FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 januari 2002

Brand bij metaalbedrijf in Helmond

Higgy was getuige van het volgende, en meldde ons dat via de newssubmit.

Met een aantal grotere knallen en vele kleine is vanavond een metaalbedrijf op de Vossenbeemd in Helmond de lucht in gegaan. Op dit moment is het industriegebied geheel afgezet en helpen ook brandweerkorpsen uit omliggende plaatsen, dit vanwege de omvang van de brand.

Update;
Het blijkt te gaan om het bedrijf Avesta. Het gebouw is bij de brand bijna volledig in de as gelegd. De vele honderden vierkante meters grote bedrijfshallen van de producent van roestvrijstalen buizen werden door de brand nagenoeg geheel verwoest.

Honderden mensen verzamelden zich bij de rampplek. Toen dit aantal nog verder opliep, sloot de politie de toegangswegen af.

Schietpartij op Amerikaanse school

Een onbekende schutter heeft vanavond drie mensen gedood, en drie anderen verwond op een kleine rechtenfaculteit aan de voet van de Appalachen in de staat Virginia.
De doden zijn een student, een leraar, en de decaan van de Appalachian School of Law, L. Anthony Sutin.

Dit is naar buiten gebracht door de woordvoerster van de gouverneur van de staat Virginia, ooit lid van het raad van bestuur van de school. Volgens de politie hebben studenten de schutter aangehouden in afwachting van de politie. Veel details zijn nog niet bekend, maar wel is al bekend dat het wapen een .380mm semiautomatische revolver is geweest.

Verdere details zullen later bekend worden gemaakt.

Wellicht simulatie van oerknal in Duitsland

Breen en ook Lotje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een zeer opmerkelijk en ambitieus plan: Wetenschappers van over de hele wereld willen de oerknal na bootsen. Zij willen dat doen in een 33 kilometer lange tunnel onder Hamburg en Schleeswijk-Holstein.

De fysici willen met de deeltjesversneller ondermeer het raadsel achterhalen van hoe materie massa ontwikkelt.

De bouw van de sterkste deeltjesversneller ter wereld moet 3,9 miljard euro kosten. De Duitse wetenschapsraad zal voor 2003 beslissen of de Duitse regering het project voor de helft zal financieren. De installatie kan op zijn vroegst in 2012 voltooid zijn.

Wegens de hoge kostprijs zal er wereldwijd slechts één 'oerknalsimulator' gebouwd worden. Het zou gaan om het grootste experiment uit de geschiedenis van de natuurkunde.

Weekend komt weer met Koeman verhaal

De advocaat van Ronald Koeman, G. Knoops, is woedend op het roddelblad Weekend, en wat hem betreft zet Koeman zijn juridische strijd tegen het boulevardblad gewoon door. Het blad was veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie op een uit de grote duim gezogen artikel over Koeman's vermeende buitenechtelijke affaire met ene Davy van Gogh.

In de nieuwste Weekend wordt aan Van Gogh, die volgens Koeman en de rechter het verhaal bijelkaar gefantaseerd had, naast de rectificatie een heel verhaal besteed waarin zij nieuwe details over de verhouding met Koeman ''onthult''.

Advocaat Knoops is onaangenaam verrast. Het getuigt volgens hem van disrespect voor de uitspraak van de rechter. ,,Als Koeman dit over zijn kant laat gaan, is het einde zoek. Mijn advies is juridische actie te blijven ondernemen tegen zowel Weekend als die vermeende maîtresse. Zij zoekt duidelijk de publiciteit.''

Koeman zelf was niet bereikbaar voor commentaar, hij verblijft momenteel met Ajax op trainingskamp in Portugal.

De hoofdredacteur van Weekend, M. Slee, is van oordeel dat zijn blad niets verkeerds doet. ,,De rechter heeft weliswaar bepaald dat wij moesten rectificeren, maar hij had ook gezegd dat hij vervolgberichtgeving niet kan verbieden.''

Hond geaaid: vrouw krijgt klappen en nat pak

HappyFun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Even wandelen met je dochter door het park is in Hoorn niet geheel veilig meer. Het kleine meisje aaide de hond van een toevallige passant en daarom kreeg de 32-jarige moeder klappen en werd zij in het water geduwd.

