Topfavoriete valt op WK langlaufen, Noorse Falla profiteert

De Noorse langlaufster Maiken Caspersen Falla heeft donderdag de eerste gouden medaille gewonnen van het wereldkampioenschap in de noordse sporten - langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie. Op de sprint in de vrije stijl was de regerend olympisch kampioene een klasse apart, maar daar was wel wat geluk voor nodig.

Vooraf was de Zweedse Stina Nilsson de grote topfavoriete op het goud in het Finse Lahti. Dit seizoen won ze al vier van de zes sprints in vrije stijl - de andere twee won ze onder meer door valpartijen of andere pech niet - en dat deed ze elke keer met Falla die als tweede eindigde. Het leek dan ook een mooie tweestrijd te gaan worden, maar in de halve finales ging het fout voor de 23-jarige Zweedse. Ze kwam in de laatste bocht in aanraking met de Russische Natalia Matveeva en ging onderuit, waardoor haar hoop op goud voorbij was.

De val van topfavoriete Nilsson (Bron: YouTube)

De Noorse dames vielen in de breedte tegen, want er stond er slechts één in de finale: Falla. Zweden werd dankzij Ida Ingemarsdotter en Hanna Falk door twee vrouwen vertegenwoordigd en de VS had er zelfs drie in de eindstrijd: Kikkan Randall, Sophie Caldwell en Jessica Diggins. Zoals te verwachten viel was Falla oppermachtig, maar daarachter werd stevig gestreden. Diggins was uiteindelijk de best of the rest, terwijl veterane Randall op haar negende WK het brons veroverde. 

De sprintfinale bij de vrouwen (Bron: YouTube)