymar, waarna hij hem strak in de linkerhoek legde: 2-0.

Nadat Rakitic een grote kans had gekregen op de derde goal van Barcelona, deed Real nog in het eerste kwartier iets terug. Mateo Kovacic, die in de voorbereiding veel speeltijd krijgt, omspeelde de vallende Gerard Piqué en werkte de bal gewiekst in de korte hoek bij Cillessen. Tien minuten voor rust kwam Real Madrid op gelijke hoogte. Deze keer was Kovacic de aangever, hij vond Marco Asensio in het strafschopgebied en die verraste Cillessen in de korte hoek.

Zo had Barcelona een vroege voorsprong als sneeuw voor de zon zien verdwijnen, maar vroeg in de tweede helft maakte Piqué de winnende treffer. De verdediger liep bij een vrije trap van Neymar weg uit de muur en hoefde alleen nog maar zijn voet ertegen te zetten: 3-2. Over twee weken is er weer een Clásico, in Camp Nou, dan om de Spaanse Supercup.

Boëtius ziet Van Persie graag komen

Jean-Paul Boëtius zou de komst van Robin van Persie bij Feyenoord toejuichen. De aanvaller denkt dat zijn voormalige ploeggenoot veel kan betekenen.

Feyenoord wordt al weken in verband gebracht met Van Persie, die op dit moment onder contract staat bij Fenerbahçe. De Rotterdammers kunnen hun selectie compleet maken met de komst van de spits, die voorheen ook al bij Feyenoord speelde. Boëtius keerde zelf deze zomer ook terug naar de club waar het voor hem allemaal begon. "Ik heb Robin meegemaakt bij het Nederlands elftal en hij heeft uitzonderlijke kwaliteiten en veel ervaring", zegt de buitenspeler tegen pers.

"Het lijkt mij geweldig om samen te werken met iemand die op wereldniveau heeft gepresteerd. Zijn touch is magisch. Echt, zijn linkerbeen is magisch."

Boëtius liet tegen Real Sociedad zien waarom hij gehaald is.  "Linksback Ridgeciano Haps kwam goed op, gaf de bal aan mij en Nicolai koos prima positie. Hij is niet voor niets de topscorer van de Eredivisie. Hopelijk kan ik hem dit seizoen vaak helpen bij zijn doelpuntenproductie."

Kate Beckinsale doet aangifte tegen stalker

Een stalker van Kate Beckinsale is zaterdag in Florida opgepakt bij de Tampa Bay Comic Con. De 45-jarige Terry Lee Repp achtervolgt de 44-jarige actrice al minstens een jaar door heel Amerika. Ook heeft hij haar bedreigd.

Kate zou zaterdagochtend (lokale tijd) plaatsnemen in een panel op de stripboekenbeurs. Dit moest worden verzet omdat haar stalker opdook. De politie herkende de man voordat hij Beckinsale kon bereiken en rekende hem in. De Underworld-ster moest echter wel naar het bureau komen om aangifte tegen Repp te doen.

Volgens het politierapport, dat in handen is van TMZ, stalkt Repp de actrice al een jaar lang. Vorig jaar wist hij bij een evenement in Salt Lake City dichtbij genoeg te komen om Kate aan te raken. Hij dreigde toen dat hij Beckinsale zou neersteken. Kort daarna wist hij Kate bij een ander evenement opnieuw te bereiken. Die keer werd hij opgepakt.

Beckinsale nam een paar uur nadat ze aangifte had gedaan alsnog plaats in het panel.

Kate Beckinsale doet aangifte tegen stalker
Kate Beckinsale doet aangifte tegen stalker (Foto: BuzzE)

Bommenwerpers VS vliegen bij Noord-Korea

Twee Amerikaanse bommenwerpers zijn zaterdag over het Koreaanse schiereiland gevlogen. Dit was een reactie op de recente proeven met intercontinentale ballistische raketten (ICBM) van Noord-Korea, meldde de Amerikaanse luchtmacht zondag.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hielden de Verenigde Staten in reactie op Noord-Koreaanse raketproeven al een gezamenlijke militaire oefening met Zuid-Korea aan de oostkust van het schiereiland.

Bommenwerpers VS vliegen bij Noord-Korea
Bommenwerpers VS vliegen bij Noord-Korea (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt, kans op onweer

Wisselen in juli regen en zonneschijn,
't zal het naaste jaar voor de boeren kermis zijn.

