FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 oktober 2016

TV-tip: Frasier

Blijkbaar gooit FOX vanaf zondagavond de gouwe ouwe sitcom Frasier in de herhaling. Deze comedy of errors over de neurotische psychiater en radiopresentator Dr. Frasier Crane is een van de succesvolste comedyseries ooit.

Frasier, bekend geworden via de serie Cheers, neemt zijn hartelijke maar eenvoudige vader als mantelzorger in huis. Daar hangen hij en zijn broer Niles de elitaire snobs uit. Afspraken met vrouwen lopen standaard in de soep, en Frasier maakt zich geregeld overmatig druk over wat anderen van hem denken.

Hieronder oefent Frasier met Niles een kritisch gesprek dat hij met een donkere collega zal moeten hebben, want hij is bang om als racist te worden gezien.

Vanaf 23.48 uur kun je op FOX de eerste twee afleveringen zien, samen goed voor een uurtje kijkplezier.

Alpe d'HuZes levert 11 miljoen euro voor kankerbestrijding op

De definitieve opbrengst dit jaar van Alpe d'HuZes is 11.103.223 euro. Dat bleek zondag bij de overhandiging van de cheque van Alpe dHuZes-voorzitter Johan van der Waal aan de directeur van KWF Kankerbestrijding.

Bij Alpe d'HuZes liepen of fietsten de deelnemers op 2 juni een tot zes keer de legendarische Franse berg op en af om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Voor het eerst werd er nog een andere cheque overhandigd: Alpe d'HuKids van ruim 40.000 euro. Die opbrengst gaat naar onderzoek naar kinderkanker.

In totaal heeft Alpe d'HuZes de afgelopen jaren ruim 140 miljoen euro opgeleverd. Volgend jaar is de twaalfde editie op donderdag 1 juni.

Alpe d'HuZes brengt ruim 11 miljoen euro op
Alpe d'HuZes levert 11 miljoen euro voor kankerbestrijding op (Foto: ANP)

Fotojournalist Jeroen Oerlemans gedood in LibiŽ

De Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans is in de Libische stad Sirte gedood door een scherpschutter van Islamitische Staat. Dat melden verschillende bronnen online. 

Hij had een kogelwerend vest aan, maar de kogel raakte hem langs de zijkant in het hart, aldus Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van Oerlemans nog niet bevestigd, maar is dit wel aan het uitzoeken.

Oerlemans was in 2012 al eens ontvoerd door jihadisten in Syrie, samen met Britse fotograaf John Cantlie.

Update 23.03 uur
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het overlijden inmiddels bevestigd en de familie ingelicht. "Oerlemans is een journalist die doorging waar anderen stopten. Gedreven om het nieuws in beeld te brengen, juist in de brandhaarden van de wereld. Dat hij hiervoor nu de allerhoogste prijs betaalt, is diep triest", aldus minister Bert Koenders.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten spreekt van een "slag voor de Nederlandse journalistiek".

Te lage opkomst voor referendum Hongarije

Het referendum in Hongarije over de door de EU opgelegde opnameplicht van vluchtelingen is ongeldig omdat de opkomst te laag is. Dat maakte de vicevoorzitter van de conservatieve regeringspartij Fidesz, Gergely Gurlas, zondag bekend op basis van een voorlopige uitslag.

Van de mensen die wel gingen stemmen, was het overgrote deel tegen die plicht. Aan het referendum nam rond de 45 procent van de 8 miljoen stemgerechtigden deel. 50 procent plus één stem was nodig om het referendum geldig te verklaren.

Uit een exitpoll blijkt dat zo'n 3,2 miljoen Hongaren 'nee' hebben gestemd, tegenover 168.000 ja-stemmers. Het aantal nee-stemmen was voor vicepresident Gergely Gulas reden om te spreken van een "verpletterende overwinning", ondanks de lage opkomst.

De kiezers moesten zondag de vraag beantwoorden of de Europese Unie ook zonder toestemming van het Hongaarse parlement verplichte opname van vluchtelingen kan voorschrijven. Belangrijkste voorvechter van een 'nee' is premier Viktor Orbán, die met zijn campagne het antivreemdelingensentiment in het land aanjaagt. Volgens de Europese afspraken zou Hongarije 1294 vluchtelingen moeten opnemen.

Te lage opkomst voor referendum Hongarije
Te lage opkomst voor referendum Hongarije (Foto: ANP)

Lid kerkgemeente misbruikte twaalf jongens

Twaalf minderjarige jongens en mogelijk meer zijn dertig jaar geleden misbruikt door een lid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Amersfoort-Oost. Daarover heeft de kerkenraad zijn leden zondag ingelicht. De zaak is ook gemeld bij het Meldpunt Seksueel Misbruik.

"Omdat de zaak nu juridisch is verjaard, is er geen aangifte bij de politie gedaan", licht een woordvoerder van de kerk toe. De kerkenraad zegt in een persverklaring geschokt te zijn dat er destijds geen aangifte is gedaan, terwijl predikanten en andere leden van de toenmalige kerkenraad wel op de hoogte waren van het misbruik.

De dader is volgens de woordvoerder een 71-jarige man uit Hoevelaken. Hij is nog steeds lid van de gemeente. "Wij zijn met hem in gesprek om zo het werkelijke aantal slachtoffers in beeld te krijgen. Het aantal van twaalf is een verhaal uit 1986, maar daar zit nu dertig jaar tussen", aldus de woordvoerder. Er is een team samengesteld voor pastorale en onderlinge hulp aan de slachtoffers die daar behoefte aan hebben.

Blind roept Depay en Siem de Jong op als vervangers van geblesseerden

Na Arjen Robben en Steven Berghuis, zal ook Luuk de Jong zich niet aansluiten voor het trainingskamp van het Nederlands elftal. Danny Blind riep twee vervangers op.

De aanvaller van PSV heeft te kampen met een lichte hersenschudding, waardoor hij verstek moet laten gaan. Berghuis wordt aan de kant de gehouden door een knieblessure die hij opliep in de Europa League tegen Fenerbahçe.

Ter vervanging heeft bondscoach Blind nu Siem de Jong (PSV) en Memphis Depay (Manchester United) opgeroepen. Er is ook wat positief nieuws, afkomstig uit Duitsland. Robben revalideert momenteel in München bij zijn club Bayern. Mocht zijn herstel voorspoedig zijn, dan sluit hij zich alsnog aan bij Oranje.

Oranje speelt vrijdag 7 oktober in De Kuip tegen Wit-Rusland, terwijl drie dagen laten Frankrijk op 10 oktober te gast is in de Amsterdam ArenA.

Associatieverdrag met OekraÔne gaat er ongewijzigd komen

Het is Nederland niet gelukt om wijzigingen aan te brengen in het associatieverdrag met Oekraïne, laat staan om te zorgen dat het verdrag wordt teruggetrokken. Premier Mark Rutte heeft naar aanleiding van het referendum in april via diplomatieke wijze geprobeerd om andere landen mee te krijgen, maar is daarin niet geslaagd.

Bronnen in Brussel zeggen dat Nederland deze zaak nooit hoog heeft gespeeld. Omdat er ook nog andere belangrijke zaken spelen, zoals de Brexit en de vluchtelingenproblematiek, wilde Mark Rutte niet al zijn wisselgeld verspelen door hoog in te zetten op wijzigen van het verdrag. Hij zou voorzichtig hebben geprobeerd om een regel toe te voegen die stelde dat het verdrag uitsluitend een handelsverdrag was, en niets regelde over eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Ook voor die toevoeging heeft Nederland geen medestanders kunnen vinden.

De andere 27 EU-landen gaan dus verder met het associatieverdrag, dat ook zonder de Nederlandse handtekening kan worden geratificeerd. Voor de internationale handel tussen Nederland en Oekraïne heeft dat verder geen gevolgen. Uiteindelijk heeft het referendum van GeenPeil dus bijzonder weinig opgeleverd. Het was ook nauwelijks te verwachten dat een blok van 27 landen zich iets gelegen zou laten liggen aan een referendum in één lidstaat.

Op het forum verder discussiëren over de nasleep van het referendum? Dat kan hier

Update 21.36 uur
Een politiek verslaggever van RTL heeft een reactie van de voorlichter van Mark Rutte getweet waaruit blijkt dat het allemaal net iets anders ligt:

Referendumcommissie wil geld terug (Foto: ANP)
Willen jullie meer of minder referenda? (Foto: ANP)

Sir Neville Marriner (Amadeus) overleden

De Britse dirigent en violist Sir Neville Marriner is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij is onder meer de oprichter van de Academy of St. Martin in the Fields, een van de belangrijkste kamerorkesten in de wereld.

De in 1924 in Lincoln geboren Marriner speelde als violist bij onder andere het London Philharmonic Orchestra en het London Symphony Orchestra. In 1959 richtte hij de Academy of St. Martin in the Fields op. Met dit gezelschap nam hij vele cd's op. Marriner werd in 1985 in de adelstand verheven.

De dirigent was als artistiek adviseur betrokken bij de film Amadeus uit 1984, naar het toneelstuk van Peter Shaffer over de (fictieve) rivaliteit tussen van Mozart en diens tijdgenoot Salieri. Hij verzorgde met zijn Academy de filmmuziek. Zie hieronder een beroemde scene aan het slot van de film waarin Mozart stukje bij beetje zijn Requiem aan Salieri dicteert.

Britse dirigent Marriner overleden
Sir Neville Marriner (Amadeus) overleden (Foto: ANP)


Duterte biedt Joodse gemeenschap excuses aan

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zondag zijn excuses aangeboden aan de Joodse gemeenschap vanwege zijn vergelijking tussen Hitler en zijn eigen oorlog tegen drugs. Hij verwees vrijdag in een toespraak naar de miljoenen Joden die Hitler vermoord had en liet vervolgens optekenen dat er drie miljoen druggebruikers zijn in de Filipijnen die hij graag "zou afslachten".

"Ik wil graag duidelijk zijn, hier en nu, dat er nooit de intentie van mijn kant was om afbreuk te doen aan de herinnering van de zes miljoen vermoorde Joden", zei Duterte op televisie. Vervolgens bood hij zijn "oprechte en diepe" excuses aan.

