FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 mei 2017

Voorbeschouwing Grand Prix van Monaco


Racen door de straten van Monaco (Bron: Getty Images/Red Bull)

Dit weekend staat de 75e editie van de Grand Prix van Monaco op het programma. De coureurs racen door de straten van het Prinsdom met de muren iedere seconde dichtbij, waardoor ieder foutje afgestraft wordt. Het circuit is met 3,3 kilometer de kortste op de kalender, waardoor de rijders 78 ronden af moeten leggen. Inhalen is lastig, maar niet onmogelijk. Daarnaast is het decor schitterend en de wedstrijd staat bekend om alle pracht en praal, vooral naast de baan.

De Grand Prix van Monaco vormt samen met de 24 uur van Le Mans en de Indy 500 de befaamde Triple Crown of Motorsport die alleen door Graham Hill behaald is. McLaren-coureur Fernando Alonso is er dit weekend niet bij, omdat hij de Indy 500 poogt te winnen. De Spanjaard won al tweemaal in Monaco, maar de absolute recordhouder is Ayrton Senna met zes zeges.

In het verleden zijn er legendarische races verreden, zoals in 1955 toen Alberto Ascari vanuit leidende positie met zijn bolide het water van de haven indook. Het is ook de reden dat de schepen in de haven tijdens de race enkele meters uit de kant moeten liggen. Een andere klassieker is 1982 toen er een vloek op de eerste plaats leek te rusten. Liefst vijf man vielen vlak voor tijd uit of zagen hun bolide stilvallen. Uiteindelijk wist Riccardo Patrese zijn auto aan de praat te krijgen en zijn eerste zege te boeken. Ook Oliver Panis boekte er zijn eerste overwinning toen hij in 1996 op een natte baan een van de drie nog rijdende coureurs was. De rest viel vroegtijdig uit.

Ook vorig jaar speelde het natte asfalt een belangrijke rol. Daniel Ricciardo sloeg in de beginfase een groot gat met de Mercedes van Nico Rosberg. De Duitser moest in de dertiende ronde teamgenoot Lewis Hamilton voorbij laten, omdat die veel sneller bleek te zijn. Ondertussen wisselden diverse rijders naar de intermediates omdat de baan minder nat werd. De enige die dit niet deed was Hamilton die zo naar de eerste plek opschoof.

Ricciardo kon op zijn nieuwe rubber het gat dichten en toen Hamilton na 31 ronden naar slicks wisselde een gaatje slaan. De Australiër pitte een rondje later en Red Bull bleek niet klaar te zijn voor hem. Doordat hij erg lang op de banden moest wachten kon Hamilton plek een grijpen om deze niet meer af te staan. Door een goede strategie was Sergio Perez opgeschoven naar plek drie, terwijl Verstappen zijn auto onderweg in de muur geparkeerd had.

Gaat het dit jaar weer een strijd worden tussen de Mercedessen en de Red Bulls of kan Ferrari een einde maken aan de zestien jaar durende droogte in Monaco? Kan Max Verstappen nu eindelijk wel de streep halen in het Prinsdom en wat kan de eenmalig teruggekeerde Jenson Button met de McLaren? We gaan het zondagmiddag vanaf 14.00 uur zien.

Het circuit van Monaco (Bron: FIA.com)


De hoogtepunten van vorig jaar (Bron: YouTube)

De bandencompounds

Bron: Pirelli Motorsport

Coureurs

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 104
2 Lewis Hamilton Mercedes 98
3 Valtteri Bottas Mercedes 63
4 Kimi Räikkönen Ferrari 49
5 Daniel Ricciardo Red Bull 37
6 Max Verstappen Red Bull 35
7 Sergio Perez Force India 34
8 Esteban Ocon Force India 19
9 Felipe Massa Williams 18
10 Carlos Sainz Toro Rosso 17
11 Nico Hulkenberg Renault 14
12 Romain Grosjean Haas 5
13 Pascal Wehrlein Sauber 4
14 Kevin Magnussen Haas 4
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
16 Marcus Ericsson Sauber 0
17 Lance Stroll Williams 0
18 Fernando Alonso McLaren 0
19 Antonio Giovinazzi Sauber 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Stoffel Vandoorne McLaren 0


Constructeurs

Pos Team Punten
1 Mercedes 161
2 Ferrari 153
3 Red Bull 72
4 Force India 53
5 Toro Rosso 21
6 Williams 18
7 Renault 14
8 Haas 9
9 Sauber 4
10 McLaren 0

Datum Training/race Tijd
25 mei Vrije training 1 10:00 - 11:30
  Vrije training 2 14:00 - 15:30
27 mei Vrije training 3 11:00 - 12:00
  Kwalificatie 14:00 - 15:00
28 mei Race 14:00

Datum Training/Race TV zender
25 mei Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
27 mei Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
28 mei Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)


Het actuele weerbericht van Monaco (Bron: Weather.com)

Manchester United winnaar Europa League 16/17

Manchester United heeft zich op woensdag 24 mei om 22:35 gekroond tot winnaar van de Europa League 2016-2017. De Engelsen hebben Ajax met 2-0 verslagen. Naast de miljoenen die Manchester heeft ontvangen, mogen we The Red Devils het volgende seizoen gaan bewonderen in de UEFA Champions League.

Dat het een speciale wedstrijd zou worden, daar waren geen twijfels over. De aanslag in Manchester heeft vanzelfsprekend veel impact gehad op iedereen. De  veel gestelde vraag die binnen het voetbal leefde, ging over hoe de spelers van Manchester United er mee om zouden gaan. Het antwoord hierop leest u in dit artikel. 

In de eerste minuten van de wedstrijd kreeg Manchester de bal een aantal keer gevaarlijk mee. Het misgrijpen van de bal door Onana leverde echter in de tweede minuut al het eerste kansje op voor Ajax.

Ajax was nog geen schim van het team die de afgelopen wedstrijden de tegenstanders van het speld speelde. Ajax creëerde nog geen enkele kans en moest toezien hoe de voorzet op de Belg Fellaini net niet op maat was. Van een stormend begin was in elk geval geen sprake. De zenuwen waren de Amsterdammers de baas.

In de vijftiende minuut wist Ajax voor het eerst doelman Romero te testen. Een schot uit een lastige hoek van Traoré zorgde voor het eerste wapenfeit van de Amsterdammers. Twee minuten later kwam Pogba in scoringspositie, het schot werd aangeraakt door de hiel van verdediger Sanchez en liet Onana kansloos: 0-1 voor Manchester United. Het doelpunt werd wel toegekend aan Pogba.

Nog altijd kon Ajax geen vuist maken tegen het sterk spelende Manchester. Er kwam nog een gevaarlijke uitbraak van de zijkant door Valencia die zijn inzet daarna gestopt zag worden door Onana. Weer was Onana belangrijk voor Ajax.

Manchester rook bloed door het slordige balverlies van de Amsterdammers. Het was een fase waarin Ajax moest overleven en snel de grip moest terug vinden.

Een tussenstand waar Mourinho graag van droomt: de voorsprong verdedigen en op de omschakeling het tweede doelpunt proberen te maken. Het verdere verloop van de eerste helft werd daardoor niet groots, typisch de stijl van Mourinho dus.

Aan het begin van de tweede helft kwam er meer strijd in de ploeg van trainer Bosz. Er moest meer risico genomen worden en dat kostte Ajax meteen de kop. Via een hoekschop kwam de bal in tweede instantie stuiterend voor Mkhitaryan die met een fraaie omhaal de 0-2 maakte.

Er is een uur gespeeld, de felheid van Ajax was er nog altijd, maar bleef behoudend spelen om verdere tegendoelpunten te voorkomen. Ajax moest het hebben van die ene bal die goed moest vallen, maar dat gebeurde steeds niet door het compacte verdediging van Manchester. 

In minuut 70 zag scheidsrechter Skomina een handsbal buiten het strafschopgebied en Ajax mocht aanleggen voor een vrije trap. Hét moment voor de Amsterdammers om terug in de wedstrijd te komen. Ziyech legde de bal klaar, maar zag zijn inzet in de muur vastlopen. Manchester ruimde op en ontsnapte aan een gevaarlijk Ajax-moment.

In de slotminuten werd Lingard richting Onana gestuurd, maar had teveel tijd nodig. Een nog grotere nederlaag leek Ajax hier bespaard te gaan worden. 

De slotminuten tikten weg en Manchester United stevende af op de allereerste Europa League winst ooit in de clubgeschiedenis. 

De vier minuten extra tijd zaten erop en een feit was het: Manchester United wint de Europa League met 2-0. 

AFC Ajax

0 - 2

Manchester United

     18' Pogba
 48' Mkhitaryan
 
 Gele kaart: Veltman, Younes, Riedewald, (AFC Ajax), Mkhitaryan, Fellaini, Mata, (Manchester United)
 
Stadion: The Friends ArenA, Stockholm
Toeschouwers: -
Arbiter: Skomina
Bijzonderheden: Manchester United wint voor het eerst in de clubgeschiedenis de Europa League
 
Opstelling:   Opstelling:

Onana

Riedewald (De Jong/82)

De Ligt
Sanchez
Veltman

Ziyech
Schøne (Van de Beek/70)
Klaassen

Younes
Dolberg (Neres/62)
Traoré

 

Romero

Valencia
Smalling
Blind
Darmian

Herrera
Fellaini
Pogba

Mata (Rooney/90)
Mkhitaryan (Lingard/74)

Rashford (Martial/84)

Manchester United met de trofee (Pro Shot/Witters)
Manchester United met de trofee (Pro Shot/Witters)

Brandweer redt hond uit auto

In Schagen, aan de Nieuwstraat, heeft de brandweer in samenwerking met de dierenambulance woensdagavond een hond van een wisse dood gered. Het arme beest werd schuimbekkend in een bloedhete auto aangetroffen. Het dier bleek door de hitte uitgedroogd te zijn. 

Nadat er twee ramen waren opengebroken, kon het dier uit zijn benarde positie worden bevrijd. Door de stress probeerde hij zijn bevrijders te bijten. Een medewerker van de dierenambulance kreeg het beest uiteindelijk rustig. Hij is meegenomen door de dierenamblance. 

'Trump prees drugsoorlog Duterte'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Filipijnse ambtsgenoot Rodrigo Duterte vorige maand gecomplimenteerd met zijn "fantastische aanpak van het drugsprobleem". Dat blijkt uit uitgelekte Filipijnse notulen van het telefoongesprek, die in handen zijn van Amerikaanse media.

Trump deed de uitspraak in hetzelfde gesprek waarin hij Duterte uitnodigde voor een bezoek aan Washington. De jongste onthulling is pijnlijk, omdat Duterte internationaal juist onder vuur ligt vanwege zijn harde aanpak van drugscriminelen. Sinds zijn aantreden zijn duizenden verdachten van drugsdelicten gedood.

"Ik wilde je feliciteren omdat ik hoor over de fantastische aanpak van het drugsprobleem", zou Trump hebben gezegd. "Veel landen hebben dat probleem. Wij hebben een probleem. Ik wilde even bellen om te zeggen dat je het goed aanpakt."

Kim Jong-Un
T
rump zou zich tegenover Duterte ook hebben uitgelaten over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die hij een "gek met kernwapens" noemde. De Amerikaan schepte op over het militaire overwicht van zijn land op Noord-Korea. "We hebben een hoop vuurkracht. Meer dan hij. Twintig keer meer. Maar we willen het niet gebruiken."

De Amerikaanse president liet zich ook ontvallen dat hij twee onderzeeboten naar het Koreaanse schiereiland had gestuurd. "We hebben twee onderzeeërs, de beste in de wereld", stelde hij. "We hebben twee nucleaire onderzeeboten. Niet dat we ze überhaupt willen gebruiken."

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat de regering de juistheid van de notulen niet in twijfel trekt. Hij weigerde een nadere toelichting te geven.

'Trump prees drugsoorlog Duterte'
'Trump prees drugsoorlog Duterte' (Foto: ANP)

'Trump huurt advocaat in'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een advocaat in de arm genomen vanwege de onderzoeken naar zijn campagne en de vermeende Russische inmenging in de verkiezingen. Het gaat volgens een bron om Marc Kasowitz, die al eerder voor Trump heeft gewerkt.

Trump leunde tot dusver vooral op de juridisch adviseur van het Witte Huis, Don McGahn. Juridische experts zouden de president met klem hebben geadviseerd een advocaat van buitenaf in te schakelen, nu er voorlopig geen einde lijkt te komen aan onderzoeken die de president in de problemen kunnen brengen.

Zo vroegen Democratische afgevaardigden Deutsche Bank per brief om informatie te overhandigen over Trump. Leden van de commissie die gaat over de financiële sector willen onder meer weten of Rusland garant stond voor leningen die Trump als zakenman afsloot.

'Trump huurt advocaat in'
'Trump huurt advocaat in' (Foto: ANP)

Trump 'enthousiast' over België

Donald Trump had woensdag een "boodschap van enthousiasme" voor België. Dat zei de Belgische premier Charles Michel na een "hartelijke en respectvolle" ontmoeting van ruim een uur met de Amerikaanse president in het koninklijk paleis in Brussel.

Trump noemde de Belgische hoofdstad vorig jaar een "hellegat", toen hij nog niet tot president was verkozen. "Nu is er de president Donald Trump", aldus Michel. ,,Vandaag heb ik vooral complimenten gekregen."

Wel kreeg hij mee dat België meer geld aan defensie moet besteden. Michel op zijn beurt maakte duidelijk dat de NAVO geen verouderde organisatie is, zoals Trump eerder heeft gezegd. ,,Er is een wil om een sterke as tussen Europa en de VS te houden", concludeerde de premier verder. "We zullen zien de komende jaren."

Ondertussen liep een bonte stoet activisten door Brussel om te demonstreren tegen het beleid van Trump. Volgens de politie waren het er 9000, de organisatie hield het op 10.000 betogers. De demonstratie verliep volgens de politie zonder incidenten.

Trump 'enthousiast' over België
Trump 'enthousiast' over België (Foto: ANP)

Excuus politie om zes keer sturen NL-Alert

De politie Amsterdam heeft via Twitter excuses aangeboden omdat een NL-Alert eerder op de woensdagavond zes keer is verzonden. Dat was een technische storing, meldt de politie. Op sociale media was door sommigen verbaasd gereageerd op de inzet van zo'n NL-Alert.

De waarschuwing was verstuurd "juist om overcrowding en dus gevaarlijke situaties te voorkomen", benadrukt de politie. De tekst luidde: "Kom niet meer naar Amsterdam. De binnenstad is vol. Kijk de wedstrijd van Ajax elders."

De overheid zendt met een NL-Alert een bericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie, wordt uitgelegd op de site crisis.nl, van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Een waarschuwing wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, of noodweer.

NL-Alert: KOM NIET NAAR AMSTERDAM!  (Foto: YokiKater)
NL-Alert: KOM NIET NAAR AMSTERDAM! (Foto: YokiKater)

Ajaxfans houden minuut stil voor Manchester

Duizenden Ajaxfans die woensdag naar het Amsterdamse Museumplein zijn gekomen hebben een korte stilte gehouden. Ze deden dat ter nagedachtenis aan de aanslag in Manchester van maandagavond. Ajax speelt de kampioenswedstrijd in de Europa League tegen Manchester United. Op het plein in de hoofdstad is de wedstrijd via grote schermen te volgen. Na het moment stilte barstte een applaus los.

In het Zweedse Stockholm, waar de Europa League-finale wordt gespeeld, werd een minuut stilte in acht genomen. De spelers van Manchester United en Ajax spelen met zwarte rouwbanden. Bij de aanslag in Manchester, na een concert van Ariana Grande, kwamen 22 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Kort voor aanvang van de wedstrijd zong het hele Museumplein uit volle borst de Hazes-klassieker Bloed, zweet en tranen.

