Doden door temperaturen tot -28°C in Moskou

Icoon Algemeen Het Europese deel van Rusland gaat momenteel gebukt onder extreem lage temperaturen. Gisternacht kwam het kwik in de Russische hoofdstad Moskou niet hoger dan -28°C, terwijl de temperatuur overdag niet boven de -25°C kwam. Twee daklozen zijn dan ook doodgevroren in de ijzige nacht.

Voor Moskou is het de koudste januari in tenminste tien jaar. Maar het is nog niet voorbij, want de weersvoorspellingen spreken over -34°C later deze week. Buiten de hoofdstad zijn de problemen ook groot. Zo kwam een ziekenhuis in het oosten van Siberië zonder verwarming te zitten bij een buitentemperatuur van -40°C.

Volgens een lokale krant heeft het koude weer ook voordelen voor de ongeveer 10.000 daklozen in Moskou. De politie treedt soepeler op, en er zijn allerlei hulpprogramma's opgestart. Ook voor andere Russen zitten er voordelen aan het koude weer. Bij temperaturen onder de -20°C hoeven kinderen namelijk niet naar school.

Een Russisch circus heeft intussen een wel heel bijzondere manier bedacht om de dieren warm te houden. "We warmen ze op met alcohol", aldus één van de verzorgers, die claimt dat de dieren flink wat wodka krijgen.