FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 april 2003

Vrouw plast in koffiepot van bedrijf

In New York eisen acht mensen $600.000 van een kantoormedewerkster omdat ze in de koffiepot heeft geplast. Ze deed dit toen ze tijdens een vergadering niet geselecteerd werd voor promotie. Ze werd kwaad, en toen ze koffie ging halen heeft ze in de koffiepot geplast. De medewerkers die van de koffie dronken werden ziek.

De vrouw, Holly Jones wordt beschuldigd van wangedrag en het creëeren van overlast. De politie bevestigt dat de vrouw in de koffiepot geplast heeft, omdat een verborgen camera het vast heeft weten te leggen. De medewerkers zeggen ook dat het bedrijf Robinson Aviation zelf meer had moeten doen om hun werknemers te beschermen.

Ferrari blij met pole en P3

Michael Schumacher start de Grand Prix van San Marino zondag van pole position. Het is de tweeënvijftigste keer uit zijn carrière dat hij alle andere coureurs achter zich laat. Teamgenoot Rubens Barrichello, die de vorige race de pole bemachtigde, start als derde.

"Vandaag heeft onze 'oude' auto bewezen wat het kan", zegt Schumi. "Toch wordt het interessant om te zien hoe de hoeveelheid brandstof de race beïnvloedt. Mijn ronde was niet perfect, omdat ik in de laatste sector rustig aan deed. Het is fijn om weer terug aan de top te zijn, zeker hier in Imola. Er wordt wat regen verwacht voor morgen, maar daar maken we ons niet zoveel zorgen over. Ik denk namelijk niet dat er allemaal riviertjes op het circuit zullen ontstaan, zoals in Brazilië het geval was."

Rubens Barrichello had het wat lastiger. "Kwalificeren is altijd moeilijk als je vlak voor het begin van de sessie problemen hebt. Omdat ik van de baan schoot tijdens de warm-up, kon ik de auto niet optimaal afstellen. Gezien de omstandigheden ben ik blij met mijn derde plaats, zeker omdat ik vanaf het schone gedeelte van de baan start. Het ziet er goed uit voor morgen."

De technisch directeur van Ferrari, Ross Brawn, ziet de race met grote verwachtingen tegemoet. "We hebben absoluut geen compromis moeten sluiten wat betreft de hoeveelheid brandstof om de pole op te eisen. We weten zeker dat we de juiste beslissing hebben genomen. Met Michael vooraan hebben we de kans om het goed te doen in de race."

Heel even wordt Brawn nog sentimenteel als het om de F2002 gaat. "Het is jammer dat we de nieuwe auto niet mee konden nemen, maar vandaag hebben we laten zien dat de F2002 nog steeds competitief is en we hopen hem morgen een waardig afscheid te geven."

Teleurstelling bij McLaren

Het team van McLaren Mercedes, dat momenteel zowel het constructeurs- als het coureurskampioenschap leidt, stelde teleur tijdens de zaterdagkwalificatie van de GP op Imola.

Voor Kimi Raikonnen zag het er in het begin goed uit. "Helaas maakte ik een kleine fout bij de chicane bovenop de heuvel en dat kostte me wat tijd", zegt de klassementsleider, die vandaag plaats zes bemachtigde. "Ik denk dat ik een betere tijd had kunnen neerzetten. We hebben de prestaties van de auto sinds gisteren steeds verbeterd, dus ik ben benieuwd hoe het morgen gaat."

David Coulthard start morgen voor de tweede keer dit seizoen buiten de top tien. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Tot aan Rivazza ging het goed, want daar maakte ik een fout. Toen ik een blik op de telemetrie werpte, zag ik dat het me zeven tiende seconde gekost heeft."

"De eerste drie races hebben laten zien dat er van alles kan gebeuren. In het verleden presteerde ik gelukkig goed vanaf een lage gridpositie", meent Coulthard. "Toch gaat het niet makkelijk worden."

Teambaas Ron Dennis, die ooit monteur was bij McLaren, blijft optimistisch. "Het resultaat van de kwalificatie was geen grote verrassing. Helaas kostte Davids fout hem een aantal posities op de grid en ook Kimi maakte een klein foutje. Het is echter de race die telt en we moeten afwachten of onze strategie gaat werken."

McLaren heeft in het klassement voor de constructeurs maarliefst zestien punten voorsprong op de nummer twee, die in handen is van Renault.

Min Min Lights mysterie 'verklaard'

Een Australische wetenschapper zegt het Min Min Lights mysterie verklaard te hebben. De Min Min Lights zijn bollen van licht die regelmatig in West Queensland gezien kunnen worden. Als men in de buurt van de lichten komt veranderen ze soms van kleur, of vliegen achter de persoon aan.

