FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 mei 2012

[CL] Uitslag Bayern München - Chelsea

Chelsea heeft voor het eerst in de historie van de club de Champions League veroverd. De Londenaren versloegen Bayern München in München via strafschoppen nadat de wedstrijd in 1-1 geëindigd was. Didier Drogba werd de held van de Blues door de beslissende strafschop te scoren.

De wedstrijd in München begon zonder maar liefst in totaal zeven geschorste spelers. De verwachting was dat Chelsea zich in zou gaan graven en Bayern het spel zou laten maken. De Duitsers kregen na vier minuten al een mogelijkheid via Schweinsteiger, maar zijn schot werd gekraakt. Chelsea loerde net als in de halve finales tegen FC Barcelona op de mogelijkheden die het zou gaan krijgen en kwam ook enkele keren naar voren, maar in de afwachtende beginfase van de wedstrijd leverde dit voor de Blues nog geen mogelijkheden op.

Bayern nam na een kwartier spelen het initiatief en drong Chelsea terug. De Duitsers kregen na twintig minuten via Robben een grote kans, maar een inzet van de Nederlander werd door Chelsea-goalie Cech en de paal gekeerd. De Duitsers kregen meer mogelijkheden, maar veelal waren dit onschuldige schoten, waarbij Cech niet in actie hoefde te komen. Müller en Gómez kregen nog de beste kansen, maar faalden in de afronding. Aan de andere kant schoot Mata een vrije trap hoog over en stuitte Kalou bij een van de spaarzame uitvallen op Bayern-doelman Neuer.

Robben in duel met Cole (Foto: Pro Shots)

Het begin van de tweede helft liet eenzelfde spelbeeld als in de eerste zien: Bayern viel aan en Chelsea probeerde waar mogelijk er uit te komen. Na tien minuten was het raak voor de thuisploeg, maar de treffer werd afgekeurd. Robben schoot op goal en Ribéry tikte de bal binnen, maar vanuit buitenspelpositie.

Na een uur spelen werden de ruimtes op het veld groter, wat de aantrekkelijkheid van het spel ten goede kwam, maar verder dan enkele mogelijkheden kwamen beide teams in die fase van de wedstrijd niet. Wel grossierde Bayern in een groot aantal hoekschoppen. Chelsea had tot diep in de tweede helft nog geen corner hoeven nemen. Wel waren de Londenaren via een voorzet van Drogba dreigend. Cech wist aan de andere kant een gekraakte voorzet van de zijkant van Ribéry maar net over de lat te tikken.

Bayern bleef de aanval zoeken en had tien minuten voor tijd eindelijk succes. Thomas Müller wist een voorzet vanaf de zijkant goed binnen te koppen door de bal naar de grond te knikken en zo het leer over de verraste Cech te krijgen. Een minuut eerder had hij nog een voorzet van Robben in de handen van de Chelsea-goalie geknikt. Lang kon Bayern echter niet genieten van de voorsprong, want Drogba knikte vlak voor tijd de eerste corner die de Londenaren mochten nemen direct achter Neuer. Omdat er niet meer gescoord werd een verlenging noodzakelijk.

In de eerste helft van de verlenging kreeg Bayern al snel een penalty nadat Drogba Ribéry in zijn eigen strafschopgebied aanraakte. Robben kon van dit buitenkansje profiteren, maar de Nederlander faalde vanaf elf meter. Bayern bleef de meest aanvallende intenties houden en Olic was in de tweede helft van de verlenging dichtbij de winnende treffer, maar hij schoot rakelings voorlangs. Er ontstonden nog enkele hachelijke situaties voor het Chelsea-doel, maar gescoord werd er niet meer, waardoor de penaltyserie een feit was.

Uitzinnige vreugde bij Drogba en Cech (Foto: Pro Shots)

Daarin bleek Chelsea met 4-3 de beste te zijn. Mata miste voor de Londenaren weliswaar de eerste strafschop, maar Luiz, Lampard en Cole schoten raak. Omdat Olic en Schweinsteiger voor Bayern misten kon Drogba aanleggen voor de beslissende strafschop. De Ivoriaan faalde niet vanaf elf meter en bezorgde zo zijn club de eerste Champions League uit de clubhistorie.

Bayern München

1 - 1

Chelsea

 83' Müller    88' Drogba
 
Lahm
Gómez
Neuer
Olic
Schweinsteiger

Chelsea wint na strafschoppen met 3-4

Mata
Luiz
Lampard
Cole
Drogba
 
 Gele kaart: Schweinsteiger (Bayern München), Cole, Luiz, Drogba, Torres (Chelsea)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Proença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Boateng
Tymoshchuk
Contento
Robben
Schweinsteiger
Müller (Van Buyten/87)
Kroos
Ribéry (Olic/97)
Gómez
  Cech
Bosingwa
Luiz
Cahill
A.Cole
Kalou (Torres/84)
Mikel
Mata
Lampard
Bertrand (Malouda/73)
Drogba

Stuntende tiener knockout bij rit met crossfiets

Een 13-jarige jongen uit Groningen heeft een gewaagde rit op zijn crossfiets moeten bekopen met een hersenschudding. De tiener wilde op zijn fiets de steile Kardingeberg in Groningen afdalen, maar sloeg al na een paar meter over de kop en rolde de rest van de rit naar beneden.

De knul raakte bij de val bewusteloos. Agenten schoten te hulp en belden een ambulance die het slachtoffer naar een ziekenhuis bracht. De jongen liep naast de hersenschudding ook verwondingen op aan een hand en een oog.

Schalk trots op selectie voor Jong Oranje

NAC Breda-aanvaller Alex Schalk werd geselecteerd door Cor Pot voor Jong Oranje. De spits is erg verheugd met zijn uitverkiezing. Hij brak dit seizoen door in Breda en wist in 32 competitieduels zesmaal het net te vinden.

"Het was voor mij een fantastisch seizoen. Het ging als een speer", zegt de rappe aanvaller tegen OnsOranje. "De trainer kan ook kiezen voor spelers als Luc Castaignos en Nacer Barazite. Die spelen dan wel minder of niet in het eerste, maar ze zitten natuurlijk ook bij grote clubs. In ieder geval groter dan NAC."

"Ik besef dat het bijzonder is dat hij me dan toch meeneemt. Dat is iets moois, iets wat me heel veel vertrouwen geeft. En ik moet mezelf ook niet tekort doen. Ik heb de laatste periode gewoon goed gepresteerd", besluit Schalk.

Djokovic tegen Nadal in finale Rome

Novak Djokovic speelt in de finale van het masterstoernooi in Rome tegen Rafael Nadal. De nummer een van de wereld was zaterdag met 6-2 en 7-6 (4) te sterk voor Roger Federer. Nadal had eerder op de dag al van David Ferrer gewonnen.

Djokovic was in de eerste set een maatje te groot voor Federer. De Zwitser kon niet de scherpte opbrengen die hij in de kwartfinale tegen Andreas Seppi tentoon had gespreid. Djokovic profiteerde daar van met twee breaks.

In het tweede bedrijf wist Federer zijn niveau op te trekken en kreeg het publiek hogeschooltennis te zien van de twee kemphanen. In de zevende game nam Djokovic weer een break voorsprong, maar het lukte de Serviër niet om de wedstrijd uit te serveren. Federer brak terug en dwong een tiebreak af. Daarin bleek Djokovic toch de beste.

George Clinton legt het bij met Black Eyed Peas

De rechtszaak die George Clinton aanspande tegen de Black Eyed Peas is van de baan. De funklegende beschuldigde de band van plagiaat en stapte naar de rechter. De twee partijen hebben echter buiten de rechtszaal een overeenkomst weten te bereiken.

Clinton herkende in remixen van de Black Eyed Peas-hit Shut Up uit 2003 elementen van zijn (Not Just) Knee Deep uit 1979. De 70-jarige funklegende zegt echter nooit toestemming voor gebruik te hebben gegeven aan de band, waar onder anderen rapper Will.i.am en zangeres Fergie deel van uitmaken.

De rechter is maandag op de hoogte gesteld van de overeenkomst en de advocaten van beide partijen zetten momenteel de puntjes op de 'i'. Hoe diep de Black Eyed Peas in de buidel moeten tasten is onduidelijk.

Provinciebestuur Quebec neemt noodwet aan

Het provinciaal bestuur van de Canadese staat Quebec heeft vrijdag een noodwet aangenomen die het recht op demonstraties inperkt. Ook wordt het collegejaar op enkele universiteiten voortijdig beëindigd. De wet is aangenomen vanwege de studentenprotesten die al weken aanhouden. De studenten protesteren tegen een verhoging van het collegegeld in Quebec. Woedende betogers noemden de noodwet een oorlogsverklaring.

Een van de controversiële aspecten van de noodwet is dat de politie minimaal acht uur van tevoren op de hoogte moet worden gesteld van een protest waar meer dan vijftig mensen bij betrokken zijn. Ook moet de route van eventuele protestmarsen worden doorgegeven aan de autoriteiten. Critici vinden dat de noodwet inbreuk maakt op burgerrechten.

Enkele uren nadat de noodwet was aangenomen gingen duizenden mensen de straat op in het centrum van Montreal om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Ze hebben de stekker eruit getrokken in plaats van constructieve gesprekken te voeren", zei Felix Siry, een van de betogende studenten. "Ik denk dat dit het alleen maar erger maakt."

De aanwezige oproerpolitie kreeg enkele molotovcoktails naar zich toegeworpen, waarna de betoging illegaal werd verklaard. De politie zette pepperspray en traangas in en arresteerde een van de demonstranten.

De universiteiten waar de meeste protesten plaatshadden zijn door het aannemen van de noodwet voortijdig gesloten. De zomervakantie wordt naar voren gehaald en het nieuwe collegejaar begint in augustus hier eerder.

De protesten leidden de afgelopen tijd tot verstoringen op universiteiten. Zo werd woensdag de Université du Québec in Montreal bestormd door studenten die lessen verstoorden door herrie te maken met trommels en fluitjes. Bij betogingen in de stad werden deze week ruiten van onder meer banken ingegooid.

Kentekencamera pakt geen criminelen

De zogeheten slimme camera's die de kentekens van auto's kunnen scannen helpen nauwelijks bij het opsporen van criminelen. De camera's herkennen de kentekens van criminelen, maar de politie doet zelden iets met de meldingen. Dat meldt RTL Nieuws.

De camera's signaleren geregeld de auto's van verdachte personen. Maar in plaats van beruchte criminelen gaat de politie voornamelijk achter mensen aan die nog een boete of belastingschuld hebben openstaan.

De politie beschikt over zo'n tweehonderd ANPR-camera's. De meeste hangen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook auto's van het KLPD rijden rond met de slimme camera's. Kentekens van auto's van verdachten kunnen in het systeem worden gestopt en de camera's geven een signaal als de betreffende auto voorbijrijdt. Maar er moet dan wel een politieauto beschikbaar zijn om de verdachte auto aan te houden en die is er meestal niet.

Smolders wint grote Prijs van Madrid

Springruiter Harrie Smolders heeft zijn visitekaartje afgegeven aan de Nederlandse bondscoach Rob Ehrens in de aanloop naar de Olympische Spelen. Hij won vandaag bij het concours hippique van Madrid de Grote Prijs.

Met zijn paard Exquis Walnut de Muze bleef Smolders zowel in de eerste omloop als in de barrage foutloos. In die barrage was hij bovendien een seconde sneller dan de Britse routinier John Whitaker die met Maximillian als tweede eindigde. Olympisch kampioen Eric Lamaze eindigde met Verdi als derde. Met zijn zege verdiende Smolders 49.500 euro.

De andere Nederlanders waren in Madrid niet succesvol. Gert-Jan Bruggink (Primeval Wings) en Wout-Jan van der Schans (Eurocommerce Miami) misten de barrage door twee springfouten.

Whiting: "Extra bescherming F1-rijders onvermijdelijk"

Charlie Whiting, wedstrijddirecteur van autosportfederatie FIA, denkt dat de Formule 1-coureurs in de nabije toekomst extra beschermd zullen moeten gaan worden. De FIA zoekt uit op welke manier dit het beste kan gaan gebeuren.

"We moeten iets introduceren om te voorkomen dat losgeraakte wielen de hoofden van de rijders raken, dat is onvermijdelijk. De rolbeugel zoals recent getest is de meest waarschijnlijke optie in mijn ogen. Maar we dienen eerste de onderzoeken af te ronden, zodat we zeker weten dat het werkt. Een overkapping voor de cockpits brengt potentiële problemen met zich mee, met name op het gebied van het zicht en een mogelijk verstoord beeld voor de coureurs," zei Whiting tegen de BBC.

"Ook het gewicht en het uitstappen of verwijderen van een coureur uit de bolide vormen dan obstakels. We hebben ons best gedaan om te zorgen dat wielen ten alle tijden aan de auto's bevestigd blijven en we werken continu om daar betere manieren voor te vinden."

Aanleiding voor de betere bescherming voor de coureurs is de dood van Formule 2-coureur Henry Surtees die een losgeraakt wiel op zijn hoofd kreeg en de veer die Ferrari-coureur Felipe Massa in 2009 langdurig uitschakelde.

Finale WK ijshockey tussen Rusland en Slowakije

De finale van het wereldkampioenschap ijshockey zal gaan tussen Rusland en Slowakije. De Russen klopten het gastland en regerend kampioen Finland met 6-2. De Finnen kwamen nog wel op voorsprong, maar zes Russische treffers op rij verder waren ze een illusie armer. Evgeni Malkin scoorde driemaal.

Eerder had Slowakije Tsjechië met 3-1 op de knieën gekregen. De wereldkampioen van 2002 had de zege te danken aan routinier Miroslav Satan die twee treffers voor zijn rekening nam.

Abu Dhabi Ocean Racing wint havenrace Miami

Abu Dhabi Ocean Racing heeft zaterdag de havenrace van Miami gewonnen in de Volvo Ocean Race. De Franse boot Groupama werd tweede en liep vier punten in op koploper Telefonica dat als zesde en laatste over de finish kwam. Het verschil in het algemeen klassement is nog zeven punten in het voordeel van Telefonica.

Puma Ocean Racing werd in Miami derde, voor Camper en de Chinese boot team Sanya die er voor het eerst sinds de havenrace in Auckland weer bij was. Door pech misten de Chinezen twee etappes en de havenrace in het Braziliaansse Itajai.

Camper staat derde in het algemeen klassement met 152 punten, dertien minder dan Telefonica en zes minder dan Groupama. Puma strijdt ook nog mee om de eindzege met 151 punten.

Vanaf zondag steken de zes deelnemende boten de Atlantische Oceaan over. De Portugese hoofdstad Lissabon is het einddoel van de zevende etappe.

'NAVO-betogers planden aanval kantoor Obama'

De politie van de Amerikaanse stad Chicago heeft drie linkse activisten opgepakt. Volgens aanklagers wilden zij aanslagen plegen bij de NAVO-top, die zondag in de stad wordt gehouden. Ze zouden onder meer het campagnehoofdkwartier van president Barack Obama hebben willen aanvallen. "Dit zijn geen vreedzame demonstranten, het zijn binnenlandse terroristen", zei aanklager Anita Alvarez zaterdag.

De drie waren woensdag gearresteerd. Hun advocaten klagen over de politieaanpak. "De politie komt met erg sensationele aanklachten en preventieve invallen. Volgens ons is dat een intimidatiepoging, zodat mensen niet meer protesteren en de straat opgaan", zeiden ze.

Inbrekers stelen 30 miljoen aan juwelen

Inbrekers hebben in centrum van Parijs de slag van hun leven geslagen. Uit het huis van een Filipijnse diplomaat namen ze een schat aan kostbare juwelen, vazen, horloges en andere waardevolle voorwerpen mee. De buit had een totale waarde van ongeveer 30 miljoen euro. Dat meldden Franse media zaterdag.

De geroofde spullen waren eigendom van de oud-ambassadeur van de Filipijnen in Parijs. Hij was op reis toen de dieven toesloegen. Een medewerker van de diplomaat ontdekte de roof donderdagochtend. Waarschijnlijk zijn de dieven de nacht ervoor via het dak binnengekomen. Met een slijptol braken ze de kluis open. Daarin lag een koffer vol juwelen en edelstenen.

Kritiek op sollicitatieprocedure GL

De sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks is niet zorgvuldig verlopen. Dat oordeelt de geschillencommissie van de partij, bij wie Tofik Dibi in beroep ging tegen zijn aanvankelijke afwijzing. Het advies van de kandidatencommissie, die Dibi ongeschikt acht voor het lijsttrekkerschap, blijft wel overeind.

Volgens de geschillencommissie, bestaande uit leden van GroenLinks, is het bezwaar van Dibi gegrond. De commissie vindt dat de sollicitatieprocedure voor de twee kandidaat-lijsttrekkers te sterk is ingekort. Dit kwam door de 'onevenredig zware druk op de kandidatencommissie, waardoor de kandidatencommissie en het partijbestuur in kortere tijd hun verantwoordingsvolle en gewetensvolle werk moesten doen", staat in een persbericht dat de partij zaterdag verstuurde.

Dibi is blij met de uitspraak. "Recht zegeviert", twittert hij. "Er is geen zorgvuldige procedure gevolgd en het oordeel van de kandidatencommissie is daardoor gebaseerd op een zeer smalle basis", voegt hij daaraan toe.

Het advies blijft evenwel ongewijzigd. Dibi wordt nog steeds beoordeeld als ongeschikt. Vrijdagavond zei partijvoorzitter Heleen Weening in Knevel en Van den Brink dat zij de GroenLinks-leden geen stemadvies wil geven, maar gaf hen wel mee het advies van de partijcommissie te volgen. Ze laat weten blij te zijn dat de leden kunnen kiezen tussen twee kandidaten en verheugt zich op de drie lijsttrekkersdebatten.

Het eerste debat vindt maandagavond plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. Die week zal elders in het land nog een debat plaatsvinden. De week daarna kruisen Jolande Sap en Dibi voor de derde keer verbaal de degens. Eind mei kunnen de 27 duizend leden stemmen, de winnaar van de verkiezing is 2 juni bekend.

Sap pleitte zaterdag tegenover de NOS voor verandering van de procedure. Ze had zich de afgelopen tijd geërgerd aan de procedures en zei dat ze veel druk heeft uitgeoefend op het partijbestuur om Dibi toch mee te laten doen aan de leiderschapsverkiezing. Sap heeft zich geschaamd voor de situatie die ontstond.


Kritiek op sollicitatieprocedure GroenLinks (Foto: Novum)

Olympische toorts al te koop

Een van de eerste lopers in de estafette van de olympische vlam door Groot-Brittannië heeft zijn toorts en tenue zaterdag meteen te koop aangeboden op eBay. De items werden rond het middaguur op internet gezet en 5 uur later hadden al 24 gegadigden een bod uitgebracht. De prijs was inmiddels opgevoerd tot ruim 3000 pond (3750 euro).

Een aantal fakkeldragers mag van de sponsors van de tocht hun attributen houden, anderen moeten ervoor betalen. De driehoekige toorts van goudkleurig aluminium en de outfit die tijdens een etappe wordt gedragen kostte, bij vooruitbetaling voor 1 mei, ongeveer 250 euro. Daarna iets meer.

Dat een uitverkoren deelnemer aan de tocht al vlak na de start in Cornwall met de handel de markt op ging, deed het organisatiecomité niets. "Ze mogen ermee doen wat ze willen. We hopen dat de spullen een goed tehuis vinden", aldus een woordvoerder van Locog.

Olympische toorts al te koop
Olympische toorts al te koop (Foto: ANP)

Hearts wint Schotse bekerfinale

Hearts of Midlothian heeft de Schotse FA Cup gewonnen. De ploeg won met liefst 5-1 van stadsgenoot Hibernian. 

Hampden Park was het decor van de bekerfinale in Schotland en de bezoekers kregen liefst zes doelpunten te zien. In de eerste helft werd er driemaal gescoord en leidde Hearts met 2-1. Darren Parr en Rudolf Skacel maakten de eerste twee doelpunten voor Hearts, waarna James McPake iets terug deed namens Hibernian.

Na rust liep Hearts simpel uit naar een ruime zege door doelpunten van Grainger (strafschop), McGowan en opnieuw Skacel. Hiermee legde Hearts op betrekkelijk eenvoudige wijze beslag op de Schotse FA Cup. De ploeg plaatste zich hier tevens mee voor de Europa League van volgend seizoen.

Ferrari wil Massa mogelijk toch in 2013

Het is niet uitgesloten dat Felipe Massa ook in 2013 voor het Formule 1-team van Ferrari zal racen. De positie van de Braziliaan staat zwaar onder druk omdat hij zijn teamgenoot Fernando Alonso niet bij kan houden en er gaan geruchten dat hij in de zomer zal worden vervangen.

Verschillende coureurs worden genoemd voor het tweede stoeltje bij Ferrari zoals Red Bull-coureur Mark Webber en Sauber-rijder Sergio Perez. Anderen, waaronder Jerôme D'Ambrosio en Adrian Sutil, hebben zichzelf aangeboden bij de Italiaanse renstal. Voorlopig heeft nog geen van hen een zitje in een scharlakenrode bolide in bezit.

Massa staat in ieder geval nog op de kandidatenlijst. "Felipe geniet het volste vertrouwen van het team, te beginnen bij onze president. We hebben de knoop over de line-up voor 2013 nog niet doorgehakt, maar Felipe is niet uitgesloten," zei een woordvoerder van Ferrari tegen O Estado de S.Paulo.

Van Baarle heeft eindzege Olympia's Tour beet

Dylan van Baarle heeft Olympia's Tour op zijn palmares bijgeschreven. In de slotrit kwam de leidende positie van de 19-jarige wielrenner van het Rabobank Continentalteam niet meer in gevaar.

De laatste etappe, een criterium van 96,3 kilometer in Reuver, werd gewonnen door Steele Von Hoff. De Australiër van het Chipotle-First Solar Development Team was de snelste in de massasprint. Eerder op de dag greep Van Baarle de macht in de 13,8 kilometer lange tijdrit in dezelfde Limburgse plaats. De Nederlander moest enkel de Australiër Rohan Dennis 23 seconden voor zich dulden, maar de tijd van 26,49 bleek ruimschoots voldoende om de eveneens uit Australië afkomstige Michael Freiberg van de eerste plaats in het algemeen klassement te stoten.

Freiberg, voormalig wereldkampioen omnium, eindigde als tweede in het eindklassement met een achterstand van zestien seconden op Van Baarle.

Maastrichtse advocaat dood gevonden in België

De Maastrichtse advocaat Fernand Tripels die sinds maandag vermist werd is dood gevonden in België. Zijn lichaam werd aangetroffen in Lanaken, net over de Belgische grens. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De 52-jarige advocaat werd maandagmiddag voor het laatst gezien. De politie tast in het duister over de doodsoorzaak.

Tripels werkte sinds 1986 als advocaat in Maastricht, in navolging van zijn vader. Sinds 1990 was hij lid van de maatschap van Tripels Advocaten. Tripels was gespecialiseerd in contracten- en aansprakelijkheidsrecht, handelsrecht, koop- en huurrecht en ondernemingsrecht.

Crysis-mod S.T.A.L.K.E.R wordt volledige indie game

Een aantal Russische modders die World of Stalker aan het ontwikkelen waren, Owl Game Studios, hebben zojuist bekend gemaakt de mod om te zetten naar een volledige game. De hobbyisten maken gebruik van de Crysis 2-engine, CryEngine 3. De game zal CryZone: Sector 23 gaan heten.

Het verhaal gaat over een Stalker die naar een verboden zone reist, op zoek naar de zogenaamde Wishmaster. Hij hoopt dat hij de mogelijkheid heeft om zijn overleden zoon terug te brengen van de dood.

Ze beloven schitterende nieuwe omgevingen, volledige in-game destructie, nieuwe mutanten, wapens en een gezondheidssysteem dat overeenkomt met Far Cry 2. 

Een exacte releasedatum is er nog niet. De game zal niet een volledige commerciele release kennen omdat er bronnen zijn gebruikt uit de S.T.A.L.K.E.R. -franchise, wat copyrighted is. Wat dat precies voor de enthousiaste fans zal betekenen is nog niet duidelijk.

Groningen verder met verdediger Da Silva

Luis Pedro da Silva voetbalt ook volgend seizoen voor FC Groningen. De 19-jarige verdediger heeft zijn aflopende contract met een jaar verlengd. De in Angola geboren speler maakte twee maanden geleden tegen Vitesse zijn debuut in de Eredivisie. De teller staat inmiddels op vier competitieduels.

Da Silva speelt al sinds de C-jeugd voor Groningen. Hij kan als centrale verdediger en als rechtsback uit de voeten.

FOK!filmtips van de dag: Red Sonja

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Red Sonja

Vandaag is er weer een overdaad aan films op de vele netten die we op de televisie kunnen bekijken. Voor diehard filmverslaafden begint de dag al om 07.00 uur als op Net5 de komische familiefilm Ri¢hie Ri¢h, met Macaulay Culkin in de hoofdrol, te zien is. Je moet er maar trek in hebben.

Om 13.45 uur is op BBC2 de uitmuntende Shakespeare bewerking Macbeth van en met Orson Welles uit 1949 te zien. In de film draait het om de edelman Macbeth die een drietal heksen  ontmoet die hem voorspellen dat hij koning zal worden van Schotland. Macbeth vermoord daarop de koning maar ontdekt dat het leven van een vorst verre van probleemloos is.

Bij de zuiderburen van Ketnet om 14.00 uur het indrukwekkende drama Bashing. In het verhaal draait het om Yuko, een meisje die als vrijwilliger in het Midden-Oosten aan het werk is als ze wordt ontvoerd. Na haar terugkomst in Japan wordt ze echter niet als heldin binnengehaald maar gekleineerd en gepest. Nadat ze haar baan kwijtraakt komt Yuko steeds meer in een sociaal isolement te zitten. Nadat haar laatste strohalm, haar vader, ook nog verdwijnt lijkt het einde zoek. Zeer indrukwekkende film van regisseur Masahiro Kobayashi.

Red Sonja 2

De FOK!filmtip van vandaag gaat naar een klassieker uit de jaren tachtig. Red Sonja van Richard Fleischer is een heerlijke fantasyfilm met een voor die tijd bijzondere cast. Hoofdrolspeelster Brigitte Nielsen was in die tijd het liefje van Sylvester Stallone, terwijl ze in deze film het witte doek deelt met zijn grote aartsrivaal (in elk geval in die tijd) Arnold Schwarzenegger. Fleischer was de regisseur die naam had gemaakt met legendarische films zoals Fantastic Voyage, 20000 Leagues Under the Sea, de oorlogsfilms Tora! Tora! Tora! en Between Heaven and Hell en de cultklassieker Soylent Green. De regisseur had in 1984 al met Schwarzenegger de film Conan the Destroyer gemaakt, de opvolger van Conan the Barbarian (1982).

De kwaadaardige koningin Gedren (Sandahl Bergman) probeert de macht over het rijk der barbaren te krijgen. Ze houdt echter geen rekening met de strijdster Sonja (Nielsen), die samen met een aantal grote krijgers de strijd met haar is aangegaan. Samen met haar loyale compagnon Kalidor (Schwarzenegger) wil ze wraak nemen voor de dood van haar zuster.

Heerlijke film uit de jaren tachtig met bijbehorende effecten uit de tijd. Verwacht dus geen hoogstaande CGI maar gewoon een heerlijk ouderwets aandoende actiefilm met het verstand op nul en gaan met die banaan. Schwarzenegger zelf was achteraf niet zo te spreken over de film. In een interview gaf de Oostenrijkse eik zelfs eens te kennen dat hij zijn kinderen wel een dreigde met de film als ze niet wilden luisteren. Zo van, als je niet doet wat ik wil moet je tien keer achterelkaar naar Red Sonja kijken. We mogen dus aannemen dat hij hele brave kinderen heeft sindsdien. 22.00 uur op RTL7. Red Sonja.

Red Sonja 3

Verder nog op tv om 22.00 uur maar dan op RTL5, No Country For Old Men, die vorig jaar september ook nog op Ketnet te zien was en toen al de filmtip was. Nicolas Cage fans kijken vanavond naar Veronica die om 20.00 uur National Treasure en om 22.30 uur National Treasure: Book of Secrets op het programma heeft staan. Voor de rest van de films zou ik willen verwijzen naar het overzicht van films hier onderaan de pagina.

Veel filmplezier.

Voormalig topmodel Janice Dickinson uit huis gezet

Janice Dickinson raakt mogelijk haar huis in Los Angeles kwijt. Het naar eigen zeggen eerste supermodel ter wereld wordt voor de rechter gesleept door haar huisbazen, vanwege achterstallige huur.

Dickinson heeft nu al drie maanden geen huur betaald. Met een huurprijs van zo'n zesduizend dollar per maand, is ze de huisbazen nog bijna twintigduizend dollar schuldig. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De huisbazen zijn naar de rechter gestapt, nadat Dickinson begin deze maand geen gehoor gaf aan het verzoek om te betalen of te vertrekken. Ze willen nu dat het voormalig topmodel over de brug komt en het pand verlaat.

