FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 april 2016

White Star Brussel, omstreden kampioen in België

White Star Brussel mag zich kampioen van de Belgische Tweede Klasse noemen en heeft promotie afgedwongen naar het hoogste niveau. Opmerkelijk voor een club zonder sponsoren, zonder fans, zonder stadion, met hoge schulden en zonder licentie voor het komende seizoen.

White Star kon op zeker kampioen worden als de nummers twee en drie Eupen en Antwerp gelijk zouden spelen. Die wedstrijd werd 0-0, terwijl White Star zelf Patro Eisden Maasmechelen klopte en op 63 punten kwam. Eupen en Antwerp eindigden de competitie op 62 punten. Een zaak tegen FC Seraing over het opstellen van een niet speelgerechtigde speler doet er door de uitslagen van vandaag niet meer toe.

De club uit Brussel heeft Charles Simar als voorzitter, maar het is oud-spelersmakelaar John Bico die aan de touwtjes trekt. Hij doet niet alleen het spelersbeleid, maar is ook de coach en is geldschieter van de club. Gulf Dynamic Challenge uit Dubai is de officiële eigenaar van de club, maar dit bedrijf blijkt een lege huls te zijn. De club heeft een schuld van ongeveer 4,3 miljoen euro bij onder meer de gemeente Molenbeek en heeft in januari en februari de spelerssalarissen betaald met geld dat bedoeld was voor de jeugdopleiding. Het faillissement van de club zou zelfs al aangevraagd zijn door schuldeisers.

White Star speelt de wedstrijden in het Machtensstadion van RWDM Molenbeek, een bepaald geen gelukkige combinatie, omdat er dit jaar tussen de diverse partijen veel incidenten zijn geweest. Daarnaast trekt de club bij wedstrijden hooguit 400 toeschouwers en is het stadion niet geschikt voor spelen op het hoogste niveau. De aanpassingen zouden 400.000 euro moeten kosten, een bedrag dat White Star niet op wil hoesten.

Mocht de club niet meer in Molenbeek mogen spelen dan wil ze gaan procederen. Voorzitter Simar wil het die gemeente dan erg lastig gaan maken, zo liet hij aan Bruzz.be weten. "Indien we uit Molenbeek moeten vertrekken, slepen we de gemeente langs alle kanten voor het gerecht. Laat dat duidelijk zijn. We hebben een conventie getekend waardoor we negen jaar in het Edmond Machtensstadion mogen spelen. Ze kunnen ons neerhalen door te voorkomen dat we de licentie krijgen, maar als ze dat doen, dan halen wij hen neer. Ze zouden beter twee keer nadenken voor ze ons buiten zetten. We hebben heel wat argumenten die de gemeente kunnen dwingen tot het betalen van veel geld. Zeer veel geld. En dat beseffen ze precies niet goed."

Naast problemen met de financiën en het stadion heeft White Star nog geen licentie voor het komend seizoen. Hoewel bij de licentiecommissie de schulden niet expliciet meetellen wordt hier wel rekening mee gehouden. Voor de licentie is in ieder geval een stadion benodigd, maar volgens diverse bronnen lijkt de kans op een licentie klein te zijn. White Star zal komende maandag in ieder geval bij het Belgische Arbitragehof (BAS) beroep aantekenen voor het niet verstrekken van de licentie, want zonder is er geen promotie naar het hoogste niveau mogelijk.

Grote brand in Alkmaar

Aan de Noorderkade in Alkmaar heeft zaterdagavond brand gewoed. De zwarte rookpluimen waren tot buiten de stad zichtbaar. De brand, die woedde in een voormalig banden-servicebedrijf, werd opgeschaald naar GRIP2 en een NL-Alert werd verzonden met het advies om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. 

In het verleden werd er al eens brand gesticht in het, al jaren leegstaande, pand. De oorzaak van deze brand is nog niet bekend. De brandweer en andere hulpverleners waren in grote getale aanwezig om de brand te bestrijden. 

Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)
Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)
Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)
Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)
Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)
Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)
Brand aan Noorderkade in Alkmaar (Foto: Patries de Jong)

'Kluis Prince opengebroken'

'The Vault', de kluis onder de studio's van Prince, is opengebroken. Volgens het lokale KSTP-TV is de kluis waarin Prince jarenlang onuitgebracht materiaal bewaarde opengemaakt op last van de tijdelijke beheerders van de nalatenschap van de zanger.

De kluis moest worden opengebroken omdat alleen Prince, die op 21 april overleed, de toegangscode wist. In The Vault liggen naar verluidt nog duizenden onbekende nummers van de 57-jarige zanger. Het is niet duidelijk of het materiaal er ook echt lag. In 2012 zei Prince in een interview dat 'iemand' de nummers ooit uit zou brengen. "Ik weet niet of ik dat red, er is gewoon zo veel."

Over de nalatenschap van Prince is nog veel onduidelijk. De zanger liet geen testament na. Een eerste overleg over de erfenis liep vrijdag uit op ruzie.

Waaraan Prince is overleden, is ook nog onduidelijk. Donderdag besloot justitie dat Paisley Park, het complex van de popster, doorzocht mag worden in verband met het onderzoek naar zijn dood. Prince zou zware pijnstillers op zak hebben gehad toen hij dood werd gevonden in zijn woning annex studio. Volgens KSTP-TV kampte de zanger met chronische pijn aan zijn heup en zocht hij vlak voor zijn dood hulp vanwege zijn medicijnverslaving.

'Kluis Prince opengebroken'
'Kluis Prince opengebroken' (Foto: BuzzE)

Net geen olympisch ticket voor erbarmelijk slechte gewichthefsters

Op het Aziatisch kampioenschap gewichtheffen in Oezbekistan is het de dames uit de Verenigde Arabische Emiraten net niet gelukt om een startbewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te veroveren. Dat was bijzonder geweest, want - met alle respect - de dames hebben op dergelijk niveau simpelweg niets te zoeken, gezien hun resultaten. 

Nagenoeg alle startbewijzen voor de Spelen in het gewichtheffen worden vergeven via de WK's van 2014 en 2015 en de continentale kampioenschappen van 2016. Dat gaat als volgt: op de WK's van 2014 en 2015 werd een landenklassement opgemaakt door elke klassering van een gewichtheffer in een bepaalde klasse punten toe te kennen. Een gouden medaille levert 28 punten op, zilver 25 punten en zo wordt het rijtje afgewerkt. De punten van de vier beste gewichtheffers uit elk land worden tot slot meegeteld voor het klassement. 

Bij de dames kregen de beste 21 landen van het WK twee of meer startbewijzen voor Rio. Vervolgens was het de beurt aan de continentale kampioenschappen, waar een soortgelijk klassement op werd gemaakt voor de nog niet-geplaatste landen. In het geval van het Aziatisch kampioenschap zouden de zes beste landen uit het damesklassement één startbewijs voor Rio krijgen. 

De Emiraten dachten op sluwe wijze kans te hebben op een olympisch ticket. Ze schreven het maximale aantal van zeven dames in en lieten hen vooral meedoen in de gewichtsklassen met de minste deelneemsters. Dat ze er - vergeleken met de rest - weinig van konden was louter bijzaak. Zaterdag was het tijd voor de conclusie in de laatste en zwaarste klasse, die voor dames boven 75 kilogram.

De twee deelneemsters uit de Emiraten kwamen tot 118 en een bijzonder magere 95 kilogram, waarbij stoten en trekken opgeteld zijn. Ter vergelijking: zelfs in de allerlichtste klasse, met dames van nog geen 48 kilogram, tillen bij elkaar toch allemaal wel meer dan 110 kilo, maar bij de toppers zelfs tegen de 200 kilo op. 

De competitie had zich echter zo ontwikkeld dat de strijd om het laatste ticket voor de Spelen uiteindelijk ging tussen de Emiraten en Turkmenistan. Als de dames uit de Emiraten in de zwaarste klasse achtste en negende - van de negen - zouden worden, zou Turkmenistan naar Rio gaan, anders was het ticket voor de Emiraten. Daar leek het plotseling op, want de Oezbeekse Omadoy Otakuziyeva liet bij de eerste twee pogingen een foutpoging noteren. Als ook haar laatste fout ging zouden de vrouwen uit de Emiraten zevende en achtste worden en precies één punt boven Turkmenistan eindigen. 

Helaas voor de Emirati's slaagde Otakuziyeva er voor eigen publiek alsnog in om de allerlaatste poging toch te halen. Voor haar olympische deelname maakte het weinig uit, Oezbekistan was al zeker van een ticket, maar haar ene poging besliste de strijd om één olympisch ticket in het voordeel van Turkmenistan en niet de Emiraten. 

Al met al is dit natuurlijk niet meer dan een onbeduidende voetnoot in de geschiedenis van de Spelen van 2016 - dat zullen ook wij niet ontkennen. Als het de dames uit de Emiraten gelukt was zou het echter ten eerste wel aantonen dat het kwalificatiesysteem ergens niet klopt. Ten tweede zou duidelijk worden dat slim gebruik van de regels je zomaar een olympisch startbewijs op kan leveren, ook al kun je er eigenlijk niet veel van. 

Darter Payne pakt eerste PDC-titel, halve finale voor Van der Voort

Darter Josh Payne heeft voor een grote verrassing gezorgd door zijn eerste titel bij de PDC te winnen. De 22-jarige Engelsman uit Kent schreef zaterdag Players Championship 6 op zijn naam door in de finale James Wade te verslaan. Het werd 6-5. 

Payne de laatste jaren al gezien als een aanstormend talent, want hij onder meer drie toernooien op de Youth Tour. Nu weet hij ook bij de grote mannen te winnen. Vincent van der Voort haalde de halve finale, waarin hij met 6-4 verloor van Wade. Dit was zijn beste resultaat van dit jaar.

Payne won eerder vandaag van Gerwyn Price, Ronny Huybrechts, Wes Newton, Kevin Painter, Mensur Suljovic en Steve Brown. In de finale tegen Wade was een beslissende leg nodig en daarin sloeg Payne toe met een 116-finish. 

Van der Voort lijkt weer helemaal fit te zijn. De laatste maanden kampte hij met rugproblemen. Het lijkt zijn vruchten af te werpen, want met een halve finale boekte hij zijn beste resultaat van het jaar. Van der Voort won van onder meer Robert Thornton en Jamie Caven. Jelle Klaasen haalde de vierde ronde, waardoor hij steeds dichterbij Raymond van Barneveld kruipt op de wereldranglijst. Jeffrey de Graaf kwam tot de derde ronde. In die ronde ging Dave Chisnall onderuit, Chizzy gooide in die ronde tegen Caven wel een negendarter.

In Barnsley waren de grote namen als Michael van Gerwen, Gary Anderson, Phil Taylor en Van Barneveld afwezig. Zondag is er opnieuw een Players Championship in Barnsley. 