Goedemorgen! Het is bewolkt en er kan af en toe een bui overtrekken die gepaard kan gaan met onweer. In de loop van de dag klaart het vanuit het westen weer op. De temperaturen lopen uiteen van 20 graden aan de kust tot 25 graden in het oosten van het land. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht, aan de kust vrij krachtig. In de avond gaat de wind aan de kust weer liggen. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:58
Zon onder: 21:33
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1898 De arts John Harvey Kellogg ontdekt bij toeval de cornflake.
1930 Uruguay wint het WK voetbal door in de finale Argentinië te verslaan met 4-2.
1945 Het Amerikaanse schip USS Indianapolis wordt als laatste schip in de Tweede Wereldoorlog getorpedeerd en zinkt.
1956 President Eisenhower tekent een resolutie waarmee In God We Trust het motto van de Verenigde Staten wordt.
1990 Het Liberiaanse leger doodt in een lutherse kerk in de hoofdstad Monrovia meer dan 600 vluchtelingen.
2009 De eerste Mexicaanse griep-dode valt te betreuren in België. Het betreft een jonge vrouw uit de provincie Antwerpen.


Rewimo en qltel waren op vakantie in Tsjechie (Foto: qltel)
Rewimo en qltel waren op vakantie in Tsjechie (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

80 gewonden bij tyfoon in Taiwan

Bij een tyfoon in Taiwan zijn zondag zeker tachtig mensen gewond geraakt. Het gaat vooral om reddingswerkers die door neerkomend puin werden getroffen, aldus de Taiwanese regering. Honderdduizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten.

In de hoofdstad Taipei werden scholen en bedrijven gesloten en vuilnisophaaldiensten en andere voorzieningen stilgelegd. De Taiwanese luchtvaartmaatschappij Eva Airways Corp heeft 42 vluchten geannuleerd.

Tyfoon Nesat komt zondag ook over China.

80 gewonden bij tyfoon in Taiwan
80 gewonden bij tyfoon in Taiwan (Foto: ANP)

Wereldspelen: Dag 10 - De laatste loodjes, Nederlands goud?

Eén goedemorgen, het is de laatste dag van de Wereldspelen in Wroclaw en daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van. Niet getreurd, want eerst gaan we nog een dag vol mooie sport tegemoet, met ook nog wel kans op Nederlandse medailles, misschien zelfs goud. Voor de laatste keer: tijd om vooruit te blikken en te kijken wat er vandaag te doen is in Polen.

Nederlanders
De eerste Nederlanders die vandaag in actie komen zijn de kanopolosters, maar veel eer is daar niet te halen. Nederland strijdt tegen Canada, met als inzet de zesde plek.

Om ongeveer 12.25 uur - enigszins afhankelijk van de andere wedstrijden - komt boogschutter Peter Elzinga het veld op met zijn compoundboog. Hij staat dan tegenover de Deense wereldkampioen Stephan Hansen in de halve finales, met als inzet uiteraard een plekje in de strijd om goud. Een goede twee uur later komt hij weer in actie, hopelijk in de laatste wedstrijd van de dag, want dan staat Elzinga in de finale.

Het touwtrekken is dan al bezig, dat is rond het middaguur van start gegaan. In de klasse tot 640 kilogram hoopt Nederland revanche te nemen op de Zwitsers, die in de klasse tot 700kg de Nederlandse dominantie doorbraken. Dat kunnen we niet laten gebeuren natuurlijk, die Zwitsers moeten hun plek kennen. Rond 14.00 uur worden de wedstrijden om de medailles gehouden, dan weten we meer.

De voorlaatste keer Studio Wroclaw (Bron: YouTube)

Wat kunnen we waar en wanneer kijken?
We schakelen om 09.00 uur live naar Wroclaw, nog één dag te gaan. Het Olympic Channel opent de dag met een potje lacrosse bij de vrouwen, een aparte keuze, want het gaat om plek vijf. Japan en Polen kunnen er niet zo veel van, dus eigenlijk is het niet zo interessant om te kijken - de finale tussen de VS en Canada zou veel leuker zijn geweest - maar dat mag de pret niet drukken.

Om 11.00 uur kunnen we de strijd om het brons in het floorball kijken, gevolgd door de finale bij het driebanden. Dat is prima aan te gluren, zo ontdekte uw redacteur zaterdag, dus probeer het eens. Vanaf 14.15 uur nog de finale van het kanopolo bij de vrouwen en het compoundboogschieten bij de mannen - hopelijk met Elzinga - en dan zit de live coverage van Wroclaw 2017 er helaas op. 

De dag wordt overigens nog wel gevuld met hoogtepunten, te beginnen met die lacrossefinale waar we het eerder over hadden, gewoon nog even blijven kijken dus. Je kunt ook op de slotdag nog terecht in het topic op het FOK!forum, dus nog één keer: veel kijkplezier!