Doden bij dubbele aanslag Mogadishu

Twee explosies in de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben zaterdag aan zeker vijf mensen het leven gekost. Voorts raakten zes mensen gewond, aldus de politie.

De eerste bom ging af op een drukke markt genaamd Bakara, waar de politie op het moment van de aanslag bezig was illegale kraampjes te slopen. De andere aanslag had plaats bij een controlepost in het noorden van de hoofdstad.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de explosies opgeëist maar in het verleden waren dergelijke aanvallen vaak het werk van de radicaalislamitische militie Al-Shabab.

Aangehouden Nijmegenaar overleden

Een 39-jarige man die woensdag onwel werd nadat hij in Nijmegen was aangehouden, is zaterdag overleden. Dat meldt de politie.

De Nijmegenaar werd opgepakt nadat zijn ex-partner melding had gemaakt van vernieling en mishandeling bij een woning op de Heeskeacker 14e straat. Terwijl de agenten met de vrouw praatten kwam de man tevoorschijn. Hij gedroeg zich zo agressief dat hij werd gearresteerd. Hierbij verzette hij zich hevig.

Onderweg naar het politiebureau kalmeerde hij, maar toen hij naar zijn cel werd overgebracht werd de man plotseling onwel. Hij is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij zaterdag overleed. De rijksrecherche is een onderzoek gestart.

West Ham na jaar terug in Premier League

West Ham United is na een jaar weer terug op het hoogste niveau in Engeland. De Hammers wonnen vandaag de finale van de play-offs van het Championship met 2-1 van Blackpool. Carlton Cole zette de Londenaren voor rust op voorsprong, maar via Tom Ince kwam Blackpool na rust langszij. In de slotfase besliste Ricardo Vaz Te de wedstrijd.

West Ham degradeerde vorige zomer uit de Premier League. In het Championship eindigde de club als derde achter Reading en Southampton. Die twee clubs promoveerden al direct. West Ham won in de eerste ronde van de play-offs van Cardiff City.


West Ham na jaar terug in Premier League (Foto: Novum)

Gameplaybeelden van Far Cry 3

Voor mensen die graag willen weten hoe de gameplay van Far Cry 3 eruit gaat zien, heeft de ontwikkelaar beelden uitgebracht van het "Burning Building"-gedeelte van de game. Of dit vuur dezelfde spreidingstechniek zal gebruiken als Far Cry 2 is nog niet bekend. 

De game moet eind dit jaar uitkomen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Natuurlijk zullen we op de E3 meer te horen krijgen over deze game. Bekijk de gameplaybeelden hieronder.

Meer Beyond Good & Evil 2 screens

De afgelopen week is zeer positief geweest voor Beyond Good & Evil-fans. Na een lange tijd van stilte doken de eerste screens van de engine en de omgevingen op. Vandaag zien we Jade, de hoofdpersoon uit de eerste game, in deze omgevingen staan waardoor we een eerste indruk kunnen krijgen van hoe de huidige Jade eruit ziet.

Jade ziet er volwassener uit dan de Jade uit de eerste game. De stad lijkt veel te doen hebben om het verkopen van vis, maar dit kan slechts alleen in deze straat zijn. Betekenen deze nieuwtjes dat we meer op de E3 hierover gaan horen? We wachten in spanning af.

Beyond Good & Evil 2

Beyond Good & Evil 2

Beyond Good & Evil 2

Square Enix teaset nieuw project DvsD

Square Enix heeft ons dit jaar al eerder geteased met een Facebook-game. Vandaag hebben ze echter een site in de lucht gegooid die een nieuwe game aangkondigd. Wat DvsD inhoudt, is onbekend. Wat we wel weten is dat Square Enix hun grote aankondigingen vaker met meer bombarie brengen, en dit dus waarschijnlijk om een facebook- of mobiele titel zal gaan.

Bekijk de countdown-site hier.

'G8 boekt vooruitgang in crisis eurozone'

De leiders van de vooraanstaande industrielanden van de G8 boeken vooruitgang bij het aanpakken van de crisis in de eurozone. Dat heeft de Britse premier David Cameron zaterdag gezegd.

Na een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama zei hij dat er ,,een groeiend gevoel van urgentie" bestaat dat er maatregelen moeten worden genomen om de crisis op te lossen. Cameron noemde de Europese crisis en de ,,zeer hoge olieprijs" de grootste bedreigingen voor de economieën van de grote industrielanden.

De G8 wordt gehouden in Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president.

'G8 boekt vooruitgang in crisis eurozone'
'G8 boekt vooruitgang in crisis eurozone' (Foto: ANP)

Dief bekneld tussen rolcontainers

Hij was uit op de geldlade in een laadbak van een vrachtauto, maar raakte uiteindelijk met zijn hoofd bekneld tussen twee rolcontainers. Een 33-jarige man uit Landgraaf heeft zo de hele nacht doorgebracht, aldus de politie zaterdag.

De man had zich 's avonds - vermoedelijk op de markt - in de laadbak laten insluiten, op zoek naar de geldlade van de eigenaar van de bak. Daar gleed hij naar eigen zeggen uit en belandde met zijn hoofd tussen twee zware rolcontainers met bloemen en planten. Hij kon geen kant meer op.

Toen omstanders in de ochtend geluiden uit de bak hoorden komen, belden ze de politie. Op het bevel om naar buiten te komen, kwam geen reactie. Agenten stapten de laadbak in en vonden de man, liggend op de grond.

Hij is met flinke hoofdpijn aangehouden, aldus de politie.

Winkelkarren vol eten Ter Apel

Enkele winkelkarren vol boodschappen en een geldbedrag. Dat is de opbrengst van een inzamelactie zaterdag in Assen, voor de bewoners van het tentenkamp in Ter Apel. De actie was een initiatief van plaatselijke politici. "Maar ja, het is een druppel op een gloeiende plaat", aldus een van hen, Statenlid voor GroenLinks Gea Smith.

Het resultaat, voor 1000 euro aan boodschappen en nog eens 350 euro los, is zaterdagmiddag naar het tentenkamp gebracht waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven.

Winkelkarren vol eten voor Ter Apel
Winkelkarren vol eten voor Ter Apel (Foto: ANP)

Sieneke snapt niets van afkeer Songfestival

Sieneke begrijpt niet waarom veel artiesten hun neus ophalen voor deelname aan het Eurovisie Songfestival. Twee jaar geleden deed de toen net 18-jarige zangeres mee aan het zangfestijn met Ik Ben Verliefd (Sha La Lie). Ze kijkt vol tevredenheid terug op het avontuur.

"Je hoeft je absoluut niet te schamen voor het Songfestival, het is het grootste muziekevenement in de wereld. Het is een cadeau als je eraan mee mag doen", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Je maakt het maar een keer mee, dus waarom zou je je ervoor moeten schamen? Het heeft mij ontzettend geholpen."

"Nu, twee jaar na dato, besef ik pas wat ik heb meegemaakt. Op het moment zelf besef je dat helemaal niet", vervolgt ze. "Het blijft absoluut een mooie ervaring. Als ze me vragen of ik weer mee zou doen, dan doe ik het wel weer, denk ik."

Donderdag is het aan Joan Franka Nederland na zeven jaar afwezigheid weer naar de finale te loodsen. Dan staat ze in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. "Ik kan Joan Franka alleen maar meegeven: geniet ervan, het is uniek wat je meemaakt", aldus Sieneke.

Podolski gelooft in titelkansen Duitsland

Lukas Podolski hoopt met Duitsland een gooi te doen naar de Europese titel. De aanvaller zegt dat zijn ploeg klaar is voor de strijd.

Podolski wil met Duitsland hoge ogen gooien in Polen en Oekraïne. De aanvaller, die na het Europees Kampioenschap naar Arsenal vertrekt, was in 2006, 2008 en 2010 dichtbij succes. Duitsland werd op de afgelopen toernooien geroemd om het aantrekkelijke spel, maar daar koopt Podolski niets voor. "Uiteindelijk tellen alleen prijzen, verder niets."

"In de afgelopen jaren hebben we steeds gezegd dat de halve finale een mooi doel is, maar ik denk dat we nu mogen zeggen dat we klaar zijn voor de titelstrijd op dit EK", aldus Podolski tegen Kölner Stadt Anzeiger. De 26-jarige Duitser heeft een teleurstellend seizoen met 1. FC Köln achter de rug. Met Köln degradeerde hij.

Podolski is ondanks het droevige afscheid bij zijn jeugdliefde erg gemotiveerd voor het EK. "Als je vooraf zegt dat je voor de titel gaat, dan kan dat motiverend werken. Het kan het laatste zetje zijn", aldus de aanvaller van Die Mannschaft. De Duitsers spelen op 9 juni tegen Portugal. Het duel met Oranje staat gepland op 13 juni.

[Giro] Hesjedal weer in het roze

Ryder Hesjedal heeft opnieuw de roze trui gegrepen in de Giro d’Italia. De Canadees, die al drie dagen leider was, eindigde in de veertiende etappe als vierde in Cervinia, vlak achter drie vluchters die nog net standhielden. De Costaricaan Andrey Amador boekte zijn eerste profzege.

Het peloton, bestaande uit 181 renners na de opgaves van Matthew Goss, Brett Lancaster, Mark Renshaw en Juan José Haedo, moest voor het eerst het hooggebergte in. Met twee lange beklimmingen van eerste categorie op het programma, de Col de Joux (22,5 kilometer) en slotklim naar Cervinia (27,5 kilometer), stonden de renners vijftig klimkilometers te wachten.

In een snel en on-Italiaans openingsuur ging het peloton in razende vaart over de Noord-Italiaanse wegen. Ruim 65 kilometer duurde het voordat een kopgroep van acht renners ontstond. Van de vluchters was de Tsjech Jan Barta (NetApp) op ruim veertien minuten de best geplaatste, dus er bestond geen enkel gevaar voor de klassementsrenners.

Barta had het gezelschap van Amador (Movistar), Matteo Montaguti (AG2R), Alessandro De Marchi (Androni), Pierpaolo De Negri (Farnese Vini), Olivier Kaisen (Lotto-Belisol), Nikolas Maes (Omega Pharma-Quick Step) en Nelson Oliveira (RadioShack). De maximale voorsprong van de acht bedroeg uiteindelijk dertien minuten.

Op de Col de Joux met de top op 47 kilometer van de aankomst reed Barta al snel weg van zijn medevluchters. In het langzaam uitdunnende peloton nam Liquigas het commando, zonder een te strak tempo op te leggen. Lange tijd gebeurde in het peloton niets, tot een paar kilometer onder de top toen pocketklimmer José Rujano en Damiano Cunego de aanval kozen. De actie van Rujano haalde niet veel uit, maar Cunego pakte met zijn dalerscapaciteiten ruim een minuut op het peloton.

Vooraan ging het in de afdaling minder met Barta. De Tsjech reed angstig naar beneden en werd voorbijgereden door Amador, die juist alle risico’s van de wereld nam. De Costaricaan bereikte als eerste de slotklim naar Cervinia met een minuut voorsprong op Barta, De Marchi, De Negri en Montaguti. Het peloton zat daar op negen minuten van koploper Amador.

Ook de actie van Cunego bleek op de slotklim zinloos. Voor de etappezege ontspon zich een mooi gevecht tussen koploper Amador en achtervolgers De Marchi en Barta, die los van elkaar erin slaagden aansluiting te vinden met de renner van Movistar. De drie keken vanaf dat moment alleen nog maar naar elkaar.

In de favorietengroep hielden de favorieten lang de benen stil, maar in de finale ontplofte het. De belangrijkste aanvaller was Hesjedal, de nummer twee in het klassement, die zelfs nog dichtbij de ritzege kwam. Leider Joaquim Rodriguez probeerde nog naar de Canadees te rijden, waar de Spanjaard niet in slaagde. In de strijd om de ritzege leek Barta, die helemaal kapot zat, zelfs nog de sprint te winnen, maar Amador wist hem nog net te kloppen. Hesjedal pakte ondertussen genoeg tijd om de leiderstrui te grijpen.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Andrey Amador (Cri) Movistar 5.33.36
2 Jan Barta (Tsj) Team NetApp z.t.
3 Alessandro De Marchi (Ita) Androni Giocattoli + 0.02
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.20
5 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.46
6 Rigoberto Uran (Col) Team Sky z.t.
7 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha z.t.
8 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM z.t.
9 Michele Scarponi (Ita) Lampre z.t.
10 John Gadret (Fra) AG2R z.t.

Algemeen klassement na veertiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda 59.55.28
2 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha + 0.09
3 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.41
4 Sandy Casar (Fra) FDJ-BigMat + 1.05
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.06
6 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 1.07
7 Beñat Intxausti (Spa) Movistar z.t.
8 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 1.19
9 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.20
10 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 1.21

[CL] Van Buyten in wedstrijdselectie Bayern

Bayern München-trainer Jupp Heynckes kan vanavond een beroep doen op Daniel van Buyten in de Champions League finale tegen Chelsea. De centrale verdediger was sinds januari uit de roulatie met een gebroken voet maar zit vanavond weer bij de wedstrijdselectie.

De Belgische verdediger speelde afgelopen vrijdag voor het eerst weer mee met de reserves van Bayern München. Van Buyten mist nog wel wat wedstrijdritme, maar desalniettemin neemt hij vanavond plaats op de bank.

Daniel is een voorbeeldprof. Ik heb nog nooit iemand zo hard zien werken tijdens zijn revalidatie", aldus Heynckes in aanloop naar de finale. Mocht Bayern München de CL-finale winnen van Chelsea, dan mag Van Buyten zich de eerste Belg noemen die de Champions League wint. Sinds zijn komst in München won hij twee keer de landstitel, tweemaal de beker, eenmaal de ligabeker en een keer de Supercup.

Hockeyers Amsterdam prolongeren landstitel

De hockeyers van Amsterdam zijn net als vorig jaar kampioen van Nederland geworden. Rotterdam, dat in de reguliere competitie als eerste was geëindigd, werd in de play-offs verslagen. Na de 3-2 thuiszege van donderdag won de ploeg van trainer Taco van den Honert zaterdag in Rotterdam met 2-1.

Billy Bakker zette Amsterdam na tien minuten op voorsprong, maar door een benutte strafcorner van Jeroen Hertzberger kwam Rotterdam vroeg in de tweede helft langszij. Een treffer van Valentin Verga in de 44e minuut kwam Rotterdam niet meer te boven. Amsterdam neemt daardoor in de play-offs een beslissende 2-0 voorsprong.

DRS-ban in tunnel Monaco blijft

De Formule 1-coureurs zullen komend weekend in Monaco net als vorig jaar in de tunnel geen gebruik kunnen maken van het Drag Reduction System. De reden hiervoor is de veiligheid die in het geding kan komen, zo meldt Autosport.

