Indiase minister twijfelt over Kashmir doden

Er is steeds meer twijfel of de twee Nederlandse jongens, die zondag in Kashmir werden doodgeschoten, echt een grenspatrouille aanvielen. De minister van binnenlandse zaken van de Indiase provincie Jammu Kashmir, N. Suharwardhi, betwijfelt de officiŽle lezing van de Border Security Force (BSF) en laat onderzoek doen naar de toedracht van de schietpartij.

De minister vindt het zeer vreemd dat de twee met dolken een aanslag pleegden op de grenswachten. Kashmirse kranten meldden eerder dat de jongens tijdens een rondje joggen een vrouw wilden helpen die door de soldaten werd lastig gevallen. De Nederlandse regering heeft ook om opheldering gevraagd. De steun voor een onderzoek van de minister is heel belangrijk. Moslimgroepen in Jammu Kashmir strijden voor afscheiding van India. De regering van de provincie is zeer pro-Indiaas en zou geneigd kunnen zijn om de militairen in bescherming te nemen.

De met het onderzoek belaste hoofdcommissaris van politie in Srinagar, Ashok Bhan, weet zeker dat de jongemannen twee leden van de Border Security Force (BSF) hebben aangevallen met dolken van 32,5 centimeter. Zij zouden de militairen forse steekwonden hebben toegebracht, waarna zij werden doodgeschoten. Het verhaal dat de twee jongens een vrouw te hulp schoten die werd lastiggevallen door de BSF-mannen is volgens hem totaal verzonnen. De vrouw is tot dusver niet opgedoken, en er hebben zich nog geen getuigen van de schietpartij gemeld. Bovendien zou het hoogst ongebruikelijk zijn dat een vrouw zich zondagochtend vroeg in het betreffende gebied alleen op straat begeeft

Bakiouli en Hassnoui

Inmiddels is bekend geworden dat Ahmed Bakiouli (20) en Khalid Hassnoui (21), Eindhovenaren van Marokkaanse ouders, zonder het Ūemand te vertellen eind december naar Kashmir zijn vertrokken.

Ahmed Bakiouli, getrouwd met een zwangere vrouw, was streng islamitisch, studeerde op de Eindhovense Fontys Hogeschool, waar hij een halfjaar in deeltijd de opleiding voor het bedrijfskader deed. Hij viel daar op door zijn lange baard. Ahmed maakte de opleiding niet af en ging werken bij een call-center, waar hij zich kort voor vertrek ziek meldde.

Khalid Hassnoui had net de havo af, bezocht soms de fundamentalistische moskee Al Fourkaan in Eindhoven-Noord, waar Ahmed Bakiloui kind aan huis was, en zat in hetzelfde vriendengroepje. Volgens een kennis had Hassnoui belastingproblemen, misschien een extra reden om te verdwijnen.

De twee jongemannen worden door iedereen in hun omgeving omschreven als rustige jongens.

Waarom de jongens naar Kashmir afreisden is nog onduidelijk. Het is wel een toeristisch oord, maar sinds 10 jaar komen weinig mensen naar dit oorlogsgebied. In Eindhoven gaat het verhaal dat zij 'de sfeer wilden proeven' en niet heen gingen om te vechten. Veel islamitische jongeren in Nederland verdiepen zich steeds verder in het geloof. Volgens ooggetuigen pendelden Bakiloui en Hass noui in Kashmir dagelijks op en neer tussen hun kamer op een hotelboot en een moskee. Koranstudie in streng islamitische regio's als Kashmir staat, ook voor velen die de reis zelf nooit zullen overwegen, in hoog aanzien.

-
Bronnen: Volkskrant en Trouw.

Eerdere berichten hier en hier.