FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 mei 2016

Trump eist winst Republikeinen vast op

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zondag alvast de winst in zijn Republikeinse partij opgeëist als hij dinsdag wint in Indiana, waar hij in de peilingen op grote voorsprong staat. Hij zou daar bijna de helft van de stemmen halen, terwijl Cruz met 34 procent van de kiezers achter zich genoegen moet nemen.

Tijdens een TV-interview kreeg de vastgoedmagnaat de vraag of de race daarmee in zijn voordeel zou zijn beslist. "Ja, het is voorbij", antwoordde Trump. "Het is al voorbij."

De Republikeinen beslissen tijdens een conventie in juli wie de partij vertegenwoordigt bij de presidentsverkiezingen op 8 november.

Trump eist winst Republikeinen vast op
Trump eist winst Republikeinen vast op (Foto: ANP)

Ophef over #geen4meivoormij

Zoals elke Nederlander weet wordt er elk jaar 2 minuten stilgestaan bij de oorlogslachtoffers op 4 mei. 

Gistermiddag zette Crista Noëlla onderstaande foto met tekst op Facebook. Christa wil stoppen met het 2 minuten stil staan op dodenherdenking. De samenleving is hypocriet geworden, er is fascisme in ons land en Moslimhaat. De witte geschiedenis wordt veel belangrijker gemaakt dan de niet-witte geschiedenis.

 Veel mensen werden woedend op haar en op de medestanders.

Hierop kwam een tegenactie op Twitter en Facebook:

Wat is jouw mening hierover? Mag je zeggen dat je 4 mei niet meer wil herdenken? Of vind je het belachelijk? Praat er ook over in het topic op het FORUM!

Geluidsopname hoorzitting 'vergiet-gate' uitgelekt

Hoewel de gemeente Eindhoven een verbod had uitgevaardigd op geluids en / of video-opnames, is er toch iemand geweest die per ongeluk een opname heeft gemaakt. Deze geluidsopnames zijn bij retecool beland en kun je hier beluisteren. 

Ook is is er een interview met Mathé geweest voor Studio040 dat op YouTube is geplaatst door de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. And last but not least heeft Mathé een kleurrijke beschrijving van de hoorzitting op zijn blog geplaatst. Ter lering ende vermaeck! 


Interview met Mathé

Greenpeace onthult geheime TTIP-documenten

Greenpeace zegt maandag om 11.00 uur geheime documenten te onthullen over de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP. "Daarmee laten we zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet", meldt de milieuorganisatie zondag.

De documenten zouden aantonen dat er sprake is van een "gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven".

Greenpeace eist dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten worden gestaakt. De organisatie maakt zich zorgen omdat belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt. "De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen."

Ook het EU-principe dat alleen bewezen veilige producten op de markt mogen komen, zou worden vervangen "door een in de VS gebruikelijke benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar 'gemanaged' worden".

Volgens RTL Nieuws, dat de documenten al in handen heeft, gaan ze over allerlei alledaagse zaken. Zo zou cosmetica mogen worden geïmporteerd waarvoor dierproeven zijn gehouden, wat in Nederland verboden is. En de tot nu toe voor Franse boeren beschermde naam 'champagne' zou ook door Amerikaanse wijnboeren mogen worden gebruikt.

Greenpeace onthult geheime TTIP-documenten
Greenpeace onthult geheime TTIP-documenten (Foto: ANP)

Keizer: "Als we heel reëel zijn, gaan we er terecht uit"

SC Cambuur degradeerde zondagmiddag na drie jaar uit de Eredivisie. De 6-2 nederlaag op bezoek bij PSV werd de ploeg fataal.

"Als we heel reëel zijn, gaan we er terecht uit. En dat komt hard aan in Leeuwarden", vertelde Keizer tegen het ANP. "We waren hierheen gekomen voor onze allerlaatste, kleine kans."

"De wedstrijd die we hebben laten zien, was ons seizoen in een notendop. We geven de goals makkelijk weg: uit een ingooi, een corner en twee vrije trappen." In 33 wedstrijden pakte Cambuur slechts achttien punten, waardoor het volgend seizoen in de Jupiler League uitkomt.

"Cambuur kan onderin de Eredivisie spelen en bovenin de Jupiler League. We zullen volgend jaar moeten zorgen dat we bovenin meedraaien voor een goede kans om weer terug te komen. Iedereen bij deze club heeft Eredivisie meegemaakt en wil snel weer terug, maar voor dit jaar was het te gewoon te weinig."

Voor het eerst weer vliegtuig op Twente

Voor het eerst in negen jaar landt er zondag weer een vliegtuig op de luchthaven Twente. De laatste keer dat er gevlogen werd vanaf de luchthaven was in 2007. Het toestel komt rond 11 uur. De luchthaven spreekt in een tweet van een historisch moment en roept iedereen op te komen kijken. Het gaat om een Cessna Citation 680.

Het militaire luchtvaartterrein is sinds 2007 niet meer in gebruik. Inmiddels wordt het terrein opnieuw ontwikkeld en komt er ruimte voor zakenvluchten. Een paar chartermaatschappijen hebben daarvoor toestemming gekregen.

De provincie Overijssel wil de locatie behouden voor een beperkte vliegfunctie, maar ook het natuurlijke karakter van het terrein - een groot gebied tussen Enschede, Oldenzaal en Hengelo - bewaren.

Voor het eerst weer vliegtuig op Twente
Voor het eerst weer vliegtuig op Twente (Foto: ANP)

Darter Price slaat toe bij Players Championship en wint eerste PDC-titel

Nadat zaterdag Josh Payne zijn eerste toernooi bij de PDC wist te winnen, was het zondag ook raak met een nieuwe winnaar. Players Championship 7 is gewonnen door Gerwyn Price nadat hij in de finale met 6-3 wist af te rekenen rekenen met Peter Wright. 

Toppers als Michael van Gerwen, Gary Anderson, Adrian Lewis, Phil Taylor en Raymond van Barneveld waren  dit weekend in Barnsley niet aanwezig. Dit bood ruimte aan anderen om eens toe te slaan. 

Price won eerder vandaag van Dimitri van den Bergh, Darren Webster, Daryl Gurney, Matt Clark en Ricky Evans. In de halve finale won hij met 6-2 van Benito van de Pas, die de beste Nederlander van de dag was. In de finale werd met 6-3 gewonnen van Wright en daarmee mocht Price 10.000 Britse pond (12.750 euro) bijschrijven. Wright moet genoegen nemen met 6.000 pond (7.700 euro). 

Christian Kist haalde in Barnsley de kwartfinale. Berry van Peer, Vincent van der Voort, Vincent Kamphuis, Jermaine Wattinema en Jan Dekker haalden de derde ronde. Volgende week is het feest op Gibraltar. De darters strijden dan om de Gibraltar Darts Trophy, het derde toernooi van de Euro Tour. 

Uitslagen Players Championship - vanaf achtste finales
Peter Wright(1) 6-5 Devon Petersen
Christian Kist 6-4 Mensur Suljovic(9)
Dave Chisnall(5) 6-1 Darren Johnson
Wayne Jones 6-1 Ian White(4)
Gerwyn Price(18) 6-2 Matt Clark
Ricky Evans 6-3 Terry Jenkins(10)
Benito van de Pas(6) 6-2 Robert Thornton(11)
Kevin Dowling 6-3 Jim Walker

Kwartfinales
Peter Wright(1) 6-1 Christian Kist
Dave Chisnall(5) 6-2 Wayne Jones
Gerwyn Price(18) 6-2 Ricky Evans
Benito van de Pas(6) 6-1 Kevin Dowling

Halve finales
Peter Wright(1) 6-5 Dave Chisnall(5)
Gerwyn Price(18) 6-2 Benito van de Pas(6)

Finale
Peter Wright(1) 3-6 Gerwyn Price(18)

Snookeraar Selby zet eerste stap richting wereldtitel

Mark Selby heeft de eerste stap gezet richting zijn tweede wereldtitel snooker. In de finale tegen Ding Junhui pakte hij in de eerste sessie zes van de acht frames. De eerste speler die achttien frames pakt wint. 

Selby liep snel uit naar een 6-0 voorsprong door onder andere breaks van 120, 91 en 76 te maken. De laatste twee frames waren voor Junhui. De finale gaat om 20.00 uur verder. Maandag zal de beslissing vallen. Er is dan in Engeland een Bank Holiday, waardoor de meeste mensen in Groot-Brittannië een dag vrij zijn. 

Moskee roept op tot moord

Het TV-programma 'Moskeeën achter de sluier' heeft de tongen losgemaakt in Denemarken. Met een verborgen camera werden een aantal opnamen in de Grimhøj- moskee gemaakt. De uitspraken vanuit het haatpaleis liegen er niet om.

De moskee staat in Aarhus, de op een na grootste stad van het landje. De imams die daar hun waarheid komen verkondigen, maken van hun hart (als ze die hebben) geen moordkuil: in bepaalde gevallen mag je best iemand vermoorden.

Wie vermoord mag worden laat zich niet zo moeilijk raden: ongetrouwde vrouwen die op seksueel gebied de bloemetjes hebben buitengezet, moeten kapotgestenigd worden. Voor meisjes die slechts hand- en spandiensten verleend hebben op hetzelfde vlak, zijn de bebaarde meneren iets toeschietelijker: deze hoeren hoeven slechts afgeranseld te worden. Ook mensen die een andere hobby zijn gaan doen en de islam verlaten hebben moeten dood.

In de moskee was ook te zien hoe huismoedertjes van de imam een soort cursusje kregen over hoe ze hun kindertjes het beste kunnen mishandelen. Zo moest er bijvoorbeeld voor gewaakt worden dat de slachtoffertjes niets breken. Tevens mochten de ongehoorzame oogappeltjes niet met een mes bewerkt worden. Het geweld moet namelijk een middel zijn, geen doel. Het zou goed voor de kinderen zijn om angst voor Allah te hebben.

De minister van Vreemdelingen, Integratie en Huisvesting, Inger Støjberg zou, na het zien van de documentaire gezegd hebben dat ze het liefst 'de moskee met de grond gelijk' zou willen maken. Iets dat juridisch onmogelijk is, volgens mensen die er verstand van hebben. Bovendien zouden de haatbaarden dan ondergronds gaan.