Duterte werd in mei gekozen tot president, nadat hij beloofd had de Filipijnen van het drugsprobleem te verlossen. Hij begon op 30 juni als president en er zijn sindsdien 3100 vermeende drugscriminelen vermoord.

Duterte biedt Joodse gemeenschap excuses aan
Duterte biedt Joodse gemeenschap excuses aan (Foto: ANP)

Uitslag Sparta Rotterdam - AZ

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Sparta Rotterdam en AZ. De ploeg uit Alkmaar morste net als vorige week punten, nu werd het 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Sparta Rotterdam

1 - 1

AZ

 39' Breuer    6' Til
 
 Gele kaart: Dougall, (Sparta Rotterdam), v.Eijden, Luckassen, (AZ)
 Rode kaart: Dumfries (90 3/2xg) (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.261
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
v.Drongelen
Pinteaux (Vriends/46)
Dougall
Spierings (Floranus/90 4)
Dijkstra
Verhaar
El Azzouzi
Brogno (Goodwin/61)
  Rochet
Johansson
v.Eijden
S.Wuytens
Haps
Luckassen
Til (García/ 73)
M.Seuntjens (Rienstra/66)
Bel Hassani
Friday (Mühren/81)
Dos Santos

Duitser mag zelf wiet kweken

Voor het eerst heeft een Duitser toestemming gekregen om zelf cannabis te kweken voor medisch gebruik. Het gaat om een 53-jarige man die aan multiple sclerose lijdt en met de wiet de symptomen onderdrukt.

De man in de stad Mannheim mag per jaar 130 planten 'bundeswiet' kweken in zijn badkamer. De Duitse medische autoriteit heeft tot nu toe altijd het zelf kweken van wiet verboden. Ongeveer negenhonderd mensen die in Duitsland medicinale cannabis gebruiken, zijn aangewezen op de apotheek, waar zij voor een gram ongeveer 150 euro betalen.

De patiënt in Mannheim had bij diverse instanties geklaagd dat hij per jaar rond 1500 euro kwijt is en dat hij dat niet kan betalen. Een rechtbank had eerder al beslist dat de man toestemming moest krijgen.

Duitser mag zelf wiet kweken
Duitser mag zelf wiet kweken (Foto: ANP)

Stroll stelt Formule 3-titel veilig

Lance Stroll kan zich officieel Europees kampioen Formule 3 noemen. De Canadees pakte op het Italiaanse Imola in een chaotische race zijn tiende overwinning van het seizoen en stelde zo de titel veilig. Zijn enige concurrent Maximilian Gunther viel halverwege de race uit na een crash op het rechte stuk.

Stroll maakte eerder deel uit van het opleidingsprogramma van Ferrari, maar verruilde het Italiaanse team vorig jaar in voor een testrol bij Williams. Met het Formule 3-kampioenschap in zijn zak heeft Stroll goede zaken gedaan voor zijn weg richting de Formule 1. Hij wordt de meest waarschijnlijke vervanger van Felipe Massa genoemd en heeft dankzij de titel genoeg punten om in aanmeerking te komen voor de superlicentie.

Battleborn binnenkort 'free-to-play'

First-person 'hero-shooter' Battleborn is binnenkort free-to-play. De game kwam eerder dit jaar bijna gelijktijdig uit met concurrent Overwatch en legt het qua populariteit behoorlijk af. Het free-to-play-principe heeft in het geval van Battleborn wel een paar kanttekeningen.

De aanhalingstekens in de titel staan er niet voor niets. De gratisheid in Battleborn beperkt zich namelijk tot een zeer uitgeklede versie van de game, waarbij je de mogelijkheid krijgt om aanvullende content los aan te schaffen. Wat de prijzen van losse onderdelen zoals multiplayermodi en heroes precies zijn is nog niet bekend, dus het is moeilijk te zeggen of je uiteindelijk (veel) voordeliger uit bent in dit modulaire business-model.

Dat Battleborn niet goed verkocht werd is geen geheim. De prijs van de game werd al meerdere malen verlaagd en Battleborn verscheen al meermaals in verschillende sales. Toch werd de game in globale zin goed ontvangen. Ook Pheno was best enthousiast in zijn review. Volgens verschillende bronnen was het van begin af aan al de bedoeling dat Battleborn free-to-play zou worden, maar stak 2K hier later een stokje voor. Waarschijnlijk kunnen we volgende maand al voor niets aan de slag met een beperkte variant van de game.

Uitslagen Eredivisie 02/10/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord boekte zijn achtste overwinning door Willem II met 0-2 te verslaan. Het duel tussen Heracles Almelo en FC Twente eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Willem II

0 - 2

Feyenoord

     16' N.Jörgensen
 76' Tapia
 
 Gele kaart: Heerkens, Koppers, (Willem II), Basacikoglu, (Feyenoord)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Anholt
Lachman
Peters
Tshimanga (Koppers/71)
Ojo (Andrade/86)
Heerkens
Falkenburg
Croux
Sol
Haye (Ogbeche/55)
  Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Kuijt (Tapia/63)
Vilhena
Basacikoglu
N.Jörgensen (Kramer/73)
Toornstra

Heracles Almelo

1 - 1

FC Twente

 42' Armenteros    40' Klich (pen)
 
 Gele kaart: Breukers, Te Wierik, (Heracles Almelo), ünal, Celina, Klich, Bijen, (FC Twente)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.052
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Te Wierik
Pröpper
Hoogma
Breukers
Bruns
Pelupessy
Duarte (v.Ooijen/77)
Kuwas
Armenteros (Vermeij/87)
Navrátil (Darri/60)
  Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker
Trajkovski
Mokotjo
Ede (Seys/ 71)
Klich
Yeboah (Oosterwijk/86)
ünal
Celina (Jensen/60)

Red Bull-baas Marko vol lof over beide coureurs

Red Bull-baas Helmut Marko was zeer tevreden over het verloop van de Grand Prix van Maleisië. Red Bull veroverde haar eerste 1-2 sinds Brazilië 2013, wat tevens de laatste dubbelzege van een ander team dan Mercedes is. 'Super' zei hij direct na afloop van de race.

"We wisten dat we hier heel competitief konden zijn, al hadden we een dubbelzege natuurlijk nooit verwacht. Maar door onze strategie en het feit dat we de druk op Mercedes bleven houden, werd dat toch mogelijk. Dat maakt het heel mooi."

Red Bull profiteerde wederom optimaal van het wegvallen van Mercedes. Aan het begin van de race spinde Rosberg en in de eindfase van de race gaf de Mercedesmotor van Hamilton de geest. Wel benadrukt Marko dat dit deels te wijten is aan het vol gas racen van de Brit, zodat hij een gat kon slaan richting Verstappen om veilig een pitstop te kunnen maken: "We hebben bewezen dat we Hamilton absoluut tot de limiet kunnen dwingen."

Ook genoot de Oostenrijker met volle teugen van de strijd tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo vlak voordat Hamilton uitviel. "Het was een beetje spannend, dat kan ik niet ontkennen. Het was een hard, maar sportief gezien geweldig duel. Beide coureurs gingen tot het uiterste en hebben in zeer snelle bochten perfect de controle over de auto weten te houden", zegt hij tevreden.

De race was ook de eerste keer sinds de zomerstop dat Verstappen een goede race kende. De Nederlander zou volgens critici onvolwassen rondrijden, vooral na de GP van België. Volgens Marko zijn die verhalen ontkracht: "Of dit zijn volwassenheid toont? Het toont vooral aan dat Max gewoon een gelouterde Formule 1-coureur is. Hij weet precies wat hij wel en niet kan doen."

Red Bull-baas Marko vol lof over beide coureurs
Red Bull-baas Marko vol lof over beide coureurs

Aanhouding voor vernielingen wijk Maassluis

De politie heeft zondagmorgen een 17-jarige jongen in zijn woning in Maassluis opgepakt naar aanleiding van vernielingen en openlijke geweldpleging in de Burgemeesterswijk. Hij wordt ervan verdacht ruiten van woningen te hebben ingegooid.

Afgelopen maand veroorzaakte een groep jongeren onrust in de wijk. Er werden gemeente-eigendommen vernield, auto's van bewoners stukgemaakt, ramen van huizen ingegooid en er zou sprake zijn van intimidatie en uitlokken van ruzie. Dinsdag kondigde burgemeester Edo Haan van Maassluis een noodverordening van twee weken af in de onrustige wijk.

Agenten stelden een onderzoek in, spraken met getuigen en hielden een buurtonderzoek. In het onderzoek kwam de 17-jarige jongen in beeld, aldus de politie zondag. Behalve het ingooien van ruiten van woningen wordt ook zijn rol bij andere incidenten onderzocht. Hij zit vast en wordt verhoord.

Aanhouding voor vernielingen wijk Maassluis
Aanhouding voor vernielingen wijk Maassluis (Foto: ANP)

Veel belangstelling Weekend van de Wetenschap

Meer dan 150.000 mensen hebben dit weekend een van de 1500 activiteiten bezocht tijdens het Weekend van de Wetenschap. Dat werd op 275 locaties door heel Nederland gehouden.

Dit jaar opende een recordaantal bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks)instellingen en musea hun deuren om het publiek te laten kennismaken met de wereld van wetenschap en technologie. Bezoekers konden onder meer meedoen aan een onderzoek naar hallucinaties bij het UMC Utrecht Hersencentrum, alle facetten van de melkveehouderij bekijken of uitleg krijgen over de werking van telescopen.

Veel belangstelling Weekend van de Wetenschap
Veel belangstelling Weekend van de Wetenschap (Foto: ANP)

Wolff: "Straf Rosberg complete onzin"

Mercedes-topman Toto Wolff was niet te spreken over de beslissing van de stewards om Nico Rosberg een straf te geven naar aanleiding van het incident met Kimi Raïkkönen. Rosberg probeerde de Fin in de tweede bocht in te halen, maar moest van ver komen. Hij schoot rechtdoor, waarbij hij de zijkant van de Ferrari aantikte. Van de stewards kreeg Rosberg een tijdstraf van tien seconden, die door zijn voorsprong zonder gevolgen bleef.