Nadat het meisje de hond aangehaald had reageerde de man fel en trok het kind weg. Toen de vrouw daar een opmerking over maakte kreeg zij een stomp in haar gezicht. Vervolgens werd zij volgens haar verklaring getrapt en weggeduwd in een naast het pad gelegen sloot. Hier zakte ze door het ijs. Nadat ze zelf op het droge gekrabbeld was rende ze met kind en hond naar huis.

Thuis gekomen vertelde ze het verhaal aan haar man. Die ging naar het park, kwam de eigenaar van de hond tegen en er onstond een worsteling.

De verdachte kon ter plaatse door de politie worden aangehouden en voor verhoor worden overgebracht naar het politiebureau. Zijn hond is tijdelijk overgebracht naar het dierenasiel.

Koningshuis bestaat uit brokkenmakers

Firestone had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Máxima hoort nog niet wettelijk bij de familie van Oranje Nassau, maar qua rijgedrag mag ze zich nu al prinses van Oranje noemen.

Maxima had een aantal maanden geleden een ongeluk met haar auto, dit meldde onder andere Fok!.
Zij is niet de enige 'royal' die brokken heeft gemaakt.

Zo reed Prins Bernhard tot twee keer toe tegen een vrachtwagen en heeft Willem-Alexander een keer zijn bolide in de sloot geparkeerd. Zelfs koningin Beatrix heeft in het buitenland een ongeluk veroorzaakt.

Verkeersovertredingen van leden van de koninklijke familie hebben volgens sommige mensen wat weg van klassenjustitie.

In het meest recente geval, de 165 kilometer van prins Constantijn op de A10 bij Amsterdam, is daar geen sprake van, verzekert een woordvoerder van de verkeerspolitie in Driebergen. Zowel de hoogte van de boete (418 euro) als de kortstondige intrekking van de rijbevoegdheid (een dag) is in overeenstemming met de gangbare procedures.

91-jarige Groninger opgepakt na ruzie

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 91-jarige Groninger is dinsdag per politiewagen afgevoerd nadat hij in een textielwinkel ruim twee uur ruzie had gemaakt over de euro's die hij als wisselgeld had teruggekregen.

De man had met guldens een onderbroek gekocht en kreeg wisselgeld in euro's. Thuis telde de man het geld na en constateerde, omdat hij dacht dat het guldens waren, dat hij veel te weinig wisselgeld had gekregen.

De winkelier en later ook de politie, slaagden er niet in de bejaarde man te overtuigen van de komst van de nieuwe munt. De dochter van de man is gevraagd opnieuw een poging te wagen.

Eén miljoen euro om te verhuizen

Rop2000, Pagan, Gooz en merulez meldden het volgende:

Een familie uit Maastricht, bestaande uit vijf gezinnen, weigert mee te werken aan een verplichte verhuizing op last van de gemeente. De familie K. is een regelrechte ramp voor de buurt vanwege agressie, geweld en intimidaties. De ME is al twee keer ingezet om de buurt in het gareel te houden.

Nu trekt de gemeente Maastricht ruim 1 miljoen euro uit om de familie weg te krijgen uit de buurt. Er is al een nieuw plekje voor ze gevonden, op het afgelegen terrein bij de gevangenis van Maastricht. Tien woningen staan er al, vier zijn er voor de 'Flodders' gereserveerd en de andere zes koopt de gemeente om te garanderen dat ze geen last zullen hebben van buren.

Er komen ook nog eens extra lantaarnpalen in de omgeving, parkeermaatregelen en de kinderen zullen op kosten van de gemeenschap van en naar school gebracht worden.

Namenlijst Leefbaar Nederland bekend

merulez en Yeti1924 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zoals eerder gemeld zou vandaag de complete lijst met kandidaten van Leefbaar Nederland bekend worden gemaakt, en zo geschiedde vanmiddag. De lijst bestaat uit 350 namen (een paar dagen terug waren het er nog 250). Op de lijst staan een aantal bekende namen:

- Oud-KVP-minister Tjerk Westerterp van Verkeer
- Voetbal-analyticus Hans Kraaij sr.
- Voorzitter Wien van den Brink v.d vakbond van varkenshouders,
- De Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven
- Onafhankelijk Eerste-Kamerlid Marten Bierman.
- Trucker en zanger Henk Wijngaard

LN-voorzitter Jan Nagel maakte woensdag bekend dat de kandidaten de komende periode gesprekken zullen voeren met de besturen van hun eigen kiesdistrict. De negentien districten stellen vervolgens hun eigen lijst vast, maar de nummer één is overal Pim Fortuyn. Op 10 maart wordt de definitieve lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen bekend gemaakt.