In de tunnel in Monaco zit een knik naar rechts en mocht er bij het DRS iets misgaan dan is er geen ruimte om uit te wijken, omdat de uitloopstrook na de tunnel beperkt is. Vorig seizoen waren de coureurs achteraf blij dat DRS in de tunnel niet gebruikt mocht worden, want Sauber-coureur Sergio Perez kende een zware crash waardoor hij enkele weken uitgeschakeld was. Was DRS actief geweest dan had de Mexicaan 10 kilometer per uur sneller gereden, waardoor de gevolgen ernstiger hadden kunnen zijn.

In de race zal het DRS weer geactiveerd kunnen worden op het 'rechte' stuk bij start en finish. Op dit gedeelte is inhalen vrijwel onmogelijk, al bewees McLaren-rijder Lewis Hamilton vorig jaar enkele malen het tegendeel.

Sharapova naar finale in Rome

Maria Sharapova heeft vanmiddag de finale bereikt van het WTA-toernooi in Rome. De Russin, als tweede geplaatst in de Italiaanse hoofdstad, was in de halve eindstrijd de Duitse Angelique Kerber met 6-3 en 6-4 de baas.

In de eindstrijd neemt Sharapova het op tegen Li Na. De Chinese bereikte zonder te spelen de finale omdat haar tegenstandster Serena Williams zich vanwege rugproblemen terugtrok.

Powell wint 100m Diamond League Shanghai

Asafa Powell heeft bij de Diamond League wedstrijden in Shanghai de 100 meter gewonnen. In moeilijke omstandigheden, een natte baan en tegenwind, kwam de Jamaicaan tot een tijd van 10,02.

Powell bleef daarmee de Amerikaan Michael Rodgers (10,08) en zijn landgenoot Nesta Carter (10,16) voor. Wereldrecordhouder Usain Bolt en wereldkampioen Yohan Blake waren niet aanwezig in Shanghai. Een snelle tijd werd er wel gelopen op de 1.500 meter bij de dames. De Ethiopische Genzebe Dibaba liep er met 3.57,77 de snelste tijd van dit jaar.

Japan klaar om te helpen bij eurocrisis

Japan staat klaar om de hulp uit te breiden bij de beteugeling van de schuldencrisis in de eurozone. Woordvoerder Naoko Saiki van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dit vrijdag in Washington waar de besprekingen van de vooraanstaande industrielanden in de G8 plaatsvinden.

Japan, de op twee na grootste economie, heeft vorige maand al een belangrijke bijdrage van 40 miljard dollar geleverd aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gericht op het bedwingen van de Europese schuldencrisis.

De Japanse premier Yoshihiko Noda zal tijdens de gesprekken aanvoeren dat de Europeanen wel de eerste verantwoordelijkheid houden in het aanpakken van de crisis, aldus de woordvoerder.

Jessica Chastain zet talent graag breed in

Jessica Chastain werkt aan een zo breed mogelijk scala aan films. De Amerikaanse actrice was dan ook blij om te worden gecast in de animatiefilm Madagascar 3: Europe's Most Wanted. "Ik ben iemand die graag heel verschillende filmrollen wil spelen", vertelde de 35-jarige actrice tijdens een persconferentie in Cannes.

In de animatiefilm is Chastain te horen als Gia, een panter met een voorliefde voor showbizz. De rol van de actrice is nieuw in de serie en ze kreeg hem niet in haar schoot geworpen. "Ik heb auditie gedaan voor deze rol, nog voor mijn films vorig jaar uitkwamen", keek de actrice terug. "En ik was heel blij toen Dreamworks me belde dat ik de stem in mocht spreken."

Chastain brak vorig jaar door met diverse filmrollen. Zo was ze te zien als naïeve zuiderling in The Help, als harde Mossad-agent in The Dept en een zachtaardige moeder in het drama The Tree of Life, dat vorig jaar de Gouden Palm won. Dit jaar speelt Chastain weer een rol die kans maakt op de filmprijs. Ze is te zien in het misdaaddrama Lawless van John Hillcoat.

Naast Chastain hebben ook Jada Pinkett Smith, Chris Rock, David Schwimmer en Ben Stiller rollen in Madagascar 3. In de film belanden de verdwaalde dieren uit de New Yorkse dierentuin per abuis in Europa. Daar komen ze terecht bij een circus. De film draait vanaf 12 juli in de Nederlandse bioscopen.


Jessica Chastain zet talent graag breed in (Foto: Novum)

Nick Cave haat ouder worden

De Australische muzikant en schrijver Nick Cave verafschuwt ouder worden. "Mijn geheugen is weg, ik moet lettertypes vergroten, ik moet de hele tijd een woordenboek gebruiken en al die shit", zei hij in Cannes tijdens een persconferentie over het misdaaddrama Lawless, waarvoor hij het scenario schreef.

"Ik word iedere dag ongelukkiger van het idee oud te zijn. Het is verschrikkelijk en ik raad het niemand aan." De 54-jarige Cave moest zijn zonnebril op sterkte opzetten om de journalist te kunnen zien die hem vroeg naar zijn ervaringen met ouder worden. "Iedereen die zegt dat ze blij zijn om ouder te worden, is zelf nog niet oud."

Zijn film Lawless dingt mee naar een Gouden Palm en gaat over drie broers die tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren dertig alcohol stoken en verhandelen. De Amerikaan Shia LaBeouf, de Australiër Jason Clark en de Brit Tom Hardy vertolken de rollen van harde broers. Jessica Chastain en Mia Wasikowska spelen de liefjes.

Cave baseerde zijn scenario op een boek van Matt Bondurant. "Ik vond de toon van het boek interessant", vertelt de Australiër. "De combinatie tussen sentiment en keihard geweld." De drie broers worden dagelijks geconfronteerd met bruut geweld, niet alleen uitgevoerd door andere gangsters, maar ook door de glibberige agent, gespeeld door Guy Pierce.

Lawless van de Australische regisseur John Hillcoat, bekend van de misdaaddrama's The Road en The Proposition, draait in november in de Nederlandse bioscopen. De Gouden Palm wordt zaterdag 26 mei uitgereikt.

Chen onderweg naar VS

De blinde Chinese dissident Chen Guangcheng is zaterdagmiddag met zijn vrouw en twee kinderen op het vliegtuig naar de Verenigde Staten gestapt. Chen komt zaterdagavond lokale tijd aan in de Amerikaanse staat New Jersey.

Chen maakte eerder op de dag al bekend dat de autoriteiten hem naar het vliegveld in Beijing hadden gebracht. Chen was in de afgelopen weken het middelpunt van een diplomatieke ruzie tussen de VS en China. Hij klopte bij de Amerikaanse ambassade aan in Beijing nadat hij was ontsnapt aan zijn huisarrest. Daar verbleef hij zes dagen waarna hij in een ziekenhuis werd ondergebracht. Sindsdien wachtte hij op groen licht van de autoriteiten.

Duizenden mensen bij Occupy-betoging Frankfurt

Zo'n tienduizend mensen zijn zaterdag in Frankfurt de straat opgegaan voor een Occupy-betoging. Dat heeft de Duitse politie gezegd. Volgens de politie stromen er nog steeds betogers het stadscentrum binnen. De organisatie verwacht zo'n twintigduizend demonstranten.

De beweging, die zichzelf Blockupy noemt, heeft een oproep gedaan om dit weekend de toegang tot de Europese Centrale Bank in Frankfurt te blokkeren. Het gebouw van de ECB ligt in het centrum van het zakendistrict van Frankfurt, dat het grootste financiële centrum van Europa is. Ongeveer vijfduizend agenten moeten ervoor zorgen dat de protesten niet uit de hand lopen.

Ook vrijdag werd er al een protest gehouden. De activisten wierpen barricades op, hielden sit-in protesten en haalden verkeersborden naar beneden. De politie hield zo'n vierhonderd betogers korte tijd vast.

Brand Gronings studentenhuis door wietkwekerij

De brand die vrijdagnacht een studentenwoning in Groningen verwoestte, is ontstaan in een wietkwekerij op zolder. Dat blijkt uit onderzoek van de politie. Bij de brand raakte niemand gewond, maar de zolderverdieping brandde uit en omliggende woningen liepen rook- en waterschade op.

De politie vond bij doorzoeking van de uitgebrande zolder aan de Tweede Willemstraat resten van een wietplantage. Bij illegale hennepplantages wordt vaak op geïmproviseerde wijze stroom afgetapt voor lampen en ventilatie en dat kan leiden tot brandgevaar. Of dat hier ook de oorzaak is wordt nog onderzocht.

Er is nog niemand aangehouden, maar de politie doet onderzoek naar de eigenaar van de wietplanten.

Twee arrestaties na buurtvechtpartij

Bij een burenruzie in Nijmegen zijn vrijdagavond meerdere mensen met elkaar op de vuist gegaan. Twee mensen zijn aangehouden, meldt de politie.

De ruzie vond plaats in de Hobbemastraat. Meerdere mensen verklaarden tegen de politie geslagen te zijn. Ook sneuvelde een deur van een woning. De politie wist uiteindelijk twee mannen van 31 en 38 jaar aan te houden. De twee moesten een nacht in de cel doorbrengen. Waar de ruzie over ging, is niet duidelijk.

Zenuwen spelen Joan Franka geen parten

Joan Franka kijkt reikhalzend uit naar haar optreden op het Eurovisie Songfestival, donderdag in Bakoe. Ondanks de zestienduizend uitzinnige toeschouwers in de zaal en zo'n honderd miljoen kijkers voor de buis kent de zangeres geen zenuwen.

"Ik hou enorm van mensen en iedereen die hier naartoe komt houdt van het Songfestival en van de liedjes", legt Franka uit aan Novum Nieuws. "Ik verwacht heel blije mensen. Daar houd ik echt van." "Ik vind het Songfestival echt mooi. Je deelt echt iets me met honderd miljoen mensen. En wie weet hoeveel mensen daarna het nog gaan zien", vervolgt ze. "En het Songfestival is voor altijd. Het is iets waar ik altijd naar terug kan kijken en denken: wow!"

De zangeres moet zich via de tweede halve finale zien te plaatsen voor de eindstrijd, die zaterdag plaatsvindt. "Het mooiste zou zijn als Joan dit jaar de finale haalt, want dan hebben we onze doelstellingen bereikt", zegt Peter Kuipers directeur van de TROS, dat sinds vier jaar is betrokken bij de Nederlandse inzending.

Nederland wist zich de afgelopen zeven jaar niet te plaatsen voor de finale en net als voorheen waren er negatieve geluiden over het Nationaal Songfestival. "Het is een beetje de tijdsgeest in Nederland, dat afgeven en roepen 'het wordt toch nooit wat' in plaats van positief denken", vindt Kuipers. "Ik voel wel dat er een kentering is."

"Wat me wel raakt is dat bekende artiesten hebben gezegd dat het doorgestoken kaart zou zijn", zegt hij over de selectieprocedure van dit jaar. "Als Ben Cramer zegt dat hij zich onheus bejegend voelt, dan kan hij misschien ook begrip opbrengen dat het niet verstandig is om een 72-jarige zanger op het Eurovisiepodium te laten zingen. Dat is niet omdat wij Ben Cramer niet waarderen, maar wel omdat we keuzes moeten maken."

Twente-keeper Mihaylov betrokken bij zwaar auto-ongeluk

Nikolay Mihaylov is in zijn vaderland Bulgarije betrokken geraakt bij een ernstig auto-ongeluk. Dat heeft zijn club FC Twente laten weten. De auto waarin Mihaylov zat raakte betrokken bij een kettingbotsing waarbij iemand om het leven kwam. De 23-jarige doelman bleef zelf ongedeerd.

Het ongeval vond vrijdagochtend plaats. Mihaylov zat zelf niet achter het stuur. De international verblijft al enige tijd in Bulgarije. Hij miste de dramatisch verlopen play-offs met FC Twente vanwege een blessure.

Van Marwijk neemt geen risico met 'Steek'

Maarten Stekelenburg heeft zaterdag opnieuw een aangepaste training afgewerkt. De doelman van Oranje is herstellende van een schouderblessure. Stekelenburg is de beoogde eerste doelman op het komende EK.

Uit voorzorg werkt de keeper van AS Roma een aangepast programma af tijdens het trainingskamp in het Zwitserse Lausanne. De andere doelmannen, Michel Vorm en Tim Krul verdedigden tijdens een partijspel beide doelen. Stekelenburg trainde nog apart.

Voor de partijvorm werkten de overige Oranje-internationals een shuttle-run-test en een pass- en trapoefening af. Het is nog onduidelijk of Stekelenburg in actie zal komen in de oefenwedstrijd tegen Bayern München. Oranje gaat dinsdag op bezoek bij de Champions League-finalist, die vanavond om de trofee strijdt tegen Chelsea.

Stekelenburg kampte de voorbije weken met schouderklachten. De oud-Ajacied moest noodgedwongen de laatste duels van Roma aan zich voorbij laten gaan. In overleg met de medische staf van Oranje besloot Van Marwijk om Stekelenburg voorlopig uit voorzorg te ontzien tijdens het trainingskamp van het Nederlands elftal.

Bossche hockeyvrouwen pakken landstitel

De Bossche hockeyvrouwen hebben vanmiddag voor de veertiende keer in vijftien jaar de landstitel veroverd. De tweede wedstrijd in een serie van drie tegen Laren was na verlenging nog gelijk, waarna shoot-outs de doorslag gaven.

Laren begon de wedstrijd voor eigen publiek sterk, maar dit leverde buiten een poging van Naomi van As uit een strafcornervariant niets op. Den Bosch sloeg vervolgens uit de eerste de beste counter toe. Margot van Geffen kon aan de rechterzijde oprukken en bereikte vervolgens Vera Vorstenbosch. Met een gelukkige tip-in bracht ze de Bossche formatie op voorsprong.

In het vervolg leek Den Bosch door te drukken, maar een strafcornerpush van Maartje Paumen werd afgekeurd. Het doelpunt viel uiteindelijk aan de andere kant. Kim Lammers zette Laren op slag van rust op gelijke hoogte, nadat zij door Carlijn Welten werd bediend.

Na de pauze speelden beide ploegen op de aanval, maar de scherpte was niet aanwezig, waardoor verschillende kansen werden gemist. Ook in de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor een shoot-out de beslissing moest brengen.

Lammers en Welten faalden vervolgens voor Laren, waar bij Den Bosch enkel Lidewij Welten miste. Hierdoor werd het 2-0 in de best-of-3-serie voor de Brabanders, waardoor zij opnieuw met de landstitel aan de haal gingen. Het eerste duel eindigde namelijk in een 2-1 zege.

