Razendsnelle tijden in afsluitende estafettes WK zwemmen

De afsluitende afstanden op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Boedapest hebben zondagavond nog voor het nodige spektakel gezorgd, hoewel de strijd om goud zelden echt spannend was. 

Zowel de vrouwen als de mannen zwommen de 4x100 meter wisselslagestafette, traditioneel het slotnummer van grote zwemtoernooien. Dat de Amerikaanse dames zouden winnen was niet bepaald verrassend: met Kathleen Baker (rugslag), Lilly King (schoolslag), Kelsi Worrell (vlinderslag) en Simone Manuel (vrije slag) hebben ze op elke slag een van de beste zwemsters ter wereld. Met 3:51,55 minuten ging zelfs het uit 2012 stammende wereldrecord eraan.

Het zilver was voor Rusland en dat was voor een groot deel te danken aan Yuliya Efimova. Met een geweldige splittijd van 1:04,48 op de schoolslag bracht ze Rusland volop in de medaillestrijd, waarna slotzwemster Veronika Popova het afmaakte. Brons was voor Australië, maar veel aandacht ging toch ook uit naar Zweden. Sarah Sjöström werkte de vlinderslag af in 55,03 seconden, ver onder haar eigen wereldrecord, wat Zweden naar de vijfde plek bracht.

Ook de mannen hadden de 4x100 meter wisselslag op het programma staan. De Amerikanen namen een voorsprong, maar een weergaloze split van 56,91 van Adam Peaty op de schoolslag bracht de Britten naar de leiding. Vervolgens was het echter de beurt aan de ster van het WK: Caeleb Dressel. Hij knalde de vlinderslag eruit in 49,76 seconden, een ongekend snelle split. Nathan Adrian maakte het af en bracht de VS naar het goud in 3:27,91. De Britten pakten zilver, voor Rusland.

De Russen hadden dat brons vooral te danken aan slotzwemmer Vladimir Morozov, die een geweldige snelle splittijd van 46,69 op de vrije slag liet noteren, een van de snelste tijden ooit. Verrassend genoeg kwam de tweede splittijd met 46,72 seconden op naam van de Hongaar Dominik Kozma, die zijn team zo naar de zevende plek zwom.