Trump is 'zeer teleurgesteld' in China

President Donald Trump van de Verenigde Staten is ,,zeer teleurgesteld" in China. In een serie tweets zei hij in de nacht van zaterdag op zondag dat de Chinezen ,,niets voor ons doen met Noord-Korea, behalve praten", terwijl ze jaarlijks miljarden verdienen aan de handel met de VS.

China kan het probleem met Noord-Korea volgens Trump makkelijk oplossen. ,,We zullen niet langer toestaan dat dit zo doorgaat," aldus de Amerikaanse president in één van zijn tweets. Hij noemde geen concrete maatregelen tegen China.

China herhaalde zaterdag een eerdere oproep om Amerikaanse anti-raketsystemen uit Zuid-Korea terug te trekken, nadat Noord-Korea had gemeld opnieuw een succesvolle test te hebben uitgevoerd met raketten die de hele Verenigde Staten zouden kunnen bereiken.

Trump is 'zeer teleurgesteld' in China
Trump is 'zeer teleurgesteld' in China (Foto: ANP)

Apple verwijdert VPN's uit App Store in China

Apple verwijdert virtuele privénetwerken (VPN's) uit de App Store in China. De apps voldoen niet aan de lokale regels, verklaarde een woordvoerster van het technologiebedrijf zondag. Het is de eerste keer dat Apple meewerkt aan een verzoek om apps van buiten het land te verwijderen.

In China is het gebruik van VPN's populair omdat internetters daarmee de beruchte 'Great Firewall' kunnen omzeilen. Een VPN is als het ware een tussenstation in je internetverbinding, waardoor het lijkt alsof je verbinding maakt vanuit een ander land.

China voerde in januari wetgeving door om VPN's te verbieden die niet zijn goedgekeurd door de autoriteiten. Begin juli moest de populaire VPN GreenVPN al stoppen in China.

Volgens ExpressVPN, één van de getroffen VPN-providers, helpt Apple met de beslissing de Chinese censuur.

Apple verwijdert VPN's uit App Store in China
Apple verwijdert VPN's uit App Store in China (Foto: BuzzT)

Brand bij Shell-raffinaderij Rotterdam

In Shell-raffinaderij Pernis aan de Vondelingenplaat in Rotterdam is zaterdagavond brand uitgebroken. Een deel van de fabrieken op het terrein is stilgezet omdat de elektriciteit is uitgevallen. De brand ontstond door kortsluiting in een spanningsstation, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

In de wijde omgeving zijn vlammen te zien. Dit komt doordat het bedrijf als onderdeel van de veiligheidsprocedure overtollige gassen uit de fabrieken affakkelt, die bij de raffinage van olie vrijkomen. Shell Pernis is met ongeveer zestig fabrieken de grootste raffinaderij van Europa.

De hulpdiensten zijn met Shell in overleg over de verdere aanpak. De brandweer kon wegens de hoogspanning niet direct het spanningsstation in om de brand te blussen. Er zijn volgens de veiligheidsregio geen aanwijzingen dat schadelijke stoffen vrijkomen.

Volgens een woordvoerder van Shell kan het dagen duren tot de fabrieken zijn afgeschakeld.

Prachtige eigen goal Kondogbia namens Inter

Voetballer Geoffrey Kondogbia heeft zich mooi in de kijker gewerkt. Tijdens de lucratieve International Champions Cup in Singapore scoorde de Fransman van Inter een prachtige goal. 

Het enige nadeel was dat Kondogbia de bal achter zijn eigen doelman in het net werkte, dus echt lachen kon hij er niet om. Achteraf hopelijk wel, want Inter won het duel met Chelsea uiteindelijk met 2-1.

Kondogbia's goal (Bron: YouTube)

Rowland wint spectaculaire F2-race op Hungaroring

Coureur Oliver Rowland heeft op de Hungaroring de eerste Formule 2-race van het weekeinde gewonnen, na zijn zege in Monaco de tweede F2-zege voor de Brit.

De ogen waren vooral gericht op de 19-jarige Monegask Charles Leclerc. Hij pakte voor de zoveelste keer op rij de poleposition, maar moest achteraan starten nadat bleek dat zijn wagen niet aan de regels voldeed. Het leek hem niet al te veel te deren, want Leclerc liet maar weer eens zien wie de beste racer in de Formule 2 is: na krap twee bochten had hij bijna het halve veld te grazen genomen en lag hij op plek elf.

Nadat de eerste rook wat was gaan liggen kwamen Sergio Canamasas en Robert Visoiu bij elkaar in de buurt te rijden. Dat zijn zo ongeveer de twee grootste brokkenpiloten van het veld en wat iedereen aan zag komen gebeurde dan ook: het ging fout. Canamasas probeerde de Roemeen met een klassieke divebomb te passeren en dat ging niet, resulterend in een uitvalbeurt voor beide heren en een safety car-situatie.