"Rosberg reed een fantastische race en vocht zich terug richting de derde plaats, zonder fouten te maken en er valt dan ook verder niets op aan te merken. Die straf is complete onzin Ik heb geen behoefte hier de nadruk op te leggen, omdat wij Lewis vandaag hebben laten vallen. Dat is iets waar we ons mee bezig moeten houden en niet het zeuren over een onterechte straf die zonder gevolgen bleef."

Volgens Wolff gaat de beslissing van de stewards in tegen eerder gemaakte afspraken omtrent het bestraffen van coureurs: "Een aantal maanden geleden besloten we met zijn allen dat we steviger wilden racen en dat als het niet 100% duidelijk was wie de schuldige was wanneer er iets fout ging, we ze zouden laten racen. Anderen mogen er van mij over oordelen, het is voor mij geen prioriteit."

Voor Kimi Raïkkönen was het wel duidelijk wie de schuldige was: "Ik stuurde in en zag toen een flits door mijn spiegels en ik moest uitwijken naar rechts, want anders was die bocht voor ons allebei het eindstation geweest. Ik had wat schade aan mijn bodemplaat en dat hielp natuurlijk niet. Hij werd bestraft maar het leverde verder niets meer op. Dit was voor ons ook gewoon het maximale vandaag."

Verstappen niet teleurgesteld ondanks gemiste kans overwinning

Verstappen kan ondanks zijn pech met een tevreden gevoel terugkijken naar de race van vandaag. De Red Bull-coureur kwam in de eerste bocht in het gedrang terecht, waardoor hij enkele posities verloor. Dankzij een fraaie actie op Jenson Button en door twee snelle inhaalacties op Kimi Raïkkönen en Sergio Perez na de virtual safetycar, wist hij weer op te klimmen tot achter zijn teamgenoot, waar hij uiteindelijk ook de race zou eindigen. Toch had er meer ingezeten: "Nadat ik in de eerste bocht achterop raakte, heb ik de hele race voluit moeten gaan. Ik had de race kunnen winnen, maar het is niet zo dat het gevoel van een tussen de vingers door gegelipte overwinning overheerst."

De schuldige van de startcrash was volgens Verstappen overduidelijk Sebastian Vettel: "De wedstrijd begon goed, met een goede start, maar na de start kwam er ineens een rode auto tussendoor geschoten. Ik begrijp dat je misschien een betere start hebt, maar om dan zó binnendoor te komen. Het heeft mijn race gecompromitteerd. Daarna ging het wel steeds beter. Kimi zat niet op te letten bij het einde van de eerste virtual safety car, dus die had ik meteen te pakken. Daarna hebben we de andere auto's ook snel ingehaald. De snelheid was goed en ik reed het gat naar Ricciardo snel dicht. Maar als je dan binnen een seconde komt, dan kom je er heel moeilijk voorbij. Toen zijn we overgegaan op een andere strategie, en dat zag er goed uit."

Verstappen ging tijdens een tweede virtual safetycar vroeg naar binnen, terwijl de concurrentie door bleef rijden. Zelf had hij het gevoel dat hij Lewis Hamilton kon pakken. De Nederlander ging na de pitstops van het tweetal voor hem even aan de leiding, maar moest al vrij snel wederom naar binnen voor een setje harde banden. "Toen we overstapten op de harde band, was het het plan om tot het einde te gaan. En die strategie zou werken, maar toen kwam na een mooi gevecht met Daniel nog een virtual safety car. Dat was wel een mooi gevecht: het was bij die snelheid moeilijk om hem in mijn spiegels te zien, maar we hebben heel veel respect voor elkaar, dus we gaven elkaar voldoende ruimte. Als het iemand anders was geweest, had ik hem waarschijnlijk wel laten staan. Ik had op dat moment nieuwere banden en uiteindelijk zou ik er voorbij zijn gekomen. Ik zat binnen DRS afstand en had ik de race kunnen winnen, dus toen de safety car situatie kwam was dat wel even balen."

"Toen we samen naar binnen kwamen, had ik geen nieuwe banden meer en hij wel. Ik geef nooit op, en heb toen nog wel het gat dichtgereden, maar ook toen gold weer dat als je binnen een seconde komt, het heel erg moeilijk wordt omdat de banden dan snel te heet worden." De beide teamgenoten kregen geen teamorders opgelegd, bevestigt Verstappen: "Het team heeft gezegd: 'jullie zijn vrij om te racen', maar als je achter ligt en op oudere banden rijdt, dan wordt het moeilijk om dat nog om te draaien. Als je op kop ligt met oudere banden, dan kun je het nog controleren. Maar zo was het heel moeilijk. Het is jammer dat de safety car situaties zo vielen, maar dat is racen: dat hoort erbij. Het is een heel goed resultaat voor het team."

Na afloop van de race op het podium mocht Verstappen een slok champagne uit de schoen van Ricciardo proeven: "Hoe smaakt drinken uit de schoen van Daniel? "Erg goed: een mooie combinatie van zweet en champagne!"

Verstappen is niet teleurgesteld ondanks een gemiste overwinning
Verstappen is niet teleurgesteld ondanks een gemiste overwinning

Haas F1 Team krijgt flinke boete voor loslaten wiel Gutierrez

Het Haas F1 Team heeft een boete van €5000 opgelegd gekregen voor het loslaten van het linkervoorwiel van Esteban Gutierrez tijdens de Grand Prix van Maleisië. In de slotfase van de race ging de Mexicaan naar binnen, maar door een mechanisch defect liet het wiel los midden op het circuit. Kimi Raïkkönen reed op dat moment vlak achter Gutierrez en kon van geluk spreken dat hij niet geraakt is.

Volgens de stewards viel zowel Gutierrez als de pitcrew niks te verwijten. Gutierrez kon niet weten dat zijn auto op een onveilige manier rondreed en de pitcrew had het wiel strak tegen de wagen gemonteerd. Door een mechanisch defect zat het wiel echter niet goed vast. Ook voldeed de wagen aan alle eisen die de FIA eraan stelt. Omdat het loslaten van het wiel serieuze veiligheidsrisico's met zich meebrengt, kwamen de stewards tot de conclusie dat de wagen op een onveilige manier de baan is opgestuurd. Ook moet een afgevaardigde zich melden bij de FIA om tekst en uitleg te geven.

Vettel ontvangt gridstraf voor Suzuka na startcrash

Sebastian Vettel heeft voor de Grand Prix van Japan een gridstraf van drie plaatsen gekregen. De Duitser is bestraft voor het incident in de eerste bocht, waarbij hij Nico Rosberg raakte. Rosberg spinde en moest de race van achteraan beginnen, Vettel moest opgeven met een gebroken wielophanging. De botsing werd volgens de stewards veroorzaakt door een fout van Vettel bij het ingaan van de bocht en zien hem dan ook als de schuldige.

"Nadat de stewards uitgebreid de beelden terug hebben gekeken en hebben gesproken met de rijder in kwestie, is er geconstateerd dat hoewel alle auto’s die betrokken waren bij het incident relatief dezelfde snelheid hadden, de bestuurder van auto nummer 5 een kleine fout maakte bij het insturen van Bocht 1 wat uiteindelijk tot de aanvaring met auto 6 leidde," aldus de stewards in een verklaring. "Als gevolg kwam auto 6 achterstevoren te staan waardoor deze meerdere plekken verloor. Dit was de schuld van de bestuurder van auto 5, die daarvoor wordt bestraft wegens het veroorzaken van een aanrijding."

Vettel zelf beschouwde de aanvaring als een race-incident. Volgens de Ferrari-coureur remde hij op dezelfde plek als Max Verstappen - die flink werd opgehouden door het incident - en hadden ze allebei met gemak de bocht kunnen halen. De andere lijn van Rosberg zou de reden zijn dat de twee elkaar raakten: "Nico besloot alleen een andere lijn te nemen. Hij zat ervoor dus hij heeft er niks mee te maken en hoeft ook geen rekening te houden met wat mensen achter hem doen."

Verstappen kon zich echter niet vinden in de verklaring van Vettel: "Hij dook gewoon naar de binnenkant en remde veel te laat, waarna hij Rosberg gewoon ramde. Ik moest uitwijken en dat compenseerde ook mijn race. Ik zag hem al in mijn spiegels. Hij wil de race in de eerste bocht winnen, wat natuurlijk belachelijk is. Het was toch al enorm krap, als je dan nog eens laat remt en in probeert te sturen weet je dat je wielen gaan blokkeren."

Naast de gridstraf kreeg Vettel ook twee licentiepunten, wat zijn totaal van de afgelopen twaalf maanden op vier brengt.

Vettel zelf noemde de botsing een race-incident
Vettel zelf noemde de botsing een race-incident

Golfer slaat bal in jaszak official

De Ryder Cup is in volle toeren en Team USA en Team Europa zijn in felle strijd verwikkeld. Toch was er zaterdag een wat luchtiger moment, dankzij Sergio Garcia. De Spanjaard, spelend met Rafa Cabrera-Bello, sloeg tegen de Amerikanen Patrick Reed en Jordan Spieth een wel heel bijzondere bal.

Op de vijfde hole van de baan sloeg Garcia af, maar hij raakte de bal behoorlijk verkeerd. De slag belandde ruimschoots buiten de fairway, maar toch kon Garcia er wel om lachen: de bal kwam namelijk terecht in de jaszak van een van de officials die bij de baan stonden. Na wat lachen moest er toch verder gespeeld worden. Cabrera-Bello mocht een zogeheten free drop nemen - de bal laten vallen vanaf de positie van de jaszak - en het duo kon hun weg vervolgen. Een filmpje van het 'incident' is hier te zien.

Van der Mark 5e in World Superbike Magny-Cours

Michael van der Mark heeft de tweede World Superbike-race op het circuit van Magny-Cours afgesloten als vijfde. De Nederlandse Hondarijder vocht lang om plek vier, maar moest die positie uiteindelijk nog opgeven.

