NASA onderzoekt straal die op Columbia afgevuurd werd

NASA-Onderzoekers van de Columbia space shuttle ramp zijn een merkwaardige foto van de Columbia die de dampkring binnenkomt aan het analyseren.

De foto laat een paarsachtige elektrische straal zien die op de Columbia afgevuurd wordt. De afbeelding werd genomen om 5:53AM. Zeven minuten later brak de shuttle in stukken boven Texas.

De fotograaf wil anoniem blijven en wil niet dat de NASA de afbeelding publiekelijk bekend maakt voordat ze het geanalyseerd hebben.

Afgelopen dinsdag heeft voormalig shuttle astronaut Tammy Jernigan die nu manager is bij Lawrence Livermore Laboratories de foto's naar Mountain View gebracht, waar de foto's met een NASA T-38 jet naar Houston gebracht werden.

Een reporter van de San Fransisco Chronicle was aanwezig toen de astronaut arriveerde. Toen hij de afbeeldingen op een groot beeldscherm liet zien had ze maar een woord: "Wow!".

In die kritieke afbeelding is een gloeiende paarse schicht van licht te zien dat met een kurkentrekkerbeweging naar beneden schiet achter de shuttle langs, en vanonder maakt het een haakse bocht en raakt de shuttle aldaar.

"Het is een anomalie", zegt Jernigan van de NASA. "We gaan dit grondig onderzoeken".