Vluchten Airbus-helikopter geschrapt na crash

Zowel Noorwegen als Groot-Brittannië heeft besloten alle Airbus-helikopters van het type Super Puma voorlopig aan de grond te houden. Alle commerciële passagiersvluchten zijn geschrapt. Een helikopter van dat type stortte vrijdag neer voor de kust van Noorwegen. Daarbij kwamen hoogstwaarschijnlijk alle dertien inzittenden om het leven.

De Noorse helikopter was onderweg van een boorplatform van staatsoliebedrijf Statoil naar het vasteland toen hij in de problemen kwam. Volgens ooggetuigen vloog de rotor van het toestel af voordat het neerstortte. Elf lichamen zijn geborgen, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat alle dertien inzittenden zijn omgekomen. De elf passagiers en twee crewleden zijn voornamelijk Noors, maar onder hen bevinden zich ook een Brit en Italiaan.

Noorwegen maakte vrijdagavond bekend dat de twee zwarte dozen zijn gevonden en dat ze naar Groot-Brittannië worden gestuurd voor onderzoek. Het land heeft namelijk ervaring met het bestuderen van helikopterongelukken. De zwarte dozen kunnen meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash.

Vrijdagmiddag werd bekend dat de helikopter twee geplande onderhoudsbeurten had gemist.

Vluchten Airbus-helikopter geschrapt na crash
Vluchten Airbus-helikopter geschrapt na crash (Foto: ANP)