FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 februari 2003

Verdwenen scholieren zijn weer thuis

De twee 17-jarige Amsterdamse scholieren Khalid en Mo die vertrokken waren naar TsjetsjeniŽ, vermoedelijk om mee te doen aan de jihad aldaar, de strijd tegen de Russen in naam van de islam, zijn weer teruggekeerd naar huis.

Eťn van de jongens belde eerder deze week al naar zijn ouders met de mededeling TsjetsjeniŽ niet in te kunnen en spijt te hebben van de actie. Sindsdien was er niets meer van de twee vernomen.

De Amsterdamse politie onderzoekt nog wat de precieze achtergrond van hun verdwijning is.

Martina Hingis tennist voorlopig niet meer

Martina Hingis zal voorlopig niet meer terugkeren in het tenniscircuit. Het is zelfs de vraag of de Zwitserse ooit nog op het hoogste niveau mee kan doen.

De 22-jarige Hingis kampt al twee jaar met problemen aan voeten en enkels. In 2001 werd ze geopereerd aan haar rechter- en een jaar later aan de linkerenkel. Ze maakte op de US Open afgelopen jaar haar comeback, maar de problemen speelden direct weer op.

De vijfvoudig Grand Slam-winnares stond tot de komst van de zusjes Williams op de hoogste troon van het wereld vrouwentennis. Met 16 jaar, 6 maanden en ťťn dag was ze de jongste nummer ťťn ooit op de WTA-lijst.

Hingis won de Australian Open in 1997, 1998 en 1999. In 1997 won ze ook nog Wimbledon en de US Open. In totaal stond ze 209 weken op de nummer ťťn plaats van de WTA.

Hingis won ook 8 x een Grand Slam dubbeltitel. Onder meer met Kournikova.

Laatste partij Kasparov - Deep Junior beslissend

Ikzeidegek had ons via de newssubmit het volgende zelf geschreven bericht te melden:

Schaakwereldkampioen Garry Kasparov en computerwereldkampioen Deep Junior spelen vanavond hun laatste partij in hun tweekamp. De stand tot nu toe is 2,5 - 2,5.

Deze laatste partij trekt heel veel belangstelling van over de hele wereld. Als Kasparov vanavond verliest kan het een begin van een nieuw tijdperk worden, waarin computers mensen overwinnen als het om schaken gaat.

De Amerikaanse sportzender ESPN2 gaat de schaakpartij zelfs live op tv uitzenden, iets wat in Amerika nog nooit gebeurd is.

Deep Junior schaakt met een ''denkvermogen'' van 3 miljoen zetten per seconde.

GL en SP kwaad over 'patriotbesluit'

GroenLinks (GL) en de SP zijn woest over het besluit van het kabinet om patriots naar Turkije te sturen. GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi noemt het "te gek voor woorden. Onbegrijpelijk en onacceptabel dat Nederland meegaat in een oorlogsvoorbereiding". Een SP-woordvoerder noemde het besluit ''belachelijk. De NAVO houdt dit besluit al twee weken op omdat Frankrijk, Duitsland, BelgiŽ en Luxemburg niet in de dynamiek van oorlogsvoorbereiding verzeild willen raken en nu doet Nederland het op eigen houtje".

Beide partijen willen premier Balkenende dinsdag in de Tweede Kamer ter verantwoording roepen.

PvdA-woordvoerder Bert Koenders vindt dat een verzoek als dat van Turkije "op zijn eigen merites" moet worden beoordeeld. Volgens hem kan hier sprake zijn van een bondgenootschappelijke verplichting om een defensief systeem te leveren. Thom De Graaf van D66 ziet geen principiŽle onoverkomelijke bezwaren bij uitzending van de patriots: "Dit is een defensief afweersysteem en geen bijdrage aan een oorlog."

Ajax houdt spelers niet tevreden

Blijft Pienaar bij Ajax? Of wilt de club hem verkopen?