Volgens legenden zijn de Min Min Lights de zielen van doden die op Aarde zijn achtergebleven. Andere geruchten zijn dat de lichten UFO's van buitenaardse wezens zouden zijn. Een meer rationele theorie is dat de lichten bolbliksems zijn, echter ze vertonen niet de eigenschappen van echte bolbliksems. Andere hypothesen zijn dat de lichten veroorzaakt worden door radioactief verval of triboluminescentie.

Desalniettemin ontbrak aan deze theorieën accuraatheid en duidelijkheid, en het is wetenschappers niet gelukt de Min Min Lights te reproduceren. De wetenschapper Pettigrew was in de eerste instantie sceptisch tegenover de mensen die beweerden de Min Min Lights gezien te hebben. Hij dacht dat het Venus was. Echter Pettigrew heeft de lichten nu tot twee keer toe gezien.

Zijn verklaring is dat het veroorzaakt wordt door een scheiding tussen luchtlagen van verschillende temperaturen die lichten in de verte reflecteren. Hij wist dit effect te reproduceren door op een dag dat er een 'temperatuurinversie' onstond lampen aan en uit te schakelen, waaruit bleek dat de lucht de lampen weerkaatste.

De lokale bevolking echter zegt dat de verklaring van Pettigrew niet in alle gevallen op kan gaan, aangezien de structuur en het gedrag van de Min Min Lights vaak verschillend zijn aan de reproductie van Pettigrew. Er is nog geen ander diepgaand wetenschappelijk onderzoek gedaan.

B·A·R sterk in San Marino

Het team van B·A·R Honda is na een spectaculair optreden tevreden met het resultaat van de zaterdagkwalificatie. Jacques Villeneuve en Jenson Button plaatsten zich respectievelijk op plaats zeven en negen van de timesheets.

"Ik ben heel blij met mijn ronde want hij was sneller dan we hadden verwacht", zegt Jacques Villeneuve na afloop. "We hebben ons het hele weekend eigenlijk alleen maar met de race-afstelling bezig gehouden, dus het is geweldig om het ook in de kwalificatie goed te doen."

Toch maakt de Canadees zich zorgen. "Het ging de laatste jaren nooit zo goed met ons tijdens de race van San Marino. Gelukkig ziet het er dit jaar allemaal veel beter uit, als het tenminste droog blijft. Als het gaat regenen wordt het namelijk een moeilijk verhaal, omdat het lastig wordt om de banden warm te houden. Het ziet er naar uit dat we voor de punten gaan strijden dus ik heb er zin in."

Teamgenoot Jenson Button kwalificeerde zich twee plaatsen achter Villeneuve. "We hebben flink wat vooruitgang geboekt sinds vanochtend en ik voelde me erg op gemak met de balans van de auto tijdens de kwalificatie", zei de jonge Brit, die met deze top tien positie niet tevreden is. "De eerste twee sectoren van mijn ronde waren goed, maar toen ging ik wijd in de snelle chicane en toen verloor ik wat tijd. Verder had ik ook teveel onderstuur in de snelle bochten. Ik ben teleurgesteld, maar ik denk niet dat we er voor morgen slecht voor staan."

Vorig jaar viel Villeneuve tijdens de GP van San Marino met een zevende plaats net buiten de punten, terwijl toenmalig teamgenoot Olivier Panis de finish niet haalde.

Webber op vijf met strakke ronde

Na een teleurstellend einde van de Grand Prix van Brazilië slaat Mark Webber terug. Hij hielp zijn Jaguar R4 foutloos door het circuit van San Marino heen en start morgen vanaf de vijde plaats op de grid.

Webber straalt. "Ik ben heel erg blij. De coureurs die voor mij naar buiten gingen zetten hoge 23'ers neer en ik wist dat ik een lage 22'er moest rijden om een goede startpositie te bemachtigen."

Ondaks Webbers sterke prestatie, zegt hij het rustig aan gedaan te hebben. "Het was geen banzai-ronde, maar een heel voorzichtige. De wagen en de banden waren heel goed. Ons doel was om in de top zes te eindigen en dat is gelukt. Morgen gaan we voor de punten, want die hebben we nog niet, ook al hebben we veel potentieel laten zien."

Mark Gillan, die de zeer interessante functie van Head of Vehicle Performance binnen Jaguar vervult, is vol lof. "Ik denk dat we nu wel duidelijk gemaakt hebben dat onze auto competitief is. Het enige dat we nu nodig hebben is betrouwbaarheid, een goede strategie en goede prestaties van onze coureurs. Mark reed weer een stormachtige kwalificatieronde en we weten zeker dat hij morgen net zo sterk is."

Webbers teamgenoot, Antonio Pizzonia, blijft enigszins achter in de feestvreugde en vangt de Grand Prix van San Marino morgen aan vanaf een vijftiende positie.

TMF Awards: alle uitslagen!


De TMF Awards zijn zojuist begonnen in de Rotterdamse 'Ahoy. De prijzen van de muziekzender worden alweer voor de zevende maal uitgereikt in een show met optredens door sterren uit binnen- en buitenland. De show wordt live uitgezonden door TMF.