Bejaarde vrouw pleegt overvallen

mr_FOK had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse politie is opzoek naar een bejaarde bankovervalster die in Düsseldorf ruim 30.000 euro heeft buitgemaakt. Ze heeft tot nu toe 3 bankovervallen gepleegd en is daarna steeds spoorloos verdwenen. De vrouw is vermoedelijk 65 á 70 jaar oud en 1.60 lang. Het onderzoek naar de vrouw loopt al weken, maar heeft tot nu toe weinig opgeleverd.

Op een foto van een bewakingscamera draagt ze een grijze muts en een grote zonnebril, de rimpels op haar gezicht zijn duidelijk te zien. Volgens de politie gaat ze rustig en professioneel te werk.

De overvalster kiest steeds een balie met een vrouwelijke bankbediende. Na de laatste bankroof verloor de dader op de vlucht haar muts. Op basis van DNA-onderzoek en getuigenverklaringen is de politie er zeker van dat het om een vrouw gaat. Er is een beloning van 5000 euro uitgeloofd.

De 'foto' is een reconstructie van FOK!

Vrouw te koop op veiling

Altijd al een vrouw willen kopen?? Je hebt nog twaalf dagen de tijd, 28 januari sluit de veiling. Je kan bieden op de 24-jarige Kay Hammond, maar je moet hier minimaal 400.000 euro voor op tafel leggen.

Hammond wil dolgraag haar toekomstige man via een internetveiling vinden. Eerder lukte dit niet, doordat de bieders niet serieus bleken te zijn. Door een advocaat in de hand te nemen en te dreigen met rechtzaken als er niet serieus geboden werd, hoopte ze nu alleen serieuze bieders aan te trekken.

Dit nieuwe beleid is echter geen succes, tot nu toe heeft alleen andrew1901 zich gemeld. Met het gevraagde bod van 250.000 pond, dat wel...

Nieuw: hoesje voor scheidsrechtersfluitje!!

Chrischjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Birmingham heeft een fabriek een plastic hoesje voor scheidsrechtersfluitjes ontwikkeld. Dit plastic hoesje moet er voor zorgen dat je in bittere kou een betere grip op het fluitje hebt. Bovendien beschermt het omhulsel de lippen van de scheidsrechters tegen het koude staal van het mondstuk.

De fabrikanten verwachten dat deze uitvinding, genoemd Gatorgrip, bij het komende wereldkampioenschap in Japan en Zuid-Korea veel gebruikt gaat worden. "In de zinderende Koreaanse hitte komt het eveneens van pas", aldus een woordvoerder.

Turkije blaast vriendschappelijk interland af

Dat het niet goed gaat met het Nederlands elftal staat bekend, maar dat er zelfs niet meer met "ons" gevoetbald wilt worden is nieuw.

Turkije heeft namelijk de vriendschappelijke interland tegen Nederland op 17 april afgezegd. De Turken, die zich wel geplaatst hebben voor het WK in Japan en Zuid-Korea, zien liever een andere tegenstander tijdens hun voorbereiding.

De KNVB wil het Nederlands elftal wel een wedstrijd laten spelen op 17 april. Ze zijn echter nog steeds op zoek naar een nieuwe tegenstander.

Duitsland staat ritueel slachten toe

Duitse Moslims mogen weer ritueel slachten. Een verbod hierop is gisteren opgeheven. Voorheen mochten alleen joden ritueel slachten, maar omwege godsdienstvrijheid mogen ook Moslims dit nu.

Bij het ritueel slachten wordt bij een onverdoofd dier de keel doorgesneden, zodat het bloed eruit loopt. De Duitse wetgeving ter bescherming van dieren staat dit alleen toe als de betreffende religie het eten van niet-ritueel geslachte dieren verbiedt.

Met dank aan Rubbertje voor de tip!