Na Rafael van der Vaart, Hatem Trabelsi en Joey Didulica is ook Steven Pienaar teleurgesteld door Ajax. De club heeft de speler een nieuwe aanbieding gedaan, maar dit aanbod is voor een speler met de potentie zoals Pienaar deze heeft veel te weinig volgens zijn zaakwaarnemer Rob Moore.

Steven Pienaar heeft nog een contract tot 2006, en daarin is een aantal gespeelde wedstrijden bepaald waarna Pienaar aanspraak mag maken op een verhoging van zijn salaris. De onderhandelingen zijn al bezig sinds de winterstop.

Menselijk been aangetroffen bij McDonalds vestiging Manilla

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een vuilniscontainer van een McDonald's vestiging van de Filipijnse hoofdstad Manilla, werd vandaag een menselijk been aangetroffen. Het been is volgens de politie mogelijk afgezet met een chirurgisch instrument en was geheel in plastic verpakt. De amputatie van het lichaamsdeel moet niet lang voor de vondst hebben plaatsgevonden.

De eigenaar van het been is nog niet gevonden. De politie stelt daarom een onderzoek in.

Man sterft door spontane zelfontbranding

Een vrouw in RoemeniŽ trof haar 85-jarige vader Alexei Rusnac dood aan naast de kachel. De politie weigert een officiŽle verklaring te geven voor de dood van de man, want zijn hoofd was verschrompeld tot de grootte van een sinaasappel, maar zijn lichaam en kleren waren ongedeerd.

Onderzoekers kunnen niet verklaren waarom 80 procent van het hoofd van de man gesmolten was, en zijn shirt en kleren geen enkel teken van brand of iets dergelijks vertoonden.

Doktoren zeggen dat het onmogelijk is dat de man gestorven is aan koolmonoxide vergiftiging, in de kachel viel met zijn hoofd en deze verbrandde. Experts zeggen dat een lichaam pas kan branden bij 250 graden celcius, wat onmogelijk bereikbaar is in een kachel.

Vermoedelijk gaat het hier om spontane zelfontbranding, maar dit wordt niet als geldige doodsoorzaak geaccepteerd in RoemeniŽ.

Italiaans parlement helpt clubs uit zorgen

Het Italiaanse parlement heeft onder leiding van Premier Berlusconi, die zelf voorzitter is van de voetbalclub AC Milan, een wet voorgesteld die aantrekkelijk is voor in geldnood verkerende clubs

De wet maakt het mogelijk voor voetbalclubs om schulden over tien jaar te verspreiden in de begroting. Zo is het mogelijk dat alle clubs uit de Serie A dit seizoen hun licentie kunnen behouden.

De torenhoge schulden zijn vooral gekomen door de abnormaal hoge salarissen en de daarbij behorende afkoopsommen voor nieuwe aankopen. De waarde van spelers is de laatste tijd enorm gedaald, en hiervan zijn veel Italiaanse clubs de dupe geworden. Ook elders in Europa (Spanje, Nederland) staan veel clubs op het randje van het faillisement en ook hier moet vaak de (lokale) overheid ingrijpen om de club weer op het spoor te krijgen.

Rumsfeld vergelijkt Cuba en LibiŽ met Duitsland

Amerika, tot voor kort een goede vriend van Duitsland, neemt een steeds vijandelijkere houding aan ten opzichte van Duitsland. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft vandaag Duitsland in ťťn adem genoemd met LibiŽ en Cuba.

Rumsfeld verklaarde voor het Congres van welke landen Amerika steun en hulp zou kunnen verwachten. "Er zijn landen die steun toezeggen en bases ter beschikking stellen. Andere landen willen helpen bij de wederopbouw van Irak. Dan zijn er nog drie tot vier landen, die hebben gezegd dat ze helemaal niets doen. Ik geloof dat LibiŽ, Cuba en Duitsland degenen zijn die duidelijk hebben gemaakt dat ze op geen enkele manier zullen helpen.

Dit klopt echter niet. Bondskanselier SchrŲder heeft Amerika meegedeeld dat ze hun bases in Duitsland en het Duitse luchtruim mogen gebruiken. Daar heeft Amerika ook gebruik van gemaakt, bij de opbouw van troepen in de Golfregio.

