Ruim 1000 ambtenaren verdienen meer dan minister

Icoon FinancieelNederland telde vorig jaar 1.080 ambtenaren en functionarissen bij semi-publieke instellingen die meer verdienden dan het gemiddelde ministerssalaris van 158.000 euro. Dat blijkt uit een onderzoek naar topinkomens bij de overheid en semi-publieke instellingen.

Wanneer functionarissen die een ontslagvergoeding kregen worden meegerekend, dan komt de groep uit op ruim 1.500 man.

Het is de eerste keer dat minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken een rapportage over deze topinkomens naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit blijkt dat de hoge inkomens vooral terug te vinden zijn in de semi-publieke sector. Veel specialisten bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam verdienen bijvoorbeeld tussen de 160.000 en 230.000 euro, inclusief een pensioenbijdrage.

Publieke Omroep
Ook diverse presentatoren bij de Publieke Omroep verdienen meer dan de 158.000 euro van een minister. Datzelfde geldt voor de top van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), die als werkgever moet concurreren met onder meer de bancaire sector, waar doorgaans goed betaald wordt.

Bij het Rijk zelf werkten vorig jaar 24 ambtenaren die meer verdienden dan een minister. Dat is dit voorjaar al gebleken uit het sociaal jaarverslag Rijk.

Momenteel bestaat er nog geen formele bovengrens voor topsalarissen bij de overheid. Vooruitlopend op die norm hanteert het kabinet een maximum van 130 procent van het ministerssalaris. Deze bovengrens geldt voor nieuwe topambtenaren en voor hooggeplaatste ambtenaren die van functie wisselen.

In het overzicht van topinkomens zijn nog niet alle salarissen bij zorginstellingen opgenomen. Deze instellingen vallen vanaf januari onder de wet waarin de publicatie van topinkomens bij de (semi-)overheid is vastgelegd.