Zelftest Aids ligt onder vuur

Onveilig gevreeën? Tegenwoordig volstaat een morning-afterpil niet. Behalve een zwangerschap kun je verschillende seksueel overdraagbare ziekten oplopen. Naar de GGD voor een aids-test is geen pretje. Een test kost 60 gulden en je moet een week op de uitslag wachten.

Er zijn nu medische zelftests te koop bij de apotheek. Daarmee kun je thuis onderzoeken of je een maagzweerbacterie, hepatitis B en C of een hiv-infectie hebt. Binnenkort komt ook een test voor prostaatkanker op de markt.

De test is eenvoudig en bestaat uit negen handelingen. Door middel van een vingerprik neem je bij jezelf een druppel bloed af. Na enkele minuten is het testresultaat bekend. De zelftests zijn zonder recept te krijgen en kosten 35 gulden per stuk. De test is ook voor f38,80 via het internet te bestellen bij de digitale apotheek.

Minister Borst van Volksgezondheid is niet blij met de verkoop. Ze vindt het onwenselijk dat mensen geen begeleiding krijgen van een arts. Wie zelf test loopt het risico alleen te zijn bij de ontdekking van ernstige en levensbedreigende aandoeningen. Ook de artsenorganisatie KNMG is bezorgd. De tests zijn mogelijk onbetrouwbaar.

De verkoop van de tests mag alleen plaatsvinden via de apotheek. De apotheker is verplicht de potentikle gebruikers erop te wijzen dat ze zich ook anoniem kunnen laten testen onder medische begeleiding. Ook moet de apotheker uitleg geven over het juiste gebruik van de test. Verder dient hij het belang van behandeling aan te geven als de uitslag duidt op de ziekte.

Kunnen we nu eindelijk erop los neuken?