Bovendien zitten er nog altijd Duitse pantservoertuigen in Koeweit, ook al wijst de regering-SchrŲder een nieuwe oorlog tegen Irak af. Duitsland blokkeert wel een NAVO-overleg over het verzoek van Amerika om hulp. Ook wil het land geen Patriot-raketten installeren in Turkije.

Zowel links als rechts hebben de uitspraak van Rumfeld afgewezen. "Dit is geen acceptabele classificatie van Duitsland", vindt de conservatieve CDU-leider Stoiber. Karsten Voigt, SchrŲders persoon voor Amerikaans-Duitsed betrekkingen riep beide zijden op "retorisch te ontwapenen".

In Duitsland worden leden van de regering-Bush vaak vergeleken met cowboys. Het hoofd van de protestantse kerk noemde Bush "een religieuze fundamentalist". SchrŲder zei dat Duitsland niet "zijn hakken tegen elkaar zal klappen" voor Amerika.

Zijn partijgenoten hebben zich door de stemming laten meeslepen. De minister van Justitie van het vorige kabinet-SchrŲder noemde Bush in ťťn adem met Hitler. Ze vond dat Bush dezelfde methoden gebruikte als Hitler om aandacht van binnenlandse problemen af te leiden. Als reactie op Rumsfelds toespraak, twee weken geleden, schreef vice-voorzitter van de SPD-fractie in de Bondsdag dat de Amerikaan "een terugkeer van de inquisitie wil".

"De VS zijn van goedkope olie zo afhankelijk als de junkie van de naald", vindt MŁller. Het land bouwt zijn rijkdom op "ten koste van de wereld", en is daarom niet tot partnerschap in staat.

De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Dan Coats, vreest dat er "een diepe wond" is geslagen in de betrekkingen tussen Amerika en Duitsland. Donderdag zei hij in een interview "dat de Duitsers zich zorgen moeten maken. In de Amerikaanse publieke opinie is ernstige twijfel opgekomen of Duitsland nog een betrouwbare partner is. Dat schaadt onze betrekkingen, en het schaadt zeker Duitsland."

Wij danken Farzin voor het herschrijven van dit bericht!

Vreemde ringen op bodem Lake Superior

Wetenschappers hebben onverklaarbare ringen onder water in Lake Superior, nabij Minnesota aangetroffen.

Lake Superior werd tienduizend jaar geleden gevormd door smeltend ijs van de gletsjers. Echter sinds kort hebben wetenschappers de bodem van het meer gescand.

Nigel Wattrus heeft met behulp van hoge-resolutie multi-beam sonar de bodem van het meer in beeld gebracht, en in de diepste gedeelten van het meer zijn anomalieen zichtbaar die lijken alsof er grote donuts in de bodem gestempeld zijn. De ringen zijn 3 tot 4 meter diep en bevinden zich op 1.300 voet diepte, een plek waar het zonlicht nooit de bodem kan bereiken, en het water stil en koud is.

Soortgelijke ringen zijn in het noorden van de Atlantische Oceaan gevonden vlak naast olievelden, echter onder of nabij Lake Superior zijn er geen olievelden.

Sommige mensen zeggen dat het afdrukken zijn van grote monsters die in het meer geleefd hebben. Wattrus zelf kan geen wetenschappelijke verklaring vinden.

Filmpje is bij het bronartikel te bekijken.

Marokkaanse scholier zit in OekraÔne

De verdwenen 17-jarige scholier van Marokkaanse afkomst, Khalid, lijkt inderdaad vertrokken te zijn om deel te nemen aan de jihad; de heilige strijd in naam van de islam. Hij bevindt zich nu in OekraÔne samen met de eveneens 17-jarige Mo, net als Khalid scholier aan een Amsterdamse scholengemeenschap

De verblijfplaats van beide scholieren is bevestigd door Aziz SaÔdi Rabah, bestuurslid van de Unie van Marokkaanse moskeeŽn in Amsterdam. Of zij geronseld zijn of op eigen initiatief naar de voormalige Sovjet-Unie zijn afgereisd, wil SaÔdi Rabah niet zeggen. Wel zegt hij dat volgens hem geen enkele moskee enige rol heeft gespeeld in het besluit van de twee zich als vrijwilliger aan te sluiten bij de jihad-strijders in TsjetsjeniŽ.