Meer dan 200.000 mensen hebben hun stem uitgebracht en bepaalden zo mee wie de prijzen in de wacht sleept!

Fok! Doet live verslag van de uitreikingen. Hieronder volgen de nominaties. Als bekend is wie gewonnen heeft, zal dat erbij staan!

Beste Popgroep Internationaal

Westlife (WINNAAR)
Atomic Kitten
Sugababes

Beste Popgroep Nationaal

Krezip (WINNAAR)
Bløf
Acda & De Munnik

Beste Dance Act Internationaal

Jan Wayne (WINNAAR)
Lasgo
DJ Sammy

Beste Dance Act Nationaal

DJ Tiësto (WINNAAR)
Boozywoozy
Mad'house

Beste Nieuwkomer Internationaal

Blue (WINNAAR)
Big Brovaz
Avril Lavigne

Beste Nieuwkomer Nationaal

Do (WINNAAR)
Raymzter
Ties

Beste Zangeres Internationaal

Christina Aguilera (WINNAAR)
Jennifer Lopez
Shakira

Beste Zangeres Nationaal

Anouk (WINNAAR)
Sita
Do

Beste DJ Internationaal

Roger Sanchez (WINNAAR)
Paul Oakenfold
Carl Cox

Beste DJ Nationaal

DJ Tiësto (WINNAAR)
Dana
Marco V

Beste Zanger Nationaal

Marco Borsato (WINNAAR)
Tim Akkerman (Di-rect)
Dinand Woesthof (Kane)

Beste Zanger Internationaal

Robbie Williams (WINNAAR)
Justin Timberlake
Craig David

Beste Rock Nationaal

Di-rect (WINNAAR)
Kane
Anouk

Beste Rock Internationaal

Avril Lavigne (WINNAAR)
Nickelback
Red Hot Chili Peppers

Beste R&B Nationaal

Gordon & Re-Play (WINNAAR)
Romeo
Edsilia Rombley

Beste R&B Internationaal

Kelly Rowland (WINNAAR)
Alicia Keys
Craig David

Beste Rap Act Nationaal

Brainpower (WINNAAR)
Raymzter
Def Rhymz

Beste Rap Act Internationaal

Eminem (WINNAAR)
Nelly
Ja Rule

Beste Videoclip Nationaal

Di-rect - Adrenaline (WINNAAR)
Sita - Selfish
Anouk - Everything
Brainpower - Dansplaat
JXL - A Little Less Conversation

Beste Videoclip Internationaal

Robbie Williams - Feel (WINNAAR)
Shakira - Objection Tango
Eminem - Without Me
Christina Aguilera - Dirrty
Nelly & Kelly Rowland - Dilemma

Beste Muziek Website
sugababes.com (WINNAAR)
di-rect.com
westlife.com

F1: Schumacher vanaf pole in San Marino

racenieuws had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Schumacher begint de Grandprix van San Marino vanaf pole position. De Duitser reed met 1.22,237 de snelste kwalificatietijd. Jos Verstappen gleed tijdens de kwalificatiereeks van de baan. De Limburger begint zondag vanaf de laatste startrij.

Michael Schumacher begon dit seizoen nog niet eerder vanaf de eerste plaats. Sinds de invoering van de nieuwe kwalificatieregels is dit de eerste keer. Zijn broer Ralf Schumacher was met zijn Williams-auto in de kwalificatie slechts 0,014 seconden langzamer. Hij start vanaf de tweede plek.

Kimi Raikkonen moest 0,821 toegeven op Michael Schumacher. Zijn 1.23,148 was goed voor de zesde startplek.

Jos Verstappen reed al geïrriteerd de baan op omdat het team bij de preparatie van de bolide enkele foutjes had gemaakt. Zijn teamgenoot bij Justin Wilson, noteerde een acceptabele achttiende kwalificatietijd (1.25,826).

Zie voor meer F1-nieuws de FOK! F1manager!

Rode lantaarn voor Verstappen

Jos Verstappen wijdt zijn crash tijdens de zaterdagkwalificatie,
waardoor hij zondag tijdens de race achteraan start, volledig aan
zichzelf.

Verstappens dag begon sowieso al niet lekker. "Ik werd in de vrije training
geplaagd door een hydraulisch probleem en daarom moest er een nieuwe motor
in mijn auto gezet worden", vertelt de Nederlander op zijn fansite. "Helaas
is er iets mis gegaan bij de benzine-afstelling, waardoor mijn auto een
stuk minder snel liep. Het was daarna hard werken om mijn auto op tijd weer
in orde te krijgen voor de kwalificatie."

De kwalificatieronde van de Minardi-coureur begon veelbelovend, maar
eindigde in de listige Variante Alta, waar hij de controle over zijn
Minardi PS03 kwijt raakte. 's Ochtends deed Ralf Schumacher tijdens de
training hetzelfde.