Indiase minister twijfelt over Kashmir doden

Er is steeds meer twijfel of de twee Nederlandse jongens, die zondag in Kashmir werden doodgeschoten, echt een grenspatrouille aanvielen. De minister van binnenlandse zaken van de Indiase provincie Jammu Kashmir, N. Suharwardhi, betwijfelt de officiële lezing van de Border Security Force (BSF) en laat onderzoek doen naar de toedracht van de schietpartij.

De minister vindt het zeer vreemd dat de twee met dolken een aanslag pleegden op de grenswachten. Kashmirse kranten meldden eerder dat de jongens tijdens een rondje joggen een vrouw wilden helpen die door de soldaten werd lastig gevallen. De Nederlandse regering heeft ook om opheldering gevraagd. De steun voor een onderzoek van de minister is heel belangrijk. Moslimgroepen in Jammu Kashmir strijden voor afscheiding van India. De regering van de provincie is zeer pro-Indiaas en zou geneigd kunnen zijn om de militairen in bescherming te nemen.

De met het onderzoek belaste hoofdcommissaris van politie in Srinagar, Ashok Bhan, weet zeker dat de jongemannen twee leden van de Border Security Force (BSF) hebben aangevallen met dolken van 32,5 centimeter. Zij zouden de militairen forse steekwonden hebben toegebracht, waarna zij werden doodgeschoten. Het verhaal dat de twee jongens een vrouw te hulp schoten die werd lastiggevallen door de BSF-mannen is volgens hem totaal verzonnen. De vrouw is tot dusver niet opgedoken, en er hebben zich nog geen getuigen van de schietpartij gemeld. Bovendien zou het hoogst ongebruikelijk zijn dat een vrouw zich zondagochtend vroeg in het betreffende gebied alleen op straat begeeft

Bakiouli en Hassnoui

Inmiddels is bekend geworden dat Ahmed Bakiouli (20) en Khalid Hassnoui (21), Eindhovenaren van Marokkaanse ouders, zonder het íemand te vertellen eind december naar Kashmir zijn vertrokken.

Ahmed Bakiouli, getrouwd met een zwangere vrouw, was streng islamitisch, studeerde op de Eindhovense Fontys Hogeschool, waar hij een halfjaar in deeltijd de opleiding voor het bedrijfskader deed. Hij viel daar op door zijn lange baard. Ahmed maakte de opleiding niet af en ging werken bij een call-center, waar hij zich kort voor vertrek ziek meldde.

Khalid Hassnoui had net de havo af, bezocht soms de fundamentalistische moskee Al Fourkaan in Eindhoven-Noord, waar Ahmed Bakiloui kind aan huis was, en zat in hetzelfde vriendengroepje. Volgens een kennis had Hassnoui belastingproblemen, misschien een extra reden om te verdwijnen.

De twee jongemannen worden door iedereen in hun omgeving omschreven als rustige jongens.

Waarom de jongens naar Kashmir afreisden is nog onduidelijk. Het is wel een toeristisch oord, maar sinds 10 jaar komen weinig mensen naar dit oorlogsgebied. In Eindhoven gaat het verhaal dat zij 'de sfeer wilden proeven' en niet heen gingen om te vechten. Veel islamitische jongeren in Nederland verdiepen zich steeds verder in het geloof. Volgens ooggetuigen pendelden Bakiloui en Hass noui in Kashmir dagelijks op en neer tussen hun kamer op een hotelboot en een moskee. Koranstudie in streng islamitische regio's als Kashmir staat, ook voor velen die de reis zelf nooit zullen overwegen, in hoog aanzien.

-
Bronnen: Volkskrant en Trouw.

Eerdere berichten hier en hier.

Grote politie inzet bij huwelijk WA-Máxima

OP 2 februari, tijdens de huwelijksdag van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta, zet de Amsterdamse politie in totaal ongeveer 4000 man in. De kosten van de politie-inzet op 2 februari worden geschat op 1,36 miljoen euro (drie miljoen gulden).