Burgemeester Cohen heeft geschokt gereageerd. Eerder op de dag had hij al contact gezocht met de AIVD, waar hij van de inlichtingendienst te horen kreeg dat de vermissing (van aanvankelijk alleen Khalid) veel overeenkomsten vertoonde met eerdere gevallen waarop de dienst gestuit is.

De school van Khalid is overigens helemaal niet te spreken over de media aandacht voor deze zaak en wil geen commentaar geven: ,,We willen niet meewerken aan het criminaliseren van een scholier als er geen harde feiten zijn. Misschien komen ze na twee weken weer terug en er is niets gebeurd.'' Ook de leraar die gisteren in de Volkskrant tekst en uitleg gaf, en ondermeer zei dat de boel ''radicaliseert' had wat de school betreft zijn mond moeten houden. De man zou emotioneel ''in de war'' zijn.

Burgemeester Cohen op zijn beurt noemde de ontwikkelingen op de lokale Amsterdamse tv-zender AT5 'buitengewoon zorgelijk'. Volgens hem is er wel degelijke een zekere radicalisering te bespeuren. Hij vreest dat internationale conflicten als die tussen de IsraŽliŽrs en de Palestijnen overslaan naar Amsterdam, vooral als Irak straks werkelijk wordt gebombardeerd.

Wetenschappers gaan mammoet klonen

Japanse biologen gaan mammoets klonen van het DNA dat afgelopen zomer in Rusland door een paleontologische expiditieteam met wetenschappers uit verschillende landen is gevonden.

Het team trof in Noord-SiberiŽ mammoetbeenderen aan, compleet met spieren en vel ingevroren in de grond. De beenderen werden vervolgens in een vriezer vervoerd naar Yakutia, Japan, waar de cellen geconserveerd zijn.

Vladimir Repin, de leider van het onderzoeksteam zegt dat de cellen conditioneel nog in leven zijn en de innerlijke structuur onbeschadigd is.

Davids wil rust!

Edgar Davids zal zaterdag ontbreken bij de wedstrijd Juventus-Empoli. Davids geeft aan oververmoeid te zijn en wil rust.

Niet duidelijk is of hij volgende week woensdag wel van de partij is bij de vriendschappelijke wedstrijd tegen ArgentiniŽ, waarvoor de selectie van het Nederlands elftal zich maandag in Noordwijk moet melden. De woordvoerder van de KNVB geeft aan nog verder niets van Davids te hebben vernomen.

Sluierverbod op Amsterdamse scholen

BeetleBug had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op vrijwel alle Amsterdamse middelbare scholen wordt de gezichtssluier (chador, niquaab en burka) verboden. Op ťťn school na ondertekenden alle scholen een akkoord. Welke school niet tekende, is niet bekend gemaakt. De islamitische scholen voeren de maatregel overigens wťl in.

In totaal zijn er in Amsterdam ongeveer 10 meisjes die een chador op school willen dragen. Eerder besloot het ROC al de chador te weren en stuurde zelfs een draagster daarvan naar huis. De scholen vinden dat de sluier een goede communicatie in de klas in de weg staat.


De PvdA wethouder van Onderwijs, Rob Oudkerk, sprak van "een zeer goede beslissing". Volgens hem belemmert een sluier de verbale en non-verbale communicatie. Het verbod is volgens hem een goed voorbeeld hoe scholen dit soort zaken zelf kunnen regelen zonder bemoeienis van de overheid.

Turkije wil Nederlands afweergeschut

alphasys had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Turkije heeft rechtstreeks aan Nederland -en niet in Navo verband- een verzoek gedaan om afweer geschut te leveren. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse zaken wilde wel bevestigen dat dit verzoek is gedaan, maar niet of het hier om twee patriot luchtafweergeschut systemen gaat.