"Ik denk dat ik daar gewoon te hard ging. Vervolgens reed ik over de kerbs
en toen was het over", vat Verstappen zijn run samen. Dat hij nu achteraan
moet starten, lijkt de Nederlander niet op te winden. "Daar ergens zouden
we waarschijnlijk toch al staan dus zoveel hebben we niet verloren. We
moeten nu snel de auto repareren, want hij voelde eigenlijk erg goed aan."

De Minardi van Justin Wilson vertrekt morgen vanaf plaats 18. Hij kwam tijdens de
kwalificatie 3,5 seconden tekort op pole-man Michael Schumacher.

"Met dank aan Chiedje voor zijn roerige debuut als newsposter"

Startgrid GP San Marino

bowie wist ons vandaag het volgende te melden:

Michael Schumacher zal voor de eerste keer dit seizoen vanaf de pole position starten tijdens de Grand Prix van San Marino

Bij de opening van het Europese luik van dit F1-seizoen azen de gevestigde waarden blijkbaar op eerherstel na een gemiste start. De eerste twee startrijen worden bezet door Ferrari en Williams. Schumacher pakte de pole na een fel bevochten sessie met kleine tijdsverschillen. Webber kon zijn schitterende prestatie van vorige keer bevestigen met een vijfde plaats. De beide McLarens staan relatief ver op de startgrid maar misschien opteerden zij voor een strategie met minder stops. Verstappen ging -als enige- van de baan en kon dus geen geldige kwalificatietijd rijden.

De volledige startgrid :

Pos. Coureur  Tijd
1 Michael Schumacher  1:22.327
2 Ralf Schumacher  1:22.341
3 Rubens Barrichello  1:22.557
4 Juan Pablo Montoya  1:22.789
5 Mark Webber  1:23.015
6 Kimi Räikkönen  1:23.148
7 Jacques Villeneuve  1:23.160
8 Fernando Alonso  1:23.169
9 Jenson Button  1:23.381
10 Olivier Panis  1:23.460
11 Nick Heidfeld  1:23.700
12 David Coulthard  1:23.818
13 Cristiano da Matta  1:23.838
14 Heinz-Harald Frentzen  1:23.932
15 Antonio Pizzonia  1:24.147
16 Jarno Trulli  1:24.190
17 Giancarlo Fisichella  1:24.317
18 Justin Wilson  1:25.826
19 Ralph Firman  1:26.357
20 Jos Verstappen  Geen tijd

Arts waarschijnlijk overleden aan vogelpest

bluebit (herschreven) en -Mk- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Den Bosch is afgelopen donderdag een 57-jarige dierenarts overleden aan waarschijnlijk de vogelpest. Dit is door het ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekend gemaakt. Het slachtoffer overleed officieel aan een longontsteking, echter onderzoek toonde aan dat het vogelpestvirus in de longen van de man aanwezig was.

De arts werd ziek nadat hij aan ruimingswerkzaamheden meegewerkt had, en bij navraag bleek dat de man zijn anti-virale tabletten niet genomen had. Mensen die meewerken aan een ruiming zijn verplicht tot twee dagen na de werkzaamheden tabletten in te nemen.

Het Outbreak Management team stelt dat dit een buitengewone situatie is, en dat besmetting van dier op mens feitelijk uitgesloten is. Het is echter, volgens het OMT, wel van groot belang dat mensen die direct betrokken zijn bij de ruimingen de anti-virale tabletten innemen.

Als reaktie op dit geval zullen de mensen die contact hadden met de dierenarts ook tabletten toegediend krijgen.

Moeder Schumachers in coma

De moeder van Michael en Ralf Schumacher ligt in coma. Dat zegt Ralf in een interview met de Duitse krant Bild Zeitung. De 55-jarige Elisabeth Schumacher viel vorige week zaterdag thuis en heeft een spoedoperatie moeten ondergaan.

"Haar conditie is stabiel, maar we zijn erg bezorgd om haar," aldus de coureur. "Natuurlijk vragen we ons in deze omstandigheden af of we wel zouden moeten racen," vervolgde hij met het oog op de Grand Prix van San Marino. "Maar we houden permanent contact met de doktoren."

De broers hebben hun moeder na de tests van vorige week bezocht en vlogen meteen daarna naar Imola om de race voor te bereiden.

Er is nog geen nadere informatie over haar huidige conditie, maar het is duidelijk dat de coureurs erg bezorgd zijn over hun moeder. Volgens insiders is Michael, die na de aanslagen van 11 september 2001 bij de Italiaanse Grand Prix openlijk zijn emoties toonde en vervolgens bijna met racen stopte als gevolg van die aanslagen, zich nog steeds hard aan het concentreren op de race.

Nieuwe krant voor kinderen

Zaterdag is het eerste nummer van Kidsweek -een nieuwe krant die speciaal voor kinderen wordt gemaakt- verschenen. Hoofdredacteur Annemarie Walker noemt de kinderkrant "een volwassen krant voor jonge mensen".

