Hockeysters wereldkampioen na hardhandig beëindigen Iers sprookje

De hockeysters van Nederland hoefden in de finale van het WK in Londen niet hun beste spel te laten zien om te winnen van Ierland (6-0), dat weliswaar imponeerde dit WK, maar toch heel wat niveaus verschilde met dit Oranje. Het was de eerste grote WK-finale ooit voor een Ierse sportploeg, maar het sprookje kende zondag een hardhandig einde.

In de rust, toen het al 4-0 stond voor Nederland, was de wedstrijd al gespeeld. De Nederlandse dames toonden hun dominantie en maakten eens te meer duidelijk dat er dit WK maar één ploeg was die recht had op de gouden plak. De halve finale tegen Australië had zaterdag alle ingrediënten die deze finale miste, maar dat maakt uiteindelijk de gouden glans van de medaille niet minder mooi.

Ierland gaf een stuk beter partij dat hun zestiende plaats op de ranglijst doet vermoeden en dat deden ze al heel het toernooi. Maar bij voorbaat was de ploeg tegen dit Oranje al vrij kansloos. Nederland speelde vooral tegen zichzelf: zij moésten het doen en kansen waren er genoeg. Na 1,5 minuut al kon Frederique Matla vrij uithalen, maar haar backhand vloog net voorlangs. En als je hem zelf niet maakt blijft het uitkijken, zelfs tegen Ierland. Laura Nunnink liet zich van de bal zetten, waarna Caia van Maasakker aan de noodrem moest trekken om een Ierse aanval stop te zetten.

Oranje haalt de finale in het tweede kwart al binnen
Daarmee had je de Ierse tegenstand ook wel gehad. Oranje creëerde kansen, maar moest wel scoren. Daarom was er blijdschap, maar ook zeker opluchting toen Lidewij Welten de score in de zevende minuut opende. In het eerste kwart bleef het daar nog bij. In het tweede kwart was Oranje los en breidde het de voorsprong uit naar 4-0. Kelly Jonker schoot met haar backhand van dichtbij binnen, nadat Ierse keepster Ayeisha McFerran een rebound weggaf op een schot van Nunnink. Kitty van Male flatste een rebound uit de strafcorner hard binnen. De mooiste kwam van de stick van Malou Pheninckx. Ze kon volledig vrij opkomen en plaatste haar schot hard en hoog in het dak. Een 4-0 voorsprong bij rust, waardoor de wedstrijd al was gespeeld.

Uitspelen
Bij 4-0 bleef het niet, want direct na rust was het opnieuw raak. Welten gaf voor op Keetels, die binnentikte. Ook Van Maasakker pakte haar goaltje mee. De corners liepen in de eerste helft niet goed, maar nu sleepte Van Maasakker mooi binnen in de rechterbovenhoek en ze zette zo de 6-0 op het scorebord. Eén enkele kans voor de Ieren deed het Lee Valley Hockey Stadium op zijn grondvesten schudden. Een strafcorner van Oranje werd niet goed gestopt, waardoor de Ieren een counter in de schoot geworpen kregen. Het Ierse publiek werd gek, maar zag Sanne Koolen zich in de cirkel vol overtuiging voor de bal gooien, waardoor er geen mogelijkheid was op uithalen.

Het vierde kwart was een kwestie van uitspelen. De titel was al binnen, Oranje miste de scherpte voorin en achterin. Eva de Goede speelde een sterke wedstrijd en bekroonde haar 200ste interland met goud. Verder speelde Oranje niet zijn beste wedstrijd, maar dat hoefde ook niet. Het speelde wel een schitterend WK, en veroverde zonder twijfel volkomen verdiend de wereldbeker.

De hockeysters winnen de wereldtitel. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)