Al in december kondigde het kabinet aan dat het mee zou willen werken, mocht een dergelijk verzoek door Turkije gedaan worden. De verwachting is dan ook dat het kabinet hier vandaag een positief besluit over zal nemen.

Ook in 1991 stelde Nederland al twee systemen beschikbaar, later werden deze aangevuld met enkele stinger eenheden.

Update 17:25

Inmiddels is het kabinet inderdaad akkoord gegaan met het Turkse verzoek. Demissionair premier Balkenende zei na afloop van de ministerraad dat Nederland patriot-luchtafweersystemen in Turkije zal plaatsen.

Celstraf voor voetbal in regenseizoen

okee6 had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

De President van Gambia heeft het voetballen tijdens het regenseizoen verboden. In deze periode, die van juni tot oktober duurt, moet namelijk hard gewerkt worden op het land om een zo groot mogelijke oogst te garanderen.

Het is in Gambia echter gebruikelijk dat er in die tijd een groot traditioneel toernooi (Nawetane) wordt gespeeld tussen teams uit alle dorpen van het land. Het toernooi is er zelfs populairder dan de nationale competitie. Voor president Jammeh aanleiding in te grijpen: ''De tijd die wordt verspeeld met het organiseren van die wedstrijden kan beter gebruikt worden op het land. Jullie zijn gewaarschuwd. De Janjangbureh-gevangenis is dichtbij. Diegenen, die niet gehoorzaam zijn, worden naar de gevangenis gestuurd''

Eťn uitzondering: rond de hoofdstad Banjul mag wel gevoetbald worden, daar is geen landbouwgrond!

Verkoop van Hitler-lp's wekt opschudding

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kringloopwinkel in de Bilt heeft voor opschudding gezorgd door drie lp's met toespraken van Adolf Hitler en een klein boekje met een rede van de dictator te koop aan te bieden. Kringloopwinkel Emmaus verkoopt vanaf vandaag de spullen die horen in een thema-etalage over de Tweede Wereldoorlog. In de etalage liggen drie langspeelplaten met daarop originele toespraken door Hitler.

Behalve verzamelaars uit het hele land reageerden vooral geschokte bezoekers van de winkel. Eigenaar J. Vrijhoef zal de verkoop overigens niet stop zetten: "We hebben elke maand een themaverkoop en nu kozen we voor het thema Tweede Wereldoorlog. Dat Hitler daarbij hoort, daar kunnen wij ook niets aan doen." De opbrengst van de themaverkoop gaat naar een goed doel.

Mocht de verkoop Hitler-aanhangers trekken, dan zal de kringloopwinkel stoppen met de verkoop van de lp's. De politie is op de hoogte, maar verwacht geen problemen.

Het verkopen van de lp's met redes van Adolf Hitler is niet strafbaar. Net als boeken en films over de Tweede Wereldoorlog mogen dit soort zaken gewoon gemaakt en verkocht worden. Het enige dat in Nederland verboden is, is de verkoop van Adolf Hitlers boek Mein Kampf.

In de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers zelf al redes van Hitler op de plaat. De lp bestond toen nog niet, maar wel de bakelieten 78-toerenplaat en de voorloper daarvan. Deze opnamen werden later weer overgezet op lp's.

Oude plaat uit de oorlog met rede van Hitler.

Priester brouwt bier in wasmachine

tsuihark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Duitse priester heeft een manier gevonden om bier te brouwen in zijn wasmachine. Michael Fey uit Duisburg heeft een laptop aan de wasmachine gehangen zodat deze een automatisch brouwprogramma kan draaien.

In een interview met de Suddeutsche Zeitung zei hij dat een priester niet zonder bier kan. "Jezus zei niet: neem deze gezonde kamillethee, nee, hij bood wijn aan."

Fey brouwt elke week 30 liter, meer staat de wet niet toe. Hij zegt geÔnspireerd te zijn door de traditie van monniken die bier in een pot boven een vuur brouwden. Hij imiteert dit door een wasmachine te gebruiken die aan de bovenkant open gaat.