De krant is te koop in ruim 600 winkels en verschijnt volledig in kleur. Nationaal en internationaal nieuws zal, volgens Walker, op een 'interessante' en 'duidelijke' manier gebracht worden.

De krant wordt grotendeels geschreven door volwassenen, maar daarnaast werkt er een kleine groep kinderen aan recensies van bijvoorbeeld films.

Eerdere pogingen om kranten voor kinderen aan de man te brengen zijn mislukt.

Festivalnieuws: Lowlands, 5 Days Off

Lowlands
De lowlands organisatie heeft weer een grote naam een de line-up toegevoegd, namelijk de Britse band The Music. Met eerder bekend gemaakte namen als Nightwish, The Roots, The Streets, Steve-O & Jackass en Raymtzer, begint het programma van dit driedaagse festval al aardig vorm te krijgen. Lowlands vindt plaats van 29 tot en met 31 augustus in Biddinghuizen.

5 Days Off
Van 16 juli tot en met 20 juli vindt in de Melkweg (Amsterdam) het elektronische muziekfestival 5 Days Off plaats. Tijdens vijf avonden en nachten zullen zo'n 40 internationale DJ's en live acts te bewonderen zijn. Inmiddels zijn de eerste namen voor het festival bekend gemaakt: Richie Hawtin, DJ Marky en XRS, de Chicks on Speed, Metro Area en Tim Deluxe.

'Frank de Boer naar Blackburn Rovers'

Frank de Boer heeft aangegeven dat als Barca hem geen jaar verlenging biedt, hij naar Blackburn Rovers zal vertrekken.

Frank de Boer (32) is al een tijdje vissende naar een nieuw contract, maar Barcelona is er nog niet uit of het de oude verdediger nog een jaar gebruiken kan. Blackburn Rovers heeft er echter flink wat voor over om hem naar Engeland te halen. De Boer wil eigenlijk af van al het gezeik rond een nieuw contract. Barcelona kent moeilijke tijden en heeft financiele zorgen. Verwacht wordt dat na de wedstrijden van Barcelona tegen Real Madrid (zaterdag) en Juventus (dinsdag) er door Barcelona een beslissing genomen zal worden.

Vietnam langs Irak dankzij VS

Het Vietnamees voetbalelftal lijkt zich dankzij de oorlog in Irak voor de volgende ronde in de strijd om een plek voor de Olymische Spelen van 2004 te hebben geplaatst.

Beide kwalificatieduels met Irak waren tot nader order uitgesteld. Nu het land echter nog steeds niet in staat is te spelen wordt dat uitstel afstel. Vietnam is derhalve niet ongelukkig met de door de VS geïnitieerde oorlog. Als de FIFA akkoord gaat, mag Vietnam het in de tweede ronde gaan opnemen tegen Noord-Korea.

Blote borsten geven de doorslag

In de bekerfinale van het Engelse Somerset won Wookey FC na penalties nemen van Norton Hill Rangers, de laatste ploeg werd afgeleid en verloor de winst uit het oog.

De penaltyreeks (3-2) werd van achter het doel gevolgd door een vrouwelijke fan van Wookey FC. Bij iedere aanloop van de tegenstanders tilde ze haar shirt op en bood de speler een blik op haar borsten. De Norton-spelers misten driemaal. Norton-aanvoerder Lee Baverstock: 'Ik kon mijn ogen niet geloven toen ze haar waar tentoonspreidde. Het had duidelijk invloed op onze jongens, zij konden zich niet meer concentreren.'

Penisverdovend condoom in vooruitzicht

Veel mannen kampen met vroegtijdige ejaculatie eenvoudigweg omdat de vrouw te geil doet en ze te opgewonden raken. Het Duitse bedrijf Condomi wil nu een nieuw condoom op de markt brengen die een vroegtijdig orgasme kan voorkomen, die soms voor de penetratie optreedt.

Het condoom dat aan de binnenkant een dun laagje heeft, die de erogene zones van de penis verdooft, is nog onbekend. Daarom zal het nog algemeen geaccepteerd moeten worden door de mensen.

"Mannen hebben de neiging veel sneller opgewonden te raken dan vrouwen", zegt een woordvoerder van Condomi tegen Reuters. "Ons condoom zal enkel de gevoelige delen op de penis stabiliseren, maar niet het gehele geslachtsdeel ongevoelig maken, zoals gebeurt wanneer je dronken bent."

Magistraten Fortuyn-zaak bedreigd met kogelbrief

Pulsar, TechXP, Grote_ObieDoebie, Roel_Jewel en Syntax_XL hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De rechter en de officier van justitie in de strafzaak tegen Volkert van der Graaf hebben deze week beiden een kogelbrief ontvangen. Dat heeft de Amsterdamse persofficier van justitie D. Kruimel zaterdag op Radio 2 gezegd.