'Made in Holland' maakt comeback

Steeds meer producenten halen hun productie weer terug naar Nederland. Dit blijkt uit een vrijdag uitgezonden EénVandaag-reportage. De vanzelfsprekendheid om in China te produceren lijkt het afgelopen jaar flink op zijn retour te zijn gegaan.

Door de gestegen Chinese loonkosten, die elk jaar zo'n 20 procent stijgen, is het op het moment al bijna niet meer lonend om in China te produceren. Ook is in Nederland de kwaliteitscontrole een stuk beter en zijn er veel minder transportkosten om het product naar de consument te brengen.

Een ware trendbreuk, zegt China-coördinator van de landelijke Kamer van Koophandel Jacob van der Vis: "Een jaar geleden had ik niet verwacht dat het zo zou gebeuren. Ik zie dit als heel positief voor Nederland, voor onze bedrijven en economie."

'Made in Holland' maakt comeback

Doornbos: "Muermans wil me beschadigen"

Robert Doornbos heeft een beroerde week achter de rug. De voormalig coureur uit de Formule 1 kreeg namelijk een claim van elf miljoen euro aan zijn broek. Deze is ingediend door vastgoedbaron Harry Muermans.

In AD Sportwereld gaf Doornbos een korte reactie op de claim. "Die 11 miljoen was sponsoring, maar nu het feestje voorbij is moeten we dat opeens van Harry terugbetalen. Hij is rancuneus, wil me beschadigen", was zijn duidelijke taal.

Muermans heeft aan het ANP laten weten dat het een vordering van zeven miljoen euro plus rente gaat. "Verder ga ik hier niets over zeggen, want de zaak is onder de rechter. Laat hem maar beslissen. Ik heb al twee zaken gewonnen tegen Doornbos, dus sta op poleposition."

Ajax-target Donk verlengt bij Club Brugge

Ryan Donk speelt ook komend seizoen bij Club Brugge. De verdediger stond in de belangstelling van Ajax, maar koos voor een langer verblijf in de Belgische Pro Jupiler League. Hij verlengde zijn contract namelijk tot medio 2014.

"Ik voel me heel goed bij Club. Het voorbije seizoen zijn we aan iets nieuw begonnen en je voelt dat deze ploeg, samen met de fans, naar iets moois toe groeit", liet Donk op de officiële website van de club weten. "We pakten de tweede plaats, deden mee voor de titel en konden ons plaatsen voor de voorronde van de Champions League."

Georges Leekens, de nieuwbakken trainer van Club Brugge, is content met de contractverlenging van Donk. "Dat Ryan blijft is heel belangrijk signaal voor Club Brugge. Hij was afgelopen seizoen al van grote waarde voor het elftal. Straks moet hij nog méér een leidersfiguur worden, zowel op als naast het veld. Daar heeft hij absoluut de kwaliteiten voor en dat heb ik hem in een gesprek ook duidelijk gemaakt."

Donk stond bij Ajax op het lijstje, vanwege het mogelijke vertrek van Toby Alderweireld. Mocht de Belg daadwerkelijk vertrekken, dan wilden de Amsterdammers proberen de 26-jarige verdediger binnen te halen.

Nalbantoglu wil in Eredivisie blijven

Eerder deze week kreeg Muslu Nalbantoglu van De Graafschap te horen dat hij moet vertrekken. Vandaag liet de Nederlandse Turk weten graag in de Eredivisie te willen blijven.

"Het is definitief klaar, maar ik zag dat al aankomen", aldus Nalbantoglu, die in de beslissende wedstrijd tegen FC Den Bosch niet werd ingezet, tegenover ELF Voetbal. "Het is veel zuurder dat we gedegradeerd zijn en dat ik die laatste wedstrijd van de kant moest toekijken."

Nalbantoglu wil nu eerst van een vakantie gaan genieten. "Ik ga op vakantie naar Turkije en moet dit rampjaar dan een plekje geven. Ik wil nog heel graag voetballen, het liefst in de Eredivisie. Het vuurtje brandt nog ondanks deze vervelende periode."

'Ballendief' op het matje bij kampioen City

Het steenrijke Manchester City schakelde deze week de politie in om de jongen te vinden die de bal uit de kampioenswedstrijd mee naar huis nam. De bal waarmee Sergio Agüero City aan de landstitel hielp in het duel met QPR verdween in de commotie die ontstond toen veel fans het veld betraden na het laatste fluitsignaal.

De club identificeerde met behulp van camera's in het stadion een 17-jarige jongen, die de bal onder zijn arm mee nam. City was hier niet blij mee. De kersverse kampioen schakelde de politie van Manchester in om de jongen een bezoekje te brengen.

De 'ballendief' werd vervolgens aangehouden op verdenking van diefstal. De jongen moest langskomen bij zijn favoriete club om de bal terug te geven. City besloot de aanklacht in te trekken en nam genoegen met de bal.

"We werden donderdag gebeld door Manchester City. Ze wilden een gestolen bal terug. De volgende dag hebben we een 17-jarige jongen aangehouden", aldus een woordvoerder van de politie tegen The Mirror. "Het was volgens alle partijen het beste om de jongen langs te laten gaan bij City en daar de problemen op te lossen."

De huldiging van Manchester City na het behalen van het kampioenschap én het verliezen van 'de bal'. (Foto: Pro Shots)

[Upd] [Giro] Vier renners stappen niet meer op

Mark Renshaw gaat vandaag niet van start in de veertiende etappe van de Giro d'Italia. De renner van Rabobank, die gisteren nog derde werd in de dertiende etappe, neemt rust om later in het seizoen te kunnen vlammen.

"Ik heb erg veel wedstrijden gereden de laatste tijd en mijn grote doelen moeten nog komen. Ik ben tevreden met wat ik in de Giro heb gepresteerd, dat is veelbelovend voor de toekomst. Ik wil vooral goed presteren in de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Frankrijk", aldus de Australische sprinter.

Update 14.14 uur
Matt Goss, Brett Lancaster en Juan José Haedo zijn niet meer opgestapt in de veertiende etappe van de Giro d'Italia. Hiermee komt het aantal afgestapte renners vandaag op vier.

Vrouwen woedend over absentie in Cannes

Meer dan duizend vrouwelijke filmmakers hebben een petitie getekend uit protest tegen het ontbreken van vrouwen in de competitie van het Filmfestival van Cannes dit jaar.

Het initiatief voor de protestactie werd eerder deze week genomen door Darla Anderson, de producent van het met twee Oscars bekroonde Toy Story 3. Ook het feministische icoon Gloria Steinem heeft de petitie ondertekend.

Directeur Thierry Frémaux repliceerde bij de opening van het festival de kritiek al door te stellen dat het niet de schuld van Cannes is dat er maar weinig vrouwelijke filmmakers zijn. "Dit is een probleem van de hele filmindustrie", aldus de directeur.

Het is in de 65 jaar dat Cannes nu bestaat slechts één keer gebeurd dat een vrouw de prestigieuze Gouden Palm won. Dat was in 1993, toen Jane Campion de prijs kreeg voor The Piano.

Dracula met Hauer in premiere in Cannes

Dracula, de nieuwste film van de Nederlandse acteur Rutger Hauer, beleeft zaterdagavond zijn wereldpremière op het prestigieuze Filmfestival van Cannes. De horrorproductie van Italiaanse regisseur Dario Argento is geselecteerd als vertoning buiten de officiële competitie

Hauer speelt de rol van vampierenjager Abraham van Helsing. De Duitse acteur Thomas Kretschmann (The Pianist) vertolkt de titelrol. Het verhaal over de nietsontziende vampier Dracula dat auteur Bram Stoker eind negentiende eeuw schreef, is inmiddels al meer dan vijftig keer verfilmd.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Nederlandse acteur de rol van Van Helsing op zich neemt. In het oorspronkelijke boek komt Van Helsing ook uit Nederland.

Hauer zelf is overigens niet bij de wereldpremière aanwezig. Het is nog niet duidelijk of Dracula ook in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.

Dracula met Hauer in premiere in Cannes
Dracula met Hauer in premiere in Cannes (Foto: ANP)

R. Koeman: "Gestopt met plannen carrière"

Ronald Koeman won vrijdag de Rinus Michels Award voor beste trainer van het jaar. De coach van Feyenoord kon de prijs naar eigen zeggen wel gebruiken. Koeman begon twaalf jaar geleden aan zijn trainersloopbaan bij Vitesse.

De oud-international behaalde daarna successen met Ajax en PSV, waardoor hij twee keer bij een topclub in het buitenland aan de slag ging: Benfica en Valencia. Bij de Spaanse club werd Koeman al snel op straat gezet, waarna hetzelfde ook gebeurde bij AZ.

De 49-jarige Koeman merkte dat veel mensen daarna twijfelden aan zijn capaciteiten. "Ik had dit wel nodig, al heb ik veel prijzen op mijn cv staan. Maar zeker na AZ ontstond toch het beeld dat ik, net als Ruud Gullit en Marco van Basten, geen trainer was. Nu roepen ze ineens dat je de trainer van het jaar bent", aldus Koeman.

"Het succes van Feyenoord is voor mij ook goed", zei de oefenmeester tegen RTV Rijnmond. Koeman weet niet hoe lang hij in Rotterdam werkzaam blijft. "Dat moeten beide partijen bekijken. Ik ben wel gestopt met het plannen van mijn carrière. Zeker voor een trainer is een loopbaan heel moeilijk te plannen. Als vandaag de zon schijnt, kan het morgen weer heel donker zijn. Het is niet slecht om dat van jaar tot jaar te bekijken."

Nieuw octrooi voor Wii U laat de gebruiker slepen

Nintendo heeft afgelopen oktober een octrooi ingediend voor een nieuwe toepassing van de Wii U-controller. Het patent houdt in dat de speler door middel van de Wiimote objecten van de televisie naar de Wii U-tablet kan slepen.

Een voorbeeld hoe het octrooi ingezet kan worden is wanneer een personage onder vuur wordt genomen op het grote scherm, deze door de speler verplaats kan worden naar de Wii U-tablet. Daar kan hij dan bijvoorbeeld schuilen totdat het gevaar geweken is. Hopelijk laat Nintendo hier meer over zien op de aankomende E3.

Wii U patentWii U patent

Vacansoleil wil iedere Tourdag meestrijden voor etappezege

Wielerploeg Vacansoleil-DCM is voornemens om tijdens de komende Tour de France zich iedere dag van voren te laten zien en mee te strijden om de etappezege. Dat liet ploegleider Hilaire Van der Schueren weten aan het Algemeen Dagblad.

"Wij willen een team samenstellen dat in elke etappe mee kan doen voor de dagzege", zo laat de Belg weten. "Ik vind het een reëel uitgangspunt. En als we dan twee keer tweede worden, zijn we heus niet ontgoocheld. Dat zijn we pas als we nooit in de buurt van de zege komen. Deze ploeg moet elke dag van dichtbij zien wie wint."

De ploeg maakte eerder deze week een voorselectie van veertien renners bekend die misschien La Grande Boucle mogen gaan rijden. Het selecteren van een definitieve selectie daaruit, valt nog niet mee. 

"Iedereen wil het beste voor zichzelf. Logisch. Maar ik heb toch ook wel iemand nodig die niet alleen aan het klassement denkt. Daar moet open en eerlijk over worden gesproken. Ik geef aan wat ik verwacht. Als een renner daar niet mee kan leven, moet hij misschien niet mee naar de Tour", zo besluit Van der Schueren.

Van Baarle herovert leiderstrui in Olympia's Tour

Dylan van Baarle heeft een grote optie op de eindzege genomen in Olympia's Tour. De 19-jarige renner van het Rabobank Continentalteam werd in de vijfde etappe, een individuele tijdrit van 13,8 kilometer, tweede en nam de leiderstrui over van de Australiër Michael Freiberg.

Van Baarle moest in het Limburgse Reuver alleen een andere Australiër, Rohan Dennis, voor zich dulden. De baanrenner van Team Jayco Skins klokte een tijd van 16.26, waarmee hij Van Baarle 23 tellen voorbleef. Glenn O'Shea, eveneens een jonge Australiër van Jayco Skins, eindigde als derde op 31 seconden van Dennis.

Freiberg, die vrijdag nog de leiderstrui pakte, moest met een tijd van 17.09 zijn leidersplaats in het klassement weer afstaan aan Van Baarle, die na de gewonnen proloog ook al de eerste plaats in het klassement bezette. Freiberg is tweede in het klassement op negentien seconden van Van Baarle en derde is de Duitser Christoph Pfingsten van Team De Rijke op 21 seconden.

Vanmiddag staat de slotetappe nog op het programma. Dan rijden de renners over een afstand van 96,3 kilometer van Reuver naar Reuver.

Zelfmoordaanslag in oosten Syrië

Een legercomplex in de Oost-Syrische stad Deir el-Zour is zaterdag getroffen door een zelfmoordaanslag. Dat heeft de Syrische staatstelevisie gemeld. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken sprak op Twitter van zeven doden en honderd gewonden.

De zelfmoordterrorist bracht zijn auto tot ontploffing op de parkeerplaats van het legercomplex. Op de Syrische staatstelevisie waren beelden van de plaats des onheils te zien. Gebouwen waren beschadigd, auto's stonden in brand en de straat was besmeurd met bloed.

Waarnemers van de Verenigde Naties hebben een bezoek gebracht aan de plek waar de bom afging, aldus de staatstelevisie.

Georges: "Zwaarste vijftien kilometer uit mijn leven"

Ag2r-renner Sylvain Georges won de zesde etappe van de Ronde van Californië na een lange solo. Van een leien dakje ging de solotocht echter niet, zo vertelt de Fransman. "Het deed overal pijn. Ik ging scheel kijken en kreeg krampen. Het waren de zwaarste vijftien kilometer uit mijn leven."

"Ik wist dat ik de benen had vandaag en het was alles of niets tot de finish", aldus de 28-jarige renner. Ploeggenoot Sébastien Hinault won eerder op de dag in Lotharingen en Georges was hem niet vergeten. "Hij is een teamleider en ik krijg altijd veel advies van hem, dus deze overwinning op dezelfde dag is iets speciaals voor mij en de ploeg."

Cech voorbereid op strafschoppenserie

Petr Cech gaat er niet vanuit dat het in de Champions League-finale tussen Chelsea en Bayern München aankomt op strafschoppen, maar is wel voorbereid op mogelijke penalty's. 

"Ik heb alle informatie, mocht er een strafschoppenserie aan te pas komen. Ik denk alleen dat de wedstrijd binnen negentig minuten beslist zal zijn. Ik heb geprobeerd me zo goed mogelijk voor te bereiden, maar uiteindelijk gaat het er om wie er op het moment zelve kalm kan blijven", aldus de Chelsea-doelman.

