FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 mei 2002

112 Doden bij crash Chinees vliegtuig

kalaun, xentric en Hellgate had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de Chinese kust is een vliegtuig van China Northern Airlines verongelukt. Het toestel, een MD-82, was met 112 passagiers op weg van de hoofdstad Peking naar de kustplaats Dalian. Het is niet waarschijnlijk dat er nog overlevenden zullen worden gevonden. Inmiddels zijn meer dan 50 lichamen geborgen.

Kort voordat het vliegtuig neerstortte meldde de piloot dat er vuur aan boord was. Daarna werd het contact met de vluchtleiding verbroken.

"Er klopt geen zak van de berichtgeving"

Peter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens radiomakers Ruud de Wild, Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte is de berichtgeving over de moord op Fortuyn helemaal uit zijn verband gerukt. Dat zeiden zij vanavond in de uitzending van Barend & van Dorp. De mannen hadden voor de moordaanslag nog een interview met Fortuyn op 3FM.

"Het heeft zeker 20 minuten geduurd voordat de hulpdiensten aanwezig waren. De ambulances stonden voor het hek. Volgens de politie waren ze daar aan het wachten omdat er nog geschoten zou worden op het mediapark. Dat is echt gelul! De computer van de bewaking moest opnieuw opgestart worden om het hek te openen. Daar stonden ze doodleuk op te wachten", aldus Sander de Heer.

"Ik zag Pim Fortuyn nog ademen nadat hij was neergeschoten. Hij was dus helemaal niet op slag dood", aldus Jeroen Kijk in de Vegte.

De Wild stond naast Fortuyn ten tijde van de moord, maar kon nog wegduiken achter een auto, die eveneens door een kogel werd geraakt. Vreemd is echter dat hij niet gehoord is door de politie.

Toegevoeging 0:26
We zochten het even na in twee beschikbare ochtendkranten. Zowel in De Volkskrant als Trouw staat dat de ambulance om 18:06 is gewaarschuwd, om 18:12 bij het gesloten hek aankwam en om 18:15 bij Fortuyn arriveerde. Trouw vermeldt wel dat ooggetuigen zeiden dat het zo'n twintig minuten duurde.

Beide kranten schrijven tevens dat Fortuyn later aan zijn verwondingen is overleden. Dat Fortuyn volgens de politie op slag dood was, wordt helemaal niet vermeld.

Het NRC Handelsblad (avondkrant) schrijft eveneens dat Fortuyn kort na de aanslag overleed. NRC schrijft dezelfde tijden op als Trouw en de Volkskrant, maar voegt er "volgens de politie" aan toe. Ook citeren zij 3FM-verslaggever Bert de Vries: "Dat verhaal over de ambulance wat de politie vertelt, dat klopt niet. Het duurde wel twintig minuten tot een half uur. Ik heb dat aan andere mensen gevraagd en die zeggen ook dat het zo lang duurde."

Veel doden bij nieuwe aanslag IsraŽl

Een nieuwe zelfmoordaanslag in IsraŽl heeft aan tenminste vijftien mensen het leven gekost, veertig raakten gewond waarvan negen kritiek. De aanslag werd gepleegd in een snookerhal in de stad Rishon Letzion. Een deel van het gebouw zou zijn ingestort, en er zouden zelfs nog mensen onder het puin bedolven zitten.

De aanslag maakt bloedig duidelijk dat de aanslagen niet gestopt zijn, ondanks het harde ingrijpen van het IsraŽlische leger in 'Operatie Beschermende Muur.' De actie is inmiddels opgeŽist door Hamas.

[update] Meer kort nieuws rond Fortuyn

SpuitElf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

[UPDATE 0:00]
Fortuyn wordt vrijdag bij IJmuiden begraven


Het lichaam van Fortuyn zal vrijdag op de begraafplaats van Driehuis-Westerveld bij IJmuiden worden bijgezet in het familiegraf. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Fortuyns lichaam naar een graf in een plaatsje in Noord-ItaliŽ gaat, waar hij een buitenhuis had.

