Holleeder voor rechter voor rijden door rood

Willem HolleederHet Openbaar Ministerie (OM) wil de vermeende topcrimineel Willem Holleeder kost wat kost voor de rechter brengen voor een verkeersovertreding. Het OM maakt het zichzelf daarbij lastig, omdat de maffiabaas vanwege vluchtgevaar extra beveiligd moet worden. Zijn advocaat Bram Moszkowicz verklaarde dat zijn cliënt per se aanwezig wil zijn bij een eventuele rechtszaak. Holleeder wil na drie maanden detentie wel even uit de cel.

Holleeder verblijft sinds enkele dagen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar gedetineerden 23 uur per dag in de cel moeten blijven en bezoek uitsluitend vanachter dik glas mogen zien. De maatregel werd genomen omdat de crimineel plannen zou hebben om te ontsnappen. Als rechtbank is de zwaarbeveiligde 'justitiebunker' in Osdorp geschikt, maar de vraag is of deze moet worden afgehuurd voor het afdoen van een verkeersovertreding. "Als hij aanwezig wil zijn, moeten we naar een oplossing zoeken, want de bunker is dan vermoedelijk geen optie", verklaarde een woordvoerder van het OM.

Holleeder reed op 13 januari in Amstelveen door een rood licht, waarbij een voetganger lichtgewond raakte. Ruim twee weken laten werd hij door justitie aangehouden op verdenking van afpersingen en betrokkenheid bij liquidaties. Eén van de medeverdachten in de zaak, de Turk Servet Y., verdween nadat hij verlof kreeg om de begrafenis van zijn vader in Turkije bij te wonen, zo werd dit weekend bekend. Volgens Moszkowicz valt het overigens met het vluchtgevaar van Holleeder wel mee. "Hij wist al lang dat er een onderzoek tegen hem liep. Als hij echt had willen vluchten, dan had hij dat veel eerder gedaan", aldus de advocaat, die een bezwaarprocedure wil opstarten tegen de plaatsing van Holleeder in de EBI.