Ajaxfans houden minuut stil voor Manchester
Ajaxfans houden minuut stil voor Manchester (Foto: ANP)

Fouten bij ontsnapping gevaarlijke verdachte

Bij de ontsnapping tijdens het vervoer van een vuurwapengevaarlijke gedetineerde in Rotterdam in januari zijn forse fouten gemaakt. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Het was bij de begeleiders van de Dienst Vervoer en Ondersteuning niet bekend dat Elias A. vuurwapengevaarlijk en onberekenbaar was. Het Openbaar Ministerie had dat moeten doorgeven. Ook hadden twee medewerkers die het transport begeleidden de koppelboeien niet volgens de geldende instructies gebruikt. De Dienst Justitiële Inrichtingen is bezig met disciplinaire maatregelen tegen de twee begeleiders, laat Dijkhoff weten.

De twintiger A. zat in voorarrest omdat hij werd verdacht van betrokkenheid bij schietpartijen in Rotterdam.

Fouten bij ontsnapping gevaarlijke verdachte
Fouten bij ontsnapping gevaarlijke verdachte (Foto: ANP)

Hoge kerbstone in Monaco zorgt voor commotie

Voor het grandprixweekend in Monaco heeft het circuit bij de coureurs voor de nodige commotie gezorgd. Bij het uitkomen van het zwembad is een enorme kerbstone neergelegd om te voorkomen dat de rijders de chicane daar af gaan steken. Een aantal van hen vreest dat er ongevallen gaan gebeuren.

Max Verstappen crashte vorig jaar in de kwalificatie op deze plek. "Ik zag het tijdens mijn wandeling over de baan, ja. Die kerbstone is redelijk hoog, daar moeten we vanaf blijven. Het oogt riskant. Of het aangepast moet worden? Dat moet je eigenlijk niet aan mij vragen." Nodig is het volgens de Nederlander niet. "Die vangrails heb ik uitgetest, daar wil je niet zijn. Door zo'n kerb kan je ophanging afbreken. Dan kan je helemaal niets en ga je aardig hard de muur in."

Romain Grosjean vindt de aanpassing ronduit gevaarlijk. "Ik heb geen idee waarom ze dit gedaan hebben. Het ziet eruit als een schans, het verraste me nogal. Het zal zeker ter sprake komen bij de rijdersbriefing na de eerste vrije trainingen, dan kan er daarna mogelijk iets worden aangepast."

Varela geschorst voor Duitse bekerfinale door tattoo

Voetballer Guillermo Varela heeft zich niet populair gemaakt bij zijn club, Eintracht Frankfurt. De club speelt zaterdag de finale van de DFB Pokal en bij winst op Borussia Dortmund pakt de club voor het eerst sinds 1988 weer eens een echte prijs.

De 24-jarige Varela is echter druk met andere zaken. De Uruguayaan moest en zou weer eens een tattoo nemen en dat kon uiteraard geen weekje wachten. Maandag kreeg hij een partij inkt op zijn rechteronderarm gekwakt, maar dat kost hem nu mogelijk een plekje in het team voor de finale.

Een tattoo levert namelijk oppervlakkige huidwonden op en doorgaans krijgt men enkele dagen fysieke rust voorgeschreven om de boel goed te laten herstellen, niet handig voor iemand die zaterdag misschien een van de grootste wedstrijden uit de recente clubgeschiedenis zou moeten spelen. 

Volgens de tattoostudio is het werkje ook nog niet eens klaar: Varela moet nog een aantal keer terugkomen om zijn onderarm vol te laten gooien met inkt. Eintracht Frankfurt is in elk geval niet blij en het lijkt er sterk op dat ze hem buiten de selectie laten. Helemaal uniek is dat overigens niet: Varela kwam dit seizoen pas bij een handvol wedstrijden in actie en het is sterk de vraag of hij volgend jaar nog bij de club speelt.

Update 20.40 uur
Eintracht Frankfurt heeft inmiddels laten weten dat Varela inderdaad geschorst is. De tattoo is gaan ontsteken en men is not amused met het feit dat hij nu rust nodig heeft. Dat coach Niko Kovac hem nog specifiek vertelde even te wachten met de tattoo was schijnbaar aan dovemansoren gericht en logischerwijze heeft men daarop besloten om Varela te schorsen en hem dus niet in de selectie voor de finale van de Pokal op te nemen. 

Bertens naar kwartfinale in Nürnberg

Tennisster Kiki Bertens is doorgedrongen tot de kwartfinales van het WTA-toernooi in Nürnberg. De Nederlandse (WTA-19) was met 7-5 en 6-2 te sterk voor de Duitse Annika Beck (WTA-70).

Bertens kwam in de eerste set met 4-1 voor, maar liet Beck terugkomen tot 4-3 en na een gemist setpunt zelfs tot 5-5. Een nieuwe break zorgde ervoor dat de Nederlandse alsnog de set pakte. Daarna kwam de nummer negentien van de wereld beter in haar spel en haar service ging beter lopen. Hierdoor had ze aan twee breaks genoeg om de wedstrijd te beslissen.

In de kwartfinale wacht Alison Riske (WTA-36). De Amerikaanse was in haar tweede ronde met 6-2 en 6-2 te sterk voor de Belgische Kirstin Flipkens.

Voorbeschouwing 24 Uur van de Nürburgring

Van donderdag tot en met zondag vindt de 45e editie van de 24 Uur van de Nürburgring plaats. Ook dit jaar staan er weer diverse Nederlandse coureurs aan de start van deze langeafstandsrace op de legendarische maar ook beruchte Nordschleife layout van het Duitse circuit. De kwalifcaties en race zijn gratis te volgen via live stream en live timing.

Voor de liefhebbers van autosport en auto's in het algemeen behoeft de Nordschleife geen introductie maar voor diegene die niet bekend zijn met dit circuit. De Nürburgring is een circuit bij de plaats Nürburg in de Duitse Eifel. Het huidige circuit heeft twee layouts. De Grand Prix layout die bekend is van de Formule 1 en de ruim twintig kilometer lange Nordschleife. De Norschleife heeft een hoogteverschil van meer dan 300 meter. Tot midden jaren '70 was er ook nog een bijna acht kilometer lange Südschleife. Tijdens de 24 Uur van de Nürburgring wordt combinatie van de Grand Prix en Nordschleife layout gebruikt. Samen vormen deze een 25 kilometer lang circuit. De bijnaam van het circuit is de Groene Hel.

De Groene Hel (Bron: Youtube)

Eén van de mooie aspecten van deze race is de diversiteit van het startveld. Van fabrieksteams en teams met fabriekssteun tot amateurs. Van moderne GT3 auto's tot kleine Renault Clio's en zelfs een Opel Manta met vossenstaart aan de dakantenne. In totaal staan er 161 auto's aan de start, verdeeld over tien verschillende klassen waarvan de SP9 klasse de belangrijkste is. Deze SP9 klasse is voor auto's volgens het bekende GT3 reglement en normaal gezien komt uit de klasse de winnaar. In SP9 zijn 34 auto's ingeschreven, waaronder fabrieksteams of teams met fabriekssteun van Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Lamborghini, Mercedes en Porsche. Daarnaast zijn er voor de overwinning nog twee outsiders in de SPX klasse. De twee Glickenhaus SCG 003 auto's en een Renault R.S.01.

Ook dit jaar zijn er weer verschillende Nederlandse coureurs actief. Yelmer Buurman (#1 Black Falcon), Renger van der Zande (#8 Haribo Racing) en Indy Dontje (#48 Mann Filter Team HTP) rijden met een Mercedes-AMG GT3. Met een Audi R8 LMS Robin Frijns (#9 Audi Sport Team WRT) en Patrick Huisman (#18 Audi Sport Team Phoenix). Met de grote BMW M6 GT3 racen Stef Dusseldorp (#33 Falken Motorsports) en Nicky Catsburg (#98 Rowe Racing). De genoemde Nederlanders rijden allemaal in auto's die normaal gezien mee kunnen strijden voor de zege. Daarnaast nemen er nog verschillende Nederlanders mee in de lagere klassen. Duncan Huisman (#62 Gigaspeed, Porsche 911 GT3 Cup), Cor Euser (#81 Hofor Racing, BMW M3 CSL), Carlo van Dam (#90 Subaru Tecnica International, Subaru WRX Sti), Pieter Schothorst (#92 Hyundai N, Hyundai i30N) en Marco van Ramshorst (#159 MSC Adenau, BMW 325i E90). Een volledige lijst met deelnemers kun je hier (PDF) vinden.

Via onderstaande stream op Youtube zijn de kwalficaties en race live te zien. Het commentaar wordt verzorgd door het team van Radio Le Mans. Zie de officiële website voor informatie over andere live streams en live timing.

Live stream N24 2017  (Bron: Youtube)

Vooraf aan de start van de 24 uur durende race worden er op zaterdag twee races verreden van het WTCC en ETCC. Aan deze races nemen Tom Coronel en Volvo-fabriekscoureur Nicky Catsburg deel. Beide races worden zaterdag vanaf 11.20u live uitgezonden op Eurosport 1. Daarnaast zijn er ook nog races van de Audi Sport TT Cup en met klassieke racewagens.

Tijdschema 24 Uur van de Nürburgring
Donderdag 25 mei 2017
15.50u – 17.30u Vrije training
20.05u – 23.30u Kwalificatie 1

Vrijdag 26 mei 2017
09.30u – 11.30u Kwalificatie 2
19.50u – 20.30u Kwalificatie top 30

Zaterdag 27 mei 2017
08.15u – 09.15u Warm up
15.30u Start race

Zondag 28 mei 2017
15.30 Finish race

Een volledig tijdschema kun je hier vinden.

Opstellingen EL-finale Ajax - Manchester United

Om 20.45 uur wordt in het Friends Stadion in Stockholm afgetrapt voor de finale van de Europa League. Voor het eerst in vijftien jaar staat weer een Nederlandse club in een Europese finale, want Ajax neemt het op tegen Manchester United.

De 22 spelers die het veld straks zullen betreden zijn inmiddels bekend. Bij Ajax verdient één man, of eigenlijk een jongen, daar wat extra aandacht: Matthijs de Ligt wordt met zijn 17 jaar en 285 dagen de jongste speler ooit in een Europese finale. 

Wat gaat het worden, Ajax of Manchester United?

Younes: "Ajax een club van wereldklasse"

Amin Younes gelooft Ajax nog veel meer succes kan boeken als het erin slaagt om de selectie bij elkaar te houden. De 23-jarige vleugelspeler is bezig aan zijn tweede seizoen bij Ajax, dat hem in de zomer van 2015 overnam van Borussia Mönchengladbach. Hij heeft het prima naar zijn zin in Amsterdam.

"Het is een droom hier in Amsterdam voor mij", vertelde Younes tegen Bild. "Ik heb hier echt grote stappen gemaakt. Vanaf de eerste dag voelde ik me geweldig en had ik tijd om me te ontwikkelen. Ik kreeg een eerlijke kans en die heb ik gegrepen. Mijn weg was speciaal en ik heb er heel hard voor gewerkt."

"We hebben veel talent en hebben een goede mentaliteit en houding. We hebben misschien niet de grootste internationale ervaring, maar we sterven voor elkaar op het veld. We moeten ons niet verschuilen in de finale. Voor mij is Ajax een club van wereldklasse. Als we samen blijven, is er iets groots mogelijk. Dit is wat ik geloof."

Prijzen winnen deed Younes nog niet met Ajax, maar daar kan woensdagavond verandering in komen als de Europa League-finale tegen Manchester United op het programma staat.

NL-Alert: Kom niet naar Amsterdam!

De politie in Amsterdam adviseert mensen niet meer naar de stad te komen. De stad is overvol en alle pleinen zijn vol.

"Het heeft geen nut meer om naar Amsterdam te komen", liet een woordvoerder van de politie weten. "Het is absoluut niet te doen. Het is te vol en te druk." De politie adviseert mensen die onderweg zijn naar Amsterdam "creatief te zijn en elders te gaan kijken".

Geschat wordt dat er ruim 120.000 mensen op de been zijn in de stad. Het Museumplein is 'nokvol' en ook het Leidseplein en Rembrandtplein zijn inmiddels helemaal volgestroomd. De politie gaat met een NL-Alert mensen waarschuwen niet meer naar de stad te komen. Eerder werd dat ook al gedaan bij de huldiging van Feyenoord in Rotterdam.

NL-Alert: KOM NIET NAAR AMSTERDAM!  (Foto: YokiKater)
NL-Alert: KOM NIET NAAR AMSTERDAM! (Foto: YokiKater)

Helga van Leur stopt als weervrouw

Helga van Leur stopt na twintig jaar als weervrouw bij RTL. Dat maakte de presentatrice woensdag bekend in RTL Boulevard.

"Ik heb veel mee mogen maken en minstens 7000 weerberichten gedaan op televisie. Ik ben blij dat ik mijn passie voor het weer en klimaat op deze manier kon delen met de mensen thuis", zegt van Leur, die zich nu gaat verdiepen in de communicatie over klimaat, duurzaamheid en gedrag. "Om je verder te kunnen ontwikkelen, moet je soms ruimte maken. En daarom stop ik met de dagelijkse weerberichtgeving."

In 2008, 2010 en 2012 werd Van Leur uitgeroepen tot meest populaire weerpresentator door onderzoeksbureau GfK. Op 30 juni presenteert ze voor het laatst het weer bij RTL.

Helga van Leur stopt als weervrouw
Helga van Leur stopt als weervrouw (Foto: BuzzE)

WannaCry treft Russische postdienst

De Russische staatspostdienst is vorige week getroffen door de WannaCry-ransomware. Sommige computers doen het nog steeds niet, zeiden medewerkers in Moskou tegen persbureau Reuters.

WannaCry trof het systeem waarmee mensen in postkantoren nummertjes kunnen trekken. Die touchscreens draaien op Windows XP.

WannaCry is ook opgedoken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Moskou, provider MegaFon en het staatsspoorbedrijf. De ransomware heeft wereldwijd ongeveer 300.000 computers besmet, waarvan een vijfde in Rusland.

WannaCry treft Russische postdienst
WannaCry treft Russische postdienst (Foto: BuzzT)

Britse Maagdeneilanden hebben eindelijk atleet van wereldniveau

Het is niet bepaald een van de meest bekende landen op sportief gebied: de Britse Maagdeneilanden. In geen enkele sport hebben ze ooit echt een wereldtopper gehad - suggesties om het ongelijk van uw redacteur aan te tonen zijn uiteraard van harte welkom - en in de atletiek bleef het bij één keer brons op het WK indoor voor Tahesia Harrigan-Scott.

Toch lijkt er voor de sportliefhebbers op de eilanden nu eindelijk hoop te gloren. De naam is Kyron McMaster en hij is 20 jaar jong. In 2012 verscheen hij voor het eerst ten tonele, tijdens het hoogspringen op de Centraal-Amerikaanse jeugdkampioenschappen. Een jaar later deed McMaster mee aan de CARIFTA Games, hét atletiektoernooi voor jonge atleten uit het Caraïbisch gebied. Zevende op de 200 meter en vijfde op de 400 meter, dat was het resultaat.

In 2013 stond McMaster ook aan de start van het WK voor jeugd in Donetsk, waar hij op diezelfde afstanden de finale niet haalde. Een jaar later volgden de Jeugd Olympische Spelen en inmiddels was hij overgestapt naar de 400 meter horden. Het ging niet best: in de series stootte hij een horde om en werd hij gediskwalificeerd, in de B-finale maakte hij een valse start. Het WK junioren leverde ook geen succes op.

Na een 2015 waarin weinig grote progressie te zien was kwam vorig jaar dan de doorbraak. Op het WK voor junioren in Bydgoszcz snelde McMaster naar brons op de 400 meter horden, waarvan inmiddels duidelijk was dat dat het onderdeel was waarop hij zich zou gaan specialiseren.

De definitieve doorbraak lijkt dit jaar een feit. In maart maakte McMaster met 48,71 seconden al indruk op de grote jongens, waaronder veteraan Bershawn Jackson, die hem niet bij kon houden. Met 48,69 volgde een maand later in Florida nog een topprestatie, maar afgelopen weekeinde zette de jonge atleet van de Britse Maagdeneilanden zich écht op de kaart.

In Kingston op Jamaica snelde McMaster naar 47,80 seconden, de beste wereldjaarprestatie en een tijd waarmee hij vorig jaar olympisch brons gewonnen zou hebben. Jackson moest er wederom aan geloven en dat gold ook voor bijvoorbeeld tweevoudig vicewereldkampioen Javier Culson en Michael Tinsley, winnaar van olympisch zilver in Londen.