Uitslagen Players Championship 6 - vanaf achtste finales
Peter Wright 6-3 Mick McGowan
James Wade 6-4 Jim Walker
Vincent van der Voort 6-4 Jamie Caven
Nathan Aspinall 6-1 Ryan Meikle
Josh Payne 6-4 Kevin Painter
Mensur Suljovic 6-3 Jelle Klaasen
Steve Brown 6-2 James Wilson
Simon Whitlock 6-4 Jonny Clayton

Kwartfinale
James Wade 6-5 Peter Wright
Vincent van der Voort 6-5 Nathan Aspinall
Josh Payne 6-5 Mensur Suljovic
Steve Brown 6-5 Simon Whitlock

Halve finales
James Wade 6-4 Vincent van der Voort
Josh Payne 6-3 Steve Brown

Finale
Josh Payne 6-5 James Wade

Rotterdam gaat vervuilende auto's beboeten

Wie vanaf zondag met een oude vervuilende auto de Rotterdamse milieuzone binnenrijdt wordt voortaan beboet. De milieuzone was al sinds januari van kracht, maar nu gaat Rotterdam handhaven. Benzinevoertuigen van voor juli 1992 en diesels van voor 2001 mogen het gebied niet meer in. Doen ze dat toch, dan komt er een acceptgiro van 90 euro in de brievenbus.

Langs de invalswegen van de Maasstad stonden sinds begin dit jaar borden. Wie passeerde zag zijn kenteken verschijnen met de mededeling of het voertuig de stad in mocht of niet. De vervuilers kregen alleen een waarschuwing. Maar dat is nu voorbij.

Door de oude benzine- en dieselauto's te weren verwacht Rotterdam de uitstoot van roet met 20 tot 30 procent te verminderen. Doel is om de roetuitstoot door verkeer in 2018 met 40 procent te verminderen.

De milieuzone omvat het stadscentrum en een aantal omliggende wijken.

Rotterdam gaat vervuilende auto's beboeten
Rotterdam gaat vervuilende auto's beboeten (Foto: ANP)

Froome wint koninginnenrit Romandië

Chris Froome is de winnaar geworden van de koninginnenrit in de Ronde van Romandië. De Brit kwam solo over de finish. De leiding in het klassement blijft in handen van Nairo Quintana.

Froome, die afgelopen donderdag zeventien minuten verloor door een lekke band en daardoor niet meer meedoet om de eindzege, ontsnapte samen met Tejay van Garderen uit de groep met favorieten. Op de slotklim liet Froome de renner van BMC achter zich.

In de strijd om het klassement probeerde met name Ilnoer Zakarin het met diverse aanvallen, maar Quintana gaf niks toe. De colombiaan heeft nu negentien seconde voorsprong op Thibaut Pinot, Jon Izagirre staat derde met 23 seconden achterstand. Tom Dumoulin is op de vijfde plaats de beste Nederlander, hij heeft 57 seconden achterstand. Ook Bauke Mollema staat nog in de top 10, hij bezet de negende plek op 1 minuut 24.

Newcastle United laat degradatieplek aan Sunderland

Jermain Defoe heeft Sunderland met een late gelijkmaker een punt bezorgd op bezoek bij Stoke City: 1-1. Desondanks zakten The Black Cats de degradatiezone in.

Bij Stoke verscheen linksback Erik Pieters aan de aftrap. Ibrahim Afellay, die andere oud-PSV'er, ontbrak door een knieblessure en is naar verwachting een half jaar uitgeschakeld. Patrick van Aanholt had een plekje in de basiself van Sunderland, waar Jeremain Lens niet eens bij de selectie zat.

In de eerste helft werd er niet gescoord, maar na rust brak Marko Arnautovic al snel de ban. Peter Crouch won een duel van Sunderland-verdediger Lamine Kone en legde het leer klaar voor Arnautovic, die de score opende, 1-0. Bij Sunderland dachten ze aan een overtreding van Crouch, maar de scheids wuifde het weg.

De overwinning leek binnen voor Stoke, maar diep in blessuretijd sloegen de gasten toe. Sunderland kreeg een strafschop toegekend en Defoe ging achter de bal staan. De Engelse spits verzilverde het buitenkansje en bracht zijn werkgever een punt: 1-1. Sunderland moet nog tegen Chelsea, Everton en Watford spelen.


De wederopstanding van Newcastle United duurt voort. Thuis werd er van Crystal Palace gewonnen (1-0), waardoor de ploeg nu boven de streep staat.

Degradatie naar de Championship leek enkele weken geleden onafwendbaar voor Newcastle United, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Na de overwinning op Swansea City (3-0) en de remises tegen Manchester City (1-1) en Liverpool (2-2) kwam de veilige zeventiende plek steeds dichterbij.

Tegen Crystal Palace, uitgerekend de ploeg van oud-Newcastle-coach Alan Pardew, werd een vervolg gegeven aan die reeks. De ploeg van Rafael Bénitez kwam in de tweede helft op voorsprong door een doelpunt van Andros Townsend. Hij schoot een vrije trap binnen.

Crystal Palace leek terug te kunnen komen. Twintig minuten voor tijd kreeg de ploeg namelijk een strafschop na hands van Moussa Sissoko. Maar Yohan Cabaye (ex-Newcastle) zag zijn inzet gekeerd worden door Karl Darlow, die de nog altijd geblesseerde Tim Krul verving.

Ondanks toenemende druk hield Newcastle, waar Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum een basisplek hadden en Siem de Jong op de bank bleef, stand. Door de zege klimt Newcastle over Sunderland en Norwich naar plek zeventien.

Tientallen migranten verdrinken bij Libië

Gevreesd wordt dat zeker zeventig migranten zijn verdronken toen het schip waarop zij zaten, zonk voor de kust van Libië. Dat meldde de BBC zaterdag. Een Italiaans schip pikte ongeveer 26 overlevenden op uit het water.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zouden 84 vluchtelingen in de Middellandse Zee zijn verdronken. De opblaasboot waar de asielzoekers op zaten, maakte water in ruwe zee en zonk uiteindelijk. De Italiaanse kustwacht werd met een satelliettelefoon te hulp geroepen. Deze dirigeerde een koopvaardijschip naar de plek van de asielboot.

De overlevenden zijn naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht.

Tientallen migranten verdrinken bij Libië
Tientallen migranten verdrinken bij Libië (Foto: ANP)

Ding Junhui schrijft als eerste Aziatische finalist historie op WK snooker

Ding Junhui heeft geschiedenis geschreven op het wereldkampioenschap snooker. De 29-jarige Chinees is de eerste Aziaat die zich heeft geplaatst voor de finale van het WK in het Engelse Sheffield. In de halve finale was hij met 17-11 te sterk voor de Schot Alan McManus. 

Junhui begon zaterdag met een 14-10 voorsprong aan de laatste sessie en gaf McManus geen kans om terug te komen in de partij. Hij potte onder andere een break van 123 in het derde frame van de laatste sessie om de klus te klaren.

Junhui schreef nog meer geschiedenis. Hij boekte nog een record door in de halve finale zeven centuries te maken. Hij verbeterde daarmee het Cruciblerecord van Stephen Hendry en Ronnie O'Sullivan die in één WK-wedstrijd maximaal zes centuries wisten te potten. Het Crucible Theatre is het theater waar sinds 1977 het WK gespeeld wordt. Zijn grootste break, was een break van 138 in het negende frame van de partij. 

Zaterdagavond weet de 29-jarige Chinees wie zijn tegenstander wordt in de finale. De andere halve finale gaat tussen Mark Selby en Marco Fu. Het staat drie sessies 12-12 en de winnaar zal nog vijf frames moeten winnen om zondag en maandag de finale te mogen spelen.

Gamen voor prijzengeld op Firstlook BattleCon

In het weekend van 7 en 8 mei 2016 vindt Firstlook BattleCon plaats in Rotterdam Ahoy, een nieuw evenement van Blammo Media, onder andere bekend van Firstlook en GameKings.

Bezoekers kunnen games spelen en maken daarmee kans op prijzen met een totale waarde van €50.000. Firstlook BattleCon kent 20 Battlegrounds met elk een eigen shoutcaster, waar vele honderden toernooien per dag met zeventien games verspeeld worden.

De bezoekers kunnen in de twee hallen van Rotterdam Ahoy aan de slag op twintig Battlegrounds vol consoles en pc's. Per Battleground worden elk dag 40 á 50 mini-toernooitjes in een game verspeeld. Aanwezig zijn Counter-Strike: GO, Call of Duty: Black Ops III, Mario Kart 8, Rocket League, League of Legends, Overwatch, BattleBorn, World of Tanks, Street Fighter V, Mortal Kombat X, FIFA 16, Super Smash Bros WiiU, World of Planes, World of Warships, Super Smash Bros Melee, Hearthstone, TrackMania Turbo en Awesomenauts.

Vooraf inschrijven voor de toernooien is niet nodig. Het is aanschuiven en spelen. Het evenement is toegankelijk voor personen vanaf 12 jaar. Kaarten voor Firstlook BattleCon zijn gelimiteerd en kosten €18,- en zijn verkrijgbaar via http://battlecon.nl/tickets/ of bij de winkels van Primera.

Vlaamse had geheime teletekstpagina

Een medewerkster van de Belgische teletekst heeft jarenlang via het medium privéberichten geplaatst voor haar partner. Dat biecht ze op in de krant Het Nieuwsblad. De staatsomroep VRT stopt binnenkort met teletekst en daarom wilde Linda Van Crombruggen haar geheim wel prijsgeven.

Van Crombruggen was twintig toen ze in 1980 bij de toenmalige BRT in dienst kwam. Teletekst stond toen nog in de kinderschoenen. Toen het medium echt van de grond kwam, eigende de vrouw zich pagina 848 toe. Daarop hield ze contact met haar thuisfront. In die tijd waren er nog geen mobiele telefoons en konden mensen dus ook geen sms'jes naar elkaar sturen. "Ik sms'te via de televisie", zegt ze.

De boodschappen waren onschuldig. Zo vroeg ze haar partner of ze bij het station kon worden opgehaald. Ook gaf ze opdrachten welke boodschappen gedaan moesten worden. Van Crombruggen stopte met haar persoonlijke pagina toen bleek dat een kijker de boodschappen was opgevallen.

Terwijl de Belgen de stekker uit het teletekstproject trekken, lijkt de NOS dit nog helemaal niet van plan. NOS Teletekst doet het nog steeds prima, vooral nu de app van het medium razend populair is.

Vlaamse had geheime teletekstpagina
Vlaamse had geheime teletekstpagina (Foto: BuzzT)

Grote brand in centrum Amsterdam

In de binnenstad van Amsterdam heeft zaterdagmiddag een flinke brand gewoed in een aantal lege panden. De gebouwen in de Wijdesteeg werden gerenoveerd. Om de hulpdiensten alle ruimte te geven werd de Spuistraat afgesloten. De bewoners van een aantal panden in de omgeving moesten hun huis uit. De veiligheidsregio zegt dat er geen gewonden zijn. De brandweer rukte met groot materieel uit.

Grote brand in centrum Amsterdam
Grote brand in centrum Amsterdam (Foto: ANP)

Amsterdam in kwaad daglicht in game 1666: Amsterdam

Het heeft even geduurd, maar eindelijk staan wij Nederlanders met onze VOC-mentaliteit centraal in 1666: Amsterdam. De rechten zijn nog niet terug bij gamedesigner Patrice Desilets of er duikt al een trailer van het spel, gemaakt van een build van twee jaar geleden.

Patrice Desilets is vooral bekend geworden als creative director van Assassin's Creed, Assassin's Creed 2 en Assassin's Creed: Brotherhood. Die invloeden zien we ook terug in dit spel. Hij vertrok bij Ubisoft, om bij THQ te beginnen, maar de uitgever en al zijn studio's gingen faiiliet en Ubisoft kocht de studio waar hij werkte weer op. Hij was toentertijd net bezig met naar eigen zeggen zijn project waar zijn 15 jaar ervaring in zou zitten. Dat was 1666: Amsterdam. Na een hoop getrouwtrek over de rechten van dit spel, heeft hij ze deze week terug gekregen.