Onder het publiek zullen zich een paar honderd rechercheurs bevinden, en tijdens de rijtoer door Amsterdam staan voor de hekken 800 agenten. Acht pelotons Mobiele Eenheid worden paraat gehouden. Ook zijn er arrestatieteams in de buurt en enkele speciaal getrainde eenheden met scherpschutters, bomexperts en andere deskundigen die in noodgevallen kunnen optreden.
De mensenmassa wordt vanaf de daken in de gaten gehouden door enkele observatieteams en vanuit de lucht met speciale camera's in politiehelikopters. Het is niet de bedoeling dat er ook scherpschutters actief aanwezig zijn. De koninklijke gasten worden beveiligd door de divisie Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging.

Manifistatie Comité Het Witte Plein verboden

De gemeente Amsterdam en de politie gaat uit van een feestelijke dag, omdat de kennismakingsbezoeken van de kroonprins en Máxima aan de provincies ook probleemloos verliepen. Vermoed wordt dat in Amsterdam individuen het feest niet durven verstoren. Niet duidelijk is hoe het zit met tegenstanders van het huwelijk die zich hebben verenigd in het Comité Het Witte Plein. De gemeente Amsterdam heeft een manifestatie van dit comité - dat wordt gesteund door het Nieuw Republikeins Genootschap, de Jonge Socialisten en het Latijns Amerika Centrum - op het Spui verboden.

Oudere Fok!kers herinneren zich wellicht de rellen die ontstonden in 1980 bij de inhuldiging van Beatrix tot Koningin. Toen werd, onder aanvoering van de indertijd zeer grote krakersbeweging, een veldslag geleverd met de politie. Onder het motto 'Geen woning, geen kroning' greep de Nederlandse kraakbeweging de kroning van Beatrix aan om de aandacht te vestigen op de woningnood. De Amsterdamse binnenstad veranderde in een compleet slagveld. Tegenwoordig is de politie daar veel beter op voorbereid. In een artikel in de GPD (Gemeenschappelijke Persdienst) meldt justitie dat ze mogelijk verdachte personen voorafgaand aan het huwelijk preventief gaat vastzetten. Net zoals bij de invoering van de euro is gedaan, zou het kunnen gaan om potentiële relschoppers die nog een straf moeten uitzitten.

Als op 2-2-2002 toch demonstranten massaal moeten worden opgepakt, zal artikel 141 worden toegepast. Hierin staat dat mensen die betrokken zijn bij ongeregeldheden, maar waarvan de rol niet vaststaat, toch kunnen worden opgepakt. Het gaat dan vooral om mensen die eromheen hangen.

Duitsland: Groot onderzoek naar al-Qaeda

Duitsland verricht een massaal onderzoek naar activiteiten van de terreurorganisatie al-Qaeda in de bondsrepubliek. De Duitse autoriteiten hebben circa zeshonderd agenten ingezet, die maar liefst 20.000 aanwijzingen voor mogelijke terroristische activiteiten gaan onderzoeken.

Het wordt het grootste onderzoeksteam dat ooit in Duitsland is samengesteld. Een aantal kapers, die waren betrokken bij de aanslagen op 11 september, woonde in Duitsland.

In Duitsland heeft de politie sinds 11 september een aantal moslimextremisten opgepakt, maar de meesten zijn weer op vrije voeten. Er is ook nog niemand aangeklaagd.

Belastinggeld naar Libanon en Colombia

EvilPlatypus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een computerstoring bij de Amerikaanse Posterijen heeft ervoor gezorgd dat duizende cheques van belastingbetalers in het Midden Oosten en Colombia zijn beland.

Een medewerker van de afdeling administratie bij het Amerikaanse bedrijf Custom Custom Metal Fab Inc. kon niet begrijpen hoe het bedrijf in gebreke kon zijn met het betalen van haar belastingen, de cheque was immers geind. Het probleem bleek te zijn dat dit was gedaan bij een bank in Libanon! Een foutje in een computer van de posterijen heeft ervoor gezord dat tussen de 1.400 en 24.000 cheques uit Colombia County die voor de belastingen waren bedoeld, zijn beland in verre oorden en al deze personen en bedrijven zijn dus in gebreke gebleven wat hun belasting betalen betreft.

De IRS heeft vijf maanden eerder dan normaal betalingsherinneringen uitgestuurd omdat ze merkten dat er wel abnormaal veel "problemen" waren.