De vice-president van de rechtbank F. Bauduin en officier van justitie K. Plooy kregen de post nadat de rechtbank dinsdag de moordenaar van Pim Fortuyn tot achttien jaar gevangenisstraf had veroordeeld. Er was levenslang geëist.

Het Amsterdamse parket neemt de zaak "zeer hoog op". De politie is een onderzoek gestart en hoopt te kunnen achterhalen wie de afzender is. Over de exacte inhoud van de brief en de ondertekenaar(s) wil de officier in het belang van het onderzoek geen mededelingen doen.

Rechtbank president: Legaliseer drugs

Syntax_XL, Renev en Peter_Jones had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Volkskrant van vandaag pleit de president van de rechtbank in Maastricht, Peter Paul Lampe (63), voor het uit het strafrecht halen van drugs. Volgens Lampe brengt de drugsbestrijding het hele strafproces in het gedrang.

Het is voor het eerst dat een zittende rechtbankpresident zich uitspreekt voor legalisering van drugs. Wat Lampe betreft worden eerst softdrugs gelegaliseerd en op de langere termijn ook harddrugs, alhoewel hij met dat laatste ''worstelt''.

De voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Bert van Delden, erkent dat het strafrechtsysteem overbelast is met drugszaken: ''Meer rechters zijn voorstander van legalisering, maar je bent altijd gebonden aan internationale conventies. Daar kan Nederland zich niet aan ontrekken''. Bovendien weet niemand wat er precies gebeurt als drugs worden vrijgegeven, aldus Van Delden.

FC Utrecht biedt Mols contract aan

FC Utrecht heeft Michael Mols een aanbieding gedaan om volgend jaar weer in Galgenwaard te spelen. De spits van Glasgow Rangers is aan het einde van dit seizoen transfervrij en wordt gezien als de ideale opvolger van Dirk Kuijt.

Nu Kuijt naar Feyenoord vertrekt en FC Utrecht de intentie heeft de selectie kwalitatief op peil te houden, is Mols hiervoor de belangrijkste kandidaat.

Directeur technische zaken Han Berger bevestigde dit na de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk. "We hebben met elkaar een termijn afgesproken waarvoor we van hem duidelijkheid willen. Die periode is dusdanig dat wij bereid zijn lang willen wachten om zijn ja-woord te krijgen. Aan de andere kant moeten we op een bepaald moment wel een beslissing nemen want als het verhaal niet doorgaat moeten we een alternatief zien te vinden."

Vreemde longziekte nu ook in België

Ook in het Belgische Geraardsbergen zijn bewoners van een bejaardentehuis ziek geworden. Ze vertonen gelijkaardige symtomen als de bewoners van een Gronings bejaardentehuis. "De getroffen bejaarden hebben allemaal koorts en sommigen van hen moeten ook hoesten. Ze ervaren een algemeen gevoel van onbehagen". Dit verklaarde Erwin Franceus.

Het bejaardentehuis "Denderoord" heeft voornamelijk hoogbejaarde gasten. De eerste symtomen werden duidelijk rond 8 april. Momenteel zijn 39 van de 135 bewoners getroffen. Een aantal onder hen werd preventief opgenomen in een ziekenhuis omdat ze met ademhalingsmoeilijkheden te kampen hadden. Een achttal personeelsleden heeft zich ondertussen ziek gemeld, maar het is niet duidelijk of ze dezelfde symptomen vertonen als de bejaarden.

Vermoed wordt dat begin volgende week meer duidelijkheid zal verschaft worden over wat de ziekte heeft veroorzaakt. Momenteel vermoed men nog dat het om een griepepidemie gaat. "Met voedsel heeft het naar alle waarschijnlijkheid niets te maken omdat niemand diarree heeft. Legionella en SARS worden ook uitgesloten", volgens Franceus, de OCMW-voorzitter van Geraardsbergen.

Ook Libanon op de korrel genomen door Washington

Naast Syrië heeft nu ook Libanon van de Verenigde Staten in niet mis te verstane bewoordingen een waarschuwing gekregen om geen hulp te verlenen aan militaire of politieke leiders van het afgezette Iraakse regime. VS-ambassadeur Vincent Battle heeft het "verzoek" van zijn regering overgemaakt aan de Libanese premier Rafik Hariri, net voor het ontslag van diens kabinet. Het verzoek impliceerde duidelijk dat een niet-naleven van de vraag zal beschouwd worden als oppositie en ongehoorzaamheid tegen de Verenigde Staten.

Saddam waarschijnlijk dood

IrakVolgens de Iraakse ambassadeur in Servië-Montenegro, Sami Sadoen, is de voormalige Iraakse leider Saddam Hoessein op 7 april overleden tijdens een bombardement op Bagdad.

