Koningin Beatrix heeft nieuwe knie

Koningin BeatrixKoningin Beatrix is gisteren in het Haagse Rode Kruisziekenhuis geopereerd aan haar door artrose versleten linkerknie. De koningin heeft daarbij een knieprothese gekregen. Het volledige herstel van de operatie, die volgens de medici naar wens verliep, zal anderhalf tot drie maanden duren.

De 67-jarige Beatrix brengt oudejaarsavond in het ziekenhuis door. Over enkele dagen wordt ze overgebracht naar het Bronovoziekenhuis, waar ze zal revalideren. Afhankelijk van haar vorderingen mag ze over een kleine twee weken weer naar huis. Bij de anderhalf uur durende operatie is de binnenzijde van de knieschijf verwijderd en zijn de uiteinden van dijbeen en scheenbeen aan de vorm van de prothesedelen aangepast. Vervolgens is de kunststof prothese in dij- en scheenbeen geschoven en met botcement vastgezet.

De koninklijke agenda is de eerste maanden van 2006 leeggehouden. Beatrix hoopt op 29 maart weer volledig fit te zijn, als ze begint aan een staatsbezoek aan Argentinië. Het wekelijkse gesprek met premier Jan Peter Balkenende zal de komende tijd telefonisch worden afgehandeld, en de jaarlijkse nieuwjaarsrecepties worden overgelaten aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima.