FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 december 2000

Promotie van Limburgse taal via internet

De werkgroep Algemeen Geschreven Limburgs (AGL) heeft een website geopend waarmee het geschreven Limburgs als taal wordt gepropageerd. De werkgroep publiceert over een maand het eerste Limburgse woordenboek op internet via de website van Het Limburghuis. Het woordenboek is dan voor iedereen beschikbaar en kan gratis worden gedownload.

De werkgroep wil op deze manier iets doen tegen het 'vernederlandsen' van het Limburgs. 'Mensen kennen vaak het juiste woord niet meer en gaan dan een Nederlands woord proberen te verlimburgsen', zegt journalist P. Prikken, een van de initiatiefnemers van de website.

Het woordenboek wordt ook een handboek worden voor de talloze theater- en liedjesschrijvers die Limburg telt. Dat er in de provincie in totaal ruim 500 dialecten bestaan, hindert niet, aldus Prikken. 'Wij willen een algemene spelling geven, zodanig dat iedere Limburger die kan lezen.'

Fakkeltocht in Enschede afgeblazen

De fakkeltocht die op 31 december in Enschede zou worden gehouden, gaat niet door. Deze tocht was bedoeld als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. De belangenvereniging 'Slachtoffers Vuurwerkramp' en enkele bewoners van het rampgebied tekenden bezwaar aan. Dat was voor de organiserende stichting 13 mei reden om de fakkeltocht af te lassen.

De tocht zou voeren door een deel van het rampgebied en eindigen op de Oude Markt. Volgens voorzitter J. Hatenboer vindt de belangenvereniging het niet gepast om duizenden mensen door het rampgebied te laten lopen, terwijl de bewoners al vanaf juli niet meer het gebied binnen mochten vanwege het gevaar voor onder andere asbest.

Julian haalt uit naar vader Lennon

Julian Lennon, 'de zoon van', heeft op zijn website (julianlennon.com) een brief gepubliceerd die voor eens en altijd een antwoord moet geven op alle vragen die mensen hem stellen over zijn beroemde vader.

En die antwoorden zijn niet mis! Zo blijkt Julian twintig jaar na de dood van zijn vader nog steeds uiterst bittere en tegenstrijdige gevoelens te hebben jegens zijn muzikale verwekker. Vooral de tegenstelling tussen de boodschap van liefde en vrede die John uitdroeg en de liefde die de jonge Julian moest ontberen, heeft pijn gedaan. Nadat vader Lennon bij zijn zoon (en diens moeder) was weggegaan, hebben ze elkaar nog slechts een paar keer gezien.

Meer nog dan tegen zijn vader koestert Julian wrok tegen Yoko Ono, de nieuwe liefde van Lennon. Zo vraagt hij zich in een brief af of zijn vader "John Ono Lennon (een gemanipuleerde verloren ziel)" zou heten als hij nog geleefd had. Ondanks de slechte relatie met zijn 'stiefmoeder' is Lennon junior dol op haar zoon: "Ik hou van Sean". Ook vergeeft hij zijn vader op de valreep. "Pap, waar je ook bent, moge je licht schijnen zo lang wij leven."

Als dat geen mooie kerstwens is...

Strip-ster (87) overleden

De Britse actrice Christabel Leighton-Porter is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Ze stond model voor de in de oorlog razendpopulaire stripheldin Jane, die uit de kleren ging om het moreel van de Britse soldaten hoog te houden.

Leighton-Porter werd in de jaren '30 uitgeroepen tot het mooiste meisje van het land. Ze werkte als model toen striptekenaar Norman Pett haar ontdekte en zijn stripfiguur Jane op haar baseerde. In de strip, die tot 1959 in de Daily Mirror verscheen, beleefde de blonde Jane de raarste avonturen, waarin haar steeds weer hetzelfde overkwam: ze raakte haar kleren kwijt. Onder de Britse strijdkrachten op het Europese vasteland was de strip zo populair dat afbeeldingen van Jane veel militaire voertuigen sierden. Winston Churchill noemde haar zelfs het geheime wapen van de Britten.

Leighton-Porter speelde Jane in een stripteaseshow die haar langs de Britse theaters voerde. Dezelfde rol speelde ze in The Adventures of Jane, een bioscoopfilm uit 1949.

Rusland herstelt Sovjet-volkslied

Het Russische lagerhuis, de Staatsdoema, heeft vrijdag met een overweldigende meerderheid besloten het oude sovjetvolkslied in zijn glorie te herstellen, zij het niet met de oorspronkelijke tekst waarin de communistische leiders Vladimir Lenin en Josef Stalin worden opgehemeld.

