Italiaanse journalist gedood in Israël

Een Italiaanse journalist is vanmorgen om het leven gekomen nadat hij gewond was geraakt bij een tankbeschieting in Ramallah. Raffaele Ciriello, een freelance-fotograaf, werkte onder meer voor de Corriera della Sera. Een tweede journalist, een Fransman, raakte gewond. Collega’s van Cireiello zeggen dat de tank met een machinegeweer het vuur opende op 150 meter afstand van de fotograaf. Volgens artsen werd de man 6 keer in zijn buik geraakt. Volgens een collega kwam de tank opeens om een hoek rijden en opende het vuur, “er waren geen gevechten op die plek.” Bij de Israëlische bezetting van Ramallah zijn nu al ongeveer 40 Palestijnen om het leven gekomen.

Onderzoek naar mogelijke executie Palestijn
Ondertussen is er een onderzoek geopend naar de vermeende executie van een Palestijnse strijder. De man zou een half uur na zijn arrestatie zijn doodgeschoten door soldaten. Eeen amateurfotograaf maakte een reeks foto’s waaruit zou moeten blijken dat de 23-jarige Palestijn werd geëxecuteerd. Het Franse persbureau AFP zegt over meer dan tien ooggetuigenverslagen te beschikken die dit verhaal bevestigen. De schokkende foto’s staan op de site van de BBC.

Verenigde Naties erkennen Palestina
Israël en de Palestijnen hebben de eerste VN-resolutie die het bestaan van Palestina erkent, beiden verwelkomt. De resolutie roept de twee partijen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De resolutie komt net nadat de grote baas van de VN, Koffi Annan, Israël had opgeroepen de “illegale bezetting” van de Palestijnse gebieden te beëindigen.

Maar de Palestijnse Autoriteit maakte ook duidelijk dat zij slechts over een wapenstilstand wil spreken, als Israël zich uit de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever terugtrekt. Anders zou volgens minister Yasser Abed Rabbo van Informatie geen sprake zijn van een staakt-het-vuren, maar van capitulatie. Israëlische militairen trokken dinsdag de stad binnen, waarin de Palestijnse leider Yasser Arafat sinds eind vorig jaar opgesloten zit. Zij bezetten het centrum van Ramallah, waarbij het tot hevige gevechten met gewapende Palestijnen kwam.

Met dank aan KomMaar en anderen voor de tips.