Donderdag, Hemelvaartsdag, kan het publiek afscheid nemen van Fortuyn in de kathedraal van Rotterdam. In de kerk aan de Mathenesserlaan zal het lichaam vanaf 14.00 uur opgebaard liggen.

Volgens woordvoerder De Booij heeft Fortuyns familie plannen om met het lichaam van Pim een rondgang door Rotterdam te maken. Het is nog niet bekend wanneer dit plaatsheeft. Ook over de route is nog niets bekend.

Geen nieuwe lijsttrekker Lijst Pim Fortuyn

De Lijst Pim Fortuyn krijgt geen nieuwe lijsttrekker. Dat hebben de kandidaat-kamerleden van de lijst na de dood van Pim Fortuyn besloten. In een verklaring zei de woordvoerder van de LPF dat Fortuyn niet op te volgen is. Volgens de kieswet is het mogelijk op een overleden persoon te stemmen, dus zou het een eerbetoon zijn om op de vermoorde Fortuyn te stemmen.

Zeker 15.000 mensen in stille tocht

De stille tocht die vanavond in Rotterdam werd gehouden heeft zeker 15.000 deelnemers getrokken. De tocht begon om 20.00 uur op de Coolsingel en eindigde daar ook. Voor in de stoet liepen leden van de LPF en Leefbaar Rotterdam hand in hand met burgemeester Opstelten.

Barend en Van Dorp beŽindigen Villa BVD

Frits Barend en Henk van Dorp stoppen met het dagelijkse programma Villa BvD. Dat programma, dat draaide om de verkiezingen, zou tot na 15 mei vanuit Scheveningse Kurhaus worden uitgezonden. Het programma heeft nu weer als altijd 'Barend en Van Dorp'

Prins Willem-Alexander en MŠxima breken reis af

In verband met de dood van Fortuyn hebben kroonprins Willem-Alexander en prinses MŠxima hun tiendaags bezoek aan de Antillen afgebroken. Net na het bekend worden van diens dood werd een deel van het programma al geschrapt.

De kroonprins liet weten diep geschokt te zijn door de aanslag.

Game review: Dungeon Siege

De hype over Dungeon Siege onstond al in een grijs verleden, eindelijk zou er een RPG komen in volledig 3D, met oogverblindende graphics en volledige vrijheid om je eigen quests op te zetten door de rol van Dungeon Master op je te nemen.

Maar toch is Dungeon Siege het laatste jaar een beetje uit het vizier verdwenen, er werd weinig informatie meer vrijgegeven en langzaam verdween de hype.


Nu ligt dan toch plotseling, en eindelijk, Dungeon Siege in de winkel... zou het alsnog die hype hebben waargemaakt? Of is het gewoon uitgebracht om nog iets van het budget te redden?

Lees verder en je weet het...

Egyptisch vliegtuig neergestort bij Tunis

JanJaap had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij Tunis de hoofdstad van TunesiŽ is dinsdagmiddag een vliegtuig van Egypt Air neergestort. Het vliegtuig kwam zes kilometer voor het vliegveld op de grond terecht.

Volgens de Tunesische televisie zijn er zeker vijf mensen om het leven gekomen en dertien andere raakten gewond. Een bron meldde dat het een vliegtuig met 56 passagiers en acht bemanningsleden betrof, maar dit is niet bevestigd door de autoriteiten.

Het vliegtuig raakte door de mist en de regen in de problemen. Vlak voordat het vliegtuig neerstortte, gaf de piloot nog een noodsignaal af.

Het vliegtuig zou omstreeks 13.30 uur (lokale tijd) vanuit CaÔro zijn vertrokken.

Identiteit dader moord Fortuyn bekend

Korp_Hi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man die is opgepakt voor de moord op Pim Fortuyn is een milieuactivist. Op internet is een artikel te vinden, waar hij schrijft voor een milieuorganisatie. Pim Fortuyn liet onlangs weten het verbod op het fokken van pelsdieren op te willen heffen. Van der G. is werkzaam bij de organisatie Milieuoffensief.