Een woordvoerder van de USPS wijt het voorval aan een inmiddels verholpen computerstoring en herinnerd iedereen eraan dat veel mensen de cheque hebben weten te blokkeren en met een nieuwe alsnog hun belastinggeld op tijd hebben weten te betalen.

Aguilera is porno zat

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele pornosites zijn door Christina Aguilera gedreigd met een rechtzaak, nu het blondje der blondjes er achter is gekomen dat er tientallen look-a-likes op internet zijn te vinden in verschillende standjes.

Op de officiële website van de zangeres staat dat advocaten van Aguilera contact hebben opgenomen met eigenaren van websites die video en foto's tonen van, volgens de betreffende websites, Christina Aguilera. De advocaten claimen dat de blonde vrouw die alleen van achteren te zien is niet Christina Aguilera is.

De zangeres is niet de enige waarvan pornosites beweren naaktfoto's te bezitten. Ook andere sterren zoals Pamela Anderson en Lee Ann Rimes hebben pornowebsites met rechtszaken gedreigd omdat ze hun naam gebruikten om mensen naar hun site te lokken.

Doelpunt kost scheidsrechter zijn hobby

Jappa & Mollie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Brian Scavill is opgestapt als scheidsrechter uit protest tegen een schorsing van zeven weken nadat hij tijdens een wedstrijd zelf een doelpunt had gemaakt. Scavill (47) floot in september deze wedstrijd in een minor league tussen Earls Colne en Wimpole 2000.

Op de stand 18-1 voor Wimpole hielp hij Earls uit medelijden een handje door van dichtbij te scoren. Het duel eindigde daardoor uiteindelijk in 20-2. De scheidsrechterscommissie was helemaal niet gelukkig met deze actie van Scavill en vond hem dinsdag schuldig aan het in diskrediet brengen van de sport.

"Ze hebben geen gevoel voor humor", oordeelde Scavill. Na achttien jaar wedstrijden gefloten te hebben stapte hij op als arbiter.

Finland schrapt de eurocent

Red_Bull had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al binnen een maand na de invoering van de euro schaft Finland de munten van een en twee eurocent alweer af. De Europese Commissie verzet zich daar niet tegen en zal evenmin ingrijpen als andere landen het Finse voorbeeld volgen.

In Finland is het namelijk zelfs bij wet vastgelegd dat contante bedragen worden afgerond op vijf cent. De Finnen willen deze praktijk ook in het eurotijdperk voortzetten. Een brood van €0,83 wordt zodoende aan de kassa afgerond naar €0,85.

Deze praktijk is niet in strijd met de Europese regelgeving over de nieuwe muntéénheid, heeft de Europese Commissie gisteren bepaald. Wel moeten de twee kleinste euromunten overal in Finland als officieel betaalmiddel worden geaccepteerd.

Welja, gooi die prijzen maar nog een keer om hoog. De consument betaalt wel.

Bouw windpark in zee

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier consortia van bedrijven hebben elk een projectvoorstel ingediend voor het bouwen en exploiteren van een windpark in zee. Dit experimentele project 'Near Shore Windpark' (NSW) komt ongeveer 8 kilometer uit de Nederlandse kust te liggen bij Egmond aan Zee. Dit eerste windpark in zee in Nederland krijgt een verwacht vermogen van maximaal 100 megawatt; wat voldoende is om ruim 80.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De 4 kanshebbende consortia's bestaan uit: "E-ON Benelux Services", "Noordzee Wind (Shell Wind Energy en Nuon Duurzame Energie)", "North Sea Wind Power (Siemens Nederland, Heijmans en Van Oord ACZ)" en een vierde consortium van "Electrabel Nederland, Vestas Nederland Windtechnologie, Jan de Nul en Fabricom Electrical". Medio augustus maakt de minister van Economisch Zaken de winnaar bekend.

De consortia kunnen maximaal 27,2 miljoen euro subsidie krijgen voor de realisatie van NSW. Naar verwachting wordt het park in de zomer van 2003 gebouwd. Naast de productie van groene stroom moet het park kennis opleveren met het oog op de toekomstige bouw van windmolenparken op zee buiten de 12-mijlszone. Na 20 jaar wordt het park weer afgebroken.

