Lekke banden Van der Poel helpen Van Aert aan wereldtitel veldrijden

De Belg Wout van Aert heeft zich zondag opnieuw laten kronen tot wereldkampioen veldrijden. Van Aert kwam in het Luxemburgse Bieles als eerste over de streep, maar had het geluk en een goede bandenkeuze aan zijn zijde.

Zaterdag lag het parcours in Bieles er nog bij als een ijs- en sneeuwvlakte, maar gedurende de nacht dooide het en veranderde de boel in één grote, zompige modderbende. Het zorgde ervoor dat veel stenen bloot kwamen te liggen en daardoor begaf de ene na de andere band het tijdens de wedstrijd.

Van der Poel ging als een razende van start en alleen de Belgen Kevin Pauwels en Tom Meeusen konden mee. Voor laatstgenoemde zat dat er al na een paar minuten op: het frame van zijn fiets brak in twee stukken en zijn wedstrijd was voorbij. Ondertussen bouwde Van der Poel een mooie voorsprong op ten opzichte van Pauwels - die leek reed - en een peloton Belgen, waar ook Van Aert zich bevond.

De Nederlandse favoriet reed al snel voor de eerste keer lek, wat een ronde later nog eens gebeurde. Van Aert kwam daardoor dicht in de buurt, maar zijn rivaal reed al rap weer vijftien seconden bij elkaar. Halverwege sloeg het noodlot voor Van der Poel voor een derde keer toe en dit keer kon Van Aert het gat dichten, waardoor de twee samen op kop reden.

Voor Van der Poel was het zo'n twintig minuten voor de finish nóg eens raak: weer lek. Dit keer had hij nog ver te gaan tot de materiaalpost en dat deed hem de das om. De Nederlander verloor bijna een halve minuut en had geen schijn van kans meer. Van Aert kreeg vleugels, reed de twee snelste ronden van de wedstrijd en kwam met grote voorsprong als wereldkampioen over de finish.

# Renner Land
1 Wout van Aert België
2 Mathieu van der Poel Nederland
3 Kevin Pauwels België
4 Lars van der Haar Nederland
5 Corné van Kessel Nederland
6 Laurens Sweeck België
7 Michael Boros Tsjechië
8 Gianni Vermeersch België
9 Simon Zahner Zwitserland
10 Sascha Weber Duitsland