Duyvendak is 'raar bezig'
GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak mag dan wel de Tweede Kamer hebben verlaten vanwege zijn activistische verleden uit de jaren 80 en de gevolgen die dat voor topambtenaren indertijd had - die werden bedreigd en geïntimideerd - strijdmakkers van Duyvendak van weleer vinden dat hij maar ''raar'' in de weer is momenteel. Zij peinzen er ook niet over om excuses te maken over hun gewelddadige actieverleden uit de kraakbeweging van de jaren 80, zo zeggen zijn vandaag in dagblad De Pers. Ze nemen het Duyvendak ook kwalijk dat hij hun acties nu ''in de criminele hoek zet''.
Margreet Simons, nu duurzaamheidsanalist bij een bank, zegt over haar krakersverleden: ''In het openbaar sorry zeggen? Een vorm van zelfkastijding die ik niet passend vind''. Kees Biekart, nu wetenschappelijk onderzoeker: ''Afstand nemen van mijn acties zal ik nooit doen.'' Eric Duivenvoorden, die de geschiedenis van de Amsterdamse kraakbeweging vastlegde, stelt: ''Discussie is prima, maar excuses niet''. Simons gaat zelfs zo ver om de brandstichtingen bij de Makro van de Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa) goed te praten. ''Het bedrijf had vestigingen in Zuid-Afrika. ‘Het is heftig wat daar is gebeurd, maar laten we wel wezen: het heeft wel effect gehad. Bedrijven krabden zich achter de oren.''
Vorige week zei oud-wethouder van Amsterdam Gerrit Jan Wolffensperger (D66) in het tv-programma NOVA dat hij door de kraakbeweging begin jaren tachtig in totaal 21 keer bedreigd is en fysiek aangevallen. Ook werd gepoogd hem te ontvoeren waarbij rake klappen vielen. Duivenvoorden verdedigt dat met de woorden dat de acties werden uitgevoerd, omdat het herhuisvestingsbeleid van de D66-wethouder toentertijd in de ogen van de krakers faalde.
Vanuit GroenLinks werd er eind vorige week al fikse kritiek geuit op Femke Halsema. De leidster van de Tweede Kamerfractie van de roodgroenen zou te paniekerig hebben gehandeld in de affaire Duyvendak. Zeker omdat Halsema stelde dat acties ''die de democratie ondermijnen'', nooit door GroenLinks zullen worden gesteund of geaccepteerd. ''Mensen die het daarmee oneens zijn, horen bij een partij die een ander standpunt heeft.''
GroenLinks-prominenten als Europarlementariër Joost Lagendijk, de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest en senator Leo Platvoet, zijn het oneens met Halsema. Ze wijzen er op dat heel veel GroenLinksers een actieverleden hebben en hun illegale acties niet per definitie fout zijn. Lagendijk wil binnen GroenLinks een debat gaan voeren over wat is toegestaan bij actievoeren. ''Nu lijkt het alsof niets meer mag. De partij moet veel genuanceerder zijn''.