Zo'n 50 procent van de Deense bevolking ziet liever niet dat er nog meer muzelmannen (en vrouwen) het land binnenkomen. Bij de laatste (Europese) verkiezingen, kwam de (als islamofoob bekend staande) Deense Volkspartij als sterkste uit de bus.

De betrokken imams hebben ondertussen gereageerd op het beeldmateriaal. Zij zeggen dat lijfstraffen en stenigen zijn toegestaan volgens de sharia. Maatregelen tegen de prettige uitzonderingspositie, die religie ook in Denemarken heeft, gaan daarentegen weer tegen de vrijheid van godsdienstvrijheid in en dus tegen de wet.

De Grimhøj-moskee kwam in 2014 ook al eens in het nieuws toen men er zijn steun uitsprak voor jihadi's van de Islamitische Staat. Een van imams heeft al eens zijn antisemitische langspeelplaat in de Al Nur-moskee in Berlijn afgespeeld. Vanzelfsprekend waren de joden het lijdend voorwerp. In Duitsland riep hij namens Allah: 'dood ze tot de laatste'.

Dierenliefde brengt Justin weer in problemen

Justin Bieber ligt weer eens onder vuur vanwege zijn liefde voor dieren. De zanger aaide een tijger op het feestje van zijn onlangs verloofde vader Jeremy. TMZ publiceerde foto's van het extravagante feestje.

Het strelen van de tijger wordt Justin niet in dank afgenomen op social media, waar hij wordt beschuldigd van dierenmishandeling. "Een tijger hoort niet aan een ketting", is een van de vele reacties. "Ik vond Justin Bieber leuk, maar dit is verschrikkelijk", luidt een andere. "Deze tijger hoort in het wild."

Het is niet de eerste keer dat Justins liefde voor dieren hem in problemen brengt. In 2013 schafte de Canadese zanger aapje Mally aan en nam haar mee op wereldtournee. Omdat Justin niet over de juiste papieren beschikte, mocht het beestje Duitsland niet in. Mally is opgevangen in een Duits safaripark. In februari gaf Justin aan opnieuw een aapje aan te willen schaffen.

Dierenliefde brengt Justin weer in problemen
Dierenliefde brengt Justin weer in problemen (Foto: BuzzE)

Leicester City moet kampioensfeest nog even uitstellen na gelijkspel

Leicester City moet op z'n minst tot maandag wachten tot het kampioen van Engeland is. De 1-1 op bezoek bij Manchester United vergroot wel de druk op Tottenham Hotspur een beetje.

Terwijl Leicester City wist dat bij een zege het sprookje de fairytale zou zijn voltooid, kon de ploeg van Louis van Gaal zich in de strijd om Champions League-voetbal geen misstap meer veroorloven. De achterstand van vijf punten op Manchester City moest worden teruggebracht tot twee punten.

De middag begon uitstekend voor United, dat fel en aanvallend uit de startblokken kwam. Antonio Valencia, die ten koste van Nederlander Timothy Fosu-Mensah op de rechtsbackpositie stond, leverde een goede voorzet af, die het hoofd van Marcus Rashford nog miste, maar voor de voeten viel van de vrije Anthony Martial: 1-0. Nu moest United doordrukken en dat leek het even te gaan doen. Jesse Lingard wilde Kasper Schmeichel verrassen in de korte hoek, maar de Deense doelman lag goed in de weg. Na ruim een kwartier kon Leicester daardoor op gelijke hoogte komen. Wes Morgan stond bij een vrije trap van Danny Drinkwater op de goede plek en verraste David de Gea met een kopbal: 1-1.

Na dat doelpunt stond de koploper van Engeland een stuk stabieler op Old Trafford en ging het bij Manchester United vooral tot aan de zestien goed. Daar wist Marouane Fellaini de bal niet de juiste richting te geven, kopte de goed spelende Robert Huth een voorzet van Marcos Rojo weg en werd een schot van Wayne Rooney goed geblokt door Drinkwater. Het thuispubliek riep nog even om een vrije trap en rode kaart toen Danny Simpson, die de bal zomaar inleverde, aan Lingard leek te hangen, maar Michael Oliver leek de juiste beslissing te nemen door het weg te wuiven.

Leicester City begon beter aan de tweede helft dan United en kreeg kansen via José Ulloa: zijn schot werd van richtingveranderd en bij een hoekschop gaf hij de bal met het hoofd niet de juiste richting mee. United kon er (aanvankelijk) niets tegenoverstellen en kwam vaak te laat. Lingard en Carrick pakten daardoor een gele kaart. De tweede helft kampte daarna met een gebrek aan attractiviteit. Leicester City tot de slotfasee gevaarlijkste ploeg, maar had dat vooral te danken aan het matte spel van de thuisploeg. Soms waren er voor United kleine, hoopvolle momentjes. Martial schoot hard voorlangs en Smalling kopte via de vuisten van Schmeichel naast.

Leicester City's Christian Fuchs in actie met Manchester United's Antonio Valencia.
Leicester City's Christian Fuchs in actie met Manchester United's Antonio Valencia.(PRO SHOTS/Action Images)

In de laatste tien minuten, met Memphis Depay voor Rashford, ondernam Team Van Gaal toch nog verwoede pogingen om de winnende te maken. Aan een gelijkspel had het in de strijd om Champions League-voetbal ook nauwelijks iets. Invaller Juan Mata wilde een voorzet van Valencia binnenkoppen, maar kreeg pijnlijk bevestigd dat hij daarvoor de nodige lengte mist. Drinkwater ging er met rood (twee keer geel) af omdat hij Depay vasthield. Daar had Oliver, als het iets was, dan ook een strafschop aan mogen verbinden. De vrije trap van Rooney eindigde op de vuisten van Schmeichel, die een minuut later de bal ving na een schot uit de rebound van Rooney.

De eerstvolgende mogelijkheid voor Leicester om kampioen te worden is maandagavond. Tottenham Hotspur gaat dan op bezoek bij Chelsea. Mochten de Spurs de Londense derby niet weten te winnen, dan is Leicester alsnog kampioen. Wint Tottenham wel, dan moeten The Foxes volgende week zaterdag de klus zelf klaren in een thuiswedstrijd tegen Everton.

Manchester United staat, met nog drie wedstrijden te spelen, vier punten achter op Manchester City, waardoor voorronde Champions League erg ver weg is.

'100.000 vluchtelingen naar EU via Libië'

Speciale VN-gezant Martin Kobler verwacht dat zeker 100.000 vluchtelingen dit jaar via Libië naar Europa komen. Dat zei de VN-gezant tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. In het eerste kwartaal hebben 24.000 mensen de oversteek vanuit het Noord-Afrikaanse land gewaagd.

"Als je dat doortrekt, zullen dit jaar zeker 100.000 migranten de Middellandse Zee oversteken", zegt Kobler die verder meldt dat zolang er in dat land geen functionerende overheid is, niemand het probleem effectief aan kan pakken.

'100.000 vluchtelingen naar EU via Libië'
'100.000 vluchtelingen naar EU via Libië' (Foto: ANP)

Amsterdam naar finale ten koste van Kampong

Hockeyclub Amsterdam heeft zich zondag in het Wagener Stadion geplaatst voor de finale van de play-offs. Na een gelijk opgaande wedstrijd met kansen over en weer wonnen de Amsterdammers het derde en beslissende halve finaleduel, dankzij goals van Mirco Pruyser, Nicky Leijs en Billy Bakker, met 3-1.

De eerste vijf minuten van het duel oogden nerveus en legden de grote belangen van deze wedstrijd bloot. Passes waren net niet op maat en ballen sprongen bij het aannemen van de sticks. Na die rommelige openingsfase, was het wel snel gedaan met het ‘aftasten’ en trokken beide ploegen vol ten aanval. Dat leidde in de 6e minuut tot de eerste grote kans voor de thuisploeg. Mirco Pruyser kreeg de bal aangespeeld op de kop van de cirkel, draaide weg van zijn tegenstander en verschalkte vervolgens Kampong-doelman David Harte met een verwoestende backhand.

Daarmee scoorde de grote spits van Amsterdam al voor het dertiende duel op rij. Het antwoord van Kampong liet niet lang op zich wachten. Naar voren geschreeuwd door de fanatieke eigen aanhang, werd Constantijn Jonker op een meter van de doellijn vanaf de rechterflank knap aangespeeld. De 28-jarige aanvaller benutte zijn opgelegde kans koelbloedig: 1-1. In de minuten die volgden pakte Kampong het initiatief, werd het dreigend en versierde het de eerste strafcorner van het duel. Het thuispubliek slaakte een zucht van opluchting, want specialist Martijn Havenga sleepte de strafcorner hard naast het doel.

Even later mocht aan de andere kant ook Justin-Reid Ross aanleggen voor zijn geliefde strafcorner. Met zijn sleep zocht hij de linkerbenedenhoek, maar daar schopte David Harte de bal kundig naar de zijlijn. Op slag van rust kregen beide ploegen nog twee grote kansen. Namens de hoofdstedelingen was het eerst Kenny Bain die dichtbij de 2-1 was. Schuin voor de goal kon hij vrij uithalen, maar zijn bal belandde in het zijnet. Het slotakkoord van de eerste helft was voor Kampong. De snelle Erik Bouwens slalomde knap over rechts over de achterlijn richting het doel van Goedegebuure, zette voor, maar er was geen Kamponger bij de tweede paal die deze prachtige solo kon verzilveren.

Martijn Havenga kreeg aan het begin van de tweede helft tot twee keer toe de mogelijkheid om zijn Kampong op een 1-2 voorsprong te zetten. Eerst mocht hij in de 43e minuut aanleggen voor een strafcorner, deze strandde in het zicht van de haven. Maar de scheidsrechter had een overtreding gezien van Amsterdam en gaf Kampong een strafbal. Tot grote vreugde van de ‘blauwe’ supporters op de tribunes. Maar waar zij dachten dat Havenga dit klusje wel zou klaren, schoot hij van 6,4 meter vol op de lat.

In de minuten die volgden werd de wedstrijd vooral op het middenveld uitgevochten en echt grote kansen bleven uit. Zeven minuten voor tijd wees de scheidsrechter Amsterdam een strafcorner toe en deze bleek beslissend voor het duel. Bij het stoppen van de aangegeven bal van Jan-Willem Buissant leek de strafcorner op niks uit te draaien, maar Nicky Leijs was alert. Hij kreeg de opstuiterende bal onder controle en haalde hard uit. Keeper Harte bleek kansloos en de bal vloog via een stick tegen de touwen. 2-1 Amsterdam.