De verdachte, V. van der G., die naar eigen zeggen in Wageningen studeerde, richtte zich vooral op de bestrijding van de intensieve veehouderij en de bontfokkerij. Hij woonde sinds vorig jaar met zijn vrouw en kind in Harderwijk.

Van der G. zegt op internet dat hij niet zozeer handelt uit dierenliefde. "Ik heb gewoon een basisnorm: het deugt niet wat in de bio-industrie met dieren gebeurt. <..> Verder handel ik gewoon rationeel, ik hoef geen dierenvriend te zijn om dieren te beschermen. Veel dierenbeschermers handelen vanuit 'de natuur is goed', maar alle donkere kanten van de mens zie je ook terug in de natuur. Dieren beschermen is mensen beschaven, zeggen ze wel", aldus de moordenaar.

Van der G. schrijft verder dat hij vindt dat hij in 2000 veel procedures heeft gehad en gewonnen en dat hij zich meer gaat richten op de zwaardere overtreders van milieu en dierenleed. Opmerkelijk in dit verband is het feit dat Pim Fortuyn onlangs aankondigde dat als hij aan de macht zou komen, hij het komende verbod op het houden van pelsdieren voor bont onmiddellijk op zou heffen.

In verband met de reacties van een aantal users op dit nieuwsbericht is deze gesloten. Hopelijk kan dit in de toekomst worden voorkomen.

Feyenoord: 'Finale laten doorgaan'

Willy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het doorgaan van de UEFA Cup-finale Feyenoord-Borussia Dortmund staat, in tegenstelling tot eerder berichten, bij het bestuur van Feyenoord niet ter discussie. "We zijn versteend door de moord op Fortuyn. Te meer omdat we enkele uren voor zijn dood nog met hem in De Kuip hebben gesproken. Maar hij heeft ons succes gewenst en we gaan spelen", aldus manager Jan D. Swart.

Gisteravond en vanmorgen is er geen overleg geweest tussen Feyenoord en de UEFA. "Ongetwijfeld zullen de organisatoren van de UEFA wel contact hebben gehad met burgemeester en de korpsbeheerder. Per slot van rekening is het geen thuiswedstrijd van Feyenoord. Vanmorgen heeft Jorien van den Herik gebeld met zijn medebestuursleden Scholten en Smits en met de verantwoordelijke managers en is er besloten - dat mocht Feyenoord de finale winnen Ė om te adviseren om donderdag de huldiging op de Coolsingel gewoon doorgang te laten vinden", zo zei Swart.

Het advies van Feyenoord heeft ook te maken met veiligheidsoverwegingen. "Als we de finale winnen moet er voor de supporters een manier zijn om zich te kunnen uiten. Is die mogelijkheid er niet, dan vrezen we onder de gegeven omstandigheden het ergste", aldus Feijenoord-voorzitter Van den Herik. Later vandaag zal Feijenoord van Burgemeester Opstelten horen wat zijn ideeŽn zijn.

Penthouse-foto's niet van Kournikova

mellowmaniac had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De naaktfoto's die het blootblad Penthouse van Anna Kounikova dacht te plaatsen, blijken nu echt niet van de tennisster te zijn. Een Italiaanse vrouw heeft het blad aangeklaagd, nadat ze zichzelf als de vrouw op de foto herkende.

Op de foto's ligt de 28-jarige Judith Soltesz-Benetton, de schoondochter van modekoning Luciano Benetton, topless op het strand. De foto's werden al zeven jaar geleden in Miami gemaakt, maar Penthouse meende dat het ging om recente foto's van de 20-jarige Kournikova. Zij ontkende dat meteen en diende ook een aanklacht in tegen het blad.

