FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 oktober 2000

Zelftest Aids ligt onder vuur

Onveilig gevreeën? Tegenwoordig volstaat een morning-afterpil niet. Behalve een zwangerschap kun je verschillende seksueel overdraagbare ziekten oplopen. Naar de GGD voor een aids-test is geen pretje. Een test kost 60 gulden en je moet een week op de uitslag wachten.

Er zijn nu medische zelftests te koop bij de apotheek. Daarmee kun je thuis onderzoeken of je een maagzweerbacterie, hepatitis B en C of een hiv-infectie hebt. Binnenkort komt ook een test voor prostaatkanker op de markt.

De test is eenvoudig en bestaat uit negen handelingen. Door middel van een vingerprik neem je bij jezelf een druppel bloed af. Na enkele minuten is het testresultaat bekend. De zelftests zijn zonder recept te krijgen en kosten 35 gulden per stuk. De test is ook voor f38,80 via het internet te bestellen bij de digitale apotheek.

Minister Borst van Volksgezondheid is niet blij met de verkoop. Ze vindt het onwenselijk dat mensen geen begeleiding krijgen van een arts. Wie zelf test loopt het risico alleen te zijn bij de ontdekking van ernstige en levensbedreigende aandoeningen. Ook de artsenorganisatie KNMG is bezorgd. De tests zijn mogelijk onbetrouwbaar.

De verkoop van de tests mag alleen plaatsvinden via de apotheek. De apotheker is verplicht de potentikle gebruikers erop te wijzen dat ze zich ook anoniem kunnen laten testen onder medische begeleiding. Ook moet de apotheker uitleg geven over het juiste gebruik van de test. Verder dient hij het belang van behandeling aan te geven als de uitslag duidt op de ziekte.

Kunnen we nu eindelijk erop los neuken?

Vreemdelingenlegioen ook voor vrouwen

Het Franse Vreemdelingenlegioen moet voortaan ook vrouwen toelaten. Dit heeft het Franse ministerie van Defensie gisteren besloten. De leiding van het Vreemdelingenlegioen ziet echter niets in de verandering.

Christine Triche, defensie-woordvoerster en adviseur van minister Alain Richard, zei op de hoogte te zijn van de grote bezwaren binnen het Legioen over de komst van de dames, maar op grond van nieuwe wetgeving mogen volgens haar vrouwen alleen nog geweigerd worden in onderzeeboten en bij de gendarmerie.

Volgens Triche zullen vrouwen zich nu niet opeens massaal aanmelden voor het Vreemdelingenlegioen, maar als ze aan de selectiecriteria voldoen, mogen ze niet geweigerd worden.

Muziek protectie systeem SDMI gekraakt

lzandman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nadat eerder deze week de filmindustrie een nieuw DVD protectie systeem aankondigde om het veel gepasseerde DVD regio-code syteem te vervangen, is nu ook het audio protectie systeem van de muziekindustrie gekraakt. De techniek, die onder de naam Secure Digital Music Initiative (SDMI) aangekondigd werd is nog niet eens in gebruik genomen.

Officiele vertegenwoordigers van de platenindustrie willen dit verhaal (nog) niet bevestigen, maar bronnen binnen de organistatie van de hackwedstrijd "Hack SDMI" hebben gezegd dat de resultaten binnen zijn en elke sleutel kon worden gekraakt. Ook zouden de gekraakte muziekbestanden "technisch solide" zijn, wat volgens mij betekent dat het geluid niet merkbaar slechter zal zijn zonder de beveiliging.

Even een persoonlijke mening
Hoewel dit nieuws bij de meeste mensen zeer goed ontvangen zal worden, is er volgens mij toch een keerzijde aan dit verhaal. Het is een feit dat muziek in de (nabije) toekomst officieel elektronisch verspreid zal worden. Door deze tegenslag kan het echter wel eens wat langer gaan duren voordat men legaal een opname van het Internet kan halen Want laten we niet vergeten dat artiesten recht hebben op een vergoeding voor de door hen gemaakte opnames en het onbeperkt downloaden van illegale muziek moet maar eens ophouden.

Naaien met je GameBoy

lzandman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Geloof het of niet, maar het is nu mogelijk om te naaien met je GameBoy. En nu niet meteen verkeerde ideeen krijgen

Het bedrijf Singer Sewing Company heeft samen met Nintendo, maker van de GameBoy, een naaimachine ontwikkeld waarop een GameBoy kan worden aangesloten. Deze combinatie kan maar liefst 150 verschillende naai-functies aan. Ook bevat het de mogelijkheid om allerlei soorten letters, nummers en andere symbolen in kleding te naaien; vijf knoopsgatvariaties en een manueel gestuurde versnelling

Laat Sony maar inpakken met haar PlayStation 2. Dit wordt een knaller...