Wanneer McMaster weer in actie komt is nog niet duidelijk, maar met het WK atletiek in aantocht heeft het er alle schijn van dat we weer eens een nieuw land op de wereldwijde sportkaart kunnen zetten en dat is wat ons betreft altijd goed nieuws.

McMaster snelt naar 47,80 seconden en de beste wereldjaarprestatie (Bron: YouTube)

Laatste trailer voor Valerian and the City of a Thousand Planets

Superhelden en antihelden genoeg deze zomer, maar dit zomerfilmseizoen komt de origineelste comicverfilming uit Frankrijk. Van Luc Besson verschijnt in juli het sciencefiction-epic Valerian and the City of a Thousand Planets, waarvoor nu de laatste trailer is verschenen.

In de 28ste eeuw zijn speciale agenten Valerian (Dane DeHaan) en Laureline (Cara Delevingne) een team dat de orde in de menselijke gebieden handhaaft. In opdracht van de minister van Defensie gaan de twee op missie naar de wonderbaarlijke stad Alpha – een bloeiende metropool waar inwoners uit alle hoeken van het universum al eeuwen samenkomen om hun kennis, intelligentie en culturen met elkaar te delen. Maar een duistere kracht in het centrum van Alpha bedreigt het vredige leven in de  ‘Stad van Duizend Planeten’. In een race tegen de klok moeten Valerian en Laureline deze verwoestende bedreiging identificeren om zo niet alleen Alpha, maar de toekomst van het hele universum veilig te stellen.

Valerian and the City of a Thousand Planets verschijnt op 26 juli en zal te zien zijn in 2D en 3D.

Rus en Lemoine succesvol in kwalificaties Roland Garros

Arantxa Rus en Quirine Lemoine hebben de tweede ronde bereikt van het kwalificatietoernooi van Roland Garros. Beide tennissters wonnen hun partij in drie sets, nadat ze de eerste set hadden verloren.

Rus was in een lange partij in drie sets te sterk voor Viktoriya Tomova uit Bulgarije. Nadat ze de eerste set met 4-6 verloor won ze in set twee en drie in de tiebreak. In de tweede ronde moet de Nederlandse tegen de Duitse Antonia Lottner.

Debutante Lemoine won ook haar eerste ronde kwalificatietoernooi. De 25-jarige Nederlandse was in drie sets te sterk met 3-6, 6-3, 6-3 van de Macedonische Lina Gjorcheska.

In de tweede ronde treft Lemoine Chang Kai-Chen uit Taiwan. Mochten beide dames hun tweede ronde winnen treffen ze elkaar voor een plek in het hoofdtoernooi.

Dinsdag won Richel Hogenkamp al haar eerste wedstrijd in het kwalificatietoernooi.

Gru en zijn Minions zijn knotsgek in nieuwe Despicable Me 3-trailer

Gru heeft een tweelingbroer en die broer wil hem terug in het 'vak' van schurk krijgen. Dat is blijkbaar het verhaal van Despicable Me 3. Als je althans de nieuwste trailer, die vandaag is verschenen, moet geloven.

Maar behalve Gru en zijn überschattige meiden stikt de film natuurlijk ook weer van de Minions, waar we nog steeds geen genoeg van kunnen krijgen. Banana!

Despicable Me 3 is te zien vanaf 24 juni.

Taiwan 1e land in Azië met homohuwelijk

Het Hooggerechtshof in Taiwan heeft deze week het homohuwelijk gelegaliseerd, door officieel te oordelen dat daar niets tegen is volgens de grondwet van het land. Taiwan is daarmee het eerste Aziatische land waar homostellen mogen trouwen.

Het parlement van Taiwan krijgt twee jaar de tijd om huidige wetgeving omtrent trouwen en dergelijke aan te passen, of nieuwe wetten te schrijven en door te voeren. Het is nog onduidelijk hoe dit verder zal gaan gebeuren.

Volgens het Hof is het verbieden of tegenhouden van homohuwelijken een 'ongelijke behandeling' waarvoor 'geen enkele logische reden' te verzinnen valt.

Coquard wint eerste etappe in Ronde van België

Bryan Coquard heeft de eerste etappe in de ronde van België gewonnen. De Franse sprinter van Direct Energie was in de massasprint de snelste voor Jens Debusschere en Daniel McLay.

Een half uur duurde het tot de vroege vlucht tot stand kwam. In de vroege vlucht was er met Brian van Goethem was er een Nederlander bij. De renner van Roompot - Nederlandse Loterij had het gezelschap van Lasse Norman Hansen, Kenneth Vanbilsen, Ludwig De Winter en Timothy Stevens.
De vijf hadden een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton.

Op dertig kilometer van de streep ging Norman Hansen er alleen vandoor. De Deen van Aqua Blue Sport zou op twintig kilometer worden gegrepen, maar zou wel de meeste bonificatieseconden in de gouden kilometer. Uit het peloton sprong Philippe Gilbert net voor de gouden kilometer weg. De Belgisch kampioen werd net voor de eerste bonificatieseconden weer gegrepen door het peloton.

In de laatste kilometers nam Lotto Soudal samen met Quick-Step Floors het werk over van Beobank-Corendom, de ploeg van Mathieu van der Poel. In de massasprint leek Lotto Soudal het beste werk af te leveren voor Debusschere. Alleen kon de Belgische sprinter het niet afmaken en werd in de laatste meters voorbij gegaan door Coquard. In de laatste honderd meters was er ook nog een grote valpartij in het peloton.

Bosz: "Dolberg niet de nieuwe Bergkamp"

Kasper Dolberg wordt soms vergeleken met legendes als Zlatan Ibrahimovic en Dennis Bergkamp. Ajax-trainer Peter Bosz heeft er niets mee.

"Ik haat vergelijkingen tussen spelers", zei Bosz dinsdag op de persconferentie in aanloop naar de Europa League-finale. "Hij is niet de nieuwe Dennis Bergkamp, en ook niet de nieuwe Zlatan Ibrahimovic. Kasper Dolberg is gewoon Kasper Dolberg, een speler met zijn eigen stijl en zijn eigen karakter. Laten we dat vooral zo houden."

Ibrahimovic staat onder contract bij tegenstander Manchester United, maar doet vanavond niet mee. De 35-jarige spits is herstellende van een zware knieblessure. Bosz heeft mooie woorden over voor Ibrahimovic, die in het verleden drie jaar actief was bij Ajax.

"Ibrahimovic is onderdeel van de Ajax-historie", stelt Bosz. "Hij heeft een ongelooflijke loopbaan en had deze finale moeten spelen. Helaas is hij geblesseerd en dus afwezig. We zullen hem missen in de finale."

'Ariana Grande betaalt de 22 uitvaarten'

Ariana Grande gaat betalen voor de 22 uitvaarten die na de aanslag in Manchester zullen moeten plaatsvinden. Althans, dat meldt de Britse tabloid Daily Mail op basis van een Twitteraccount voor Grandefans.

Geen heel solide bron, dus, maar volgens de geruchten zou het management van Grande contact aan het zoeken zijn met de nabestaanden. De Daily Mail heeft contact gezocht met Grande's woordvoerder om navraag te doen.

Grande vloog dinsdag terug naar de Verenigde Staten en cancelde haar hele tour. Ze is volgens berichten compleet ondersteboven van de aanslag.

Grote drukte op wegen voor lang weekend

Het lange weekend rond Hemelvaartsdag, waarin veel mensen vrij hebben, zorgt voor grote drukte op de wegen. In de namiddag liet de ANWB weten dat er ruim 700 kilometer aan files stond. Op een gewone woensdag is dat meestal zo'n 250 kilometer, vertelde een woordvoerder.

Vooral rond Utrecht liep het verkeer vast, onder meer door een ongeluk op de A2. Ook rond Den Haag en in Brabant op de A58, de A59 en rond Eindhoven 'kropen' automobilisten vooruit over de snelwegen.

Wie doorrijdt naar België heeft het helemaal niet getroffen. Na de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump werden drukke wegen vanaf luchthaven Zaventem even afgesloten. Dat maakte de files rond Brussel nog iets langer dan ze al waren. Ook rond Antwerpen is het erg druk, aldus de ANWB.

Grote drukte op wegen voor lang weekend
Grote drukte op wegen voor lang weekend (Foto: ANP)

Azerbeidzjan wil Olympische Spelen 2028 binnenhalen

Er lijkt mogelijk een nieuwe speler op de markt te komen wat betreft het organiseren van de Olympische Spelen van 2028: Azerbeidzjan. Dat zegt Azad Rahimov, de minister van jeugd en sport in het land.

De minister sprak tijdens een persconferentie aan het einde van de Islamitische Solidariteitsspelen, waar de afgelopen twee weken in hoofdstad Baku om de titels gestreden werd. Volgens Rahimov bleek uit die Solidariteitsspelen dat Baku prima in staat is om een groot evenement te organiseren. 

Baku deed eerder al een gooi naar de Spelen van 2016 en 2020, maar kwam daar niet ver genoeg in de strijd om een officiële kandidaatstad te worden. Rahimov liet weten dat de Spelen van 2024 geen doel zijn voor Azerbeidzjan, maar dat ze zich volledig op 2028 richten. 

"We moeten nog wel naar de nodige infrastructuur kijken, voor we onze plannen aan het Internationaal Olympisch Comité presenteren", aldus Rahimov. "Het zwemstadion biedt bijvoorbeeld plaats aan zo'n 6000 mensen, dat moeten er voor de Spelen toch zeker 18000 zijn, maar dat moet wel lukken."

Voor 2024 gaat de strijd tussen Los Angeles en Parijs, waarvan de winnaar in september bekendgemaakt wordt. Ook voor 2028 lijkt Los Angeles in de strijd te zijn, terwijl Parijs daar geen interesse in heeft. 

Rolland pakt zege na vroege vlucht in Giro d'Italia

Pierre Rolland heeft de zeventiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman maakte deel uit van een grote groep, die vroeg in de etappe was ontsnapt. Op zeven kilometer van de streep wist de renner van Cannondale-Drapac te ontsnappen bij zijn medevluchters. Tom Dumoulin blijft leider in het algemeen klassement.

Meteen na de start koos Rolland samen met Matej Mohoric en Pavel Brutt. Op de eerste twee cols van de dag nam Rolland de punten voor de bergtrui.

Op de Passo del Tonale, de tweede beklimming van de dag scheurde het peloton in meerdere stukken. Niet veel later zou er ook een groep van veertig renners wegrijden. De grote groep kreeg de ruimte van het peloton, omdat er geen gevaarlijke renner voorbij het algemeen klassement bij zat. Voorin lieten de drie koplopers zich inlopen door de achtervolgende groep.

Toen het verschil meer dan een kwartier was tussen de kopgroep en peloton was het teken om toch tempo te maken in het peloton. Ze zouden uiteindelijk op iets minder dan acht minuten eindigen van de winnaar.

Voorin werd de kopgroep uitgedund naar 22 renners, waar Martijn Keizer als enige Nederlander aanwezig was. UAE Emirates was het best vertegenwoordigd met vier renners: Polanc, Conti, Costa en Mohoric.

In de laatste tien kilometer waren er veel aanvallen, maar de aanvallen leken geen succes te hebben. Op zeven kilometer was de aanval van Rolland wel de juiste. De Fransman pakte een halve minuut voorsprong op zijn medevluchters en kon zijn voorsprong vast houden tot aan de streep. Rui Costa won de sprint van de achtervolgende groep voor Gorka Izagirre.

In het peloton gebeurde er niks waardoor Dumoulin ook morgen in de roze trui start. Polanc kwam door de vroege vlucht in de top tien van het algemeen klassement.

Spider-Man als vlogger in nieuwe Homecoming-trailer

Peter Parker is een enthousiaste jongeling. Zoveel wordt wel duidelijk in de diverse Spider-Man: Homecoming-trailers, maar net iets meer in de nieuwe trailer, die vandaag is verschenen.

De trailer onderstreept de connectie met Marvels Cinematic Universe door terug te grijpen op hoe Peter zijn avontuur op de luchthaven van Leipzig, in Captain America: Civil War, heeft beleefd. Ook de schurk van de film, the Vulture, gespeeld door Michael Keaton, namecheckt de Avengers nog een keertje.

 Spider-Man: Homecoming verschijnt op 6 juli in de bioscopen.

Goedele presenteert online sekslessen

De bekende seksuologe Goedele Liekens heeft woensdag de website Goedele.com gelanceerd. Die bevat informatie over 'realistische' seks en is bedoeld om plezier te bezorgen. De site bevat ook een reeks onlinelessen tegen betaling, met expliciete filmpjes. Die zijn educatief bedoeld en geen porno, benadrukt Goedele.

Mannen en vrouwen die hun seksleven willen verbeteren, kunnen voortaan terecht op Goedele.com, een website met tips voor een beter seksueel liefdesleven. "Als seksuologe wil ik ook problemen voor zijn", zei Goedele Liekens woensdag. "Zelden is er een lichamelijk probleem, vaak het gaat het om een gebrek aan kennis en foutieve verwachtingen. Seksueel plezier is nog een van de grote taboes in de samenleving, waardoor er ook binnen koppels weinig over wordt gepraat."

Ze wijst daarbij ook op de rol van porno, die mensen een verkeerd beeld van seks kan geven. "Ik ben er niet tegen, maar het dient voor opwinding, is veelal ook gefocust op mannelijk genot en dient niet voor educatie", zegt Goedele tegen persbureau Belga.

Met haar website wil ze een alternatief geven. Het platform bevat - tegen betaling - een lessenreeks met expliciete beelden, die net een ander beeld willen schetsen, ook van zeer nabij. "We zitten in het tijdperk van het uitbeelden. Het is alleszins geen handleiding van A naar B, maar biedt de ingrediënten waarmee partners zelf mee aan de slag kunnen", zegt Goedele Liekens. "Het is wel 'right in your face', zodat we het enkel via het internet aanbieden. Mijn natte droom is dat koppels er samen naar kijken, maar het kan dus ook op jezelf."

De filmpjes zijn bedoeld voor volwassenen. Een eerste "seizoen"gaat over orale seks. Er wordt ook gedacht over nieuwe seizoenen, als ook een internationale versie.

Goedele presenteert online sekslessen
Goedele presenteert online sekslessen (Foto: BuzzE)

Neger krijgt witte piemel

Hieperdepiep hoera voor een veertigjarige Zuid-Afrikaan. Na zeventien jaar heeft de beste man eindelijk een nieuwe batsbajonet gekregen. Er is echter wel een maar bij: het gaat hier om een witte, doch paarsgepunte lans, terwijl de man in kwestie zelf een neger is.

Ofschoon de donkere kerel de operatie al vorige maand onderging, hebben de artsen van het Tygerberg Academic Hospital het blijde nieuws pas deze week naar buiten gebracht. De derde penistransplantatie ter wereld ooit.

Toen de arme drommel eindelijk uit zijn narcose was ontwaakt, bleek hij nog verrukt te zijn ook. "De eerste keer dat hij zijn spermaspeer zag, begon hij te janken", vertelt professor Ander van der Merwe. "Hij kon niet geloven dat hij na zeventien jaar weer een piemel had. Hij is een van de gelukkigste patiënten die ik hier ooit heb gezien."

De artsen verwachten dat de nieuwe eenogige slang binnen een halfjaar operationeel is. "Wij verwachten dat hij gewoon een normaal stijfje kan krijgen en hij zelfs weer seks kan hebben. " Ook staand plassen behoort tot de mogelijkheden.

Aan het kleurverschil wordt overigens ook gewerkt. Binnen zes tot acht maanden zal zijn jongeheer volledig zwart zijn. De beste man krijgt namelijk een zogeheten medische tatoeage.

Veld Feyenoord wederom het beste in de Eredivisie

Voor het vierde jaar op rij is het veld van Feyenoord verkozen tot beste veld van de Eredivisie. Dat heeft de Vereniging van Contractspelers (VVCS) bekendgemaakt.