Na 27 jaar gevangenisstraf vrijgesproken

Reintje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Britse man die maar liefst 27 jaar gevangen heeft gezeten wegens moord is dinsdag in hoger beroep vrijgesproken. De rechters oordeelden gisteren namelijk dat volgens de huidige maatstaven het bewijsmateriaal tegen Stephen Downing niet rotsvast was en dat het niet vaststaat dat zijn bekentenis uit die tijd volgens de regels is verkregen.

Stephen Downing werd in 1973 op 17-jarige leeftijd veroordeeld wegens de moord op de 34-jarige Wendy Sewell. De vrouw werd gevonden op de begraafplaats, waar Downing werkte. Zij was ernstig mishandeld en stierf korte tijd later.

Downing werd, naar nu is gebleken, na de moord acht uur lang zonder onderbrekingen ondervraagd door de politie. Hij tekende een verklaring die voor hem zou zijn opgesteld. Tijdens zijn proces is zijn versie van de zaak nooit aan een onderzoek onderworpen. Downing heeft direct na zijn 'bekentenis' gezegd onschuldig te zijn. Omdat hij dit consequent heeft volgehouden, werd hij nooit vervroegd vrijgelaten.

De rechters hebben het vonnis tegen Downing nu nietig verklaard omdat het "onbetrouwbaar" was. Als commentaar zeiden ze nog dat zij zich niet wilden uitspreken over het feit of Downing nu wel of niet schuldig is. Mensen die voor de vrijlating van Downing hebben gepleit, zeggen dat het onderzoek naar de moord moet worden heropend. Volgens hen is de werkelijke moordenaar nooit gevonden.

De politie heeft verklaard de uitspraak in hoger beroep nog te bestuderen, alvorens een beslissing te nemen over de heropening van de zaak.

1 Op de 8 Belgen rijdt in onverzekerde auto

buttman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eén op de acht Belgische automobilisten rijdt rond in een auto die onverzekerd is. Dat zouden in totaal zo'n zeshonderdduizend auto's en motoren zijn die niet of onvolledig verzekerd zijn. De Belgische verzekeringsmaatschappijen hebben het helemaal gehad met de huidige situatie. Als het aan hen ligt, worden de boetes opgetrokken. Ook zien zij liever dat het rijexamen in België een veel hoger niveau krijgt.

Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad hebben verzekeringsmaatschappijen de voorbije maanden tienduizenden polissen van 'slechte klanten' opgezegd: wanbetalers en automobilisten die te vaak brokken maken. Dat weerhoudt de automobilisten en motorrijders er niet van om toch de weg op te gaan. Vooral jongeren en bejaarden rijden rond in een onverzekerde wagen.

Wat ook vaak voorkomt zijn jongeren onder de 23 jaar die 'vals' verzekerd zijn. Ze laten de polis op naam van hun ouders zetten, omdat ze dan minder premie hoeven te betalen. Als bij een schade duidelijk wordt dat ze wel degelijk de vaste bestuurder zijn van de auto draaien ze zelf op voor de schade.

Arend Glas kan naar Olympische Spelen

Bobsleeër Arend Glas kan gewoon naar de Olympische Spelen, ondanks het feit dat maandag bekend werd dat hij negen jaar terug lid is geweest van CP'86, een inmiddels verboden extreem-rechtse partij.

In een boek van de anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka, CP'86 met name genoemd, staat te lezen dat Glas lid is geweest van die partij. Het boek bevat biografische schetsen van leden van CP'86, een deel met foto's, en biedt inzicht in hun onderlinge verhoudingen. De tekst in het boek over Glas luidt: Arend Glas verkeert zeker sinds 1993 in CP'86-kringen. Gezien zijn lage lidmaatschapsnummer (227), is hij wellicht al veel langer lid. In 1985 is er in de werkgroep Joure van het OSL ook sprake van een Arend D. Glas. Het is echter onduidelijk of het hier om dezelfde gaat. Als dat het geval is was Arend er vroeg bij, want in 1985 was hij zeventien.
In de CP'86 speelt Glas niet zo'n belangrijke rol, en bijna zou hij dit boek niet gehaald hebben. In 1994 wordt hij echter Nederlands kampioen bobsleeën, en daarmee is hij een van de weinige 'bekende' Nederlanders binnen de partij. Glas is aangesloten bij de Groninger Studenten Bob- en Slee Vereniging Polaris. Hij zit in hun eerste bobsleeteam en doet mee aan internationale wedstrijden. Vanaf de oprichting van Polaris in november 1992 tot oktober 1995 is hij preses. Ook is hij bestuurslid van de Stichting Open Nederlands Kampioenschap Bobstarten.