In de trailer zien we iets te veel windmolens, maar met het sfeervolle nummer Le port d'Amsterdam van Jacques Brel vergeven we het ze. In eerste instantie zou het spel op PlayStation 3 en Xbox 360 uitkomen, maar de makers zouden het op PlayStation 4 en Xbox One hebben uitgebracht als de studio niet gesloten was geweest. Het thema van 1666: Amsterdam is "wees slechter dan het kwaad", vandaar de 666 in het jaartal en het feit dat de speler allerlei dieren die met zwarte magie te maken hebben zoals een rat, raaf en zwarte kat kan controleren.

Wanneer we weer iets van 1666: Amsterdam gaan zien is nog onbekend. Patrice is nog bezig met Ancestors: The Humankind Odyssey, een ander spel die hij vast af wil maken voordat hij aan iets nieuws begint.

Woody Harrelson mag geen wiet verkopen

Acteur Woody Harrelson is er niet in geslaagd een vergunning in de wacht te slepen om medicinale softdrugs te mogen verkopen op Hawaï. Dat meldt persbureau Reuters. Van de zestig aanvragen werden er maar acht gehonoreerd.

Harrelson, in Nederland bekend van zijn rol van de stuntelige barman Woody in de serie Cheers en de film White Men Can't Jump, wilde met zijn bedrijf Simple Organic Living LLC medicinale softdrugs gaan verkopen. Het is niet duidelijk waarom Harrelson geen vergunning heeft gekregen.

De acteur staat al tijden bekend als vurig pleitbezorger van vrij gebruik van softdrugs. Hij is ook bestuurslid van een organisatie die strijdt voor aanpassing van de wet rond softdrugs.

Woody Harrelson mag geen wiet verkopen
Woody Harrelson mag geen wiet verkopen (Foto: BuzzE)

Lorentzsluis weer afgesloten na aanvaring

De sluisdeur van de Lorentzsluis in de Afsluitdijk is zaterdag flink beschadigd nadat er een Urker kotter tegenaan was gevaren. Door de aanvaring is de grote sluis weer helemaal afgesloten. Schepen die kleiner zijn dan 67 meter kunnen wel door de kleine sluis ernaast. De sluis bij Kornwerderzand was net helemaal gerenoveerd en vrijdagavond voor het eerst na zes weken weer in bedrijf.

Rijkswaterstaat onderzoekt of de scharnieren van de grote sluis beschadigd zijn. Zijn die in orde dan kan een reservesluisdeur worden gemonteerd. Die ligt in de buurt van de Lorentzsluis.

De politie onderzoekt of er iets mis was met de kotter. Ook de schipper wordt gehoord.

Lorentzsluis weer afgesloten na aanvaring
Lorentzsluis weer afgesloten na aanvaring (Foto: ANP)

Crimineel gepakt na negeren voetgangerslicht

Een door Italië gezochte Albanese crimineel is afgelopen week in Amsterdam gearresteerd na een kleine overtreding. De man negeerde een rood voetgangerslicht op de Nassaukade. Agenten zagen dat en controleerden de voetganger. Hij bleek in Italië verdacht van drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie.

Hij was de derde voortvluchtige Albanees die de Amsterdamse politie afgelopen maand aanhield.

Op 12 april zagen agenten op de Vondelstraat een man lopen die ze herkenden van een opsporingsbericht. Hij toonde een Egyptisch paspoort, maar dat was vals. De man barstte daarop in tranen uit en noemde zijn echte naam. Hij bleek een 31-jarige Albanees die in Italië tot twintig jaar cel is veroordeeld wegens drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

Op 14 april werd in een café aan de Vlugtlaan een door de Belgische autoriteiten gezochte Albanees aangehouden die wordt verdacht van grootschalige hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie.

Crimineel gepakt na negeren voetgangerslicht
Crimineel gepakt na negeren voetgangerslicht (Foto: ANP)

Gewonden door ontploffing stoomtrein België

Vier mensen zijn zaterdag in België gewond geraakt door een ontploffing in een stoomlocomotief. Volgens Belgische media gebeurde dat tijdens een festival in de plaats Eeklo waarmee werd herdacht dat 50 jaar geleden de laatste stoomtrein door België reed.

Het voertuig was een van de locomotieven op het festival Stoomcentrum. Tijdens een rit tussen Eeklo en Maldegem, aan de grens met Zeeuws-Vlaanderen, ontplofte ter hoogte van Balgerhoeke iets in de stoomlocomotief. Er trad meteen een veiligheidsmechanisme in werking waardoor de brand beperkt bleef.

Twee van de gewonden werden met zware brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis in Gent. De andere twee hadden lichtere verwondingen en werden behandeld in het ziekenhuis van Eeklo.

Gewonden door ontploffing stoomtrein België
Gewonden door ontploffing stoomtrein België (Foto: ANP)

Messentrekker afgetuigd door omstanders

Een 39-jarige man uit Gouda die zaterdagmiddag in Rotterdam-Zuid een andere man in zijn arm had gestoken, heeft dat moeten bekopen met een flink pak slaag van omstanders.

Het slachtoffer stond bij een halte aan de Zuiderparkweg op de bus te wachten. Hij kreeg onenigheid met de Gouwenaar die een mes trok en toestak. Omstanders kwamen tussenbeide, waarop de verdachte naar de overkant van de weg vluchtte om daar in een net gearriveerde bus te stappen. Zover kwam het niet.

Twee omstanders beletten hem in de bus te stappen. Ze sloegen de dader met een tas met daarin een fles tegen het hoofd en schopten hem tegen zijn hoofd. Op het moment dat de politie kwam waren de twee al verdwenen. De man uit Gouda en het slachtoffer van de steekpartij zijn in een ziekenhuis behandeld. De verdachte zit vast.

Messentrekker afgetuigd door omstanders
Messentrekker afgetuigd door omstanders (Foto: ANP)

HGC verslaat Oranje Zwart na shoot-outs en leeft nog

Hockeyclub HGC heeft zaterdag in Eindhoven een derde duel afgedwongen in de halve finale van de play-offs tegen Oranje Zwart. Na de thriller van afgelopen woensdag, die in shoot-outs eindigde, mondde ook deze wedstrijd in shoot-outs uit. Dit keer was HGC te sterk.

Oranje Zwart had het grootste deel van de eerste helft het betere van het spel. Caspar van Dijk zette OZ dan ook in de elfde minuut op voorsprong. Hij dribbelde vanaf de rechterflank richting de goal, waarna hij de bal teruglegde. Een medespeler stond er niet, maar via HGC-keeper Sam van der Ven belandde de bal op ongelukkige wijze toch in de goal: 1-0.

De ploeg van Michel van den Heuvel ging nadrukkelijk op zoek naar de 2-0. Het kreeg in de eerste helft twee strafcorners, maar Mink van der Weerden schoot niet met scherp. HGC mocht voor rust ook twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar ook die pogingen troffen geen doel. Na de 1-0 van Van Dijk was het vooral wachten op de tweede treffer van Oranje Zwart.

Aan het begin van de tweede helft waren de rollen echter omgedraaid. HGC ging opportunistischer spelen en Oranje Zwart liep vooral achteruit. OZ-keeper Vincent Vanasch moest redding brengen op een schot van Goof van der Kamp, en Gonzalo Peillat zag zijn poging uit een strafcorner over de grond naast gaan. In de 48e minuut was het dan toch raak; Peillat 4e poging van de middag zat erin: 1-1.

Oranje Zwart schrok wakker. Robert van der Vorst was met een mooi schot dichtbij de 2-1, maar HGC-keeper Van der Ven strekte zich en hield de bal knap tegen. Het laatste kwartier domineerden de Eindhovenaren het spel en creëerden ze enkele grote kansen, maar de verdiende treffer bleef uit.

In de verlenging werd ook niet gescoord, waardoor shoot-outs beslissing moesten brengen. Goof van der Kamp maakte de beslissende, waardoor beide teams zondag opnieuw tegen elkaar spelen.

Dortmund verslaat Wolfsburg, Schalke stijgt naar zesde plaats

Schalke 04 blijft in de race om een Europees ticket. Uit bij het al gedegradeerde Hannover 96 werd, mede door een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar, met 1-3 gewonnen.

In de elfde minuut kwamen de bezoekers uit Gelsenkirchen aan de leiding door een doelpunt van Eric Maxim Choupo-Moting. Op aangeven van Leon Goretzka tekende de spits voor de 0-1. Hannover gaf zich niet zomaar gewonnen en kwam in de 21ste minuut langszij. Artur Sobiech nam de 1-1 voor zijn rekening.

1-1 leek de ruststand, maar in de laatste minuut van het eerste bedrijf bezorgde Huntelaar de gasten opnieuwe een voorsprong, 1-2. De assist kwam op naam van Leroy Sané. Tien minuten voor tijd maakte Alessandro Schöpf het verschil twee op aangeven van Joel Matip: 1-3.

Door de overwinning neemt Schalke 04 de zesde plaats, die recht geeft op Europa League-voetbal, over van FSV Mainz 05. Laatstgenoemde speelde gelijk tegen Hamburger SV (0-0). Het gat met plek vier - voorronde Champions League - bedraagt met nog twee duels te gaan op het moment twee punten.


Borussia Dortmund heeft het gat met koploper Bayern München verkleind naar vijf punten. In eigen huis werd VfL Wolfsburg van de mat getikt: 5-1. Binnen tien minuten leek nieuw puntverlies voor Wolfsburg, dat in de voorgaande zeven competitieduels slechts twee punten pakte, al onontkoombaar. In de zevende minuut stond Shinji Kagawa op de goede plek om een mislukte volley van Henrikh Mikhitaryan binnen te werken, 1-0.

Twee minuten later was het Adrian Ramos die de bal op aangeven van Kagawa in de rechteronderhoek legde, 2-0. Dortmund bleef de bovenliggende partij, met een Wolfsburg dat er maar weinig tegenoverstelde. Een kwartier na de pauze besliste Marco Reus het duel in het voordeel van Die Borussen, 3-0.

Na ongeveer zeventig minuten bracht Dortmund-trainer Thomas Tuchel topscorer Pierre-Emerick Aubameyang binnen de lijnen. In de 77ste en 78ste minuut schroefde de goaltjesdief uit Gabon de score verder op: 5-0. De teller staat voor Aubameyang nu op 25 doelpunten dit seizoen.

In de slotfase deed Wolfsburg nog iets terug. Andre Schürrle redde de eer door de 5-1 aan te tekenen. Het was pas de tweede doelpoging van Wolfsburg deze zaterdagmiddag. Effectief waren Die Wölfe dus wel. Dortmund speelt dit seizoen nog tegen Eintracht Frankfurt (uit) en 1. FC Köln (thuis).

Gladbach stelt kampioenschap Bayern München nog even uit

Bayern München is nog geen kampioen van Duitsland. De ploeg bleef steken op een 1-1-gelijkspel, thuis tegen Borussia Mönchengladbach. Vorige week, op bezoek bij Hertha BSC, nam Bayern al wel een voorschot op titel nummer 25. De ploeg van Pep Guardiola won met 0-2, maar zag de enige 'achtervolger' Borussia Dortmund met 0-3 winnen van Stuttgart, waardoor het feest met minimaal week uitgesteld werd.