Op last van een rechter mag het gewraakte nummer niet meer worden gedistribueerd. Ook mogen de foto's niet meer op de website worden vertoond. Soltesz-Benetton vind dit echter nog niet genoeg en wil dat alle 1,2 miljoen exemplaren van het blad worden teruggehaald. Daarbovenop zou een schadevergoeding van 11 miljoen euro moeten komen.

Penthouse geeft inmiddels bij monde van zijn advocaat toe een fout te hebben gemaakt en zegt te zullen rectificeren.

[update] Verkiezingen gaan definitief door

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zullen op 15 mei gewoon doorgaan. Dat heeft minster-president Kok bekendgemaakt na overleg met minister Jorritsma, Borst en De Vries. Of de lijst Pim Fortuyn nog steeds meedoet is nog niet bekend.

Vanochtend werd er overleg gevoerd tussen het kabinet en de LPF. Hierbij gaf de partij aan dat zij de verkiezingen na de dood van Fortuyn toch door willen laten gaan.

Update 15.17 uur:
De kandidaat-kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn kiezen vandaag zeker nog een opvolger voor Fortuyn. Dit heeft Janssen van Raay, nummer drie op de lijst gezegd voor aanvang van de fractievergadering van LPF.

Met dank aan Nighty, hharry, Dark Dante en Qlo0n voor de tip.

Doden bij schietpartij in Brussel

In Brussel heeft een 80-jarige man twee buren doodgeschoten en daarna brand gesticht in een apartementsgebouw. De man zou bij de brand zelf om het leven zijn gekomen.

De man woonde samen met een Marokkaans gezin in het gebouw. Hij schoot beide ouders dood, de kinderen bleven ongedeerd. Het motief van de dader is nog onbekend, maar volgens de Belgische zender VRT stond de man bekend om zijn racistische opvattingen.

In de wijk waar het drama zich afspeelde wonen veel allochtonen. Er ontstond enige onrust, maar dit werd snel weer opgelost. De politie heeft extra agenten naar het gebied gestuurd.

Met dank aan: admin, mark hoogeveen, klop, Fredjjuuhhh, Wooly_mammoth en eboman die dit ons via de newssubmit wisten te melden.

Lebbis: "Cabaretiers schuldig verklaren is walgelijk"

Cabaretier Hans Sibbel, beter bekend onder de naam Lebbis, heeft in een reactie op de dood van Fortuyn laten weten dat hij het walgelijk vind dat er wordt gezegd dat politici, pers of cabaretiers door Pim met woorden aan te vallen schuldig zouden zijn aan zijn dood. Sibbel schrijft dit op de website van Harry Kies Theaterproducties

Samen met Peter Heerschop en Viggo Waas schreef hij het boek De puinhopen van Pim Fortuyn, waarin zij het fenomeen Fortuyn trachtten uit te leggen en lieten zien wat de ideeŽn van hem nou eigenlijk waren. "Het boek wat Peter Heerschop, Viggo Waas en ik geschreven hebben zal niet meer geleverd worden en de boekhandel krijgt een brief met de vraag het boek uit de schappen te halen en terug te sturen naar de uitgever," aldus Sibbel, die voor vanavond zijn optreden in Drachten heeft afgezegd, in zijn reactie.

Winnaars prijsvraag NilgŁn Yerli

Voor de tweede maal deze week hebben we weer wat winnaars.
De vraag luidde:
Hoe heet de pianist die NilgŁn Yerli begeleidt?
Het goede antwoord moest zijn:
Wim Veenhof

De winnaars van 2 kaarten voor de voorstelling in Rijswijk op 10 mei om 20:15 zijn:
TranQuil
Pu1sar

De winnaars van 2 kaarten voor de voorstelling in Bladel op 18 mei om 20:30 zijn:
Crikey2
mijntje

Jullie ontvangen zo spoedig mogelijk een e-mail met de details. Van harte gefeliciteerd!

