FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 januari 2003

Bos wordt absoluut geen premier

De vraag wie de kandidaat namens de PvdA is (of wordt) voor een minister-presidentschap blijft Wouter Bos maar achtervolgen.

Wouter Bos wordt het zelf in ieder geval niet. Bos wil niet dat de PvdA terugvalt in oude fouten: "Dat lukt me alléén als ik leider blijf, en geen premier word", zo verklaarde hij in een lijsttrekkerdebat met Zalm en Balkenende in Het Elfde Uur van Andries Knevel op Nederland 1.

Wie Bos wel op het oog heeft voor de premierpost, wilde hij weer niet zeggen. Hij blijft erbij dat pas te willen doen als de PvdA een reële kans heeft de verkiezingen te winnen.

PvdA-coryfee Jan Pronk riep vanavond in het progamma Nederland Kiest op Nederland 3 Bos op om snel duidelijkheid te geven: "De PvdA moet met een naam komen". Pronk vindt zelf Bos de beste kandidaat.

Gisteren liet Wouter Bos wel weten dat Ad Melkert in ieder geval géén minister-president zal worden.

Hongerstaking Ned. gevangenen Marokko

Nederlanders die gevangen zitten in Marokko gaan morgen in hongerstaking. Dit doen ze om te protesteren tegen de, volgens hen, steeds slechtere omstandigheden in de gevangenissen en omdat ze willen dat Marokko zich houdt aan het verdrag dat het land in 1999 met Nederland sloot. Dat verdrag maakt het mogelijk om hun gevangenisstraf in Nederland uit te zitten, maar volgens de gevangenen hebben de Marokkanen het verdrag ''bevroren''.

De Nederlanders sluiten zich met de hongerstaking aan bij de volgens hen vandaag begonnen hongerstaking van Britten, Duitsers en Spanjaarden in Marokkaanse gevangenissen.

In Marokko zitten zo'n 80 Nederlanders, onder wie veel Marokkanen met een Nederlands paspoort, in de cel. De meesten zijn veroordeeld voor drugsdelicten. In 1999 hielden Nederlandse gedetineerden in Marokko drie keer een hongerstaking.

Vergaderende LPF'ers beste spotprent 2002

De beste politieke spotprent van 2002 is een tekening van vergaderende LPF'ers. Bas van der Schot kreeg uit handen van een jury, onder voorzitterschap van Harmke Pijpers, de jaarlijkse Inktspotprijs. De prent stond in het Algemeen Dagblad van 23 augustus.

De jury beoordeelde de tekening als 'erg grappig'. Stichting Pers & Print bekeek en beoordeelde tweehonderd inzendingen. De beste en meest opvallende zijn te vinden in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Daarna verhuizen ze naar de Openbare Bibliotheek van Den Haag.


De beste politieke spotprent van 2002

'Verdacht materiaal' in Irak aangetroffen

Hans Blix, hoofd van de VN-wapeninspecteurs, heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn wapeninspecteurs grote voorraden "verdacht materiaal" hebben aangetroffen. Dit zei hij in een interview met de Britse omroep BBC.

Blix kon geen duidelijkheid geven over de vraag of het om materiaal ging voor massavernietigingswapens. Daarnaast moeten ongeveer zestig extra wapeninspecteurs naar Irak komen om de andere VN-inspecteurs te helpen met het zoeken naar verborgen wapens. Het totaal aan inspecteurs loopt hierdoor op tot tweehonderd.

Afgelopen week liet Blix al weten dat Irak tot in 2002 illegaal onderdelen voor raketten heeft geïmporteerd. Hij meldde dit in een tussenrapportage aan de Veiligheidsraad. Blix kon niet zeggen of het ging om korteafstandsraketten, welke zijn toegestaan, of de verboden middellange- en langeafstandsraketten.

De inspecties zullen zeker nog wel enkele weken doorgaan. Verwacht wordt dat pas eind maart een groot rapport zal worden ingeleverd met nog te inspecteren plaatsen en de werkwijze van de inspecteurs. Het rapport dat aanvankelijk op 27 januari aan de VN-Veiligheidsraad zou worden overhandigd is slechts "het begin van de inspecties, niet het einde", aldus Blix.

