Israël stelt groter grondoffensief uit

Icoon Oorlog De Israëlische premier Ehud Olmert heeft de uitvoering van zijn voornemen meer soldaten dieper Libanon in te sturen opgeschort. Het Israëlische dagblad Maariv meldde dit donderdag. Volgens de krant besloot Olmert tot de opschorting even na middernacht in Israël, slechts enkele uren nadat het kabinet juist tot de uitbreiding van de gevechtshandelingen in Libanon had besloten. Olmert wil met de opschorting van zijn offensief Amerikaanse inspanningen steunen die erop gericht zijn een internationale strijdmacht in Zuid-Libanon te stationeren.

Israëlische eenheden trokken donderdag volgens de Libanese politie naar de plaats Khiam in Libanon ongeveer zeven kilometer ten noorden van de Israëlische grens. Het leger van Israël liet weten dat het daarbij niet ging om het nieuwe en grote offensief maar enkel om een eerder ingezette actie tegen posities van Hezbollah bij Khiam. Israëlische militairen hebben na gevechten met strijders van de sjiitische Hezbollah-beweging de Zuid-Libanese plaats Marjayoun, ongeveer vijf kilometer van de Israëlische grens, ingenomen. Ook de nabijgelegen dorpen Burj al-Molouk en Qlaiah zijn in handen van de Israëliërs, meldden getuigen.

Israël verhindert dat de VN-missie in Libanon (Unifil) voedsel uitdeelt en andere humanitaire hulp verstrekt in het zuiden van Libanon. Een konvooi dat de Verenigde Naties naar het gebied willen sturen, kan niet op weg door de weigering van Israël ermee in te stemmen dat het konvooi veilig zijn doel bereikt. Israël heeft evenmin gereageerd op verzoeken van Unifil om de weg tusen Beiroet en het zuidelijke Tyrus te heropenen met de aanleg van een geïmproviseerde brug over de rivier de Litani.

Update 16.43 uur
Israël schort de uitbreiding van het grondoffensief niet helemaal op. Wel wil Israël de diplomatie de kans gunnen om een staakt-het-vuren te bereiken. Als de Verenigde Naties niet tot een besluit kan komen, zal Israël alsnog het uitgebreide grondoffensief doorzetten.