VVCS-voorzitter Danny Hesp toog woensdag naar Rotterdam en in De Kuip reikte hij daar de bij de eerste plek horende schaal uit aan het team grasverzorgers van Feyenoord. Het veld stond wederom ver boven de rest: op een schaal van 1 tot 5 scoorde het veld in De Kuip een bijzonder sterke 4,82 onder de aanvoerders van de achttien clubs uit de Eredivisie.

AZ eindigde als tweede, maar het gat was al groot: het veld van de Alkmaarders kreeg gemiddeld een 4. Niet geheel verrassend staan de kunstgrasvelden kansloos onderaan. Met een schamele score van 2,18 staat het nepveld van Excelsior nog op de dertiende plek, als beste van de clubs met kunstgras. ADO Den Haag bungelt helemaal onderaan met een 1,75.

De volledige ranglijst is hier te vinden.

Allardyce per direct met pensioen

Verrassend nieuws vanuit Engeland: Sam Allardyce is per direct gestopt bij Crystal Palace en zet een punt achter zijn lange trainerscarrière.

"Aan de ene kant was het een moeilijke beslissing om te nemen, maar aan de andere kant ook weer niet", meldt Allardyce in een statement op het digitale thuis van Palace.

De 62-jarige oefenmeester volgde in december de ontslagen Alan Pardew op en had bij Palace nog een contract tot de zomer van 2019. Allardyce is de club erg dankbaar. "Palace gaf me de kans mijn reputatie te herstellen na wat er is gebeurd bij de Engelse nationale ploeg."

"Daarom is het moeilijk om nu te vertrekken", aldus Allardyce, die stopt om van het leven te kunnen genieten. "Nu ben ik nog relatief jong en fit genoeg om alles te doen wat ik wil doen. Reizen, tijd besteden met mijn familie, zonder de enorme druk die gepaard gaat met het trainerschap."

Allardyce kwam na zijn spelerscarrière voor het eerst op eigen benen te staan bij Blackpool. Daarna trainde hij Notts County, Bolton Wanderers, Newcastle United, Blackburn Rovers, West Ham United, Sunderland, de Engelse ploeg en dus Crystal Palace.

Klaassen: "Het is bijna niet te beschrijven"

Voor Ajax-captain Davy Klaassen betekent het spelen van de Europa League-finale van woensdag nu al een onbeschrijfelijke gebeurtenis.

In 1996 stonden de Amsterdammers voor het laatst in een Europese finale, terwijl in 2002 Feyenoord voor het laatst in een Europese eindstrijd stond namens een Nederlandse club.

Het zou voor de aanvoerder een bekroning kunnen zijn in mogelijk zijn laatste seizoen als Ajacied. "Dat trotse gevoel is bijna niet te beschrijven. Iedereen weet ook wat hij moet doen."

Er wordt bij Ajax uitgegaan van eigen kracht, om op die manier Manchester United te verslaan. "Wij hebben ons eigen plan en zullen dan wel zien wat het plan van United is."

De ene keer worden the Red Devils aangehaald als favoriet voor de eindzege, waarna vervolgens Ajax wordt aangewezen als grootste kanshebber. Klaassen kan er weinig mee.

"We spelen allebei in een andere competitie. Wij kunnen niet zo veel met een favorietenrol, het levert je geen 1-0-voorsprong op ofzo", aldus Klaassen op de persconferentie van dinsdag.

Vacature KLM: 'Doekoe voor skere G's'

Op de vacaturesite Manpower staat een wel heel opmerkelijke vacature. Voor €10,09 bruto per uur zoekt KLM koffersjouwers met een LBO-werk- en denkniveau.

Om de juiste doelgroep aan te spreken is de volledige advertentie opgesteld in straattaal. Om precies te zijn in de vorm van een conversatie:

"Ey man, wat doe jij dan deze zomer?"
- "Geen idee, G. Ik ben skeer. Jij dan?"
"Ik ga een kast worden bij KLM, toch. Effe gymen met die koffers en doekoe verdienen."

De details van de baan worden verder uitgelegd in het 'gesprek'. Zo verdien je een donnie als je 23 bent, kan je na 7 uur werken altijd weer lekker chillen, en kan je met je verdiende geld 'naar fissa's gaan, batra's halen en Gucci alles.' Ook kan van het salaris indien gewenst een jonko geklapt worden. 

Ook krijg je in je pauze korting als je wilt chappen bij Burger King. De advertentie is vooral gericht op swa's uit Damsco, Purrie, Agga, Ally of Bimre, maar ook inwoners van Roffa en Utka zijn van harte welkom.

Wel is van belang dat 'je niet in aanraking bent geweest met de popo.'

Update 15.28 uur 
De advertentietekst is inmiddels volledig verwijderd. Er wordt nu doorgelinkt naar dezelfde vacature, maar dan in normaal ABN. Gelukkig hebben we de screenshots nog: 

Topduatlete Viellehner (31) overleden na trainingsongeval

Duatlete Julia Viellehner is maandag overleden. De Duitse werd eerder in de maand aangereden door een vrachtwagen terwijl ze op de fiets aan het trainen was nabij Rimini. Viellehner werd slechts 31 jaar.

De Duitse was samen met haar partner Tom Stecher aan het trainen. Plotseling werd ze door een vrachtwagen aangereden en meters meegesleurd, waarna ze met een helikopter naar het ziekenhuis van Cesena werd vervoerd. Voor wie denkt die naam eerder gehoord te hebben, dat klopt: oud-MotoGP-wereldkampioen Nicky Hayden overleed op dezelfde dag in hetzelfde ziekenhuis als Viellehner, nadat ook hij tijdens een training bij Rimini van de fiets gereden werd.

Viellehner was zowel triatlete als duatlete, de sport waarbij men alleen aan wielrennen en hardlopen doet. In 2013 en 2015 werd ze in die sport vice-wereldkampioene, terwijl ze op de triatlon onder meer mee heeft gedaan aan de Iron Man in Hawaii. Viellehner's dood is een nieuw drama voor de familie: twee jaar geleden trokken haar 26-jarige broer Raphael en hun 58-jarige vader Hans voor een wandeltocht naar Nieuw-Zeeland, waar ze verdwenen. Het duo is nooit meer teruggevonden. 

Erdogan gaat geschiedenis herschrijven

1984 belde en wil z'n werkelijkheid terug: Erdogan heeft vrijdag aangekondigd dat hij de geschiedenisboeken op scholen volledig gaat laten herschrijven zodat ze 'de glorieuze geschiedenis van Turkije benoemen zoals-ie is gebeurd.' Dat meldt Turkish Minute.

Erdogan sprak op een bijeenkomst van jongeren uit 81 provincies, die werd gehouden op het presidentiële paleis in Ankara. "Nu gaan jullie hervormingen en revoluties teweeg brengen. Jullie gaan de wereld laten zien hoe sterk de Turkse natie is", zei de president.

Waar nodig zullen schoolboeken en het hele curriculum van Turkse scholen dus worden aangepast en omgegooid, zodat ze de glansrijke geschiedenis beter uit de verf laten komen.

Of er in die geschiedschrijving ook plaats is voor minder leuke zaken in het Turkse verleden zoals de vernieling van cultuurgoed en steden in heel Centraal- en Zuidoost-Europa of de volkerenmoord op Armenen, Grieken en nog een handvol andere volkeren, is een retorische vraag.

Wielrenner Bak wint 100 biertjes na loodzware Giro-rit

De zestiende etappe van de Giro d'Italia leverde dinsdag het nodige spektakel op. Het meest in het oog sprong natuurlijk Tom Dumoulin, die zich plotseling uitkleedde om de lokale natuur even onder te spetterpoepen, maar iemand anders kende een betere dag.

Vooraf had een café in finishplaats Bormio al aangegeven honderd biertjes klaar te hebben staan voor de zwaarste renner die de loodzware etappe over drie monsterlijke bergen zou finishen. De gelukkig was Lars Ytting Bak, de Deense tempobeul van het Belgische Lotto Soudal.

Bak legde een goede 80 kilogram in de strijd en was daarmee één kilogram zwaarder dan de oude Poolse Girodebutant Marcin Bialoblocki. Tom Stamsnijder had beter wat extra steaks naar binnen kunnen werken tijdens de rustdag, want de ploeggenoot van Dumoulin kwam drie kilo tekort voor de honderd flesjes Kwaremont. 

De volgens velen ietwat vervelende Belg Jasper Stuyven was overigens weer eens boos. "Ik ben zwaarder dan 80 kilogram...", reageerde de man die regelmatig zijn ploeggenoten weigert te helpen. Movistar-renner Rory Sutherland vond dat de top-3 ook niet helemaal klopte, maar hij claimde de hoofdprijs niet: "Ik sta op plek drie met 77,5 kilogram...Stamsnijder gaat mij niet verslaan!", aldus de Australiër.

'D66 gaf CU expres geen kans'

Volgens ChristenUnie-lijsttrekker Segers heeft Alexander Pechtold heel bewust al vooraf een eventuele formatiepoging met de ChristenUnie getorpedeerd. De voorman is daar behoorlijk boos over. Dat meldt het RD, dat een interview met Segers deed.

Maandag zaten de twee partijleiders bijna vier uur lang bij informateur Schippers. Officieel was dat om te proberen nader tot elkaar te komen, zodat een regering VVD-CDA-D66-CU mogelijk werd. Pechtold was echter duidelijk niet van plan om water bij de wijn te doen, zegt Segers.

Pechtold eist gehoorzaamheid
Segers noemt het 'een zeer teleurstellend gesprek.' Het RD citeert hem: "Alleen als ik ter plekke zo ongeveer het D66-verkiezingsprogramma ondertekende, zou de ChristenUnie plaats mogen nemen aan de formatietafel. Maar dat heb ik toch maar niet gedaan."

Volgens Segers kwam Pechtold met een waslijst aan zaken waar hun partijen verschillen en werd Segers gevraagd in hoeverre de CU die onderwerpen los zou kunnen laten: "Ik moest per onderwerp aangeven welke politieke ruimte ik daar zag: uitstellen tot na de komende kabinetsperiode, aan de Kamer overlaten of compromissen sluiten."

D66 neerbuigend; CDA, VVD en CU woedend
Er was kortom geen sprake van gelijkwaardigheid of onderhandelingszin vanuit de visie van D66. De christenen mochten buigen en al hun morele partijstandpunten laten varen ten faveure van D66-stokpaardjes als vrijwillige euthanasie. Gingen ze niet voor Alexander door de knietjes, dan was het al snel klaar.

Segers: "Het was voor mijn gevoel een verkenning waarbij de uitslag voor D66 al bij voorbaat vaststond. (...) Door de werkwijze van Pechtold kreeg een mogelijke samenwerking met de ChristenUnie geen faire kans."

Volgens de politiek verslaggever van RD zijn CDA en VVD 'in alle staten' sinds ze hoorden dat D66 de boel opzettelijk verstierde. Niet alleen CDA- en VVD-Kamerleden zijn furieus. Ook (anoniem blijvende) CU'ers uiten zich woedend: "D66 provoceerde met het vooropgezette doel om ons van de formatietafel weg te houden. Alsof we lijden aan lepra."

Het spijt me...

Het spijt me dat jullie weer werden geconfronteerd met een dodelijk voorval uit de islamitische hoek. 
Het spijt me dat het weer de zoveelste keer is dat jullie je vertrouwen in de mensheid zijn verloren. 
Het spijt me voor het gevoel dat het bij jullie heeft opgewekt. 
Het spijt me als jullie even waren afgeleid en mijn spijtbetuiging jullie er weer aan doet denken. 
Het spijt me dat ik niets meer kan doen dan spijt betuigen.

Skicrosster Holmlund na 5 maanden ontwaakt uit coma

Goed nieuws uit Zweden: skicrosster Anna Holmlund is vijf maanden na haar zware trainingsongeval ontwaakt uit haar coma. De 29-jarige Zweedse raakte in december zwaar gewond tijdens de trainingen voor de World Cup in het Italiaanse Innichen en sindsdien lag ze in coma.

De drievoudig World Cup-kampioene, waaronder van de twee seizoenen voor de afgelopen winter, is in het ziekenhuis van Danderyd, nabij Stockholm, uit haar coma gekomen. Dat heeft de Zweedse skibond laten weten.

Volgens de bond is vooral in de afgelopen maand veel verbetering zichtbaar geweest. Zo is ze inmiddels in staat om familie en vrienden te herkennen, waarbij men volgens teamarts Jakob Swanberg duidelijk ziet dat Holmlund blij is met zulke bezoekjes.

"Het is zelfs weer mogelijk om met haar te communiceren, waarbij we simpele verbale antwoorden van haar krijgen", aldus de arts. Over een prognose valt nog bijzonder weinig te zeggen.

"We werken hard aan het herstel met uitgebalanceerde oefeningen. Toch kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of en wanneer eventuele verdere verbeteringen kunnen volgen", aldus Swanberg. 

Als alles volgens plan verloopt wordt Holmlund in juli ontslagen uit het ziekenhuis, waarna ze in haar thuisstad Sundsvall verder zal werken aan de rehabilitatie. 

Politie kan in juli drugs-speekseltest doen

De politie kan vanaf 1 juli speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie. De wet die dit mogelijk maakt, gaat dan in.

De politie kan het drugsgebruik snel vaststellen via de speekseltest, waarna bloed wordt afgenomen. De politie laat het bloed daarna controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het was de bedoeling de nieuwe wet in 2015 al in te voeren, maar dat werd uitgesteld.

Politie kan in juli drugs-speekseltest doen
Politie kan in juli drugs-speekseltest doen (Foto: ANP)

Riedewald: "Europa League winnen zou bizar seizoenseinde zijn"

Voor Jairo Riedewald bekent de wedstrijd tegen Manchester United mogelijk het persoonlijke hoogtepunt van zijn seizoen.

Door de schorsing van Nick Viergever en het ontbreken van Daley Sinkgraven door een blessure, lijkt Riedewald af te stevenen op een basisplek in de formatie van Ajax-trainer Peter Bosz.

De personele problemen geven de multifunctionele speler een mogelijkheid om het voetbaljaar af te sluiten met een hoofdprijs in Amsterdam. Terwijl Riedewald in eerst instantie reserve was onder Bosz, maakt hij de laatste maanden steeds meer minuten.

Starten tegen United is als een droom die uitkomt voor de verdediger. "Het zou voor mij een bizar einde zijn van een moeilijk seizoen. Maar vooral een geweldig einde. Hoeveel voetballers krijgen in hun carrière de kans een finale te spelen", vertelt Riedewald in gesprek met Parool.

"Ik ga mijn stinkende best doen en ervan genieten. Dat laatste is ook onze kracht: plezier hebben en energie uitstralen. Niet zenuwachtig zijn. We zijn zelf zo ver gekomen. De sfeer in het team is fantastisch. We hebben veel lol. En als je kunt lachen samen, accepteer je ook makkelijker kritiek van elkaar", besluit Riedewald.

18 jaar cel voor Nederlandse zuurgooier

De Nederlander die ruim twee jaar geleden zuur goot over een vrouw in een Delhaize-supermarkt in Antwerpen is ook in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Anders dan de rechtbank acht het gerechtshof in Brussel Jelle F. echter niet schuldig aan een moordpoging, maar aan afpersing en foltering. Volgens de rechters staat niet vast dat hij haar wilde doden.

Het slachtoffer, een 53-jarige schoonmaakster, werd ernstig verminkt door de vloeistof die F. in februari 2015 over haar heen goot. In de periode daarvoor had hij de supermarktketen afgeperst en gedreigd met een zuuraanval. Wraak op de maatschappij was zijn motief naar eigen zeggen. De veertiger was zijn baan kwijtgeraakt en zat in geldnood.

"Ik ben blij dat hij geen lagere straf heeft gekregen, al had het voor mij levenslang mogen zijn", reageerde het voor het leven getekende slachtoffer, Marina Tijssen. "Deze man hoort gewoon niet thuis in de samenleving."