In 2008 liep Chelsea de winst in de Champions League ternauwernood mis door de strafschoppenserie. Manchester United was daarin te sterk. "Ook toen hebben we veel besteed aan video-beelden, maar je kunt nooit vertrouwen op wat je ziet. Je bent aangewezen op je instinct."

Cech viert zondag zijn dertigste verjaardag. "Als we de cup binnenhalen, heb ik geen cake nodig", grapt de Tsjechische sluitpost. In 2004 kwam de international over van Stade Rennes. Sindsdien is hij altijd een vaste waarde geweest bij Chelsea.

Narsingh: "Hier staat de wereldtop"

sc Heerenveen-speler Luciano Narsingh werd door zijn goede prestaties afgelopen seizoen uitgenodigd door bondscoach Bert van Marwijk voor de voorselectie voor het komende EK in Polen en Oekraïne. De buitenspeler is onder de indruk van zijn ploeggenoten bij het Nederlands elftal.

"Ik merkte meteen – aan de manier van inspelen en het snelle handelen – dat de grote jongens erbij waren. Ooit wil ik ook van zo’n niveau zijn", aldus Narsingh tegen De Telegraaf.

"Ik ben nog jong, merk dat ik er nog lang niet ben, maar denk dat ik er uiteindelijk in mee kan", vervolgt de vleugelaanvaller. "Ik realiseer me sowieso nog meer dat ik een volgende stap ik mijn carrière wil maken. Om een betere voetballer te worden, moet ik me doorontwikkelen. Hier staat de wereldtop. Daar wil ik naartoe."

Door mee te gaan naar het EK en daar een goede indruk achter te laten zou de volgende stap wel eens sneller komen dan hij durft te hopen. "Natuurlijk zou het fantastisch zijn als ik in de definitieve selectie kom. Maar ik probeer nu vooral elke dag beter te worden. Ik moet hier een tandje bij schakelen, de hele training volop geconcentreerd zijn. Dan maak je vanzelf stappen."

Dibi: ik had nooit Kamerlid mogen worden

Tofik Dibi had nooit Kamerlid voor GroenLinks mogen worden. Dat denkt de kandidaat-lijsttrekker bij het lezen van de stevige kritiek van de kandidatencommissie, zo zei hij zaterdagochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

De commissie vindt Dibi ongeschikt, maar laat hem na crisisoverleg vrijdag toch meedoen in de race voor het lijsttrekkerschap van de partij. De commissie uit onder meer kritiek op zijn strategisch inzicht. "Maar dan denk ik: jullie zijn wel de laatste die daar iets over mogen zeggen, gezien de discussie wat die heeft veroorzaakt."

Volgens Dibi heeft de commissie 'het volste recht' om iets over hem te zeggen, maar niet om GroenLinks-leden 'een keuze door de strot te duwen'. "We bepalen zelf wel of we geschikt zijn. In de afgelopen week was de boodschap eigenlijk dat er al een leider was gekozen." Dibi benadrukt dat meerdere mensen tegen hem zeiden dat hij het nooit zou worden.

Dibi heeft naar eigen zeggen inmiddels zijn boosheid begraven en richt zich op zijn campagne om lijsttrekker te worden. "Anders kom je in een negatieve spiraal terecht", aldus Dibi. Hij noemde de chaos binnen de partij en het optreden van partijvoorzitter Heleen Weening in Knevel en van den Brink 'ongemakkelijk'.

Weening verdedigde in het programma de lijsttrekkersprocedure van de partij. Ze zei geen stemadvies te willen geven, maar gaf GroenLinks-leden wel mee het advies van de partijcommissie te volgen.

Ook de andere gasten in Kamerbreed oordeelden negatief over de gang van zaken bij GroenLinks. PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma keek met 'verbazing' en noemde de situatie 'merkwaardig'. CDA-vicevoorzitter Pieter van Geel vond het 'geen fraai beeld'. "Dit gun je geen enkele partij", zei hij daarover.


Dibi: ik had nooit Kamerlid mogen worden (Foto: Novum)

FME wil gratis technische studies

Technische studies in het hoger onderwijs moeten gratis worden. Op die manier moet een dreigend tekort aan beta-technici worden voorkomen. Dat zegt Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van werkgeversorganisatie FME, zaterdag.

Volgens Dezentjé is het tekort aan studenten de grootste dreiging voor het voortbestaan van de technologische industrie in Nederland. "Daarom vraag ik de politiek om een statement. Onderstreep het maatschappelijk en economisch belang van technische studies nu echt door het collegegeld voor technische studies af te schaffen", pleit ze.

Dezentjé hoopt daarnaast dat er een stabiele meerderheidsregering komt die meer aandacht besteed aan de problemen in het bedrijfsleven. Zo wil het voormalig VVD-Kamerlid dat er een staatssecretaris van Buitenlandse Handel komt met het oog op de export. Volgens haar wordt daar het geld verdiend.

Handchirurgen waarschuwen pinksterklussers

Handletsel leidt vaak tot blijvende problemen maar wordt vaak onderschat. Daarvoor waarschuwen handchirurgen met het pinksterweekeinde en dus extra klusongelukken in het vooruitzicht. De Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) lanceert zaterdag een publiciteitscampagne over hand- en polsletsel.

Jaarlijks melden zich volgens de vereniging ongeveer 250 duizend mensen met verwondingen aan handen of polsen bij de eerste hulp. Dat is een kwart van alle meldingen bij de spoedeisende hulp. Het grootste deel betreft eenvoudig letsel waar desondanks langdurig herstel voor staat.

Hand- en polsletsel kost de samenleving jaarlijks 540 miljoen euro aan medische kosten en arbeidsverzuim. Daarmee is het voor knie- en onderbeenletsel (410 miljoen) en heupletsel (388 miljoen) de meest kostbare letselgroep.

De meeste hand- en polsongelukken ontstaan bij gewone huis-, tuin- en keukenactiviteiten. Volgens de chirurgen wordt bij het uitschieten met een mes al snel een pees, ader of zenuw geraakt, waardoor blijvende schade mogelijk is.

Ook klussers zijn vaak slachtoffer van hand- of polsongelukken. Volgens VeiligheidNL, het voormalige Consument en Veiligheid, gebeurt dat jaarlijks dertigduizend keer. Tijdens de lange hemelvaart- en pinksterweekeindes wordt doorgaans meer geklust. Volgens de chirurgen wordt de campagne daarom nu gelanceerd.

"We zeggen natuurlijk niet: ga niet klussen. Dat zou geen zin hebben", licht NVvH-voorzitter Henk Coert de campagne toe. "We hopen met deze campagne wel te bereiken dat mensen niet alleen maar even een pleister plakken en doorgaan. Daarmee voorkomen ze voor zichzelf een hoop ellende en voor de maatschappij hoge kosten."

Slaapwandelaar overleeft val van acht meter

Een 22-jarige vrouw uit Zwolle is vrijdagochtend in haar slaap van het dakterras van een woning in Groningen gelopen. Ze viel ruim acht meter naar beneden, maar kwam er relatief goed van af. Dat meldt de politie zaterdag.

Getuigen zagen de vrouw van het dak vallen van de woning aan de Poelestraat. Volgens de politie heeft de vrouw het overleefd omdat ze recht naar beneden viel. Ze is met beenletsel in een ziekenhuis opgenomen.

Eerste lancering private raket mislukt

De eerste lancering van een private raket vanuit Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida is zaterdag mislukt. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gezegd. De Falcon 9-raket had goederen aan boord bedoeld voor het internationale ruimtestation ISS.

Volgens de woordvoerder was de klok al bijna tot nul afgeteld toen het computersysteem van de raket van het bedrijf SpaceX de lancering automatisch afbrak vanwege een technisch mankement. Het gaat waarschijnlijk om een probleem met de druk binnenin de motor. De lancering wordt dinsdag opnieuw geprobeerd, mits het mankement dan is verholpen.


Eerste lancering private raket mislukt (Foto: Novum)

Sijsling verder in kwalificatie Nice

Igor Sijsling is een stapje dichter bij het hoofdtoernooi in Nice gekomen. De Amsterdammer sloeg zich op het Franse gravel in de eerste kwalificatieronde met 6-4 en 7-6 (0) langs thuisspeler Alexandre Pierson. Sijsling moet nog twee kwalificatiewedstrijden winnen om het hoofdtoernooi te bereiken.

Sam Querrey is de volgende tegenstander van Sijsling. De Amerikaan, voormalig nummer zeventien van de wereld, won met 6-2 en 6-4 van Carsten Ball. 

Robin Haase is al zeker van deelname aan het hoofdtoernooi. De Hagenaar is als zesde geplaatst en in de eerste ronde gekoppeld aan voormalig Roland Garros-winnaar Juan Carlos Ferrero.

Capello: "Higuaín ideaal voor Juventus"

Gonzalo Higuaín staat vermoedelijk in de belangstelling van Juventus. Volgens Fabio Capello is de spits de ideale aanwinst voor de kersverse Italiaanse landskampioen. Juventus zou Higuaín deze zomer graag over willen nemen van Real Madrid.

"Hij is de ideale versterking voor Juve", zegt Capello tegen Tuttosport. De clubloze oefenmeester looft de werkethiek van de Argentijn. "Hij staat nooit op de bal te wachten, komt hem desnoods halen. Hij verdedigt mee en is een plaag voor menig verdediging."

De Italiaan roemt Higuaín daarnaast om zijn neus voor de goal. "Hij is een geboren aanvaller. Kijk alleen al naar zijn productiviteit. Hij heeft een fantastische houding en is altijd als een van de eersten op de training. Hij is nooit bang geweest om te vechten voor zijn plaats."

Capello werkte zowel bij Juventus als Real Madrid. Bij laatstgenoemde club ontmoette hij Higuaín, die dit seizoen 35 keer in competitieverband in actie kwam voor Real. Hij maakte daarin 22 doelpunten en leverde tien assists af.

Hiddink: "Geen Nederlanders bij Anzhi"

FC Anzhi Makhachkala is onder leiding van Guus Hiddink doorgedrongen tot de top vijf van de Russische competitie. Hij sluit voorlopig uit dat Nederlandse spelers zijn elftal versterken. Anzhi richt zich vooral op kwaliteit en niet op een bepaalde nationaliteit.

"In eerste instantie hebben we geen Nederlandse spelers op het oog, al weet je nooit zeker of dat in een later stadium niet alsnog aan de orde kan komen", verklaart Hiddink in zijn column voor De Telegraaf.

"In de aanstaande transferperiode zullen we met gerichte investeringen de ploeg verder uit moeten bouwen om door te groeien", aldus Hiddink. "Het is nu gelukt om met Anzhi in de top vijf te eindigen tussen de traditioneel sterke ploegen uit Moskou en Zenit Sint-Petersburg. Maar om ook permanent voor die plekken te spelen moeten we stappen maken."

FC Anzhi plaatste zich voor de Europa League door op het nippertje op de vijfde plaats te eindigen. Het verschil met nummer zes Rubin Kazan bedroeg twee punten. Zenit Sint-Petersburg kroonde zich tot de Russische kampioen.

Seedorf: "Alle opties staan open"

Clarence Seedorf ziet het zitten om in de toekomst bij Ajax aan de slag te gaan. De middenvelder hoopt snel duidelijkheid te verschaffen over het vervolg van zijn voetbalcarrière. 

"Ik ben bij Ajax opgegroeid, heb er mijn debuut gemaakt en mijn eerste successen behaald. Dat blijft altijd speciaal. De deur staat daarom altijd open voor Ajax", legt Seedorf uit aan de officiële website van Ajax. "Als ik in de toekomst iets voor de club zou kunnen betekenen, sta ik daar zeker voor open."

De Nederlander, die deze zomer vertrekt bij AC Milan, wil sowieso nog een paar jaar blijven voetballen. "Ik ben de laatste van mijn generatie die nog speelt en dat wil ik graag nog even zo houden. Ze zeggen allemaal tegen me: ga door tot je erbij neervalt. Zo lang ik me fit voel en de passie heb, zal ik blijven voetballen. Daarna zie ik wel. Of ik net als Frank de Boer trainer word? Niet per se; alle opties staan open."

De 36-jarige routinier weet nog niet waar zijn toekomst na de zomer ligt. "Binnen zeven tot tien dagen hoop ik meer duidelijkheid te kunnen geven. Het is meer spannend dan moeilijk, want ik heb gelukkig nog genoeg keuzes waar ik heen zou kunnen gaan."

Clarence Seedorf, hier in dienst van het Nederlands elftal, houdt alle opties open.

Willems: "Bij PSV was er al veel druk"

Jetro Willems maakt zich geen zorgen over zenuwen tijdens zijn optredens in het Nederlands elftal. De verdediger lonkt naar een selectie voor het EK voetbal in Polen en Oekraïne. De 18-jarige jongeling brak in het afgelopen seizoen door bij PSV en verdiende een uitnodiging voor de EK-voorselectie van Oranje.

"Bij PSV was er - zeker in de fase dat we kampioen konden en móésten worden - al veel druk. Dat maakt het voor mij misschien iets makkelijker om me bij Oranje aan te passen", zegt hij tegen De Telegraaf.

Door een blessure van Erik Pieters is de kans op speeltijd voor Willems aanzienlijk vergroot. De verdediger verving Pieters al een groot deel van het afgelopen seizoen in de hoofdmacht van PSV. Daarnaast werd Urby Emanuelson, die naar de mening van Bert van Marwijk niet in aanmerking kwam voor de linksbackpositie, naar huis gestuurd.

Willems is een van de revelaties van het afgelopen Eredivisie-seizoen. Vorig seizoen speelde hij nog voor Sparta Rotterdam. Inmiddels lonkt voor hem een vaste stek bij PSV. Pieters staat al jaren op het verlanglijstje van diverse Europese clubs. Door zijn blessure is een vertrek van de linksback nog wel onzeker.

Ten Dam stapt af met knieblessure

Raborenner Laurens ten Dam is in de zesde etappe van de Ronde van Californië afgestapt met een pijnlijke knie. De 31-jarige wielrenner had de kwetsuur afgelopen maandag opgelopen bij een val in dezelfde ronde.

"Laurens wil de rest van het seizoen hier niet verknallen. De Dauphiné is er ook weer snel en mogelijk de Tour. Maar zonder pijnstillers werd het een moeilijk verhaal. Het was niet onverstandig om te stoppen", zo liet ploegleider Adri van Houwelingen de gedachte achter de keuze om uit de koers te stappen weten.