Sadoun was jarenlang de rechterhand van Tariq Aziz. Volgens de diplomaat kwam de dictator om het leven tijdens een raid van de coalitietroepen op een restaurant waar Saddam een ontmoeting had met zijn zoons. Tijdens die raid gooiden Amerikaanse bommenwerpers vier zogenaamde "bunker-busters" op een woonwijk.

"Sinds 7 april viel niet enkel de communicatie met de regering stil, maar leken ook de Republikeinse Garde en het leger stuurloos" volgens Sadoun. Hij zegt ook dat het verzet in Bagdad veel heftiger zou zijn geweest moest als Saddam nog geleefd zou hebben. De ambassadeur vreest dat ook Tariq Aziz bij die aanslag om het leven is gekomen.

Vakanties goedkoper

Reisorganisaties en de KLM gaan de komende tijd vakanties een stuk goedkoper aanbieden. Kortingen van 20%, 30% of meer zullen niet ongebruikelijk zijn.

De actie is een reactie op de dip in het aantal vakantiegangers. Door de oorlog in Irak en de ziekte SARS is het aantal vakantiegangers met 3% gedaald in maart. De actie loopt van 19 april tot en met 13 juni.

De KLM hoopt met de actie dat de mensen weer gaan vliegen, in totaal zijn 34 zonvakanties in de aanbieding gedaan. Het gaat om vakanties binnen Europa en naar de Antillen.

Walvissen stranden bij Florida

Bij de kust van het Amerikaanse Florida zijn twee groepen van zeker 28 grienden gestrand. Onder de dieren bevinden zich ook enkele jongen. Vrijwilligers zijn samen met de kustwacht bezig om de dieren weer in dieper water te krijgen.

Deskundigen zijn bang dat ondanks alle inzet het moeilijk is de dieren te redden, inmiddels zijn er al vier overleden. Onder de gestrande dieren zijn exemplaren van meer dan vijf meter lang. Die wegen enkele tonnen.

Gesprek N-Korea en VS in gevaar

Het gesprek tussen Noord-Korea en de VS over het omstreden nucleaire programma van Noord-Korea loopt kans niet door te gaan omdat Noord-Korea onlangs bekend maakte dat ze bezig was met het opwekken van 8000 radioactieve staven.

Met die staven zou N-Korea mogelijk genoeg plutonium voor zes tot acht kernbommen kunnen krijgen. Dit naast de één a twee kernbommen die N-Korea mogelijk al heeft aldus de VS.

Thailand: Nederland wil niet uitwisselen

Niet Thailand, maar Nederland zelf is verantwoordelijk voor de problemen omtrent Nederlandse gevangenen die in Thailand vastzitten. Dit verklaarde de Thaise ambassadeur Vasin Teeravechyan.

"Thailand wil graag een overeenkomst voor uitwisseling van gevangenen met Nederland. We hebben er een met Frankrijk, Italië, de VS. Maar uw land wil helaas niet." Dergelijke verdragen worden alleen gesloten met landen die een strafsysteem als het onze hebben aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Thaise ambassadeur reageert hiermee op de rel die ontstond na de ter dood veroordeling van twee Rotterdammers in Thailand. Nederland zet Thailand al langer onder druk omdat ze een vrijgesproken Nederlander nog steeds vasthouden. Machiel Kuijt zit al zes jaar in een Thaise gevangenis, hij werd vorig jaar vrijgesproken.

Zijn kansen om vrij te komen op borgtocht zijn verkeken aldus Teeravechyan. "De recente ontsnapping van de zoon van Gretta Duisenberg laat zien dat wij westerlingen niet kunnen laten gaan. We hebben ons toen vergist. Geld speelt geen rol, zodra ze kunnen verlaten ze het land. Zo blijft de drugscriminaliteit doorgaan."

Op dit moment zitten ongeveer vijftien Nederlanders vast in Thailand, allemaal wegens drugszaken. Een aantal van hen beweert er in geluisd te zijn en vechten daarom hun veroordeling aan.

Franse wijnoogst door vorst bedreigd

Door een periode van vorst tussen zeven en elf april lijkt de Franse Champagne productie in de problemen te komen. De periode tussen zeven en elf april was de koudste in vijftig jaar.

Vooral de Chardonnay-druiven zijn getroffen door de vorst, ook in andere delen van Frankrijk wordt schade als gevolg van de vorst verwacht. Ruim 80% van de Chardonnay-wijngaarden is aangetast door de vorst aldus het CIVC, de Franse Federatie van Champagneproducenten. Die kondigden tot half mei een 'vorst alarm' af.

In 2002 gingen er meer dan 384 miljoen flessen Franse champagne over de toonbank.

AEL wil ook niet-moslims toelaten

Mohammed Chippeh, die als voorzitter van de Nederlandse AEL naar voren komt in mei, wil ook niet-moslims toelaten tot de AEL. Eerder konden niet-moslims alleen donateur worden van de AEL.

Chippeh verklaarde nu dat niet-moslims die ook achter de AEL ideologieën staan welkom zijn.