Angst voor treffen voetbal fans

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zowel de KNVB als het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme maakt zich zorgen over een mogelijk treffen tussen fans van Ajax en Feyenoord op weg naar Zwitserland, waar beide clubs op donderdag 26 oktober wedstrijden spelen voor de strijd om de UEFA-Cup.

Bij de loting op 29 september voor de tweede ronde kreeg Ajax eerst een uitwedstrijd toebedeeld tegen Lausanne Sports. Feyenoord speelt dezelfde avond in Zürich tegen FC Basel. Het verschil in aanvangstijdstip tussen de beide duels is twee uur. Op verzoek van de Nederlandse clubs heeft de KNVB getracht een van de beide wedstrijden naar dinsdag 24 oktober te vervroegen. De Zwitserse clubs weigeren echter om mee te werken.

Volgens Henk Groeneveld, hoofd van het CIV, is de kans niet denkbeeldig dat supporters van Feyenoord en Ajax elkaar op weg naar Zwitserland of in dat land treffen.
Overigens zijn er geen concrete aanwijzingen die er daadwerkelijk een geplande confrontatie zal plaatsvinden. Toch vindt Henk Groeneveld, hoofd van het CIV, dat men hiervoor niet de ogen kan sluiten. ''Je moet altijd alert zijn op bepaalde ontwikkelingen.''

Schorpioen in pruik

illco had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een schorpioen in de bruiloftspruik te doen heeft de eerste vrouw van een Jemenitische moslim de jongere bruid van haar man gedood. Het 20-jarige slachtoffer stierf door een totaal van 24 steken van het uiterst giftige beestje.

De vrouw had het insect door de kapper in de pruik laten aanbrengen. Toen de bruid klaagde over steken in haar hoofd, zei de kapper dat dat kwam door de haarklemmen in de pruik. Kort daarna stierf de jonge vrouw als gevolg van de grote hoeveelheid gif in haar lichaam.

Intelligent Internet

djeedjee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Francis Heylighen, een medewerker 'Artificial
Intelligence' aan de Universiteit van Brussel duurt het niet lang meer of het internet gaat alle gegevens van een persoon combineren en 'intelligent' gebruiken.

Een web browser die zelfstandig relevante hyperlinks op pagina's plaatst en zoekt naar bijbehorende informatie is al ontwikkeld.

Krijgen we binnenkort mailtjes zoals deze?:

WE HAVE IDENTIFIED a gap in the coverage of our network. You are the best authority to supply that information. Please submit 4000 words, with references and hypertext links. You have seven days to comply.

Warning: do not attempt to ignore the content of this e-mail. Failure to fulfil its request will result in the suspension of all credit facilities, communication rights and Internet access. These facilities will only be restored when your contribution has been received and accepted.

Best wishes, the Global Brain. ;-)

Nieuwe bewoner: Ed

Na het vrijwillige vertrek van Leo vorige week was het vandaag weer tijd voor een nieuwe bewoner: Ed. Hij werkt op dit moment niet, maar 'zorgt voor zijn familie en gezin'. Hij is getrouwd en heeft één zoon en twee dochters. Vroeger heeft hij een eigen strandtent gehad en hij doet mee aan Big Brother omdat hij het als opstapje ziet voor een carrière bij de televisie. Hij wil graag presentator worden.

Ed kwam niet zomaar het huis binnenlopen zoals Rex en Miranda twee weken geleden. Hij was 'vermomd' als iemand van de bungee-crew en bleef achter nadat de werkelijke crew de tuin verliet. Toen Ed het huis inliep en vertelde dat hij zou blijven reageerden de bewoners natuurlijk verrast op de nieuwe huisgenoot en namen hem meteen een kruisverhoor af.

Bewoners weggeschoten

Voor de opdracht van deze week moesten de bewoners de vijftien vlaggen van de Europese Unie namaken. De landen moesten ze zelf bedenken en de patronen moesten goed overeenkomen met de echte vlag.

Vanavond kwam er een spectaculair einde aan de opdracht. Samen met de vlaggen werden de bewoners een voor een naar boven geschoten (reverse-bungee). Miranda deed niet mee omdat ze net het huis had verlaten, Kim mocht niet meedoen doordat het medische risico Big Brother te groot leek (ze heeft een jaar geleden een ongeluk gehad met een paard) en ook een andere bewoner hoefde niet mee te doen. De bewoners besloten zelf dat dit Bianca werd. Zij heeft al en keer een bungee-jump gedaan en was daar niet erg tevreden over.

Nadat er zeven bewoners waren 'weggeschoten' werd de weekopdracht afgekeurd omdat enkele vlaggen en hun patronen niet goed waren. Hierdoor is het weekbudget met 15% verlaagd.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.