China rouwt om slachtoffers

China heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de tienduizenden slachtoffers van de aardbeving te herdenken. Vanaf morgen zullen de vlaggen op alle overheidsgebouwen halfstok hangen. Het officiële dodental ligt nu op meer dan 32.477. Er liggen nog zeker 18.000 mensen onder het puin, zodat rekening wordt gehouden met een totaal dodental van zeker 50.000. Het lijkt vrijwel uitgesloten dat er nu nog mensen levend uit de puinhopen worden gehaald.

De Chinese regering heeft ruim 113.000 soldaten en agenten gemobiliseerd om te helpen bij de reddingswerkzaamheden.
De Chinese president Hu Jintao bedankte gisteren voor de buitenlandse hulp die het land krijgt. Reddingswerkers uit buurlanden als Japan, Taiwan, Zuid-Korea en Rusland zoeken naar lichamen in de zwaarst getroffen provincie Sichuan.

Maar een Brits team kreeg om onduidelijke redenen geen toestemming naar Sichuan af te reizen. Het team is nog altijd in Hongkong.

Het is de zwaarste ramp in tientallen jaren in China. Inmiddels zijn alle nucleaire installaties in de buurt van het rampgebied gecontroleerd en volgens het Chinese staatspersbureau staat vast dat geen enkele kerncentrale is beschadigd door de aardbeving.