Die week verliep allerminst rustig. Bayern leed op bezoek bij Atlético Madrid, in de halve finale van de Champions League, een gevoelige nederlaag (1-0), waarover nog lang werd nagepraat. Die kater werd zaterdag niet weggespoeld.

Thuis tegen Mönchengladbach lag de bal er al in na vijf minuten. Thomas Müller kopte een corner richting doel. Yann Sommer, de kleinste keeper in de Bundesliga, zag de bal pas laat omdat er een hoop spelers voor zijn neus stonden en kon de zwakke inzet enkel in zijn eigen doel tikken: 1-0.

Ondanks de voorsprong waren de Beierse fans niet tevreden bij rust. Bayern was alles behalve in vorm, maar Gladbach speelde in een te laag tempo om de regerend kampioen pijn te doen. Aanvallend waren de bezoekers tot dusverre onzichtbaar gebleven.

Na rust werd Gladbach beter. Twintig minuten voor tijd had Andre Hahn de kans om Bayern pijn te doen, maar hij faalde. Twee minuten later maakte hij zijn misser goed. Hij passeerde Manuel Neuer met een laag, hard schot. Dus moest Bayern alles geven om in de slotminuten de zege en het kampioenschap veilig te stellen.

Dat lukte niet meer. Dus stelde Gladbach het titelfeest uit. Dortmund won immers ook, waardoor het gat nu vijf punten is. De onrust houdt dus aan en Bayern kan dinsdag pas voor opluchting zorgen. Dan moet thuis tegen Atlético Madrid een 1-0-achterstand worden goed gemaakt. De titel pakt Bayern wellicht volgende week, op bezoek bij Ingolstadt.

Nico Elvedi en Kingsley Coman (Bayern, rechts) met elkaar in duel. (PRO SHOTS/Witters)
Nico Elvedi en Kingsley Coman (Bayern, rechts) met elkaar in duel. (PRO SHOTS/Witters)

Hockeyers Amsterdam dwingen met golden goal derde wedstrijd af

Dankzij een even doeltreffend als spectaculair einde van de tweede halvefinalewedstrijd dwong Amsterdam een derde wedstrijd af. Door de golden goal van Billy Bakker was Amsterdam met 3-2 te sterk voor Kampong. Zondag valt de beslissing in Amsterdam, waar Kampong dan aantreedt zonder Kemperman, die na zijn rode kaart (twee keer geel) geschorst is.

Ondanks druk van Amsterdam was de eerste grote kans voor Kampong; Jonker kreeg uit het niets een vrije schietkans, maar zijn backhand eindigde op de handschoen van doelman Goedegebuure. Amper drie minuten was het wel raak voor de bezoekers uit Utrecht: Caspers’ diagonale backhand was de Amsterdamse doelman nu te machtig.

Na een klein kwartier spelen kreeg Amsterdam de eerste strafcorner van de wedstrijd. De corner strandde in eerste instantie, maar een hak van Kemperman op de stick van Verga leverde een strafbal (en een gele kaart) op: Pruyser benutte deze buitenkans. Kampong antwoordde direct door een corner te versieren aan de andere kant, maar de lage inzet van Havenga eindigde op de klomp van Goedegebuure.

Vervolgens was het Amsterdam dat Kampong terugdrong tot de eigen cirkel. Dat leverde een backhandschot op van Pruyser maar Harte kwam goed uit zijn doel. Uit de counter stichtte Meulenbroek wat gevaar, maar zonder resultaat. Nog een keer kon Pruyser uithalen, maar opnieuw lag de Ierse doelman in de weg. Op slag van rust kreeg Kampong nog een strafcorner na een knappe solo van Kellerman, maar Havenga’s schot smoorde in de Amsterdamse verdediging.

Na rust kwam het eerste gevaar van Kampong: na balverlies van Rohof zorgden Caspers en Kellerman voor veel onrust in de Amsterdamse defensie. Dat leidde echter niet tot een schot op goal. Het spel kenmerkte zich door voorzichtigheid. Beide ploegen waren meer bezig met het voorkomen van een goal dan op zoek te gaan naar de tweede. Totdat Bain uit het niets een open kans kreeg, maar de bal naast de paal prikte.

Aan de andere kant was het wel raak: Havenga kon over de achterlijn de cirkel inlopen en de bal achter doelman Goedegebuure in het doel werken. Met nog tien minuten op de klok liepen de gemoederen hoger op. Kemperman ontving zijn tweede gele kaart na een charge op Bakker: met rood van het veld en geschorst voor de volgende wedstrijd.

Amsterdam zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Van dichtbij Stuitte Pruyser op Harte. Maar even later kon het publiek in het Wagener toch op de banken. Pruyser verschalkte de doelman nu wel. Amsterdam kreeg nog een strafcorner om het duel in reguliere speeltijd te beslissen, maar Reed Ross wist Harte niet te passeren. Op dat moment stond Kampong met negen man op het veld door een gele kaart van Quirijn Caspers.

Er was nog geen minuut in de verlenging gespeeld of aanvoerder Bakker velde na goed doorgaan het vonnis over Kampong. Zondag volgt de beslissende derde wedstrijd.

Uitslag kwalificatie GP van Rusland

Nico Rosberg heeft tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland weinig moeite gehad met het binnenhalen van de pole. De Duitser profiteerde van problemen bij zijn teamgenoot Lewis Hamilton en pakte met 1:35.417 pole position, zeven tienden voor Sebastian Vettel. Valtteri Bottas kende een ijzersterke kwalificatie en eindigde als derde, op een tiende van Kimi Räikkönen, maar wel op ruim een seconde van Rosberg. Max Verstappen wist tegen de verwachtingen in Q3 te behalen en kon een negende startplaats veiligstellen.

De kwalificatie verliep zonder grote incidenten. Net zoals bij de eerdere trainingen dit weekend werd door diverse coureurs de apex voor bocht 13 gemist. Bij Lewis Hamilton werd er nog een onderzoek gestart omdat de Engelsman niet de juiste weg terug de baan op ging, maar dit bleef onbestraft. Daniel Ricciardo raakte op het lange rechte stuk zijn rechter spiegel kwijt, die naast de baan belandde en dus geen verdere problemen gaf. Desondanks kon hij zijn tijd verbeteren, wat hem ten koste van Sainz een plek in Q3 gaf.

Al meteen bij de start van Q3 leek het er op dat Hamilton niet van start zou gaan in de sessie. Opnieuw had de regerend wereldkampioen problemen met zijn MGU-H en zijn team kon het probleem niet meer verhelpen. De Engelsman zal morgen dus vanaf een tiende plek de race aanvangen. Ook Vettel start enkele plekken naar achter door zijn straf, wat een spannende uitgangspositie voor de race van morgen betekent.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:35.417   5
2 S. Vettel Ferrari 1:36.123 +0:00.706 7
3 V. Bottas Williams 1:36.536 +0:01.119 7
4 K. Räikkönen Ferrari 1:36.663 +0:01.246 8
5 F. Massa Williams 1:37.016 +0:01.599 7
6 D. Ricciardo Red Bull 1:37.125 +0:01.708 8
7 S. Perez Force India 1:37.212 +0:01.795 6
8 D. Kvyat Red Bull 1:37.459 +0:02.042 5
9 M. Verstappen Toro Rosso 1:37.583 +0:02.166 7
10 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 0
11 C. Sainz Toro Rosso 1:37.652   7
12 J. Button McLaren 1:37.701 +0:00.049 8
13 N. Hülkenberg Force India 1:37.771 +0:00.119 8
14 F. Alonso McLaren 1:37.807 +0:00.155 8
15 R. Grosjean Haas F1 1:38.055 +0:00.403 7
16 E. Gutierrez Haas F1 1:38.115 +0:00.463 8
17 K. Magnussen Renault 1:38.914   10
18 J. Palmer Renault 1:39.009 +0:00.095 9
19 F. Nasr Sauber 1:39.018 +0:00.104 10
20 P. Wehrlein Manor 1:39.399 +0:00.485 10
21 M. Ericsson Sauber 1:39.463 +0:00.549 10
22 R. Haryanto Manor 1:39.463 +0:00.549 10

HC Amsterdam overtuigend naar finale play-offs ten koste van SCHC

De hockeysters van Amsterdam hebben zaterdagmiddag voor eigen publiek de finale van de play-offs bereikt ten koste van SCHC. In het Wagener Stadion versloegen de Amsterdamse dames, dankzij goals van Kitty van Male en Eva de Goede, SCHC met 2-0 Met het bereiken van de finale blijven de recordkampioenen uit de hoofdstad in de race voor hun twntigste landstitel.

Direct vanaf het eerste fluitsignaal zocht Amsterdam de Bilthovense cirkel op. Met succes, want al in de openingsminuut creëerde de thuisploeg een grote kans. Kitty van Male vuurde van dichtbij hard af op het doel van SCHC, maar keepster Maartje Cox pareerde knap met haar linkerhandschoen. Hierna hield Amsterdam het initiatief en dwong het SCHC in de achteruit.

Tot in de tiende minuut Roos Drost namens de bezoekers, na een verzorgd opgezette aanval, voor het eerst de Amsterdamse cirkel binnendrong en met haar forehand uithaalde. Keepster Anne Veenendaal stopte Drost’s inzet knap met haar rechtervoet voor de lijn, waarna het gevaar voor de Amsterdamse goal verdween. Vijf minuten later was het opnieuw SCHC wat aanspraak maakte op de openingstreffer. Michelle van der Pols kon, opnieuw van dichtbij, vrij uithalen, maar ook nu stond Veenendaal goed opgesteld. In de rebound leek de bal voor de stick van Ginella Zerbo, maar zij kreeg deze niet onder controle.

Waar SCHC ook de 2e kans van de wedstrijd niet wist te verzilveren deed Amsterdam dat in de 20e minuut wel. Op aangeven van Kelly Jonker mocht Kitty van Male vrij intikken en ging thuispubliek op de banken: 1-0 Amsterdam. Twee minuten voor het rustsignaal werd Charlotte Vega door de SCHC-defensie onderuit gehaald waarna de scheidsrechter Amsterdam de eerste strafcorner uitdeelde. Julia Müller sloeg deze hard in, maar de bal verdween via een Bilthovense stick over de achterlijn.

Na rust had Amsterdam in de eerste tien minuten tot twee keer toe de kans om de voorsprong te verdubbelen. Eerst was Kitty van Male dichtbij haar 2e van de wedstrijd en kort daarop zag Charlotte Vega, na een razendsnelle counter, haar inzet vanaf de linkerkant afketsen op keepster Cox. Vijf minuten later klonk dan toch gejuich door de het Wagener toen Eva de Goede haar strafcorner keihard op de plank binnen sloeg; 2-0.

In de 55e minuut van het duel mocht Caia van Maasakker aanleggen voor de eerste SCHC-strafcorner van de wedstrijd. De specialiste sleepte de bal hard en geplaatst richting de linkerbenedenhoek, maar keepster Veenendaal dook behendig naar diezelfde hoek en tikte de bal knap uit haar goal. 5 minuten voor het laatste fluitsignaal mocht Van Maasakker opnieuw aanleggen, maar deze poging sleepte ze hard naast.