F.'s advocaat Sven Mary is tevreden met de uitspraak. "Foltering lijkt me een correctere omschrijving voor de feiten dan moordpoging. De uitgesproken straf lijkt me ook de juiste." Volgens de raadsman maakt de uitspraak het mogelijk dat zijn cliënt uiteindelijk kan terugkeren in de maatschappij. De voorwaarden die de rechtbank daaraan had gesteld werden geschrapt door het hof.

De Nederlander werd twee weken na de aanval opgepakt bij een politiecontrole in Frankrijk, dat hem uitleverde aan België.

18 jaar cel voor Nederlandse zuurgooier
18 jaar cel voor Nederlandse zuurgooier (Foto: ANP)

Franse president wil verlenging noodtoestand

De Franse president Emmanuel Macron wil de noodtoestand in zijn land verlengen tot 1 november. Dat maakte het Élysée-paleis woensdag bekend na een bijeenkomst van het veiligheidskabinet. De noodtoestand werd in 2015 ingesteld na de aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen omkwamen. Het parlement moet nog instemmen met de verlenging.

De noodtoestand, die medio juli zou aflopen, geeft de autoriteiten extra bevoegdheden in de strijd tegen terrorisme, zoals huiszoekingen en huisarrest zonder dat een gerechtelijk bevel nodig is. De nieuwe verlenging komt na de terroristische aanslag in Manchester waardoor 22 mensen werden gedood.

Franse president wil verlenging noodtoestand
Franse president wil verlenging noodtoestand (Foto: ANP)

Bosz: "Als ze geen spanning voelden stuurde ik ze naar de dokter"

Ajax-trainer Peter Bosz merkt op dat het leed uit Manchester ook hem heeft getroffen, maar probeert zich toch te focussen op de Europa League-finale. De oefenmeester refereert aan de aanslag na het concert van Ariana Grande, waarbij zeker 22 doden en 55 gewonden vielen.

"De glans is van de finale af door wat er in Manchester is gebeurd. Het kan helaas overal gebeuren. Namens iedereen binnen Ajax ons medeleven aan de slachtoffers", vertelt Bosz op de persconferentie van dinsdag, alvorens hij toch maar overging op het sportieve aspect.

"We willen ook in de finale ons eigen spel spelen. Als dat lukt dan hebben we een kans om van Manchester United te winnen. Ik zou de spelers naar de dokter sturen als ze geen zenuwen zouden voelen."

De uniciteit van de manier van werken bij Ajax is iets wat Bosz zijn eigen spelersgroep op het hart heeft gedrukt. "Veel spelers uit de succesvolle jaren 90 werken nog in de Ajax-opleiding. De jonge Ajacieden weten dat ook."

Real Madrid heeft toptalent Vinicius (16) voor 45 miljoen binnen

Real Madrid heeft de komst van het Braziliaanse toptalent Vinicius Junior van Flamengo, afgerond.

De Spaanse topclub betaalt 45 miljoen euro voor de 16-jarige jeugdexponent van de Braziliaanse topclub. Vinicius Junior zal in juli 2018 eigendom worden van Real Madrid, waarna hij vervolgens nog een jaar wordt verhuurd aan Flamengo.

Vanwege de leeftijd van Vinicius kan Real Madrid hem niet eerder overnemen dan wanneer hij achttien jaar oud wordt. De Braziliaan zal daarom pas medio 2019 in Santiago Bernabeu te bewonderen zijn.

De tiener maakte indruk voor zijn land in de hoogste nationale jeugdelftallen. Mede dankzij zijn bijdrage wonnen de Brazilianen in maart het Zuid-Amerikaanse kampioenschap onder-17.

Afgelopen week tekende Vinicius een nieuwe overeenkomst bij Flamengo, zodat zijn marktwaarde omhoog zou schieten. Real Madrid wilde niet langer wachten tot zijn achttiende jaar en zette daarom concurrerende topclubs buitenspel.

Herstel Pacific Coast Highway duurt maanden

Een deel van de Pacific Coast Highway, een van grootste toeristische attracties van Californië, is zaterdag weggevaagd door een enorme aardverschuiving. Herstel van de weg gaat zeker zes maanden duren, heeft de Californische wegendienst dinsdag bekendgemaakt nadat er onder meer vanuit de lucht videobeelden waren gemaakt.

De weg was gesloten toen de miljoenen tonnen aan aarde en stenen de weg bedolven. De Pacific Coast Highway was al afgezet omdat de wegendienst een aardverschuiving verwachtte. Sinds januari wordt de weg regelmatig getroffen door aardverschuivingen.

De route is beroemd vanwege het prachtige uitzicht over de oceaan.

Herstel Pacific Coast Highway duurt maanden
Herstel Pacific Coast Highway duurt maanden (Foto: ANP)

Kernreactor Doel uitgevallen

Kernreactor 3 van de centrale in het Belgische Doel heeft zichzelf dinsdagavond laat automatisch uitgeschakeld. Dat blijkt uit een melding op de website van uitbater Engie Electrabel.

De reactor viel stil door een probleem met een stoomklep in het niet-nucleaire deel van de reactor, zegt een woordvoerder tegen persbureau Belga. Volgens het bedrijf wordt de reactor woensdag tegen middernacht weer opgestart.

De kerncentrale met vier reactoren ligt ten noorden van Antwerpen, vlakbij de Nederlandse grens.

Kernreactor Doel uitgevallen
Kernreactor Doel uitgevallen (Foto: ANP)

Pokémon Go-spelers voorkomen verkrachting

Een groep Pokémon Go-spelers die in het Canadese Edmonton in augustus 2016 een verkrachting voorkwamen, werden daar deze week officieel voor erkend en bedankt bij de Edmonton Police Commission Citizen Awards. Dat schrijft de Edmonton Journal.

De 20-jarige Griffen Annett was met een paar vrienden Pokémon aan het vangen in een bosrijk gebied toen ze een ijselijke schreeuw hoorden. Annett: "Het was een schreeuw die ook als grap niet grappig zou zijn geweest." Na nog twee schreeuwen gehoord te hebben zagen ze een man die zich op een vrouw wierp die al op de grond lag.

De Pokémon Go'ers trokken de vent van de vrouw af, waarna hij wegrende. Vervolgens belden ze het noodnummer en wachtten ze op de komst van de politie en een ambulance.

De politie was heel blij dat de spelers konden ingrijpen. De aanrander is echter helaas nooit gevonden.

Elektriciteitsmarkt Nederland steeds groener

Er zijn ten opzichte van 2014 bijna twee keer zoveel energie-aanbieders op de Nederlandse markt actief die louter groene stroom leveren. Dat zijn er nu 25. Tegelijkertijd nam het aantal aanbieders van fossiele energie de afgelopen drie jaar af van 22 naar 13, becijferde belangenorganisatie WISE woensdag.

Alle grote energiebedrijven, die traditioneel veel uit fossiele brandstoffen opgewekte stroom leverden, hebben in 2016 hun aandeel stroom uit kolencentrales fors verminderd. Daarvoor in de plaats kwam veelal schonere stroom uit gascentrales.

De totale CO2-uitstoot in Nederland steeg in 2016 met 2,7 procent. Volgens WISE is dat te verklaren omdat de grote stroomleveranciers simpelweg meer stroom zijn gaan leveren.

Elektriciteitsmarkt Nederland steeds groener
Elektriciteitsmarkt Nederland steeds groener (Foto: ANP)

Zoenende Moslima's in Rotterdam op poster

Er zijn nog teveel vrouwen die geen vrije keuze hebben om haar eigen man of vrouw te kiezen. Daarom begint Rotterdam vanaf vandaag met een posteractie in de stad waarbij je Moslima's ziet zoenen met Joodse mannen of met andere vrouwen of natuurlijk met de kaaskop-Hollander. Wat vind jij van deze actie? 

Flat earther valt NASA-werknemer lastig

Een complotdenker die gelooft dat de aarde eigenlijk plat is en dat alle overheden, wetenschappers en ruimtevaartorganisaties wereldwijd samenspannen om de bevolking te laten denken dat onze planeet rond is, deed vorige week in een Starbucks vervelend tegen een NASA-medewerker.

De jongeman, Nathan Thompson geheten, is oprichter van de officiële Flat Earth-discussiepagina op Facebook en filmde het voorval. Hij leek aanvankelijk heel blij dat hij een NASA-meneer tegenkwam en toont trots de stickers die hij kreeg.

Vervolgens wacht hij zijn slachtoffer op bij het einde van de wachtrij en stelt hij denigrerend 'lastige vragen' over waarom astronauten soms bijna stikken door water in hun helm. Als de NASA-medewerker niet meer met hem wil praten schuift de flat earther hem anti-Amerikaanse sentimenten in de schoenen. Daarop wordt de Amerikaan, wiens hart vanzelfsprekend rood-wit-blauw pompt op de beat van het volkslied, erg boos.

Uiteindelijk wordt Thompson de Starbucks uitgezet. Op de video lijkt hij elke vijf seconden van emotie te veranderen, van blij naar bijzonder ongelukkig en van opgelaten naar boos:

Sandra Masmeijer reageert op scheiding

Frank en Sandra Masmeijer hebben de scheidingspapieren getekend. Sandra heeft tot het laatst toe gedacht dat ze een scheiding kon afwenden, vertelt ze aan Privé.

"Na 33 jaar man en vrouw te zijn geweest zaten we als vreemden tegenover elkaar. Lang heb ik nog gedacht dat het tussen ons allemaal nog wel een keer goed zou kunnen komen, maar dat gevoel is nu helemaal verdwenen", zegt Sandra.

Het huwelijk belandde in zwaar weer sinds de voormalig showmaster verdachte is in een grote Belgische drugszaak. Sandra: "Ik heb lang volgehouden dat we nog steeds samen waren, maar dat hij een deel van de tijd bij zijn moeder woonde omdat hij niet meer in België wilde zijn. De realiteit was anders. Hij was hier nog wel eens, maar ik voelde op die momenten dat hij hier niet echt wilde zijn. En waarom? Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen antwoord op."

Masmeijer werd in 2014 opgepakt en zat acht maanden in voorarrest. Sandra vertelt over de ochtend dat Frank van zijn bed werd gelicht door de politie. "Frank werd op een stoel in de kamer neergezet. Ik moest met onze dochters op de bank aan de andere kant gaan zitten, terwijl die agenten ons hele huis doorzochten. Ze waren wel met z'n tienen, vijftienen. Voor de kinderen was het helemaal een traumatische ervaring."

Bijna alle Amber Alerts hebben succes

Amber Alert heeft een succesvol 2016 achter de rug. Van de 23 vermiste kinderen waarvoor vorig jaar een alarm werd uitgegeven, keerden 22 kinderen ongedeerd terug. 21 van de 22 verdwijningen werden binnen een maand opgelost, zo blijkt uit het jaarverslag dat de organisatie woensdag presenteerde.

Amber Alert-oprichter Frank Hoen is tevreden met de cijfers. "Jaarlijks raken er in Nederland ongeveer 20.000 kinderen vermist. Een heel klein deel belandt in gevaarlijke tot levensgevaarlijke situaties. Die kinderverdwijningen vergen een alert dat de bevolking snel en massaal op de uitkijk zet. Onze aanpak blijft onveranderd succesvol."

Alleen de geruchtmakende ontvoering van het driejarige meisje Insiya naar India is nog niet opgelost. Vorige maand nog drong minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders er bij de Indiase autoriteiten op aan om vaart te maken met een terugkeer van de kleuter die vorig jaar in Amsterdam door haar vader werd ontvoerd.

Bijna alle Amber Alerts hebben succes
Bijna alle Amber Alerts hebben succes (Foto: ANP)

'Dader Manchester handelde niet alleen'

De dader van de aanslag maandagavond in Manchester handelde waarschijnlijk niet alleen. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd woensdag verklaard. Volgend haar was de 22-jarige Salman Abedi bekend bij de veiligheidsdienst.

Rudd zei niet verbaasd te zijn dat Islamitische Staat de verantwoordelijkheid van de aanslag opeiste. Abedi blies zich maandagavond op direct na een concert van het Amerikaanse popidool Ariana Grande. Daardoor kwamen 22 mensen om het leven.

De politie arresteerde dinsdag een 23-jarige man die betrokken zou zijn geweest bij de aanslag.

'Dader Manchester handelde niet alleen'
'Dader Manchester handelde niet alleen' (Foto: ANP)

Man vrijuit na 'grote pik'-verdediging

Een 65-jarige man uit Florida is vrijgesproken van de moord op zijn vijf jaar jongere vriendin Francisca Marquinez. Hij claimde dat ze tijdens het pijpen is gestikt omdat hij een te grote piemel heeft.

De man, Richard Patterson geheten, diende zelfs een motie in om zijn geslacht aan de jury te laten zien. Volgens bij het proces opgetrommelde medici is het echter zeer onwaarschijnlijk is dat iemand tijdens orale seks stikt.

De verdediging liet het 'grote penis'-argument vervolgens varen. De jury kwam na vijf uur beraad uiteindelijk terug met een 'not guilty': men stelde dat op basis van de gepresenteerde feiten niet kon worden bewezen hoe mevrouw Marquinez in 2015 was overleden.

Omdat haar lichaam pas veel later gevonden is, was ze namelijk dermate weggerot dat autopsie geen uitsluitsel meer kon geven. Volgens Pattersons advocaat "is ze niet gestorven [door een penis die haar luchtbuis dichtdrukte], maar [is] dat wel hoe Patterson denkt dat het is gebeurd."

Giro: Etappe 17 - Een matige overgangsetappe

Dat was me het dagje wel. De koninginnenrit van deze 100e Giro d'Italia leek lange tijd niets op te leveren. Er reed een omvangrijke kopgroep weg, met daarin een aantal jongens zoals Kruijswijk en Amador die hoog stonden in het algemeen klassement, maar een aanval op de roze trui leek er lang niet te komen.

Toch kwam die aanval er wel, maar dan van binnenuit. Dumoulin kreeg, niet voor het eerst, last van zijn darmen en toen voltrok zich een van de meest frappante momenten die ik ooit in de koers heb gezien. De roze trui zette haastig zijn fiets tegen een bord, trok in paniek zijn shirt over zijn hoofd en wist niet hoe snel hij vervolgens zijn broek naar beneden moest trekken. De rest kwam gelukkig niet in beeld, maar het liet weinig aan de verbeelding over. Een vrij hallucinant schouwspel.

De renners wisten ook niet zo goed wat er gebeurde, maar men besloot toch even te wachten tot er wat meer duidelijkheid was. Toen bleek dat Dumoulin op meer dan één minuut achterstand reed besloot men om toch maar weer tempo te maken. Dumoulin reed vervolgens de beklimming van zijn leven, ondanks het feit dat hij zowat alles alleen moest doen verloor hij uiteindelijk op de klim minder dan een minuut op Quintana en Nibali.

Helaas was zijn achterstand al anderhalve minuut voor de klim überhaupt begon, dus kwam zijn trui zeker in gevaar. Quintana, Nibali en de andere favorieten vielen niet meteen aan. Ze bleven zelfs behoorlijk lang rustig, pas op een paar kilometer voor de top kwam Nibali met een aanval, die werd gecounterd door Quintana. Alleen Zakarin en Pozzovivo konden volgen.

Ondertussen reed Mikel Landa solo op kop, hij had de laatste overlevers van de vroege vlucht, Jan Hirt en Steven Kruijswijk, van zich afgeschud en leek op weg naar de overwinning. Door het hoge tempo van Nibali en Quintana in het laatste stuk van de klim slonk zijn voorsprong aanzienlijk en in de afdaling werd hij bijgebeend door een ontketende Nibali. De Haai ging zo tekeer dat de Capibara hem niet durfde te volgen.

In de achtergrond was ook Dumoulin bezig met een knappe afdaling, hij wist de achterstand te beperken en hield zodoende aan de streep nog genoeg tijd over om de roze trui te behouden. Vooraan bleef Landa in het wiel van Nibali hangen, tot hij op een aantal kilometer van de streep besloot om samen te gaan werken met Nibali.

In de laatste kilometer reed Landa zelfs continu op kop. Het leek er even op dat hij de zege zou krijgen van Nibali, maar dat bleek niet zo te zijn. Landa ging als een patatje door de laatste bocht, Nibali kwam onderdoor en had veel meer snelheid. Zodoende gaf Landa eigenlijk een zekere zege weg. De Italianen zal dat niet veel interesseren, zij hebben eindelijk hun eerste rit van deze Giro binnen. Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Hun held uit Sicilië doet nu ook ineens weer mee voor de roze trui.