Aan Kampong restte in de laatste 5 minuten van het duel niks anders dan vol in de aanval gaan. Hierop kon Billy Bakker in de counter een minuut voor tijd ontsnappen en zette hij na een lange rush knap de 3-1 eindstand op het scorebord.

YouTubers vinden nieuwe Ghostbusters niets

YouTubers zijn geen fan van de nieuwe Ghostbusters-film. De remake van de filmhit uit de jaren 80 heeft een compleet vrouwelijk Ghostbuster-team en dat staat veel kijkers kennelijk niet helemaal aan. Op YouTube is de trailer van de nieuwe Ghostbusters de meeste gehate filmtrailer ooit.

Ruim 500.000 YouTubers hebben de officiële trailer van de film met onder anderen Melissa McCarthy en Kristen Wiig een 'duim omlaag' gegeven. Daar staan 'slechts' een krappe 200.000 'duimpjes omhoog' tegenover. Een van de YouTube-gebruikers laat in een reactie weten dat hij de trailer zo slecht vindt, dat hij een extra account heeft aangemaakt voor een tweede dislike.

Overigens zijn er genoeg andere filmpjes die bij het grote publiek nog slechter in de smaak vallen, maar het gaat in dat geval niet om filmtrailers. Muziekclips zorgen doorgaans voor veel dislikes. Vooral artiesten als Justin Bieber, PSY en Miley Cyrus kunnen op een flinke lading 'haters' rekenen.

YouTubers vinden nieuwe Ghostbusters niets
YouTubers vinden nieuwe Ghostbusters niets (Foto: BuzzT)

AfD wil verbod op minaretten en boerka's

Het congres van de Duitse anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) heeft zondag in grote meerderheid een manifest aangenomen waarin staat dat de islam niet spoort met de Duitse grondwet en dat minaretten en boerka's moeten worden verboden.

De partij werd drie jaar geleden opgericht en groeide snel door de komst vorig jaar van meer dan een miljoen vluchtelingen, vooral moslims, naar Duitsland. De partij zit niet in het parlement, maar heeft wel vertegenwoordigers in de helft van de deelstaatparlementen.

Tijdens de tweede dag van het congres hielden de 2000 gedelegeerden een uiterst emotioneel debat, meldden Duitse media. Oproepen om maatregelen tegen "islamitische machtssymbolen"werden met gejuich ontvangen. Een pleidooi voor een dialoog met Duitse moslims kon juist op boegeroep rekenen.

AfD wil verbod op minaretten en boerka's
AfD wil verbod op minaretten en boerka's (Foto: ANP)

Oranje Zwart naar finale door overtuigende zege op HGC

Hockeyclub Oranje Zwart heeft zich zondag voor het vierde jaar op rij geplaatst voor de finale van de play-offs. De landskampioen van de afgelopen twee jaar won het beslissingsduel van de halve finale tegen HGC dit keer relatief makkelijk: 3-0.

Een thriller zoals de eerste twee ontmoetingen werd het dit keer niet. Shoot-outs waren niet nodig, een verlenging evenmin. Oranje Zwart nam al snel afstand van HGC. De Eindhovenaren kregen in het begin van de wedstrijd maar liefst vier strafcorners achter elkaar. Na twee mislukte pogingen en één keer te vroeg uitlopen van Dick Mohlmann was de 4e poging raak voor Mink van der Weerden: 1-0. Daarna was het meeste balbezit voor HGC, maar de ploeg uit Wassenaar creëerde geen grote kansen.

Ondertussen maakte Marcel Balkestein zijn rentree bij OZ. Een paar weken geleden dacht hij nog dat zijn carrière al voorbij was vanwege een liesblessure, maar vandaag doorstond hij de test tijdens de warming-up en speelde hij toch mee. Hij zag hoe Mink van der Weerden de zesde strafcorner van Oranje Zwart in het doel jaagde: 2-0. HGC stelde daar in de eerste helft weinig tegenover, op een schotkansje van Rik van Kan na.

Na rust kwam Oranje Zwart nauwelijks meer in de problemen. Binnen vijf minuten tekende Rob Reckers al voor de 3-0. HGC bleef het wel proberen, maar de precisie ontbrak. Na een een-tweetje met Rik van Kan kreeg Dick Mohlmann een open schotkans, maar hij stuitte op OZ-keeper Vincent Vanasch.

In de slotfase kreeg HGC nog hoop; het mocht in totaal vijf strafcorners nemen. Gonzalo Peillat schoot echter niet met scherp. Vanasch bracht ook nog redding op een schot van Ben Arnold, waadoor de Oranje Zwart stand hield en de droom van HGC in duigen viel.

U2-gitarist The Edge rockt in Sixtijnse Kapel

U2-rocker The Edge stond zaterdag in een wel heel bijzondere zaal. De gitarist mocht als eerste rockster ooit optreden in de Sixtijnse Kapel, de bekendste kapel in het Pauselijk Paleis in Vaticaanstad.

"Toen ze me vroegen in de Sixtijnse Kapel te spelen, twijfelde ik", zei David Evans, beter bekend als The Edge, tegen zijn publiek. Dat bestond uit zo'n tweehonderd artsen, onderzoekers en filantropen die in het Vaticaan een conferentie bijwoonden. "Normaal gesproken is er een andere kerel die zingt", verwees The Edge naar U2-frontman Bono.

De gitarist speelde akoestische versies van vier nummers - Yahweh, Ordinary Love en Walk On van U2 en If It Be Your Will van Leonard Cohen - en werd bijgestaan door een koor van zeven Ierse tieners. Hij vond het heel bijzonder te mogen spelen in 'de mooiste parochiezaal ter wereld'.

The Edge droeg Walk On op aan paus Franciscus, die hij omschreef als 'de paus van het volk'. "Hij doet geweldig werk en mag lang blijven."

U2-gitarist The Edge rockt in Sixtijnse Kapel
U2-gitarist The Edge rockt in Sixtijnse Kapel (Foto: BuzzE)

Uitslagen Eredivisie 01/05/2016 - Nacompetitie

Om 14.30 uur begon er een volledige speelronde in de Eredivisie. In dit bericht de wedstrijden die van belang waren om de nacompetitie. AZ klopte De Graafschap met 4-1, terwijl Feyenoord met 0-1 te sterk was voor Willem II. 

Jahanbakhsh bezegelde met de 3-1 het nacompetitielot voor De Graafschap (Pro Shots/Ed van de Pol)
Jahanbakhsh bezegelde met de 3-1 het nacompetitielot voor De Graafschap (Pro Shots/Ed van de Pol)

AZ

4 - 1

De Graafschap

 14' Janssen(pen)
 22' Haps
 40' Jahanbakhsh
 75' v.Overeem
   7' Diemers
 
 Gele kaart: Ortíz, Ortíz, (AZ), Cicek, Pröpper (De Graafschap)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.799
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps
v.Overeem
Tankovic (Ortíz/61)
Rienstra
Jahanbakhsh (García/87)
Janssen
Dos Santos
  Jurjus
Will (Straalman/ 79)
v.d.Pavert
Pröpper
Cicek
Smeets
Diemers
Koolhof (El Jebli/70)
Driver
Vermeij
Peters (Parzyszek/65)

Achahbar (rechts) werd matchwinner in Tilburg (Pro Shots/Kay Int Veen)
Achahbar (rechts) werd matchwinner in Tilburg (Pro Shots/Kay Int Veen)

Willem II

0 - 1

Feyenoord

     57' Achahbar
 
 Gele kaart: Heerkens, Ojo, (Willem II), Elia, (Feyenoord)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.670
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Joppen
Peters
Wuytens
Achenteh
Ojo
Heerkens
Falkenburg
Hupperts (Braber/75)
Andrade (Ondaan/65)
Haemhouts (Andersen/43)
  Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Kongolo
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Basacikoglu (Gustafson/43)
Achahbar (Robertha/71)
Elia

Uitslagen Eredivisie 01/05/2016 - Kampioenschap

De 33e speelronde in de Eredivisie. Vooraf was het verschil om het kampioenschap tussen Ajax en PSV zes doelpunten in het voordeel van Ajax. Na de wedstrijden van vandaag blijft dit verschil staan. Ajax won met 4-0 van FC Twente. PSV versloeg Cambuur Leeuwarden met 6-2. Cambuur degradeert met dit resultaat uit de Eredivisie.

Mike van der Hoorn zorgde voor de bevrijdende 2-0 (Pro Shots/Stanley Gontha)
Mike van der Hoorn zorgde voor de bevrijdende 2-0 (Pro Shots/Stanley Gontha)

AFC Ajax

4 - 0

FC Twente

 37' Cerny
 79' v.d. Hoorn
 82' Fischer
 86' Younes
   
 
 Gele kaart: Viergever (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51727
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
v.d.Hoorn
Viergever
Tete (Riedewald/76)
Serero (Bazoer/76)
Klaassen
Gudelj
Cerny (Fischer/81)
Milik
Younes
  Marsman
Ter Avest
Bijen
Uvini
Thesker
Mokotjo
Ziyech
Schilder (Hölscher/76)
Ede
El Azzouzi
Cabral

Cambuur degradeert na drie jaar uit de Eredivisie (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Cambuur degradeert na drie jaar uit de Eredivisie (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

PSV

6 - 2

sc Cambuur Leeuwarden

 15' v. Ginkel
 27' L. de Jong
 38' Pereiro
 63' Maher
 70' Willems
 90+2' Van Ginkel
   18' Mac-Intosch
 43' Byrne
 
 Gele kaart: Moreno, Arias (PSV), Mac-Intosch, Byrne, Andriuskevicius, Monteiro (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Willems
v.Ginkel
Guardado
Maher (Lestienne/68)
Narsingh (Jozefzoon/82)
L.de Jong
Pereiro (Locadia/76)
  Nienhuis
Peersman
Lachman
Mac-Intosch
Andriuskevicius
Bakker
Barto
Byrne (Hiariej/72)
Monteiro
v.Veen (v.d.Streek/35)
Houtkoop (Overgoor/67)

Buffett niet bang voor presidentschap Trump

Wie de nieuwe president van de Verenigde Staten ook wordt, Donald Trump of Hillary Clinton, voor Berkshire Hathaway maakt het niet uit. Het investeringsbedrijf van multimiljardair en befaamd belegger Warren Buffett blijft het waarschijnlijk toch goed doen.