Bush is het "spuugzat"
Vandaag meldde Bush de "Iraakse spelletjes en misleidingen spuugzat" te zijn. Volgens de Amerikaanse president zijn er geen enkele bewijzen dat Saddam Hussein zich heeft ontwapend.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zijn er tevens geen bewijzen dat "Saddam Hussein de strategische keuze heeft gemaakt zich te schikken naar de wil van de Verenigde Naties" en herhaalde dat de tijd begint te dringen voor Irak.

Mohamed el-Baradei, baas van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), vindt dat Irak met meer bewijzen moet komen om te laten zien dat het geen massavernietigingswapens heeft. Daarnaast moet Irak kunnen laten zien dat ze dergelijke wapens in het verleden hebben vernietigd, aldus het IAEA.

Debat 'kleintjes' vooral over allochtonen

In een rommelig en bij tijde chaotisch aandoend debat van een half uurtje op Nederland 3, onder leiding van Inge Diepman, hebben de lijsttrekkers van de Conservatieven.nl , Lijst 16 (Ratelband), de Partij van de Toekomst en de Vooruitstrevende Integratie Partij zich voor het eerst verbaal met elkaar op tv kunnen meten.

En bij een officieel debat hoort natuurlijk een samenvatting en nabeschouwing:

Het begin stond in het teken van de extra feestdagen die de Vooruitstrevende Integratie Partij (VIP) wilde in Nederland en de feesten die de Partij van de Toekomst (PvdT) van Johan Vlemmix voor ogen had. Zo pleitte de VIP er bijvoorbeeld voor het Suikerfeest tot officiële feestdag te maken, een punt dat overigens ook de SP voert. Vlemmix wilde een nationale handenschuddag introduceren, waarbij iedereen elkaar de hand schudt en oprecht belangstelling voor elkaar toont.

Het overgrote deel van het debat stond echter in het teken van de integratie-problematiek en over de vraag of Nederland Vol is. VIP-lijsttrekker Ranesh Dhalganjansing heeft in het partijprogram staan dat Nederland maar halfvol is, maar dat betekende volgens hem niet dat er nog 2x zoveel mensen bij zouden moeten komen. Ratelband zei dat het Nederlands kabinet in 1952 al vond dat ons land vol was, dus nu is ''het helemaal vol''. En Winny de Jong van De Conservatieven.nl vond Nederland wel degelijk vol.

Integratieproblemen bestonden niet volgens Dhalganjansing, die vond dat allochtonen niet de taal hoeven te leren maar zich wel moeten nestelen in de maatschappij. De Jong zag wel degelijk talloze problemen evenals Ratelband die zei dat 99.9% van de straatovervallen in Rotterdam door Marokkanen wordt gepleegd. Een cijfer dat overigens niet klopt: 99% van de straatroven in Rotterdam wordt gepleegd door allochtonen (daarvan is ongeveer 45% van Antilliaanse - en 38% van Marokkaanse komaf, zijn de juiste gegevens).
Maar ook Dhalganjansing, eerder in het nieuws als de advocaat van Tara Singh Varma sloeg de plank mis. Hij beweerde dat hedendaagse politici uitspraken doen waarvoor Janmaat ooit is veroordeeld; namelijk Nederland is vol. Nu doelde Dhalganjansing waarschijnlijk op vol=vol, wat nog geen één politicus heeft gebruikt, maar ook dat klopt niet want Janmaat werd veroordeeld voor de opmerking dat als hij aan de macht zou komen, hij de multiculturele samenleving zou afschaffen.

Bijna ruzie ontstond toen Ratelband Dhalganjansing er van beschuldigde dat hij hier naar toe was gekomen om van onze rijkdom te profiteren, wat tot hevig heen en weer geschreeuw leidde.

Op een vraag waarin de partij van Ratelband en De Jong zich onderscheiden, daar ze allebei het Fortuynisme aanhangen, antwoordde de Jong dat zij vaststaande standpunten heeft, en zei Ratelband dat hij zijn standpunten wil baseren op de meningen die de achterban via internet als feedback gaat geven.

Aan het eind moesten de lijsttrekkers net als eerder hun collega's van de grote partijen de vraag met Ja of Nee beantwoorden of Nederland vol is. Johan Vlemmix van de PvdT noemde Nederland te druk, Ratelband vond het vol, behalve voor echte asielzoekers. Winny de Jong antwoordde als enige Ja. Van Dhalganjansing was al bekend dat hij Nederland slechts halfvol vindt.