Van der Mark kende een prima start en hield zijn zesde plek vast. Voor hem vochten Nicky Hayden en Leon Camier een hevig duel uit en daar kon de Nederlander van profiteren, waardoor hij twee plekken opschoof. Voorin werd de kop gepakt door de Kawasaki's van Jonathan Rea en Tom Sykes, met Chaz Davies achter zich aan.

Van der Mark en Camier gingen flink de strijd met elkaar aan om de vierde plek, wat de Nederlander uiteindelijk leek te winnen. Voorin reed het leidende drietal al snel weg van de rest, met Sykes op kop. Hij sloeg een gat, maar zodra Rea zich voorbij Davies had gewerkt kon hij de aansluiting bij zijn teamgenoot weer vinden.

De Kawasaki's begonnen om de zege te vechten en dat resulteerde in langzamere rondetijden, waardoor Davies weer aan kon sluiten. Op zijn Ducati wachtte hij geduldig af tot zijn Britse landgenoten het met elkaar aan de stok zouden krijgen en dat duurde niet lang: vijf ronden voor het einde profiteerde Davies handig van het gevecht en ging hij binnendoor naar de leiding.

Van der Mark had zijn vierde plek ondertussen in moeten leveren aan Camier, die op zijn MV Agusta een heerlijk tempo te pakken had. Voorin was Davies niet meer bij te houden, terwijl Rea en Sykes om de tweede plek vochten. Kampioenschapsleider Rea won dat duel, Sykes werd derde, Camier kwam als vierde over de streep en Van der Mark werd vijfde. De Nederlander verstevigde wel zijn vierde plek in het WK.

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Ajax heeft in de Eredivisie het traditioneel lastige duel tegen FC Utrecht met 3-2 gewonnen. De Amsterdammers kwamen in eigen stadion in de eerste helft met 0-1 achter, maar vlak na rust kwam de ploeg van Peter Bosz dankzij een eigen goal terug in de wedstrijd. Daarna was Ajax de bovenliggende partij, al bleef het spannend tot het eind. Dankzij de zege klimmen de Amsterdammers naar plek twee op de ranglijst met negentien punten uit acht duels. Utrecht is vijftiende met slechts zes punten.

AFC Ajax

3 - 2

FC Utrecht

47' Leeuwin (e.d.)
79' Schöne (pen)
87' Ziyech
  27' Conboy
90' Van der Maarel
 
Gele kaart: Klaassen (AFC Ajax), Janssen, Conboy, Ayoub, Amrabat, Barazite, Haller, Strieder (FC Utrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47.243
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven (Bazoer/74, Riedewald/86)
Klaassen
Schöne
Ziyech
Traoré
Dolberg (Cassierra/80)
Younes
  Ruiter
Troupée
Leeuwin
Janssen
Conboy
Amrabat
Strieder (Ludwig/86)
Barazite (Van der Maarel/90)
Ayoub
Zivkovic (Joosten/57)
Haller

54% van de SP-ers zou op Rutte stemmen...

... als ze voor het premierschap de keuze hebben tussen Mark Rutte en Geert Wilders. Bij de vorige verkiezingen in 2012 behaalden zowel PvdA als VVD uiteindelijk veel meer zetels dan verwacht door de strijd om het premierschap tussen Mark Rutte en Diederik Samsom. Maurice de Hond vroeg zijn panel naar hun stemgedrag als een dergelijke tweestrijd zich opnieuw zou voordoen.

Maurice de Hond legde zijn panel de volgende vraag voor: "Als u zou moeten kiezen wie premier moet worden en het gaat tussen deze twee, naar wie gaat dan uw voorkeur uit?" De hierna genoemde percentages zeggen dus niets over strategisch stemgedrag, maar wel over de voorkeur voor een bepaalde minister-president. 

Zou er wederom een tweestrijd ontstaan tussen Rutte en Samsom, dan kan de PvdA slechts rekenen op op steun vanuit linkse hoek. Zo heeft van de GroenLinksstemmers 70% graag Diederik Samsom als premier, en 17% Mark Rutte. Bij de SP is dat 40% om 13% en bij 50Plus 49% om 16% in het voordeel van de VVD-leider. Opvallend is dat 9% van de PvdA-stemmers aangeeft op Mark Rutte te stemmen!

Als de PvdA Lodewijk Asscher als lijsttrekker zou opvoeren, dan kan die vanuit alle kanten op meer steun rekenen, behalve van de VVD uiteraard. Ook onder PvdA-stemmers gooit Asscher hogere ogen. Zelfs 24% van de PVV-stemmers ziet in de huidige minister van Sociale Zaken een betere minister-president dan in Mark Rutte, en ook onder 50Plussers doet hij het goed. GroenLinks-voorman Jesse Klaver lijkt weinig potten te kunnen breken tegen de huidige premier.

Opvallende scores zijn er te zien als de premiersstrijd gaat tussen Geert Wilders en Mark Rutte. Wilders' eigen achterban uitgezonderd spreken alle panelleden een voorkeur uit voor Mark Rutte. Zelfs 94% van de PvdA-kiezers prefereert Rutte boven Wilders, en ook 54% van de SP-stemmers. Toch komt Wilders bij die partij nog relatief hoog: 22% heeft juist wel weer een voorkeur voor een PVV-premier. Dat geldt ook voor 26% van de 50Plus-achterban, maar verder komt de PVV-leider bij geen enkele partij boven de 5%. 

Mocht de PVV de grootste partij worden bij de verkiezingen in maart, dan zou Geert Wilders dus zeker niet de premier van alle Nederlanders worden. Bij de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond was verder geen enkele verschuiving te zien ten opzichte van vorige week.

Maurice Hond peiltMaurice de Hond peilt: Rutte premierfavoriet tegen Asscher, Wilders en anderen.

'Kate Moss regelt scheiding zonder rechter'

Kate Moss is officieel gescheiden van Jamie Hince. De scheiding is eerder dit jaar geregeld, vertelden ingewijden aan de Daily Mirror. Kate en Jamie gingen bijna achttien maanden geleden uit elkaar.

"Ze hebben een tijdje geleden overeenstemming bereikt", zo klapt een bron uit de school over de scheiding. "Geen van beiden wilde er een spektakel van maken. Ze hebben de scheiding weten te regelen zonder een publieke juridische strijd."

Kate, die voor haar huwelijk met Jamie al rijker was dan de rocker, zou het merendeel van haar fortuin hebben mogen houden. Jamie heeft wel enkele waardevolle voorwerpen gekregen die hij en het model tijdens hun huwelijk kochten, waaronder een paar schilderijen.

Kate en Jamie, gitarist van The Kills, waren sinds 2007 samen en trouwden in de zomer van 2011. Vorig jaar zomer werd duidelijk dat het huwelijk op de klippen was gelopen. De twee zouden al langer problemen hebben, onder meer omdat Kate jaloers was op de vele vriendschappen met andere vrouwen van Jamie.

'Kate Moss regelt scheiding zonder rechter'
'Kate Moss regelt scheiding zonder rechter' (Foto: BuzzE)

Deutsche Bank aangeklaagd in ItaliŽ

Deutsche bank is dit weekend officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het derivatenschandaal bij het Italiaanse Banco Monte dei Paschi di Siena. Daarmee heeft het geplaagde financiële concern er weer een nieuwe kopzorg bij.

Een rechter in Milaan heeft het verzoek van de Italiaanse justitie om een strafzaak in gang te zetten tegen Deutsche Bank, een medewerker van het concern en vijf oud-bestuurders toegewezen. Ook enkele oud-bestuurders van de Japanse zakenbank Nomura en Monte dei Paschi zelf moeten voor de rechter verschijnen. Bij Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld, zouden tussen 2008 en 2012 via ingewikkelde financiële constructies forse verliezen zijn gemaskeerd.

Deutsche Bank is een van de belangrijkste financiële concerns ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. Dit zorgde de afgelopen week ook voor veel onrust op de beurzen.

Deutsche Bank aangeklaagd in Italië
Deutsche Bank aangeklaagd in Italië (Foto: ANP)

Jan Smit niet opgewassen tegen Shawn Mendes

Jan Smit is zijn eerste plek in de Album Top 100 alweer kwijt. De Volendammer kwam vorige week nog binnen op 1 met zijn jubileumplaat 20, maar moet deze week plaatsmaken voor Shawn Mendes.

Het tieneridool uit Canada verovert met zijn tweede plaat Illuminate de toppositie. Het is de eerste keer dat Shawn de Album Top 100 aanvoert, zijn vorige album Handwritten kwam niet verder dan de vijfde plek.

Jan Smit zakt een plekje en eindigt op de tweede plek. Hij blijft Kinderen voor kinderen net voor; die nieuwe plaat Voor altijd jong! - 37 komt binnen op de derde positie. In de top tien van de Album Top 100 staan deze week vijf nieuwe binnenkomers. Een daarvan is Bruce Springsteen, die met Chapter And Verse voor de 22e keer te vinden is in de hoogste regionen van de albumlijst.

Album Top 10 week 40

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Shawn Mendes - Illuminate

2. (1) Jan Smit - 20

3. (-) Kinderen voor kinderen - Voor altijd jong! - 37

4. (2) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2

5. (-) Bruce Springsteen - Chapter And Verse

6. (-) Marillion - F.E.A.R.

7. (-) Passenger - Young As The Morning Old As The Sea

8. (4) Rotterdam Airlines - Gate 16

9. (3) Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree

10. (6) Drake - Views

Jan Smit niet opgewassen tegen Shawn Mendes
Jan Smit niet opgewassen tegen Shawn Mendes (Foto: BuzzE)

Volkswagen ruim miljard kwijt aan dealers VS

Volkswagen is 1,2 miljard dollar, omgerekend 1,1 miljard euro, kwijt aan de schikking die de autobouwer eind augustus heeft getroffen met 652 Volkswagendealers in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de financiële details van de deal die dit weekend naar buiten zijn gekomen.

Het geld is bedoeld als compensatie voor de autodealers, die door het dieselschandaal bij Volkswagen al een jaar lang met problemen kampen. Zo zijn auto's met vervuilende dieselmotoren uitgesloten van verkoop. Daarnaast moet worden opgebokst tegen imagoschade, wat de verkopen ook geen goed doet.

