Opnieuw panden ontruimd aan Vijzelgracht

De brandweer heeft gisteravond vier panden aan de Vijzelgracht in Amsterdam na een verzakking ontruimd. Die ontstond door een lek in een damwand die is geslagen voor de aanleg van de metro.

Dat meldde een woordvoerster van het gemeentelijk projectbureau Noord-Zuidlijn. Aan de Vijzelgracht wordt een metrostation gebouwd.

Tientallen bewoners moesten hun woning verlaten. De gemeente zoekt voor hen vervangende accommodatie. De bewoners hebben zelf de brandweer gebeld, omdat het 'monitoringsysteem' niet goed werkte. Dat houdt in dat camera's registreren of de huizen wel of niet verzakken. Om de paar uur worden die beelden geanalyseerd.

Enkele bewoners meldden dat deuren niet meer sloten en dat er flinke scheuren in de muren ontstonden. Een bewoner had het over een meterslange scheur van een paar centimeter breed.

Het gaat niet om dezelfde vier panden die in juni ook al verzakten. De oorzaak daarvan waren de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn in de straat. In een damwand van de bouwput was een lekkage ontstaan, waardoor de grondwaterstand daalde en deze zogeheten wevershuisjes verzakten. De bouw aan de Noord-Zuidlijn lag daarna enkele weken stil, maar ging afgelopen dinsdag weer van start. Volgens de gemeente was de situatie daar weer veilig genoeg voor.

Ontruiming Vijzelgracht na verzakking  (foto: ANP)