Grote politie inzet bij huwelijk WA-Máxima

OP 2 februari, tijdens de huwelijksdag van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta, zet de Amsterdamse politie in totaal ongeveer 4000 man in. De kosten van de politie-inzet op 2 februari worden geschat op 1,36 miljoen euro (drie miljoen gulden).

Onder het publiek zullen zich een paar honderd rechercheurs bevinden, en tijdens de rijtoer door Amsterdam staan voor de hekken 800 agenten. Acht pelotons Mobiele Eenheid worden paraat gehouden. Ook zijn er arrestatieteams in de buurt en enkele speciaal getrainde eenheden met scherpschutters, bomexperts en andere deskundigen die in noodgevallen kunnen optreden.
De mensenmassa wordt vanaf de daken in de gaten gehouden door enkele observatieteams en vanuit de lucht met speciale camera's in politiehelikopters. Het is niet de bedoeling dat er ook scherpschutters actief aanwezig zijn. De koninklijke gasten worden beveiligd door de divisie Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging.

Manifistatie Comité Het Witte Plein verboden

De gemeente Amsterdam en de politie gaat uit van een feestelijke dag, omdat de kennismakingsbezoeken van de kroonprins en Máxima aan de provincies ook probleemloos verliepen. Vermoed wordt dat in Amsterdam individuen het feest niet durven verstoren. Niet duidelijk is hoe het zit met tegenstanders van het huwelijk die zich hebben verenigd in het Comité Het Witte Plein. De gemeente Amsterdam heeft een manifestatie van dit comité - dat wordt gesteund door het Nieuw Republikeins Genootschap, de Jonge Socialisten en het Latijns Amerika Centrum - op het Spui verboden.

Oudere Fok!kers herinneren zich wellicht de rellen die ontstonden in 1980 bij de inhuldiging van Beatrix tot Koningin. Toen werd, onder aanvoering van de indertijd zeer grote krakersbeweging, een veldslag geleverd met de politie. Onder het motto 'Geen woning, geen kroning' greep de Nederlandse kraakbeweging de kroning van Beatrix aan om de aandacht te vestigen op de woningnood. De Amsterdamse binnenstad veranderde in een compleet slagveld. Tegenwoordig is de politie daar veel beter op voorbereid. In een artikel in de GPD (Gemeenschappelijke Persdienst) meldt justitie dat ze mogelijk verdachte personen voorafgaand aan het huwelijk preventief gaat vastzetten. Net zoals bij de invoering van de euro is gedaan, zou het kunnen gaan om potentiële relschoppers die nog een straf moeten uitzitten.

Als op 2-2-2002 toch demonstranten massaal moeten worden opgepakt, zal artikel 141 worden toegepast. Hierin staat dat mensen die betrokken zijn bij ongeregeldheden, maar waarvan de rol niet vaststaat, toch kunnen worden opgepakt. Het gaat dan vooral om mensen die eromheen hangen.