Dat zei de 85-jarige Buffett dit weekend op de aandeelhoudersvergadering van Berkshire, een groot evenement waar jaarlijks tienduizenden beleggers op afkomen. Het 'orakel uit Omaha' staat bekend als een groot voorstander van Democraat Clinton. Maar als Republikein Trump de verkiezingen wint zal dat "niet het belangrijkste probleem" zijn, liet Buffett zijn toehoorders desgevraagd weten. "Ik denk dat Berkshire het goed zal blijven doen."

Buffetts bedrijf zag de winst in het eerste kwartaal opnieuw flink oplopen, met 8 procent tot 5,6 miljard dollar (4,9 miljard euro). Over heel 2015 boekte Berkshire een recordwinst van ruim 24 miljard dollar.

Buffett staat al meer dan vijftig jaar aan de top bij Berkshire. Hij maakte er een groot zakenimperium van, met belangen in meer dan tachtig grote bedrijven, waaronder verzekeraars, banken, retailers en nutsbedrijven.

Buffett niet bang voor presidentschap Trump
Buffett niet bang voor presidentschap Trump (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 01/05/2016 - Play-offs Europa

Om 14.30 uur begonnen er vijf wedstrijden die voor meerdere ploegen belangrijk zijn voor plaatsing voor de play-offs van de Europa League. De ploegen die na de laatste speelronde op positie vijf tot en met acht staan mogen spelen voor een plaats in de derde voorronde van de Europa League.

Bekijk hieronder de karakteristieken.

Vitesse ging lang aan de leiding tegen nummer vijf FC Utrecht. Een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers echter op gelijke hoogte, en in de slotminuten werd het zelfs 1-3. Vitesse staat nu tiende op de ranglijst, Utrecht blijft vijfde.

Boymans (links) kopte Utrecht op voorsprong tegen Vitesse (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Boymans (links) kopte Utrecht op voorsprong tegen Vitesse (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Vitesse

1 - 3

FC Utrecht

30' Kashia   74' Barazite
85' Boymans
88' Leeuwin
 
Gele kaart: Ibarra (Vitesse), Kum, Boymans (FC Utrecht)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.121
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Lelieveld
Kashia
Oude Kotte
Ota (Brown/87)
Nakamba
Kazaisjvili
Baker
Ibarra
Solanke
Rashica
  Bednarek
v.d. Maarel
Leeuwin
Letschert
Kum
Ramselaar (Janssen/89)
Strieder
Ludwig
Barazite
Joosten (Boymans/57)
Haller

ADO Den Haag ging op bezoek bij Heracles Almelo. Ze kwamen in de tweede helft op voorsprong door een doelpunt van Duplan. In de slotfase kwam Heracles op 1-1 door een doelpunt van Gladon, die net in het veld stond. Door het gelijkspel blijft Heracles op de zesde positie staan.

Gladon zorgde voor de late gelijkmaker tegen ADO Den Haag (Pro Shots/Erik Pasman)
Gladon zorgde voor de late gelijkmaker tegen ADO Den Haag (Pro Shots/Erik Pasman)

Heracles Almelo

1 - 1

ADO Den Haag

  89' Gladon   68' Duplan
 
Gele kaart: Bakker (ADO Den Haag)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.681
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Gosens
Bosz
Zomer
Fledderus (Breukers/76)
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani (Gladon/89)
Navratil (Kada/75)
Weghorst
v. Ooijen
  Hansen
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Jansen
Kristensen
Bakker (Derijck/58)
v.d. Heijden (Korte/46)
Havenaar
Duplan (Zuiverloon/83)

In Rotterdam speelde PEC Zwolle tegen Excelsior. De thuisploeg stond voorafgaand aan vandaag op de zestiende plaats, een plaats waarbij nacompetitie gespeeld moet worden om in de Eredivisie te blijven. PEC Zwolle kwam na een kwartier op voorsprong. Na een uur was het echter gelijk, maar amper vijf minuten later stonden de Zwollenaren weer voor. Tien minuten voor tijd maakte Bovenberg zijn tweede van de dag, waardoor Excelsior een punt in eigen huis houdt en zo een punt pakt op naaste concurrent Willem II. De ploeg stijgt naar de veilige vijftiende positie.

Bovenberg (rechts) bezorgde Excelsior een belangrijk punt om nacompetitie te ontlopen (Pro Shots/Erwin Spek)
Bovenberg (rechts) bezorgde Excelsior een belangrijk punt om nacompetitie te ontlopen (Pro Shots/Erwin Spek)

Excelsior

2 - 2

PEC Zwolle

61' Bovenberg
80' Bovenberg
  15' Veldwijk
65' Menig
 
Gele kaart: , v. Hintum, Bouy, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.750
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Bovenberg
Fischer
Drost
Karami
Bruins
Kruys (Hemmen/77)
Stans (Vermeulen/61)
Kuwas (Elbers/72)
v. Weert
Auassar
  v.d. Hart
v. Polen
Marcellis (Dekker/46)
Lam
v. Hintum
Brama
El Hasnaoui (Marinus/67)
Bouy
Becker
Veldwijk
Menig

Ook in Nijmegen een belangrijk duel voor de play-offs. N.E.C. stond voor vandaag op de achtste plaats, de laatste plaats voor een kans op play-offs. Bezoekers Roda JC is dit seizoen veilig en speelt verder nergens voor. Dat bleek in de wedstrijd niet zo te zijn. Na een doelpunt en een gemiste penalty van N.E.C. scoorde de ploeg uit Kerkrade twee keer achter elkaar. De gelijkmaker was in de laatste minuut voor de rust en de 1-2 twee minuten na de rust. Dit bleek ook de eindstand te zijn. De Nijmegenaren zakken daardoor naar de negende plaats, buiten de play-offs.

Poepon kopte Roda naar lijfsbehoud in de Eredivisie (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Poepon kopte Roda naar lijfsbehoud in de Eredivisie (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

Roda JC

24' Foor   45' v. Hyfte
47' Poepon
 
Gele kaart: Limbombe, v. Eijden, Santos (N.E.C. Nijmegen), Swinkels, Buijs (Roda JC)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.145
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Santos (N.E.C.) mist penalty (39)
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Appiah
Dumic
v. Eijden
Woudenberg (Ritzmaier/69)
Bikel
Foor
Breinburg
Grot (Roman/57)
Santos
Limbombe
  v. Leer
Milec
Buijs
Swinkels
v. Peppen
Gullón
Inceman
v. Hyfte
v. Duinen (Rutjes/90+5)
Juric (Zhukov/89)
Poepon (Ngombo/83)

De wedstrijd van Heerenveen tegen FC Groningen was de laatste wedstrijd van coach Foppe de Haan. Zijn ploeg kwam na twintig minuten op voorsprong door Larsson, maar vijf minuten later was het al weer gelijk. In de tweede helft kwam FC Groningen op 1-2 na een doelpunt van Rusnak, waardoor de Derby van het Noorden dit keer een prooi werd voor de Groningers.

Afscheid Foppe de Haan kon Heerenveen niet inspireren tegen Groningen (Pro Shots/Jan Kanning)
Afscheid Foppe de Haan kon Heerenveen niet inspireren tegen Groningen (Pro Shots/Jan Kanning)

sc Heerenveen

1 - 2

FC Groningen

21' Larsson   26' Idrissi
52' Rusnak
 
Gele kaart: Bijker (sc Heerenveen), Linssen (FC Groningen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.385
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Otigba
v. Aken
Bijker
St.Juste
v.d. Boomen (Thorsby/58)
v.d. Berg
Zeneli (Slagveer/59)
Te Vrede (Veerman/72)
Larsson
  Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet
Bacuna
Drost
Maduro (Larsen/87)
Idrissi (Linssen/72)
De Leeuw (Hoesen/79)
Rusnák

Brand in groot hotel in Den Haag

Op het dak van het The Hague Marriott Hotel in Den Haag, het voormalige Bel Air hotel, woedt zondagmiddag een grote brand. Het pand is helemaal ontruimd. "De bedrijfshulpverlening heeft prima gewerkt", aldus een brandweerwoordvoerster. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het hotel was maar voor 40 procent bezet, en veel gasten waren wegens het mooie weer niet op hun kamer.

Het hotel ligt aan de Johan de Wittlaan in het stadsdeel Scheveningen, naast het Catshuis (de ambtswoning van de premier), het Gemeentemuseum en het hoofdkantoor van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De De Wittlaan voor het hotel is afgesloten voor het verkeer, aldus de politie.

Primeur: visarend broedt in Nederland

Boswachters zijn in hun nopjes want de visarend broedt in Nederland. Al een paar weken zijn in de Biesbosch twee paartjes in de gaten gehouden en inmiddels blijkt er eentje aan het broeden. Een primeur voor ons land, zegt Staatsbosbeheer.

Misschien heeft de visarend, een kleine roofvogel, ooit wel gebroed in Nederland, maar er zijn geen gevallen bekend, meldt Staatsbosbeheer. Het zijn trekvogels die overwinteren in Afrika. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Duitsland en Polen.

Primeur: visarend broedt in Nederland
Primeur: visarend broedt in Nederland (Foto: ANP)

Uitslag F1 Grand Prix van Rusland

Nico Rosberg heeft zijn zevende Grand Prix op een rij gewonnen. De Duitse Mercedes-coureur was op het circuit van Sochi met afstand de snelste en ging probleemloos naar de zege. De tweede plaats was voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton, terwijl Kimi Raikkonen derde werd.

Voor Verstappen liep een sterke race helaas niet goed af. De Nederlander reed op een vrijwel zekere zesde plaats, maar moest na 35 ronden zijn Toro Rosso aan de kant zetten nadat de Ferrari-motor ermee ophield.

Er gebeurde een hoop bij de start. Zowel achterin als voorin het veld waren er crashes. Vettel werd tot twee keer toe aangetikt door Kvyat en viel daardoor uit. Achterin het veld viel door een crash Hulkenberg en Haryanto uit, terwijl Perez naar de pits moest door een lekke band. Ook de Red Bull-coureurs kwamen in het achterveld terecht. Verstappen had eigenlijk een slechte start, maar kwam goed weg bij alle aanrijdingen in de eerste bochten en kwam achter de safety-car als zesde door.