Het besluit wordt door velen gezien als een gebaar van verzoening, terwijl het vooral door liberale politici en in culturele kringen wordt beschouwd als een symbolische goedkeuring van het totalitaire verleden. Het besluit, dat krachtig werd gesteund door president Vladimir Poetin, werd met 381 tegen 51 stemmen goedgekeurd. De muziek van het sovjetvolkslied is geschreven door de componist Aleksandr Aleksandrov.

Met een zelfde meerderheid nam de Doema de wit-rood-blauwe vlag aan als het officiele dundoek van Rusland. Een ander symbool uit het sovjetverleden, de rode vlag, werd de vlag van het leger, terwijl de tweekoppige adelaar uit het tsarentijdperk het staatsembleem blijft.

VS bang voor digitale 'Pearl Harbor'

De Verenigde Staten lopen het gevaar het doelwit te worden van een aanval op nationale computernetwerken die even ernstig zou kunnen zijn als een 'digitale Pearl Harbor'. Dit zegt Richard Clarke, een regeringsfunctionaris die verantwoordelijk is voor de bescherming van de Amerikaanse veiligheid en infrastructuur, refererend aan de Japanse aanval op een Amerikaanse marinebasis die precies 59 jaar en één dag geleden plaatsvond.

Volgens Clarke hebben 'verschillende landen' organisaties in het leven geroepen die technieken ontwikkelen om computernetwerken uit te schakelen. Deze organisaties verkennen nu ook de netwerken van de Verenigde Staten. "Zij brengen deze in kaart en zoeken naar zwakke plekken", aldus Clarke.

De veiligheidsadviseur vindt dat wie er ook president wordt, deze man zeer snel maatregelen moet treffen om het digitale netwerk van de VS te beschermen. "Het lijkt misschien onwaarschijnlijk dat het wereldwijde web ernstig wordt verstoord of dat er een cyberoorlog onstaat", zegt Clarke. "Maar het is toch mogelijk, en de vraag is: wat moeten wij er nu aan doen, voordat het gebeurt."

Recordvangst XTC in Australië

De Australische douane heeft zaterdag twee mensen aangehouden die 105,5 kilo XTC het land in wilden smokkelen.

In november werden in een container met flessen Franse wijn circa 271.000 XTC-pillen aangetroffen, zo maakte de Australische minister van Justitie bekend. Maar de politie kon pas zaterdag de twee verdachten aanhouden, toen zij de inhoud van de container wilden ophalen. Het gaat om een Brit en een Australiër.

De straatwaarde van de in beslag genomen pillen ligt rond de 24 miljoen gulden.

Kraanwagen doorboort tram

Door een huiveringwekkende botsing tussen een kraanwagen en de vanuit Nieuwegein komende sneltram zijn gistermiddag in Utrecht elf gewonden gevallen, van wie er drie slecht aan toe zijn. Ongeveer dertig passagiers werden volslagen overstuur opgevangen in het politiebureau aan de Marco Pololaan.

Het ongeluk ontstond doordat de platliggende hydraulische giek van de vrachtauto zich met krakend geweld in het voorste tramstel boorde. Het drama speelde zich rond twee uur af op de Graadt van Roggenweg. Dit is vanaf de snelweg A2 de belangrijkste en zeer drukke verkeersroute naar de binnenstad.

Kort nadat de sneltram de brug over het Merwedekanaal was gepasseerd, kwam de kraanwagen van een Nijmeegs aannemersbedrijf achteruit rijdend vanaf een bouwterrein de weg op. De kolossale hefboom sloeg met een daverende klap de ruiten van de bestuurderscabine aan gruzelementen, maakte vervolgens een zwaai en drong enkele meters verder als een stormram het tramstel binnen.

Overwinning voor Gore in hof Florida

Het spel is nog niet uit voor Al Gore. Zijn langgekoesterde droom om president van Amerika te worden, is in leven gehouden door het opperste gerechtshof van Florida.

Met een krappe meerderheid van vier tegen drie honoreerde het hof gisteravond laat het verzoek van Gore om een handmatige telling te verrichten van duizenden stembiljetten.

Het hof vernietigde het vonnis van de lagere rechter Sanders Sauls, die Gore eerder deze week op alle punten in het ongelijk stelde in zijn rechtszaak tegen de verkiezingszege van George W. Bush.

Op bevel van het hof moeten nu binnen enkele dagen 9000 stemmen uit het district Miami-Dade worden geteld. Gore hoopt daarmee zoveel extra stemmen te vergaren, dat hij alsnog de overwinning in de slag om het Witte Huis kan claimen. Ook heeft het hof opdracht gegeven tot de telling van alle stembiljetten die door de stemmachines in Florida zijn afgewezen omdat geen duidelijke perforatie zichtbaar was.

Lees hier verder
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.