'Het is de schuld van de prins'

Het grote moddergooien is begonnen en verantwoording nemen is er in ieder geval niet bij. Als we de Arabisch-talige krant uit Libanon Al-Dyar mogen geloven, dan is de Saoedische adel verantwoordelijk voor het drama dat zich vlakbij Mekka heeft afgespeeld.

Het gaat niet om de eerste de beste prins. Naar verluidt zou de zoon van de koning nauw betrokken zijn bij het gebeuren.

De prins zou met een klein leger (200 soldaten en 150 politieagenten) zichzelf midden tussen de stromen pelgrims hebben begeven. Dit zorgde voor een enorme consternatie en leidde uiteindelijk tot de dood van meer dan 700 mensen.

Volgens de Libanese krant werd de prins daarna snel weggevoerd en heeft de Arabische media er alles aan gedaan om de zaak in de doofpot te stoppen.

Diezelfde media zet dit verhaal weg als incorrect en blijven vasthouden aan het verhaal dat de bedevaartgangers zelf verantwoordelijk voor het drama zijn. In de eerste instantie kregen de Afrikaanse moslims de Zwarte Piet voor de tragedie, maar na kritiek van Iran op de Arabische organisatie, werd de schuld snel neergelegd bij Iraanse pelgrims.

Ook over de cijfers zijn beide landen het oneens. In Iran wordt uitgegaan van een dodental van meer dan 1300 bezoekers, de Saoedi's gaan uit van 717 doden en 863 gewonden.

Ayatollah Ali Khamenei, de leider van de Islamitsche Revolutie, heeft Saoedi-Arabië opgeroepen om drie dagen van rouw uit te roepen en zijn verantwoording te nemen. Andere Iraanse regeringsleiders hebben laten weten 'niet onverschillig te kunnen blijven' over het onverantwoorde gedrag van de Saoedi's.