We gaan nog een bijzonder spannende laatste week krijgen, alleen de volgende rit zal waarschijnlijk wat minder spanning opleveren. De organisatie schotelt ons een soort van overgangsrit voor, in de Alpen. Je moet maar durven.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
Op drie kilometer van de Zwitserse grens zal deze rit starten in Tirano. Er wonen 9000 mensen in dit stadje, dat de Giro al een aantal keer heeft mogen verwelkomen. Het grappige is dat de koers hier volgens het roadbook alleen in 2011 geweest. Dat klopt alleen niet helemaal. De Giro was hier immers ook in 2008, toen was het een finishplaats in een rit die van start ging in de startplaats van de vorige etappe, Rovetta.

De zege ging naar Emanuele Sella, maar blijkbaar beschouwen ze dat bij de organisatie als een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Sella was dan wel een boef en werd na zijn weergaloze Giro van 2008 ook vrij snel betrapt, maar aangezien alle andere boefjes wel nog overal genoemd worden lijkt dit een beetje selectieve verontwaardiging.

De rit in de Giro van 2011 met aankomst in Tirano was er ook wel een met een verhaal. Diego Ulissi pakte toen zijn eerste ritoverwinning in de Giro, alleen niet echt op een hele normale manier. Hij was samen met Visconti, Lastras en Bakelants voorop geraakt in de laatste kilometers en het kwam aan op een sprint.

Ulissi ging de sprint aan en Visconti probeerde hem te passeren. Ulissi deed een beetje de deur dicht en daardoor werd Visconti enorm pissig. Hij haalde zijn hand van zijn stuur om Ulissi een flinke duw te geven. Ulissi schrok en stopte met trappen, waardoor Visconti zijn wiel als eerste over de streep kon duwen. Lang mocht hij niet van de overwinning genieten, hij zou teruggezet worden naar de derde plaats en de overwinning ging naar Ulissi.

De rit die we nu gaan krijgen is voor een groot deel een kopie van de rit in 2011, alleen gaan we nu de andere kant op. Tot San Michele al'Adige, waar de koers na 131 kilometer passeert, volgen we de zelfde route, maar dan in tegengestelde richting. In 2015 was de Giro voor het laatst in Tirano, het zou toen de startplaats zijn van de 17e rit. Die rit zou eindigen in Zwitserland, Lugano om precies te zijn. De winst ging naar Modolo, die zijn tweede overwinning in die Giro pakte.

Het stadje Tirano zelf is overigens best aardig, zo is er een historisch centrum met wat leuke gebouwtjes en een fraaie kerk. Op het plein voor deze kerk komt regelmatig een trein voorbij. Zo kun je vanuit het Zwitserse Chur in de Bernina Express stappen. Deze trein rijdt dwars door de Alpen heen en eindigt in Tirano. Daardoor is Tirano een behoorlijk populaire toeristische bestemming. Alle liefhebbers van Rail Away willen hier ooit zijn geweest. Er zijn ook nog wat andere treinen die naar Tirano gaan, zo ook je ook opstappen naar St. Moritz, eveneens in Zwitserland.

De basiliek in Tirano (Foto: Panoramio)
De basiliek in Tirano (Foto: Panoramio)

De route
Na een kleine tocht door de straten van Tirano fietst het hele peloton richting het zuiden, door de vallei, langs de rivier Adda. Dit tochtje door de vallei duurt alleen niet zo lang, na drie kilometer slaan de renners linksaf en beginnen ze meteen aan de eerste klim van de dag. De eerste klim van de dag is meteen een bekende, er gaat richting Aprica gefietst worden.

In het skiresort Aprica is de Giro de laatste jaren al meerdere keren geweest. Voor het laatst in 2015, toen een rit met onderweg de Mortirolo hier eindigde. Mikel Landa vloog toen op de slotklim weg van Contador en Kruijswijk, in een paar kilometer reed hij meer dan een halve minuut voorsprong bij elkaar. Hij zou willen dat hij tegenwoordig nog zulke benen had.

De klim van toen ging overigens wel over de andere kant van Aprica. De zijde die we nu gaan beklimmen is de lastigere variant. 12 kilometer lang en 6,3% gemiddeld. De laatste aankomsten op Aprica waren van de andere kant, omdat de klim dan zo mooi aansloot op de Mortirolo. De andere kant van de klim is eigenlijk niet meer dan veredeld vals plat, hoewel het in het verleden toch lastig genoeg bleek om het verschil te maken.

In 2010 won Gilberto Simoni in Aprica en in 2006 reed Ivan Basso iedereen op een hoop. Andere winnaars in Aprica zijn onder meer Marco Pantani, Roberto Heras, Ivan Gotti en Vittorio Adorni. Best wat aardige namen voor zo'n klim die eigenlijk niet eens zo bijzonder is. Na 15 kilometer komen de renners boven op deze beklimming van de tweede categorie, die bijzonder regelmatig is.

Na een redelijk makkelijk begin gaat het bijna continu omhoog aan 7%. Halverwege de klim is er nog een lastigere kilometer, met een gemiddelde van 8% en een steile strook aan 11%, maar na die kilometer gaat het verder aan 7% tot kort voor de top. In de laatste meters van de klim zwakt het af en wordt het bijna vlak. Het is een interessante en bepalende klim, want hier zal de kopgroep van de dag wel gevormd gaan worden.

De klim naar Aprica (Bron: Giro d'Italia)
De klim naar Aprica (Bron: Giro d'Italia)


We rijden door Aprica (Foto: Panoramio)
We rijden door Aprica (Foto: Panoramio)

De afdaling die volgt is 15 kilometer lang en makkelijk. De renners volgen de brede pasweg richting Edolo en komen niet veel moeilijkheden tegen. De weg is breed, er zijn weinig lastige bochten en het gaat ook niet zo steil naar beneden. Deze kant van de klim is zoals gezegd niet meer dan veredeld vals plat. Veel kilometers aan 3% gemiddeld, daar ligt niemand wakker van, vooral niet als het naar beneden gaat.

Na 30 kilometer komen de renners uit in Edolo, een dorp dat ze misschien nog wel herkennen. Tijdens de vorige rit reden ze immers ook door dit dorp. Ook buiten Edolo volgen we voor een deel dezelfde weg, maar het verschil is dat we bij Monno niet linksaf slaan, want dan zouden we weer aan de Mortirolo beginnen. De renners hebben het geluk dat ze nu rechtdoor mogen blijven fietsen, door de vallei langs de Oglio.

In deze vallei begint de weg al snel op te lopen. Na twee vlakke kilometers gaat het zeven kilometer omhoog aan 4%. Vervolgens rijden de renners door Vezza d'Oglio en hierna is het zes kilometer zo goed als vlak, tot de renners door Temù fietsen. Hier begint eigenlijk de Passo del Tonale al, hoewel dat volgens de organisatie officieel pas een paar kilometer later is, als de koers Ponte di Legno passeert.

Van deze kant is de Passo del Tonale 11 kilometer lang en 5,7% gemiddeld, maar voor de klim echt begint hebben we dus ook nog een aantal kilometer vals plat. Deze klim van de tweede categorie is niet enorm lastig, vooral het begin is heel makkelijk. Pas richting het eind van de klim wordt het wat serieuzer, met enkele kilometers aan 7%.

Toch is de Tonale een enorm bekende klim, het zit bijna jaarlijks in het parcours van de Giro. Meestal fungeert het als een opwarmertje, om de renners richting lastige klimmen als de Gavia, Stelvio en Mortirolo te krijgen. Toch is het ook wel eens een aankomstplaats geweest, in 2010 bijvoorbeeld. De saaie Zwitser Johan Tschopp won toen. Nu zullen er alleen een paar punten voor de bergtrui te verdienen zijn en die punten kunnen worden opgehaald na 60 kilometer koers.

Het profiel van de Passo del Tonale (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Passo del Tonale (Bron: Giro d'Italia)

Een monument bovenop de Tonale (Foto: Panoramio)
Een monument bovenop de Tonale (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Tonale is niet heel lastig. Wel 15 kilometer lang, maar de weg over de pas is breed en het gaat ook nooit heel steil naar beneden. Er zijn genoeg bochten te vinden, maar heel lastig zijn ze niet. Een paar haarspeldbochten, maar verder toch vooral korte bochtjes waar je lekker doorheen kan sturen.

De afdaling is vergelijkbaar met de klim, dus ook in deze afzink wordt het nooit enorm steil. Na de echte afdaling van 15 kilometer blijft de weg wel nog een aantal kilometer licht naar beneden lopen. Voorbij het dorpje Fucine is het even een tijdje vlak, maar daarna gaat het weer vals plat naar beneden lopen. Veel stelt het niet voor, er zijn sowieso bijna geen lastige bochten en steil wordt het ook nooit meer.

Na 40 kilometer in dalende lijn slaan de renners rechtsaf en wordt er weer even geklommen. De renners fietsen over een brug en direct daarna gaat het ongeveer 500 meter aan 8% omhoog. Daarna loopt het verder vals plat omhoog richting Cles, waar na 105 kilometer de eerste tussensprint van de rit zal zijn.

In de straten van Cles loopt het dan weer wat steiler omhoog, maar daarna is het weer een aantal kilometer vlak. Cles is een mooi dorpje, gelegen boven de rand van het Lago di Santa Giustina. Er is in het verleden één keer een rit in de Giro geëindigd in Cles, dat was in 1980. Tweevoudig Girowinnaar Giuseppe Saronni boekte hier een van zijn in totaal 25 ritoverwinningen in de Giro.

Recentelijk maakte Cles ook nog deel uit van een Italiaanse wedstrijd, dat was in de Tour of the Alps, in het verleden bekend als de Giro del Trentino. De vierde rit van die koers eindigde in Cles en de overwinning zou naar Matteo Montaguti gaan. Ook Michele Scarponi reed toen nog mee, uiteindelijk blijkt het zijn voorlaatste dag als coureur te zijn geweest. Cles heeft trouwens wel een mooi kasteel, met een prima uitzicht over het meer.

Een prima kasteeltje bij Cles (Foto: Panoramio)
Een prima kasteeltje bij Cles (Foto: Panoramio)

Na de tussensprint in Cles volgt er een korte afdaling van vier kilometer, terug naar het meer. De afdaling heeft een paar stevige bochten, maar de weg is breed en daardoor wordt het niet lastig. Na dit stukje in dalende lijn loopt het weer eventjes omhoog, maar dit duurt niet lang. Al snel begint de weg weer wat verder naar beneden te lopen.

De coureurs rijden rechtdoor naar beneden door het Val di Non, waar de wegen breed zijn. In deze vallei kunnen de renners genieten van een prachtig uitzicht over de bergen, maar verder gaan ze hier niet veel beleven. Pas in de omgeving van Mezzolombardo, waar men na 126 kilometer passeert, wordt het helemaal vlak.

Na Mezzolombardo is het vier kilometer vlak tot San Michiele all'Adige, maar daarna beginnen de renners aan de laatste gecategoriseerde klim van de dag. Er wordt richting het dorpje Giovo geklommen worden, een klim van de derde categorie. Deze beklimming is zes kilometer lang en en bijna 7% gemiddeld. Het begin van de klim is lastig, met twee kilometer aan 8,5% en zelfs een uitschieter richting 12%. Na dit lastige begin is er een korte afdaling en daarna gaat het wat minder steil omhoog.

Pas richting de top van de klim wordt het echt weer lastig, met een slotkilometer aan meer dan 8%. Best een mooi klimmetje, de weg brengt de renners door een groene omgeving, met langs de kant van de weg talloze wijnranken en zo nu en dan een fraai uitzicht over de omgeving. Na 137 kilometer, vlak voor ze het dorp Palù di Giovo bereiken, komen de renners boven. Het is nu nog ongeveer 80 kilometer tot de streep.

Het klimmetje naar Giovo (Bron: Giro d'Italia)
Het klimmetje naar Giovo (Bron: Giro d'Italia)

Goed uitzicht onderweg (Foto: Panoramio)
Goed uitzicht onderweg (Foto: Panoramio)

Overal staan wijnranken (Foto: Panoramio)
Overal staan wijnranken (Foto: Panoramio)

Na de top van de klim is er een korte afdaling van twee kilometer, richting Giovo. Deze afdaling loopt door het dorpje Palù di Giovo en is daardoor nog een beetje lastig, want de passage in het dorp is wat smal. Buiten het dorp zijn er nog wat bochtjes, maar al snel komen de renners op een bredere weg terecht en dan begint het ook weer licht omhoog te lopen.

We gaan nu 40 kilometer lang over dezelfde weg fietsen en de eerste 15 kilometer loopt het steeds een klein beetje omhoog. Meer dan vals plat is het nooit, het stijgt steeds aan zo ongeveer 2%. Ondertussen rijdt men voor de zoveelste keer door een mooie en groene vallei, met zo nu en dan langs de kant van de weg wat indrukwekkende creaties van moeder natuur.

Na 157 kilometer rijden de renners langs het kleine dorpje Grumes en vanaf dat moment is het acht kilometer zo goed als vlak, tot Capriana. Na Capriana gaat het zelfs nog even licht naar beneden, richting het Lago di Stramentizzo. Dit niet zo fraaie meer heeft groen water, dus daarom blijven we hier niet te lang hangen.

Na de lichte afdaling gaat het meteen weer een aantal kilometer omhoog, richting de tweede tussensprint van deze rit. De klim richting de tussensprint in Cavalese is iets meer dan drie kilometer lang en 6% gemiddeld. Na 179 kilometer komen de renners aan bij de tussensprint in dit wintersportoordje. De Giro is hier in het verleden al eens eerder geweest, zo organiseerde men hier in 1978 en 1997 een tijdrit. De winst in 1978 ging naar Francesco Moser en in 1997 won de man met de grote plaat, Serhij Hontsjar.

De natuur is weer mooi (Foto: Panoramio)
De natuur is weer mooi (Foto: Panoramio)

In Cavalese slaan de coureurs rechtsaf en daarna komen ze in het dorpscentrum over de kasseien te rijden. Buiten dit dorp is het een kilometer of 10 zo goed als vlak, maar daarna begint de weg voorbij het dorpje Predazzo omhoog te lopen. In de laatste 30 kilometer van de rit loopt het steeds een beetje vals plat omhoog, met af en toe een paar kleine steilere knikjes naar boven. Het peloton gaat rijden door Val di Fassa, helemaal tot het eind en hoogste punt van dit bergdal.

Van Predazzo fietst men over dezelfde, brede weg richting Moena. In dit stuk van 10 kilometer overwinnen ze 150 hoogtemeters, dan kun je dus zelf wel uitrekenen dat het niet echt enorm steil is hier. Moena is overigens de startplaats van de volgende rit. Het is dus vast een eerste kennismaking met dit dorpje, dat op zich niet heel boeiend is.

Na Moena is het nog 17 kilometer tot de finish. Van Moena fietst men verder richting Soraga, langs een leuk meertje. Het uitzicht is hier weer even om van te smullen, maar de route dan weer wat minder. Het is zo goed als vlak en dat zal pas veranderen na Soraga. De weg gaat buiten dit dorpje twee kilometer lang aan 5% omhoog lopen. Het is de laatste serieuze uitdaging van de dag en het laatste moment om nog enig verschil te maken.

Na dit klimmetje tussendoor komt de koers door Pozza di Fassa en vanaf dit moment is het nog 10 kilometer tot de streep. In die laatste tien kilometer hoeven de renners nog maar 150 hoogtemeters te overbruggen, dus dit laatste stuk van de rit mag je van mij ook wel gewoon vlak noemen. De renners fietsen over een brede weg, passeren allerlei idyllische bergdorpjes en verder is er niet zo gek veel aan de hand.