Johan Vlemmix zei aan het eind op een vraag dat hij een functie als minister-president zou overwegen, en géén een partij wenst uit te sluiten die door de kiezers in de Kamer wordt verkozen

-
Herhaling morgen 13:15 Nederland 3.

Testspelers bij RBC

Rade Trifkovic speelt op proef bij RBC in de hoop een contract te krijgen.

De verdediger met een Nederlands paspoort speelde drie jaar bij Admira Wacker toen afgelopen maart zijn contract werd ontbonden. Sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe club.

Ray Fränkel is afgereisd naar Suriname om zijn papieren in orde te krijgen. Hij speelde op proef mee met RBC in de wedstrijd tegen AA Gent. Waarschijnlijk kan hij een amateurcontract krijgen bij de mannen uit Roosendaal, maar de technische staf moet nog een defenitief OK geven.

Vrouw gaat bewaker met kapmes te lijf

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Nederlands echtpaar is in de Ghanese hoofdstad Accra een bewaker te lijf gegaan met een kapmes. De diplomaat en zijn vrouw waren kwaad omdat de bewaker in kwestie het hek naar hun villa niet snel genoeg opende.

Meteen na thuiskomt zou de vrouw het kapmes van de tuinman hebben gepakt en de bewaker zijn aangevallen. Deze is in het ziekenhuis behandeld voor de klappen die hij te verduren kreeg. Twee journalisten van The Chronicle waren op het moment van het vooral in de buurt en zagen het gebeuren.

Inmiddels is bekend geworden dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een onderzoek gaat instellen naar deze gebeurtenis. Verdere mededelingen worden pas gedaan als het onderzoek is afgerond.

Van der Vaart zo'n vijf weken uitgeschakeld

Rafael van der Vaart was nog maar net hersteld van zijn vorige blessure en nu moet hij alweer gedwongen aan de kant blijven.

De talentvolle middenvelder van Ajax liep vlak voor de winterstop al een lichte spierscheuring op. Nu heeft Van der Vaart er ook een scheurtje in het bot van zijn linkerbovenbeen bij. Hierdoor zal hij de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft, tegen Willem II, missen. Ook de wedstrijd in het kader van de Championsleague in Londen tegen Arsenal zal hij vermoedelijk aan de kant moeten blijven.

Van der Vaart reist echter wel mee naar Portugal voor het trainingskamp.

Vodafone koopt misschien O2

Teffa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Planet heeft een betrouwbare bron hen medegedeeld dat Vodafone -dat vroeger Libertel heette- het bedrijf O2 (voorheen Telfort) gaat overnemen.

Het bericht is niet officieel bevestigd. Volgens een woordvoerster van Vodafone Group in Engeland is het speculatie.

O2, heeft van de vijf aanbieders qua dienstverlening een van de slechtste gsm-netwerken en het bedrijf kleunde mis met een actie van de Postbank.

NL3: Debat met de Jong, Ratelband en Vlemmix

De zes grote partijen, PvdA, CDA, VVD, LPF, SP en GroenLinks eisen de laatste tijd alle aandacht op. En ook Leefbaar Nederland, D66 en de ChristenUnie kom je zo nu en dan nog wel tegen (de SGP heeft het niet zo op de tv). Maar van alle kleine partijtjes die nieuw aan de verkiezingen meedoen hoor je weinig.

Vanavond om 19:30 is er speciaal voor vier van die ''kleintjes'' een debat in B&W Het gesprek van de dag op Nederland 3.

Onder leiding van presentatie Inge Diepman zullen Winny de Jong (Conservatieven.nl), Emile Ratelband (Ratelband.nl), Johan Vlemmix (Partij van de Toekomst) en Ranesh Dhalganjansing (Vooruitstrevende Integratie Partij) de degens kruisen.

Jasmin mag met hoofddoek de klas in

De 12-jarige Jasmin Bensid, die de toegang tot de klas was ontzegd vanwege het dragen van een hoofddoekje, mag vanaf morgen weer les volgen in haar klas van de protestants-christelijke basisschool Timotheus uit Amsterdam; inclusief een doekje op haar hoofd.

Volgens een verklaring van het bestuur van de school was het niet toestaan van de hoofddoek in strijd met de wettelijke voorschriften. Het Meldpunt Discriminatie Amsterdam, wat zich namens de vader van Bensid met de zaak bemoeide, is tevreden over deze uitkomst: ,,We hebben de maximale score bereikt. Alle kinderen die dat willen mogen nu weer hoofddoekjes dragen op school. Het is alleen jammer dat er zolang beraadslaagd moest worden'', aldus een woordvoerster van het meldpunt.

