Verslag UFC 214: de rivaliteit bestaat niet meer

Jon Jones staat weer bovenaan de ladder in zijn gewichtsklasse bij de UFC. Zaterdagnacht zorgde hij met overduidelijke overwinning op zijn grote rivaal en regerend kampioen Daniel Cormier ervoor dat er absoluut geen discussie meer is over wie de beste van de twee is. Met deze overwinning  plaatst Jones zich in het rijtje van MMA's allergrootsten ooit, zoniet de grootste.

Cormier deed z'n best om dichtbij Jones te komen om het lengtevoordeel wat Jones heeft te minimaliseren, maar Jones wist zich met zijn wendbaarheid en vooral trappen op het been van DC, prima te redden. Een perfect getimede hoge trap van Jones deed DC in de derde ronde wankelen. Cormier is een stugge tegenstander, maar door die trap was hij zwaar aangeslagen. Jones achtervolgde Cormier als een jager zijn gewonde prooi volgt, wist DC op de grond te krijgen, waarna hij de op de grond liggende Cormier vakkundig met keiharde stoten afmaakte.

De zwaar teleurgestelde Cormier wilde direct de octagon verlaten, nog voordat de offciële uitslag was voorgelezen, maar werd door Dana White tegengehouden. De onttroonde kampioen was ontroostbaar na dit verlies tegen zijn enige rivaal bij de UFC. Zelf zag hij het anders. 'Ik geloof dat, nu ik al tweemaal van hem verloren heb, dat er helemaal geen rivaliteit is. Ik dacht dat het gevecht wel goed ging en weet niet precies wat er gebeurde.'

Jones heeft zijn kampioensgordel weer terug na een zeer zware periode in zijn leven, gevuld met drugsgebruik en diverse aanvaringen met de wet. 'Dit voelt ongelooflijk. Het was voor jullie heel moeilijk om mij te steunen en toch bleven jullie achter me staan. Ik hou zo veel van jullie,' wendde Jones zich tot zijn fans. 'Zeg nooit dat het voorbij is. Zolang je blijft vechten, kom je weer terug.'

Jones liet zijn veertiende achtereenvolgende overwinning noteren, zijn 23e in totaal. DC heeft van zijn 21 gevechten tweemaal verloren en beide keren tegen Jones. Jones voelde zich onoverwinnelijk en durfde het aan om de sterke zwaargewicht Brock Lesnar uit te dagen.

Tyrone Woodley vs Demian Maia
Dit tactische gevecht was supersaai. Maia, een jiu-jitsu specialist, probeerde kampioen Woodley constant naar de grond te krijgen. Het enige wat Woodley deed was weglopen en afhouden. Voor een woedend publiek bleven beide vechters hun tactiek volhouden, wat leidde tot een anti-climax. Uiteindelijk vond de jury dat Maia niet voldoende succes had om de kampioen te verslaan. Woodley blijft de kampioen in de weltergewichtsklasse.

UFC-directeur White was kwaad en beroofde Woodley van het vooruitzicht op het financieel aantrekkelijke gevecht tegen de Canadese UFC-legende Georges St. Pierre. 'Wie wil er betalen om Woodley te zien vechten, na dit', volgens de baas. Iedereen was het daarmee eens.

Robbie Lawler vs Donald Cerrone
Wat is die Lawler toch een heerlijk agressieve vechter om naar te kijken. De voormalig UFC-kampioen bestookte de sterke Cerrone vanaf het beginsignaal met harde stoten. De stugge Cerrone leek af en toe verslagen, maar kwam dan toch weer terug met zijn eigen arsenaal aan stoten en trappen en hij wist met zijn karakteristieke combinaties Lawler te laten wankelen.

De laatste ronde was fantastisch. Beide vechters deelden links en rechts stoten uit en waren niet bang om een vuist terug te koppen. Nadat het stof weer was neergedaald, was de jury het wel met elkaar eens dat Lawler de winnaar was van deze heerlijke knaller.

Cris Cyborg vs Tonya Evinger
Evinger wist het nog aardig goed vol te houden tegen de gevreesde Cyborg. Dit gevecht stond in het teken van de titel in het vedergewicht, de titel die de Nederlandse Germaine de Randamie was afgenomen, nadat ze weigerde tegen de Braziliaanse Cyborg te vechten.

Cyborg ging niet als een dolle van start deze keer en dat gaf Evinger ruimte om haar spel te spelen. Toch was de Invicta-kampioen geen partij voor de supersterke Braziliaanse. In de tweede ronde was Evinger al klaar voor de slacht, maar Cyborg speelde nog even door en in de derde ronde vond Cyborg het genoeg en liet scheidsrechter Mike Beltran het gevecht stoppen.

Cyborg heeft eindelijk de titel die ze verdient. De sterkste en meest gevreesde vrouw op deze aardbol is UFC-kampioen.

Overige uitslagen:
Volkan Oezdemir verslaat Jimi Manuwa door KO (stoten) in ronde 1.
Ricardo Lamas verslaat Jason Knight door technisch KO (stoten) in ronde 1.
Aljamain Sterling verslaat Renan Barao na jurybesluit (29-28, 29-27, 30-26)
Brian Ortega verslaat Renato Moicano na opgave door verwurging (guillotine choke) in ronde 3.
Calvin Kattar verslaat Andre Fili na jurybesluit (30-27×3)
Alexandra Albu verslaat Kailin Curran na jurybesluit (29-28×3)
Jared Brooks verslaat Eric Shelton na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Drew Dober verslaat Josh Burkman door KO (stoten) in ronde 1.