Balotelli: "Hou van Italië, maar blijf bij City"

Mario Balotelli sluit een zomers vertrek bij Manchester City uit. De aanvaller staat in de belangstelling van diverse Italiaanse clubs. De geruchten kwamen op gang na een eindeloze reeks aan incidenten waarbij Balotelli betrokken was.

"Ik hou van Italië, maar ik blijf bij City", verklaart Balotelli aan Corriere dello Sport. "De Premier League is het hoogste niveau ter wereld. Ik hou van deze competitie."

Balotelli bezorgde The Citizens de Engelse landstitel door Sergio Agüero te assisteren bij de allesbeslissende 3-2 tegen Queens Park Rangers. "Ik had zelfs de winnende goal zelf kunnen maken, maar het belangrijkste is dat het team won. Ik heb nog veel aan mezelf te verbeteren, als ik naar mezelf kijk. Ik kan veel beter."

De Italiaan kreeg van bondscoach Cesare Prandelli al de zekerheid dat hij op het EK 2012 in Polen en Oekraïne verschijnt. "Dat is een droom die uitkomt. Ik kan niet wachten tot we van start gaan. Italië zal de revelatie van het toernooi worden."

Drogba: "CL-finale mooiste in carrière"

Didier Drogba staat met Chelsea tegenover Bayern München in de Champions League-finale. Hij kijkt uit naar het hoogtepunt in zijn carrière. "Het bereiken van de Champions League-finale is het mooiste in mijn carrière. Dit is speciaal, want het is pas de tweede keer dat we de eindstrijd gehaald hebben. We gaan er alles aan doen om de Champions League te winnen", aldus Drogba tegen pers.

In 2003 werd Chelsea overgenomen door de steenrijke Rus Roman Abramovich. Sindsdien sleepten The Blues drie landstitels, vier FA Cups en twee Carling Cups in de wacht. De Champions League-winst ontbreekt nog bij het eremetaal van de Londenaren. "Dat maakt deze finale natuurlijk extra bijzonder", zegt Drogba.

De Ivoriaan denkt dat het niet uitmaakt of een ploeg de beste is. "In 2008 dachten wij ook dat we het jaar erop wederom in de finale zouden staan. Maar dat is de Champions League. Ik denk dat we het na vier jaar verdiend hebben om de finale weer eens te bereiken."

[NBA] Philadelphia knokt zich terug tegen Boston

Philadelphia 76ers heeft de stand in de play-offs van de NBA tegen Boston Celtics gelijkgetrokken. Door een indrukwekkende comeback won de nummer acht van het reguliere seizoen de vierde wedstrijd met 92-83. Beide ploegen hebben nu in de best-of-sevenserie twee wedstrijden gewonnen.

De vijfde wedstrijd wordt maandag in Boston gespeeld. De winnaar van de serie plaatst zich voor de finale van de Eastern Conference. Daarin is Miami Heat of Indiana Pacers de tegenstander.

Philadelphia kwam terug van een achterstand van vijftien punten bij rust. Pas halverwege het vierde kwart zette Jodie Meeks de thuisploeg voor het eerst op voorsprong. Andre Iguodala klaarde de klus door in de laatste anderhalve minuut vijf punten op rij te maken.

Overige uitslagen 
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers 96 - 99 

Van Gaal looft vedettencultuur Bayern

Bayern München hoeft niet te vrezen voor het vertrek van topspelers, althans zo redeneert Louis van Gaal. De oefenmeester is lyrisch over de organisatie bij de Duitse topclub. Bayern probeert Bastian Schweinsteiger al jaren te behoeden voor een transfer naar een grote Europese club. In de vorige zomer zou een vertrek naar Arsenal nog aan de orde zijn. Van Gaal verwacht echter niet dat de middenvelder ooit vertrekt uit Beieren.

"Qua geld en organisatie is Bayern fantastisch. Ik heb nooit bij een professionelere club gewerkt dan Bayern. Ik heb ook nergens zo veel verdiend als bij Bayern", zegt Van Gaal tegen De Telegraaf. "Schweinsteiger merkt dat ook. Bovendien is hij een product van de jeugdopleiding. Hij speelt zijn hele leven al voor Bayern."

De grootmacht slaagt er al jaren in om Duitse sterspelers binnenboord te houden. Acht Duitse spelers van het eerste elftal zijn international. Volgens Van Gaal verdienen die spelers een vermogen. "De clubleiding vindt het prachtig om de vedettencultuur in stand te houden. Vooral Hoeness doet dat", aldus de Nederlandse succescoach.


Louis van Gaal looft de vedettencultuur bij Bayern München (Foto: Pro Shots)

Gewilde Hulk blijft het liefst in Europa

Hulk heeft het naar zijn zin bij FC Porto, maar staat op de verlanglijstjes van diverse topclubs. De spits houdt nog in het midden waar zijn toekomst precies ligt. 

"Ik laat niets los over een mogelijke transfer, dat laat ik over aan mijn manager. Ik weet maar één ding en dat is dat ik volgend seizoen nog steeds in Europa speel", zegt Hulk tegen Globoesporte. "Mijn familie heeft het hier naar de zin en wil hier niet weg."

De manager van de Braziliaan liet eerder deze week doorschemeren dat deze zomer het juiste moment is voor een transfer. Vooral Chelsea heeft de pijlen gericht op de komst van Hulk, die al jaren menig verlanglijstje van de Europese top vult.

Hulk streek in 2008 neer bij Porto. De 25-jarige aanvaller verkoos de Portugese club boven onder andere Atlético Madrid. "Ik had als vijftienjarige eens Porto zien spelen. Ik wist dat het tijd werd om mijn droom uit te laten komen. Het is geweldig om voor deze club te voetballen."


Gewilde Hulk blijft het liefst in Europa (Foto: Pro Shots)

Olympische vlam begonnen aan lange tocht

De olympische vlam is zaterdagochtend begonnen aan een ruim twaalfduizend kilometer lange estafette. De Britse zeiler Ben Ainslie mocht in Land's End, in het meest westelijke punt van Engeland, de eerste meters voor zijn rekening nemen. De reis van de vlam eindigt op 27 juli in het Olympisch Stadion in Londen.

De vlam werd vrijdag per vliegtuig overgebracht vanuit Athene. De komende weken mogen circa achtduizend mensen in Groot-Brittannië enkele meters met de fakkel afleggen.

Huntelaar verwacht speeltijd op EK

Klaas-Jan Huntelaar voelt zich topfit op weg naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne. De Nederlandse topschutter hoopt dat Bert van Marwijk op hem blijft beroepen. Huntelaar wijst op de opstelling die Van Marwijk in de loop naar het Europese toernooi aanhield.

"Ik heb de hele kwalificatiereeks in het elftal gestaan en ik ga ervan uit dat dit bij het EK niet anders is", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. De spits verwacht dat het Nederlands elftal de stunt tijdens het WK in 2010 kan herhalen in Polen en Oekraïne. "Voor Oranje als team zie ik wel kans op een mooi toernooi. We hebben veel spelers in de ideale leeftijd. Zelf ben ik 28 en ik voel me nog steeds als toen ik 20 was."

Huntelaar is blij met de mening van trainer Huub Stevens dat de aanvaller van Schalke 04 samen met Arsenal-vedette Robin van Persie een spitsenkoppel moet vormen. "Ik hou wel van trainers die duidelijk zijn in wat ze ergens van vinden. Stevens heeft het hart op de tong, zoals Gertjan Verbeek dat ook heeft. Kon ik ook prima mee werken. Verbeek zou dit over Oranje ook zo kunnen zeggen."


Klaas-Jan Huntelaar verwacht speeltijd op het komende EK. (Foto: ANP)

'Drietal RKC'ers in beeld bij Heerenveen'

Ard van Peppen, Henrico Drost en Cuco Martina staan op het verlanglijstje van sc Heerenveen, althans zo meldt het AD. RKC Waalwijk is niet gediend van de interesse. Het drietal staat onder contract in Waalwijk. Aangezien RKC nog strijdt om Europees voetbal, vindt de club het niet gepast dat Heerenveen de spelers heeft benaderd.

Zondag krijgen de Brabanders de kans om in de play-offs tegen Vitesse plaatsing voor de Europa League af te dwingen. Vermoedelijk zouden voorzitter Robert Veenstra en technisch directeur Johan Hansma al een aantal weken achter Van Peppen, Drost en Martina aanzitten. Ze zouden al geheieme gesprekken hebben gevoerd met de drie spelers.

RKC tracht de selectie voor komend seizoen intact te houden. Trainer Ruud Brood verkast volgend seizoen naar Roda JC. Mocht de ploeg Europees voetbal veiligstellen, wil de club niet aan kwaliteit inboeten. Om de Europese ambities waar te maken, moet RKC tegen Vitesse een 3-1 nederlaag goedmaken in de return.

Vliegtuigen onderschept bij Camp David

Twee kleine passagiersvliegtuigen zijn vrijdagavond laat door de Amerikaanse luchtmacht onderschept in de buurt van Camp David, waar de leiders van de G8 dit weekend bijeenkomen. Dat meldde de Amerikaanse luchtverdedigingsinstelling NORAD.

Radiocontact met de toestellen was niet mogelijk, waarop gevechtstoestellen en een helikopter uitrukten om de twee Cessna 172-toestellen te onderscheppen. Het eerste toestel verliet het luchtruim bij Camp David en landde op het nabijgelegen York Airport. De piloot van het tweede Cessna-vliegtuig zette zijn toestel aan de grond op een weiland. De piloten van de toestellen worden ondervraagd.

Gamekings Showcase

In Club Off-Corso te Rotterdam werd het nieuwe game-event Gamekings Showcase gehouden. De organisator Blammo heeft ditmaal gekozen voor een kleinere opzet dan hun andere game-event Firstlook. Alle ingrediënten voor een vet event waren aanwezig. Miss Boothbabe van Firstlook 2011 gaf prijzen van Logitech weg. Max Payne 3 was speelbaar en er waren exclusieve Ghost Recon Future Soldier-beelden. Verder waren, naast de demo van Spec Ops: The Line, epische beelden van Resident Evil 6 en Dragons Dogma te zien. En niet te vergeten een open bar. 

Dode door bomaanslag bij school in Italië

Bij een bomaanslag bij een school in het zuiden van Italië is zaterdagochtend een leerling om het leven gekomen. Zeven andere leerlingen van de vakschool voor mode en toerisme in de plaats Brindisi raakten gewond, zegt politiefunctionaris Fabiano Amati. Het slachtoffer is een meisje van 16 jaar.

De bom ging rond 08.00 uur af bij de school, in of bij vuilcontainers buiten de poort. Het explosief was verbonden aan meerdere gasflessen. Lokale media spreken van drie explosies. Leerlingen kwamen op dat moment net aan bij de school.

De school en een pal daarnaast gelegen rechtbank werden direct ontruimd. Brokstukken kwamen tweehonderd meter verderop terecht, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Volgens de krant is zeker een van de gewonden er zeer slecht aan toe. Het meisje heeft brandwonden over haar hele lichaam. Haar toestand zou stabiel maar kritiek zijn.

De aanslag is niet opgeëist. De school is vernoemd naar rechter Francesca Morvillo Falcone. Zij kwam deze week twintig jaar geleden samen met haar man Giovanni Falcone, ook een rechter en een fel tegenstander van de maffia, bij een bomaanslag om het leven.

De burgemeester van Brindisi, Cosimo Consales, sprak vermoedens uit dat de georganiseerde misdaad achter de bom zit. De politie in de Adriatische kustplaats doorzoekt meerdere woningen in verband met de aanslag.


Dode door bomaanslag bij school in Italië (Foto: Novum)

'Bouw loopt miljarden mis door Kunduz-akkoord'

Het Kunduz-akkoord gaat de bouwsector zo'n 2,5 miljard aan inkomsten kosten. Ook verdwijnen er naar verwachting twintigduizend banen. Dat zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zaterdag in het NRC Handelsblad.

De nieuwe klap komt vooral door een beperking van de hypotheekrenteaftrek, aldus Van Hoek. Mensen verhuizen daardoor minder snel. Het EIB verwacht voor de komende tien jaar 'stevige negatieve effecten'. Voor de langere termijn zal dat effect waarschijnlijk minder zijn.

Van Hoek vindt het opmerkelijk dat de beperking van de aftrek steeds wordt gepresenteerd als een hervorming van de woningmarkt. Volgens hem hebben de problemen op de huizenmarkt daar niets mee te maken. "De oorzaken liggen bij het gebrek aan doorstroming in de sociale huursector", noemt hij als voorbeeld.

Elco Brinkman, voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland, noemt de EIB-cijfers 'dramatisch'. Volgens hem kost de crisis de bouw jaarlijks al zeven miljard euro.

Foute manieren en manipulaties in retorisch denken

Misschien zegt de term 'Ad Hominem' je niets maar je herkent de situatie vast wel: Je hebt ruzie met iemand over iets wat je gedaan hebt, en in de daaropvolgende discussie probeer je je actie te verdedigen, en het enige weerwoord van je intellectuele tegenstander gaat over jou, en niet over je actie.

Een goed voorbeeld hiervan en iets wat we stiekem allemaal weleens doen is negatief staan tegenover wetsvoorstellen van religieuzelliberale/socialistische politici, enkel omdat de persoon die ze voorstelt religieus, liberaal of socialistisch is. 

Er zijn talloze andere soorten van dit soort retorische misvattingen, en die kan je hier checken.

Nog weinig contact tussen donor en ontvanger

Nabestaanden van orgaandonoren en de ontvangers komen nog altijd moeilijk in contact met elkaar. Stichting Donadona, die de twee groepen met elkaar in contact probeert te brengen, wil dat de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) meer meewerkt. Dat zegt oprichter Pieter van de Rest zaterdag in de Volkskrant.

"Iedere getransplanteerde loopt rond met de vraag: aan wie heb ik mijn leven te danken", zegt Van de Rest in de krant. Hij begrijpt niet dat de NTS niet meewerkt als beide partijen aangeven contact te willen. Nu wil de NTS alleen anoniem een bedankbrief van de ontvanger doorgeven aan de nabestaanden.

Voor zover bekend kwamen het in het afgelopen jaar tot een handvol ontmoetingen. Bij Donadona schreven zich sinds de oprichting in 2011 negentig getransplanteerden in en zeventig nabestaanden. Via die stichting kwam het twee keer tot een ontmoeting.

De NTS benadrukt dat het niet kan meewerken omdat de wet de identiteit van donoren beschermt. "Daar is de wet heel duidelijk in", aldus een woordvoerder. Volgens de stichting kan een kennismaking tegenvallen. "Stel dat een levensstijl iemand helemaal niet aanspreekt. Ook kan de claim van de nabestaanden op de getransplanteerde erg groot zijn."