Jasmin volgde sinds vorige week apart haar lessen in de directiekamer van de school.

Bekende artiesten eren The Ramones

Ter ere van de vroegere Amerikaanse punkband The Ramones zal er op 10 februari een tribute-cd worden uitgebracht. Op de cd, getiteld 'We're a Happy Family', zullen naast de Red Hot Chili Peppers en Eddie Vedder (Pearl Jam) ook U2 te horen zijn.

Naast eerder genoemde bands zullen nog meer grote namen een steentje bijdragen op de cd; Metallica, Kiss, Marilyn Manson, Tom Waits, Garbage, The Pretenders, Rancid, The Offspring en Pete Yorn. Ex-bandlid Johnny Ramone zocht een aantal klassiekers uit, welke de bands uitvoerden op de cd.

Ook schrijver Stephen King is terug te vinden op de cd. King schreef een voorwoord voor het album, mede omdat Johnny Ramone een grote fan is van thrillers en horror. Afgelopen jaar overleed Dee Dee Ramone (49), de bassist, aan een overdosis verdovende middelen. De zanger, Joey Ramone (49), overleed in 2001 aan kanker.

In 1976 werden The Ramones opgericht. De band telde vier leden, welke allemaal de achternaam Ramone aannamen. 'Rock 'n Roll Highschool' werd in Nederland de grootste hit voor de punkband.

Sean Penn voelt zich 'gebruikt' door Saddam

Acteur Sean Penn heeft spijt van zijn reis naar Irak, die hij enkele weken geleden maakte. Penn voelt zich gebruikt en noemde zichzelf een propaganda marionet van Saddam Hussein.

Penn negeerde allereerst al het verbod van Amerika dat burgers naar Irak zouden mogen reizen. Alleen door deze regel te breken speelde de Hollywood-acteur de dictator in de hand. Toen Penn Irak verliet schreef de Irakese pers massaal dat Irak toch een veilig land is, zonder massavernietigingswapens.

"Ik had niet de verwachting überhaupt ergens de waarheid over te horen. Maar zij hebben me allerlei dingen in de mond gelegd. Het is echt allemaal bullshit wat ze roepen. Maar het kan me niet schelen. Ik ben bereid die prijs te betalen", aldus Sean Penn in de show van Larry King.

Boete voor verdrinken hond

Een 34-jarige vrouw uit Alkmaar, die vorig jaar bekende dat ze haar hond had vermoord door hem vast te binden aan een oude fiets en hem daarna in het in het Noord-Hollands Kanaal te gooien, is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot één maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Ook kreeg de vrouw een boete van 200 euro opgelegd.

De vrouw zei indertijd het te hebben gedaan omdat de hond regelmatig wegliep.

Fred Teeven keert terug bij het OM

Huidig Tweede Kamerlid en oud-lijsttrekker Fred Teeven van Leefbaar Nederland keert terug naar het Openbaar Ministerie (OM). Teeven was voor zijn komst naar de politiek een bekend officier van justitie in Amsterdam. Hij maakte daar naam als crimefighter in grote processen zoals tegen hasjhandelaar Johan V. alias 'de Hakkelaar'.

Teeven, die zich terugtrok als lijsttrekker van Leefbaar Nederland toen het bestuur Emile Ratelband naar voren schoof, gaat werken als officier van justitie bij het landelijk parket dat de zware criminaliteit bestrijdt.

Teeven blijft nog tot 22 januari in de Kamer zitten.

Databank vingerafdrukken alle asielzoekers

Vanaf morgen worden alle vingerafdrukken van nieuwe asielzoekers in de Europese Unie centraal opgeslagen. Alle asielzoekers moeten bij aankomst in een EU-land vingerafdrukken laten maken. Alle lidstaten kunnen er daarna over beschikken.

Op deze manier hoopt de EU dat misbruik van het asielrecht sneller ontdekt wordt. Ook kunnen aanvragen sneller afgehandeld worden en wordt het tevens makkelijker mensen terug te sturen naar het land waar ze als eerste zijn geregistreerd.

Amerikaans stadje bouwt reuzen-lavalamp

BaRdman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het stadje Soap Lake, gelegen in de staat Washington, kent een terugval in het toerisme. Daarom hebben ze wel een heel drastische maatregel genomen: ze gaan een reusachtige lavalamp bouwen met uitzichtplatform, naar het voorbeeld van de Eifeltoren in Parijs en de Space Needle in Seattle.