Filter belooft veilig mailverkeer

angelique had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Nederlandse bedrijf Telavista claimt 99.5% virusvrije e-mail op zakelijke netwerken te kunnen garanderen. Het bedrijf zegt dit te kunnen doen met het product MessageFilter.net, dat al het emailverkeer van een bedrijf controleert.

Binnenkomende emails worden doorgelinkt naar de mailserver van Telavista, waar ze worden gecontroleerd. Eťnmaal per uur worden de virusdefinities aangevuld met nieuw bekende virussen.

Telavista is hetzelfde bedrijf dat minder dan een maand geleden een filterservice voor POP3-boxen heeft gelanceerd op http://www.vsweeper.com.

LPF: verkiezingen moeten doorgaan

TheLord en Freddyhead hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Lijst Pim Fortuyn wil dat de verkiezingen op 15 mei gewoon doorgaan. Dat bleek na het overleg tussen leden van het kabinet en een delegatie van de partij.

Minister-president Kok gaf in een verklaring aan dat de wil van de LPF zwaar zal wegen in de beslissing over de verkiezingen, maar dat er later vandaag overleg zal zijn tussen de fractievoorzitters van de deelnemende partijen om tot een besluit te komen.

De verkiezingen zouden uitgesteld kunnen worden door het uitvaardigen van een noodwet door minister van Binnenlandse Zaken De Vries.

Imam: Media en politici maakten Pim pleefiguur

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens imam Abdullah Haselhoef ligt de schuld van Fortuyn's dood bij de media en sommige politici. Deze zou hem hebben afgeschildert als een karikatuur, een "pleefiguuur".

Volgens Haselhoef kwetste Fortuyn met zijn uitspraken veel moslims, maar is hij persoonlijk dieper getroffen door de de manier waarop de media en politici Fortuyn afschilderden als een "een monster of als een racist", dan door zijn uitspraken over de islam.

Haselhoef schreef vorig jaar nog het slotwoord van Fortuyn's boek 'De islamisering van onze cultuur', waarin de imam zei dat Nederland geen asielzoekers meer moet toelaten, maar moet zorgen voor opvang in de regio van hun landen van herkomst.

Creed-zanger betrokken bij auto-ongeluk

Creed-zanger Scott Stapp is nabij Orlando betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. Met een snelheid van 90 kilometer per uur werd de auto van Stapp van achteren geraakt. De zanger is niet ernstig gewond geraakt, maar kampt wel met pijnen aan zijn nek en rug. De dokters hebben hem rust voorgeschreven. Als gevolg hiervan heeft Creed de geplande tournee door Noord-Amerika moeten uitstellen.

Kort nieuws over dood Fortuyn

Fortuyn waarschijnlijk in ItaliŽ begraven

Pim Fortuyn wordt waarschijnlijk in ItaliŽ begraven. Dat heeft bestuurslid Langendam van de Lijst Pim Fortuyn vandaag gezegd. Meer bijzonderheden gaf hij niet.

Pim: de musical afgelast

De satirische musical over Pim Fortuyn gaat na diens dood niet door. Dat heeft AVRO radio bekend gemaakt.

Het idee voor 'Pim: de musical' begon begin april als een grap. Er kwamen echter zoveel positieve reacties dat theatergroep Op Sterk Water alsnog besloot het project kleinschalig uit te voeren.

Veel televisiekijkers na aanslag op Fortuyn

De dood van de lijsttrekker van de LPF heeft veel kijkers getrokken. Om 21.00 uur keken zeven miljoen mensen televisie. Dat is ruim ťťn miljoen meer dan op een normale dag. Dat blijkt uit gegevens van NOS Kijk- en LuisterOnderzoek.

Kijkers bleven ook langer het nieuws volgen. Om 23.30 uur keken er nog steeds vijf miljoen mensen. Dat is anderhalf tot twee miljoen meer dan anders.

