VS bang voor digitale 'Pearl Harbor'

De Verenigde Staten lopen het gevaar het doelwit te worden van een aanval op nationale computernetwerken die even ernstig zou kunnen zijn als een 'digitale Pearl Harbor'. Dit zegt Richard Clarke, een regeringsfunctionaris die verantwoordelijk is voor de bescherming van de Amerikaanse veiligheid en infrastructuur, refererend aan de Japanse aanval op een Amerikaanse marinebasis die precies 59 jaar en één dag geleden plaatsvond.

Volgens Clarke hebben 'verschillende landen' organisaties in het leven geroepen die technieken ontwikkelen om computernetwerken uit te schakelen. Deze organisaties verkennen nu ook de netwerken van de Verenigde Staten. "Zij brengen deze in kaart en zoeken naar zwakke plekken", aldus Clarke.

De veiligheidsadviseur vindt dat wie er ook president wordt, deze man zeer snel maatregelen moet treffen om het digitale netwerk van de VS te beschermen. "Het lijkt misschien onwaarschijnlijk dat het wereldwijde web ernstig wordt verstoord of dat er een cyberoorlog onstaat", zegt Clarke. "Maar het is toch mogelijk, en de vraag is: wat moeten wij er nu aan doen, voordat het gebeurt."