"Er klopt geen zak van de berichtgeving"

Peter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens radiomakers Ruud de Wild, Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte is de berichtgeving over de moord op Fortuyn helemaal uit zijn verband gerukt. Dat zeiden zij vanavond in de uitzending van Barend & van Dorp. De mannen hadden voor de moordaanslag nog een interview met Fortuyn op 3FM.

"Het heeft zeker 20 minuten geduurd voordat de hulpdiensten aanwezig waren. De ambulances stonden voor het hek. Volgens de politie waren ze daar aan het wachten omdat er nog geschoten zou worden op het mediapark. Dat is echt gelul! De computer van de bewaking moest opnieuw opgestart worden om het hek te openen. Daar stonden ze doodleuk op te wachten", aldus Sander de Heer.

"Ik zag Pim Fortuyn nog ademen nadat hij was neergeschoten. Hij was dus helemaal niet op slag dood", aldus Jeroen Kijk in de Vegte.

De Wild stond naast Fortuyn ten tijde van de moord, maar kon nog wegduiken achter een auto, die eveneens door een kogel werd geraakt. Vreemd is echter dat hij niet gehoord is door de politie.

Toegevoeging 0:26
We zochten het even na in twee beschikbare ochtendkranten. Zowel in De Volkskrant als Trouw staat dat de ambulance om 18:06 is gewaarschuwd, om 18:12 bij het gesloten hek aankwam en om 18:15 bij Fortuyn arriveerde. Trouw vermeldt wel dat ooggetuigen zeiden dat het zo'n twintig minuten duurde.

Beide kranten schrijven tevens dat Fortuyn later aan zijn verwondingen is overleden. Dat Fortuyn volgens de politie op slag dood was, wordt helemaal niet vermeld.

Het NRC Handelsblad (avondkrant) schrijft eveneens dat Fortuyn kort na de aanslag overleed. NRC schrijft dezelfde tijden op als Trouw en de Volkskrant, maar voegt er "volgens de politie" aan toe. Ook citeren zij 3FM-verslaggever Bert de Vries: "Dat verhaal over de ambulance wat de politie vertelt, dat klopt niet. Het duurde wel twintig minuten tot een half uur. Ik heb dat aan andere mensen gevraagd en die zeggen ook dat het zo lang duurde."