Bronnen: Tiscali, De Telegraaf

BVD: "Geen aanwijzingen voor bedreiging"

Pim Fortuyn is wel degelijk politiebescherming aangeboden. Dat aanbod heeft hij echter afgeslagen. Ook heeft hij geen dreigementen gemeld bij de politie. Dat zegt minister de Vries van Binnenlandse Zaken.

Volgens De Vries hadden politie, justitie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst ook geen aanwijzingen voor concrete bedreigingen aan het adres van Fortuyn.

Na het taartincident bij de presentatie van zijn boek in maart is er regelmatig bekeken of Fortuyn gevaar liep. Op 2 mei werd er voor het laatst een dergelijke dreigingsanalyse gemaakt.

[upd] Verdachte: 33-jarige man uit Harderwijk

Fredjjuuhhh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De identiteit van de verdachte die gisteravond werd aangehouden op verdenking van de moord op Pim Fortuyn is bekend. Dat zei minister Korthals van Justitie. Het gaat om een 33-jarige blanke Nederlander uit Harderwijk. Volgens De Telegraaf staat de man bij inlichtingsdiensten bekend als extreem links.

Bij de man is inmiddels huiszoeking gedaan. Hij heeft nog geen verklaring afgelegd. Het recherchebijstandsteam van 15 man dat de zaak in onderzoek heeft gaat voorlopig nog uit van ťťn dader uit.

Update 12:09
Bij de huiszoeking die is gedaan in Harderwijk is munitie aangetroffen. Het gaat om dezelfde als waarmee Fortuyn is omgebracht. De 33-jarige man heeft geen verklaring afgelegd. Hij ontkent niet, maar bekent ook niet dus. Bij de huiszoeking is materiaal aangetroffen dat volgens de hoofdcommisaris "zou kunnen wijzen op milieuactivisme". Er is verder niet gezegd over enige linkse sympathieŽn.

Er is een reconstructie geweest, en er blijken vijf schoten te zijn gelost. Twee daarvan in Fortuyns hoofd. Er zijn dertig rechercheurs ingezet. De man wordt dinsdag voorgeleid.

Harry Mens: "LPF moet stoppen"

ESteg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Harry Mens, vriend van Pim Fortuyn, moet de Lijst Pim Fortuyn worden opgeheven. Dat zou Fortuyn hebben gewild, aldus Mens in het journaal.

Eerder deze week zou Fortuyn in vertrouwen hebben gezegd dat hij moeite had met de kwaliteit van de kandidaten op zijn lijst. Hij zou zelfs op het punt hebben gestaan de LPF op te heffen, omdat hij vond dat het niet goed ging.

Kiezers die van plan waren op LPF te stemmen zouden nu VVD of CDA moeten stemmen. "Verdeel de stemmen daar nu maar onder, en als u daar niks van uw keuze bij vindt, dan mag u het ook op Melkert doen. Pim wilde geen chaos. En als u nu wťl op die lijst gaat stemmen, dan wůrdt het chaos. Dat heeft Pim niet verdiend."

Harry Mens, die de afgelopen tijd vrijwel dagelijks contact heeft gehad met Fortuyn vertelde ook nog dat Pim Fortuyn van plan geweest was om vanaf de bewuste maandagavond tot na de verkiezingen om veiligheidsredenen in een hotel te verblijven, na de bedreigingen die aan zijn adres waren binnengekomen.

Stille tocht voor Fortuyn in Middelburg

Zaterdag vanaf 15.00 wordt er een stille tocht in Middelburg georganiseerd. Dit is maandagavond in een spoedvergadering van de Zeeuwse afdeling van de Lijst Pim Fortuyn, Fortuynlijk Zeeland, besloten.

Het gaat volgens penningmeester G. Schimmelpenninck van Fortuynlijk Zeeland om een regionaal initiatief. "Maar als dat een landelijke uitstraling mag hebben, met alle plezier." Schimmelpenninck zegt geen idee te hebben hoeveel deelnemers aan de stille tocht zullen deelnemen. De regionale afdeling telt zo'n 40 leden en ongeveer twintig Zeeuwen waren lid van de landelijke partij van Fortuyn.