Kafka

Kafka distantieert zich van de berichtgeving die Glas ineens nu in een zwart daglicht stelt. Op hun site valt te lezen dat kennelijk opeens oude informatie door alle recente publiciteit over Glas en zijn bobsleeteam op de Olympische Spelen weer ergens boven is komen drijven. Kafka stelt daarin geen actieve rol te hebben gespeeld. Er is ons verder niets bekend over recente activiteiten van Glas in het extreem-rechtse veld, noch over zijn huidige denkbeelden.
Wij zijn blij dat Glas nu afstand neemt van zijn politieke ideeën uit het verleden. Het zou immers ongepast zijn als iemand met extreem-rechtse opvattingen ons land op de Olympische Spelen zou vertegenwoordigen.
, aldus Kafka.

In het sportjournaal liet de NOC*NSF weten dat Glas in een brief afstand neemt van de gedachtengang van extreem rechts. Hij zou destijds op jonge leeftijd lid zijn geworden om te zien wat het allemaal inhield. Volgens het NOC*NSF kan iemand ook niet enkel door denkbeelden de toegang tot de spelen worden ontnomen. Alleen door gedragingen en/of uitspraken valt een verbod uit te vaardigen. Daar is bij Glas geen sprake van.

De sponsor van het Olympischteam heeft wel besloten niet langer gebruik te maken van de afbeeldingen van Glas bij reclame campagnes.

Glas kan zich met zijn team aanstaand weekend plaatsen voor de spelen, door bij de eerste 15 te eindigen. De verwachting is dat dit geen probleem moet zijn.

Mariah Carey's tweede film in première

Zondagavond is de tweede grote film van zangeres Mariah Carey in première gegaan. De film, Wise Girls, werd voor het eerst getoond tijdens het Sundance Film Festival in Park City.

De film gaat over drie serveersters in een restaurant, die eigendom is van de maffia. Op een gegeven moment zijn ze getuigen van een misdaad en zitten de dames er tot hun nek toe in.

De 31-jarige Mariah speelt samen met de actrices Mira Sorvino en Melora Walters de hoofdrol in 'Wise Girls', die geregisseerd is door David Anspaugh. Anspaugh regisseerde eerder de televisieserie 'Miami Vice'.

Eerder speelde Mariah al in 'Glitter', haar debuutfilm die tegelijk met haar gelijknamige album flopte.

Larry King krijgt salarisverdubbeling

Larry King, presentator bij de Amerikaanse nieuwszender CNN, gaat 14 miljoen dollar (ongeveer 15,8 miljoen euro) per jaar verdienen; Dat betekend voor de 68 -jarige King een verdubbeling van zijn huidige salaris.

CNN heeft het contract met de wereldberoemde presentator met vier jaar verlengd en hem daarvoor in totaal 56 miljoen dollar toegezegd. Daarmee komt de presentator in de groep van best betaalde Amerikaanse televisiesterren. Volgens het nieuwe contract gaat hij niet alleen de dagelijkse 'Larry King Show' presenteren, maar tegelijkertijd ook een nieuwe programmaformule ontwikkelen.

Volgens enkele Amerikaanse bronnen voorkwam CNN met deze riante salarisverhoging dat King een contract zou tekenen bij concurrerende stations als NBC of Fox.

Duitse jager vergist zich en doodt pony's

Een jager die een vergissing beging heeft twee pony's in de Duitse deelstaat Rijnland-Pfalz het leven gekost. Dat heeft de politie in Koblenz dinsdag bekendgemaakt.

In een weiland bij Westerburg zag de 30-jarige man in het donker de beide dieren aan voor wilde zwijnen aan en schoot ze dood. Nadat hij de dieren had gedood, en dichterbij kwam, bemerkte de jager zijn fout.
De jager moet niet alleen vrezen dat hij de schade van 12.000 euro voor de twee dieren moet vergoeden, maar raakt waarschijnlijk ook zijn jachtvergunning kwijt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.