'Verdacht materiaal' in Irak aangetroffen

Hans Blix, hoofd van de VN-wapeninspecteurs, heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn wapeninspecteurs grote voorraden "verdacht materiaal" hebben aangetroffen. Dit zei hij in een interview met de Britse omroep BBC.

Blix kon geen duidelijkheid geven over de vraag of het om materiaal ging voor massavernietigingswapens. Daarnaast moeten ongeveer zestig extra wapeninspecteurs naar Irak komen om de andere VN-inspecteurs te helpen met het zoeken naar verborgen wapens. Het totaal aan inspecteurs loopt hierdoor op tot tweehonderd.

Afgelopen week liet Blix al weten dat Irak tot in 2002 illegaal onderdelen voor raketten heeft geÔmporteerd. Hij meldde dit in een tussenrapportage aan de Veiligheidsraad. Blix kon niet zeggen of het ging om korteafstandsraketten, welke zijn toegestaan, of de verboden middellange- en langeafstandsraketten.

De inspecties zullen zeker nog wel enkele weken doorgaan. Verwacht wordt dat pas eind maart een groot rapport zal worden ingeleverd met nog te inspecteren plaatsen en de werkwijze van de inspecteurs. Het rapport dat aanvankelijk op 27 januari aan de VN-Veiligheidsraad zou worden overhandigd is slechts "het begin van de inspecties, niet het einde", aldus Blix.

Bush is het "spuugzat"
Vandaag meldde Bush de "Iraakse spelletjes en misleidingen spuugzat" te zijn. Volgens de Amerikaanse president zijn er geen enkele bewijzen dat Saddam Hussein zich heeft ontwapend.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zijn er tevens geen bewijzen dat "Saddam Hussein de strategische keuze heeft gemaakt zich te schikken naar de wil van de Verenigde Naties" en herhaalde dat de tijd begint te dringen voor Irak.

Mohamed el-Baradei, baas van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), vindt dat Irak met meer bewijzen moet komen om te laten zien dat het geen massavernietigingswapens heeft. Daarnaast moet Irak kunnen laten zien dat ze dergelijke wapens in het verleden hebben vernietigd, aldus het IAEA.