OM onderzoekt snelle hulp zelfmoordstichting
Het Openbaar Ministerie buigt zich over zelfdodingsstichting de Einder. Uit een uitzending van SBS-programma Undercover in Nederland blijkt dat de stichting zonder omwegen doorverwijst naar adressen waar illegaal zelfdodingspoeder kan worden besteld. Het OM zegt dat beelden van het programma zorgvuldig worden bekeken.
Een medewerker van het programma klopte met een voorgewende depressie aan bij de Einder voor hulp bij zelfdoding. De 27-jarige vrouw werd niet doorverwezen naar een arts, maar kreeg na twee gesprekken met een medewerker van de Einder e-mailadressen van een Chinese fabrikant van een middel dat wordt gebruikt voor zelfmoord. Ook werd niet naar de reden van haar doodswens gevraagd of contact gelegd met haar huisarts.
De Einder-medewerker Ton V. zegt in de uitzending onder meer zonder details te weten dat 'dit de beste route is' voor de redactrice van het tv-programma. "Dit komt uit de chemische industrie. Ik denk dat dit voor jou de allerbeste route is. We weten dat het werkt." Ook zegt hij: "Je moet er ergens mee terechtkunnen, en dat is hier. Dat is een verschil met de dokter. Die zou je proberen op te nemen, of tegen te houden."
Het programma onderzocht meerdere stichtingen die mensen met een doodswens adviseren. De Einder was de enige die zo direct verwees naar zelfmoordmedicatie. Twee andere stichtingen, Sensoor en Vrijwillig Leven, verwezen wel door naar de Einder.
Kamerleden van VVD, CDA en SGP reageren in de uitzending geschokt. Het CDA vraagt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering. De SGP, die principieel tegen zelfdoding is, ziet in de uitzending reden de Einder te laten verbieden.
De uitzending van Undercover in Nederland wordt zondag uitgezonden.