Nog weinig contact tussen donor en ontvanger

Nabestaanden van orgaandonoren en de ontvangers komen nog altijd moeilijk in contact met elkaar. Stichting Donadona, die de twee groepen met elkaar in contact probeert te brengen, wil dat de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) meer meewerkt. Dat zegt oprichter Pieter van de Rest zaterdag in de Volkskrant.

"Iedere getransplanteerde loopt rond met de vraag: aan wie heb ik mijn leven te danken", zegt Van de Rest in de krant. Hij begrijpt niet dat de NTS niet meewerkt als beide partijen aangeven contact te willen. Nu wil de NTS alleen anoniem een bedankbrief van de ontvanger doorgeven aan de nabestaanden.

Voor zover bekend kwamen het in het afgelopen jaar tot een handvol ontmoetingen. Bij Donadona schreven zich sinds de oprichting in 2011 negentig getransplanteerden in en zeventig nabestaanden. Via die stichting kwam het twee keer tot een ontmoeting.

De NTS benadrukt dat het niet kan meewerken omdat de wet de identiteit van donoren beschermt. "Daar is de wet heel duidelijk in", aldus een woordvoerder. Volgens de stichting kan een kennismaking tegenvallen. "Stel dat een levensstijl iemand helemaal niet aanspreekt. Ook kan de claim van de nabestaanden op de getransplanteerde erg groot zijn."