Duitse beer moet afgeschoten worden

Icoon BuitenlandsEen bruine beer die de afgelopen dagen voor onrust zorgde in de grensstreek van Duitsland en Oostenrijk moet worden afgeschoten. Volgens de Beierse milieuminister Werner Schnappauf betreft het een 'probleem-beer' die mogelijk gevaarlijk kan worden voor mensen. "Dit beest is door het dolle heen. Gelooft u mij, dit was een van de moeilijkste beslissingen die ik heb moeten nemen", verklaarde de CSU-politicus.

De eerste bruine beer die in 170 jaar in Duitsland is gesignaleerd zou in de nabijheid van het plaatsje Garmisch-Partenkirchen binnen korte tijd elf schapen hebben gedood en huis hebben gehouden in een kippenren. De bevolking in de omgeving is gewaarschuwd om bij boswandelingen extra voorzichtig te zijn en zoveel mogelijk herrie maken om de beer de kans te geven een veilig heenkomen te zoeken. "Een beer die de omgeving van mensen totaal niet meer schuwt, is zeker in te schatten als een risico-beer", stelt de Oostenrijkse berendeskundige Hubert Schatz. Het dier, een jong mannetje, is vermoedelijk afkomstig uit een project in Trentino in Italië, en is via Zwitserland in Tirol terechtgekomen.

De Duitse Dierenbescherming is onthutst over de oproep tot doden. Volgens voorzitter Wolfgang Apel maakt Duitsland zich hiermee wereldwijd belachelijk. De bond vindt dat hooguit met verdovingsgeweren mag worden gejaagd. "We moeten eigenlijk blij zijn dat we zulke dieren weer krijgen. We redden olifanten die worden afgeschoten, en dat is ook goed. Maar een beer in Duitsland is meteen een ramp", zegt Apel. Overigens zou het beest inmiddels de wijk hebben genomen naar Oostenrijk. Ook daar is echter de jacht op de beer geopend.

Duitse bruine beer gespot door een fotograaf
Een amateurfoto van de eerste Duitse beer in 170 jaar


Met dank aan tralalala voor de submit.