Het stadje kent een enorme terugval in het aantal kostverdieners en kent heel wat lage inkomens. "Om weer geld naar het stadje te krijgen, doe ik echt alles", zegt burgermeester Ken Lee. Het project zou wel miljoenen dollars kunnen kosten.

Of het project ook echt mensen zal doen stoppen is maar de vraag. Op http://www.giantlavalamp.com vind je enkele voorbeeldfoto's van de lamp.

Politicus Winny de Jong naakt in de Panorama

ThunderCracker, artofxaos, sqlsmurft, Igor en marijn hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Lijsttrekker Winny De Jong van de Conservatieven.nl zal halfnaakt in de Panorama verschijnen die vanaf 15 januari in de winkels ligt.

In het blad staat naast de naaktfoto's ook een interview met de politica.

Een signeersessie voor de liefhebbers vindt plaats 15 januari vanaf 12 uur in tijdschriftenhandel Walk In aan de Herengracht 11 in Den Haag.

Jongen van vijf in puberteit

Onderzoekers claimen een jongen gevonden te hebben die pas vijf jaar is maar alle tekenen heeft van een echte tiener in de puberteit.
De twee belangrijkste kenmerken die de jongen heeft is de stemverandering en de aanwezigheid van schaamhaar.

De jongen is ontdekt tijdens een vaccinatiecampagne in het dorp San Miquel de Pallenque (Chili). Volgens de locale media bevindt de jongen zich nu in een ziekenhuis waar er door wetenschappers onderzoek op hem wordt verricht.

Tefaf bedankt voor het volledig vertaald insturen van dit bericht via de newssubmit.

Italiaanse moslimactivist op tv 2x aangevallen

tsuihark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Italië is een moslimactivist deze week maar liefst twee keer fysiek aangevallen in een live Italiaans tv-programma.

Adel Smith, voorzitter van de Unie van Italiaanse Moslims, heeft de woede van veel Italianen opgewekt door zijn sterk anti-christelijke en anti-Israëlische standpunten.

In het eerste geval bestormden 23 leden van een neo-Fascistische groep de studio en vielen hem en een partner aan. Niemand greep in.

Het tweede geval was tijdens een discussie met een conservatieve columnist, die hem een klap verkocht. Een Jerry Springer-achtige toestand ontstond.

Smith zou met zijn Unie zo'n 5.000 mensen representeren. Hij wil aan de volgende verkiezingen meedoen door een politieke partij op te richten. Op Smith wordt overigens ook kritiek geleverd door andere vooraanstaande Italiaanse moslims.

-
Zie voor meer info en wat screenshots de bron van het bericht.

Yorin FM moet dure spotjes wijzigen

Het commerciële radiostation Yorin FM heeft een deel van haar nieuwe tv-spotjes aan moeten passen. Het station startte deze herfst een reclamecampagne met radio en Tv spotjes, gemaakt door reclame-bureau Lowe. De spot zijn echter inclusief DJ Robert Jensen die onlangs het station verruilde met Noordzee FM.

Twee spotjes zijn nu onbruikbaar. Yorin heeft nu een van de spotjes aan laten passen. De ochtendspotjes van Jensen zijn ingekort en opnieuw ingesproken met de stemmen van de nieuwe ochtendjocks Freddie Gonzales en Olav Mol om zo toch nog reclame te kunnen maken voor de nieuwe ochtendshow.

Met dank aan Peter01 die ons dit bericht volkomen herschreven verstuurde via de newssubmit.

11-jarige gewond bij liquidatie Diemen

In Diemen is vanochtend tijdens een liquidatie van een 46-jarige man een 11-jarige scholiere gewond geraakt.

Het meisje stond bij een bushalte te wachten toen zij door een schampschot aan één van haar benen werd geraakt. Zij is op het politiebureau aan haar verwonding behandeld.

De 46-jarige geliquideerde man, die volgens de politie in zijn stilstaande auto op de Oud Diemerlaan stond, overleed nadat een onbekende schutter hem meerdere keren beschoot.

Van de dader ontbreekt ieder spoor.