In de resterende speelminuten kwam de 2-0 voorsprong van de thuisploeg niet meer in gevaar, waarna na het laatste fluitsignaal de Amsterdamse dames het bereiken van hun finaleplek konden vieren.

FOK! sportfoto-onderschrift week 17

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was superbotje met het volgende onderschrift: "Muhahahahha!!!!! IK GA JE KIETELEN!!!"

De opgave van deze week:

FSV Mainz-speler Jhon Cordoba (in het wit) en Eintracht Frankfurt-speler Szabolcs Huszti (in het rood op de grond) zorgen voor dit bijzondere plaatje. Maar wat is hier aan de hand? (Pro Shots / Witters)
FSV Mainz-speler Jhon Cordoba (in het wit) en Eintracht Frankfurt-speler Szabolcs Huszti (in het rood op de grond) zorgen voor dit bijzondere plaatje. Maar wat is hier aan de hand? (Pro Shots / Witters)

Belgische Turken in de greep van Ankara

Jarenlang extreemrechtse, enge clubjes als Milli Görüş en moskeeën sponsoren, werpt op de lange duur zeker z'n vruchten af. De lange arm van Ankara reikt ook tot in België. Ook daar zijn tegenstanders van ome Erdolf niet langer veilig.

De oproep van het Turkse consulaat in Nederland om 'verraders' en critici op Erdogan aan te geven (net als bij onze zuiderburen), is volgens de Belgische krant De Standaard slechts het topje van de ijsberg. Veelal anonieme Belgische Turken hebben bij het dagblad een boekje opgedaan over de intimidatie die ze van 'landgenoten' ondervinden. De fascistische praktijken van de Turkse regering lijken ook over te zijn gewaaid naar het land waar iedereen lacht.

Volgens deze bronnen heeft Erdogan een legertje (6000 man) internettrols aan het werk gezet om lastercampagnes tegen critici van het regime te voeren. Ze verspreiden leugens en zoeken het internet af naar onwelgevallige geluiden.

Zo'n 1224 Belgen van Turkse afkomst zouden op een zogenaamde zwarte lijst staan van mensen die het Ottomaanse Rijk 2.0 niet mogen betreden. Wie het zijn en hoe ze daarop terecht zijn gekomen is onduidelijk. Begin maart heeft de Belgische regering Ankara gevraagd naar het hoe en waarom van de lijst, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. In Turkije ben je al snel een terrorist, vooral wanneer je journalist, columnist, jurist of academicus bent.

Dat onder de Europese Erdofans het fascisme welig tiert, bleek gisteren al uit interviews die Zaman Vandaag heeft gevoerd met een aantal (Turkse) criticasters van het Erdogan-beleid. Het beeld dat daaruit naar voren komt, is niet om over naar huis te schrijven. Veel mensen met een mening over Erdolf durven niet meer naar Turkije af te reizen. Iets dat geheel in lijn met de door Erdolf gewenste 'zuivering' staat.

Net zoals in Nederland, jeukt het in België van de Erdofans. Zestig procent van de Belgische Turken hebben de vorige keer op hem gestemd.

Van der Mark overtreft verwachtingen in World Superbike

Michael van der Mark heeft de eerste World Superbike-race in San Marino afgesloten op de zevende plek. Voor de Nederlandse Honda-rijder is dat een stuk beter dan aanvankelijk verwacht kon worden. In de trainingen schoot het niet op en in de kwalificatie kwam hij slechts tot de elfde startplek.

Nog voor de race begonnen was kende men al de nodige chaos. Aan het einde van de warm-upronde gingen Dominic Schmitter en Peter Sebestyen dusdanig hard onderuit dat ze de race direct al konden vergeten. Eenmaal op de startgrid kon Alex de Angelis zijn evenwicht niet bewaren, waardoor hij pardoes op de grond viel. 

Na de nodige vertraging kon de race dan eindelijk beginnen en Van der Mark kende een prima start. De Nederlander schoof van de elfde plek op naar positie negen, terwijl polesitter Chaz Davies aan kop de Kawasaki's van Jonathan Rea en Tom Sykes achter zich aan kreeg. Rea kon de Ducati van Davies lange tijd volgen, tot hij een fout maakte.

Daardoor kon Sykes de aansluiting weer vinden bij zijn teamgenoot, maar in de rest van de race lukte het hem niet om Rea in te halen. Van der Mark begon halverwege de race vervolgens steeds beter op gang te komen. Lorenzo Savadori moest eraan geloven, waarna het de beurt was aan teamgenoot Nicky Hayden om ingehaald te worden. Leon Camier kwam nog in zicht, maar dat lukte voor de Nederlander net niet: Van der Mark eindigde als zevende.

De race werd gewonnen door de oppermachtige Davies, die in alle trainingen, de kwalificatie en nu ook de race onklopbaar was. Rea werd tweede, voor Sykes, Jordi Torres, Davide Giugliano, Camier, Van der Mark, Savadori en Hayden. De Nederlander houdt zijn vierde plek in de titelstrijd vast, terwijl Rea de kampioenschapsleider blijft. 

Van der Mark overtreft verwachtingen in World Superbike (Pro Shots / Cor Lasker)
Van der Mark overtreft verwachtingen in World Superbike (Pro Shots / Cor Lasker)

Hockeydames Den Bosch naar finale na nieuwe zege op Laren

De hockeydames van Den Bosch bereikten vandaag de finale van de play-offs in de Hoofdklasse, door Laren met 3-1 te verslaan. Den Bosch kon elkaar gemakkelijker vinden, en met name keepster Josine Koning voorkwam dat Laren dichterbij kon komen.

In de eerste paar minuten ging het spel op en neer, maar het was Sian Keil die in de negende minuut de 1-0 voor Den Bosch scoorde. Een backhandschot werd nog gekeerd door keepster Joyce Sombroek, maar uit de kluts kon Keil binnentikken. Een paar minuten later kreeg Frederique Matla de kans om uit te halen met haar backhand, maar de scheidsrechter floot al, waardoor er geen voordeel kon worden gegeven. Den Bosch kon elkaar in de eerste fase van de wedstrijd beter vinden, maar onder andere rots in de branding bij Laren Lieke van Wijk voorkwam een aantal keer dat de Bossche dames hun voorsprong verder konden vergroten. Na een kwartier moest Sombroek wederom in actie komen, maar het backhandschot van Marlies Verbruggen vormde geen probleem voor de keepster.

Larens Laurien Leurink kreeg halverwege de eerste helft groen, voor een hak op de stick. Het was echter wel Laren dat sterker werd eind van de eerste helft. Kim Lammers was dichtbij, maar keepster Josine Koning lag in de weg. Ook de rebound van Naomi van As was een prooi voor de Bossche keepster. Nog geen minuut later had Lammers de kans om te tippen, maar de bal ging via Koning voorlangs. Ook aan de andere kant wilde hij er niet in. Lidewij Welten onderschepte de bal op de helft van Den Bosch, maar na een snelle rush kon Sombroek nog net een uitgestrekte voet krijgen tegen haar backhandschot. Met nog één minuut op de klok in van de eerste helft volgde de allereerste strafcorner van de wedstrijd, voor Den Bosch. Paumen kon aanleggen en verschalkte Sombroek en lijnstop Van Wijk in de rechterhoek. Ruststand: 2-0.

"Rust, rust", maande Paumen haar ploeg begin tweede helft tot kalmte. Den Bosch combineerde weliswaar rustig achterin, maar zocht ook snel de aanval. Welten versnelde en ontdeed zich van haar Larense verdedigster. En snoeiharde backhandvoorzet van Welten werd vervolgens prachtig op volle snelheid binnengetipt door Lieke Hulsen: 3-0. Nog geen minuut later volgde een strafcorner voor Laren, die via een Bossche voet werd gekeerd. Een nieuwe strafcorner kwam door een stopfout niet uit de verf: de slag werd gekeerd door Koning. Van Wijk kreeg vervolgens nog een kans bij een volgende strafcorner, maar pushte de bal over de goal. Koning kon vervolgens redding bieden aan de andere kant, op een backhand van Matla.

Laren kon van achteruit maar moeilijk de opening vinden om hun midden- en voorspelers aan te spelen. Toen er echter toch een stuiterbal door de Bossche verdediging kwam was de ploeg alert. Koning kon de eerste inzet nog keren, maar had geen antwoord op de backhand van Fabiënne Roosen: 3-1. Den Bosch had direct daarop twee kansen op de voorsprong weer te vergroten, maar Sombroek bood redding. Een strafcorner voor Laren dan. De sleep van Van Wijk werd gekeerd door Koning, maar de bal kwam ongeveer even hard en hoog terug. Daardoor mocht Van Wijk nogmaals aanleggen, maar wederom werd haar sleep uit de goal getimmerd door Koning. Vervolgens begon het tijdrekken bij de hoekvlag door Den Bosch, en werd het voor Laren in de laatste minuten van de wedstrijd een lastig verhaal. Den Bosch won met 3-1, en plaatst zich daardoor voor de finale van de play-offs.

Onderzoek naar antisemitisme bij Labour

De leider van het Britse Labour, Jeremy Corbyn, laat een onafhankelijk onderzoek doen naar mogelijk antisemitisme binnen zijn partij. Labour liet zaterdag aan de BBC weten dat Shami Chakrabarti, voormalig leider van de campagnegroep Liberty, daarover de Joodse gemeenschap en andere minderheidsgroeperingen gaat benaderen.

Verder komt Corbyn met nieuwe richtlijnen voor het omgaan met racisme binnen de partij. Die worden in mei besproken tijdens een bijeenkomst van het partijkader. Volgens een verklaring van Labour wordt schriftelijk vastgelegd dat de partij "geen enkele vorm van racisme, inclusief antisemitisme, tolereert".

Labour schorste donderdag ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone, omdat die antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan.

Onderzoek naar antisemitisme bij Labour
Onderzoek naar antisemitisme bij Labour (Foto: ANP)

Rusland verdedigt onderschepping VS-vliegtuig

Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft vrijdag een Amerikaans toestel boven de Baltische Zee onderschept, omdat die zijn transponder had uitstaan. Die is nodig om een vliegtuig te kunnen identificeren.

"Alle vluchten van Russische vliegtuigen worden uitgevoerd in overeenstemming met de internationale regels voor het gebruik van het luchtruim", zo verdedigde het Russische ministerie van Defensie zaterdag de onderschepping.

Het Pentagon zei eerder dat het Amerikaanse verkenningstoestel een routinevlucht uitvoerde in het internationale luchtruim en dat een Russisch SU-27 gevechtsvliegtuig het op een "onveilige en onprofessionele" manier had benaderd. CNN meldde dat de Russische jet tot op ongeveer honderd voet (dertig meter) van het Amerikaanse vliegtuig was gekomen en in een draai om het toestel was gevlogen.

De Amerikaanse luchtmacht heeft twee oplossingen: "ofwel niet in de buurt van onze grenzen vliegen of de transponder voor identificatie aanzetten", aldus het Russische ministerie in een verklaring.

Recentelijk protesteerde Washington ook al tegen manoeuvres van Russische straaljagers bij Amerikaanse marineschepen. De VS spraken van een provocatie.