Met de schikking is het totale bedrag dat het Duitse autoconcern kwijt is aan schadevergoedingen in de VS inmiddels opgelopen tot 16,5 miljard dollar. Eerder kwam Volkswagen onder meer al een miljardenschikking overeen voor de compensatie van gedupeerde Amerikaanse automobilisten. De deals moeten nog wel door een rechter worden goedgekeurd.

Volkswagen ruim miljard kwijt aan dealers VS
Volkswagen ruim miljard kwijt aan dealers VS (Foto: ANP)

'EU: Google moet opdringen Android staken'

De Europese Commissie is van plan Google te bevelen te stoppen met het betalen van smartphonemakers om vooraf Google Search exclusief op hun toestellen te installeren. Doet het bedrijf dat niet, dan kan Google een flinke boete tegemoetzien, meldt persbureau Reuters op basis van een EU-document.

Het ruim 150 pagina's tellende document werd vorige week naar klagers gestuurd voor feedback. In april ontving Google al een versie waarin de Europese Commissie het bedrijf ervan beschuldigt de dominante positie van het mobiele besturingssysteem Android te misbruiken om concurrenten buiten te sluiten.

De Europese toezichthouders voor mededinging willen de Amerikaanse techgigant nu gaan opdragen te stoppen met betalingen of het geven van kortingen aan fabrikanten van mobiele telefoons in ruil voor het vooraf installeren van de Play Store van Google in combinatie met Google Search. De toezichthouders willen ook voorkomen dat Google smartphonemakers dwingt zijn merkgebonden apps vooraf te installeren als de fabrikanten hierdoor minder goed gebruik kunnen maken van op Andriod gebaseerde concurrerende besturingssystemen. Google kan bedrijven niet straffen of bedreigen als ze niet willen instemmen met zijn voorwaarden, zo zou in het document staan.

Klacht
Het onderzoek van de Europese Commissie werd gestart na een klacht die in 2013 werd ingediend door FairSearch, een lobbygroep die wordt ondersteund door bedrijven die zich ervan willen verzekeren dat ze niet worden benadeeld door de marktdominantie van de zoekmachine.

Google zou volgens het document een flinke boete tegemoet kunnen zien, aangezien de praktijken, die in januari 2011 van start gingen, nog steeds voortduren. "De commissie is van plan de boete op zo'n hoogte vast te stellen, dat daarvan een voldoende afschrikkende werking uitgaat."

Goed voor concurrentie
Google heeft laten weten ernaar uit te zien de Europese Commissie te tonen dat de onderneming het Android-model zo heeft ontworpen dat het goed is voor zowel de concurrentie als consumenten.

De commissie, die Google er ook van beschuldigt de eigen winkeldiensten te bevoorrechten ten koste van die van rivalen, kan de techreus daarnaast ook in die zaak een boete opleggen, zo heeft Reuters verder vernomen. Google moet mogelijk concurrerende winkeldiensten op dezelfde manier classificeren als de eigen diensten.

'EU: Google moet opdringen Android staken'
'EU: Google moet opdringen Android staken' (Foto: BuzzT)

'Superbiatlete' geboren

Biatlete Darya Domracheva is zaterdag in Minsk bevallen van een dochtertje. De Wit-Russische en haar dochter maken het beiden goed. Het meisje heeft van zowel biatleten als biatlonfans wereldwijd al bijnamen als 'superbiatlete' en 'biatlonmonster' gekregen en dat heeft alles te maken met de ouders van het kind.

Domracheva is dit jaar getrouwd met biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen, de vader van het kind. De twee hebben bij elkaar nogal een erelijst en dus wordt gekscherend verwacht dat hun kind een van de meest getalenteerde sporters ooit is. De 30-jarige Domracheva won in 2014 in Sochi drie gouden individuele medailles op de Olympische Spelen, is tweevoudig wereldkampioene, won 25 World Cup-wedstrijden en pakte in 2014-2015 de eindzege in de World Cup.

Haar man is volgens velen de beste biatleet aller tijden en zonder twijfel de meest succesvolle ooit. De 42-jarige Koning Biatlon, nog altijd actief en behorend tot de wereldtop, won acht gouden olympische medailles - naast vier keer zilver en één keer brons. Daarnaast veroverde hij maar liefst twintig wereldtitels en nog eens veertien zilveren en tien bronzen WK-medailles. Zijn aantal van 94 individuele World Cup-zeges is ongeëvenaard en tussen 1997 en 2009 won hij maar liefst zes keer het eindklassement in de World Cup. 

Roda JC-speler Brouwers (34) stopt per direct

Roel Brouwers (34) is per direct gestopt met profvoetbal. De verdediger keerde afgelopen zomer na succesvolle jaren bij Borussia Mönchengladbach terug bij Roda JC, maar kon daar niet aan de hoge verwachtingen voldoen. De beslissing van Brouwers om te stoppen nam hij volgens de clubwebsite op eigen initiatief en directie en technische start respecteren het besluit. 

Brouwers maakte zijn profdebuut in het seizoen 2001/2002 bij de club uit Kerkrade. Hij verruilde Roda JC in 2005 voor het Duitse SC Paderborn 07, dat hem twee jaar later naar Borussia Mönchengladbach zag vertrekken. In 2008 promoveerde Brouwers met deze club naar de Bundesliga en kende daar mooie jaren. De verdediger speelde met BMG negen wedstrijden in de Europa League en zelfs één in de Champions League.

Brouwers keerde dit seizoen transfervrij terug bij Roda JC, maar hij raakte al snel zijn plek kwijt in het elftal van trainer Yannis Anastasiou. Zaterdagavond in de met 0-1 verloren partij tegen N.E.C. Nijmegen bleef de Heerlenaar ondanks een blessure van collega-verdediger Frederic Ananou negentig minuten op de bank. Het besluit om te stoppen had Brouwers al genomen zo laat hij Voetbal International weten. 

"Afgelopen maandag heb ik de knoop doorgehakt", aldus Brouwers tegen VI. "Dit is niet iets wat je in één nacht beslist, het speelde al langer. Ik heb dit besluit genomen omdat ik heel veel last heb van kleine pijntjes, die ervoor zorgen dat ik niet kan brengen wat ik wil én ook moet van mezelf. Daarom heb ik besloten dat het beter is voor mezelf, de club en het team om niet door te gaan."

"Ik had er heel veel zin in om weer voor de club te spelen, wilde er een heel mooi jaar van maken. Mede door mijn fitheid is dat dus niet gelukt, helaas. Maar ik heb een fantastische carrière gehad, waar ik trots op mag zijn." Brouwers zal waarschijnlijk een andere rol binnen Roda JC gaan bekleden. "Dat is wel de insteek, van mij sowieso. Alleen weet ik nog niet in welke rol, dat is nog open. Ik zie mezelf niet echt als een trainer. Daarover ga ik nog wel in gesprek met de club. Voorlopig ga ik het even rustig aan doen, proberen helemaal fit te worden. En genieten met de familie."

Roel Brouwers keerde terug bij Roda JC, zonder succes. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Roel Brouwers keerde terug bij Roda JC, zonder succes. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Verjaardag eindigt in vecht- en steekpartij

Een verjaardagsfeest in Rotterdam is in de nacht van zaterdag op zondag uitgedraaid op een vecht- en steekpartij. Een 18-jarige man uit Ridderkerk werd daarbij neergestoken en moest voor verwondingen in zijn nek en in een van zijn oksels in het ziekenhuis worden behandeld.

De politie hield een 31-jarige Rotterdammer als verdachte aan.

Agenten troffen een chaotisch tafereel aan toen ze even na middernacht te hulp waren geroepen op het verjaardagspartijtje aan de Valkenburgsingel in de Maasstad. Uit verklaringen van de - volgens de politie veelal beschonken - aanwezigen bleek dat een van de gasten zich beledigend zou hebben uitgelaten tegenover aanwezige vrouwen en handtastelijk zou zijn geweest. Toen de man door de aanwezigen werd gevraagd te vertrekken, ontstond een flinke vechtpartij.

De aangehouden verdachte is niet de aanstichter van de problemen, aldus de politie.

Verjaardag eindigt in vecht- en steekpartij
Verjaardag eindigt in vecht- en steekpartij (Foto: ANP)

Keeper stopt penalty en de rebound en de rebound

De Franse keeper Jean-François Bedenik kende zaterdag een prima moment. De 37-jarige speler van Vannes speelde met zijn club in de vijfde divisie in Frankrijk tegen TA Rennes, dat op een bepaald moment een penalty kreeg.

Bedenik had de nodige engeltjes op zijn schouder: de penalty raakte de paal en werd via het hoofd van de keeper buiten het doel gewerkt. Vervolgens kopte de nemer van de penalty de bal nog eens op doel, tegengehouden door Bedenik's voet, waarna iemand anders nog een poging deed en eveneens op de onklopbare doelman stuitte. 

Geluk? Fantastische reddingen? Of een combinatie van beiden? Oordeel zelf:

'Angelina neemt nog meer advocaten in de arm'

Angelina Jolie heeft nog eens twee advocaten ingehuurd om haar scheiding van Brad Pitt te regelen. Volgens TMZ houden ook Pierce O'Donnell en Bert Fields zich sinds kort bezig met de scheiding.

Fields, die eerder sterren als Michael Jackson en Tom Cruise bijstond, en O'Donnell hebben volgens de entertainmentsite veel ervaring met grote rechtszaken. Angelina en Brad proberen hun scheiding vooralsnog buiten de rechtszaal te regelen, vrijdag gingen beiden akkoord met een eerste tijdelijke regeling.

Angelina's advocatenteam staat onder leiding van Laura Wasser. Zij was ook de raadsvrouw van onder anderen Johnny Depp, Ashton Kutcher en de zusjes Kardashian. Wasser, die gespecialiseerd is in grote scheidingen, stond Angelina bovendien bij toen ze in 2003 scheidde van Billy Bob Thornton.