Na de herstart wist Hamilton, gestart als tiende, zich naar de vierde plek op te werken door Massa te passeren. Verder naar voren was de situatie ongewijzigd met Rosberg op kop, gevolgd door Bottas en Raikkonen. In de zevende ronde klom Hamilton naar plaats drie toen hij Raikkonen binnendoor verraste.

De eerste coureurs gingen al na zeventien rondjes naar binnen. Bottas ging als eerste, waarna Hamilton counterde. Het leverde de Brit niet de gewenste plek winst op, maar die pakte hij een rondje later alsnog door de Fin uit te remmen. Bottas verloor door de stops ook nog een plek aan Raikkonen. Door de pitstops kwam Verstappen op de tweede plek te leggen, die hij uiteraard wel weer verloor toen hij zelf naar binnen ging. Hij zakte daardoor terug naar de zevende plek, achter Perez.

Voor Sainz, teamgenoot van Verstappen, was het niet zijn race. Hij kwam in de eerste ronde al in de problemen bij de crash van Vettel, moest al vroeg de pits in en kreeg later ook nog tien seconden straf nadat hij Palmer van de baan af drukte. Halverwege de race klom Verstappen naar de zesde plek toen Perez zijn tweede pitstop maakte.

Een grote tegenvaller volgde vervolgens voor Verstappen. Hij had voor de race al problemen gemeld met de Ferrari-motor en na 35 ronden in de race hield deze er ook mee op. Hierdoor schoof Alonso op naar de zesde plaats en ontspon zich daarachter een strijd om plaats zeven met Magnussen, Grosjean, Perez, Sainz, Button en Palmer.

Vooraan leek het er even op dat Hamilton de aanval op Rosberg ging inzetten, nadat hij de achterstand tot zeven seconden had teruggebracht. De Brit kreeg echter toen door dat er wat problemen waren met zijn waterdruk en leek zich daarna wat in te houden. Ook liet Rosberg even zien dat hij niet de hele tijd volle bak had gereden, door even wat snelle rondetijden neer te zetten. Daarmee was de strijd voor het podium weg en ook in de strijd voor de laatste punten leek het een status quo te worden.

Sainz, die zijn tiende lek sowieso al zou verliezen in verband met zijn straf, moest Button ook nog voorbij laten en finishte dus ook buiten de punten vandaag. Na 53 ronden kwam Rosberg als winnaar over de streep en mocht samen met Hamilton en Raikkonen naar het podium. Williams-coureurs Bottas en Massa eindigden op ruime achterstand als vierde en vijfde en Alonso, Magnussen, Grosjean, Perez en Button pakten de laatste punten.

Uitslag Grand Prix van Rusland

Pos.  Rijder Team Tijd
1.   N. Rosberg Mercedes 1:32:41.997
2.   L. Hamilton Mercedes +25.022
3.   K. Raikkonen Ferrari +31.998
4.   V. Bottas Williams +50.217
5.   F. Massa Williams +1:14.427
6.   F. Alonso McLaren +1 ronde
7.   K. Magnussen Renault +1 ronde
8.   R. Grosjean Haas +1 ronde
9.   S. Perez Force India +1 ronde
10.   J. Button McLaren +1 ronde
11.   D. Ricciardo Red Bull +1 ronde
12.   C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
13.   J. Palmer Renault +1 ronde
14.   M. Ericsson Sauber +1 ronde
15.   D. Kvyat Red Bull +1 ronde
16.   F. Nasr Sauber +1 ronde
17.   E. Gutiérrez Haas +1 ronde
18.   P. Wehrlein Manor +2 ronden

WK stand coureurs

# Rijder Team Punten
1.  Nico Rosberg Mercedes 100
2.  Lewis Hamilton Mercedes 57
3.  Kimi Räikkönen Ferrari 43
4.  Daniel Ricciardo Red Bull 36
5.  Sebastian Vettel Ferrari 33
6.  Felipe Massa Williams 32
7.  Romain Grosjean Haas F1 Team 22
8.  Daniil Kvyat Red Bull 21
9.  Valtteri Bottas Williams 19
10.  Max Verstappen Scuderia Toro Rosso 13
11.  Fernando Alonso McLaren Honda 8
12.  Kevin Magnussen Renault 6
13.  Nico Hülkenberg Force India 6
14.  Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 4
15.  Sergio Perez Force India 2
16.  Jenson Button McLaren Honda 1
17.  Stoffel Vandoorne McLaren Honda 1
18.  Jolyon Palmer Renault 0
19.  Marcus Ericsson Sauber 0
20.  Pascal Wehrlein Manor Racing 0
21.  Felipe Nasr Sauber 0
22.  Esteban Gutiérrez Haas F1 Team 0
23.  Rio Haryanto Manor Racing 0

Afsluitdijk bij Noord-Holland weer open

Automobilisten hebben zondagmiddag enige tijd vastgestaan op de Afsluitdijk even voor Noord-Holland. Er was een technische storing aan de brug over de Stevinsluizen bij Den Oever, meldde Rijkswaterstaat.

Op de A7 op de Afsluitdijk liep volgens de ANWB de file uit de richting Friesland op tot 7 kilometer. Na ongeveer een uur was de storing verholpen en werd de weg weer vrijgegeven.

Afsluitdijk bij Noord-Holland weer open
Afsluitdijk bij Noord-Holland weer open (Foto: ANP)

Wiz Khalifa brouwt bier met hennep

Wiz Khalifa is meer dan alleen een rapper. De 28-jarige artiest gaat aan de slag als brouwer. Wiz is volgens TMZ van plan bier en andere dranken met een vleugje hennep op de markt te brengen.

Onder de noemer Khalifa Kush wil de rapper met bier, sapjes, frisdrank, energiedrankjes en alcoholvrije cocktails met hennepsmaak komen. Wiz' marihuana heet ook Khalifa Kush.

Volgens TMZ is het niet de bedoeling high te worden van Wiz' drankjes. De hennep die de rapper voor zijn brouwsels wil gebruiken is veel minder sterk dan zijn wiet.

Wiz Khalifa brouwt bier met hennep
Wiz Khalifa brouwt bier met hennep (Foto: BuzzE)

Dronkaards wisselen van plek achter stuur

De ene zatlap die de andere zatlap probeert te helpen. Dat gebeurde zaterdagavond in Hoogerheide toen een auto de bosschages was ingereden.

Mensen zagen de auto al in Bergen op Zoom slingerend over de weg rijden. Op de Semmelweisstraat in Hoogerheide ging het fout en belandde de wagen in het struikgewas. Daar wisselden de twee van plek. De inmiddels door meerdere getuigen gewaarschuwde politie zette het tweetal even later aan de kant.

Degene die toen achter het stuur zat, een 54-jarige Belg, was te dronken om de blaastest te doen. Van hem is toen maar bloed afgenomen. Zijn auto is hij kwijt en zijn rijbewijs, dat hij niet bij zich had, wordt later ingevorderd.

De andere verdachte, een 53-jarige man uit Hoogerheide, blies ruim twee maal de toegestane hoeveelheid. Hij kreeg een boete van 650 euro.

Dronkaards wisselen van plek achter stuur
Dronkaards wisselen van plek achter stuur (Foto: BuzzO)

Wereldbekergoud handboogschutter Van den Berg

Handboogschutter Sjef van den Berg heeft in Shanghai de wereldbekerwedstrijd op het olympische onderdeel recurve gewonnen. In de finale klopte hij de Amerikaan Zach Garrett met 7-3.

Garett begon nog wel met een perfecte score van 30 en kwam daarmee op 0-1, in het vervolg van de wedstrijd was Van den Berg duidelijk de betere. Met zeven van zijn laatste negen pijlen scoorde hij een tien.

In de landenwedstrijd bereikte het Nederlandse team, dan naast Van den Berg bestond uit Rick van der Ven en Mick de Bakker, de finale. Daarin was Zuid-Korea met 5-3 te sterk.

Vertrekhal Zaventem deels open

De vertrekhal van het Brusselse vliegveld Zaventem is zondag voor een deel weer open gegaan, bijna zes weken na de terreuractie waardoor vijftien mensen omkwamen en grote schade werd aangericht. Na een openingsceremonie konden passagiers van drie vluchten inchecken.

In de vertrekhal worden 111 incheckbalies in bedrijf genomen. Ook de 36 balies in de tijdelijke constructies blijven open. De luchthaven zit op ongeveer 80 procent van de capaciteit van voor de aanslag. Vanaf maandag zullen 25 luchtvaartmaatschappijen van de vertrekhal gebruik maken. Zo'n dertig maatschappijen zijn voorlopig nog aangewezen op de tijdelijke balies.

Vertrekhal Zaventem deels open
Vertrekhal Zaventem deels open (Foto: ANP)

Kendall Jenner ontmoet president Obama

Kendall Jenner was door het dolle heen zaterdagavond toen ze tijdens het jaarlijkse correspondentendiner in het Witte Huis in Washington D.C. de Amerikaanse president Barack Obama de hand mocht schudden. Het halfzusje van Kim Kardashian deelde haar enthousiasme op Snapchat.

"Ik heb net Obama ontmoet en zo voel ik mij nu", schreef Kendall bij een foto van zichzelf met sterretjes voor haar ogen. Het twintigjarige model kreeg ook te horen dat ze de groetjes moest doen aan Kim en Kanye West. Kendalls naam kwam zelfs even voorbij in Obama's speech. "Kendall Jenner is er ook. Ze lijkt me een aardige jonge vrouw. Ik weet niet zo goed wat ze nou doet, maar mij is gezegd dat mijn mentions op Twitter straks explosief zullen toenemen", aldus de president.

Helen Mirren was ook uitgenodigd voor het diner. De zeventigjarige Britse actrice verscheen als eerbetoon aan de onlangs overleden Prince in een paarse jurk op de rode loper. Ook had ze een paarse neptatoeage van het symbool van de zanger vlak onder haar sleutelbeen geplakt.

Andere gasten
Jenner en Mirren waren een van de vele sterren die aanwezig waren. Zo gaven onder andere ook celebritykoppel Will en Jada Pinkett Smith, actrice Kerry Washington, Breaking Bad-ster Bryan Cranston, actrice Priyanka Chopra en Harry Potters Emma Watson acte de présence.