Rusland verdedigt onderschepping VS-vliegtuig
Rusland verdedigt onderschepping VS-vliegtuig (Foto: ANP)

'Prince reed kilometers om voor medicijnen'

Prince heeft vlak voor zijn dood kilometers omgereden om pijnstillers te krijgen. Dat meldt TMZ. Volgens de showbizzsite deed de popster dat omdat hij bij de apothekers bij hem in de buurt waarschijnlijk niets meer kon krijgen.

TMZ claimt dat Prince op de avond voor zijn dood bij een apotheker is geweest die zo'n 10 kilometer bij Paisly Park vandaan ligt. En dat terwijl er in zijn buurt acht andere apothekers zijn. Mogelijk kon Prince bij die apothekers geen pillen meer op recept krijgen omdat hij er al te vaak was geweest. Amerikaanse apothekers zetten klanten die te vaak voorgeschreven pillen komen halen op een speciale lijst.

Of dat de reden is dat Prince omreed voor zijn medicijnen, is niet duidelijk. Familieleden van de musicus zeggen tegen TMZ dat ze bezorgd waren dat Prince valse namen gebruikte om pillen los te peuteren bij dokters en apotheken.

'Prince reed kilometers om voor medicijnen'
'Prince reed kilometers om voor medicijnen' (Foto: BuzzE)

Peloton en politie verdwalen in slotkilometers, wielerkoers afgelast

Het is deze week weer tijd voor de Ronde van Senegal, zelfs in het Afrikaanse wielrennen niet echt een klassieker van formaat. Toch lukte het de wedstrijd om deze week in het nieuws te komen en dat kwam door een typisch staaltje Afrikaanse sportorganisatie. 

Dinsdag stond de vierde etappe op het programma: 148 kilometer met de start in Kombolé en de finish in Diourbel. Die finish leverde echter de nodige problemen op. Met enkele kilometers te rijden liep alles in de soep: de door de politie gevormde escorte, officials en daarna ook het voltallige peloton raakten verdwaald.

Omdat men werkelijk geen idee meer had hoe nou bij de finish te komen werd door de afgevaardigde van wereldwielerbond UCI besloten om de etappe dan maar gewoon af te gelasten. "Volgende keer beter", zal men gedacht hebben. Dat lukte wel, want de volgende dag werd de finish zowaar bereikt.

Aan de start stonden in Senegal onder meer de Nederlanders Roel de Vries en Laurens Gijsbers, de Senegalese nationale ploeg, een bijzonder dominante Algerijnse ploeg en een handvol Congolezen die zich het snot voor de ogen moesten fietsen om überhaupt op tijd binnen te komen. Dat ging in etappe één overigens al fout voor de voltallige Gambiaanse ploeg: na krap anderhalf uur koers stond de tijdslimiet op ongeveer een kwartier en dat was te kort voor de Gambianen - en onder meer de Nederlander Jorrit Jongbloed.

Den Haag boos over nieuw hsl-plan

Den Haag komt er in de nieuwe snelle treinverbinding met Brussel maar karig vanaf. Dat zegt wethouder Tom de Bruijn (Verkeer, D66) zaterdag tegen het ANP. "In het voorstel van staatssecretaris Dijksma staat dat er vanaf 2018 nog maar vier keer per dag een trein tussen Den Haag en Brussel gaat rijden. Dat is echt veel te weinig voor een internationale stad als Den Haag", aldus De Bruin.

De Bruijn zegt zeer teleurgesteld te zijn en wil erover in gesprek met zowel Sharon Dijksma (Infrastructuur) als de Nederlandse Spoorwegen. "Vier keer is echt te weinig. Bovendien doet die trein er ook nog eens ruim een half uur te lang over, omdat hij te vaak stopt in België en via Breda in plaats van Roosendaal gaat."

Hoe vaak de trein naar Brussel wat hem betreft zou moeten rijden, wil De Bruijn niet zeggen. "In de pre-Fyratijd reed hij zestien keer per dag, straks maar vier. Er moet een compromis te vinden zijn", hoopt hij.

Den Haag boos over nieuw hsl-plan
Den Haag boos over nieuw hsl-plan (Foto: ANP)

Mercedes ook bovenaan in derde vrije training GP van Rusland

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Rusland. Op het circuit van Sochi was de Brit zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg 68 duizendsten te snel af. Het verschil met de nummer drie was groter: Sebastian Vettel was zes tienden langzamer dan de Silberpfeile. Kimi Räikkonen reed de vierde tijd, gevolgd door Felipe Massa. Max Verstappen zette de zevende tijd op de klokken.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:36.403   17
2 N. Rosberg Mercedes 1:36.471 +0:00.068 22
3 S. Vettel Ferrari 1:37.007 +0:00.604 28
4 K. Räikkönen Ferrari 1:37.727 +0:01.324 14
5 F. Massa Williams 1:37.918 +0:01.515 16
6 V. Bottas Williams 1:37.985 +0:01.582 16
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:38.133 +0:01.730 22
8 J. Button McLaren 1:38.260 +0:01.857 14
9 C. Sainz Toro Rosso 1:38.465 +0:02.062 25
10 S. Perez Force India 1:38.542 +0:02.139 18
11 D. Ricciardo Red Bull 1:38.622 +0:02.219 23
12 F. Alonso McLaren 1:38.633 +0:02.230 12
13 D. Kvyat Red Bull 1:39.047 +0:02.644 15
14 N. Hülkenberg Force India 1:39.162 +0:02.759 16
15 E. Gutierrez Haas F1 1:39.230 +0:02.827 18
16 K. Magnussen Renault 1:39.238 +0:02.835 16
17 R. Grosjean Haas F1 1:39.239 +0:02.836 15
18 J. Palmer Renault 1:39.589 +0:03.186 19
19 R. Haryanto Manor 1:39.599 +0:03.196 19
20 P. Wehrlein Manor 1:39.663 +0:03.260 18
21 M. Ericsson Sauber 1:39.740 +0:03.337 23
22 F. Nasr Sauber 1:39.898 +0:03.495 19

Wel en wee Afrojack te volgen in docuserie

Afrojack geeft een kijkje achter de schermen. In de docuserie Behind The Wall zijn de dagelijkse beslommeringen van Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack, en de artiesten die hij begeleidt via zijn Wall Recordings te zien. Vrijdag verscheen de eerste aflevering op YouTube.

In Behind The Wall staan 'het werk, het leven en de reizen' van Afrojack en zijn protegees centraal. In de eerste aflevering is te zien hoe de heren de Miami Music Week beleefden. Ook vertellen Ravitez en Oliver Rose meer over hun dagelijks leven.

Nieuwe afleveringen van Behind The Wall moeten een paar keer per jaar uitkomen. Wanneer de volgende aflevering verschijnt, is nog niet bekend.

Wel en wee Afrojack te volgen in docuserie
Wel en wee Afrojack te volgen in docuserie (Foto: BuzzE)

Zware val Guintoli in World Superbike, Van der Mark start op P11

Michael van der Mark heeft het tempo tijdens de World Superbike in San Marino nog niet te pakken. Op het circuit van Imola noteerde de Nederlandse Honda-rijder in de vrije trainingen twee keer de twaalfde en een keer de zestiende tijd. Zaterdag ging het weliswaar iets beter, maar een topklassering lijkt nog altijd ver weg.

Van der Mark moest zich in de zogenaamde Superpole 1 plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie - iets wat men kan doen door in Superpole 1 bij de snelste twee te eindigen. Voor de Nederlander leek dat niet te gebeuren, want in zijn snelle ronde werd hij opgehouden door Dominic Schmitter.

Toch kwam Van der Mark met seconden te gaan nog over start/finish en dus kon hij nog één ronde rijden. Dat werd een ronde waarin hij zijn Honda tot de uiterste limiet duwde en dat leverde hem de snelste tijd op.

In Superpole 2 - waar de eerste vier startrijden bepaald worden - werd na enkele minuten de rode vlag gezwaaid. Sylvain Guintoli kende in Aqua Minerale een zogenaamde highsider en vloog meters door de lucht, voor hij erg hard op het asfalt smakte. Hoe het met de Fransman gaat is nog niet bekend, maar na een onderbreking ging de kwalificatie verder.

In de rest van Superpole 2 moest Van der Mark genoegen nemen met de elfde plek op bijna twee seconden van Chaz Davies. De Britse Ducati-rijder was ongenaakbaar en was bijna een halve seconde sneller dan de nummer twee, teamgenoot Davide Guigliano. Jonathan Rea completeert de eerste startrij. 

De eerste race op het circuit van Imola start zaterdag om 13.00 uur, exact een dag later gevolgd door de tweede race. Beiden zullen op Eurosport live te zien zijn. 

Vluchtelingen bellen politie vanuit koelwagen

Een paniektelefoontje vanuit de laadruimte van een koelwagen heeft acht vluchtelingen uit hun benarde positie gered. Op de schermen boven de Antwerpse snelwegen verscheen vrijdag een opvallende mededeling: 'Aan alle koelwagens: lading controleren'. De boodschap werd geplaatst nadat de politie een wanhopig telefoontje van de vluchtelingen had gekregen, meldt de Gazet van Antwerpen zaterdag.

De vluchtelingen zeiden dat ze met zijn achten in de laadruimte van een koelwagen zaten. Maar waar wisten ze niet. En in welke koelwagen evenmin. De politie wist te achterhalen dat ze in de buurt van Antwerpen waren. Omdat het nog steeds een raadsel was in welke truck ze zaten, werd met hulp van het Verkeerscentrum een mededeling op de dynamische borden boven de snelwegen gezet. Uiteindelijk konden de vluchtelingen levend en wel uit hun benarde situatie gehaald worden op de parking naast de E19 in Minderhout.

Vluchtelingen bellen politie vanuit koelwagen
Vluchtelingen bellen politie vanuit koelwagen (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 16 - Releases links en rechts

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 16 in 2016 (18 april tot en met 24 april).

Veel releases deze week, maar dit vertaalt zich niet naar hogere hardware-verkoop. Ook de populaire serie One Piece weet geen potten te breken in Japan, al zijn de sales op zich natuurlijk respectabel. En stabiliteit is nog altijd beter dan grote dalingen, dus we nemen het maar voor wat het is.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 One Piece: Burning Blood PS4 35.496  x 35.496 
2 One Piece: Burning Blood PSV 32.682  x 32.682 
3 Yo-Kai Sangokushi 3DS 28.758 -31% 430.239
4 Bullet Girls 2 PSV 17.224 x 17.224
5 Star Fox Zero + Star Fox Guard Double Pack Wii U 17.114 x 17.114
6 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS  15.940 -35% 557.575
7 Phantasy Star Online 2 Episode 4: Deluxe Package PS4  14.950 x 14.950
8 Star Fox Zero Wii U  8.135 x 8.135
9 Dark Souls III PS4  7.255 -18% 274.909
10 Terraria 3DS  7.251 x 7.251
11 Phantasy Star Online 2 Episode 4: Deluxe Package PSV  7.043 x 7.043
12 Nil Admirari no Tenbin: Teito Genwaku Toukidan PSV  6.987 x 6.987
13 Dying Light: The Following - Enhanced Edition PS4  6.476 x 6.476
14 Splatoon Wii U 6.470 -4% 1.338.689
15 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 6.254  -3% 743.558
16 Super Mario Maker Wii U  5.873 -2% 851.969
17 UEFA EURO 2016: Winning Eleven 2016 PS4 5.094 x 5.094
18 Kamigami no Asobi InFinite PSV  4.828 x 4.828
19 Disney Art Academy 3DS  4.646 -45%  30.816
20 Far Cry Primal PS4 4.303 -51% 38.410 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 20.589 20.257 447.415 2.748.495
3DS 18.261 19.657 482.282 20.668.284
PSV 12.678 12.337 334.695 4.928.093
Wii U 5.968 6.091 127.510 3.148.173
PS3 1.153 1.220 25.826 10.413.906
Xbox One 101 142 2.520 66.411

Lionel Richie gaat make-up verkopen

Zanger Lionel Richie gaat make-up verkopen. Volgens showbizzsite TMZ gaat de cosmeticalijn Hello by Lionel Richie heten.