Zie ook zijn eigen site: http://www.m-fey.de

Saddam Hussein welkom in Zwitsers kanton

wildhagen, yakuza, kruimeltje en Dunk hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Iraakse president Saddam Hussein mag zijn leven slijten in Zwitserland. Het kanton Wallis wil de dictator asiel aanbieden.

Het kanton, bekend van wintersport- en kuuroorden, volgt daarmee de oproep van de Zwitserse schrijver Jean Ziegler op. Hij schreef in een boulevardkrant: "Als ik het leven van 500.000 mensen kan redden, zou ik zelfs de duivel asiel aanbieden".'

Zwitserland heeft al vaker verbannen vorsten en regeringsleiders een plaats gegeven. Keizer Bokassa uit Centraal-Afrika en de ZaÔrese president Mobutu Sese Seko werden er al eerder verwelkomd.

AEL doet mee aan Belgische verkiezingen

GTV, the_usual_suspect en Dark-D hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Arabisch-Europese Liga (AEL) gaat in BelgiŽ meedoen aan de verkiezingen die op 18 mei worden gehouden. Dat heeft de organisatie vandaag in een persbericht laten weten. De partij gaat samenwerken met de extreem-linkse partij PVDA, die overigens niet te vergelijken is met de Nederlandse PvdA.

De naam van de nieuwe lijst wordt 'Resist'. Hiermee willen de partijen zeggen dat ze zich verzetten tegen "onderdrukking, discriminatie, racisme en eenheidsdenken".

De AEL, die wordt geleid door de moslimleider Abou Jahjah is zeer omstreden in BelgiŽ. De organisatie zou Marokkaanse jongeren ophitsen, wat weer zou leiden tot verdeeldheid. De liga kwam onder andere in het nieuws door het instellen van straatpatrouilles in Antwerpen om de politie te controleren op discriminatie.

'Resist' wil onder andere dat werkgevers verplicht een bepaald percentage minderheden in dienst moeten nemen en is tegen de oorlog in Irak. De "Amerikaanse agressor" is de gezamenlijke vijand van de initiatiefnemers.

De Belgische PVDA, waar de AEL mee samenwerkt, is voor de eenheid van de internationale communistische beweging, op basis van het marxisme-leninisme en van het proletarisch internationalisme.

Blix: Irak lijkt mee te werken

Farzin herschreef voor ons het volgende bericht:

Volgens Hans Blix, hoofd van de wapeninspecteurs, lijkt Irak bereid te zijn samen te werken met de inspecteurs. Gisteren hebben inspecteurs drie uur lang gesproken met een Iraakse wetenschapper, zonder dat ze door veiligheidsagenten op de vingers werden gekeken.

Blix vindt dit "een positief signaal", maar hij is van plan meer te bereiken tijdens zijn bezoek aan Irak in dit weekeinde.

Amerika denkt daar anders over. "Het spel is uit", zei Bush gisteren in een toespraak in het Witte Huis. Hij riep de VN op om een 'oorlogsresolutie' aan te nemen, die militaire actie tegen Irak zou rechtvaardigen. "Saddam Hussein heeft een laatste kans gekregen en hij gooit die weg. De dictator van Irak heeft zijn besluit genomen", aldus Bush.

Rusland vindt dat een dergelijke resolutie niet nodig is en dat er eerst gewacht moet worden op het verslag van de wapeninspecteurs. Dat zal 14 februari verschijnen.

Shell wil wel olie winnen in Irak

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Shell heeft gezegd dat het bedrijf graag olie wil winnen in Irak. "Een commercieel bedrijf moet over alle mogelijkheden nadenken. Irak is een aantrekkelijk gebied, we hebben er al gewerkt. Mocht er in Irak een nieuwe regering komen, dan hopen we goede kansen te krijgen", aldus Shell-topman Jeroen van der Veer.

Het bedrijf heeft er alles aan gedaan om de gevolgen van een oorlog tegen Irak door te rekenen. Ze weten tot in detail wat er met eventuele olie-installaties in de regio moet gebeuren, als er een oorlog zou uitbreken.