Greenpeace bezette kerncentrale Engeland

Een grote groep activisten van Greenpeace zijn gisteren de kerncentrale Sizewell B in het graafschap Suffolk binnengedrongen. Met deze actie wilde milieugroep bewijzen dat de centrale een veel te makkelijk doelwit is voor terroristen en zeer slecht is beveiligd, nodeloos te zeggen dat dit bewijs succesvol geleverd is.

Van de negentien actievoerder die gisterochtend tot in de de kerncentrale in het oosten van Engeland konden komen, wisten er toen maar liefst tien nog helemaal tot in het commandocentrum door te breken.

Het enige wat ze nodig hadden gehad om binnen te komen was een ladder en wat bergbeklimmersmateriaal meldden medewerkers van Greenpeace. Het hele team was het terrein opgekomen door 'gewoontjes' het hek open te knippen. Het is bevestigd dat actievoerders van Greenpeace de kerncentrale zijn binnengekomen door de politie van Suffolk.
Deze arresteerde twaalf actievoerders. Greenpeace beëindigde de actie nadat enkelen van de groep het woord gevaar op de koepel van het gebouw hadden geschilderd.

Cozy bedankt voor het melden via de newssubmit.

Film Review: LOTR-The Two Towers

Na het overweldigende succes van The Fellowship of the Ring waren de verwachtingen voor The Two Towers hoog gespannen.

Peter Jackson had de toon bij de verfilming van het eerste deel van Tolkiens trilogie goed gezet, door nauwgezet de letter van het boek te volgen, en de tijd te nemen om de basis voor de volgende delen zorgvuldig neer te zetten.

Voor The Two Towers heeft hij echter besloten meer de geest van het verhaal te nemen als basis voor zijn verfilming. Dit levert een ander resultaat op dan deel een. Waar vriend en vijand het eens waren dat The Fellowship of the Ring een geslaagde bewerking is, ligt dat voor deel twee anders.

Bijna 1900 bonnen bij controle Zoetermeerstadslijn

De NS maakte gisteren bekend dat bij een controleactie op het Zoetermeerstadslijn-traject in december vorig jaar de politie en Nederlandse Spoorwegen maar liefst 1872 keer een processen-verbaal hebben uitgedeeld in de treinen en op stations.

Omdat klachten betreffende de overlast op dit traject maar bleven doorgaan, besloten politie en Spoorwegen om de controle op deze ringlijn die Den Haag en Zoetermeer verbind te verhogen. De lijn draagt al jarenlang een slechte naam vanwege de frequente incidenten met hangjongeren. Vaak moeten de conducteurs als ze in de trein aggressieve zwartrijders tegenkomen de politie erbij halen. Naast deze veelal jeugdige zwartrijders, is er volgens de gemeente Zoetermeer ook nog sprake van grote aantallen personen die wapens bij zich dragen in de treinen op het traject.

De versterkte controle in de treinen van Den Haag naar Zoetermeer en vice versa zal duren tot 1 maart. Politie en NS krijgen in deze actie hulp van werknemers van een beveiligingsbedrijf en de spoorwegpolitie. De NS weet verder nog te melden dat de betrokken partijen nog verschillende andere acties in de planning hebben voor de rest van het jaar.

Knijn, artofxaos en bitburger wezen ons via de newssubmit op dit artikel.

Bootvluchtelingen gered bij Sicilië

Psycho_Taz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Italië zijn dinsdagochtend 121 mensen gered van een boot van slechts twaalf meter lengte die in zwaar weer voor de kust van Sicilië stuurloos was geraakt. De kustwacht moest eraan te pas komen om de mensen uit hun benarde positie te bevrijden. Volgens de Italiaanse autoriteiten zou het vooral gaan om illegale vluchtelingen die voornamelijk uit Noord-Afrika afkomstig waren. De onfortuinlijke bootvluchtelingen zijn door de kustwacht ondergebracht in opvangkampen op Sicilië.

Bijzondere tekening mee de ruimte in

Lumban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eerste Israëliër die een ruimtereis maakt, Ilan Ramon, neemt op zijn reis een tekening mee van een 14-jarige jongen die in 1944 in Auschwitz overleed. De tekening toont de aarde, vanaf de maan gezien. De schets is door de jongen in het beruchte Nazi-kamp aan de moeder van Ramon geschonken. Volgens de 48-jarige Israëlische astronaut is zijn reis ''een vervulling van een droom van veel mensen''. Aanstaande donderdag vertrekt Ilan Ramon aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Colombia, samen met zes Amerikaanse astronauten.