Brand verwoest studentenhuis Groningen

Een grote brand heeft vrijdagnacht een studentenwoning in Groningen in de as gelegd. Uit voorzorg werden naastgelegen woningen ontruimd. Niemand raakte gewond, meldt de brandweer.

Het vuur ontstond rond 03.00 uur in het pand aan de Tweede Willemstraat. Ruim een uur later kon het sein brand meester worden gegeven. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen woningen. Hoe het vuur is ontstaan, is niet duidelijk.

Dronken man rijdt in op auto's bij stoplicht

Een 27-jarige dronken automobilist uit Hengelo is vrijdagavond met volle snelheid op drie stilstaande voertuigen geknald die stilstonden bij een stoplicht op de A59. De man had bijna vijf keer zo veel gedronken als is toegestaan. Drie mensen raakten gewond, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde even na 20.00 uur in de buurt van Raamsdonk. In de auto zat naast de man zijn 36-jarige vriendin uit Enschede en haar twee kinderen van 2 en 9 jaar. De drie passagiers zijn naar een ziekenhuis gebracht. De man kwam er zonder kleerscheuren van af.

Utrecht bood romafamilie 13 keer huisvesting aan

De Utrechtse romafamilie Nicolich is in de afgelopen dertig jaar minimaal dertien keer huisvesting aangeboden door de gemeente. De woningen zijn daarnaast zeker vijf keer ontruimd vanwege overlast of huurachterstand, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De krant baseert zich op documenten die het via de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg. Het ging om vier huizen, twee hotelovernachtingen en zeven keer om een bungalow of staplaats op een camping.

Eerder deze week bleek al dat de gemeente Utrecht 29 duizend euro heeft betaald om de familie een halfjaar onder te brengen in hotels en vakantieparken. De gemeente betaalde niet alleen de overnachtingen maar ook de bijkomende kosten van bijvoorbeeld diners. De familie zou overigens twaalfduizend daarvan hebben terugbetaald.

Een deel van de familie Nicolich is inmiddels ondergebracht in een sloopwoning op Kanaleneiland. De familie werd vorige maand uit een landhuis in De Meern gezet. Sinds september 2009 trok de familie langs parken en hotels omdat ze uit hun flat in Overvecht moesten vanwege overlast.

Hagenees bedreigt agenten met stuk tuinhek

Agenten hebben vrijdagavond de handen vol gehad aan een 32-jarige man uit Den Haag. De man bedreigde de politie met een paal van een tuinhek, die hij uit de grond had getrokken. Hij kon pas worden aangehouden nadat de agenten hun pistool trokken en een waarschuwingsschot losten, meldt de politie zaterdag.

De agressieveling had enkele ruiten van een auto op het Buitenom vernield. Hij zei tegen de politie dat het zijn eigen auto was, waarna een 21-jarige plaatsgenoot zich met het incident ging bemoeien. Toen die werd aangehouden voor belemmering probeerde de 32-jarige man dat op zijn beurt te verhinderen.

De politie dreigde pepperspray te gebruiken waarna de man de paal uit de grond trok en de agenten daarmee bedreigde. De agenten trokken vervolgens hun wapen om hem te kunnen overmeesteren. Bij zijn aanhouding belemmerde een andere 32-jarige man uit Den Haag de politie. Ook hij is aangehouden.

'Rutte verkoos PVV boven Kunduz-coalitie'

Premier Mark Rutte heeft bij de kabinetsformatie de kans op een samenwerking van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, de Kunduz-coalitie, laten schieten. Hij koos twee jaar geleden naar eigen zeggen voor de PVV omdat GroenLinks niet over samenwerking wilde praten, maar volgens direct betrokkenen klopt dat niet.

"Het valt mij behoorlijk tegen dat hij zijn verantwoordelijkheid voor zijn eigen keus voor de PVV probeert te ontlopen", zegt toenmalig leider van GroenLinks Femke Halsema zaterdag in NRC Handelsblad. Ook D66-leider Alexander Pechtold en voormalig leider van de ChristenUnie André Rouvoet beamen dat.

Halsema was bereid om zonder de PvdA verder te gaan. Volgens Rouvoet nam ze het initiatief om D66, GroenLinks en de ChristenUnie bij elkaar te brengen als alternatief voor een samenwerking met de PVV. Dat gebeurde na het mislukken van de onderhandelingen van Paars-plus. CDA'er Ab Klink, die op dat moment formatieonderhandelaar was, bevestigt dat in de krant.

Rutte zei afgelopen week dat de mogelijkheid voor de Kunduz-coalitie nooit eerder is onderzocht nadat hij werd gevraagd of hij niet liever met de vijf partijen had geregeerd in plaats van met de PVV. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt desgevraagd in de krant dat er destijds wel telefonisch contact is geweest tussen Halsema en Rutte.


'Rutte verkoos PVV boven Kunduz-coalitie' (Foto: Novum)

Etappezege Georges in Californië

De zesde etappe in de Ronde van Californië is gewonnen door Sylvain Georges. De Fransman kwam in de bergetappe, over 186 kilometer van Palmdale naar Bear Lake, alleen over de finish. George was de enige renner die stand hield uit een kopgroep van zeven man.

Het jagende peloton kwam een halve minuut te kort om de Fransman te achterhalen. De Slowaak Peter Sagan, die de eerste vier etappes won, was de snelste van de grote groep.

De Amerikaan David Zabriskie behield de leiding in het algemeen klassement. Robert Gesink bezet de derde plaats.

Rezai ook te sterk voor Schoofs

Bibiane Schoofs is uitgeschakeld in de kwartfinales van het ITF-$50.000 toernooi in Saint-Gaudens . De speelster uit Ede moest haar meerdere erkennen in Aravane Rezai. De Francaise, die eerder deze week ook al te sterk was voor Richel Hogenkamp, versloeg Schoofs in twee sets. Het werd 7-5 en 6-2. 

Schoofs stond voor de tweede keer op rij in de kwartfinales van een ITF-toernooi. De nummer 154 van de wereld gaat zich nu voorbereiden op het kwalificatietoernooi voor Roland Garros. Dat begint volgende week.  "Ik had mijn kansen, maar heb ze niet gepakt. Was weer een leerzame ervaring, maar ik ben klaar voor Roland Garros", twitterde Schoofs na afloop.

Van Dinter gelooft in promotie Den Bosch

FC Den Bosch heeft morgen tegen Willem II promotie naar de Eredivisie voor het grijpen. Verdediger Daan van Dinter dicht zijn werkgever goede mogelijkheden toe.

"De uitgangspositie is hetzelfde als tegen De Graafschap", zegt Van Dinter tegen De Telegraaf. "Toen begonnen we ook met een doelpuntloos gelijkspel en maakten we het af in Doetinchem (1-1). Dat kunstje moeten we tegen Willem II herhalen. We zijn  zeven duels op rij ongeslagen en het geloof binnen de groep is groot. Nu we zo dichtbij zijn, moeten we het karwei ook afmaken."

Den Bosch kan Willem II van een directe terugkeer naar de Eredivisie weerhouden. De Tilburgers degradeerden naar de Jupiler League, maar zijn nu weer in de race om volgend seizoen op het hoogste niveau te spelen. Kampioen FC Zwolle speelt na de zomer sowieso in de Eredivisie.

De mysterieuze game van Double Fine

Wat hebben een monnik, een hillbilly en een tijdreiziger met elkaar gemeen? Kennelijk zijn alle drie speelbare personages in Double Fine's nieuwe game.

Ron Gilbert, het brein achter de nieuwe game, houdt er kennelijk niet van als nieuwssites berichten over zijn games lekken: hij "lekt" ze gewoon zelf via zijn blog, Grumpy Gamer. Eind vorig jaar postte hij daar al de eerste berichten over een nieuwe game en er verschijnt langzaam maar zeker meer art van deze game.

Volgens Gilbert is dit een project waar hij ondertussen al een jaar aan werkt en zat het idee voor deze game al in zijn hoofd voordat hij Maniac Mansion en Monkey Island maakte. "Deze game is de reden dat ik bij Double Fine werk," aldus Gilbert op zijn blog.

Verder is er nog weinig bekend over de game, al lijkt mysterie een belangrijk onderdeel van de game te zijn. Gilberts verwijzing naar Maniac Mansion en Monkey Island doet vermoeden dat dit ook een adventuregame wordt. De game heeft in ieder geval meerdere speelbare personages, waaronder ook de monnik, de hillbilly en de tijdreiziger.

 

Alternative Electro Night - Speedy J

Laten we de nacht afsluiten met een knaller van de Rotterdamse Speedy J. Hij begon met house en hardcore (als ik het goed heb) maar is steeds experimenteler gaan doen. Tegenwoordig zul je hem stampende techno horen draaien als je naar een van z'n optredens gaat. Zoals deze track die bij nader luisteren meer lagen lijkt te hebben dan je denkt (en hoort). De videoclip is overigens een mooie chronologische weergave van de Ruimtewedloop.

Alternative Electro Night - Aphex Twin

Aphex Twin kan je niet wegdenken uit de electronische wereld. Al sinds eind jaren 80 maakt hij muziek. Zijn eerste album (EP's niet meegerekend) is een verzameling van sfeervolle ambient nummers die op productioneel vlak hedendaags klinken. Muzikaal gezien zijn ze tijdloos.

Mijn persoonlijke favoriet momenteel is het hectische Mt Saint Michel + Saint Michaels Mount. Het begint opdringerig en hectisch, een beetje drum & bass achtig, en rond de 3 minuten komt er ineens een mooi euforisch stukje (als ik er aan denk heb ik gelijk zin om het nummer te luisteren). Maar het nummer duurt nog 5 minuten en lijkt het even rustig aan te nemen maar het hectische snelle blijft toch tot het einde standhouden.

Alternative Electro Night - Tuomas Rantanen

Tuomas Rantanen is een Fin die techno draait. Het soort techno waarvan de subtiliteit een beetje op de achtergrond valt (letterlijk en figuurlijk) omdat het gewoon luid is. Een en al boem boem boem met hier en daar een piepje. Doorspoelen bij dit nummer heeft geen zin, je zult het echt helemaal af moeten luisteren om te snappen dat het toch wel iets meer is (ietsjes) dan enkel kekke knalgeluidjes in een hersendodend ritme.

Alternative Electro Night - Black Sun Empire

Nu we toch in het sfeertje van het geratel van drums zitten (en violen, maar we gaan nu geen klassieke muziek luisteren), is het een goed idee om wat drum 'n bass uit te proberen. Lekker een vast ritme, beter te volgen en op te dansen, en dat kan Black Sun Empire ons geven met hun neurofunk versie van drum & bass.

Black Sun Empire komt gewoon uit Utrecht en draaien naast drum & bass ook wel eens dubstep (komen we later nog op). Ze doen dit met grote regelmaat, onder andere iedere einde van de maand in het Utrechtse Tivoli de Helling. Neem er een kijkje zou ik zeggen!

Nederlanders met hasj in Spanje opgepakt

De Spaanse politie heeft maandag op een snelweg in de provincie Alicante een Nederlander aangehouden die 111 kilo hasj en 35 kilo wiet in zijn auto vervoerde. Hij was met op weg naar Nederland met de softdrugs, melden Spaanse media.

Even daarvoor waren twee vermoedelijke medeplichtigen uit Nederland aangehouden. De Nederlanders, twee mannen en een vrouw van 40, 43 en 59 jaar bezitten een stuk land bij de plaats Catral waar de drugs voor het transport waren verstopt. De politie nam onder meer een pistool, munitie en geld in beslag. Tevens werden zeven auto's en vier motoren geconfisqueerd.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Spanje ruim tweehonderd Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Alternative Electro Night - Venetian Snares

Als het niet aan Venetian Snares lag, zou ik breakcore niet serieus kunnen nemen. Ik zou het dan wegschuiven in de 'muziek-die-alleen-tof-is-voor-een-paar-minuten-op-een-festival-als-je-al-flink-naar-de-klote-bent' categorie. Maar op het Hongaars getitelde album 'Rossz csillag alatt született' mixt 'ie het hyperactieve breakcore geratel met mooie rustige en vaak onheilspellende violen en trompetten uit Hongaarse klassieke muziek.

Een makkelijk te verteren voorbeeld is Hajnal. Het begint rustig en bouwt op, met hier en daar kleine uitschieters, dus het is niet een en al vage herrie in de oren voor een leek.

Alternative Electro Night - Richie Hawtin

Geïnspireerd door Paul's Happy Hardcore Night wil ik de avonduurtjes ook eens vullen met electronische muziek. Voor als je momenteel niet ergens in de stad of een of ander kraakpand staat, maar lekker warm thuis. We doen 2 liedjes per uur, anders moet je te lang wachten tussen de nummers door.

Laat ik eens met techno en minimal beginnen. Twee muziekgenres die dicht op elkaar zitten. Twee jaar geleden begon ik voor het eerst echt alternatieve electronische muziek te luisteren. Het begon met techno, nadat het m'n interesse wekte na gesprekken met nieuwe klasgenoten op een nieuwe opleiding. Voorheen moest ik niks van electronische dansmuziek hebben omdat ik enkel wist van house en dingen zoals reggaeton en whatever. De bijbehorende feesten vond ik ook niet leuk. Al vind ik de oude rauwe house uit Detroit heel tof, tegenwoordig lijkt de naam 'house' voor totaal andere muziek te staan.

Totdat ik Richie Hawtin's The Tunnel hoorde. Erg hypnotiserend en spacey, mooi gelaagd en op momenten een beetje hard. Toen het afgelopen was zette ik het gelijk weer op; het gevoel van eindeloosheid sprak me wel aan.

Poster en teaser voor Anchorman 2

Het scenario voor het vervolg op Anchorman: The Legend of Ron Burgundy moet nog worden voltooid, maar de cast en crew hebben alvast een teaser opgenomen voor Anchorman 2. Deze zal in de VS te zien zijn voor vertoningen van Sacha Baron Cohens The Dictator. Dit meldt Total Film. Daarnaast is er een poster voor de film.

Volgens regisseur Adam McKay heeft het opnemen van de teaser voor inspiratie voor het script gezorgd. "Alle acteurs gleden zo weer hun rol in en het zag er geweldig uit," aldus McKay. "Paul [Rudd] heeft een baard en we denken erover die te houden. Het is een beetje een Eddie Rabbit meets Serpico look."

De teaser lekte vandaag uit in een cam-versie:


De poster is eveneens van het type teaser. De personages zijn herkenbaar en de tagline duidt erop dat de legende van Ron Burgundy nog lang niet ten einde is.

Anchorman 2 - teaser poster

Anchorman 2, met Will Ferrell, Paull Rudd en Steve Carell, moet in de loop van 2013 verschijnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.