Kruijswijk kondigt nieuwe aanval aan

Wielrenner Steven Kruijswijk beseft dat het lastig wordt om in de top tien te eindigen in de Ronde van Italië en wil daarom voor een etappezege gaan. Na zijn indrukwekkende aanval in de achtste etappe zaterdag gaat hij het volgende week nog een keer proberen, kondigde hij aan.

De coureur van LottoNL-Jumbo trok zaterdag na 60 kilometer alleen ten aanval. Hij kreeg later hulp van de Colombiaan Carlos Betancur en de Belg Kristof Vandewalle. Hun voorsprong op het peloton liep op tot meer dan negen minuten. Op de lastige slotklim naar skioord Campitello Matese (eerste categorie) koos Betancur als eerste de aanval, maar die werd overtuigend gepareerd door Kruijswijk die daarna alleen verder trok. Vier kilometer voor de finish werd hij ingelopen door de latere winnaar Beñat Intxausti.

"Ik hoopte dat ze achter mij een keer zouden breken. Uiteindelijk brak ik zelf. Dat is jammer, maar ik dacht dat ik op deze manier een goede kans zou maken op de ritzege. Ik weet dat het lastig wordt om nog in de top tien van het eindklassement te eindigen. Daarom wil ik aanvallend rijden en voor een etappezege gaan. Ik merk dat ik daar de benen voor heb en ga het volgende week ook zeker nog een keer proberen”, reageerde hij.

Kruijswijk finishte op ruim twee minuten van de winnaar op de 25e plek. Hij verloor opnieuw tijd op de favorieten maar steeg in het algemeen klassement naar de 25e plaats. Zijn achterstand op de Spaanse klassementsleider Alberto Contador is opgelopen tot 11 minuten en 21 seconden. In het bergklassement staat hij derde.