Voor 10 miljoen aan Pentiums gestolen

Cozy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Londense vliegveld Heathrow hebben dieven zondag voor een waarde van 10 miljoen euro aan Pentium 4 chips buitgemaakt. Dit meldt de technologiewebsite The Inquirer, die tevens meldt dat de chips vanuit Miami onderweg waren met tot nu toe onbekende bestemming.

De politie vond in een wit busje in de buurt van het vliegveld een kwart van de gestolen processoren terug, van de rest van de buit ontbreekt echter elk spoor. Het is niet bekend om welk type van de Pentium 4 het gaat. Producent Intel wilde geen commentaar geven.

Automobilist in Diemen doodgeschoten

In Diemen is een nog onbekende man vanochtend in zijn auto doodgeschoten. De politie meldde dat het slachtoffer vermoedelijk in een stilstaande auto op de Oud Diemerlaan stond, toen een nog onbekende schutter hem meerdere keren beschoot.

Jongen (13) verongelukt
Nog meer tragisch nieuws, want een 13-jarige jongen uit Rotterdam is vanochtend overleden nadat hij onder een afslaande vrachtwagen was gekomen. Alhoewel de vrachtwagen een dodehoekspiegel had, zag de chauffeur de jongen niet op tijd. De jongen werd overreden toen de chauffeur rechts afsloeg naar de Irenebrug in Rotterdam.

Japanse premier bezoekt omstreden monument

De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft vandaag het omstreden Yasukuni-monument bezocht. Met het monument worden de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar staat voor velen in binnen- en buitenland als symbool voor het militaristische verleden van Japan. Het is de derde keer, sinds Koizumi regeringsleider werd, dat de premier het monument bezocht.

In 1978 werd bij het monument de stoffelijke overschotten bijgezet van veertien personen, die na 1945 voor oorlogsmisdaden zijn geëxecuteerd. Koizumi zei voor zijn bezoek het monument te willen bezoeken "met een nieuw gevoel van dankbaarheid over de vrede en met de gedachte dat wij nooit meer een oorlog moeten beginnen." Voor Koizumi's partij, de LDP, is de steun van veteranen erg belangrijk.

Koizumi bezocht het gedenkteken voor het eerst in 2001, twee dagen voor de herdenking van de Japanse overgave in augustus 1945. Zuid-Korea en China zijn fel tegen de bezoeken, omdat Japan beide landen tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet hield.

Geen treinen tussen Zwolle en Amersfoort

Vandaag zullen veel treinen in het midden en oosten van Nederland vertraging ondervinden.

Dit komt mede doordat er geen treinen rijden tussen Zwolle en Amersfoort. Dit komt door een binnenvaartschip rond zes uur 's ochtends tegen de IJsselspoorbrug is aangevaren. De brug wordt nu eerst door technici onderzocht, alvorens er weer treinen overheen mogen rijden. De Railverkeersleiding kan nog niets zeggen over eventuele schade.

De NS raadt reizigers aan via Deventer te reizen, en er zullen bussen worden ingezet tussen Zwolle en 't Harde en Zwolle en Amersfoort. Reizigers op dit traject moeten rekening houden met minimaal een uur vertraging.

Update - 9:56 uur
De brug, die ligt tussen Zwolle en Hattem, is beschadigd. Technici voeren controles en reparaties uit. De railverkeersleiding verwacht dat het treinverkeer tussen Wezep en Zwolle pas tegen 18.00 uur weer kan worden hervat.

Het treinverkeer over de noordelijke kant van de brug, tussen Zwolle en Wezep, kan wel veilig over de spoorbrug heen.

Met dank aan Deliberator die ons dit meldde via de newssubmit.

Honderden winkels sluiten door criminaliteit

Honderden winkels komen in de problemen door de toenemende criminaliteit. Hierdoor wordt veelal het voortbestaan bedreigd. Vooral kleine winkels lopen gevaar, aangezien zij vaak geen financiële middelen hebben voor camera's of overige beveiliging. Het Platform Detailhandel kwam na onderzoek tot deze conclusie.

Ruim zestig oude winkelcentra, in grote steden, zouden grondig gerenoveerd moeten worden, aldus het Platform. Omdat de politie te weinig mensen heeft en de beveiling minimaal zijn deze winkels vaak de dupe van diefstal. Voor kleine winkels is dit "funest".