Oprichter van de Belgische AEL, Aboe Jahjah, verklaarde vorige maand nog tijdens een tournee in Nederland dat niet-Arabische moslims zich maar moesten zien te redden en dat de AEL alleen maar Arabische moslims verenigt. Chippeh wil van dit punt afwijken. Ook wijkt Chippeh van een ander punt af, hij weigert bij bijeenkomsten te verschijnen waar ook organisaties aan deelnemen die aan Israël zijn verbonden.

Soldaten bellen mobiel in woestijn

Britse en Amerikaanse soldaten kunnen gewoon mobiel bellen, ook al staan ze midden in de woestijn in Irak. De soldaten maken gebruik van een nieuw mobiel systeem dat in tegenstelling tot het huidige systeem geen gebruik maakt van zendmasten. De toestelletjes zelf zijn de masten.

Het nieuwe systeem biedt veel voordelen, zo kan de soldaat altijd collega's bereiken in geval van nood. Ook is het systeem zo ontworpen dat hoe meer van de toestellen bij elkaar in de buurt zijn hoe meer verkeer over het netwerk kan. Met het huidige zendmastsysteem is juist sprake van overbelasting als er veel verkeer overheen komt.

Verwacht wordt dat na de oorlog het systeem ook commercieel in gebruik kan worden genomen. Mesh networks, de naam van het systeem, zou ook handig zijn in bijvoorbeeld de derde wereld of na rampen als aardbevingen.

A16 afgesloten door rommel op wegdek

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen vrijdag werd de A16 rond 19.30 uur in de richting van Dordrecht ter hoogte van de Brienenoordbrug afgesloten omdat er beton en ijzer op het wegdek lag. Tientallen auto's liepen daardoor schade op, voornamelijk lekke banden en lakschade.

Hoe de rommel daar terecht is gekomen is nog onduidelijk, maar de ANWB vermoed dat er een lasnaad heeft losgelaten waardoor er beton en ijzer omhoog gesprongen is en op het wegdek is terechtgekomen.

Duitsers worden knikkerkampioen

bluebit had ons via de newssubmit het volgende te melden en herschreef het bericht voor ons:

Het Duitse team is dit jaar knikkerkampioen geworden tijdens de knikkerkampioenschappen in Engeland. Het Engelse team heeft bekend gemaakt dat zij vermoeden dat hun team een te grote hoeveelheid bier naar binnen gewerkt had om het knikkeren tot een goed einde te kunnen brengen.

Twintig teams deden dit jaar mee met de kampioenschappen in een pub in West-Sussex. Enkele honderden mensen bewonderden de kunsten van de mannen in de 2 meter in doorsnee grote arena.

Woordvoerder van het kampioenschap, Julia McCarthy-Fox, vertelde :/'De Britse spelers waren de weg helemaal kwijt. Het was gewoon teveel alcohol en te weinig oefening. Ze hebben zoveel gedronken dat het verlies momenteel niet echt van belang voor ze is. Wel beloven ze de hele tijd plechtig dat ze meer zullen gaan oefenen en volgend jaar zullen winnen. Als je veel mannen in een omgeving zet waar een bar is en knikkers zijn, dan kiezen ze voor de bar.'

Het toernooi wordt reeds sinds de dertiger jaren georganiseerd en deelnemers uit de hele wereld komen om deel te nemen.

Luther Vandross getroffen door beroerte

Beetle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse zanger, Luther Vandross, werd afgelopen woensdag getroffen door een beroerte. Een woordvoerder van zijn platenmaatschappij wilde niet zeggen of zijn motoriek aangetast is door de beroerte. Ze wilde alleen kwijt dat zijn familie en vrienden hopen op een voorspoedig herstel.

Vandross is vooral bekend door hits als "Here and Now", "A House is Not a Home" en Any Love". De zanger verkocht in de States alleen al 20 miljoen albums.

Australiërs ontdekken MIGS in Irak

Irakbluebit had ons via de newssubmit te melden dat Australische elite troepen (SAS) in Irak gevechtsvliegtuigen en wapens gevonden hebben op een luchtmachtbasis ten westen van Bagdad. De basis was eerder deze week na gevechten ingenomen.

De leden van de SAS vonden 51 MIG gevechtsvliegtuigen, een aantal pantserwagens en luchtafweersystemen, waaronder een Frans Roland systeem, op het terrein. De MIGS zijn tijdens de oorlog niet ontdekt omdat ze begraven of verstopt onder bomen waren.

Volgens een legerwoordvoerder zullen de MIGS aan de nieuwe regering van Irak gegeven worden wanneer zodra deze gevormd is.

Ook werden op de basis bunkers gevonden die bescherming bieden tegen alle vormen van oorlogsvoering, zoals biologisch en nucleair. Of in de bunkers ook biologische wapens zijn opgeslagen, is nog niet bekend. Ongeveer 200 Australische troepen doorzoeken het complex.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.