Aanleggen met magneten

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de havens van Rotterdam worden later dit jaar tests gedaan om schepen aan te leggen met behulp van magneten. Door middel van grote elektromagneten kan het aanleggen van een schip zo een heel stuk versimpeld worden. Met een druk op een knop is het schip dan aangemeerd.

Wanneer het systeem werkt dan kan het een tijdswinst van veertig minuten opleveren, en daarbij rond de vijf miljoen euro per jaar aan arbeidskosten besparen. De oude manier van aanleggen kost veel tijd en moeite, doordat het schip met touwen moet worden vastgelegd. Een lift en robotarmen zijn al eerder geopperd als vervangende methodes voor het aanleggen.

De magneten zijn echter altijd beschouwd als een niet haalbare manier om schepen aan te leggen. Een schip met een lading die niet goed tegen magnetische straling kan, zou veel schade op kunnen oplopen, of het zelfs onmogelijk maken om de stalen containers uit het schip te lossen wanneer het schip gemagnetiseerd wordt.

Deze nieuwe magneten zijn ontwikkeld door de TU in Delft en genereren een magnetisch veld dat niet zo ver in het schip doordringt.