Afgelopen week heeft de zanger van de hits All Night Long en Hello zijn merk gedeponeerd. Het is de bedoeling dat hij allerlei soorten cosmetica gaat verkopen, variërend van nagellak tot douchegel en van oogschaduw tot haarlak.

Het blijft overigens niet alleen bij cosmetica. Lionel gaat ook kaarsen en kaarsenhouders verkopen.

Lionel Richie gaat make-up verkopen
Lionel Richie gaat make-up verkopen (Foto: BuzzE)

Google werkt aan slimme ooglens

Google werkt aan een slimme lens die mensen met een oogziekte zou kunnen helpen. Uit een patentaanvraag blijkt volgens Forbes dat de elektronische lens onder andere sensoren, opslag en radio bevat.

In het patent, dat op 28 april werd aangevraagd, staat beschreven dat een apparaatje via een vloeistof in de ooglens wordt gebracht. Eenmaal in het oog wordt de vloeistof hard, zodat die een kunstmatige lens vormt. De natuurlijke lens van de persoon wordt hiervoor verwijderd, een techniek die ook wordt toegepast bij ziektes zoals staar.

De lens zou via een computer ingesteld moeten worden, om zo het gezichtsvermogen van de patiënt te verbeteren. Het is niet duidelijk of de lens ook al op mensen is getest.

Google werkt aan slimme ooglens
Google werkt aan slimme ooglens (Foto: BuzzT)

A20 dicht na politieachtervolging

De rijksweg A20 in Rotterdam is zaterdagochtend dichtgegaan na een politieachtervolging. De politie heeft uiteindelijk drie mensen kunnen aanhouden.

De achtervolging begon in het centrum van Rotterdam. Bij de actie was een aantal politieauto's betrokken. Die wisten de auto te rammen en klem te zetten, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID). Drie personen zijn aangehouden. Waarom de politie de auto achtervolgde, is niet bekend.

Richting Gouda, tussen Rotterdam-Crooswijk en Prins Alexander, stond rond 10.00 uur een file van ongeveer 2 kilometer. Hoe lang de afsluiting gaat duren is onduidelijk.

A20 dicht na politieachtervolging
A20 dicht na politieachtervolging (Foto: ANP)

'Hervormers winnen 2e ronde verkiezing Iran'

De hervormingsgezinden rond president Hassan Rohani hebben vrijdag ook de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Iran gewonnen. Dit meldden diverse media in het land zaterdag.

De coalitie van hervormers en gematigde conservatieven, die zich de 'Lijst van Hoop' noemt, kreeg 60 procent van de stemmen. De conservatieve hardliners wonnen 30 procent van de stemmen en 10 procent ging naar onafhankelijke kandidaten.

Daarmee heeft de pro-Rohani-coalitie het succes van de eerste verkiezingsronde in februari voortgezet. Bij de tweede ronde waren 68 nog resterende zetels te verdelen van de in totaal 290 parlementszetels.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de hervormers een absolute meerderheid halen in het parlement. Bij de eerste ronde in februari haalde de gevestigde orde van conservatieve geestelijken 110 zetels binnen. Kandidaten van het politieke midden en hervormingsgezinden waren goed voor ruim 90 zetels. Een aanzienlijke winst voor Rohani's bondgenoten, die daarmee een eind maakten aan de conservatieve dominantie in het parlement.

Een opsteker voor Rohani was ook dat in Teheran zijn medestanders in de eerste ronde van de verkiezingen al alle dertig zetels hadden gewonnen. De officiële resultaten worden zaterdagavond door het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

'Hervormers winnen 2e ronde verkiezing Iran'
'Hervormers winnen 2e ronde verkiezing Iran' (Foto: ANP)

'Mighty No. 9 krijgt vierde vertraging, komt in de zomer'

In januari werd bekendgemaakt dat Mighty No. 9, de spirituele opvolger van MegaMan uit handen van Inafune, vertraagd werd naar de lente van 2016. Volgens een display van EB Games is dit ondertussen alweer verplaatst naar de zomer, wat de vierde vertraging zou betekenen voor de game.

Het is allemaal nog niet officieel, maar aangezien we nu alweer bijna in mei zijn aangekomen en nog steeds geen release date hebben gekregen ook niet geheel ondenkbaar. Mighty No. 9 was één van de grootste Kickstarter-successen en kende een oorspronkelijke release date in april vorig jaar. Helaas voor fans (en voornamelijk donateurs) is de game een jaar later nog steeds niet beschikbaar.

Of de vertraging werkelijkheid is of niet zullen we dus nog even moeten afwachten. Zit jij nog te wachten op de game?

Mighty No. 9-preview januari (Foto: Koch Media)

Honderden arrestaties bij AfD-congres

Voor het begin van het partijcongres van het populistische Alternative für Deutschland (AfD) in Stuttgart is het zaterdag tot schermutselingen gekomen tussen demonstranten en de politie. Ongeveer vierhonderd betogers zijn in hechtenis genomen, aldus de politie.

De politie sprak van meerdere honderden gewelddadige linksautonomen, die met ijzeren staven en houten latten op het partijcongres waren afgekomen. Ze probeerden een parkeergarage te blokkeren en staken autobanden in brand, zei een politiewoordvoerder. Volgens een ooggetuige heeft de politie pepperspray gebruikt.

De politie heeft meer dan duizend man ingezet om confrontaties tussen AfD-leden en linkse demonstranten te voorkomen. Ook waterkanonnen zijn beschikbaar. Voor het partijcongres hebben zich meer dan 2000 AfD-leden aangemeld.

Honderden arrestaties bij AfD-congres
Honderden arrestaties bij AfD-congres (Foto: ANP)

Olympische legende hangt floret aan wilgen

Olympisch schermlegende Valentina Vezzali heeft haar floret voorgoed opgeborgen. De 42-jarige Italiaanse wordt gezien als een van de grootste olympiërs aller tijden, niet alleen in het schermen, maar in alle sporten.

De illustere olympische carrière van de floretschermster begon in Atlanta in 1996, waar ze het in het invididuele toernooi tot de finale schopte. Daarin ging ze onderuit tegen de Roemeense Laura Carlescu-Badea van wie ze drie dagen later in de finale van de landenwedstrijd ook verloor. Haar verlies werd daar echter goedgemaakt door haar teamgenoten en Italië won het goud.

In 2000 nam Vezzali in Sydney revanche op Carlescu-Badea door de Roemeense in de halve finale te verslaan. Later op de dag won de Italiaanse haar eerste individuele gouden medaille, iets wat ze twee dagen later met het team herhaalde. In 2004 stond de teamwedstrijd door het rotatiesysteem in het schermen niet op het programma, maar Vezzali won individueel opnieuw goud. Dat deed ze in 2008 in Beijing wederom, wat haar definitief kroonde tot olympische legende. 

Ze won in Beijing ook nog brons met het team, maar vier jaar later - in Londen - veroverde de Italiaanse ploeg met kopvrouw Vezzali wederom olympisch goud. Individueel moest ze eindelijk het onderspit delven: landgenote Arianna Errigo bleek in de halve finales te sterk en Vezzali moest genoegen nemen met brons. 

Vezzali maakt zich in de finale van het WK voor landenteams in Rio de Janeiro op voor haar laatste duel ooit - dit keer tegen de Russische Larisa Korobeynikova (Foto: Getty) 

Naast haar enorme olympische prestaties - goed voor plek 24 op de ranglijst aller tijden - won Vezzali ook zes individuele wereldtitels en was ze maar liefst tien keer 's werelds beste met het nationale team. 

Vezzali wilde in Rio de Janeiro opnieuw een gooi doen naar de medailles, wat getuige haar twaalfde plek op de wereldranglijst zeker niet onmogelijk zou zijn. De concurrentie in Italië is echter bizar groot: de nummers één, drie, negen en elf van de wereld zijn allemaal landgenoten van Vezzali.

Door het rotatiesysteem staat de landenwedstrijd net als in 2004 niet op het programma voor de floretschermsters en individueel lukte het haar niet om één van de twee voor Italië beschikbare plekken te veroveren. Na het afgelopen WK, waar Italië zilver pakte, besloot Vezzali haar floret daarom aan de wilgen te hangen. "Schermen is mijn leven geweest. Mijn floret is bij me geweest sinds ik zes jaar oud was en samen hebben we alles gedeeld: emoties, teleurstellingen, medailles, pure pech en tranen van verdriet, boosheid en vreugde", sloot de Italiaanse af.

Splatoon krijgt nieuwe amiibo

De populaire inkt-shooter Splatoon krijgt binnenkort nieuwe amiibo. Op 8 juli verschijnen Kalie & Marie als amiibo. Gebruik je deze amiibo in-game, speel je nieuwe liedjes vrij en gaan de dames voor je dansen. Hoera!

Ook verschijnen er in een beperkte oplage reskins van de eerder verschenen Inkling Boy, Inkling Girl en Inkling Squid. Alle amiibo zijn in de onderstaande video te bewonderen. 

Lage rente baart ECB-kopstuk zorgen

De lage rente is zeker een bron van zorg. Dat zegt het hoofd bankentoezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), Danièle Nouy, in Het Financieele Dagblad.

Veel commerciële banken, met name in Duitsland en Nederland, hebben geklaagd dat hun winstgevendheid onder druk staat door de lage rentestand. Nouy lijkt daar begrip voor te tonen, schrijft de krant, terwijl ECB-president Mario Draghi eerder niet gevoelig was voor de klachten.

"De lage rente is zeker een bron van zorg. (..) Samen met de slechte leningen staan de risico's voor de winstgevendheid boven aan mijn prioriteitenlijst. En sommige banken hebben last van allebei", aldus Nouy. Toch ziet zij in de lage rentestand ook een kans: "Het dwingt banken ook om efficiënter te worden, nog eens na te denken over hun verdienmodel en naar hun kosten te kijken."

Lage rente baart ECB-kopstuk zorgen
Lage rente baart ECB-kopstuk zorgen (Foto: ANP)

Landelijke open dag KNRM

De KNRM houdt zaterdag weer de landelijke open dag. Op Reddingbootdag gaan alle 45 reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij open voor het publiek.

Op alle stations in het hele land is van alles te doen. Meevaren kan hier en daar ook, zoals in Ameland. In Dordrecht kunnen belangstellenden blussen met een brandweerauto, want op veel plaatsen doen ook andere hulpdiensten mee aan het programma. Het station Wijk aan Zee houdt een demonstratie van een redding op het strand.

Bij de KNRM zijn 1300 vrijwilligers actief. De open dag is ook bedoeld om donateurs te informeren.