'Angelina neemt nog meer advocaten in de arm'
'Angelina neemt nog meer advocaten in de arm' (Foto: BuzzE)

Buschauffeur mishandeld wegens eindbestemming

Twee mannen hebben zaterdagavond in Lemmer (Friesland) een 52-jarige buschauffeur mishandeld. De reden: de bus had niet de eindbestemming waar zij naar toe wilden.

Het duo zei tegen de chauffeur dat ze naar Groningen wilden. Toen de bestuurder van de bus vertelde een ander eindpunt te hebben werd hij bespuugd en geslagen.

De chauffeur kon het tweetal met moeite uit de bus werken en waarschuwde de politie. Die hield het tweetal even later elders in Lemmer aan.

Buschauffeur mishandeld wegens eindbestemming
Buschauffeur mishandeld wegens eindbestemming (Foto: ANP)

Britse premier: begin vertrek EU voor april

De Britse premier Theresa May heeft zondag op het congres van haar Conservatieve Partij in Birmingham gezegd dat ze de EU eind maart formeel op de hoogte stelt van het vertrek van haar land uit de Europese Unie (brexit).

May zei dat haar regering de brexit zal doorzetten en er een succes van zal maken. Niet alle Conservatieven denken dat dat kan. Maar de belangrijkste Conservatieve voorstanders van lidmaatschap van de EU, ex-premier David Cameron en voormalig minister van Financiën George Osborne, laten hun gezicht niet zien op het congres, volgens Engelse media.

Om de EU daadwerkelijk te verlaten moet een lidstaat de Europese Raad, dus de top van de EU en de leiders van de overige lidstaten, formeel op de hoogte stellen van het voornemen uit de unie te stappen. Het Verdrag van Lissabon (2007) bepaalt in artikel 50 dat de partijen dan in twee jaar moeten regelen hoe ze verder gaan. Lukt dat niet, dan vervalt in beginsel het lidmaatschap van het land dat weg wil.

Velen in en buiten het Verenigd Koninkrijk vrezen dat de onderhandelingen langer gaan duren. Dan zouden de Britten in een juridisch luchtledig vallen. Er was daarom in Londen geen haast om officieel de brexit aan te kondigen. Het is al honderd dagen geleden dat een kleine meerderheid in een referendum voor het vertrek uit de EU stemde. Het kostte onder anderen Cameron zijn baan en May volgde hem in juli op.

May heeft zaterdag al in Britse media gezegd dat ze in het voorjaar het parlement wil voorleggen de wet op de Europese Gemeenschappen uit 1972 af te schaffen.

Britse premier: begin vertrek EU voor april
Britse premier: begin vertrek EU voor april (Foto: ANP)

Fun met Funda#29: basis op Mars

In Nunspeet is een glazen bunker te koop. Mocht je een miljoen over hebben dan zou je hierin kunnen gaan oefenen voor een langdurig verblijf op Mars of wellicht een nieuw seizoen van "de gouden kooi" opnemen. Het is een opvallende glazen gebouw op ruim een hectare grond, gebouwd in 1990, met 8 kamers waarvan 4 slaapkamers, 2 badkamers en 1 toilet in een bosrijke omgeving. De makelaar legt graag een onopvallend boek of handdoekje neer en houd van overdreven kleuren in zijn foto's. Als je ervan houd is het vast heel mooi wonen.

Opnieuw fraude door lokaal PvdA-bestuurslid

De PvdA in Hoorn heeft aangifte gedaan tegen de penningmeester van de partij in die plaats omdat hij geld van de partij heeft gebruikt voor andere doeleinden dan de partij. Ook zouden er betalingen zijn verricht aan personen die niets met de partij te maken hebben.

De partij wil niet reageren op de kwestie gedurende het onderzoek, maar het zou gaan om een bedrag van 10.000 euro. De frauderende penningmeester heeft onmiddellijk zijn lidmaatschap opgezegd. Er wordt uitgezocht waar het geld gebleven is.

Het is bepaald niet de eerste keer dat er PvdA-bestuursleden creatief met geld omgaan. In Vlaardingen werd er 64.000 euro gestolen van een gehandicapte door een raadslid, in Oldenzaal stal een raadslid van zowel een gehandicaptenorganisatie als een paardenfokvereniging, en in Utrecht werd in 2013 het Straatnieuws opgelicht voor een bedrag van 45.000 euro.

F1: Uitslag Grand Prix van MaleisiŽ

Daniel Ricciardo heeft verrassend de Formule 1 Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. Na een spannende slotfase op het circuit van Sepang bleef de Australiër Red Bull-teamgenoot Max Verstappen voor. Kampioenschapsleider Nico Rosberg eindigde als derde, terwijl teamgenoot Lewis Hamilton vanuit leidende positie uitviel.

Hamilton mocht op het circuit van Sepang van poleposition starten en greep meteen de leiding. Daarachter sloot Rosberg aan, terwijl Verstappen en Sebastian Vettel zij aan zij lagen voor plek drie. In de eerste bocht raakten Verstappen en Vettel elkaar, waarna Vettel Rosberg aantikte die spinde en vanuit laatste positie weer verder kon. Dit gold niet voor Vettel die een gebroken wielophanging bij zijn linker voorwiel opliep en de eerste uitvaller werd.

Hamilton sloeg door dit gevecht een klein gaatje met Ricciardo, die geprofiteerd had, Sergio Perez, Kimi Räikkönen en Verstappen. Er werd een virtuele safety car ingesteld en direct nadat deze na twee ronden afgelopen was stoomde Verstappen in een mum van tijd door naar plek drie. De Nederlander hengelde langzaam maar zeker Ricciardo binnen en na negen ronden ging hij naar binnen voor zijn eerste stop.

Dit legde Verstappen aanvankelijk geen windeieren, want nadat alle coureurs voor hem gestopt waren leidde de Nederlander plotseling met acht seconden voorsprong op Hamilton. De Brit had echter wel veel nieuwere banden en liep in op de Nederlander die halverwege de race zijn tweede stop moest maken.

Hierna leek Hamilton in gewonnen positie te zitten, terwijl ver achter hem Ricciardo en Verstappen een gevecht kenden. De Nederlander zette een aanval in op zijn Australische teamgenoot, maar Ricciardo bleek nipt het voordeel te hebben. Vlak hierna plofte de motor van Hamilton, waarna weer een virtuele safety car was en Red Bull besloot om beide coureurs binnen te halen. Nadat het groen werd probeerde Verstappen zijn teamgenoot nog in te halen, maar slaagde hier niet meer in, waardoor Ricciardo voor Verstappen zegevierde.

Achter het Red Bull duo werd Rosberg derde. De Duitser vocht zich gedurende de race een weg naar voren en vijfde leek het maximale te zijn. Hij kreeg echter een kans om de Ferrari van Räikkönen te passeren en deed dit op onreglementaire wijze, maar ondanks de tien seconden straf die dit opleverde werd hij na het uitvallen van Hamilton derde, voor Räikkönen.

Valtteri Bottas miste gisteren het derde deel van de kwalificatie, waardoor Williams hem op een eenstopper zette. Dit leverde een vijfde plaats op, voor de Force India van Perez en de McLaren van Fernando Alonso die achteraan was gestart. Nico Hülkenberg moest genoegen nemen met plaats acht, voor Jenson Button met zijn McLaren. Het laatste punt ging naar Joylon Palmer met de Renault.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Daniel Ricciardo Red Bull 1:37:12.776
2 Max Verstappen Red Bull +2.443
3 Nico Rosberg Mercedes +25.516
4 Kimi Räikkönen Ferrari +28.785
5 Valtteri Bottas Williams +1:01.582
6 Sergio Perez Force India +1:03.794
7 Fernando Alonso McLaren +1:05.205
8 Nico Hülkenberg Force India +1:14.062
9 Jenson Button McLaren +1:21.816
10 Joylon Palmer Renault +1:35.466
11 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1:38.878
12 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
13 Felipe Massa Williams +1 ronde
14 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
15 Pascal Wehrlein Manor +1 ronde
16 Esteban Ocon Manor +1 ronde
DNF Felipe Nasr Sauber +10 ronden
DNF Lewis Hamilton Mercedes +16 ronden
DNF Esteban Gutiérrez Haas +17 ronden
DNF Kevin Magnussen Renault +39 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +49 ronden
DNF Sebastian Vettel Ferrari +56 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 288
2 Lewis Hamilton Mercedes 265
3 Daniel Ricciardo Red Bull 204
4 Kimi Räikkönen Ferrari 160
5 Sebastian Vettel Ferrari 153
6 Max Verstappen Red Bull 147
7 Valtteri Bottas Williams 80
8 Sergio Perez Force India 74
9 Nico Hülkenberg Force India 50
10 Fernando Alonso McLaren 42
11 Felipe Massa Williams 41
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 19
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 553
2 Red Bull 359
3 Ferrari 313
4 Force India 124
5 Williams 121
6 McLaren 62
7 Toro Rosso 47
8 Haas 28
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

Terugroepactie Knorr en Conimex

Door een fout in het productieproces kunnen Knorr kruidenpasta macaroni en spaghetti en alle varianten van Conimex Boemboe stukjes rubber bevatten. Vandaar dat producent Unilever heeft besloten om al deze producten terug te halen.

Het gaat om Conimex Boemboe alle varianten met een houdbaarheidsdatum vanaf 09/2017 tot en met 02/2018 en Knorr Kruidenpasta Macaroni Tradizionale en Knorr Kruidenpasta Spaghetti Bologneseook met een houdbaarheidsdatum van 09/2017 tot en met 02/2018. Alle andere Knorr en Conimex-producten zijn volgens de fabrikant veilig.

Indien je in het bezit bent van 1 van deze producten, stuur dan de kartonnen verpakking uiterlijk 21 oktober 2016 op naar

Knorr
Antwoordnummer 11103
2700 VC ZOETERMEER

Vermeld hierbij je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Een postzegel is niet nodig en je ontvangt dan een passende vergoeding.

Nederlanders in Chili vast wegens xtc

De Chileense politie heeft in 'de Operatie Holland' naar eigen zeggen een van de grootste xtc-vangsten gedaan. Twee Nederlanders zijn daarbij in de hoofdstad Santiago gearresteerd. Ze worden ervan verdacht achter de smokkel van ecstasy naar Chili te zitten en de drugs te hebben willen verkopen, meldden plaatselijke media dit weekeinde.

