NIPO: Pim Fortuyn 27 kamerzetels

Pim Fortuyn kan zich een gevierd man voelen, zijn boek vliegt de winkels uit, hij zegeviert in de debatten met de gevestigde partijen en als klap op de vuurpijl scoort hij enorm in de peilingen.

Pim Fortuyn kan met zijn Lijst Pim Fortuyn volgens het NIPO rekenen op een enorme verkiezingsuitslag. De peiling die het NIPO wekelijks uitvoert voor actualiteitenprogramma 2 Vandaag, geeft aan dat hij nu op 27 zetels kan rekenen. De winst is mede te danken aan zijn ''overwinning'' bij het verkiezingsdebat. De peiling is wel gehouden voordat het verkiezingsprogramma boek van Fortuyn uitkwam.

Groter dan de VVD

Twee weken geleden stond Fortuyn bij het NIPO nog op 20 zetels. Fortuyn is hiermee de VVD gepasseerd, die haalt volgens de peiling 25 zetels.

De PvdA, blijft met 31 zetels nog net de grootste partij. Het CDA staat in de plus met 29 zetels.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 31 (-14)
VVD ---> 25 (-13)
CDA ---> 29 (-)
D66 ---> 7 (-7)
GroenLinks ---> 9 (-2)
SP ---> 6 (+1)
ChristenUnie ---> 6 (+1)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 7 (+7)
Lijst pim Fortuyn ---> 27 (+27)

Samen met LN komt Fortuyn dus op 34 zetels en wordt daarmee de grootste ''partij''. Een mogelijke coalitie zou kunnen bestaan uit de Lijst Pim Fortuyn, Leefbaar Nederland, CDA en VVD. Zij behalen dan samen gemakkelijk de benodigde meerderheid van 75 zetels, gaan daar zelfs overheen met 89 kamerzetels.