Inzetbaarheid Paauwe in klassieker onzeker

Of Patrick Paauwe zondag meespeelt in de Amsterdam ArenA is nog maar de vraag

Afgelopen vrijdag verliet Paauwe vroegtijdig de training met pijnklachten achter in zijn knie. Vandaag en morgen zal hij continu behandeld worden om er voor te zorgen dat hij zondag voor alsnog mee kan spelen.De trainer van Feyenoord, Bert van Marwijk ziet het allemaal tot nu toe somber in. Van Marwijk geeft aan:'We moeten afwachten of hij het wel haalt. We gaan er alles aan doen, maar vooralsnog ziet het er niet zo goed uit.'

Celtic in Schotse FA Cup finale

Zoals gewoonlijk hebben in Schotland de 2 grootste clubs de finale van de FA Cup bereikt.
Woensdag bleek Glasgow Rangers al nipt te sterk voor Hearts, het won met 0-1 dankzij een doelpunt van Ronald de Boer, en gisteren hield ook de andere favoriet voor de eindzege het hoofd koel. Celtic won met 3-0 van Dundee United door 2 doelpunten van Balde en ťťntje van Larsson.
Beide clubs komen nu tegen elkaar uit in de finale op 16 maart 2003 in Hampden Park.

Stroomstoring in Eindhoven

nux-nuff en Juup© hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wijk Achtse Barrier in Eindhoven heeft gisteren een tijd zonder stroom gezeten. Dit was het gevolg van een brand in een transformatiehuisje bij het woonwagenkamp aan de Brestlaan.

Het stroomhuisje was door onbekenden overgoten met een brandbare stof en daarna in brand gestoken. Na ongeveer twintig minuten slaagde stroomleverancier NRE erin de stroomvoorziening te herstellen. De daders zijn tot nu toe onbekend.

''Bewijzen Amerika uit jaren 90''

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 'bewijzen' die gisteren door minister Powell zijn geleverd, stammen uit de jaren 90 en zijn ook geen bewijzen van recente ontwikkelingen.

Dat heeft een deskundige van het gezaghebbende Zweedse Instituut voor Vredesonderzoek Sipri gemeld. Volgens hem komt de film over een Iraaks vliegtuig uit 1991.

Volgens de experts heeft Powell geen bewijsstukken geleverd die een oorlog tegen Irak kunnen rechtvaardigen, en heeft hij geen bewijzen getoond van wat er sinds de jaren 90 is veranderd.

Voetbal: Matthšus wil geld van Bayern zien

Voormalig vedette Lothar Matthšus daagt zijn oude club Bayern MŁnchen voor de rechter. De Duitse recordinternational, inmiddels werkzaam als trainer bij Partizan Belgrado, eist 500.000 euro van Bayern als achterstallige betalingen uit zijn afscheidswedstrijd op 26 mei 2000.

Bayern weigert te betalen, en zodoende dient volgende week donderdag de zaak voor de rechtbank van MŁnchen. De 41-jarige Lothar speelde tussen 1984 en 1988 en van 1992 tot 2000 302 competitiewedstrijden voor de Duitse club uit MŁnchen.

Meer voetbalnieuws? Ga eens naar de Competitiemanager van Fok!

Treinstation ontruimd na bommelding

Vanmorgen vroeg is het treinstation in Roosendaal ongeveer drie kwartier ontruimd geweest wegens een bommelding. De politie ontving de melding rond 7.30 uur.

De treinen die nog op de perrons stonden en waar nog passagiers in zaten, werden het station uitgereden en vervolgden hun weg naar nabijgelegen treinstations.

Rond kwart over acht werd het terrein weer veilig verklaard. De politie heeft geen bom aangetroffen, en verklaarde dat er verder geen reden tot paniek is. De treinen zullen langzaamaan weer volgens het spoorboekje gaan rijden.