Bij de actie is 3 kilo xtc van hoge kwaliteit in beslag genomen. Het zou genoeg zijn geweest voor 21.000 eenheden met een mogelijke waarde van omgerekend meer dan 400.000 euro. Het onderzoek naar de xtc-bende werd gedaan in Rancagua, 100 kilometer ten zuiden van Santiago. De twee Nederlandse verdachten zijn daar naartoe gebracht en opgesloten.

Nederlanders in Chili vast wegens xtc
Nederlanders in Chili vast wegens xtc (Foto: ANP)

'Apart toilet voor migrantenkinderen'

Een particuliere school op het Italiaanse eiland Sardinië heeft langere tijd twee migrantenkinderen verplicht naar een speciaal toilet te gaan en niet naar dat waar de rest van de klas zijn behoefte doet. De school deed dit onder druk van ouders, meldde dit weekeinde de krant La Stampa.

Tal van ouders dreigden hun kinderen van de school in Cagliari te halen als de twee buitenlandse kinderen naar hetzelfde toilet zouden gaan. Ze waren bang voor uitheemse ziekten. De slachtoffers van de pijnlijk discriminerende maatregel waren een negen- en een elfjarig kind uit Egypte en uit Ethiopië. Ze zijn deze zomer uit de Middellandse Zee gered.

De school poogde de angstige ouders vergeefs op andere gedachten te brengen door met officiële medische verklaringen te komen dat de kinderen gezond zijn. Uiteindelijk heeft de rooms-katholieke school besloten de 'sanitaire Apartheid' ondanks boze ouders op te heffen. Die kinderen hebben al zo veel verschrikkelijks meegemaakt, ze moeten zich welkom voelen, aldus een medewerkster

'Apart toilet voor migrantenkinderen'
'Apart toilet voor migrantenkinderen' (Foto: ANP)

Siem de Jong: "Ik ben er bijna"

Siem de Jong hoopt zich spoedig helemaal fit te voelen. De middenvelder van PSV krijgt steeds vaker de kans van trainer Philip Cocu. PSV haalde De Jong deze zomer op huurbasis op bij Newcastle United. De oud-Ajacied hoopte weer aan spelen toe te komen in de Eredivisie. Daar voor moest hij eerst wedstrijdritme opdoen. Tegen sc Heerenveen begon hij in de basis.

"Ik ben zeker blij hier te staan en negentig minuten te hebben gespeeld", zegt hij voor de camera van FOX Sports. "Alleen jammer van het resultaat. We hebben weinig weggegeven. Tuurlijk, ze hebben gevaarlijke jongens, maar we hebben weinig weggegeven. We hebben puur aan onszelf te wijten dat we niet hebben gewonnen."

De Jong speelde de eerste wedstrijd als basisklant samen met zijn broertje Luuk. Die had een moeilijke wedstrijd en werd stevig in de tang gehouden. "Hij heeft aardig wat klappen gehad. Ik vroeg al of het goed ging, maar het viel mee."

"Ik merkte wel op het einde dat het zwaar is. Het veld, met veel regen, was vandaag natuurlijk ook zwaar. Ik ben er bijna, ik voel me goed, en op het laatste stukje explosiviteit probeer ik nog te trainen. Op het einde moeten we eigenlijk nog kunnen scoren. Dat hadden we eerder moeten doen."

Europese golfers op zoek naar 'Miracle of Hazeltime' in Ryder Cup

De golfers van de Verenigde Staten hebben Europa zaterdag opnieuw op een stevige achterstand gezet in de strijd om de Ryder Cup. De Amerikanen leiden na de tweede dag met 9,5-6,5. Europa zal een Miracle of Hazeltime nodig hebben om het toernooi voor de vierde keer op rij te kunnen winnen. 

De Miracle of Hazeltime is afgeleid van de Miracle of Medinah tijdens de Ryder Cup van vier jaar geleden. Europa kon toen een 6-10 achterstand toch nog om te buigen in een 14,5-13,5 overwinning. 

De Europese golfers begonnen de tweede dag op de Hazeltine National Golf Club in Chaska met een 5-3 achterstand. Europa kwam in de ochtend iets dichterbij door de foursomes in de ochtend met 2,5-1,5 te winnen. In de middag bij de four-balls ging het mis. Alleen Rory McIlroy en Thomas Pieters wisten hun partij te winnen, de overige partijen gingen naar de VS. 

Zondag zal het toernooi worden afgesloten met twaalf singlepartijen. De Amerikanen hebben zondag 14,5 punten nodig om de beker te veroveren op de Europeanen. Europa heeft genoeg aan veertien punten om de beker te behouden.

Circus Herman Renz terug met kerstshow

Met een spectaculair kerstcircus keert het circus Herman Renz eind december in Haarlem terug. Onder de toepasselijke naam 'Revival' is het circus van 23 tot en met 28 december een dik jaar na het faillissement weer te zien.

"Het circus heeft in Haarlem altijd veel publiek getrokken, daarom keren we hier in december voor de 25e keer terug. Het circus begint weer met een kerstshow omdat dit voor veel mensen traditioneel de periode van het jaar is om naar het circus te gaan", aldus René Duursma, algemeen directeur van de Duursma Groep. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in evenementen, heeft de bedrijfsvoering van het circus overgenomen.

Milko Steyvers, de voormalige directeur en clown, gaat ook weer optreden. Hij is verantwoordelijk voor het artistieke deel van de show. Er zullen geen wilde dieren meer te zien zijn, maar wel onder meer paarden. De details van de kerstshow maakt het circus woensdag bekend.

Het circus gaat in de zomer optreden in een kleinere tent bij al bestaande evenementen en is ook beschikbaar voor bedrijfsfeesten. "Hier is veel vraag naar en dit sluit ook beter aan bij deze tijd. Op deze manier zit er zeker toekomst in het circus. Milko is een fantastische clown, maar geen ondernemer. Daar gaan we hem nu bij helpen", aldus Duursma. Voor volgend najaar staat een tour met een grote tent gepland.

Circus Herman Renz terug met kerstshow
Circus Herman Renz terug met kerstshow (Foto: BuzzE)

Laatste jaren meer meldingen dierenleed

Het aantal meldingen over dierenleed is sinds de introductie van de dierenpolitie en meldpunt 144 fors toegenomen. In het eerste jaar na de introductie steeg het aantal meldingen met 38 procent, van 46.000 in 2011 naar 64.000 in 2012. Daarna schommelde het aantal registraties tot 2016 rond de 65.000 per jaar.

Dat becijferde Bureau Beke in een onderzoeksrapport in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De stijging is niet alleen merkbaar bij de politie, maar tegelijkertijd ook bij het Openbaar Ministerie (OM). Tussen 2012 en 2014 nam daar het aantal zaken over dierenleed met 20 procent toe. Strafrechtelijk worden de zaken afgedaan met een geldboete of taakstraf. Een op de drie zaken wordt geseponeerd.

De politie in de verschillende regio's hebben niet altijd dezelfde aandacht voor dierenwelzijn, constateert Beke. Het gaat hierbij niet meer om de dierenpolitie, waarvan er eerst vijfhonderd waren. Het gaat nu om 180 politiemensen met dierenwelzijn als taakaccent. "Omdat de politie een onmisbare schakel vormt in het signaleren van dierenleed en het aanpakken daarvan, is het van belang dat de politie de kennis over dierenwelzijn kan onderhouden".

Het rapport komt op het moment dat de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming dertig jaar bestaat. De belangrijkste verandering in dertig jaar is volgens inspecteur Ed Webers dat ze sinds 2008 de mogelijkheid hebben bestuursrechtelijk te handhaven. "Dat houdt in dat we daadwerkelijk kunnen doorpakken als wij misstanden constateren. Als een eigenaar niet zorgt voor verbeteringen, kunnen wij die dwingend opleggen, zelfs op kosten van de eigenaar", aldus Webers.

Laatste jaren meer meldingen dierenleed
Laatste jaren meer meldingen dierenleed (Foto: ANP)

'Trump kon verlies 18 jaar aftrekken'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft mogelijk achttien jaar lang nauwelijks inkomensbelasting betaald. De krant The New York Times concludeert dat op basis van Trumps belastingaangifte uit 1995. Daarin heeft de zakenman opgegeven dat hij een verlies van 916 miljoen dollar had geleden door slechte financiële deals begin jaren 90.

De krant heeft belastingexperts ingeschakeld die de regels zo uitleggen dat Trump dat verlies van 916 miljoen dollar over de daaropvolgende achttien jaar kon aftrekken op zijn belastingaangifte. Hoewel de aangiftes van Trump in de daaropvolgende jaren niet bekend zijn, hoefde de zakenman volgens de experts daardoor per jaar over 50 miljoen dollar aan inkomen geen belasting te betalen.

Trump wil zelf niet reageren op de beweringen van de krant. In een verklaring liet zijn campagneteam weten dat de Times de belastingpapieren op illegale wijze heeft verkregen en dat de krant werkt als een verlengstuk van zijn Democratische rivaal Hillary Clinton.

Trump weigert, in tegenstelling tot andere presidentskandidaten nu en in het verleden, zijn aangifte bekend te maken met als reden dat hij wordt doorgelicht door de belastingdienst. "Meneer Trump is een zeer ervaren zakenman die allereerst een verantwoordelijkheid heeft naar zijn bedrijf, zijn familie en zijn werknemers om niet meer belasting te betalen dan wettelijk noodzakelijk is", klinkt het in de verklaring. Hierin wordt benadrukt dat hij miljoenen aan andersoortige belastingen heeft betaald. "Meneer Trump kent de belastingregels veel beter dan eenieder die ooit presidentskandidaat is geweest en hij is de enige die weet hoe hij die regels moet verbeteren."