KNRM doet reddingstations open voor publiek
KNRM doet reddingstations open voor publiek (Foto: ANP)

Samsom wil 'nieuwe school' tegen tweedeling

Leerkrachten moeten meer tijd krijgen om lessen voor te bereiden en kinderen zouden vanaf hun tweede al spelenderwijs moeten leren. De basisschool zou meer lesuren moeten kunnen geven en op de middelbare scholen moeten meerdere lesniveaus worden aangeboden. Dat stelt PvdA-leider Diederik Samsom voor in het essay 'De nieuwe school', gepubliceerd op onder meer de eigen site van de PvdA.

Hij wil de tweedeling in het onderwijs te lijf. In dat onderwijs "investeren we te weinig". Samsom lanceert het plan samen met Eric van 't Zelfde. Hij is directeur van de Hugo de Groot-school in Rotterdam-Zuid, die met een aantal van dergelijke maatregelen volgens de PvdA van één van de slechtste tot één van de beste scholen werd. Dat kwam vooral door liefdewerk, maar "deze aanpak -gebaseerd op vrijwillige inzet- is op de lange termijn niet houdbaar."

"De verheffende waarde van onderwijs is vanzelfsprekend. Maar er is een andere, minstens zo cruciale opdracht voor ons onderwijs: verbinden. School is de plek waar je van jongs af aan zelfvertrouwen ontwikkelt, waar je wordt geaccepteerd en gerespecteerd en waar je andere kinderen ontmoet en leert omgaan met verschil", aldus het tweetal.

De Inspectie van het Onderwijs concludeerde recent echter dat kinderen niet dezelfde kansen krijgen. Dat komt onder meer doordat hoogopgeleide ouders meer bezig zijn met de opleiding van hun kind. Mogelijk hebben leraren en schoolleiders ook wel vooroordelen en krijgen kinderen van hoogopgeleide ouders ook meer kansen. Ook het Sociaal en Cultureel Planbureau toonde onlangs aan dat verschillen toenemen, aldus Samsom en Van 't Zelfde.

,,Een nieuwe tweedeling is gaande, eentje die over meer dan inkomen of vermogen gaat. Juist andere vormen van menselijk kapitaal, zoals arbeidsmarktpositie, gezondheid, partnerkeuze en maatschappelijke status raken ongelijk verdeeld. Deze nieuwe kloof groeit in de breedte én in de diepte: de verschillen worden hardnekkiger en dreigen een erfelijk karakter te krijgen. Dat is funest voor de cohesie in de samenleving", waarschuwen de PvdA-voorman en de schooldirecteur.

Samsom wil  'nieuwe school' tegen tweedeling
Samsom wil 'nieuwe school' tegen tweedeling (Foto: ANP)

Vluchten Airbus-helikopter geschrapt na crash

Zowel Noorwegen als Groot-Brittannië heeft besloten alle Airbus-helikopters van het type Super Puma voorlopig aan de grond te houden. Alle commerciële passagiersvluchten zijn geschrapt. Een helikopter van dat type stortte vrijdag neer voor de kust van Noorwegen. Daarbij kwamen hoogstwaarschijnlijk alle dertien inzittenden om het leven.

De Noorse helikopter was onderweg van een boorplatform van staatsoliebedrijf Statoil naar het vasteland toen hij in de problemen kwam. Volgens ooggetuigen vloog de rotor van het toestel af voordat het neerstortte. Elf lichamen zijn geborgen, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat alle dertien inzittenden zijn omgekomen. De elf passagiers en twee crewleden zijn voornamelijk Noors, maar onder hen bevinden zich ook een Brit en Italiaan.

Noorwegen maakte vrijdagavond bekend dat de twee zwarte dozen zijn gevonden en dat ze naar Groot-Brittannië worden gestuurd voor onderzoek. Het land heeft namelijk ervaring met het bestuderen van helikopterongelukken. De zwarte dozen kunnen meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash.

Vrijdagmiddag werd bekend dat de helikopter twee geplande onderhoudsbeurten had gemist.

Vluchten Airbus-helikopter geschrapt na crash
Vluchten Airbus-helikopter geschrapt na crash (Foto: ANP)

Deetman intimideerde misbruikslachtoffers

Wim Deetman heeft op 'dwingende' wijze de bestuursleden van de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) gevraagd af te zien van een parlementaire enquête. Deetman, die was belast met het onderzoek naar het seksueel misbruik in de katholieke kerk, deed dat tijdens een gesprek op 30 maart 2012 in Den Haag.

De vier aanwezigen van Klokk, onder wie de huidige voorzitter Guido Klabbers, besloten niet langer voor een parlementaire enquête te pleiten. Daarover bericht het NPO-radioprogramma Argos zaterdag.

Toenmalig bestuurslid Annemie Knibbe tegen Argos: "Deetman wilde ons eigenlijk dwingen om geen parlementaire enquête te doen." De enquête was tot dat moment een belangrijke eis van de slachtoffers. Twee weken voor de bijeenkomst in Den Haag schreef Klokk nog dat er '...alle reden' was om aan te dringen op een 'parlementair onderzoek".

Druk
Uit e-mails die Argos in handen heeft zou blijken dat de secretaris van Deetman, Bert Kreemers, al langer druk uitoefende op Klokk om de eis van een parlementaire enquête te laten varen.

Deetman en Kreemers ontkennen bij monde van hun woordvoerder de slachtoffers iets te hebben verzocht. "De heer Deetman heeft overal steeds het antwoord gegeven dat hij in de Tweede Kamer gaf, en wel dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft: parlement, kerk en slachtoffers", luidt de reactie.

Het seksueel misbruik in de katholieke kerk kwam in 2010 naar buiten. Tienduizenden kinderen bleken in de jaren vijftig, zestig en zeventig op katholieke seminaries en internaten door geestelijken te zijn misbruikt.

'Deetman intimideerde misbruikslachtoffers'
'Deetman intimideerde misbruikslachtoffers' (Foto: ANP)

Belastingdienst vraagt Trouw om Panama Papers

Dagblad Trouw is door de Belastingdienst benaderd om gegevens over te dragen uit de zogenoemde Panama Papers. De krant meldt zaterdag dat ze daar geen gehoor aan heeft gegeven. De Nederlandse autoriteiten namen genoegen met de verklaring dat Trouw geen eigenaar is van de gegevens.

Ook in andere landen wil de overheid documenten in handen krijgen. Zo wil de Finse regering dat publieke omroep Yle alle informatie overdraagt, maar Yle weigert dat. De omroep kan ook geen informatie delen, omdat de bestanden eigendom zijn van het ICIJ, het International Consortium of Investigative Journalists.

Trouw maakt samen met Het Financieele Dagblad deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

Belastingdienst vraagt Trouw om Panama Papers
Belastingdienst vraagt Trouw om Panama Papers (Foto: ANP)

Ongeluk met ME-busje op A58

 Op de A58 ter hoogte van Etten-Leur is vrijdagavond een ME-busje in botsing gekomen met een personenauto. Hoeveel personen daarbij betrokken waren en of er gewonden zijn gevallen, is niet bekend.

De politie doet onderzoek en heeft daarvoor een deel van de weg afgezet. De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwde daarop voor file op de A58 richting Bergen op Zoom bij Sint Willebrord.

'DNA-paspoort voor alle Nederlanders'

Alle Nederlanders moeten een DNA-paspoort krijgen. Daarin staan de genen die bepalen of iemand afwijkend op een medicijn of behandeling reageert. De twee hoogleraren farmacogenetica Ron van Schaik (Erasmus MC) en Henk-Jan Guchelaar (LUMC) pleiten daarvoor in de Volkskrant.

Ze vinden dat iedereen een preventieve DNA-analyse moet krijgen en dat de resultaten daarvan in een 'paspoort' moeten komen te staan. Van Schaik en Guchelaar denken dat zo'n document verkeerde behandelingen en zelfs sterfgevallen kan voorkomen, omdat bekende genetische afwijkingen invloed hebben op veelgebruikte medicijnen zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers en pijnstillers.

Nu worden genetische tests pas gedaan voorafgaand aan bepaalde behandelingen, zoals tegen kanker. En als iemand niet goed op medicijnen of behandeling reageert, wordt pas achteraf uitgezocht waarom. "Het paard achter de wagen spannen", noemt Guchelaar dat.

'DNA-paspoort voor alle Nederlanders'
'DNA-paspoort voor alle Nederlanders' (Foto: ANP)

Eerste dode in VS door zikavirus

In de Verenigde Staten is voor het eerst iemand overleden aan het zikavirus. Een man, die in de zeventig was, stierf in Puerto Rico aan de gevolgen van de ziekte, meldden Amerikaanse autoriteiten vrijdag (lokale tijd).

De man had onder meer last van koorts en huiduitslag. Kort nadat deze symptomen waren vastgesteld, ontwikkelde hij hevige bloedingen. Volgens een dokter van een Amerikaans gezondheidscentrum had de man een zeldzame complicatie van het virus. Zo raakte zijn auto-immuunsysteem ontregeld waardoor het eigen bloedcellen ging aanvallen. De dokter vergeleek de complicatie met het Guillain-Barré Syndroom (GBS), een zeldzame aandoening waarbij het menselijk afweersysteem een deel van de zenuwen aantast, meestal enkele dagen nadat een patiënt ziek is geworden door een virus, bacterie of parasiet.

Eerste dode in VS door zikavirus
Eerste dode in VS door zikavirus (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: in de middag een bui

In de ochtend is het bewolkt en kan er een bui vallen in het binnenland. In de loop van de dag klaart het vanuit het westen op. De wind draait naar het noordwesten en is matig tot zwak. De temperatuur klimt alweer een graadje; vandaag wordt het een graad of 11. 

Zon op 06:11
Zon onder 21:04
Zonkracht

 4 / 2 

Nattekat maakte voor u deze foto van een prachtig schouwspel van wolken boven Leiderdorp. Deze keer niet met zijn drone, want slecht weer, maar vanaf de zevende etage, wat het weidse uitzicht verklaart.

Uitzicht over Leiderdorp  (Foto: Nattekat)

Uitzicht over Leiderdorp (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1980 Tijdens het aftreden van Koningin Juliana en de inhuldiging van Beatrix in Amsterdam braken er krakersrellen uit. 
 2013 33 jaar na haar inhuldiging gaf Beatrix het stokje over aan Willem-Alexander. 
 1945 Hitler en Braun pleegden zelfmoord na één dag getrouwd te zijn geweest.
 1966 De Fransman Jean Stablinski won de allereerste Amstel Gold Race. 
 1993 Monica Seles werd door een fan van Steffi Graf in haar schouder gestoken. 


De krakersrellen in Amsterdam, met Harmen Siezen

Premier gedagvaard om uitslag referendum

Thierry Baudet, een van de initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, heeft premier Mark Rutte voor de rechter gesleept. Die neemt de uitslag niet serieus, vindt Baudet, die vrijdag een dagvaarding heeft verstuurd. Dat zei hij in het EO-programma Dit is de dag op NPO Radio 1.

Bij het referendum begin deze maand stemde een meerderheid tegen het verdrag. In artikel 11 van de wet daarover staat dat het kabinet dan zo snel mogelijk het associatieverdrag moet goedkeuren of afwijzen. Maar Rutte wil de komende maanden onderhandelen, om te kijken of het verdrag kan worden aangepast. "Er valt niets te onderhandelen, de keuze is A of B", aldus Baudet.

Premier gedagvaard om uitslag referendum
Premier gedagvaard om uitslag referendum (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.