Zwolle wint basketbaltopper, Rotterdam verrast Leeuwarden

In de Dutch Basketball League stonden dit weekeinde vier wedstrijden op het programma, alleen Donar uit Groningen kwam niet in actie. 

Forward Lease Rotterdam moest het op bezoek bij Aris Leeuwarden doen zonder de geblesseerde Ties Theeuwkens en Kasper Averink, een flinke aderlating. Trevor Setty stond echter op en ontpopte zich als de grote roerganger bij Rotterdam, door niet alleen geweldig te spelen, maar zijn medespelers ook constant op te peppen.

Naast Setty deed ook Chris Commons van zich spreken en samen was het tweetal goed voor 44 punten, meer dan de helft van de Rotterdamse productie. Emile Blackman en Deividas Kumelis, de leiders van Leeuwarden, konden hier niks tegen beginnen en Rotterdam boekte een verrassende en dikverdiende 69-80 overwinning, de eerste zege van het prille seizoen.

De Den Helder Suns verloren hun eerste drie wedstrijden en een bezoek van ZZ Leiden maakte het niet veel beter. Halverwege stond het nog 49-49, tot ongenoegen van Leiden-coach Paul Vervaeck. Leiden onderschatte de Suns mogelijk door de twee ruime zeges in de voorbereiding, maar in de tweede helft walste de ploeg onder leiding van Jessey Voorn (27 punten) en Carrington Love (21) over de Suns heen: 78-100 en drie uit drie voor Leiden.

Basketball Academie Limburg nam het in Weert op tegen Apollo Amsterdam. De Limburgers begonnen drie keer ijzersterk aan het kwart, maar Amsterdam kwam er telkens bij of overheen en onder leiding van Michael Madanly (27 punten) werd BAL uiteindelijk aan de kant geschoven: 54-79, de Limburgers staan na vier duels nog altijd zonder zege.

De topper van de speelronde vond plaats in Zwolle, waar Landstede Basketbal het opnam tegen New Heroes Den Bosch. Bij Landstede kon Noah Dahlman niet meespelen, maar aanwinst Sherron Dorsey-Walker leidde de Zwollenaren vooral dankzij een zeer sterk derde kwart naar de overwinning: 72-65. Landstede staat na vier duels op vier zeges, voor Den Bosch is het de eerste nederlaag van het seizoen.