IndyCar-coureur Aleshin roept 'moraalridders' op uit autosport te stappen

In de autosport wordt hard gewerkt om de boel veiliger te maken en dat geldt ook voor de IndyCar Series. Daar wil men een 'aeroscreen' introduceren om de coureurs in de cockpit beter te beschermen, maar coureur Mikhail Aleshin vindt het allemaal niet zo nodig en roept 'moraalridders' op om gewoon uit de autosport te stappen.

De confrontatie aangaan met je angsten en het gevaar hoort simpelweg bij de racerij, zo vindt Aleshin. De Rus weet overigens als geen ander waar hij het over heeft. Tijdens de seizoensfinale in 2014 crashte hij loeihard op de oval van Fontana, waarna hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd werd. Afgelopen seizoen was hij weer helemaal van de partij voor zijn tweede jaar in de IndyCar Series. 

Aleshin lijkt nog altijd nauwelijks angst te kennen en ziet de enorme snelheden als iets moois. "Met deze snelheden is de veiligheidssituatie gewoon erg lastig, maar juist door die snelheden hou ik van de IndyCar!", legt hij uit. Van Europese circuits is hij bepaald geen fan, waarbij hij vooral circuits als Paul Ricard niet hoog heeft zitten.

Aleshin ging in 2014 in Fontana al eens hard de muur in (Bron: YouTube)

"Dan kun je net zo goed een computerspel gaan spelen, dat is nog leuker. Dat het allemaal gevaarlijk is snap ik en je kunt er eeuwig over blijven discussiëren, maar ik adviseer mensen die zich écht zorgen maken over het gevaar om lekker uit de autosport te stappen en iets veiligers te gaan doen. Dit is racen, dat is heel zwaar en dat is het altijd al geweest. Het hoeft allemaal niet veiliger te zijn dan noodzakelijk is", vervolgt Aleshin.

"Als coureurs zeker weten dat ze ongedeerd uit zullen stappen en dus eigenlijk nergens bang voor hoeven zijn, wordt een deel van het psychologische aspect weggenomen. Dat is juist een van de meest interessante dingen: je moet niet alleen je emoties, maar ook je angsten overwinnen. Als we dat allemaal kwijtraken, wat houden we dan in vredesnaam nog voor sport over?", vraagt de Rus zich hardop af. 

Het nieuwe seizoen in de IndyCar Series gaat op 12 maart van start in St. Petersburg, Florida.