Overigens zal voor de stille tocht nog wel overleg moeten plaatsvinden met de gemeente Middelburg en de politie.

Huldiging Ajax wťl op Leidseplein

Mr_Rammstein had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als Ajax de finale wint van de Amstel Cup zal het worden gehuldigd op het Leidseplein. Dit maakte Burgemeester Cohen van Amsterdam maandag bekend na overleg met de politie.

De huldiging is niet op zondag omdat de spelers te laat terug zullen zijn uit Rotterdam. Hoe laat het eventuele huldigingfeest begint, wordt deze week nog besloten.

Lijst politieke moorden wereldwijd erg lang

In de geschiedenis zijn er veel aanslagen geweest op politieke figuren. Hieronder een kort overzicht van de meest bekende.

Adolf Hitler - In 1944 wordt er op Hitler een aanslag gepleegd door een Duitse militair. Deze mislukt echter.

Mahatma Gandhi - Een fanatieke hindoe doodt deze geweldloze verzetsman in 1948.

John Kennedy - De Amerikaanse president wordt op 22 november 1963 voor de draaiende camera's tijdens een autorit vermoord door een sluipschutter. OfficiŽel wordt Lee Harvey Oswald, die na zijn arrestatie door Jack Ruby wordt doodgeschoten, als dader aangewezen. De moord blijft echter door nevel omhuld en is dan ook goed voor vele andere theorieŽn.

Robert Kennedy - De broer van John Kennedy wordt 5 jaar na zijn broer in 1968 vermoord. Hij deed mee aan de presidentsverkiezingen.

Martin Luther King - In hetzelfde jaar wordt deze zwarte leider van de beweging voor burgerrechten door James Earl Ray vermoord. Ray, die in 1998 in een gevangenis overlijdt, houdt tot zijn dood vol de moord in opdracht van ene "Raul" gepleegd te hebben.

Ronald Reagan - In 1981 word er een aanslag gepleegd op deze Amerikaanse minister. De aanslag mislukt.

Yitzhak Rabin - In 1995 vermoord door een Joods extremist. Was de eerste IsraŽlische minister die gesprekken had aangeknoopt met de Palestijnen.

In maart dit jaar werden er in het Franse Nanterre acht gemeenteraadsleden vermoord.

Voetbal: Romario niet naar WK

De Braziliaanse voetbalbondscoach maakten maandag de lijst met 23 spelers bekend die mee zullen gaan naar de WK in Japen en Zuid-Korea. Het opvallende is dat Romario niet op de lijst staat genoteerd. Ook zal Dialminha er niet bij zijn, hij kwam vorige week in het nieuws omdat hij zijn trainer een kopstoot gaf.

De lijst van 23 Brazilianen: Doel: Marcos (Palmeiras), Dida (Corinthians), Rogerio (Sao Paulo). Verdediging: Lucio (Bayer Leverkusen), Roque Junior (AC Milan), Anderson Polga (Gremio), Edmilson (Lyon), Cafu (AS Roma), Belletti (Sao Paulo), Junior (Parma), Roberto Carlos (Real Madrid). Middenvelders: Gilberto Silva (Atletico Mineiro), Kleberson (Atletico Paranaense), Emerson (AS Roma), Vampeta (Corinthians), Ronaldinho (Paris Saint-Germain/Fra), Juninho Paulista (Flamengo), Kaka (Sao Paulo). Aanval: Edilson (Cruzeiro), Denilson (Betis Sevilla), Rivaldo (FC Barcelona), Luizao (Gremio), Ronaldo (Inter Milan).

Feyenoord - Dortmund gaat gewoon door

De voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Borussia Dortmund gaat gewoon door, zo liet de UEFA vandaag weten op een reactie op moord op Pim Fortuyn.

