Obama accepteert nominatie met nederigheid

Barack Obama accepteert de presidentskandidatuur van de Democratische Partij "met diepe dankbaarheid en grote nederigheid".

Dit zei hij vanochtend even na 04.10 uur (onze tijd) in een voetbalstadion in Denver voor een uitzinnige, met Amerikaanse vlaggen zwaaiende menigte van zo'n 80.000 mensen. Die gaf Obama bij binnenkomst een staande ovatie. De presidentskandidaat had moeite aan het woord te komen.

Obama benadrukte Amerikaanse waarden als hard werken. Tevens wees hij op de huidige economische problemen waardoor veel Amerikanen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dat ligt aan het "mislukte beleid van George W. Bush", aldus Obama: "Wij kunnen het beter doen dan de afgelopen acht jaar." Terugdenkend aan de tijd onder Republikeins bestuur, zegt Obama: "Genoeg!"

Als Obama tot president van de VS wordt gekozen, wil hij binnen tien jaar ervoor zorgen dat de Amerikanen geen olie uit het Midden-Oosten meer nodig hebben.

Hij gaat investeren in andere, milieuvriendelijkere energiebronnen, zoals wind en zon. Ook gaan de Amerikanen zuinigere auto's bouwen. Die nieuwe bedrijfstakken moeten 5 miljoen nieuwe banen opleveren, aldus Obama tijdens zijn acceptance speech in Denver.


Obama accepteert nominatie met nederigheid  (foto: ANP)