De wegen hier in Val di Fassa zijn behoorlijk recht en verkeren ook in goede staat. Eigenlijk valt er over die laatste kilometers niet veel te zeggen, het is technisch gezien gewoon vlak. Er zijn geen gekke bochten, geen rotondes. Ook in de laatste kilometer zijn er maar weinig verrassingen. Een paar bochtjes, maar geen rare fratsen. De streep is getrokken in de winkelstraat van Canazei. In de laatste 500 meter gaat het volledig rechtdoor en is het ook vlak.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
Canazei is een wintersportoord met amper 2000 inwoners in Trentino-Alto Adige. Met 52 kilometer piste is dit dorp aan het einde van Val di Fassa niet echt het grootste skigebied ooit. Canazei is vooral voor wielrenners een bekende plaats, aangezien je vanuit dit dorp aan meerdere fantastische beklimmingen kan beginnen. Eén van die beklimmingen gaan we tijdens de volgende rit doen, dat is de Passo Pordoi.

Een andere bekende klim die vanuit Canazei start is de Passo Sella, maar mijn persoonlijke favoriet is toch de klim die ten oosten van Canazei ligt, de magische Fedaia. Vanuit Canazei zou je dan wel aan de minder mooie kant van die klim beginnen, maar toch. Al bij al is het in ieder geval onbegrijpelijk dat de rit eindigt in het dorp zelf.

Je hebt dus talloze fantastische Dolomietenreuzen om de hoek liggen, maar dan stop je dus ergens in een dorpje van niks met een finale van minder dan niks. Het is nogal zonde, zoals wel vaker tijdens deze Giro wordt niet de volle potentie van de omgeving benut.

Het wordt de derde keer dat er een rit aankomt in Canazei. De eerste keer was in 1978, de overwinning ging toen naar Gianbattista Baronchelli, die later ook tweede zou worden in die Giro. Negen jaar later, in 1987 kwam men terug naar Canazei. Nadat Johan van der Velde een dag eerder al een rit won in Sappada, ging hij ook in Canazei met de overwinning aan de haal. Erik Breukink zou tweede worden in die rit, het was een behoorlijk Nederlands dagje.

Nu, 30 jaar later, zou het natuurlijk mooi zijn als we weer een Nederlandse dag krijgen, maar aangezien dit geen echte bergrit is gaat dat een lastig verhaal worden.

Het idyllische Canazei (Foto: Panoramio)
Het idyllische Canazei (Foto: Panoramio)

TV & het weer
In de startplaats Tirano zal het in de middag een graadje of 24 worden. Er zal wederom geen regen vallen, maar er kan wel wat wind zijn. In Canazei is het een paar graden minder warm, maar alsnog zal het aan de bovenkant van het dal meer dan 20 graden zijn. Ook daar geen kans op neerslag, maar wel meer kans op wind. Is natuurlijk nog maar de vraag of de eventuele wind veel invloed heeft, aangezien men goed beschermd zal zitten tussen de bergen.

Deze slecht ontworpen rit begint om 11:15, het is immers weer een lange etappe. Tien minuten later vertrekt de koers officieel en gaan de renners op weg naar Aprica en de Tonale. Met een beetje geluk zien we nog een deel van de Tonale, want daar worden de renners tussen 13:15 en 13:32 verwacht. Eurosport schijnt er rond 13:15 bij te zijn, maar waarschijnlijk klopt daar niets van en moeten we eerst nog naar een filmpje van de onverstaanbare Flecha kijken, met een paar van die oervervelende bumpers tussendoor, waar dan weer van die ordinaire hoempapamuziek onder is gezet.

Eén geluk van deze rit is dat Eurosport tenminste niet de mooie beklimming van de Stelvio vijf keer kan onderbreken voor een koffiebreak. Al zenden ze de godganse tijd reclame uit, dan nog zullen we tijdens deze rit niks missen. Alleen wat mooie plaatjes van de omgeving misschien, maar vermoedelijk geen geweldige koers. Tussen 16:52 en 17:31 worden de renners verwacht in Canazei.

Favorieten & voorspelling
Op papier lijkt dit een overgangsetappe en zoals altijd zijn dat soort etappes vaak een prooi voor de vluchters. Tijdens deze Giro zijn er nog maar weinig etappes naar de vluchters gegaan, dus lijkt het me dat ze deze rit wel cadeau gaan krijgen. Met het oog op de rest van de week zullen de meeste klassementsrenners wel even een pauze willen inlassen. Er komt nog veel zwaar werk aan en deze etappe is dan toch net wat minder zwaar.

Sterker nog, een sterk klimmende sprinter zoals Gaviria zou tijdens deze rit nog best ver moeten kunnen komen. Dat hang natuurlijk ook weer af van het tempo op de beklimmingen, maar als dat niet zo hoog ligt gaat hij op dat laatste stuk vals plat in ieder geval nooit lossen. Toch ligt het meer voor de hand dat een aantal sterke klimmers om de rit gaat strijden, zeker omdat Aprica in het begin nogal belangrijk gaat zijn.

Op die 12 kilometer aan 6% gaan enkele sterke klimmers wegrijden en het is de vraag of het peloton die jongens dan nog terug gaat zien. Waarschijnlijk niet, dus wordt het voor mij weer tijd om eens ouderwets vijf willekeurige namen uit m'n mouw te schudden. Een garantie op succes.

1. Costa. Ik weet eigenlijk niet waarom ik nog vertrouwen heb in Costa, maar waarschijnlijk is het bij gebrek aan beter. Op iedere serieuze klim moet hij lossen en in de sprint verliest hij het van Fraile. Dat valt eigenlijk enorm tegen, maar het blijft Rui Costa. Die kan ineens uit het niets weer wonderbenen hebben en een rit als deze lijkt speciaal voor hem gemaakt te zijn.

2. Hansen. Een of andere Deen van Astana. Die kan stiekem wel aardig fietsen. Aangezien Astana toch nergens meer voor rijdt kan hij net zo goed in de aanval gaan. Is ook nog niet eens zo traag, dus wie weet eindigt hij dan zelfs vooraan.

3. Montaguti. Reed tijdens de Tour of the Alps, een maand geleden, al sterk in deze omgeving. Er zijn vandaag, op de eerste twee beklimmingen na, ook maar weinig zware en lange beklimmingen, dus dan moet hij wel aardig kunnen overleven. Is aan het eind nog vrij snel, dus een outsider.

4. Mühlberger. Gregor is een talentvolle Oostenrijker, die er net als veel andere Oostenrijkers telkens in weet te slagen om onzichtbaar rond te rijden. Toch rijdt hij best sterk, zo kwam hij als 18e aan in Bormio, met zijn ploeggenoot Konrad in z'n wiel. Gregor moest dus vermoedelijk knechten voor zijn landgenoot, maar dat gaan we nu niet meer doen natuurlijk. Dit is een mooie rit voor Mühlberger om eens een keer in de aanval te gaan en op basis van zijn uitslag in de vorige rit kan hij dan nog ver komen ook.

5. Sanchez. Was in de aanval tijdens de vorige rit en kwam ook als eerste boven op de Mortirolo, waardoor hij op een mooie manier Michele Scarponi kon eren. Ook op de Stelvio zat hij nog vooraan, maar daarna was hij ineens verdwenen. Ik heb eigenlijk geen idee of hij zich vrijwillig liet terugzakken of dat hij onderuit is gegaan, maar als het dat eerste is zullen we hem tijdens deze rit weer zien. Deze rit is veel meer op zijn lijf geschreven dan een rit met allerlei lastige en lange beklimmingen.

Overigens hoop ik dat de idioten achter Eurosport ook teveel gelletjes eten en daardoor keihard aan de schijterij raken.

Partydrug 4-FA vanaf donderdag verboden

De partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA), ook wel bekend als 4-FMP en xtc-light, is vanaf donderdag verboden. Het populaire en makkelijk te verkrijgen middel in het uitgaansleven staat vanaf dan op de lijst van harddrugs. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan 4-FA leiden tot ernstige hoofdpijn, schade aan hart en bloedvaten en in sommige gevallen zelfs hersenbloedingen.

Volgens drugsinformatiecentrum Jellinek geeft de vrij nieuwe drug gebruikers, net als xtc, onder meer een euforisch en energiek gevoel. Afgelopen zomer werd er al gewaarschuwd voor de pillen en poedertjes, nadat de risico's duidelijk waren geworden. De term 'xtc-light' gaat wellicht op voor hoe gebruikers de drug ervaren maar zeker niet voor de risico's, waarschuwde het Trimbos Instituut.

Volgens het instituut is het gebruik van 4-FA vorig jaar in Nederland minstens twee mensen fataal geworden.

Verbod partydrug 4-FA gaat donderdag in
Partydrug 4-FA vanaf donderdag verboden (Foto: ANP)

4 dode alpinisten gevonden op Mount Everest

Net onder de top van de Mount Everest zijn opnieuw vier dode bergbeklimmers gevonden, zo meldt Nepalese overheid woensdag. De overleden klimmers werden gevonden door reddingswerkers die op zoek waren naar andere verongelukte alpinisten. Het gaat om twee buitenlandse klimmers en twee lokale berggidsen.

Hoe de vier mannen om het leven zijn gekomen is nog niet duidelijk. Het viertal werd gevonden in Kamp 4, op net geen 8000 meter hoogte.

Het klimseizoen is nog maar net begonnen, toch zijn er nu al negen doden te betreuren. Nepal heeft dit jaar 375 klimvergunningen afgegeven aan buitenlanders.

4 dode alpinisten gevonden op Mount Everest
4 dode alpinisten gevonden op Mount Everest (Foto: ANP)

Veel Belgen kunnen na 7 juni niet meer bellen

Meer dan 1,3 miljoen Belgen kunnen vanaf 7 juni niet meer bellen. Ze hebben ondanks waarschuwingen hun prepaidkaart niet laten registreren, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

In de strijd tegen terrorisme moet vanaf 7 juni van alle simkaarten bekend zijn wie ze gebruikt. De telefoonbedrijven moeten alle anonieme simkaarten dan blokkeren. Een op de drie klanten heeft zich nog niet geregistreerd, zei minister van Telecom Alexander De Croo. Hij wil echter geen uitstel verlenen, omdat de maatregel al lang bekend is.

Veel Belgen kunnen na 7 juni niet meer bellen
Veel Belgen kunnen na 7 juni niet meer bellen (Foto: BuzzT)

Bouwfout oorzaak instorten ziekenhuisplafond

Het instorten van een deel van een plafond van een afdeling van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo was te wijten aan een constructiefout. Het ziekenhuis liet dinsdag weten dat bij het aanbrengen van plafondplaten bevestigingsmaterialen waren gebruikt die te licht waren voor de last die ze moesten dragen.

Een deel van het plafond van de afdeling spoedeisende eerste hulp (SEH) van het ziekenhuis in Venlo stortte in de nacht van donderdag op vrijdag in. Niemand raakte gewond. Patiënten die eerste hulp nodig hadden, werden in overleg met de huisartsenpost naar andere ziekenhuizen gebracht.

Uit onderzoek is gebleken dat elders in het gebouw geen vergelijkbare constructie bestaat.

Moody's negatiever over kredietstatus China

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van China verlaagd. Het bureau verwacht dat de financiële kracht van China wat zal afzwakken de komende jaren door de stijgende schuld en de minder sterke economische groei.

De rating van China ging met één stap omlaag, van Aa3 naar A1. Het is voor het eerst sinds 1989 dat China een afwaardering van Moody's aan de broek krijgt. De Chinese rating is nu gelijk aan die van landen zoals Japan, Saudi-Arabië, Israël en Estland. Het vooruitzicht voor de kredietbeoordeling bij Moody's ging van negatief naar stabiel, wat betekent dat een nieuwe afwaardering er voorlopig niet inzit.

De Chinese economie gaat gebukt onder hoge schulden van lokale overheden, consumenten en bedrijven. Dankzij ruime kredietverstrekking groeide de Chinese economie in het verleden juist heel sterk. Nu zwakt die groei af, waardoor die toenemende schulden voor steeds meer druk op de financiën zorgen.

Moody's negatiever over kredietstatus China
Moody's negatiever over kredietstatus China (Foto: ANP)

Harry Styles zet huis in Hollywood te koop

De niet langer vrijgezelle Harry Styles heeft zijn woning in Hollywood te koop gezet voor 8,5 miljoen dollar (7,6 miljoen euro). En als de voormalige One Direction-zanger die prijs ook krijgt voor het optrekje dan pakt hij een flinke winst, zo berekent E! News.

In januari 2016 kocht Styles de gerenoveerde villa uit 1963 voor een schamele 6,8 miljoen dollar. Het huis telt 14 kamers, waaronder een ontbijtzaal, drie slaapkamers, vijf badkamers, een patio, een bubbelbad en een zwembad. Ook biedt de garage plek aan twee auto's maar mocht de nieuwe eigenaar meerdere bolides tot zijn beschikking hebben: er zijn extra parkeerplekken op het terrein van 1000 vierkante meter.

De 23-jarige Styles hoopt de woning snel van de hand te kunnen doen want hij is momenteel druk met het promoten van zijn debuutalbum als solozanger en vanaf september gaat hij ook nog eens op wereldtournee.

Harry Styles zet huis in Hollywood te koop
Harry Styles zet huis in Hollywood te koop (Foto: BuzzE)

Jury bijna rond in verkrachtingszaak Cosby

Elf van de twaalf benodigde juryleden in de verkrachtingszaak tegen acteur Bill Cosby zijn inmiddels geselecteerd. Het gaat om acht mannen en drie vrouwen, waarvan een met een Afro-Amerikaanse achtergrond, zo weet Fox News.

De openbaar aanklager en de advocaten van Cosby zullen de rest van de week nog nodig hebben om het laatste jurylid te selecteren, maar daarna kan de zaak spoedig van start. De zaak tegen Cosby liep vertraging op vanwege de ongeschiktheid van veel juryleden. Eenderde van de 100 opgeroepen burgers die werd gevraagd jurylid te zijn, verklaarde dat ze een vooringenomen mening hadden over de zaak. En eenderde van de potentiële juryleden zei dat zijzelf, of een familielid, slachtoffer is geweest van een aanranding.

Bill Cosby, bekend om zijn rol als Cliff Huxtable in de serie The Cosby Show, wordt verdacht van het in 2004 drogeren en aanranden van Andrea Constand, de coach van het plaatselijke basketbalteam voor vrouwen. Volgens Constand ging ze akkoord met een bezoek aan het huis van Cosby, die ze om een loopbaanadvies had gevraagd. Hij gaf haar vervolgens wijn en pillen en verkrachtte haar op de bank, aldus Constand. Cosby ontkent en zegt dat het om vrijwillige seks ging.

Het proces kan volgens kenners maanden duren voor de jury tot een uitspraak komt. Cosby woont het proces in vrijheid bij, omdat hij een borgsom van 1 miljoen dollar heeft betaald.

Jury bijna rond in verkrachtingszaak Cosby
Jury bijna rond in verkrachtingszaak Cosby (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zacht zomerweer

Weest op uw hoede, en waakt nu wel,
mei baart dikwijls kattenspel.

Mogguh, vandaag begint het overal lekker zonnig, maar in de loop van de ochtend krijgt het het land vanuit het noordwesten met bewolking te maken. In het noordoosten kan zelfs wat lichte motregen vallen. Het zuidwesten heeft het meeste geluk, daar schijnt de zon de hele dag. Ook in de rest van de land trekken de wolken in de middag weer weg. 

De temperaturen liggen tussen de 18 graden in het noordelijk kustgebied en 24 graden in het zuiden. Er staat een matige wind uit noordwestelijke richting. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:34
Zon onder: 21:39
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1621 Louise de Coligny wordt bijgezet in het familiegraf van de Oranje-Nassaus in de Nieuwe Kerk in Delft.
1844 Het eerste telegram ooit wordt door Samuel Morse van Baltimore naar Washington D.C. verstuurd, met als inhoud: "What hath God wrought?".
1982 Octrooiaanvraag van Thomas Edison op de elektrische spoorweg.
1940 Igor Sikorsky voert de eerste succesvolle vlucht uit met een helikopter met 1 rotor.
1943 Josef Mengele wordt hoofdofficier-arts in Auschwitz.
1958 Martin Schröder richt een Nederlandse luchtvaartmaatschappij op. Eerst Martin's Air Charter geheten wordt deze later omgedoopt tot Martinair.
1960 De PTT verricht in Nederland de miljoenste telefoonaansluiting.

