Nieuwe proloog Alien: Covenant toont knipoog naar origineel

Gisteren bracht Fox een nieuwe trailer uit voor Ridley Scotts aankomende Alien-film Alien: Covenant. De vierenhalve minuut durende proloog toont een grotendeels gemoedelijke sfeer aan boord van het ruimteschip waar de bemanning geniet van een gezellige laatste avond voor hun 'cryosleep', tot het even helemaal mis lijkt te gaan.

Op een zeker ogenblik lijkt een van de bemanningsleden, gespeeld door Callie Hernandez, te stikken in haar voedsel. Dit is voor kenners een moment van herkenning, want hetzelfde gebeurde in de originele Alien uit 1979. In die film lijkt Kane, gespeeld door de inmiddels overleden John Hurt, te stikken in zijn voedsel waarna de beruchte chestbuster-scène volgt.

Een daarmee samenhangende referentie is de opmerking van het personage dat gespeeld wordt door Danny McBride ("The food ain't that bad"), die ook werd gemaakt door Parker (Yaphet Kotto) in de eerste Alien-film.

Het toont in ieder geval aan dat de mensen achter Alien: Covenant bij de ontwikkeling van de film ook af en toe terugdenken aan het pareltje dat 37 jaar geleden uitkwam.

De tijdslijn van de Alien-films is altijd wat verwarrend, dus nog even voor de opheldering: Alien: Covenant is het tweede deel in een sub-serie van prequels, waarbij de in 2012 uitgekomen film Prometheus als eerste prequel geldt. Deze prequels worden samen met de originele Alien uit 1979 allemaal geregisseerd door Ridley Scott. Dit in tegenstelling tot de opvolgers uit de originele serie (Aliens, Alien 3 en Alien: Resurrection), waarbij overigens nog steeds onduidelijk is of er een vijfde, afsluitende iteratie gaat komen. in 2016 waren de vooruitzichten over een potentiële Alien 5 een stuk positiever, toen zowel Sigourney Weaver als regisseur Neill Blomkamp (District 9, Chappie) de pers enthousiast te woord stonden over het op hande zijnde vijfde deel. Toen Blomkamp vorige maand echter op Twitter werd gevraagd hoe groot de kans was dat deel 5 nog ging gebeuren, werden de gemoederen flink bedaard.

Alien: Covenant is vanaf 18 mei te zien in de bioscoop. In de hoofdrol zien we Michael Fassbender als David/Walter en verder zijn Danny McBride, James Franco en Guy Pearce te zien in de film.