'Trump kon verlies 18 jaar aftrekken'
'Trump kon verlies 18 jaar aftrekken' (Foto: ANP)

Colombia stemt over akkoord met FARC

De bevolking van Colombia kan zich zondag uitspreken over het vredesakkoord dat president Juan Manuel Santos na jaren onderhandelen in september in Cuba heeft gesloten met de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia). De ooit op stalinistische leest geschoeide 'narcoguerrilla' heeft het einde van de Koude Oorlog overleefd dankzij drugscriminaliteit, ontvoeringen en een niets ontziende terreur die een afwijzing van het akkoord zondag logisch lijken te maken.

Maar het akkoord lijkt te worden aanvaard. Het land van bijna vijftig miljoen inwoners worstelt al veel langer dan het bestaan van de vijftig jaar oude FARC met een door geweld vrijwel ontoegankelijk binnenland. Vrede biedt niet alleen politiek, maar ook economisch een nieuwe horizon. Zelfs bevlogen bestrijders van de FARC binnen politie en strijdkrachten zien in het akkoord nieuwe kansen. Ze denken de drugscriminaliteit nu eens echt te kunnen aanpakken. De FARC beheerst naar schatting 40 procent van het terrein waar cocaïne vandaan komt en het wegvallen van de FARC zou een enorme slag betekenen voor de drugsbaronnen. Zij proberen FARC-commandanten met geld te werven, maar volgens defensieminister Villegas heeft de regering het allemaal in de hand.

Als de kiezers dat ook denken, wordt het akkoord zondag per referendum goedgekeurd. Wel moeten circa 4,5 miljoen kiezers, 13 procent van het totaal, op komen dagen, anders is het ongeldig.

Colombia stemt over akkoord met FARC
Colombia stemt over akkoord met FARC (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer.. Buien en veel wind

Welkom op deze zondag! Gisteren was het best wel een redelijke dag. De buien bleven op de Noordzee, maar het zuiden en oosten bleven wel last houden van een frontale zone net ten oosten van ons. Er waren echter ook veel gebieden met redelijk wat zon. Pas aan het einde van de dag begonnen de buien zich landinwaarts te verplaatsen.

Afgelopen nacht kan zeker in het westen en noorden behoorlijk onrustig zijn verlopen met veel en zware buien. Neerslagcijfers volgen later vandaag. 

In de ochtend breiden de buien zich langzaamaan uit over delen van de rest van het land. Toch zullen er ook plaatsen zijn die weinig of geen buien krijgen, terwijl andere regio's de ene naar de andere bui over zich heen krijgen. Erg onzeker dus. Maar lang niet iedereen houd het droog vandaag. Bij buien is onweer en hagel mogelijk. De wind is ook een belangrijke factor en neemt sterk in kracht toe. Langs de kust komt een pittige noordwester te staan van kracht 7. Op de Wadden en misschien ook langs de westkust is een kracht 8 niet uitgesloten. Bij buien zijn tevens zware windstoten mogelijk.

Vanaf morgen kan je wel drie weerberichten op één dag maken, dan is het weer gedaan met het spektakel en overheerst de rust en kalmte weer. Wel zakken de temperaturen langzaamaan naar beneden in de loop van de week.

Zon op 07:40
Zon onder 19:18
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

Het werkpaleis van Poetin in Moskou. (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian is op reis in Rusland geweest en maakte voor ons een reportage. Vandaag deel 1. Het werkpaleis van President Poetin. ( foto: Blind_Guardian.)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1187 Saladin verovert Jeruzalem.
1944 De razzia van Putten vind plaats. 650 jongens en mannen worden afgevoerd en daarvan keren er slechts 49 terug.
1981 De film Healthy gebruikt als eerste computerfiguranten.
1997 Het Verdrag van Amsterdam wordt getekend.
2013 Omdat het Britse gemenebest door Gambia als een neokoloniale instelling wordt bestempeld, stapt het land eruit. 

Tientallen gewonden door explosie Spaans cafť

Zeker zeventig mensen zijn zaterdagnacht gewond geraakt doordat een gasfles ontplofte in een drukke bar in het Spaanse Velez-Malaga. Volgens hulpdiensten zijn vijf mensen er slecht aan toe, maar is geen van de zwaargewonden in levensgevaar.

Het incident was tijdens een festival in de plaats op zo'n veertig kilometer van de toeristenstad Malaga. De oorzaak van de explosie lag volgens de Spaanse krant El Pais in de keuken van het café-restaurant. De kok kon de bezoekers op tijd waarschuwen dat er vuur was ontstaan, waardoor de meesten het pand konden verlaten zonder gewond te raken.

Hongarije stemt over vestiging asielzoekers

Hongarije gaat zondag naar de stembus om zich uit te spreken tegen de opnameplicht van vluchtelingen, zoals die binnen de Europese Unie is afgesproken.

"Wilt u dat de Europese Unie ook zonder toestemming van het parlement de verplichte vestiging van niet-Hongaarse staatsburgers in Hongarije kan voorschrijven?", is de vraag die de kiezers moeten beantwoorden. Belangrijkste voorvechter van een 'nee' is premier Viktor Orbán, die met zijn campagne het antivreemdelingensentiment in het land aanjaagt.

Hongarije vormde vorig jaar het middelpunt van de Europese vluchtelingencrisis, toen dagelijks duizenden asielzoekers het land overspoelden en in het belangrijkste treinstation van Boedapest een vluchtelingenkamp ontstond. Orbán riep de instroom een halt toe met de bouw van een hek aan de zuidgrens.

Volgens de afspraken zou Hongarije 1294 vluchtelingen moeten opnemen. Minstens de helft van de stemmers moet opdagen om het referendum rechtsgeldig te maken. De uitslag is niet bindend.

Hongarije stemt over vestiging asielzoekers
Hongarije stemt over vestiging asielzoekers (Foto: ANP)

'Daders MH17 bekend voor jaarwisseling'

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, denkt dat de namen van de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 voor het eind van jaar bekend zullen zijn. "Tegen het einde van het jaar, misschien begin volgend jaar zal de lijst van diegenen die we verantwoordelijk houden bevestigd zijn en dan moet er vervolging plaatsvinden", zei Bishop zondag tegen de Australische zender ABC.

Het internationale onderzoeksteam JIT maakte afgelopen woensdag bekend dat het passagiersvliegtuig is neergehaald door een in Rusland gefabriceerde raket die is afgevuurd vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oekraïne. Alle 298 inzittenden van het vliegtuig, onder wie 196 Nederlanders en 28 Australiërs kwamen op 17 juli 2014 om het leven bij de vliegramp.

'Daders MH17 bekend voor jaarwisseling'
'Daders MH17 bekend voor jaarwisseling' (Foto: ANP)

Zes mannen opgepakt na steekincident Lisse

Na een steekpartij in een gebouw aan de Heereweg in Lisse zijn zaterdagavond zes mannen uit die plaats aangehouden. Bij het incident werden twee mannen zwaar mishandeld. Een van hen was ook gestoken. Ze moesten naar het ziekenhuis.

De politie hield in het pand vier verdachte mannen aan. De twee andere verdachten werden korte tijd later aangehouden.

Zes mannen opgepakt na steekincident Lisse
Zes mannen opgepakt na steekincident Lisse (Foto: ANP)

Drie gewonden na uitslaande brand in Drachten

Bij een uitslaande brand in een appartementencomplex in Drachten zijn zaterdagavond drie mensen gewond geraakt. Ze zijn met ademhalingsproblemen overgebracht naar het ziekenhuis. Het flatgebouw is in zijn geheel ontruimd vanwege rookvorming. De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle.

De brandweer rukte groot uit nadat er brand was uitgebroken op de derde etage van het flatgebouw. Hoewel de brand snel onder controle was, meldde de brandweer dat tenminste vijf woningen onbewoonbaar zijn wegens rook- en waterschade. De bewoners van de 24 ontruimde appartementen zijn opgevangen in een bedrijfskantine in de buurt.

Drie gewonden na uitslaande brand in Drachten
Drie gewonden na uitslaande brand in Drachten (Foto: ANP)

Grote brand bij recyclingbedrijf Hengelo

Bij een recyclingbedrijf van plastic op een industrieterrein in Hengelo is een grote uitslaande brand uitgebroken. De brandweer is met meerdere blusauto's ter plaatse om het vuur te bestrijden. Bovendien is er veel rook vrijgekomen bij de brand en wordt inwoners in Hengelo aangeraden uit de rook te blijven.

Wat de oorzaak is van de brand is nog niet bekend.

Grote brand bij recyclingbedrijf Hengelo
Grote brand bij recyclingbedrijf Hengelo (Foto: ANP)

Ik zou het willen weten

Het is toch wel een aparte ervaring, om opeens passief en actief deel te nemen aan de bestrijding van een ziekte in je eigen lichaam. In de tientallen jaren dat ik getrouwd ben was dit altijd passief, want dan was er iets met mijn vrouw aan de hand, of met een van de kinderen. Er werd dan hulp, steun en bemoediging van mij verwacht. Als het geliefden van je betreft is dat heel makkelijk en het geeft ook nog een positief gevoel. Maar nu was dat opeens heel anders.

Uitslag Go Ahead Eagles - Excelsior

Go Ahead Eagles heeft in de Eredivisie een belangrijke zege geboekt Excelsior. In de Adelaarshorst waren de gastheren met 3-0 te sterk voor de Rotterdammers, waardoor Go Ahead acht punten uit acht duels heeft en twaalfde staat. Excelsior staat met twee punten meer twee plaatsen hoger.

Go Ahead Eagles

3 - 0

Excelsior

11' Duits
36' Hendriks (pen)
72' Hendriks (pen)
   
 
Gele kaart: Schenk, Duits (Go Ahead Eagles), Kuipers, Ondaan (Excelsior)
Rode kaart: Pantic (57/2xg) (Excelsior)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.122
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Locigno
Fischer
Schenk
Groenbast
Bytyqi
Duits (Nieveld/76)
Ritzmaier
Antonia (Maatsen/82)
Hendriks (Brands/86)
Wolters
  Muyters
Karami
Drost
Mattheij
Kuipers
Bruins (Faik/40)
Vermeulen
Koolwijk (Hadouir/68)
Fredy
Pantic
Ondaan (Elbers/81)
Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.