"We zien geen reden de finale niet zoals gepland door te laten gaan," aldus directeur communicatie van de voetbalbond Mike Lee. Het bestuur van Feyenoord wilde nog niets zeggen over het wel of niet spelen. Pim Fortuyn was maandagmorgen nog op bezoek in de Kuip om te praten over de veiligheid in de voetbalstadions, en het bestuur wilden zijn mening weten over het standpunt van burgemeester Cohen van Amsterdam.

Ook gaan de wedstrijden in de nacompetitie van de KPN-eredivisie door liet de KNVB weten. "Dinsdagochtend zullen we met een frisse blik overleg voeren. Wij nemen voorlopig geen maatregelen. Maar het kan zijn dat we van hogerhand - door de regering of het ministerie van VWS - worden gevraagd om wedstrijden af te gelasten. Dan zal dat natuurlijk gebeuren," aldus de KNVB

Dinsdag staan de wedstrijden RBC - Cambuur Leeuwarden en Excelsior - Volendam op het programma.

Reacties uit het buitenland op moord Fortuyn

Het buitenland heeft massaal geschokt gereageerd op de moord op Pim Fortuyn.

Reacties van buitenlandse politici

Vanuit Groot-BrittaniŽ heeft de Britse premier Blair de schietpartij veroordeeld en heeft zijn bezoek aan Nederland afgezegd. Hij zei tevens: "'Welke gevoelens een politicus mag oproepen, de stembus is de plaats om die gevoelens uit te drukken."

Het extreem-rechtse Front National uit Frankrijk reageerde vol onbegrip op de moord op Fortuyn. Een woordvoerder zei: "We weten niet of hij het slachtoffer is geworden van een politieke moord of dat de aanslag wellicht te maken heeft met zijn seksuele geaardheid."

De FP÷ uit Oostenrijk noemde de moord waanzin. Een woordvoerder verklaarde: "Het is waanzin. Het begint met gewelddadige woorden en dan wordt het nodig iemand met geweld te ontwapenen. Geweld is onaanvaardbaar, hoe ernstig je ook met iemand van mening verschilt."

Filip de Winter van het Vlaams Blok uit BelgiŽ vond het vreemd dat de politicus zo slecht beveiligd werd. In BelgiŽ en Frankrijk is het namelijk normaal dat politici beschermd worden door de politie.

Reacties van de buitenlandse media.
Veel media uit het buitenland hebben geopend met de moord op Fortuyn, waaronder ARD, BBC World en CNN. Ook de kranten met een uitgebreide interneteditie hebben snel gereageerd. Een aantal willekeurige links:

CNN

Le Monde

De Standaard

Bild

Washington Post

ANWB verwacht lange files met hemelvaart

Volgens de ANWB wordt het erg druk op de Nederlandse wegen tijdens het hemelvaartweekeinde. Volgens de ANWB komt de drukte woensdag al op gang. Naar schatting begint de drukte rond 14.00 uur en zal de rust pas om 20.00 uur terug keren aldus de ANWB.

Op hemelvaartsdag zijn er vooral veel dagjesmensen op de weg te vinden. Op zondag zullen terugkerende vakantiegangers tot in de avond voor files zorgen. De grootste drukte wordt dan rond 18.00 uur verwacht.

Tevens zal het verkeer in het buitenland ook flink vast zitten rondom de grote steden.

ME veegt plein bij Binnenhof schoon

De ME heeft rond kwart voor elf het plein bij het Binnenhof schoongeveegd. Nadat luidsprekers hadden omgeroepen dat de mensen zich van het plein moesten verwijderen, greep de ME in en dreef de mensen het plein af.

Inmiddels is het plein schoon geveegd, maar is het in de straten rondom het plein nog onrustig en worden er vernielingen aangericht. Aan winkels in de Grote Marktstraat en op de Korte Poten zijn vernielingen aangericht. De politie drijft op dit moment de mensen met een waterkanon richting Holland Spoor. Ooggetuigen hebben bevestigd dat er al tientallen relschoppers zijn gearresteerd.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.