Het was de 102e keer dat het correspondentendiner werd georganiseerd en tevens de laatste keer dat Obama als president bij het diner zal zijn. Volgend jaar neemt zijn opvolger het over.

Kendall Jenner ontmoet president Obama
Kendall Jenner ontmoet president Obama (Foto: BuzzE)

Bejaarde na 2 weken gered uit puin Ecuador

Reddingswerkers hebben zo'n twee weken na de aardbeving in Ecuador een slachtoffer levend onder het puin vandaan gehaald. Een Venezolaans team wist de 72-jarige Manuel Vasquez onder de resten van een ingestort gebouw vandaan te halen.

Zij ontdekten het bejaarde slachtoffer doordat ze geluiden hoorden tijdens het zoeken in de resten. Vasquez was uitgedroogd en gedesoriënteerd, had uitval van nieren en hij verloor enkele tenen. Hij is naar een ziekenhuis in Jaramijó gebracht, zo meldde de Britse krant The Independent zondag.

Ecuador werd op zaterdag 16 april getroffen door een beving met een kracht van 7.8. Door de trilling kwamen zo'n 650 mensen om.

Bejaarde na 2 weken gered uit puin Ecuador
Bejaarde na 2 weken gered uit puin Ecuador (Foto: ANP)

Golfer Luiten eindigt als 44e in China

Golfer Joost Luiten heeft zich op de slotdag van het Volvo China Open niet kunnen verbeteren. De Nederlander eindigde in Beijing met een slotronde van 70 slagen (-2) en een totaal van 280 slagen (-8). Het leverde hem een gedeelde 44e plaats op.

De zege ging naar thuisspeler Li Haotong die na een uitstekende slotronde van 64 slagen (-8) uitkwam op een totaal van 266 slagen (-22) en hiermee de Chileen Felipe Aguilar drie slagen voorbleef. Een drietal spelers sloot het toernooi op een gedeelde derde plaats af met een totaal van 270 slagen (-18).

Van der Mark net in top-10 in matige Superbike-race

Michael van der Mark heeft de tweede race van het World Superbike-weekeinde in Imola afgesloten op de negende plek. De Nederlandse Honda-rijder kon ook in zijn laatste optreden van het weekeinde niet met de snelsten mee, maar wist het tempo nog lang genoeg vast te houden om in elk geval twee plekken te winnen ten opzichte van zijn startpositie.

Bij de start nam polesitter Chaz Davies direct de kop en de rest zag de Welshman pas bij de finish weer terug. Het leverde de Ducati-rijder zijn tweede zege op in een weekeinde waarin hij compleet domineerde: ook in de trainingen en kwalificatie stond er geen maat op hem. Achter hem ging het duel met name tussen Kawasaki-teamgenoten Jonathan Rea en Tom Sykes en het was kampioenschapsleider Rea die de tweede plek veroverde.

De duels daarachter werden uitgevochten door onder meer Davide Giugliano, Leon Camier en Alew Lowes, die de top-6 completeerden. Lorenzo Savadori viel de nodige plekken terug en werd aan het eind nog ingehaald door Van der Mark, die ook de terugvallende Markus Reitenberger nog in kon halen. Jordi Torres werd zevende, Van der Mark's teamgenoot Nicky Hayden eindigde voor de Nederlander als achtste.

Emile Roemer opnieuw lijsttrekker SP

Emile Roemer is de gedoodverfde lijsttrekker van de Socialistische Partij bij de volgende parlementsverkiezingen. Hij meldde zich als enige voor die functie.

Dat maakte een woordvoerster van de SP zondag bekend. De partijraad (het landelijk partijbestuur en de voorzitters van de lokale afdelingen) buigt zich op 25 juni over de kandidatuur van Roemer. Als de partijraad instemt, is het rond.

Roemer (53) is vanaf 2010 politiek leider en fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer. Hij was al lijsttrekker bij de verkiezingen in 2010 en 2012.

Emile Roemer opnieuw lijsttrekker SP
Emile Roemer opnieuw lijsttrekker SP (Foto: ANP)

Wildwestbestuurder bij toeval aangehouden

Een automobilist die afgelopen nacht op de vlucht voor de politie extreem gevaarlijk door Enschede reed maar wist te ontkomen, is later per toeval toch opgepakt. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag op politiemensen.

De man vluchtte lange tijd met 100 kilometer per uur links en rechts en met allerlei idiote capriolen door de bebouwde kom. Steeds meer politieagenten probeerden hem klem te rijden en 'aan te tikken' terwijl andere teams inderhaast wegblokkades neerzetten. Maar de man bleef als een gek rijden, zelfs nadat hij door een politieauto werd geraakt, om zijn as draaide en dwars voor de politieauto belandde.

Uiteindelijk besloten agenten om er maar mee op te houden. Ze kregen het idee dat de man niet van plan was te stoppen en hebben hem laten gaan, voor ieders veiligheid, meldt de politie.

Later kwam een melding binnen over een man die raar deed. Hij probeerde vergeefs een auto met zijn sleutel te openen. Toen agenten bij hem informeerden, stond op een labeltje precies hetzelfde kenteken als van de auto die eerder voor zoveel commotie had gezorgd.

Wildwestbestuurder bij toeval aangehouden
Wildwestbestuurder bij toeval aangehouden (Foto: ANP)

Na 80 jaar weer Nederlandse hinkstapspringer op Olympische Spelen

Hinkstapspringer Fabian Florant heeft zich tijdens de Pure Athletics Spring Invite in het Amerikaanse Clermont verrassend geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer. De op Dominica geboren Nederlander sprong naar een dik persoonlijk record van 16,92 meter, waar de door NOC*NSF gestelde limiet op 16,85 meter lag.

Florant had een outdoor persoonlijk record van 16,67 meter staan, wat hij in 2013 zowel in Hilversum als in Amsterdam sprong. Dat was tevens het nationale record, tot hij dat in Clermont verpulverde.

Nederlandse hinkstapspringers zijn een zeldzaamheid op de Olympische Spelen. Wim Peters deed in 1924, 1928 en 1932 mee, waarbij zijn laatste deelname een vijfde plek opleverde. In 1928 waren in Amsterdam ook Steef van Muscher, Gijs Lamoree en Jan Blankers - inderdaad, de latere man van Fanny Blankers-Koen - van de partij. In het Berlijn van Adolf Hitler werd Nederland in 1936 vertegenwoordigd door Marten Klasema, tot komende zomer de laatste Nederlandse hinkstapspringer op de Olympische Spelen. 

Tupacs Hummer onder de hamer

De Hummer die Tupac Shakur minder dan een maand voor zijn dood kocht, wordt geveild. Dat meldt New York Daily News.

RR Auction verwacht dat de terreinwagen meer dan 100.000 dollar (87.000 euro) gaat opbrengen. Voor dat bedrag krijgt de koper ook de nummerplaat waarop YAKNPAC staat die Tupac erop liet zetten en het kentekenbewijs met daarop de naam van de rapper, die in 1996 in Las Vegas werd vermoord.

De Hummer is door de jaren heen al in verschillende handen geweest. Zo verlootte gokbedrijf BET de auto in 2003 en zette de familie van Shakur in 2007 de peperdure auto voor 200.000 dollar (175.000 euro) op eBay nadat ze de auto hadden gekocht van een ander. De Hummer is nu eigendom van een Canadese verzamelaar.

Bieden kan vanaf 12 mei een week lang.

Tupacs Hummer onder de hamer
Tupacs Hummer onder de hamer (Foto: BuzzE)

Hardleerse inbreker weer opgepakt

Een 40-jarige inbreker uit Sint Willebrord bleek dit weekeinde hardleers. Nadat hij vrijdag al in Roosendaal was opgepakt bij een inbraak aan de Gastelseweg, ging hij zaterdagavond opnieuw op dievenpad.

Maar ook bij zijn volgende doelwit, de Corneliusflat in Roosendaal, ging het mis. Iemand die glasgerinkel hoorde, waarschuwde de politie. Agenten troffen de man aan met inbrekerswerktuig en hij mocht opnieuw mee naar het bureau. Inmiddels is hij weer vrij, meldde de politie zondag.

.

Hardleerse inbreker weer opgepakt
Hardleerse inbreker weer opgepakt (Foto: BuzzO)

Man overleden door waterkanon bij Taksimplein

Een man die zondag in de buurt van het Taksimplein in het Turkse Istanbul werd aangereden door een politiewagen met waterkanon is aan zijn verwondingen overleden. De 57-jarige man werd geraakt toen hij een straat overstak in de wijk Beyoglu, meldde de Turkse krant Hurriyet.

De zwaar gewonde man werd naar een ziekenhuis gebracht in Istanbul, waar hij aan zijn verwondingen bezweek.

De politie nam zondag strenge veiligheidsmaatregelen rond het Taksimplein met waterkanonnen en duizenden politieagenten, om te voorkomen dat groepen op 1 mei de Dag van de Arbeid zouden vieren op het plein.

Man overleden door waterkanon bij Taksimplein
Man overleden door waterkanon bij Taksimplein (Foto: ANP)

Obama neemt Trump op de hak

Met een vuurwerk van grappen over politieke vrienden, tegenstanders en zichzelf heeft de Amerikaanse president Barack Obama zich zaterdagavond (lokale tijd) als 'komiek van de natie' ontpopt. Obama trad voor de laatste maal op als humoristisch gastspreker tijdens het jaarlijkse galadiner van bij het Witte Huis geaccrediteerde journalisten, het Correspondents' Dinner. Zoals verwacht nam hij daarbij met bijzonder genoegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op de hak.

Zo grapte hij over de onervarenheid van de multimiljardair op het gebied van buitenlands beleid en sprak er schertsend zijn verbazing over uit dat Trump bij het diner was weggebleven. Misschien "omdat hij druk was beledigingen naar Angela Merkel te tweeten", spotte Obama over Trumps passie voor getwitter en zijn niet aflatende kritiek op het vluchtelingen- en migrantenbeleid van de bondskanselier.

Maar ook zijn eigen partij, de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders en vicepremier Joe Biden, werden niet gespaard. Boven alles was er ook zelfspot: Obama portretteerde zichzelf bijna negen maanden voor hij het Witte Huis verlaat als een grijzende man die ook 's nachts wakker is omdat hij vaak naar het toilet moet. En wie zal hem volgend jaar opvolgen? "Wie het zal zijn, daarover kan men alleen maar speculeren."