Alleen in Amsterdam worden jaarlijks meer dan 365.000 meldingen van diefstal gedaan. Zesduizend van deze meldingen vallen onder de categorie 'ernstig', zoals berovingen of overvallen.

Het Platform heeft de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Donner en Remkes, gevraagd een dagje te komen winkelen in Amsterdam om de problemen zelf te ervaren. Wijn, staatsecretaris van Economische Zaken, is ook uitgenodigd.

SWOV pleit weer voor 50 km voor brommers

Reda had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bromfietsen zouden op de weg, binnen de bebouwde kom, dezelfde maximumsnelheid moeten krijgen als auto's. Dat zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Het ministerie van Verkeer en Waterstaat legde eerder adviezen in deze richting naast zich neer.

De SWOV baseert zich op een eigen gehouden veiligheidstest. In de praktijk is overigens de hogere maximumsnelheid voor brommers al van toepassing. Nu al geeft de politie vrijwel nooit een boete bij rijsnelheden tot 54 km per uur; dit terwijl de formele limiet voor brommers binnen de bebouwde kom nog altijd 30 km per uur is.

De SWOV is van mening dat de voorgestelde maatregel de verkeersveiligheid ten goede komt als deze wordt gecombineerd met extra onderricht en betere handhaving.

Het SWOV-plan werd eerder al in september vorig jaar gelanceerd. En nog eerder pleitte de ANWB voor een dergelijke verhoging van de snelheid van bromfietsen. Organisaties als de Bovag, NCBRM en RAI reageerden toen al positief op het advies.

Krekar vrijuit, Böhler woedend

De gisteravond door Nederland uitgezette Irakese leider van de islamitische strijdgroep Soldaten van de Islam, Mullah Krekar, is in Noorwegen na zijn landing niet aangehouden. Dit in weerwil van uitlatingen van CDA-minister Donner die gisteravond beweerde dat Noorwegen de voorman van de islamitische strijdgroep na aankomst zou vastzetten. Volgens de Noorse advocaat van Krekar zal hij zich wel netjes voor justitie in Noorwegen beschikbaar houden.

De Nederlandse advocate van Krekar, Britta Böhler, is ondertussen woedend dat haar twee kantoorgenoten (V. Koppe en zijn assistent) zijn aangehouden op Schiphol én nog steeds vastzitten; dit omdat ze het busje waarin Krekar op Schiphol naar het vliegtuig werd gebracht, weigerden te verlaten.
,,Ik mag mijn collega's na een paar uur nog steeds niet zien. Deze nacht moeten ze nog voor de hulpofficier van justitie verschijnen. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Dit is echt een schande'', aldus een hevig verontwaardigde Böhler.

Mullah Krekar is een zeer omstreden persoon; Amerika verdenkt hem ervan dat zijn organisatie Soldaten van de Islam in Noord-Irak strijdt tegen Koerden die anti-Saddam Hussein zijn.

Ratelband emigreert niet bij nul zetels

Hella_cool en OZweb hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Toch geen Fiji-eilanden of Australië voor Emile Ratelband. De lijsttrekker van Ratelband.nl is op zijn eerdere uitspraken, waarin hij aankondigde bij nul zetels te emigreren, teruggekomen. Wanneer zijn partij bij de verkiezingen op 22 januari geen zetels haalt blijft Ratelband gewoon in Nederland.

Zijn besluit is geen kiezersbedrog vindt Ratelband. "Mijn partners hebben me gezegd dat ik moet blijven. Het is wijsheid om terug te komen op eerdere besluiten. Ik ben zo eerlijk het nu te zeggen," vertelde de goeroe van de positiviteit op een bijeenkomst voor studenten in Groningen.

SBS peiling: CDA weer iets achteruit

Bij de dagelijkse (doordeweekse) peiling van Maurice De Hond, voor het SBS6 programma de 'Stem van Nederland' zijn tenopzichte van vrijdag weinig veranderingen te bespeuren. Het enige is dat het CDA één zetel verloren heeft ten favure van de VVD.

Het verschil tussen CDA en PvdA is inmiddels wel opgelopen tot 3 zetels.

In vergelijk met een weekje terug zijn de verschillen wel aanmerkelijk (zie de tabel).


PartijTweede Kamer7-01 (De Hond)13-01
CDA434438
Lijst Pim Fortuyn2657
VVD242632
PvdA23 3641
GroenLinks1097
SP91814
D66754
ChristenUnie444
SGP222
Leefbaar Nederland211
Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.