Canamasas en Visoiu (Bron: YouTube)

Het 'hoogtepunt' van de race kwam in een van de laatste ronden. Rowland had de leiding in handen, met Artem Markelov achter zich. De Rus probeerde een alles-of-niets-inhaalpoging en kwam op het rechte stuk naast de Brit. Daarbij had hij echter even over het hoofd gezien dat het asfalt ophield en het gras begon, wat dan weer resulteerde in een flinke stuiterpartij voor Markelov. 

Rowland won de race, ook nadat de raceleiding achteraf besloot geen straf uit te delen voor eventueel hinderen van Markelov. Nicholas Latifi eindigde als tweede, de Nederlander Nyck de Vries kon zich na een puike race opmaken voor het podium dankzij de doldrieste actie van Markelov: derde. Leclerc eindigde zijn knappe inhaalrace als vierde.

 

Markelov's actie (Bron: YouTube)

Boogschutter Elzinga in halve finales Wereldspelen

Boogschutter Peter Elzinga heeft zich op de Wereldspelen in Wroclaw geplaatst voor de halve finales in het niet-olympische compoundschieten.

De 36-jarige Elzinga kwam in de kwalificaties tot de vijfde score, waarna de Kroaat Ivan Markes in de achtste finales met 149-147 verslagen werd. Tegen de Deen Martin Damsbo boekte Elzinga vervolgens een 148-144 zege, zondag wacht regerend wereldkampioen Stephan Hansen in de halve eindstrijd.

Voormalig wereldkampioen Mike Schloesser haalde het niet. De 23-jarige Nederlander zette de tweede score neer in de kwalificaties en boekte een prima 149-146 zege op de Zuid-Afrikaan Septimus Cilliers, maar in de kwartfinales ging het fout. In vier van de vijf ends kwam Schloesser's laatste pijl in de negen terecht, waardoor hij uiteindelijk net tekort kwam tegen de Iraniër Esmaeil Ebadi: 147-146.

Bij de vrouwen zette Sanne de Laat de zestiende kwalificatiescore neer, waarna de Australische Sherry Gale eraan moest geloven. Vervolgens nam De Laat het echter op tegen de nummer één van de plaatsing, de Colombiaanse wereldtopper Sara Lopez, en die was simpelweg een maat te groot: 149-143.

Samen met Schloesser werd De Laat in de kwartfinales van de gemengde teamwedstrijd uitgeschakeld door Mexico: 155-157.

Taylor in laatste jaar naar finale World Matchplay

Phil Taylor heeft zich geplaatst in zijn laatste jaar geplaatst voor de finale van de World Matchplay. Adrian Lewis ging lange tijd met hem mee, maar uiteindelijk wist Taylor met 17-9 te winnen. In de finale treft hij Peter Wright. 

Lewis starte sterk door oa 86 en 81 uit te gooien om  1-3 voor te komen. Het werd 3-3 en na tien legs stond het 5-5. Volledig in evenwicht vloog de partij richting 8-7 voor Taylor met een 76-finish. Lewis moest wel steeds meer aanklampen. Jackpot kon tot 10-8 nog redelijk bijblijven. Uiteindelijk sloeg Taylor zijn gat (12-8) en werd het een race naar de finish. 

Met onder andere een twaalf en elfdarter werd het 15-8 voor Taylor.  Met een 74-finish doorbrak Lewis de verliezende reeks en kon nog een legje meepakken. Dit bleek het slotakkoord, via dubbel twee maakte The Power het af en won met 17-9. De finale wordt zondag gespeeld.

Goud, goud en zilver Nederlandse atleten op EYOF

Nederland heeft op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in het Hongaarse Györ nog eens drie medailles gepakt, allemaal in de atletiek.

Op de 800 meter bij de jongens was er succes voor Djoao Lobbes, die met een dik persoonlijk record van 1:50,72 minuten duidelijk de sterkste was in de finale en zo het goud veroverde. Dat lukte ook Zoë Sedney op de 100 meter horden. Ze snelde naar het goud in 13,37 seconden, veel sneller dan ze ooit liep en na het goud op de 200 meter goed voor haar tweede gouden medaille.

Bijna kon Sedney een derde keer goud aan het totaal toevoegen, als startloopster van Nederland op de 4x100 meter. Samen met Anna Roelofs, Suzanne Libbers en Minke Bisschops - individueel winnares van goud - sprintte Sedney Nederland naar een tijd van 46,05 seconden. Dat was net iets te langzaam voor goud, want dat ging in 46,01 naar België.

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.