Het correspondentendiner van het Witte Huis is ieder jaar met de president als gastster, maar in toenemende mate ook met de glamour van Hollywood en prominenten uit de entertainmentwereld. Zo waren dit jaar onder anderen de acteurs Will Smith, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Jeff Goldblum en Rachel McAdams uitgenodigd.

Demonstranten weg uit Iraaks parlement

Na de bestorming van het Iraakse parlement zaterdag door een woedende menigte, hebben de demonstranten zich een dag later uit het huis van afgevaardigden teruggetrokken. Honderden aanhangers van de sjiitische prediker Muqtada al-Sadr verzamelden zich zondag op een centraal plein in de streng beveiligde Groene Zone in Bagdad en zetten hun protest voor hervormingen daar voort.

De sjiitische premier Haidar al-Abadi bezocht het parlementsgebouw om een beeld van de situatie te krijgen. Vanuit zijn kantoor over Twitter verspreide foto's toonden gebroken glas en beschadigde tafels in de vergaderzaal.

Duizenden aanhangers van Al-Sadr bestormden zaterdag de zogeheten Groene Zone, waar behalve overheidsgebouwen ook veel ambassades liggen. Honderden demonstranten drongen later het parlementsgebouw binnen. De volgelingen van Al-Sadr eisen hervormingen en een scherpere strijd tegen de wijdverbreide corruptie in Irak.

Demonstranten weg uit Iraaks parlement
Demonstranten weg uit Iraaks parlement (Foto: ANP)

Gezinsleden vallen van balkon bij takelen

Drie leden van een gezin zijn in Nijmegen bij het takelen van een tafel naar beneden gevallen toen een deel van het balkon het begaf waarop zij stonden. Ze zijn met letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Het gebeurde zaterdag aan het eind van de middag in een huis aan de Van Peltlaan. Omdat het om een ongeval in de privésfeer gaat, kon de politie zondagochtend niet vertellen hoe het met de gewonden is.

Gezinsleden vallen van balkon bij takelen
Gezinsleden vallen van balkon bij takelen (Foto: ANP)

Rebellen laten Indonesische gijzelaars vrij

Islamitische militanten hebben zondag in het zuiden van de Filipijnen tien Indonesische gijzelaars vrijgelaten. Een door dezelfde rebellengroep ontvoerde Canadees werd een week geleden onthoofd toen een termijn om losgeld te betalen was verstreken.

Het hoofd van de politie op het eiland Jolo zei dat de gijzelaars naar het huis van de lokale gouverneur waren gebracht en vervolgens naar een legerbasis. "Ze leken moe, maar waren in goede stemming", zei de politiecommissaris.

De gijzelaars waren bemanningsleden van een Taiwanese sleepboot die door de rebellen van Abu Sayyaf was onderschept. De politie en militaire functionarissen zeiden dat het onduidelijk was of er losgeld is betaald voor de mannen.

Rebellen laten Indonesische gijzelaars vrij
Rebellen laten Indonesische gijzelaars vrij (Foto: ANP)

Patiënt in ziekenhuisbed verbrand

In een ziekenhuis in Rome is in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken. Een patiënt is daarbij in zijn bed verbrand, meldde het Italiaanse persbureau Ansa.

Het slachtoffer was een 64-jarige man van wie een voet was geamputeerd. Een andere patiënt die met de man op dezelfde kamer lag, had plotseling vlammen onder het bed gezien en alarm geslagen. Toegesnelde verplegers konden de man niet meer redden, ook omdat hij nauwelijks kon bewegen.

De brandweer had het vuur in het ziekenhuis San Camillo in de wijk Monte Verde snel onder controle, maar het gebouw werd uit voorzorg toch ontruimd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Patiënt in ziekenhuisbed verbrand
Patiënt in ziekenhuisbed verbrand (Foto: ANP)

Fun met Funda #7 Vurense Kerk

User Amarantha liet in het Fun met Funda topic op het forum haar oog vallen op een aparte kerk in Vuren (nabij Gorinchem). Voor acht ton ben je eigenaar van een vrij uniek object, dat is omgetoverd tot prachtig woonhuis. Het ´waterstaatkerkje´ stamt uit 1825 en is volledig verbouwd en gerenoveerd. Eenmaal binnen doet bijna niets je nog vermoeden dat dit ooit een kerk is geweest. 

Peiling: Umar moet zich niet inhouden

Driekwart van de mensen hoopt dat Ebru Umar zich niet gaat inhouden als ze over Turkije en Turken schrijft. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Bijna net zoveel mensen vinden dat cabaretiers en columnisten alles moeten kunnen zeggen wat ze willen over hoogwaardigheidsbekleders.

Verder is 82 procent er voor dat de strafbaarheid van het beledigen van buitenlandse staatshoofden uit onze wet wordt geschrapt, evenals de straf voor het beledigen van de koning (65 procent).

Voor wat betreft de zetelverdeling als er verkiezingen zouden zijn, zijn er deze week alleen kleine verschuivingen. GroenLinks stijgt er eentje naar 17, de hoogste score die De Hond voor deze partij heeft gemeten. PVV en SP dalen er een (naar 37 en 15 zetels).

Peiling: Umar moet zich niet inhouden
Peiling: Umar moet zich niet inhouden (Foto: ANP)

Weduwe leeft met 15 kilo dynamiet in huis

De weduwe van een voormalige explosievenexpert in het Duitse Landau woonde zonder het te weten jarenlang met 15 kilo dynamiet onder haar dak. Haar kleinzoon ontdekte het in een doos, zei de politie.

Experts hebben de gevaarlijke springstof uit de woning gehaald en in de nacht van zaterdag op zondag op een veilige plek tot ontploffing gebracht. Voor de rit naar de plaats waar het dynamiet onschadelijk werd gemaakt, heeft de politie alle wegen in de omgeving afgezet, inclusief een stuk snelweg. Vlak na middernacht was de hele operatie voorbij.

Vettel houdt vertrouwen: "Wij gaan meedoen om de titel"

Het optimisme van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel kent weinig grenzen. Ondanks een enorme puntenvoorsprong van Mercedescoureur Nico Rosberg is Vettel van mening dat hij nog volop meedoet in de titelstrijd. De kopman van Ferrari zal vandaag wegens een bakwissel vijf plaatsen terug worden gezet op de startopstelling van de Russische Grand Prix. Doordat mederivaal Lewis Hamilton ook zo zijn problemen kende en vanaf plek tien zal moeten komen, vrezen velen een onbedreigde zevende opeenvolgende zege voor Rosberg.

Het verontrust Vettel echter allemaal niet. "We hebben nog geen races gewonnen dit jaar," zegt hij, "maar dat gaat wel gebeuren. Wij gaan vechten voor de wereldtitel, daar ben ik zeker van. Ik denk ook niet dat iemand na drie races al kan zeggen dat we eruit liggen." Dan moeten de betrouwbaarheidsproblemen wel de kop ingedrukt worden. Volgens teambaas Maurizio Arrivabene komen die mede voort uit het feit dat Ferrari op Mercedes jaagt. "We nemen veel risico," bromde hij tegen het Italiaanse Sky. "Misschien wel teveel. En dat is mijn fout."

"Het is duidelijk dat we ons zo snel mogelijk moet verbeteren," stelt Vettel. "Daarom pushen we ook zo hard. We doen alles dat we kunnen, daarom hebben we ook een nieuwe motor meegenomen. Ik denk ook dat we de goede kant opgaan, alleen zien we dat anderen, en dan met name Mercedes, hun werk ook heel goed doen." Vettel staat voorlopig slechts vierde in het WK met 33 punten. Teamgenoot Kimi Raikkonen volgt op plek vijf met 28. Lijstaanvoerder Rosberg heeft inmiddels 75 punten en verspilde er nog niet één.

Selby na thriller tegen Fu in finale WK snooker

Mark Selby staat in de finale van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De nummer één van de wereld versloeg in de halve finales Marco Fu met 17-15. Voor Selby is het zijn tweede finaleplek in drie jaar.

Het was een zeer spannende en gelijkopgaande finale. Na drie sessies stond het 12-12. Selby pakte het eerste frame van de avond, waarna Fu direct 98 potte voor 13-13. Selby kwam opnieuw voor, waarna Fu 100 wegtikte voor 14-14, waarna Selby zelf een centurybreak maakte. Fu vervolgens bracht de stand op 15-15. 

In het 31e frame kwam Selby 47-3 voor en kon vervolgens in diverse beurten de benodigde punten bijeen schrapen. Het 32e frame duurde 66 minuten en kwam aan op de gekleurde ballen. Selby legde een snooker op bruin, die Fu vervolgens diverse malen miste. Selby zo bouwde een voorspong op en gaf deze niet meer uit handen. 

Fu stond tien jaar geleden ook in de halve finales van het WK. Toen verloor hij met 17-16 van Peter Ebdon. Voor Selby wordt het zijn derde finale in totaal. De tegenstander in de finale is Ding Junhui. De Chinees is de eerste Aziatische finalist op het WK ooit en won in de halve finales met 17-11 van Alan McManus. 

Turkse militairen gedood bij aanval

Drie Turkse militairen zijn zondag gedood en veertien anderen raakten gewond door een gewapende aanval van Koerdische militanten tijdens een militaire operatie in de zuidoostelijke stad Nusaybin. Dat meldde het Turkse leger zondag.

Het grotendeels Koerdische zuidoosten van Turkije is getroffen door golven van geweld tussen regeringstroepen en leden van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), sinds vorig jaar juli een staakt-het-vuren geen stand meer hield.

Turkse militairen gedood bij aanval
Turkse militairen gedood bij aanval (Foto: ANP)

Olympisch worstelkampioen vs 7 politieagenten

De Oekraïner Vyacheslav Oliynyk vierde onlangs zijn 50e verjaardag en hij vond dat daar natuurlijk een drankje bij genuttigd diende te worden. Oliynyk toonde zich vervolgens echter van zijn domste kant: ondanks de alcohol in zijn bloed kroop hij achter het stuur.