Bondage zette een 'halo' op de foto  (Foto: Bondage)
Bondage zette een 'halo' op de foto (Foto: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Meer zwakke scholen door ander toezicht'

De Inspectie van het Onderwijs verwacht dat het aantal zwakke basisscholen de komende periode weer gaat stijgen. Dat komt door een nieuwe manier van toezicht die vanaf augustus geldt, verklaart Monique Vogelzang, inspecteur-generaal van de Inspectie van het Onderwijs in dagblad Trouw.

"Ik verwacht dat de eerste tijd meer basisscholen het oordeel onvoldoende, wat we voorheen zwak noemden, zullen krijgen. We kijken namelijk breder, en we verbinden de oordelen directer aan de vraag of scholen zich aan de deugdelijkheidseisen houden."

De inspectie lette er de afgelopen jaren vooral op of het onderwijs niet ondermaats was. Iedere school moest een minimale basiskwaliteit hebben en dat lijkt nu redelijk voor elkaar. Volgens de laatste cijfers uit 2016 is 1,7 procent van de basisscholen zwak en 0,2 procent zeer zwak. "Voorheen keken we met name naar de opbrengsten, nu ook bijvoorbeeld naar de veiligheid en het zicht op ontwikkeling van de leerlingen. Als dat zicht niet goed is, wordt het lastig om het onderwijs af te stemmen op behoeften van de leerlingen." En dat gaat voortaan wel meewegen in de beoordeling.

Vogelzang denkt dat scholen door het nieuwe toezichtkader op de lange termijn hun ambities beter kunnen waarmaken. "Ik verwacht dat de groei van het oordeel onvoldoende een tijdelijke zaak is. Bij een nieuwe manier van kijken en oordelen, ligt het voor de hand dat scholen een tijd nodig hebben om daaraan te wennen."

Deelneemster klaagt America's Got Talent aan

Tyra Banks is niet op haar mondje gevallen en geeft tijdens de show America's Got Talent graag haar ongezouten mening over de optredens van kandidaten. Maar dat kan de show wel eens duur komen te staan. Een van de deelneemsters klaagt de show aan nadat Banks haar tijdens de opnamen vernederde in het bijzijn van haar dochtertje, aldus Variety.

De deelneemster had samen met haar man een liedje opgevoerd dat door de jury kritisch werd beoordeeld. Banks deed er een schepje bovenop door de dochter van de deelneemster te betrekken toen ze het optreden afkraakte. Zo grapte Banks bijvoorbeeld tegen de dochter dat ze waarschijnlijk bij toeval is verwekt.

"Na de show was mijn dochter getraumatiseerd en zwaar depressief", valt te lezen in de juridische documenten. "Telkens wanneer ze het liedje hoort raakt ze in paniek", vervolgt de verklaring.

Kandidaten van America's Got Talent tekenen een contract waarin staat dat de juryleden ze belachelijk mogen maken of afkraken. Maar dat geldt niet voor toehoorders, laat staan minderjarigen, zo beweren de advocaten van de deelneemster. De producenten van de show hebben al besloten het gewraakte deel niet uit te zenden maar daar neemt de voormalige deelneemster geen genoegen mee. Ze eist een schadevergoeding.

Deelneemster klaagt America's Got Talent aan
Deelneemster klaagt America's Got Talent aan (Foto: BuzzE)

Brand verwoest woning in Hengelo

Een moeder en haar vier kinderen moeten de nacht elders doorbrengen, want door een brand is hun appartement in een flatgebouw aan de Peter Rubensstraat in Hengelo volledig uitgebrand.

Ook de buren hebben last van rookschade, maar die mogen wel thuis slapen. De brandweer heeft metingen gedaan en het is veilig. Niemand raakte gewond bij de brand, waarvan de oorzaak niet bekend is.

Brand verwoest woning in Hengelo
Brand verwoest woning in Hengelo (Foto: ANP)

Stephen Colbert niet vervolgd om grap Trump

Presentator en comedian Stephen Colbert van de Late Show wordt niet vervolgd om zijn tirade tegen president Donald Trump tijdens een uitzending van het programma op 1 mei. Toen grapte Colbert bijvoorbeeld dat Trump meer mensen tegen zich in het harnas jaagde, dan de ziekte kanker. De Amerikaanse mediawaakhond FCC ontving duizenden klachten over de presentator.

Maar tot een vervolging wil de FCC het niet laten komen, zo meldt Variety. De mediawaakhond heeft de klachten wel onderzocht maar besloot geen straf op te leggen. Dat heeft twee redenen: zender CBS had wel degelijk over de schunnige teksten van Colbert een piep gezet, en het feit dat de show na tien uur 's avonds wordt uitgezonden maakt dat de 53-jarige comedian niet aangepakt wordt, want programma's die in de VS 's avonds laat worden uitgezonden mogen over het algemeen wat pikanter of controversiëler zijn.

Kijkers en aanhangers van Trump probeerden via Twitter, met het gebruik van de hashtag #FireColbert, de zender CBS te overtuigen om Colbert te ontslaan. Die weigerde te reageren op de klachten en verwees naar de FCC.

Sinds Stephen Colbert regelmatig de Amerikaanse president aanvalt, zitten de kijkcijfers van de Late Show juist flink in de lift. Het programma is sinds begin 2017 de best bekeken latenightshow op de Amerikaanse televisie.

Stephen Colbert niet vervolgd om grap Trump
Stephen Colbert niet vervolgd om grap Trump (Foto: BuzzE)

Verdachten Posbankmoord voor de rechter

Ruim veertien jaar na de gewelddadige dood van de destijds 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt, staan er woensdag twee mannen voor de rechter. De verdachten Frank S. (56) uit Boekel en Souris R. (43) uit Veghel worden ervan verdacht de huisschilder te hebben gedood op 20 januari 2003 na een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden.

S. en R. werden vorig jaar november aangehouden nadat het onderzoek nieuw leven was ingeblazen. Frank S. die vermoedelijk de fatale schoten heeft gelost, meldde zich met een volledige bekentenis en een spijtbetuiging op het politiebureau en korte tijd later werd ook Souris R. gearresteerd. De exacte aanleiding voor de moord is onduidelijk, maar vaststaat dat Wiegmink op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.

In de rechtbank in Arnhem, waar de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is woensdag veel spreektijd ingeruimd voor familieleden van Wiegmink. Zij krijgen uitgebreid de kans om uit te leggen wat de gevolgen voor hen zijn geweest, werd tijdens een eerdere, niet-inhoudelijke zitting besloten. De rechtbank in Arnhem geeft de weduwe, de drie zoons én de broer van het slachtoffer de kans om te spreken. Dat is meer dan het officieel toegestane aantal.

Verdachten Posbankmoord voor de rechter
Verdachten Posbankmoord voor de rechter (Foto: ANP)

NTR stopt per direct met Groot Dictee

Omroep NTR stopt met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het jaarlijkse televisieprogramma dat al 26 jaar te zien was, stopt per direct. De kijkcijfers zijn te laag en het programma is over zijn hoogtepunt heen, meent de omroep.

"Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad", zegt Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis bij de NTR in de Volkskrant. "Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was archaïsch. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722.000 naar 368.000."

De NTR heeft volgens haar gekeken naar een moderne variant. Het programma zou korter en speelser worden, met stemkastjes en een stand-upcomedian. ,,Dat plan hebben we afgekeurd. Het was niet vernieuwend genoeg."

Presentator Philip Freriks die het evenement in 1990 naar Nederland haalde, is teleurgesteld. "Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet."

NTR stopt per direct met Groot Dictee
NTR stopt per direct met Groot Dictee (Foto: ANP)

D66: niet opnieuw praten met VVD, CDA en CU

D66 gaat niet in op de uitnodiging om toch nog een keer te praten met VVD, CDA en ChristenUnie over de mogelijkheden een nieuw kabinet te vormen. Dat heeft de partij in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten. "Het zou niet zinvol zijn", zo luidt het.

VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma wilden wel nog een keer om tafel met de leiders van D66 en de ChristenUnie om het mislukte overleg tussen die laatste twee partijen te bespreken. Rutte liet weten informateur Edith Schippers met die boodschap te hebben gebeld na de mislukte verkenning tussen Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU).

'Ruis'
"Het lijkt me juist nu met de vier partijen de ontstane situatie te bespreken"
, zei Rutte. Volgens hem is er sprake van "ruis". Maar volgens D66 is het vervolg nu aan de informateur en aan Rutte.

Hoewel Pechtold onderhandelingen met de ChristenUnie eerder "onwenselijk" had genoemd, gingen D66 en CU dinsdag toch een verkennend gesprek met elkaar aan. Daaruit moest blijken of het ondanks de grote meningsverschillen op met name medisch-ethisch terrein zinvol zou zijn om samen met VVD en CDA echte onderhandelingen te voeren. Maar na ruim drie uur praten waren Segers en Pechtold tot de conclusie gekomen dat daar geen basis voor is.

Muurvast
Met het vastlopen van de poging zit de vorming van een nieuw kabinet muurvast. Informateur Schippers constateerde maandag dat de enige optie voor een meerderheidscoalitie die van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was. Vorige week werd al een punt gezet achter de onderhandelingen tussen het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 aangevuld met GroenLinks.

In kringen van CDA en VVD is te horen dat ze verrast zijn door het mislukte overleg tussen Pechtold en Segers. Vooral dat na een paar uur overleg al duidelijk was dat deze combinatie niet mogelijk is. Met GroenLinks is zestig dagen gesproken, terwijl alle partijen vanaf het begin zeiden dat de verschillen heel erg groot waren. De partijen vragen zich af waar D66 mee bezig is.

Politieke wil
"Mij is nog niet gebleken dat er voldoende politieke wil aanwezig is bij de fractieleiders om met elkaar in gesprek te gaan in verschillende samenstellingen voor een meerderheidscoalitie", liet informateur Edith Schippers ondertussen weten.Tegelijkertijd gaf ze aan haar zoektocht nog niet te willen opgeven.

Nu opnieuw een rustmoment inlassen - zoals eerder na de mislukte gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks - en dan weer alle fractievoorzitters uitnodigen, ziet Schippers niet zitten. "Nee, dat gaan we niet meer inbouwen. Ik vind dat iedereen genoeg heeft nagedacht."

Schippers stuurt haar eindverslag van deze verkennende ronde mogelijk woensdag naar de Tweede Kamer, die er vervolgens over in debat zal gaan. Maar op de vraag hoe het nu verder moet, heeft eigenlijk niemand in Den Haag nu een antwoord paraat.

Schuld
Net als na het mislukken bij de formatiepoging bij GroenLinks gaven de partijen elkaar dinsdag niet openlijk de schuld. Volgens zowel Pechtold als Segers liep het stuk op de inhoud. Wel is in de wandelgangen te horen dat het gesprek voor de ChristenUnie zou hebben aangevoeld als een onderstreping van de woorden die Pechtold eerder sprak; namelijk dat onderhandelingen met de christelijke partij "onwenselijk"zijn.

Ook waren de verwachtingen van het gesprek anders. Het zou meer op een serieuze onderhandeling hebben geleken, dan de meer vrijblijvende verkenning die de ChristenUnie had verwacht.

Asscher
PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt dat de formatie van een nieuw kabinet na het stuklopen van de verkenning met D66 en ChristenUnie in een impasse is geraakt. "Dat komt mede doordat nog steeds niet duidelijk is of VVD, CDA, D66 en GroenLinks serieus hebben geprobeerd hun verschillen te overbruggen", aldus Asscher.

Volgens hem moet er woensdag in het debat in de Tweede Kamer over de formatie "duidelijkheid komen over de blokkade van D66" en moeten de vier partijen "stoppen met verstoppertje spelen". Als het aan de PvdA ligt komt er een "uiterste poging een VVD, CDA, D66 en GroenLinks-coalitie mogelijk te maken."

Asscher zelf heeft steeds gezegd dat hij niet wil regeren na het enorme verlies van zijn PvdA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

D66 wil niet praten met VVD, CDA en CU
D66: niet opnieuw praten met VVD, CDA en CU (Foto: ANP)

Manchester herdenkt aanslag, dreigingsniveau maximaal

Duizenden mensen verzamelden zich dinsdagavond op Albert Square in Manchester om de aanslag in de stad te herdenken. Ze hielden een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers, meldde de BBC.

De bisschop van Manchester, David Walker, stak aan het begin van de bijeenkomst een kaars aan. Sommige mensen lieten bloemen achter in het stadscentrum, terwijl anderen borden droegen met teksten als "I love Manchester".

Omstanders applaudisseerden voor leden van de Sikh-gemeenschap, die arriveerden om gratis drankjes uit te delen. Ze verklaarden de stad te willen helpen "in een tijd waarin het slecht gaat". Ook schreef iemand op het plein in grote letters een vastberaden boodschap op de grond: "Vandaag treuren we, maar we zijn sterk."

Dreigingsniveau
Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk is opgeschaald naar het hoogste niveau. Een nieuwe terreuraanslag is mogelijk aanstaande, zei premier Theresa May dinsdagavond.

May zei dat de strijdkrachten de beveiliging gaan opvoeren op belangrijke plaatsen. Ook worden mogelijk militairen ingezet bij openbare evenementen, zoals concerten en wedstrijden.

Duizenden herdenken aanslag in Manchester
Manchester herdenkt aanslag, dreigingsniveau maximaal (Foto: ANP)

Noodtoestand op Filipijnse eiland Mindanao

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft de Russische president Vladimir Poetin om moderne wapens gevraagd in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Duterte was op bezoek in Moskou, maar brak dit bezoek af vanwege onrust in zijn land.

Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen op het zuidelijke eiland Mindanao waar de stad Marawi ligt. Filipijnse overheidstroepen vechten daar met leden van de Maute, een aan IS gerelateerde organisatie. Drie personen zijn omgekomen, twaalf anderen zijn gewond.

Burgers wordt gevraagd binnen te blijven of te vluchten, indien dat mogelijk is.

Noodtoestand op Filipijnse eiland Mindanao
Noodtoestand op Filipijnse eiland Mindanao (Foto: ANP)

Button verwacht veel van updates McLaren

Jenson Button maakt dit weekend in Monaco eenmalig zijn rentree in de Formule 1. De Brit vervangt dan bij het team McLaren coureur Fernando Alonso die zijn opwachting maakt in de Indy 500. Updates moeten hem verzekeren van een goed resultaat in het Prinsdom, zo liet hij aan Autosport weten.

Een eerste pakket aan updates zorgde ervoor dat Alonso tijdens de vorige race in Spanje zich op plek zeven kwalificeerde. Voor Monaco worden nog meer nieuwe onderdelen verwacht, waardoor Button er alle vertrouwen in heeft dat hij in Monaco goed voor de dag kan komen.

Button: "Het is goed om te zien dat Alonso zich in Barcelona zo goed kwalificeerde. P7 is een stap voorwaarts. Hij heeft een geweldige ronde gereden en laten zien dat het team veel progressie heeft geboekt. Ik weet niet hoeveel, maar er is veel neerwaartse druk bij gekomen en voor Monaco komt er nog meer. Als Fonzy in Barcelona al naar plek zeven rijdt dan zit er voor Monaco nog meer in het vat."

De Brit had in Bahrein kunnen testen met de 2017 McLaren, maar koos in plaats daarvan voor veel tijd in de simulator. "Toen ik daar in stapte voelde de auto eerst helemaal niet goed aan, dat was nog voor de updates. Toen hebben we wat veranderingen doorgevoerd en paste de bolide veel beter bij mijn rijstijl en met de updates erbij voelde het helemaal fantastisch."

Toch ging het in de simulator niet helemaal goed bij Button. "Ik reed tweemaal het water van de haven in en hopelijk gebeurt dit niet in het echt. Na bocht 1 (Sainte Dévote) ga je omhoog en ik kukelde van de heuvel af en rolde maar om en om. Dat heb ik in de simulator nog niet eerder meegemaakt, maar ik rolde. Gelukkig is de impact niet zo groot als in het echt, maar je krijgt nog steeds wat G-krachten te verwerken."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.