Krekar vrijuit, Böhler woedend

De gisteravond door Nederland uitgezette Irakese leider van de islamitische strijdgroep Soldaten van de Islam, Mullah Krekar, is in Noorwegen na zijn landing niet aangehouden. Dit in weerwil van uitlatingen van CDA-minister Donner die gisteravond beweerde dat Noorwegen de voorman van de islamitische strijdgroep na aankomst zou vastzetten. Volgens de Noorse advocaat van Krekar zal hij zich wel netjes voor justitie in Noorwegen beschikbaar houden.

De Nederlandse advocate van Krekar, Britta Böhler, is ondertussen woedend dat haar twee kantoorgenoten (V. Koppe en zijn assistent) zijn aangehouden op Schiphol én nog steeds vastzitten; dit omdat ze het busje waarin Krekar op Schiphol naar het vliegtuig werd gebracht, weigerden te verlaten.
,,Ik mag mijn collega's na een paar uur nog steeds niet zien. Deze nacht moeten ze nog voor de hulpofficier van justitie verschijnen. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Dit is echt een schande'', aldus een hevig verontwaardigde Böhler.

Mullah Krekar is een zeer omstreden persoon; Amerika verdenkt hem ervan dat zijn organisatie Soldaten van de Islam in Noord-Irak strijdt tegen Koerden die anti-Saddam Hussein zijn.