De sukkel werd tot stoppen gemaand door een stel agenten, die hem vervolgens aan wilden houden voor rijden onder invloed. Helaas voor de agenten hadden ze hier niet te maken met het gemiddelde figuur dat dit soort domme trucjes uithaald: Oliynyk mag dan wel een 50-jarige zijn, hij is wel een 50-jarige voormalig olympisch worstelkampioen. In 1996 won de Oekraïner in Atlanta goud in het Grieks-Romeins worstelen in de klasse tot 90 kilogram. Niet bepaald iemand waar je als gemiddeld agent om staat te springen om in te rekenen.

De zuipschuit liet zich dan ook niet zomaar arresteren. De twee agenten die het probeerden konden hem tikken geven met hun stok, maar dat leek de oud-worstelaar weinig te deren. Pas als de versterking aantreedt en Oliynyk met zeven agenten tegelijk aanvalt moet hij zich gewonnen geven, hoewel hij ook dan eerst nog even een respectabele tijd stand weet te houden. 

Iemand die zo oerstom is om met alcohol achter het stuur te kruipen vs een handvol agenten (Bron: YouTube)

Hulpeloze Hamilton blijft strijdbaar: "Ik ben een goede inhaler"

Ook in Rusland valt het voor titelverdediger Lewis Hamilton allemaal niet mee. Terwijl teamgenoot en klassementleider Nico Rosberg eenvoudig naar de poleposition toe reed, kon de Brit in Q3 alleen maar toekijken en chagrijnen. Problemen met de Mercedesmotor achter in de wagen waren de oorzaak. Het was de zoveelste tegenslag dit seizoen waardoor de achterstand in de titelstrijd verder op dreigt te lopen. "Ik voel me hulpeloos op sommige punten," sipt Hamilton dan ook.

 "Ik weet niet precies hoe ik het moet zeggen," gaat hij verder. "Ik kan slecht omschrijven wat ik nu voel, maar het is geen fijn gevoel." Hamilton zal de race in Rusland vanaf de tiende positie moeten aanvangen en normaal gesproken zal hij Rosberg dan ook niet meer kunnen aanvallen. "We werken zo hard, de monteurs, engineers en ik, om de auto in een goede positie te krijgen. Onze snelheid was uitstekend maar dan dit weer."

"Ik hoop erop dat ik een start zonder problemen krijg en dat ik met de anderen kan vechten. Volgens mij heb ik dit jaar nog geen enkele keer een auto in tact gehad na bocht één, dus dat is waar ik nu op hoop. Nico is hier ook wel eens verder naar achteren gestart, dus het is mogelijk. Ik heb de laatste jaren niet veel in hoeven halen op deze baan, dus ik weet niet of het meevalt, maar ik ben geen slechte inhaler, dus het moet lukken." De Grand Prix van Rusland start zondagmiddag om 14:00 Nederlandse tijd.

Veel 'superspitsen' in recordnatte april

April telde uitzonderlijk veel 'superspitsen': dat zijn spitsen waarin het totaal aantal kilometers file boven de 300 uitkomt. Volgens de VerkeersInformatieDienst komt dat door het slechte weer gecombineerd met een aantrekkende economie.

De dienst telde in april vijf superspitsen en dat is de afgelopen vijf jaar niet gebeurd. Er waren zelfs twee spitsen van meer dan 400 kilometer en dat ook is een zeldzaamheid.

Oorzaak is het extreme weer, met regen, hagel en sneeuw waardoor veel ongelukken gebeurden. Bovendien reden er meer auto's op de weg doordat de economie aan het aantrekken is en er bijvoorbeeld meer woon-werkverkeer is.

Veel 'superspitsen' in recordnatte april
Veel 'superspitsen' in recordnatte april (Foto: ANP)

Eerste meivorst in De Bilt sinds 1997

Voor het eerst in negentien jaar heeft het in mei gevroren in De Bilt. Aan de grond vroor het er afgelopen nacht 1,8 graden. In het Noord-Hollandse Berkhout daalde de grondtemperatuur naar min 4,3 graden.

In totaal heeft het sinds 1901, toen de metingen begonnen, 51 keer gevroren in De Bilt in mei.

Ook is op het weerstation in De Bilt in de nacht van zaterdag op zondag vorst vastgesteld op 'gewone meethoogte' - anderhalve meter boven de grond. Dat is volgens Weeronline tegenwoordig een zeldzaamheid. Het gebeurde sinds 1980 tot nu toe vier keer. Daarvoor kwam het veel vaker voor.

Eerste meivorst in De Bilt sinds 1997
Eerste meivorst in De Bilt sinds 1997 (Foto: ANP)

Gratis Chaos in eerste week van Total War: Warhammer

Creative Assembly maakt bekend dat spelers die Total War: Warhammer aanschaffen tijdens de release-week, het Chaos Warriors Race Pack gratis krijgen. Eerder was deze bonus er alleen als je een preorder plaatste.

"De Chaos Warriors zijn enorm populair gebleken", zegt Creative Director, Mike Simpson. "Door spelers een week de tijd te geven om dit pakket gratis te krijgen, zorgen we ervoor dat loyale fans die liever niet vooruitbestellen de boot niet missen, terwijl we tegelijk tegemoet komen aan de early adapters, wiens steun voor ons zeer belangrijk is. We hebben het grootste vertrouwen in de game. Mede dankzij de sterke steun van de community belooft dit de grootste Total War-lancering ooit te worden."

Retailers die meedoen met de pre-order-actie, bieden de DLC nu gratis aan tijdens de week van de release. De gratis periode eindigt om 19:00 op 31 mei.

In de nieuwe Let’s Play-video  van Total War: Warhammer zien we de Chaos Warriors in actie, inclusief de reusachtige Kholek Suneater. Als oudste van de Dragon Ogres is Suneater gehuld in bliksem en gewapend met een enorme hamer. Hij is een van de Legendary Lords waar je mee kunt spelen in het Chaos Warriors Race Pack. Total War: Warhammer is verkrijgbaar vanaf 24 mei op pc.

Onaangekondigde Call of Duty begint te dreigen

Op het Facebook- en Twitteraccount van Call of Duty begint het te spoken met een korte teaser waarin een groepering dreigt dat ze de wereld zoals we die nu kennen zal vernietigen. Waarschijnlijk gaat Activision vrij snel Call of Duty: Infinite Warfare officieel aankondigen.

Voor de mensen die hoopten dat de nieuwe Call of Duty een Tweede Wereldoorlog-setting zou krijgen is er dus slecht nieuws, toen deden ze nog verdomd weinig met kleurenvideo en zag de uitrusting er zeker niet zo uit. Wel tof is dat er ook een teaser te zien in de map Nuk3town in Call of Duty: Black Ops III, waar de beste man van hieronder ook op de billboards staat.

Eerder deze week lekte er al een foto van de cover van Call of Duty: Infinite Warfare en de Call of Duty Modern Warfare remaster.

Gelekte foto Call of Duty: Infinity Warfare preorder bonus

Nederland viert Internationale Dag van Arbeid

Miljoenen mensen wereldwijd vieren zondag de Internationale Dag van de Arbeid. Ook in Nederland wordt op deze dag traditioneel gestreden voor betere arbeidsomstandigheden.

De Dag van de Arbeid valt voor de PvdA dit jaar samen met haar zeventigjarig bestaan. Daarom organiseert de partij het 'Festival van de Arbeid' in Utrecht, met onder meer workshops debatteren en ontmoetingen met politici.

Leden van vakbond FNV gaan zondag een mars lopen vanaf het Jonas Daniël Meijerplein, door het centrum van Amsterdam met als eindbestemming het Oosterpark. In het park zijn er shows, colleges en stands. Ook komt scheidend FNV-voorzitter Ton Heerts speechen en zal rapper Typhoon om 16.30 uur de dag afsluiten met een optreden.

Nederland viert Internationale Dag van Arbeid
Nederland viert Internationale Dag van Arbeid (Foto: ANP)

Vliegtuig vol leeuwen landt in Zuid-Afrika

In Johannesburg in Zuid-Afrika is zaterdagavond een vliegtuig geland met aan boord 33 leeuwen. De dierenorganisatie Animal Defenders International bevrijdde de dieren uit circussen in Peru en Colombia en liet ze overvliegen om ze in het Emoya Big Cat Sanctuary in Vaalwater uit te zetten.

De dierenorganisatie bevrijdde bij invallen 24 leeuwen uit circussen in Peru. De andere negen werden door een circus in Colombia vrijwillig meegegeven. Volgens een activist van de dierenorganisatie waren de leeuwen zwaar mishandeld. Bij de meeste waren de nagels verwijderd en tanden afgebroken.

Vliegtuig vol leeuwen landt in Zuid-Afrika
Vliegtuig vol leeuwen landt in Zuid-Afrika (Foto: ANP)

'Stilte' in Syrië houdt stand

De nieuwe wapenstilstand die Rusland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen in Syrië houdt stand. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie zaterdag verklaard.

Aan het begin van de nacht van vrijdag op zaterdag ging een "regime van stilte" in Syrië in waarover Rusland en de VS het vrijdag eens waren geworden. De term werd eerder gebruikt voor een staakt-het-vuren in Oekraïne.

Volgens Moskou is het sindsdien rustig gebleven onder andere ten oosten van hoofdstad Damascus en in het noorden van de kustprovincie Latakia. In die provincie was wel sprake van "provocaties"van militanten.

'Stilte' in Syrië houdt stand
'Stilte' in Syrië houdt stand (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnige dag van de arbeid

Het oosten begint met wat bewolking, maar in de loop van de dag klaart het op en mag het hele land van de zon genieten. Af en toe drijft er nog wat hoge bewolking over, maar het blijft wel droog. De temperaturen liggen tussen de 10 en 15 graden. De wind komt uit het noorden en is matig van kracht. 

Zon op 06:09
Zon onder 21:05
Zonkracht

 4 / 2 

Rewimo spotte tijdens haar wandeling ook nog een mooie kever.

Voorjaarsmestkever (Foto: Rewimo)
Voorjaarsmestkever (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1911 In Rotterdam werd Dina Sanson de eerste vrouwelijke politieagent.
 1988 Op de Nederlandse autosnelwegen gaat de maximumsnelheid omhoog naar 120 kilometer per uur. 
 1990 De Dag van de Arbeid vierde zijn honderdste verjaardag.
 1999 De 16-jarige Marianne Vaatstra werd vermoord.
 2012 In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg werd de wietpas ingevoerd. 


De Dag van de Arbeid in 1941

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.