Door de bommelding hebben ongeveer honderd reizigers bijna een uur buiten in de regen staan wachten op wat er gebeuren ging. Het waren voornamelijk scholieren die op weg waren naar hun eerste les.

Tamil Tijgers blazen zich op door inspectie

Vrijdag hebben drie rebellen van de Tamil Tijgers zich zelf opgeblazen toen Scandinavische vredesmilitairen op hun schip kwamen voor inspectie. Dit gebeurde enkele uren voordat in Duitsland vredesbesprekingen beginnen tussen de regering van Sri Lanka en de rebellen.

De twee vredesmilitairen en hun tolk zouden aan boord gaan zoeken naar wapens. Toen de rebellen het drietal tegenkwam staken zij de boot in brand en bliezen zichzelf op. De ScandinaviŽrs sprongen van boord en bleven ongedeerd, verklaarde een woordvoerder van de vredestroepen.

In Berlijn begint vrijdag de vijfde ronde van de vredesbesprekingen, die een einde moeten maken aan een burgeroorlog die al negentien jaar duurt en aan meer dan 64.000 mensen het leven heeft gekost.

Wiegel wil huisarts uit het ziekenfonds

Volgens voorzitter H.Wiegel van de Zorgverzekeraars Nederland moet het bezoek aan de huisarts niet meer vergoed moeten worden in het verplichte ziekenfondspakket. Mensen zouden zich daar aanvullend voor kunnen verzekeren.

Volgens Wiegel levert de verandering een bezuiniging op van 1,5 miljard euro. Dat helpt het kabinet om het begrotingstekort van de rijksoverheid te verkleinen.

,,De eerste reactie van mensen is vaak dat je je verplicht voor de huisarts moet verzekeren. Maar als ze nadenken, blijkt dat de bezoeken aan de huisarts zijn te overzien'', aldus Wiegel, die benadrukt dat een beslissing hierover een zaak is van de politiek.

Film Review: Jackass-The Movie

Cast en Crew van Jackass bestaan uit een stel idioten die rondrennen in hun ondergoed. Eerst deden ze dit bij MTV maar het werkterrein van de Jackasses is met Jackass-The Movie verlegd naar het bioscoopscherm.

De Motion Picture Association of America (Amerikaanse filmkeuring) heeft deze film beloond met een R vanwege de gevaarlijke, soms zeer grove stunts, het taalgebruik en de hoeveelheid naakt die er in de film voorkomt.

The stunts in this movie were performed by professionals, so neither you nor your dumb buddies should attempt anything from this movie!!


DetailsVerenigde Staten, 85 minuten
GenreHumor/Aktie
RegieJeff Tremaine
CastJohnny Knoxville, Steve-O, Ryan Dunn, Bam Margera, Chris Pontius, Jason "wee man" Acuna, Preston Lacy, Dave England


Jackass-The Movie gaat 13 februari in premiŤre

Jackson verkoopt weer

Sinds de uitzending van de documentaire 'Living with Michael Jackson' is de verkoop van zijn Cd's met 400 a 500 procent gestegen in Engeland. De albums History en Thriller doen het vooral goed.

"We verkopen nu redelijk" aldus een woordvoerder van Sony, de platenmaatschappij van Jackson. Het effect van de documentaire op de Nederlandse consument is nog onbekend. Verwacht wordt dat na de uitzending in de VS vannacht 'records' worden gebroken.

Door het beeld wat journalist Martin Bashir van hem schetste voelt Jackson zich verraden.

Robby 11: First Blood

Vorige week zagen jullie hoe Robby gevonden werd door Kikuwa op de vuilnisbelt. Het lijkt erop dat zij op zijn pad is gebracht om de oorlog in het Teddybos te voorkomen...

Het Teddybos... is de oorlog al begonnen en zal Robby nog wel op tijd zijn? Deze week zien jullie hoe Dakar, leider van de bruinen, en Bolke, generaal van de blanken oog in oog met elkaar komen te staan.

Waarschuwing: Het verhaal en de illustraties van Joah kunnen minder geschikt zijn voor de minderjarigen of de echte teddyberenliefhebber.


Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.